Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

De scheepsbouwer

$
0
0
Brouwer Reahel presenteert eerste bier
AUGUSTINUSGA - De Scheepsbouwer is het eerste bier van hobbybrouwer Johannes Brandsma uit Reahel. Het bier is een eerbetoon aan de scheepswerf van zijn vader, opa en overgrootvader. Het recept werkte hij uit naast de werf in een ketel van 50 liter. Uiteindelijk heeft hij 1000 liter gebrouwen in de Admiraals bierbrouwerij in Aldtsjerk (Waldnet, za 27 december 2014 20.37 uur, www.waldnet.nl/wn/nieuws/46847/Brouwer_Reahel_presenteert_eerste_bier.html).

Bij Google vond ik de eerste twintig pagina's over dit berichtje. Over goede marketing gesproken. De presentatie van het eerste bier in het weekend van 27 december 2014 betrof een presentatie van de scheepswerf en een brouwdemonstratie.


Jachtwerf Brandsma presenteerde het eerste bier van Brouwerij Brandsma in buurtschap Reahel, onder Augustinusga.
Johannes Brandsma, de zoon van scheepsbrouwer Rein Brandsma, is de man achter deze brouwerij. Sinds 1898 hebben op de jachtwerf aan Reahel drie generaties Brandsma houten schepen gebouwd. Het eerste bier van Brouwerij Brandsma is een ode aan deze scheepsbouwers en heet daarom ‘De Scheepsbouwer’. Dit is een blond bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 5,2% en een lichtkruidig, fris karakter (www.defeanster.nl/nieuws/36544/brandsma-van-scheepsbouwer-naar-bierbrouwer/).

Sinds 1898 is de werf eigendom van de familie Brandsma die ondanks de algemene overgang naar de ijzer en staalbouw vasthield aan de bouw en reparatie van houten bedrijfsvaartuigen.
In de jaren twintig van de vorige eeuw werd het accent langzaam verlegd van beroepsvaartuig naar pleziervaartuig. Dit waren over het algemeen kleine zeilschouwtjes, sloepen en kajuitzeiljachtjes maar daarnaast ook zo af en toe een motorbootje. Ook diverse traditionele Nederlandse ronde en platbodemjachten zoals het Friesche Jacht, de Staverse jol en de Vollenhovese bol liepen op de Brandsma werf van stapel.
Na 1975 ontdekte Bein Brandsma de kwaliteiten van Deense visserscheepjes en de Noorse Colin Archer en bouwde een aantal van deze stoere zeegaande vaartuigen (www.jachtwerfbrandsma.nl/?page_id=23).

Er gebeurt iets bijzonders op de werf. Er wordt bier gebrouwen. Bein Brandsma is de laatste van drie generaties Brandsma’s die hier op de werf schepen hebben gebouwd en gerestaureerd. Johannes Brandsma, de vierde generatie bouwt geen schepen maar brouwt bier (www.jachtwerfbrandsma.nl/?page_id=964).

In april van het jaar 2014 won Johannes de amateur brouwwedstrijd van het bierfestival in Groningen. Hij had het beste bockbier gebrouwen. Dit was voor Johannes motivatie om verder te gaan, een teken dat hij het in de vingers had, er gevoel voor had. Nu gaat hij professioneel bier brouwen en verkopen.
Op de werf ontwikkelt hij zijn bier op de proefinstallatie welke in eigen beheer is ontworpen en gebouwd. Omdat deze installatie maximaal 50 liter bier per keer oplevert, huurt hij capaciteit bij de Admiraals Brouwerij in Aldtsjerk. De eerste 1000 liter bier is reeds gebrouwen en staat nu te vergisten. Eind december zal dit bier klaar zijn om van te genieten (www.jachtwerfbrandsma.nl/?page_id=964).

Het lanceringsfeest was een groot succes! Er kwamen bijna 400 mensen een kijkje nemen bij de brouwer te Reahel. Er zijn 3 fusten bier door heen gegaan en er is een pallet vol met bier verkocht (www.brouwerijbrandsma.nl/nieuws/).


De man op het etiket is Murk Brandsma (1905-1982). Hij was de pake van de brouwer. Hij is geportretteerd met de voor hem zo kenmerkende schipperstrui en pet. Die pet hangt tot op de dag van vandaag nog steeds op de plek waar Pake Murk hem voor het laatst heeft opgehangen (www.jachtwerfbrandsma.nl/?page_id=964).

De Scheepsbouwer
Dit blonde bier van hoge gisting is van het biertype ‘Kölsch’. Naast pilsmout wordt er een deel tarwemout toegevoegd. De Duitse hopsoorten geven het bier een lichtkruidig, fris karakter. Het is een goed doordrinkbaar bier en dient bij voorkeur gedronken te worden uit een tulpvormig glas. Het bier is ongepasteuriseerd en gist na op fles. Schenk het bier voorzichtig in het glas, zonder het glas schuin te houden. Laat het gistdepot onder in de fles en degusteer dit eventueel apart. Laat de fles na aankoop een aantal dagen rechtop in de koelkast staan. Zo zakt de nog aanwezige gist naar de bodem en krijg je bij het uitschenken een mooi helder bier in je glas.
Alc. 5,2 % Vol. 33 cl.
Eigenlijke mag ik mijn bier geen Kölsch noemen, want Kölsch is een beschermde naam. Het mag alleen Kölsch heten als het in Keulen of omgeving is gebrouwen. Daarom staat er voorop het etiket Frysk Blond, om er zeker van te zijn dat ik niemand voor het hoofd stoot. Maar het recept is gebaseerd op de Kölsch die ook in Keulen gebrouwen wordt. Ik heb ook de Wyeast 2565 Kölsch gist gebruikt bij het vergisten.
In Keulen drinkt men dit bier uit smalle longdrink-achtige glazen. Mijn bier komt mijns inziens het beste tot zijn recht in het tulpvormige glas van Brouwerij Brandsma. De 33 cl past daar precies in (http://www.brouwerijbrandsma.nl/het-bier/).

Het bier is alweer een half jaar op de markt...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692