Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Tsjechië...

$
0
0
Naast Slowakije ligt Tsjechië, een echt bierland, maar daar ga ik komende tijd niet op in. Alhoewel, ik heb nu Capitool Reisgids Tsjechië en Slowakije ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007) en National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004).


De Capitool Reisgids Tsjechië en Slowakije ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007) heeft op de binnenkaft een kaartje met de gebieden in kleuren: Slowakije is verdeeld in drie gebieden: West-, Midden- en Oost-Slowakije. Tsjechië is verdeeld in over iets meer gebieden: West-, Noord-, Midden-, Zuid- en Oost-Bohemen, Zuid-Moravië en Noord-Moravië en Silezië. Ik had eigenlijk nog nooit Moravië en Silezië. Nou ja, wel gehoord, maar ik had geen idee waar het lag...

Maar resumerend bestaat Tsjechië dus uit Bohemen en Moravië. Het westen van Tsjechië wordt gevormd door de Bohemen. Brno is de hoofdstad van Moravië en České Budějovice is de hoofdstad van de Bohemen.

Wie aan Tsjechië denkt, denkt aan Praag. De National Geographic Reisgids heet niet voor niets Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004). Praag staat bekend om o.a. de Burcht, St.-Vituskathedraal, St. Wenceslas, en de Karelsbrug.

De Bohemen hebben een groot deel van hun rijkdom te danken aan de delfstoffen uit het Ertsgebergte. Het Reuzengebergte is een ander gebergte dat de regio domineert National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004).

Tsjechië heeft te maken met de Hussieten in de 15e eeuw  ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007). Jan Hus was een geestelijke hervormer die in 1414 zich wilde verdedigen op het concilie, maar ondanks een beloofde vrijgeleide werd hij er gevangen genomen en een jaar later terechtgesteld.

Jan Hus was de eerste volksheld van Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 172). Nadat hij in 1400 priester was geworden preekte in het Tsjechisch in plaats van Latijn. In 1410 werd hij echter in de ban gedaan door de kerkelijke macht. Nadat hij in 1415 was omgebracht volgde vervolging op de Hussieten ('Tsjechië 993', Brook, 2004).

In de regio waren verschillende families die bepalend waren: de Rozmberks (Rosenbergs) en de heren van Hradec. Beiden bouwden vele kastelen en steden. deze worden rozensteden genoemd, vanwege de rode roos van de Rozmberks en de zwarte roos van de heren van Hradec (zie Capitoolgids blz 135). In de verschillende steden zijn deze symbolen te zien. Ook de familie Schwarzberg heeft zijn stempel gedrukt, maar de Capitoolgids geeft niet aan wat hun symbool was.

Later kwamen de Habsburgers aan de macht en deze wilde de macht centraliseren. Na de dertigjarige oorlog in 1648 vielen de Tjechische gebieden weer in katholieke handen en volgde een contrareformatie. Tsjechië werd onder de Oostenrijkse wel wat gemarginaliseerd. Daardoor kwam in de de 19e eeuw weer een opleving van de Tjechische cultuur. Halverwege de 19e eeuw was er in Tjechië net zoals in veel Europese gebieden een revolutionaire golf. In 1866 werd de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie geïnstalleerd. Tsjechen waren teleurgesteld dat hen niet hetzelfde was gelukt. De Tsjechen hadden geen zin om mee te vechten in de eerste wereldoorlog voor Oosterrijk-Hongarije[, maar goed wie wel?]  (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007). Er zijn daarom wel een hoop mensen overgelopen naar de TjechoSlowakijse legioenen aan het Oostfront ('Tsjechië 993', Brook, 2004).

Tijdens de eerste wereldoorlog werd er in 1918 een plan gemaakt, het Pittsburgh akkoord [Tomás Masaryk was daarbij belangrijk, hij werd de eerste president van Tsjecho-Slowakije]. Waarin Tjechoslowakije werd uitgetekend. Nadat Oostenrijk-Hongarije de oorlog verloren had, kon dit plan worden uitgevoerd. [ Tsjecho-Slowakij bestond naast de Bohemen, Moravië en Slowakije ook nog uit Roetenië ('Tsjechië 993', Brook, 2004)]. Nadat de nazi's in 1938 Oostenrijk hadden geannexeerd, werd door Groot-Brittanië, Frankrijk en Italië toegestemd om het Tjechische Sudetenland aan de nazi's te geven (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007).

Sudetenland (Tsjechisch en Slowaaks: Sudety; Pools: Kraj Sudetów), vernoemd naar het Sudetengebergte, was de naam die van 1918 tot 1945 werd gebruikt voor een regio die in meerderheid werd bewoond door Duitstaligen, de zogeheten Sudeten-Duitsers. Van 1918 tot 1938, en na 1945, was het een deel van Tsjecho-Slowakije, sinds 1993 van Tsjechië. Steden zijn onder andere Cheb (Eger), Karlovy Vary (Karlsbad), České Budějovice (Budweis), Mariánské Lázně (Mariënbad), Ústí nad Labem (Aussig an der Elbe) en Liberec (Reichenberg).
...
Na het uiteenvallen van Oostenrijk-Hongarije werd het deze volkeren toegestaan om staten naar min of meer etnische grenzen te vormen. Soms werden grote aantallen mensen, behorende tot een ander volk dan het staatsvolk bij zo'n nieuwe nationale staat inbegrepen, waarin zij vervolgens een nationale minderheid vormden. Vooral Duitse Oostenrijkers en Hongaren werden hiervan slachtoffer. Duitstalige Oostenrijkers riepen op 21 oktober 1918 de republiek Duits-Oostenrijk uit. Hiervan wilden ook Duitstalige gebieden in de Habsburgse kroonlanden Bohemen, Moravië en Zuid-Tirol deel uitmaken. Tsjecho-Slowakije verklaarde zich op 28 oktober 1918 onafhankelijk en om te voorkomen dat de Duitstaligen in de genoemde twee kroonlanden zich zouden gaan aansluiten bij Duitsland of Oostenrijk, bezetten Tsjechische nationale milities in november 1918 deze Duitstalige gebieden. Toen de Duitstaligen in de kroonlanden (provincies) (Bohemen en Moravië) stemlokalen inrichtten voor de eerste naoorlogse Oostenrijkse verkiezingen, werden deze met geweld door de Tsjechische milities gesloten en protest daartegen gewelddadig onderdrukt ten koste van tientallen doden. Bij het Verdrag van Saint-Germain (1919), dat de overwinnaars van de Eerste Wereldoorlog op 10 september 1919 sloten met Oostenrijk, werden zowel het Tsjechischtalige als het Duitstalige gebied van de kroonlanden (provincies) Bohemen en Moravië, definitief bij de nieuwe republiek Tsjecho-Slowakije gevoegd. Daarmee werden in het nieuwe Tsjecho-Slowakije de Duitstaligen een minderheidsbevolking van ca. drie miljoen mensen. Deze zogenaamde etnische of Volksduitsers, hier Sudeten-Duitsers genoemd...Na de Tweede Wereldoorlog werden bijna 3 miljoen Sudetenduitsers uit hun woonplaatsen verdreven, voor zover ze nog niet gevlucht waren....Zelfs Joden die uit de kampen of als vluchtelingen terugkwamen, werden vanwege hun Duitstaligheid ook onteigend en van hun staatsburgerschap vervallen verklaard, hoewel onder internationale druk daarop teruggekomen moest worden. ...Etnische Tsjechen mochten hun grond, fabrieken, winkels en huizen en de achter te laten inventarissen in bezit nemen. Omdat er te weinig Tsjechische kolonisten gemobiliseerd konden worden, werden onder druk ook grote aantallen Roma uit Slowakije naar het Sudetenland gestuurd. Alleen Sudetenduitsers die zich aantoonbaar verzet hadden tegen de nazi-autoriteiten mochten blijven; ...die ...lidmaatschap van de communistische partij konden aantonen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sudetenland). Tijdens de Russische bezetting werden een hoop mensen, waaronder opmerkelijk veel Joden, gedeporteerd (naar 'Tsjechië 993', Brook, 2004; 32).

Na de eerste wereldoorlog bloeide de Tjecho(Slowaakse) literatuur op. Zo kwam Karel Capek (1890-1938) in 1920 met het toneelstuk R.U.R., waarin voor het eerst het woord robot voorkwam en dat in veel talen is vertaald. Een andere bekende naam is natuurlijk Franz Kafka (1883 - 1924)  ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 47).

Na Sudentenland nam Hitler in maart 1939 ook de Bohemen en Moravië over. In Terezin (Theresienstadt) werd een concentratiekamp...In 1945 werd Tsjechië door de Sovjets bevrijdt. De russen bleven het land vervolgens overheersen met hun Stalinistisch bewind. Er was hevormingsgezindheid en opstandigheid in Tsjechië, wat leidde tot een Praagse lente. De sovjets kwamen met Warschaupact tanks  het land bezetten. Václav Havel was in 1977 een van de prominente ondertekenaars van Charta '77 een manifest voor mensenrechten. Najaaar 1989 viel de Berlijnse muur en werd het land Tjechoslowakije opnieuw gevormd, maar direct ontstonden weer spaningen tussen Slowakije en Tsjechië. Op 1 januari 1993 ontstonden deze twee landen (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007).

In 1999 sloot het zich aan bij de NAVO en in 2004 sloot het zich aan bij de EU. Het land heeft echter - in tegenstelling tot Slowakije- nog wel een eigen munt: de Tsjechische Kroon.

De Tsjechische munt heet dus Koruna (in Nederlands Kroon) en wordt meestal aangegeven met de afkorting CZK of Kc. Elke kroon is onderverdeeld in 100 Haleru (ofwel Hellers). Deze zijn echter niet meer in praktisch gebruik: alleen winkels gebruiken de Heller nog om hun prijzen mooi op ,99 te laten eindigen, min of meer vergelijkbaar met de vroegere eurocenten in Nederland (www.ontdekpraag.nl/praktisch/munteenheid-praag/#.VenzXxG8PRY).



Tsjechen en bier is als Fransen en wijn, Amerikanen en hamburgers en Hollanders en kaas. De Tsjechen veroberen per jaar zo'n 170 liter bier per persoon! In deze berekening wordt uitgegaan van het gemiddelde voor alle Tsjechen. Het aantal liter per meerderjarig mannelijk persoon ligt dus nog aanzienlijk hoger.
De geschiedenis van bier in Tsjechië gaat eeuwen terug. De eerste brouwerij werd in 1118 gebouwd in Cerhenice. De geografische eigenschappen van Tsjechië maken het uitermate geschikt voor de productie van hop en graan. Tijdens de Hapburse periode werd het drinken van wijn iets populairder, maar bier drinken is altijd stevig verankerd geweest in de Tsjechische cultuur. Het bezoeken van de kroeg werd door de communisten niet toegejuigd, maar het kroegleven is zo'n vast bestanddeel van de Tsjechische cultuur dat men daar zijn vingers niet aan heeft durven branden.
Bier is iets anders dan pils. Pils is een soort bier. Bier is dus een verzamelnaam voor allerlei soorten bieren, en het brouwen van bier vind haar oorsprong bij de eerst bekende beschaving: de "Sumeriërs." In de West Boheemse stad Plzen staan enkele grote brouwerijen. De stad is de bakermat voor het vocht wat in de rest van de wereld bekend zou gaan staan onder de naam: "Pils."
Tsjechen gebruiken bier niet alleen om te drinken. Bier wordt in de Tsjechische keuken gebruikt voor het marineren van vlees of bijvoorbeeld het aanlengen van sauzen (www.tsjechiepagina.nl/achtergrond/home/556/bier/).
(www.natuurlijk-tsjechie.nl/bier-pils-alcohol-tsjechie.htm)

Tsjechië staat bekend om het bier. Zowel Budweiser als Pilsner Urquell komen hier vandaan. Nu heb ik het al eens gehad over Pilsner Urquell uit Plzen in West-Bohemen, maar ook Budweiser in Zuid Bohemen is een bekende naam. In de Capitoolgids is een zin of twee aandacht voor Budweiser (blz. 139), maar Pilsner Urquell heeft meer dan een hele pagina (blz. 163 deels en heel blz. 167).

Er zijn tal van brouwerijen te bezoeken (www.praguefortwo.com/how-czech-beer-is-made/?lang=de):
Staropramen (1869)
Pivovarska 5, Smichov
center.staropramen.com
Staropramen was founded back in 1869 and is now the second largest brewery in Czech Republic.
...You can either book online, or join one as a walk-in.
...
Velkopopovicky Kozel (1874)
Ringhofferova 1, Velke Popovice
pivovar.kozel.cz
The first historical mention of the brewery in Velke Popovice is dated back to the 14th century. But the one we know and see today was founded by Frantisek Ringhoffer, the Mayor of Smichov in the 19th century after he bought and rebuilt the plant. The first batch of Kozel beers was brewed in 1875, and now the brand is probably an icon of Czech beer all over the world along with Pilsner Urquell, Budweiser Budvar and many others. The brewery tour is an interesting journey through the history of Kozel with lots of different insights into various aspects of brewing, interactive elements, video presentation and, of course, the tasting.
...
Budejovicky Budvar (1895)
Karoliny Svetle 512/4, Ceske Budejovice
www.visitbudvar.cz
“Surrounded by the aroma of the Moravian malt and the hops from Žatec…” OH MY GOD! I’ve visited Budvar a couple of years ago, but just reading about it on their website is killing me because I still remember how overwhelmed with these aromas I was when I entered the building! Now, this particular brewery deserves a lot of respect. Being one of the largest breweries in Czech Republic, Budejovicky Budvar is now the last one to remain under Czech control with exclusively Czech capital. With international conglomerates buying breweries all around it, Budvar has not only managed to keep its positions on the market, but also make their famous Budweiser Budvar Premium Lager one of the most exported Czech beer brands. The tour will take you through the history of the brewery, revealing some of the secrets behind making this delicious beer. Reservations are made through this website, tours without reservations are available every working day at 2 pm (also on weekends starting from April and up until November).
...
Plzensky Prazdroj (1839)
U Prazdroje 7, Plzen
www.prazdrojvisit.cz
Pilsner Urquell’s bitter taste is a trademark of one of the most popular brands of Czech beer. But Plzensky Prazdroj is not all about Pilsner: Gambrinus, Kozel and Radegast, as well as non-alcoholic Birell are also part of the Prazdroj family. Established back in the beginning of the 19th century, the brewery has grown to become the leading producer of czech beer and is now a member of SABMiller plc. (www.praguefortwo.com/how-czech-beer-is-made/?lang=de)

Dit jaar zijn we op vakantie geweest naar Zuid-Bohemen, aan het Lipnomeer, ook wel bekend als de ZuidBoheemse zee. Dit meer werd in de jaren vijftig aangelegd als stuwmeer.

Zuid-Bohemen is het vriendelijkste en gemoedelijkste deel van Tsjechië, met České Budějovice als de belangrijkste stad van de de regio ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 154 e.v.).  Zuid-Bohemen heeft als hoofdstad České Budějovice. Deze stad is in 1265 gesticht. De stad doorstond de dertigjarige oorlog, maar werd in 1641 door brand verwoest (naar 'Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007).

České Budějovice [ˈtʃɛskɛː ˈbudjɛjɔvitsɛ]?; Duits: Budweis) is de grootste stad en hoofdstad van de Tsjechische regio Zuid-Bohemen. Bij de stad komen de rivieren Moldau en Malše samen. Het predicaat České (Boheems) is nodig om de stad te onderscheiden van Moravské Budějovice (Duits Budwitz).
De stichting van (České) Budějovice, in 1265, wordt toegeschreven aan de edelman Hirzo in opdracht van koning Ottokar II van Bohemen. De nieuwe stad kreeg de status van koninklijke stad en werd bevolkt met burgers uit Oberösterreich. Een eeuw later kreeg ze een ommuring. In de 15de eeuw was ze een katholiek, koningsgezind bolwerk tegen de Tsjechische revolutionaire Hussieten, Dit bevorderde haar groei tot de tweede stad van Bohemen met 4.000 inwoners. De vondst van zilver bracht mijnbouw tot bloei in het nabijgelegen Rudolfstadt (Rudolfov) en bracht welvaart. Daarvan getuigt nog steeds het Renaissancistische karakter van huizen en paleizen zoals dat in de 16de eeuw gestalte kreeg. Na een grote stadsbrand in 1641 zou het uiterlijk gebarockiseerd worden. Aan het begin van de Dertigjarige Oorlog had Budweis zich opnieuw aan de katholieke en de koninklijke zijde geschaard en dat was een keuze die ook het Duitstalige karakter bevestigde
...
Tot 1890 was de bevolking nog in meerderheid Duitstalig en vormde de stad met aangrenzende dorpen een Duitstalig eiland in het Tsjechische taalgebied. Daarna kreeg de stad een Tsjechische meerderheid die het centrale marktplein zou omdopen naar de 15de eeuwse Tsjechisch nationale Hussietenleider in Námestí Jana Zizky, die overigens toen niet bij machte was de stad te bezetten. Na de oprichting van de nieuwe Tsjechoslowaakse staat, in 1919, verloren de Duitstaligen hun dominante positie, om haar met geweld voor korte tijd terug te krijgen na de Duitse bezetting in 1939. Toen werd de stad overigens niet bij het Sudetenland gevoegd maar bij het Protectoraat Bohemen en Moravië ingedeeld (https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice).

Op het marktplein bevindt zich een steen waarvan gezegd wordt dat wie hem aanraakt, diezelfde avond niet meer thuis zal komen. De verklaring hiervoor is dat op deze plaats vroeger de galg stond. Degene die deze steen dus aanraakte was de gehangene, en die kwam niet meer thuis (https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice).

De stad is vooral bekend door het Budweiser bier, dat in grote delen van de wereld wordt verkocht. In veel landen buiten Europa is de naam van dit bier Budvar of Czechvar, wegens geschillen met het Amerikaanse Anheuser-Busch, die ook bier onder de naam Budweiser produceert. Dat bier was in eerste instantie een imitatie van het Boheemse bier maar heeft inmiddels ook een eigen identiteit. Overigens prefereert de lokale bevolking het lokale merk Samson boven het bekendere Budvar. Samson is het handelsmerk van de brouwerij Budweiser Burgerbräu, vermoed wordt dat dit bier oorspronkelijk model stond voor het Anheuser-Busch bier (https://nl.wikipedia.org/wiki/%C4%8Cesk%C3%A9_Bud%C4%9Bjovice). De brouwerij is in de Capitoolgids maar een kleine vermelding ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007; 139).

National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004) gaat er ook vrij gemakkelijk aan voorbij om daarna op blz. 184 ingaat op pilsener bier.


In West-Tsjechië is Plzen gelegen met de Pilsner Urquellbrouwerij, daar is een hele pagina aan gewijdt ('Tsjechië 993', Marek Pernal et a;l. 2007; 167).  De National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 16) geeft aan dat pivo het beste past bij het lokale eten en dat daarvoor het lokale bier geprobeerd kan worden. De Bohemen staan niet voor niets bekend om de hop National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 16). Vreemd eigenlijk dat me dat niet is opgevallen in de Capitoolgids. Al wordt er ook wijn en slivovice (brandewijn van pruimen) gemaakt National Geographic Reisgids Praag en Tsjechië ('Tsjechië 993', Brook, 2004; 16).


Budweiser is een type lagerbier (vergelijkbaar met pils) uit de stad České Budějovice in Tsjechië. Het bier wordt gebrouwen sinds 1265. De naam is afgeleid van de Duitse naam van de stad: Budweis. Iets dat uit Budweis komt werd aangeduid met Budweiser. Gedurende een bepaalde tijd was Budweiser Budvar (Tsjechisch: Budějovický Budvar) de hofbrouwerij voor de keizer van het Heilige Roomse Rijk....Budweiser Budvar heeft een rijke mout- en hopsmaak. In het bier wordt Saazer hop gebruikt. De typische bittere smaak door de hop en de karakteristieke moutsmaak maken dit bier makkelijk te onderscheiden van de Amerikaanse evenknie.....Hoewel de brouwerij Budějovický Budvar werd opgericht in de 13e eeuw, claimt Anheuser-Busch dat het merk Budweiser pas sinds 1895 commercieel wordt vermarkt. Dit is 19 jaar na het eerste Budweiser brouwsel van Anheuser-Busch. Het Tsjechische bedrijf verweert zich hier tegen door te stellen dat de claim op de naam verder terug gaat. In 1265 verleende koning Ottokar II van Bohemen de onafhankelijke brouwers in de stad het recht bier te brouwen. Zij deden dit in een stijl die nu onder de naam Budweiser bekendstaat, analoog aan een brouwstijl uit een andere Tsjechische stad: Pilsen. Deze bieren worden aangeduid met pilsener, aldus het bedrijf.
In veel landen is het bier dat geproduceerd wordt door Budějovický Budvar het enige dat verkocht mag worden met de naam Budweiser. In die landen wordt de Amerikaanse variant verkocht als Bud. Omdat er twee producenten zijn met de merknaam Budweiser, zijn hierover al vele rechtszaken gevoerd. In sommige landen wordt het Tsjechische Budweiser aangeduid met Budvar en Budweiser Budvar.
Budějovický Budvar is begonnen met een beperkte distributie in de Verenigde Staten en Canada onder de naam Czechvar (https://nl.wikipedia.org/wiki/Budweiser_Budvar).


Over České Budějovice (Budvar)
Opgericht in: 1265
Brouwerij capaciteit:
1.3 miljoen hectoliter
Adres:
Budějovický Budvar, National Corporation Budweiser Budvar, National Corporation, Budweiser Budvar
Status: Operationeel
Eigenaar brouwerij:
Budějovický Budvar
Website brouwerij:
http://www.budvar.cz/
Hoewel de brouwerij Budějovický Budvar werd opgericht in de 13e eeuw, claimt Anheuser-Busch dat het merk Budweiser pas sinds 1895 commercieel wordt vermarkt. Dit is 19 jaar na het eerste Budweiser brouwsel van Anheuser-Busch. Het Tsjechische bedrijf verweert zich hier tegen door te stellen dat de claim op de naam verder terug gaat. In 1265 verleende koning Ottokar II van Bohemen de onafhankelijke brouwers in de stad het recht bier te brouwen. Zij deden dit in een stijl die nu onder de naam Budweiser bekend staat, analoog aan een brouwstijl uit een andere Tsjechische stad: Pilsen.
Deze bieren worden aangeduid met pilsener, aldus het bedrijf.
In veel landen is het bier dat geproduceerd wordt door Budějovický Budvar het enige dat verkocht mag worden met de naam Budweiser. In die landen wordt de Amerikaanse variant verkocht als Bud. Omdat er twee producenten zijn met de merknaam Budweiser, zijn hierover al vele rechtszaken gevoerd [zoals in 2011 in Europa].
In sommige landen wordt het Tsjechische Budweiser aangeduid met Budvar en Budweiser Budvar (www.bierenzo.nl/brouwerij/aoeeska-buda-jovice).

In Tsjechië zijn veel brouwerijen te vinden.

Bier (Tsjechisch: pivo) is in Tsjechië heel populair en met een bierconsumptie van 145 liter per inwoner (cijfers 2011) zijn de Tsjechen al jarenlang de grootste bierdrinkers ter wereld. Bier heeft een lange geschiedenis in Tsjechië. In 993 was er al sprake van een brouwerij in het Klooster van Břevnov. De stad Brno heeft het recht om bier te brouwen sinds de 12de eeuw en in Plzeň en České Budějovice zijn er sinds de 13de eeuw brouwactiviteiten.
De brouwindustrie groeide snel en was heel belangrijk voor de economie van het land. Begin zestiende eeuw waren er steden die meer dan 80% van hun inkomsten met de productie van bier verdienden. De Tsjechische bierindustrie had zwaar te lijden onder de Dertigjarige Oorlog (1618 - 1648) en herstelde zich pas in de negentiende eeuw. Rond 1850 waren er 1052 brouwerijen waarvan er in 1946 nog 260 over waren. In de twintigste eeuw volgden meer oorlogsjaren en na de Tweede Wereldoorlog werden alle brouwerijen eigendom van de Tsjechoslowaakse staat.
Na de val van het communisme werden het weer privébedrijven. In 1989 waren er nog 71 brouwerijen in Tsjechië waarvan sindsdien een twintigtal gesloten zijn. Daar tegenover zijn er sindsdien heel wat microbrouwerijen en brouwcafés bijgekomen.
...
In Tsjechië wordt al sinds lange tijd hop gekweekt. De hopteelt in Bohemen werd al in 859 beschreven en tijdens de middeleeuwen werd er al heel veel (dure) Boheemse hop geëxporteerd. De bekendste hopvariëteit Saaz wordt in de gehele wereld gebruikt voor het brouwen van bier
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Tsjechi%C3%AB).

318 opened breweries (+8 opening soon) in total, from which 43 (+0) industrial breweries and 275 (+8) microbreweries (i.e. less than 10000 hls per year) (www.pividky.cz/mapa.php?lang=en ).
(http://beer-tours.cz/pivo-v-pohybu/cigaro-a-pivo)

Op www.pividky.cz/mapa.php?lang=en is een kaart te vinden met alle brouwerijen in Tsjechië en omstreken.


Er is ook een site over het beste Tsjechische bier. Dit is niet langer een pils... Zoals de Amerikaanse IPA: Matuška Turbo Raptor 2012 of een porter: Břevnov Benedictus Porter Barrel Aged (www.pivnici.cz/piva-pivovaru/zeme/ceska-republika/) Ook het Praagse toerismebureau heeft aandacht voor brouwerijen op www.prague.eu/cs/prectete-si/pivni-turistika-v-praze-10464.

Een overzicht van enkele van de grootste brouwerijen (productie groter dan 100.000 hl/jaar):

Eigendom van SABMiller :
- Plzeňský Prazdroj, a. s.
- Pivovar Gambrinus
- Pivovar Radegast
- Pivovar Velké Popovice
Eigendom van Heineken:
- Královský pivovar Krušovice, a.s.
- Starobrno, a.s
- Pivovar Hostan
- Drinks Union:
Molson Coors Europe :
- Pražské pivovary,a.s. Pivovar Staropramen
- Pražské pivovary,a.s. Pivovar Ostravar
Groep PMS a.s. Přerov (tot 2000 Moravskoslezské pivovary Přerov a.s.):
- Pivovar Holba
- Pivovar Litovel
- Pivovar Zubr
Bernard Pivo (Brouwerij Bernard) (50% eigendom van Brouwerij Duvel Moortgat)
Budějovický Budvar
Pivovar Černá Hora
Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod
Lobkowiczký pivovar Vysoký Chlumec
Budějovický Měšťanský Pivovar
Městský pivovar Platan s.r.o.
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Bier_in_Tsjechi%C3%AB)


Overigens hoeft bier niet enkel te worden gedronken:

In Praag kun je een bierbad nemen:

Pivní Lázné ZOTO
Masná 5, Praha 1
(http://cz.prague-stay.com/
lifestyle/clanek/502-pivni-lazne-zoto/)


Hotel Ungelt - kontaktní údaje
DP & Partners company, s.r.o.
Týn 10/644
110 00 Praha 1
Zapsáno u Městského soudu v Praze, spisová značka C, vložka 177605
(www.ungelt.cz/kontakt/)

In Praag kun je dus in bad in Budweiser of Bernard !?

Ook op andere plaatsen in Tsjechië vind je deze baden, zoals:

Hotel Bahenec
Písek u Jablunkova 195
739 84 Písek u Jablunkova
... visitors of the hotel Bahenec, which is situated in a city of Písek near Jabluknov, make themselves whack of beer bath...The owners of a three star wellnesshotel „Bahenec“ would like to invite their guests for an extended weekend or stay in beer spa BBB. ...However, the most important is an experience of the bath: you are sitting in a tub, and by the way you can just easily tap some beer for yourself – isn´t that great? (www.beerbath.eu/beer-spa-bahenec/)
If you hear a term BEER SPA, the first what you may have think - especially if you are a fan of this beverage - of an old known evergreen: „I am dreaming of a lake of beer, great as Stirsky lake,…“
Your next thought might be, whether it is not some kind of an „original joke“ or perhaps „marketing trap“ with its aim to make a profit of nowadays wellnes trend or whether this is not just a monkey business.
If we say the term beer, we understand a beverage brewed from the ingredients, which were mentioned above, of bright or dark color, sparkling, with a white foam, containing alcohol (at average 5 %) and carbonic acid (at average 4 – 5 g/l ), of sweetish or bitter flavor.
...
A term beer bath is associated by professionals with an optimal consumption temperature of a beer. Moreover, that means the end of all dreams. Can you imagine the "pleasure" lying without any movement in a bath which has a temperature 8 – 10°C?
If a beer is warmed up during a bath, it would cause releasing carbon dioxide. Carbon dioxide is a gas which is 1,6 times heavier than the air, which paralyze airways until it brings a suffocating stroke. No brewer, even in his dream, would have an idea to soak himself in an open ferment tub. He would get a goose bumps and also there is no way to do it because of carbon dioxide.
If we split up the word beer bath to a beer and a bath, we will get entirely new bunches of possibilities.
A separate term a bath has lots of variations; partly it is a matter of type (foot-bath, hip-bath, spray shower bath, overall bath etc.) partly it is a matter of effects on a human body (thermal bath, quaggy bath, herbal bath, etc.).
So if we choose, lets say, hip-bath and thermal bath in addition with a beer or more precisely. Ingredients the beer is made from, we will find out, that the term „beer bath“ is actually logical and obvious, and it is logical also for a brewer (www.beerbath.eu/something-from-history/).

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692