Op 3FM hoorde ik dit jaar dat je bier mag drinken, tijdens het autorijden....
U mag maximaal 0,2-0,5 promille alcohol in uw bloed hebben bij deelname aan het verkeer. Het verschilt een beetje per omstandigheid (wel of niet gegeten) en lichaamsbouw hoeveel glazen dit zijn. Gemiddeld na 1,5 tot 2 glazen licht alcoholische drank (bv. bier) mag je niet meer rijden (mijnopiniepanel.eenvandaag.nl/).
Je kunt het zelf nareken met een alcoholcalculator om te zien of weermagrijden. Ook is er een tabelletje te zien op www.natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=477.
De alcoholpromillages:
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
3 tot 4 promille (ongeveer 10-13 glazen voor een vrouw, 15-19 glazen voor een man): je bent zwaar dronken, je kan je bewegingen niet langer coördineren, je zintuigen zijn volledig verdoofd.
4 promille: je bent helemaal 'van de kaart', met hoge kans op bewusteloosheid en beginnend levensgevaar.
5 promille: je kan in coma gaan, acuut levensgevaar.
Terug naar vorige pagina
Het standpunt van de Overheid en de door Veilig Verkeer Nederland hierop gerichte BOB campagne* is om in het geheel niet te drinken als men nog moet rijden.
* De Bob-campagne is een gezamenlijk initiatief van de overheid, Veilig Verkeer Nederland en alcoholbranche (www.draeger.net/IK/nl/alcohol_verkeer/meest_gestelde_vragen_alcohol_verkeer/).
Om op de vraag hoeveel er gedronken mag worden om nog te mogen rijden goed te kunnen beantwoorden moeten we eerst ingaan op de diverse en vaak persoonlijke factoren die van invloed zijn op het bloedalcoholgehalte. Tevens geldt voor beginnende bestuurder een verlaagde BAG limiet.
Hoe hoog iemands BAG (Bloed Alcohol Gehalte) is hangt niet alleen af van de hoeveelheid geconsumeerde alcohol en de verstreken tijd, maar ook van een groot aantal andere factoren.
De belangrijkste daarvan zijn:
Opnamesnelheid van de alcohol in het bloed.
(afhankelijk van drinktempo, maagvulling en de mate van activiteit van het maagdarmkanaal).
Distributiesnelheid van de alcohol over de verschillende delen van het lichaam.
(snelheid is vooral afhankelijk van de mate van doorbloeding).
Gewicht, lichaamsbouw
(de alcohol wordt in het gehele lichaam verdeeld en afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid vocht -bloed - meer of minder verdund, met als gevolg een lagere of hogere alcoholconcentratie).
Leeftijd
(de verhouding tussen lichaamsvocht en gewicht is afhankelijk van iemands leeftijd. Een ouder persoon heeft per definitie minder vocht per kilogram lichaamsgewicht dan een jonger persoon).
Geslacht
(mannen hebben per kilogram lichaamsgewicht gemiddeld ruim 20% meer lichaamsvocht dan vrouwen, mannen: 0,68 liter/kg, vrouwen: 0,55 liter/kg).
Vitaliteit van het lichaam
(de vitaliteit is mede bepalend voor de mate van doorbloeding en verhouding spierontwikkeling/vetgehalte, spieren bevatten 80% vocht en vet slechts 20%).
Afbraaksnelheid van de alcohol in de lever
(de afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca. 0,25 ‰ per uur, bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal iets hoger dan bij incidentele drinkers).
Etnische afkomst
(Mongoolse Aziaten kunnen een erfelijke afwijking hebben waardoor de afbraak van alcohol wordt vertraagd).
Op grond van kennis over geconsumeerde alcohol, drinktempo, geslacht en gewicht kan het bloedalcoholgehalte bij een ‘gemiddelde’ gezonde persoon redelijk nauwkeurig worden voorspeld.
Een veilige vuistregel hierbij is dat je als man 0,15 ‰ (0,2 ‰ bij vrouwen) per glas opbouwt en dat gemiddeld 0,15 ‰ per uur wordt afgebroken. De afbraak begint ongeveer een ½ uur na het starten van het drinken (www.draeger.net/IK/nl/alcohol_verkeer/meest_gestelde_vragen_alcohol_verkeer/).
De lever breekt 7 gram alcohol per uur af. Een glas alcoholhoudende drank bevat 10 gram alcohol. De lever doet dus 1,5 uur over 1 glas. Het alcoholgehalte in het bloed (promillage) is niet alleen afhankelijk van het aantal glazen dat iemand drinkt. Ook het gewicht en het geslacht van de drinker spelen een rol bij het gehalte aan alcohol in het bloed (www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wanneer-is-alcohol-uit-het-bloed-verdwenen/).
We spreken over de term restalcohol, een fenomeen waar bij velen nog bijzonder weinig over bekend is en in veel gevallen zwaar wordt onderschat.
Van alle geconsumeerde alcohol moet 95 % tot 98 % worden afgebroken door de lever. De lever doet ongeveer een uur over het afbreken van een standaard glas alcoholische drank. Het afbreken van de alcohol begint gemiddeld een half uur na het drinken van het eerste glas.
Drinkt men op een zaterdagavond stappen van 11.00 tot 03.00 in de nacht 20 glazen bier, wat niet ongewoon is, zal de lever dus 20 uur nodig hebben om alles af te breken. Indien het afbreken start om 11.30 ’s avonds dan zal het tot de zondagavond 18.30 uur duren voordat alle alcohol uit het lichaam verdwenen is. Drinkt men ’s zondags echter ook nog enkele biertjes dan zal men zeker tot de maandagochtend nog steeds onder invloed zijn! Het is niet voor niets dat de politie steeds vaker op de maandagochtend in alle vroegte al alcoholcontroles uitvoert (www.draeger.net/IK/nl/alcohol_verkeer/meest_gestelde_vragen_alcohol_verkeer/).
Premier Gunther Beckstein stelde ook voor dat 2 liter bier drinken tijdens Oktoberfest daarom niet erg is; 2 liter komt overeen met 8 bier, dus dat duurt 8 uur om te verwerken... (www.biernet.nl/nieuws/rijden-met-2-liter-bier-op-moet-kunnen).
Vraag:
Mag je alcohol drinken tijdens het autorijden?
Antwoord:
Je wordt niet aangehouden als je een biertje drinkt als passagier en iemand anders rijdt. Dit geldt uiteraard niet voor bijrijders van vrachtwagen- of buschauffeurs, deze moeten nuchter blijven.
Volgens de wet is het niet toegestaan onder invloed van alcohol een voertuig te besturen. Indien je dus zelf de bestuurder bent, ben je strafbaar als het alcoholpromillage in het bloed bij meting hoger ligt dan 0,5 (of 0,2 bij beginnend bestuurders).
Bij drinken tijdens het rijden (allerlei dranken, niet alleen alcohol) houdt men niet het stuur vast met 2 handen. Dit is strafbaar volgens artikel 8 van de wegenverkeerswet. Als een politieagent je ziet rijden en drinken tegelijk, kan dit ook een aanleiding zijn om je te laten blazen (www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=2513).
Bier drinken achter het stuur kan dus, net als een blikje Spa, maar beide raadt de politie af. Drinken is namelijk een vorm van afleiding, .... „Net zoals je make-up bijwerken achter het stuur afleiding is. Die handelingen zijn op zich niet strafbaar, maar als je gaat slingeren, dan heet dat gevaarlijk rijgedrag.” En gevaarlijk rijgedrag is wel strafbaar. De enige vorm van afleiding achter het stuur die in de wet is opgenomen, is de mobiele telefoon. Heb je er een in je handen terwijl je rijdt, dan ben je strafbaar (www.nrcnext.nl/blog/2011/10/06/next-question-mag-je-drinken-terwijl-je-rijdt/).
Autorijden al gevaarlijker na één biertje
Automobilisten die maar een paar slokken bier of wijn op hebben, rijden al veel gevaarlijker dan nuchtere bestuurders. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Toch zien politieke partijen een verlaging van de alcoholgrens niet zitten: het zou te veel praktische problemen opleveren.
Nieuw onderzoek van de University of California laat zien dat zelfs minimaal beschonken bestuurders, met een promillage van 0,1 in hun bloed, bijna twee keer zo vaak schuldig zijn aan zware botsingen. Vooral jonge bestuurders kunnen de effecten van alcohol op hun rijvaardigheid vaak slecht inschatten (AD, 21-1-14).
Wat is het gevaar van een een beetje alcohol in je bloed?
Zelfs met een laag gehalte aan alcohol in je bloed, na een paar glaasjes wijn, kan je reactievermogen op een andere auto of voetganger verminderen. De gevolgen van rijden onder invloed kunnen traumatisch en niet meer terug te draaien zijn. Wanneer je iemand doodrijdt doordat je gedronken hebt, ook al had je maar een paar glaasjes gehad, zal je leven nooit meer worden wat het daarvoor was. Nog belangrijker: het leven van het slachtoffer of de nabestaanden zal nooit meer hetzelfde zijn. Mede daarom is het belangrijk dat je je ervan bewust bent wat alcohol in je bloed kan doen en hoe lang alcohol in je bloed blijft nadat je hebt gedronken (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/32276-hoe-lang-blijft-alcohol-in-je-bloed.html).
Het alcoholslot kwam en ging weer, ook weer een flop...
Schultz wilde in 2013 ook alcoholslot voor truckers en buschauffeurs (NRC, 30-1-2013)
Werking van het alcoholslot
Het alcoholslot is een startonderbreker die ingebouwd wordt in de auto van een automobilist aan wie het alcoholslotprogramma is opgelegd. De bestuurder moet voor het starten blazen. Het slot meet vervolgens de hoeveelheid alcohol in de adem en zorgt ervoor dat de auto niet start als de bestuurder te veel alcohol heeft gedronken (meer dan 0,2 promille of 88 ug/l) (CBR).
CBR voert in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu het alcoholslotprogramma uit. Het is bedoeld voor bestuurders die met te veel alcohol op aan het verkeer hebben deelgenomen. Tijdens het programma, dat tenminste twee jaar duurt, krijgen deelnemers in hun auto een alcoholslot ingebouwd. Dat voorkomt dat bestuurders met te veel alcohol op gaan rijden. Deelnemers hebben de beschikking over rijbewijs B met code 103 'rijden met een alcoholslot'. Eventuele andere rijbewijscategorieën zijn tijdens deelname aan het alcoholslotprogramma niet geldig.
Het alcoholslotprogramma zal een bijdrage leveren aan het omlaag brengen van het aantal verkeersslachtoffers. Jaarlijks vallen er veel doden en gewonden in het verkeer als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was. Maar liefst een kwart van alle doden in het verkeer is gerelateerd aan alcohol.
Het alcoholslotprogramma wordt opgelegd aan bestuurders die in het verkeer worden aangehouden met een promillage tussen 1,3 en 1,8 (resp. 570 en 785 ug/l). Automobilisten die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, krijgen het alcoholslot opgelegd als zij worden aangehouden met een promillage tussen 1,0 en 1,8 (resp. 435 en 785 ug/l) (CBR).
Op dit moment rijden er ongeveer 5.000 bestuurders rond met een alcoholslot. Aan hen is het alcoholslotprogramma opgelegd, aangezien zij in het verkeer zijn aangehouden met een alcoholpromillage tussen 1,3 en 1,8 (beginnende bestuurders tussen 1.0 en 1,8). Het slot functioneert niet altijd naar behoren. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo kan het programma met een half jaar worden verlengd. Ook de werkgever van een werknemer met een alcoholslot dat niet functioneert, bijvoorbeeld in de auto van de zaak, kan hiervan hinder ondervinden....[Het] bleek onlangs dat het protesteren tegen een verlenging succesvol kan zijn, wanneer uit nader onderzoek blijkt dat het slot niet functioneert....Het CBR heeft erkend dat het alcoholslot soms niet goed werkt. Dit kan tot gevolg hebben dat bestuurders ten onrechte worden betrapt op alcoholgebruik. Het CBR wijt de foutieve starttesten echter aan de gebruiker van het slot. Het alcoholslotprogramma wordt in dat geval verlengd, terwijl de bestuurder geen alcohol heeft gedronken....iemand te kampen met de kuren van het alcoholslot. Het programma werd verlengd, aangezien volgens het slot teveel alcohol zou zijn gedronken. .... Het alcoholslot is vervolgens onderzocht door de firma Dräger, de verstrekker van de alcoholsloten. Uit dit onderzoek is gebleken dat “de foutieve starttest wat leidde tot een verlenging van het alcoholslotprogramma te wijten was aan verfresten op de handset van het alcoholslot”, aldus het CBR. Het CBR bleef echter van oordeel dat het programma terecht was verlengd; het slot zou goed hebben gefunctioneerd en mocht dan ook niet alsnog worden verwijderd. Het niet functioneren zou voor rekening en risico van de bestuurder komen (Spectrum Advocaten). De verlenging is uiteindelijk na aandringen van de Advocaten toch teruggedraaid.
Tijdens het motivatieprogramma wordt uitgelegd dat u ruim 10 minuten voordat u gaat rijden niet mag eten of drinken omdat dit het resultaat van de ademanalyse in het alcoholslot kan beïnvloeden.
Maar hoe gaat dit dan tijdens het rijden. Wij krijgen steeds vaker cliënten die onderweg nog iets eten en dan tijdens het rijden plotseling moeten blazen. Op dat moment kan het eten of drinken invloed hebben op het blaasresultaat.
Ook krijgen we zaken binnen waarbij andere (externe) factoren het resultaat van de ademanalyse in het alcoholslot beïnvloeden, zoals het gebruik van de ruitenwisservloeistof om de ramen te reinigen tijdens het rijden (http://cbr-advocaat.nl/onterechte-foutmeldingen-alcoholslot-maak-bezwaar/).
Hertesten laten onverklaarbaar lager alcoholgehalte zien
Rechtbank Rotterdam, 10 september 2014, ECLI:NL:RBROT:2014:7487
(http://cbr-advocaat.nl/onterechte-foutmeldingen-alcoholslot-maak-bezwaar/): .....de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 5 september 2013 (ECLI:NL:RBNHO:2013:10222), waaruit blijkt dat Dräger Nederland B.V. heeft bevestigd dat een zodanig snelle opbouw en/of afbraak van het gemeten alcoholgehalte duidt op de mogelijke aanwezigheid van alcohol in de omgeving en dat een dergelijke snelle afbraak van bloedalcohol niet realistisch is.
....
Tussen partijen is niet in geschil dat de registraties binnen enkele minuten na de vier foutieve hertesten een zeer snelle afbraak van het µg/l laten zien, die niet te verklaren is uit hetgeen algemeen bekend is over de afbraak van de alcohol door het lichaam, namelijk dat het lichaam ongeveer 90 µg/l in de loop.... van anderhalf uur afbreekt. Naar het oordeel van de rechtbank had verweerder - mede naar aanleiding van hetgeen eiser hierover heeft aangevoerd - de uitslagen van de hertesten die binnen enkele minuten na de eerste foutieve hertesten zijn geregistreerd niet buiten beschouwing mogen laten, maar moeten betrekken in de beoordeling naar de betrouwbaarheid van de uitslag van de eerste hertesten (ECLI:NL:RBROT:2014:7487). Een rijbewijs mag niet zomaar ongeldig worden verklaard als de betrouwbaarheid van de meetwaarden onduidelijk is.
Hoge Raad [3 maart 2015] verbiedt dubbel straffen via alcoholslot
Als iemand een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, mag diegene niet ook nog strafrechtelijk vervolgd worden. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.
Hiermee stelt de hoogste rechter van het land dat een overtreder niet én door het CBR, én door de rechter mag worden gestraft. Volgens advocaat Paul Verweijen heeft de uitspraak vertrekkende gevolgen. "De Hoge Raad heeft besloten dat het alcoholslotprogramma een straf is en dat betekent dat als het alcoholslot door het CBR is opgelegd, niet daarna het Openbaar Ministerie een burger in vervolging mag trekken. Want de Hoge Raad zegt: opleggen van een alcoholslotprogramma moet gelijkgesteld worden met een straf en iemand mag niet twee keer voor hetzelfde feit worden vervolgd." (www.bnr.nl/nieuws/964520-1503/hoge-raad-verbiedt-dubbel-straffen-via-alcoholslot)
Uitspraak [4 maart 2015] RvS: Alcoholslot auto van de baan
RvS: "Het zou goed zijn als men het bijvoorbeeld uit het bestuursrechtelijke traject haalt en het een maatregel wordt die door de strafrechter kan worden opgelegd."
Minister Schultz (I&M) gaat de uitspraken van de Hoge Raad gisteren en Raad van State vandaag ‘in samenhang bekijken’ en de Tweede Kamer ‘zo snel mogelijk informeren over de gevolgen’. ....Het CBR mag niet langer een autoslot opleggen aan dronken bestuurders, oordeelt de Raad van State. De effecten van de regeling zijn te verschillend als gekeken wordt naar de persoonlijke situaties van bestuurders.
Peter van Buuren, persrechter van de Raad van State, zegt dat is gebleken dat de regeling waarop het programma berust is, ongeldig is. "De kern van de uitspraak is dat de Raad van State tot het inzicht is gekomen dat het alcoholslot onevenredig uitwerkt. Het heeft niet voor alle mensen dezelfde effecten en dat zorgt voor een vorm van ongelijkheid en willekeur in de toepassing van de regeling. "
(www.bnr.nl/nieuws/550768-1503/uitspraak-rvs-alcoholslot-auto-van-de-baan)
Op 3 en 4 maart [2015] hebben de Hoge Raad en Raad van State zich uitgesproken over het Alcoholslotprogramma (ASP). Naar aanleiding hiervan mag het CBR in de huidige vorm geen ASP’s meer opleggen. Het is aan de wetgever om te beoordelen hoe het ASP vorm moet gaan krijgen (CBR).
U mag maximaal 0,2-0,5 promille alcohol in uw bloed hebben bij deelname aan het verkeer. Het verschilt een beetje per omstandigheid (wel of niet gegeten) en lichaamsbouw hoeveel glazen dit zijn. Gemiddeld na 1,5 tot 2 glazen licht alcoholische drank (bv. bier) mag je niet meer rijden (mijnopiniepanel.eenvandaag.nl/).
Je kunt het zelf nareken met een alcoholcalculator om te zien of weermagrijden. Ook is er een tabelletje te zien op www.natuurwetenschappen.nl/modules.php?name=News&file=article&sid=477.
De alcoholpromillages:
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): je voelt je meer ontspannen, maar je bent minder alert in het verkeer.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
3 tot 4 promille (ongeveer 10-13 glazen voor een vrouw, 15-19 glazen voor een man): je bent zwaar dronken, je kan je bewegingen niet langer coördineren, je zintuigen zijn volledig verdoofd.
4 promille: je bent helemaal 'van de kaart', met hoge kans op bewusteloosheid en beginnend levensgevaar.
5 promille: je kan in coma gaan, acuut levensgevaar.
Terug naar vorige pagina
Het standpunt van de Overheid en de door Veilig Verkeer Nederland hierop gerichte BOB campagne* is om in het geheel niet te drinken als men nog moet rijden.
* De Bob-campagne is een gezamenlijk initiatief van de overheid, Veilig Verkeer Nederland en alcoholbranche (www.draeger.net/IK/nl/alcohol_verkeer/meest_gestelde_vragen_alcohol_verkeer/).
Om op de vraag hoeveel er gedronken mag worden om nog te mogen rijden goed te kunnen beantwoorden moeten we eerst ingaan op de diverse en vaak persoonlijke factoren die van invloed zijn op het bloedalcoholgehalte. Tevens geldt voor beginnende bestuurder een verlaagde BAG limiet.
Hoe hoog iemands BAG (Bloed Alcohol Gehalte) is hangt niet alleen af van de hoeveelheid geconsumeerde alcohol en de verstreken tijd, maar ook van een groot aantal andere factoren.
De belangrijkste daarvan zijn:
Opnamesnelheid van de alcohol in het bloed.
(afhankelijk van drinktempo, maagvulling en de mate van activiteit van het maagdarmkanaal).
Distributiesnelheid van de alcohol over de verschillende delen van het lichaam.
(snelheid is vooral afhankelijk van de mate van doorbloeding).
Gewicht, lichaamsbouw
(de alcohol wordt in het gehele lichaam verdeeld en afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid vocht -bloed - meer of minder verdund, met als gevolg een lagere of hogere alcoholconcentratie).
Leeftijd
(de verhouding tussen lichaamsvocht en gewicht is afhankelijk van iemands leeftijd. Een ouder persoon heeft per definitie minder vocht per kilogram lichaamsgewicht dan een jonger persoon).
Geslacht
(mannen hebben per kilogram lichaamsgewicht gemiddeld ruim 20% meer lichaamsvocht dan vrouwen, mannen: 0,68 liter/kg, vrouwen: 0,55 liter/kg).
Vitaliteit van het lichaam
(de vitaliteit is mede bepalend voor de mate van doorbloeding en verhouding spierontwikkeling/vetgehalte, spieren bevatten 80% vocht en vet slechts 20%).
Afbraaksnelheid van de alcohol in de lever
(de afbraaksnelheid varieert van ongeveer 0,1 tot ca. 0,25 ‰ per uur, bij gewoontedrinkers en alcoholisten is de afbraaksnelheid meestal iets hoger dan bij incidentele drinkers).
Etnische afkomst
(Mongoolse Aziaten kunnen een erfelijke afwijking hebben waardoor de afbraak van alcohol wordt vertraagd).
Op grond van kennis over geconsumeerde alcohol, drinktempo, geslacht en gewicht kan het bloedalcoholgehalte bij een ‘gemiddelde’ gezonde persoon redelijk nauwkeurig worden voorspeld.
Een veilige vuistregel hierbij is dat je als man 0,15 ‰ (0,2 ‰ bij vrouwen) per glas opbouwt en dat gemiddeld 0,15 ‰ per uur wordt afgebroken. De afbraak begint ongeveer een ½ uur na het starten van het drinken (www.draeger.net/IK/nl/alcohol_verkeer/meest_gestelde_vragen_alcohol_verkeer/).
De lever breekt 7 gram alcohol per uur af. Een glas alcoholhoudende drank bevat 10 gram alcohol. De lever doet dus 1,5 uur over 1 glas. Het alcoholgehalte in het bloed (promillage) is niet alleen afhankelijk van het aantal glazen dat iemand drinkt. Ook het gewicht en het geslacht van de drinker spelen een rol bij het gehalte aan alcohol in het bloed (www.jellinek.nl/vraag-antwoord/wanneer-is-alcohol-uit-het-bloed-verdwenen/).
We spreken over de term restalcohol, een fenomeen waar bij velen nog bijzonder weinig over bekend is en in veel gevallen zwaar wordt onderschat.
Van alle geconsumeerde alcohol moet 95 % tot 98 % worden afgebroken door de lever. De lever doet ongeveer een uur over het afbreken van een standaard glas alcoholische drank. Het afbreken van de alcohol begint gemiddeld een half uur na het drinken van het eerste glas.
Drinkt men op een zaterdagavond stappen van 11.00 tot 03.00 in de nacht 20 glazen bier, wat niet ongewoon is, zal de lever dus 20 uur nodig hebben om alles af te breken. Indien het afbreken start om 11.30 ’s avonds dan zal het tot de zondagavond 18.30 uur duren voordat alle alcohol uit het lichaam verdwenen is. Drinkt men ’s zondags echter ook nog enkele biertjes dan zal men zeker tot de maandagochtend nog steeds onder invloed zijn! Het is niet voor niets dat de politie steeds vaker op de maandagochtend in alle vroegte al alcoholcontroles uitvoert (www.draeger.net/IK/nl/alcohol_verkeer/meest_gestelde_vragen_alcohol_verkeer/).
Premier Gunther Beckstein stelde ook voor dat 2 liter bier drinken tijdens Oktoberfest daarom niet erg is; 2 liter komt overeen met 8 bier, dus dat duurt 8 uur om te verwerken... (www.biernet.nl/nieuws/rijden-met-2-liter-bier-op-moet-kunnen).
Vraag:
Mag je alcohol drinken tijdens het autorijden?
Antwoord:
Je wordt niet aangehouden als je een biertje drinkt als passagier en iemand anders rijdt. Dit geldt uiteraard niet voor bijrijders van vrachtwagen- of buschauffeurs, deze moeten nuchter blijven.
Volgens de wet is het niet toegestaan onder invloed van alcohol een voertuig te besturen. Indien je dus zelf de bestuurder bent, ben je strafbaar als het alcoholpromillage in het bloed bij meting hoger ligt dan 0,5 (of 0,2 bij beginnend bestuurders).
Bij drinken tijdens het rijden (allerlei dranken, niet alleen alcohol) houdt men niet het stuur vast met 2 handen. Dit is strafbaar volgens artikel 8 van de wegenverkeerswet. Als een politieagent je ziet rijden en drinken tegelijk, kan dit ook een aanleiding zijn om je te laten blazen (www.alcoholinfo.nl/publiek/veelgesteldevragen/resultaten/antwoord/?vraag=2513).
Bier drinken achter het stuur kan dus, net als een blikje Spa, maar beide raadt de politie af. Drinken is namelijk een vorm van afleiding, .... „Net zoals je make-up bijwerken achter het stuur afleiding is. Die handelingen zijn op zich niet strafbaar, maar als je gaat slingeren, dan heet dat gevaarlijk rijgedrag.” En gevaarlijk rijgedrag is wel strafbaar. De enige vorm van afleiding achter het stuur die in de wet is opgenomen, is de mobiele telefoon. Heb je er een in je handen terwijl je rijdt, dan ben je strafbaar (www.nrcnext.nl/blog/2011/10/06/next-question-mag-je-drinken-terwijl-je-rijdt/).
Autorijden al gevaarlijker na één biertje
Automobilisten die maar een paar slokken bier of wijn op hebben, rijden al veel gevaarlijker dan nuchtere bestuurders. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. Toch zien politieke partijen een verlaging van de alcoholgrens niet zitten: het zou te veel praktische problemen opleveren.
Nieuw onderzoek van de University of California laat zien dat zelfs minimaal beschonken bestuurders, met een promillage van 0,1 in hun bloed, bijna twee keer zo vaak schuldig zijn aan zware botsingen. Vooral jonge bestuurders kunnen de effecten van alcohol op hun rijvaardigheid vaak slecht inschatten (AD, 21-1-14).
Wat is het gevaar van een een beetje alcohol in je bloed?
Zelfs met een laag gehalte aan alcohol in je bloed, na een paar glaasjes wijn, kan je reactievermogen op een andere auto of voetganger verminderen. De gevolgen van rijden onder invloed kunnen traumatisch en niet meer terug te draaien zijn. Wanneer je iemand doodrijdt doordat je gedronken hebt, ook al had je maar een paar glaasjes gehad, zal je leven nooit meer worden wat het daarvoor was. Nog belangrijker: het leven van het slachtoffer of de nabestaanden zal nooit meer hetzelfde zijn. Mede daarom is het belangrijk dat je je ervan bewust bent wat alcohol in je bloed kan doen en hoe lang alcohol in je bloed blijft nadat je hebt gedronken (http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/32276-hoe-lang-blijft-alcohol-in-je-bloed.html).
Schultz wilde in 2013 ook alcoholslot voor truckers en buschauffeurs (NRC, 30-1-2013)
Werking van het alcoholslot
Het alcoholslot is een startonderbreker die ingebouwd wordt in de auto van een automobilist aan wie het alcoholslotprogramma is opgelegd. De bestuurder moet voor het starten blazen. Het slot meet vervolgens de hoeveelheid alcohol in de adem en zorgt ervoor dat de auto niet start als de bestuurder te veel alcohol heeft gedronken (meer dan 0,2 promille of 88 ug/l) (CBR).
Een alcoholslot is een maatregel die kan worden toegepast als een bestuurder is aangehouden met een te grote hoeveelheid aan alcoholische drank op.
Het alcoholslot in de auto werkt als startonderbreker. Het alcoholslot meet middels een blaastest of en hoeveel de bestuurder alcohol heeft gedronken. De auto kan dan alleen gestart worden als het alcoholpromillage lager is dan 0,2. De bestuurder dient tevens, om fraude te voorkomen, onderweg ook een paar keer te blazen.
Het alcoholslot is in elke auto in te bouwen en door iedereen te bedienen. De (hoge) kosten hiervoor zijn voor rekening van de alcoholovertreder.
Experimenten met een alcoholslot zijn reeds uitgevoerd in de Verenigde Staten, Canada en Australië. Het apparaat heet daar alcohol ignition interlock. Er is ook een Europees onderzoek uitgevoerd met de titel Alcohol Interlock Implementation in the European Union (Wikipedia).
Het inbouwen kost zo'n 4000 tot 5000 euro. Het alcoholslot is niet feilloos. Sinds de start van het programma is bekend dat het niet alleen alcohol uit bijvoorbeeld glazen bier meet, maar ook alcoholische stoffen zoals dampen van ruitenwisservloeistof die in de auto kunnen hangen (Telegraaf 4 maart 2015).
In 2001 installeerde de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) in een bedrijfsauto het eerste alcoholslot in Nederland.
In 2003 werd door het ministerie van Verkeer en Waterstaat aangekondigd dat op korte termijn de maatregel ingevoerd zou worden. De invoering liet nog jaren op zich wachten. Uiteindelijk werd per 1 december 2011 het alcoholslot definitief ingevoerd (Wikipedia).
In Nederland zijn er duizenden opgelegd, terwijl in België er na drie jaar pas 2 in gebruik waren (zie HLN, 19-3-2014).
Het alcoholslotprogramma zal een bijdrage leveren aan het omlaag brengen van het aantal verkeersslachtoffers. Jaarlijks vallen er veel doden en gewonden in het verkeer als gevolg van ongevallen waarbij alcohol in het spel was. Maar liefst een kwart van alle doden in het verkeer is gerelateerd aan alcohol.
Het alcoholslotprogramma wordt opgelegd aan bestuurders die in het verkeer worden aangehouden met een promillage tussen 1,3 en 1,8 (resp. 570 en 785 ug/l). Automobilisten die nog geen vijf jaar hun rijbewijs hebben, krijgen het alcoholslot opgelegd als zij worden aangehouden met een promillage tussen 1,0 en 1,8 (resp. 435 en 785 ug/l) (CBR).
Op dit moment rijden er ongeveer 5.000 bestuurders rond met een alcoholslot. Aan hen is het alcoholslotprogramma opgelegd, aangezien zij in het verkeer zijn aangehouden met een alcoholpromillage tussen 1,3 en 1,8 (beginnende bestuurders tussen 1.0 en 1,8). Het slot functioneert niet altijd naar behoren. Dit kan grote gevolgen hebben. Zo kan het programma met een half jaar worden verlengd. Ook de werkgever van een werknemer met een alcoholslot dat niet functioneert, bijvoorbeeld in de auto van de zaak, kan hiervan hinder ondervinden....[Het] bleek onlangs dat het protesteren tegen een verlenging succesvol kan zijn, wanneer uit nader onderzoek blijkt dat het slot niet functioneert....Het CBR heeft erkend dat het alcoholslot soms niet goed werkt. Dit kan tot gevolg hebben dat bestuurders ten onrechte worden betrapt op alcoholgebruik. Het CBR wijt de foutieve starttesten echter aan de gebruiker van het slot. Het alcoholslotprogramma wordt in dat geval verlengd, terwijl de bestuurder geen alcohol heeft gedronken....iemand te kampen met de kuren van het alcoholslot. Het programma werd verlengd, aangezien volgens het slot teveel alcohol zou zijn gedronken. .... Het alcoholslot is vervolgens onderzocht door de firma Dräger, de verstrekker van de alcoholsloten. Uit dit onderzoek is gebleken dat “de foutieve starttest wat leidde tot een verlenging van het alcoholslotprogramma te wijten was aan verfresten op de handset van het alcoholslot”, aldus het CBR. Het CBR bleef echter van oordeel dat het programma terecht was verlengd; het slot zou goed hebben gefunctioneerd en mocht dan ook niet alsnog worden verwijderd. Het niet functioneren zou voor rekening en risico van de bestuurder komen (Spectrum Advocaten). De verlenging is uiteindelijk na aandringen van de Advocaten toch teruggedraaid.
Tijdens het motivatieprogramma wordt uitgelegd dat u ruim 10 minuten voordat u gaat rijden niet mag eten of drinken omdat dit het resultaat van de ademanalyse in het alcoholslot kan beïnvloeden.
Maar hoe gaat dit dan tijdens het rijden. Wij krijgen steeds vaker cliënten die onderweg nog iets eten en dan tijdens het rijden plotseling moeten blazen. Op dat moment kan het eten of drinken invloed hebben op het blaasresultaat.
Ook krijgen we zaken binnen waarbij andere (externe) factoren het resultaat van de ademanalyse in het alcoholslot beïnvloeden, zoals het gebruik van de ruitenwisservloeistof om de ramen te reinigen tijdens het rijden (http://cbr-advocaat.nl/onterechte-foutmeldingen-alcoholslot-maak-bezwaar/).
Hertesten laten onverklaarbaar lager alcoholgehalte zien
Rechtbank Rotterdam, 10 september 2014, ECLI:NL:RBROT:2014:7487
(http://cbr-advocaat.nl/onterechte-foutmeldingen-alcoholslot-maak-bezwaar/): .....de uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 5 september 2013 (ECLI:NL:RBNHO:2013:10222), waaruit blijkt dat Dräger Nederland B.V. heeft bevestigd dat een zodanig snelle opbouw en/of afbraak van het gemeten alcoholgehalte duidt op de mogelijke aanwezigheid van alcohol in de omgeving en dat een dergelijke snelle afbraak van bloedalcohol niet realistisch is.
....
Tussen partijen is niet in geschil dat de registraties binnen enkele minuten na de vier foutieve hertesten een zeer snelle afbraak van het µg/l laten zien, die niet te verklaren is uit hetgeen algemeen bekend is over de afbraak van de alcohol door het lichaam, namelijk dat het lichaam ongeveer 90 µg/l in de loop.... van anderhalf uur afbreekt. Naar het oordeel van de rechtbank had verweerder - mede naar aanleiding van hetgeen eiser hierover heeft aangevoerd - de uitslagen van de hertesten die binnen enkele minuten na de eerste foutieve hertesten zijn geregistreerd niet buiten beschouwing mogen laten, maar moeten betrekken in de beoordeling naar de betrouwbaarheid van de uitslag van de eerste hertesten (ECLI:NL:RBROT:2014:7487). Een rijbewijs mag niet zomaar ongeldig worden verklaard als de betrouwbaarheid van de meetwaarden onduidelijk is.
Hoge Raad [3 maart 2015] verbiedt dubbel straffen via alcoholslot
Als iemand een alcoholslot opgelegd heeft gekregen, mag diegene niet ook nog strafrechtelijk vervolgd worden. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.
Hiermee stelt de hoogste rechter van het land dat een overtreder niet én door het CBR, én door de rechter mag worden gestraft. Volgens advocaat Paul Verweijen heeft de uitspraak vertrekkende gevolgen. "De Hoge Raad heeft besloten dat het alcoholslotprogramma een straf is en dat betekent dat als het alcoholslot door het CBR is opgelegd, niet daarna het Openbaar Ministerie een burger in vervolging mag trekken. Want de Hoge Raad zegt: opleggen van een alcoholslotprogramma moet gelijkgesteld worden met een straf en iemand mag niet twee keer voor hetzelfde feit worden vervolgd." (www.bnr.nl/nieuws/964520-1503/hoge-raad-verbiedt-dubbel-straffen-via-alcoholslot)
Uitspraak [4 maart 2015] RvS: Alcoholslot auto van de baan
RvS: "Het zou goed zijn als men het bijvoorbeeld uit het bestuursrechtelijke traject haalt en het een maatregel wordt die door de strafrechter kan worden opgelegd."
Minister Schultz (I&M) gaat de uitspraken van de Hoge Raad gisteren en Raad van State vandaag ‘in samenhang bekijken’ en de Tweede Kamer ‘zo snel mogelijk informeren over de gevolgen’. ....Het CBR mag niet langer een autoslot opleggen aan dronken bestuurders, oordeelt de Raad van State. De effecten van de regeling zijn te verschillend als gekeken wordt naar de persoonlijke situaties van bestuurders.
Peter van Buuren, persrechter van de Raad van State, zegt dat is gebleken dat de regeling waarop het programma berust is, ongeldig is. "De kern van de uitspraak is dat de Raad van State tot het inzicht is gekomen dat het alcoholslot onevenredig uitwerkt. Het heeft niet voor alle mensen dezelfde effecten en dat zorgt voor een vorm van ongelijkheid en willekeur in de toepassing van de regeling. "
(www.bnr.nl/nieuws/550768-1503/uitspraak-rvs-alcoholslot-auto-van-de-baan)
Op 3 en 4 maart [2015] hebben de Hoge Raad en Raad van State zich uitgesproken over het Alcoholslotprogramma (ASP). Naar aanleiding hiervan mag het CBR in de huidige vorm geen ASP’s meer opleggen. Het is aan de wetgever om te beoordelen hoe het ASP vorm moet gaan krijgen (CBR).