Op z'n Grieks...
Het Grieks (Ελληvικά) is een talenfamilie van de Indo-Europese talen. Het werd door de Achaeërs naar Griekenland gebracht rond 1700 voor Christus. In eerste instantie waren er verschillende gesproken dialecten, met als belangrijkste groepen: Ionisch-Attisch, Dorisch en Eolisch Grieks.
Het eerste schrift voor deze taal is Lineair B en het oudste met dat schrift verbonden Grieks (1450 - 1250 v.Chr.?) wordt Myceens genoemd. Sinds de tijd van de klassieken is de taal geschreven in het Griekse alfabet, dat 24 letters omvat (http://nl.wikipedia.org/wiki/Grieks).
Attisch Grieks was de taal die gesproken werd in Athene. De meerderheid van de literatuur die uit de klassieke periode nog bewaard is gebleven, is in dit dialect geschreven. Belangrijke uitzonderingen zijn de historicus Herodotos (Ionisch) en de dichteres Sappho (Aeolisch). Alexander de Grote speelde een belangrijke rol in het samenvoegen van deze dialecten tot Koinè-Grieks (naar het Griekse woord voor algemeen). Door de eentaligheid van zijn leger werd de communicatie makkelijker. Ook leerden de bewoners van bezette gebieden dit Koinè, waardoor het de status van "wereldtaal" kreeg. Koinè-Grieks werd dan ook de lingua franca in het oostelijke gedeelte van het Romeinse Rijk (ook wel Byzantijnse Rijk). Het moderne Grieks stamt hiervan af (http://nl.wikipedia.org/wiki/Grieks).
De huidige vorm van het Grieks dat in Griekenland wordt gesproken noemt men ‘Kiní Néo-Ellenikí Glóssa’, letterlijk de ‘Gemeenschappelijke Nieuwgriekse Taal'; maar beter bekend als ‘Nieuwgrieks’ ofwel ‘Modern Grieks’. Sinds 1982 is deze vorm van de Griekse taal aangewezen als de officiële taal van Griekenland (http://samos-magazine.nl/cultuur/taal/modern-grieks-tips/).
De Grieken zijn niet enkel bekend om hun taal, maar ook het haar van de Griekse dames.
Als je al eens met vakantie naar Griekenland bent geweest, ken je vast al een aantal Griekse woorden zoals: γεια μας (jamas = proost) , καλημέρα (kalimera = goedemorgen) en ευχαριστώ (efcharistó = bedankt). Het is handig en leuk om je een beetje verstaanbaar te kunnen maken, zodat je contact kunt leggen met de Griekse bevolking. Het Grieks is een zeer oude taal. Door het ontcijferen van het Myceense schrift (het Lineair B, aangetroffen op kleitabletten in nederzettingen uit de Myceense tijd) kon worden bewezen dat er al Grieks werd gesproken vanaf de 15e eeuw voor Christus. De ontwikkeling van de uitspraak van het Grieks liep niet gelijk met die van het schrift. Allerlei letters en lettercombinaties is men in de loop van de tijd anders gaan uitpreken, zonder dat de spelling daaraan werd aangepast. Een gevolg daarvan is dat de spelling nogal ingewikkeld is. Het Grieks kent bijvoorbeeld vijf manieren om de ie-klank weer te geven. Het zal echter niet gauw tot een drastische vereenvoudiging van de spelling komen, omdat deze door velen als een symbool wordt beschouwd voor de ontzagwekkende ouderdom van de Griekse taal (www.grieksegids.nl/taal/grieksetaal.php).
'Baarmoeder' is in het Grieks mitra (www.bandnaamverklaard.nl/2014/09/del-amitri-naam-betekenis.html). μύτρα back translations: baarmoederuterus, Transliteration: mýtra (https://nl.glosbe.com/nl/el/baarmoeder). Wacht even, betekent Mitra dus baarmoeder?
Zou de Mitra-keten hun winkel vernoemen naar een baarmoeder? Of zou Mitra nog iets anders kunnen betekenen?
Mitra Kalashnikov, foto del fucile automatico russo, Mitra elettrico M16 A4 M4 SR16 BOYI...inderdaad mitra is Italiaans voor mitrailleur (zie www.anticaportadeltitano.com/mitra-elettrico-m16-a4-m4-sr16-boyi-p-1093.html en www.italian-english-dictionary.com/nl/woordenboek-italiaans-engels/raffica+di+mitra).
[† Mitra]
† Mitra, v. bisschopsmuts, mijter (www.dbnl.org/tekst/cali003nieu01_01/cali003nieu01_01_0016.php, www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/MITRA/1).
mitra [mijter] {1824} < latijn mitra [Aziatische hoofdband, tulband, muts] < grieks mitra [leren buikgordel, hoofdband, kroon], een leenwoord uit Klein-Azië (www.etymologiebank.nl/trefwoord/mitra).
Een mijter of mitra (van het Latijnse mitra ("muts met banden") is het traditionele, ceremoniële hoofddeksel van bisschoppen en abten in onder meer de Rooms-katholieke Kerk, de Anglicaanse Kerk en de Orthodoxe kerken.
De mijter maakt deel uit van de pontificalia. De moderne vorm bestaat uit twee stijve, gelijke delen met een (afgeronde) vijfhoekige vorm, uitlopend in een punt, samengenaaid aan de zijden en met twee flappen textiel aan weerszijden. Bij de Oostelijke mijter ontbreken deze flappen zodat de mijter de vorm van een kroon heeft. De oostelijke mijter vormt één geheel. De mijter of "infula" is vaak voorzien van een kruis of "omgekeerde T-vorm". Aan de achterzijde hangen twee witte of gouden, roodomrande linten die infulae heten.
In de eerste 1000 jaar van haar bestaan kende de kerk geen mijters. De oudste afbeeldingen van bisschoppen tonen hen dan ook met een onbedekt hoofd. Na het jaar 1000 gingen bisschoppen, eerst in Rome, later ook elders, geleidelijk mijters dragen maar al vanaf het prille begin van dit gebruik deelden zij dit hoofddeksel met lagere geestelijken. In 1051 verleende Paus Leo IX een mijter aan de kanunniken van de kathedraal van Besançon. Deze paus maakte de mijter populair door deze aan bisschoppen te schenken. De achtergrond is onduidelijk; Bruno Bernard Heim geeft de these dat de pausen streefden naar een uniformere liturgische klederdracht.
In 1063 verleende Paus Alexander II een mijter aan abt Engelsinus van het Augustijnerklooster in Kantelberg. De mijter werd in die jaren vooral in Rome gedragen en werd daarna eerst in Frankrijk en later overal in de kerk populair.
In Nederland en België is de mijter vooral bekend als het hoofddeksel van Sinterklaas, een traditioneel figuur gebaseerd op de bisschop Nicolaas van Myra. Deze mijter wijkt van de in de kerk gangbare modellen af door de kleur (tegenwoordig steeds rood) en het gouden kruis op de mijter (http://nl.wikipedia.org/wiki/Mijter).
Mitra is een Perzische meisjesnaam. De betekenis van de naam is `hemelse bode` (www.babybytes.nl/namen/meisjes/Mitra).
Mitra(noun)
Hindu god of friendship and alliances; usually invoked together with Varuna as a supporter of heaven and earth (www.abbreviations.com/serp.php?st=Mitra&qtype=1).
Mitra
Hindoegod van de vriendschappelijke gezindheid. Nauw verbonden met Mithra(s).
Mithra(s)
Oorspronkelijk lichtgod der oude Iraanse bevolking, uit de Indische veda's en de Perzische Awesta bekend. Zijn eredienst breidde zich onder de Perzen over heel Voor-Azië uit, waarna in Klein-Azië een mysteriëncultus ontstond die vooral in het Romeinse rijk een enorme rol ging spelen. Vormde lange tijd een groot concurrent voor het opkomende Christendom. Zijn cultus werd meestal gediend in onderaardse heiligdommen (Mithraeum) (www.suyderland.com/wonder/lex/mi.php).
Mitra and Varuna are both lords of the heaven. Together they uphold the law, cause the cows to stream, the plants to flourish, and, "scattering swift drops, send down the rain-flood". Both are
Adityas and mostly are invoked together probably because of their close friendship. The watchful twain, most potent, together uphold Rta or the moral order. "Firmly set in heaven is Mitra's home, and Aryaman's and Varuna's. Thence they give forth great vital strength which merits praise, high power of life that men shall praise." We are informed from the hymns that Mitra stirs men to action and sustains both earth and heaven. Both Mitra and Varuna are guardians of the world, who sit in a gold hued chariot from day break and behold the infinity. In course of time, Mitra came to be associated with morning light, while Varuna with night sky (www.hinduwebsite.com/hinduism/vedicgods.asp#mitra).
Mitra (Sanskriet voor vriend, metgezel, compagnon) is in de Vedische en hindoeïstische mythologie een Aditya (meestal samen met Varuṇa aangeroepen en vaak met Aryaman geassocieerd). Mitra wordt enkel in de Rig Veda verheerlijkt en daar beschreven als degene die mannen oproept tot actie, en als ondersteuner van hemel en aarde die met een strak oog alle schepselen gadeslaat. In later tijden wordt hij als de godheid van de constellatie Anurādhā beschouwd en als vader van Utsarga (in de Rig Veda). Ook wordt hij gelijkgesteld met de zon.
In andere literatuur is Mitra de naam van een Maruts, van een zoon van Vasishṭha, en van veel andere mannen in de Puranas (http://nl.wikipedia.org/wiki/Mitra_(godheid)).
Mitra
Categorie: Verscheidene In de Vedische mythologie de god die tezamen met zijn broer Varuna de soevereiniteit bezit. Hij is een serene god, die vriendschap en welwillendheid personifieert. Hij is de hoeder van overeenkomsten en bevordert het sluiten van compromien om vijandelijkheden te voorkomen. Eensgezindheid op de wereld is aan hem te danken (www.encyclo.nl/begrip/mitra, www.histoportal.nl/).
The Vedic God Mitra was highly revered and invoked for proper fulfilment of civil and religious acts and duties. Mentioned 175 times in the Rgveda alone, He has been described as one of the most wonderful, glorious and mighty of the Vedic gods (www.exoticindiaart.com/book/details/vedic-god-mitra-concise-study-NAC676/).
Mitra (Sanskrit Mitrá) is an important divinity of Indic culture, and the patron divinity of honesty, friendship, contracts and meetings. He is a figure of the Rigveda, distinguished by a relationship to Varuna, the protector of ṛtá.
The Zoroastrian divinity Mithra (Miθra), and Vedic Mitra share the Proto-Indo-Iranian noun *mitra, "contract" or "binder". After the conquest of Persia by Alexander the Great the worship of Mithra was carried over into Hellenic world as Mithras and gave rise to the cult Mithraic mysteries.
The Indo-Iranian word *mitra-m means "covenant, contract, oath, or treaty", and only later on, "friend" (retaining the original neuter gender, mitram). The second sense tends to be emphasized in later sources, the first sense in the Veda and in Iranian. The word is derived from a root mi- "to fix, to bind" (Indo-European *Hmei), with the "tool suffix" -tra- (compare man-tra-), a contract is thus described as a "means of binding."
The use of 'mitra' to mean friend, may therefore be a shortening of the term 'bond of friendship' (http://en.wikipedia.org/wiki/Mitra_(Vedic)).
Mitra, in the pantheon of Vedic Hinduism, one of the gods in the category of Ādityas, or sovereign principles of the universe. He represents friendship, integrity, harmony, and all else that is important in the successful maintenance of order in human existence. He is usually paired with the god Varuṇa, the guardian of the cosmic order, whose powers he complements as guardian of the human order. As spirit of the day he is sometimes attributed with solar characteristics. His Iranian counterpart is Mithra, who eventually came to be worshipped as the god of one of the great mystery cults, Mithraism (www.britannica.com/EBchecked/topic/386185/Mitra).
Mithra was a yazata mentioned in the Zoroastrian sacred scripture of the Avesta and a member of the trinity of ahuras, protectors of asha/arta ("truth" or "[that which is] right"). Mithra's standard appellation was "of wide pastures" suggesting omnipresence: Mithra is "truth-speaking, ...with a thousand ears,...with ten thousand eyes, high, with full knowledge, strong, sleepless, and ever awake." (Mihr Yasht (Hymn to Mithra) 10.7). As preserver of covenants, Mithra was also protector and keeper of all aspects of interpersonal relationships, such as friendship and love. Related to his position as protector of truth, Mithra was a judge (ratu), ensuring that individuals who broke promises or were not righteous (artavan) were not admitted to paradise. As in the Indo-Iranian tradition, Mithra was associated with (the divinity of) the sun but originally distinct from it. Mithra was closely associated with the feminine yazata Aredvi Sura Anahita, the hypostasis of knowledge (www.romanarmy.net/mithras.shtml).
Graeco-Roman Mithras.The name Mithras is the Greek nominative form of Mithra, the yazata that, as previously mentioned, served as mediator between Ahura Mazda and the earth, the guarantor of human contracts. In Mithraism, however, much was added to the original elements of Mitra/Mithra, although the Mithraist emphasis on astrology strongly suggests a synthesis of beliefs with the earlier star-oriented Mesopotamian or Anatolian religions. At first identified with the Sun-god Helios by the Greeks, the syncretic Mithra-Helios was transformed into the figure Mithras during the 2nd century BCE, probably at Pergamon (www.romanarmy.net/mithras.shtml).
Mitra is a Vedic god who stood for the sun, and was, with his brother Varuna, the guardian of the cosmic order. He was the god of friendships and contracts, and watched over the daytime hours. He was good-natured and on far better terms with humanity than was his brother. He is seen as a mediator between the gods and man (www.pantheon.org/articles/m/mitra.html).
Mitra was an early Hindu god. He represented the sun, and had many similarities to other contemporary gods in nearby civilizations. Mitra was also notably the god of the oath, along with his associate, Varuna. Mitra, along with Varuna, was generally classed as an asura early on in Hinduism. Asuras are often referred to as demons, but it is important to note that the asuras were not necessarily evil, they were just formed in opposition to the gods known as devas. Perhaps the best comparison is found within the Greek pantheon, where gods such as Zeus and Dionysus were placed in opposition to titans such as Prometheus, not all of whom were necessarily evil.
Mitra is one of the oldest extant gods of Hinduism, and a record of him appears as far back as the 15th century BCE, when he was invoked as a watcher over a pact made between the Hittites and the Hurrians. Like Varuna, Mitra watched over the order of the entire universe, making things were as they were meant to be. Initially, Varuna and Mitra were presented as twins, and they would always appear together in defense of truth and honor. While Varuna watched over the movement of the spheres, Mitra was said to make sure dawn occurred, keeping the balance between light and darkness.
Mitra remained a popular god, however, and is sometimes invoked when signing a contract. Mitra is also the god of friendship, as it is the integrity of truth and oaths that keeps a friendship strong. In many myths Mitra is viewed as a sort of go-between for man with the gods, helping to negotiate with them.
One of the most important prayers in the Rig Veda is written in gratitude to Mitra, and acknowledging the seeking of perfection. The prayer, the upasthaana, is addressed to the god-head in praise of the sun. The upasthaana reads roughly: Oh God! In search of you we leave behind the eternal physical realm, to meditate on an even greater entity, our soul. We attain to the most blissful, luminous light, the illuminator of all things, even of the shining glory of the sun, who is the greatest of all. All the things of this world act as signals to lead us to the god-head, the knower of all things, the possessor of all destructive and sustaining powers. Surely that is the correct path to understanding this universe. (www.wisegeek.com/who-is-mitra.htm)
"The observance of December 25 (as a Christian festival) only dates from the fourth
century and is due to assimilation with the Mithraic festival of the birth of
the sun" (World Popular Encyclopedia, Volume 3).
"The pagan symbolism was taken over and, in Christian view, elevated. Jesus became the "sun
of justice" and the "sun of righteousness" (Celebrations: The Complete Book
of American Holidays, Myers, page 310).
"Our annual Christian festival (Christmas) is nothing but a continuation under a different
name of this old solar festivity (Saturnalia)" (The New Golden Bough,
Frazer and Foster, page 653).
"Christmas was generally celebrated in the West only after the triumph of Constantine when
the time of Christ's birth was reckoned with the Day of the Unconquered Sun on
25 December" (From Christ to Constantine, Smith, pages 150-151).
(www.sodahead.com/living/is-christmas-a-pagan-holiday/question-2778097/?page=2&link=ibaf&q=&imgurl=http%3A%2F%2Fimages.sodahead.com%2Fprofiles%2F0%2F0%2F1%2F2%2F5%2F2%2F6%2F8%2F1%2FMerry-Mithra-64064805460.jpeg)
Mithras of the Roman Empire, patron god of the Roman army, was not Iranian. There is a lot of confusion because Mithras, Mithra, Mitra, Mehr, etc., was worshiped in many countries and in several different religions. We got "Christmas" from Roman Mithraism, not from Persian Zoroastrianism. Do see http://mithras.webs.com/
Zoroastrian Ancient Persians were not culturally very similar to modern Muslim Iranians, either. Countries change in 2500 years
(www.sodahead.com/living/is-christmas-a-pagan-holiday/question-2778097/?page=2&link=ibaf&q=&imgurl=http%3A%2F%2Fimages.sodahead.com%2Fprofiles%2F0%2F0%2F1%2F2%2F5%2F2%2F6%2F8%2F1%2FMerry-Mithra-64064805460.jpeg).