Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Lekkuh maisy

$
0
0

Boer Koekoek heeft verschillende bieren, waaronder de Keilende Keetje. Een bijzonder bier is de Lekkûh Maisy. Deze heb ik al eens op bij de brouwerij. Daar was het wat wild en erg bruisend. Nu uit de fles probeer ik het weer en is het weer net te plat. De kleur is maïsgeel. Het bier is niet helder, maar ook niet troebel qua deeltjes...
Het ziet er wel okee uit, maar wel jammer dat het schuim snel weg is. De geur is wat wort-erig. Het mondgevoel is dat ook. Worterig, ik weet niet of het een goed woord is, maar ik vind het wel het bier goed beschrijven.

Het smaak is qua koolzuur erg lichtjes. Het is een redelijk plat bier en doet mij dus denken aan wort. Niet dat het bier niet lekker is, maar het is wel wat zoet. Te zoet voor mij....

Op Untappd is er nog niet veel over te vinden...

Zelfbouwers discussiëren over hoe maïs gebruikt kan worden bij het brouwen (www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=16370.0): ongeschroot, geschroot, gemout, gekookt, verstijfseld, etc..bijvoorbeeld met maïsvlokken (Vlokken zijn al verstijfseld. Zij zijn verhit tot 100 graden en geperst. Verstijfselen hoeft met vlokken niet. www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=16370.25)

Maïs wordt soms gebruikt als gedeeltelijke vervanging van gerstemout. Maïs is namelijk goedkoper dan mout en doet niet meteen afbreuk aan de smaak. Het geeft het bier wel een lichtere kleur. Maïs kan aan het brouwsel toegevoegd worden als meel, gries of vlokken.
De redenen om maïs te gebruiken zijn velerlei en uiteenlopend: prijs, beschikbaarheid en invloed op het eindproduct zijn de voornaamste. Zo is in vele landen mout slechts beperkt beschikbaar. Daar zal men dan ook zoveel mogelijk mout vervangen door vervangende grondstoffen die wel ruim beschikbaar zijn. In Europa wordt vooral maïsgries gebruikt, in Azië eerder rijst.
Mout geeft aan zwaardere bieren een typische sterke moutsmaak. Deze smaak kan verzacht worden door gebruik te maken van maïs- en rijstproducten, andere ongemoute granen (tarwe, haver, ...) en suikers (glucose, kandij, honing). Maïs kan dus zowel aan pils als aan zwaardere bieren toegevoegd worden. De toevoeging van maïs wordt niet vermeld op het etiket. De toevoeging is ook niet zozeer seizoensgebonden, maar hangt veeleer af van de beschikbaarheid en de prijs op het moment.
Een overgevoeligheid of allergie aan maïs komt zelden voor. Indien producten op basis van maïs klachten uitlokken, kan men deze producten best vermijden (www.bierengezondheid.be/
index.php/articles/nl/cid=17/aid=323/).

Het geeft het bier een lichtere kleur, geeft het bier iets meer body en het bevordert de drinkbaarheid.
De kiem bevat veel etherische oliën, die nadelig zijn voor de schuimkraag. Vandaar dat deze oliën eerst verwijderd worden, net zo als de meeste eiwitten door zogenaamde 'dry milling'. De maïskorrels worden gemalen, waarbij de kiem en vezels gescheiden worden van het endosperm. (Uit de kiem wordt maïsolie geperst.)
Maïs kan als ongemout toegevoegd worden aan het brouwsel als meel, gries of vlokken. Alleen de vlokken kunnen direct bij het maischproces toegevoegd worden.
Maïsmeel en gries moeten voorbehandeld worden. Dit doet men door enige minuten te koken, waardoor het zetmeel wordt omgezet tot gelatine en daardoor toegankelijk is voor de enzymen. Voeg echter niet teveel toe, daar de enzymen van de mout het niet aankunnen (www.bierwoordenboek.com/ma%C3%AFs.ashx).

Carlsberg breekt met zijn traditie om bier te brouwen met maïs. De Deense brouwer wil zo vermijden dat genetisch gemodificeerd voedsel in de biertjes komt....et gaat om de biermerken Tuborg en Hof. De brouwer komt daarmee tegemoet aan de bezorgdheid van consumenten over de toenemende genetische modificatie van maïs. Begin volgend jaar, als de maïsvoorraden bij de brouwer zijn uitgeput, bevat geen enkel biertje van Carlsberg meer maïs.Carlsberg gebruikt voortaan gerstemout als enig bieringrediënt. (AFP/KRF 13 november 1999, www.volkskrant.nl/voordeel/gentech-vrees-carlsberg-stopt-met-bier-uit-mais~a514075/) Dus de vraag komt bij mij op waar de maïs voor dit bier vandaan komt....

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692