Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Hop'domme

$
0
0

Hopverdomme, dat is een lekkere IPA van brouwerij Bink. Ik drink het en proef er een hoppige smaak in. Het bier voelt moutig aan. De smaak is prettig, zeer prettig.


Hopverdomme is een Belgisch bier van hoge gisting.
Het bier wordt gebrouwen in opdracht van Brouwerij Kerkom te Sint-Truiden. Het is een goudblond bier, type IPA met een alcoholpercentage van 7%, gebrouwen met twee moutsoorten en 7 hopsoorten. Het werd speciaal gebrouwen voor de Amerikaanse markt (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hopverdomme).


Hop Verdomme IPA
Dit bier is een antwoord op de zeer bittere bieren die er wereldwijd worden gebrouwen. De benaming IPA staat hier niet voor India Pale Ale maar voor Incredible, Powerful & Amazing. In plaats van vooral Amerikaanse hoppen gebruiken wij 7 Vlaamse hoppen afkomstig uit de Westhoek.
Uiteraard proeven we hier een bier dat zeer bitter is maar eentje dat wel in "balans" is zodat het drinkbaar en uitnodigend is voor een volgend.... Het alcoholgehalte is 7% vol. alc (www.brouwerijkerkom.be/nl/bink-bieren/d/detail/hop-verdomme-ipa)


Het bier is speciaal gebrouwen voor de Amerikaanse markt en is internationaal bekend:
Hop Verdomme IPA
宾克酒花恶魔
这是一款 不同的“IPA”,因为它并不是 India Pale Ale,而是“Incredible、Powerful 和 Amazing”,实际上这是一款比利时风格的烈性爱尔啤酒。但我们却又可以把它当作 IPA 来喝,因为它使用了 7 种来自于比利时的法兰德斯地区的啤酒花,以及比利时的酵母酿造,所以这是一款具有很高苦味度但平衡 (www.imbeer.com/beer/196868.html)
Zoals ze zeggen: in feite is het een sterk Belgisch-stijl ale. Maar toch kunnen we behandelen als IPA te drinken, omdat het gebruik maakt van de zeven soorten hop uit het Vlaamse gewest van België, evenals de Belgische biergist, dus dit is een bittere smaak van een hoog, maar evenwichtige bier en zeer hoog, het is een nieuwe wereld met IPA we hebben veel overeenkomsten (zie www.imbeer.com/beer/196868.html).

Hopverdomme' is het nieuwe bier van de Brouwerij van Kerkom in Sint-Truiden . Dit IPA (Indian Pale Ale) blond bier van en hoge gisting 7%vol.alc. is gebrouwen met 7 Belgische hopsoorten en 2 Belgische moutsoorten wat het bier een uitgelezen parfum geeft. Het is erg bitter 80 European Bitterness Unit (EBU) en speciaal gebrouwen voor de Amerikaanse markt. Wij hebben reeds 3 bieren tussen de 45 en 50 EBU. (Bink blond, Bink tripel en Adelardus tripel) en Hopverdomme is daar een mooie aanvulling op," zegt brouwer Marc Limet. De eerste lading is vertrokken richting Philadelphia, Boston en New York (www.hbvl.be/cnt/aid1392306/brouwerij-kerkom-brouwt-hopverdomme-voor-amerikaanse-markt).

Verdomme!! Ben ik nu even misleid……
Hop Verdomme roept dit bier naar mij wanneer ik het zie staan in de rekken. Waneer ik te weten kom dat de Kerkom brouwerij deze maakte voor de Amerikaanse markt was mijn interesse nog meer gewekt. Daar zijn ze toch wel het een en ander gewend qua IPA’s denk ik dan.
...Niet overdonderend, licht hoppig en wat pompelmoes. Een geur van tarwe,granen schiet mij ook te binnen. Niet echt een aangename neus vind ik.
Mond: Nogal dun, waterig mondgevoel.Moutig,beetje caramel, een hoppig bitter maar weinig meer. Nasmaak is ietwat wrang. Smaak zit niet echt goed, raakt kant noch wal. Geen overmatige hopsmaak en bitterheid, geen exotische hopsmaken. Nee, niet mijn ding.
....Een beetje een teleurstelling en ik kan mij niet echt voorstellen dat ze hier op zitten wachten in Amerika maar ja, ‘gebrouwen in België’ doet wonderen overzee.
Op het etiket staat dat deze brouwer uit Sint-Truiden 7 lokale hopvariëteiten heeft gebruikt maar dat word ik niet echt gewaar, iets minder maar een meer aromatische en expressieve hop had iets meer karakter kunnen geven (http://belgianbeergeek.be/2013/09/09/hop-verdomme-ipa-bink/).



Brouwerij Bink
De brouwershoeve in Kerkom (anno 1878) is meer dan een brouwerij of een hoeve. Het is de gedroomde pleisterplaats geworden van wandelaars, fietsers, bierproevers en levensgenieters. Want genoten wordt er!
Brouwerij Kerkom is 100% ambachtelijk, en daar mogen we trots op zijn. Het is bij ons namelijk zo dat er nog echt bier wordt gebrouwen.
Van de hop tot het Bink bier, alles gebeurt bij ons met de hand. Een bier met een verhaal, een echte ervaring dus! (www.brouwerijkerkom.be/nl/brouwerij-kerkom/filosofie)

Brouwerij Kerkom
Gelegen in het kastelendorpje Kerkom (www.toerisme-sint-truiden.be/brouwerij-kerkom-h-1.html).

De Brouwerij Kerkom is een bierfirma en voormalige dorpsbrouwerij in Kerkom-bij-Sint-Truiden, gesticht in 1878 door Evarist Clerinx.
Evarist Clerinx studeerde geneeskunde, maar in het voorlaatste jaar verkoos hij (professioneel) bier te gaan brouwen. Hij kocht hiertoe in Kerkom aan de weg Sint-Truiden - Hannuit - Namen de oude afspanning "La Rennaissance" en bracht er een bierbrouwerij in onder. In de beginperiode van Evarist werd alleen bier geleverd in tonnen. De distributie was kleinschalig: de afstand die een paard heen en terug in één etmaal kon afleggen.
...
Tijdens de Eerste Wereldoorlog eisten de Duitse bezetters de brouwerij op. In 1920 werd de productie terug opgestart en vanaf die dag werd Paul Clerinx, de zoon van de stichter ingeschakeld.
...
Door het succes van concurrent Alken met zijn Cristal Alken en het overlijden van Evarist Clerinx, kreeg Brouwerij Kerkom rake klappen. En toch overleefde ze de Tweede Wereldoorlog.
In 1952 trad Jean Clerinx in dienst van de brouwerij. Hij geloofde in een streekbier, maar zou de strijd na enkele jaren moeten opgeven. In 1968 nam hij de beslissing om de brouwactiviteit te staken. Zelf ging hij aan de slag bij Alken, de concurrent die zijn brouwerij had weggeconcurreerd.
Bij zijn pensionering, in 1988, startte Jean Clerinx een nieuwe, kleinere ambachtelijke brouwerij en brouwde een donker-blond bitterig bier van hoge gisting met een alcoholvolume van 5,5 %. Het kreeg de naam Bink, tevens de spotnaam is van de Truienaars.
Sinds 1999 leidt Marc Limet de brouwerij, die werd gemoderniseerd. Er kwamen nieuwe biertanks bij en in 2000 werden twee seizoensbieren geïntroduceerd: de Bloesem Bink en het Winterkoninkske. Hoewel reeds sinds jaren een brouwinstallatie klaarstaat, is er nog steeds geen officiële toestemming om te brouwen. Brouwerij Kerkom blijft dus een bierfirma. De bieren worden in opdracht gebrouwen door brouwerij Sint-Jozef te Opitter (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Kerkom).

Godverdomme
Godverdomme is een veelgebruikte vloek of krachtterm in de Nederlandse taal (http://nl.wikipedia.org/wiki/Godverdomme) (www.encyclo.nl/begrip/verdomme).
Godverdomme. Een van de meest confronterende vloeken. Voor de christenen in ieder geval.
Want zoals bijna iedereen wel weet betekent het God verdoem mij. Mocht je hier wegens eventuele problemen in je leven nog niet achter zijn gekomen, wees blij dat je tijdens je verveling nog wat hebt kunnen leren (https://staatgeschreven.nl/2011/02/01/vloeken-in-de-kerk/).
Volgens de site van Bond tegen het Vloeken is het een omgekeerd gebed waarin je god vraagt jou te verdoemen. Volgens een ingezonden brief door een Christen in de Metro staat het voor "God verdoeme…" waarin je god het verzoek doet de vervelende situatie waar je mee zit te verdoemen. Dat is dan geen vloek toch? Hoe zit het nou?
van Wikipedia:
"Veel mensen geloven dat de term beluisterd moet worden als een vervloeking die men over zichzelf afroept: "God, verdoem me!" Echter, een alternatieve interpretatie is dat, wanneer men zich bijvoorbeeld met een hamer op een vinger slaat en als krachtterm Godverdomme! uitschreeuwt, men eigenlijk wenst te zeggen: "God verdoeme deze pijn", met het werkwoord ‘verdoemen’ in de aanvoegende wijs. Deze lezing wordt ondersteund door vergelijking met bijvoorbeeld het Engels. De term Goddamn of Goddammit heeft precies die betekenis." Ik denk dat dit waar is. "Verdoeme" is niet "Verdom mij!", maar de aanvoegende wijs van het werkwoord verdoemen. De aanvoegende wijs werd in Nederland gebruikt om bijvoorbeeld een wens uit te drukken (Lang leve de koningin, Moge hij rusten in vrede, etc…). Men west dus dat God iets verdoemd (de vervelende situatie). Het is veel plausibeler dat van oorsprong men bedoelde "God, dat u deze vervelende situatie moge verdoemen", dan "God, verdoem mij (en stuur mij naar de hel)" (www.goeievraag.nl/maatschappij/
samenleving/vraag/9427/betekend-godverdomme).

Maatschappelijke acceptatie:
Omdat de vloek of een daarvan afgeleide term als aanstootgevend ervaren kan worden, wordt bijvoorbeeld de lettercombinatie GVD in Nederland niet in kentekenplaten van auto's gebruikt.
Afgeleide termen
Veel krachttermen, zogenoemde bastaardvloeken, zijn van 'godverdomme' afgeleid:
potverdomme, potdomme, potverdorie, potdorie, potverdikkeme, potverdikke, potdikkie, potjandorie, potjandosie, potjandrie, potverdrie (dubbeltjes)
verdomme, verdorie, verdikkeme
goddomme, godver, goffer
getverdemme, gadverdamme, getver, gatver, getsie, gatsie, met name gebruikt wanneer men iets vies vindt
gvd, afkorting, uitgesproken als gee-vee-dee
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Godverdomme)

Een vloek is een krachtterm die ontleend is aan het domein van de godsdienst, zoals in het Nederlands godverdomme of jezus. In ruimere zin kan vloek ook slaan op ieder soort krachtterm. Een bastaardvloek is een door klankverandering van een echte vloek afgeleide krachtterm, die daardoor beoogt minder aanstoot te geven, zoals potverdomme of jasses. Vloeken is het uiten van een vloek, of een ander soort krachtterm (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vloek_(krachtterm)).

Formules:
God verdoeme: godverdomme, verdomme, met de bastaardvloeken gadverdamme, gatsiedarrie, getsiederrie, potverdomme, potdorie, potjandorie, potverdikke, potverdriedubbeltjes, etc.
God zal me (...): godsamme, godsammekrake etc...
Ik ben verdomd als niet (...): verdomd (ook gebruikt als graadwoord)
(Frans) Au nom de Dieu: nondeju
(Frans) Sacre Dieu: sakkerju
(Frans) Par Dieu: alleen de bastaardvloek parbleu
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Vloek_(krachtterm))

Vloeken behoren als alle krachttermen tot het expressieve taalgebruik, waardoor ze niet in alle situaties bruikbaar of aanvaardbaar zijn.
Doordat vloeken ontleend zijn aan het domein van de godsdienst worden ze vaak als extra aanstootgevend ervaren. Vloeken die afgeleid zijn van het woord god of de naam Jezus kunnen door christenen gezien worden als in strijd met het derde gebod, dat het 'ijdel' gebruik van Gods naam verbiedt (Exodus 20:7); vloeken die afgeleid zijn van eedsformules kunnen gezien worden als in strijd met de aansporing in de bergrede om niet te zweren (Matteüs 5:33-37). Koning David roept echter op in het boek 'Prediker' om geen aanstoot te nemen aan mensen die vloeken, omdat dit hypocriet zou zijn (Prediker 7:21-22). In Nederland is er een organisatie, de Bond tegen het vloeken, die zich inzet voor respectvol taalgebruik zonder schelden en vloeken. Niet alleen christenen storen zich aan grove taal, ook niet-christenen kunnen vloeken als aanstootgevend ervaren. Niet-christelijke gelovigen kunnen een vloek ook als 'ijdel' gebruik van de naam van hun god zien. Strikte atheïsten kunnen iedere verwijzing naar godsdienst als storend ervaren.
Onder jongere generaties in Nederland maken vloeken geleidelijk plaats voor krachttermen die ontleend zijn aan het domein van het geslachtsverkeer (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vloek_(krachtterm)).

Het gebruik van krachttermen bij pijn of frustratie kan bij sommigen opluchting geven. Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat proefpersonen door te vloeken zelfs langer pijn konden verdragen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Godverdomme,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Vloek_(krachtterm)).

Research into the hypoalgesic effect of swearing has shown that the use of profanity can help reduce the sensation of pain. This phenomenon is particularly strong in people who do not use such words on a regular basis.
Researchers from Keele University conducted a number of initial experiments in 2009 to examine the analgesic properties of swearing. Richard Stephens, John Atkins, and Andrew Kingston published "Swearing as a Response to Pain" in NeuroReport, finding that some people could hold their hands in ice water for twice as long as usual if they swore compared to if they used neutral words. They also reported feeling less pain. Stephens therefore says "I would advise people, if they hurt themselves, to swear" (http://en.wikipedia.org/wiki/Hypoalgesic_effect_of_swearing).

Swearing as a response to pain
Stephens, Richard; Atkins, John; Kingston, Andrew
...
Neuroreport:
5 August 2009 - Volume 20 - Issue 12 - pp 1056-1060
doi: 10.1097/WNR.0b013e32832e64b1
Somatosensory Systems, Pain
...
However, swearing did not increase pain tolerance in males with a tendency to catastrophise. The observed pain-lessening (hypoalgesic) effect may occur because swearing induces a fight-or-flight response and nullifies the link between fear of pain and pain perception (http://journals.lww.com/neuroreport/Abstract/2009/08050/Swearing_as_a_response_to_pain.4.aspx).
(http://healthland.time.com/2011/11/23/why-swearing-sparingly-can-help-kill-pain/)
(www.telegraph.co.uk/news/science/8458163/Swearing-can-help-relieve-pain-study-claims.html)
(http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/8147170.stm)

Further research by Stephens and colleague Claudia Umland was published under the title "Swearing as a Response to Pain – Effect of Daily Swearing Frequency" in The Journal of Pain on 1 December 2011. They showed that subjects who indicated that they swore regularly each day did not demonstrate any or as much improvement in tolerance. Stephens theorises that the emotional attachment that a person has to a swearword affects the results. People who rarely use such words place a higher emotional value on them
The experiments were repeated on television in episodes of MythBusters and Fry's Planet Word, both seeming to confirm the findings. The original research team of Stephens, Atkins, and Kingston were awarded the Ig Nobel Peace Prize in 2010 for their study (http://en.wikipedia.org/wiki/Hypoalgesic_effect_of_swearing) (http://lovepeaceandharmony.org/profiles/blogs/swearing-relieves-pain-ig-nobel-peace-prize-2010).
(The Ig Nobel Prizes are annual awards for research that makes people laugh and then think. https://ig-nobel.silk.co/)

Catherine Caldwell-Harris, a College of Arts & Sciences associate professor of psychology, is familiar with swearing, and even has become a recognized expert....What is it about using taboo words or sexual references in your native language versus nonnative that makes a difference?”
It seemed obvious that when you use taboo words in a language that is not your most proficient, they might not have the same emotional impact. So we started reading the literature and found that bilingual speakers in particular were saying they did not feel as much emotion when they used swear words in their nonnative language.
The idea I put forward is that swear words in a foreign language are a little like play money. You can use them without paying the emotional price....The ability to freely express whatever comes into your mind in normal social interaction is a way of having control over your everyday life....Swearing allows people to vent, to blow off steam, and it could be seen as catharsis. On the other hand, one of the criticisms I have of the study is that it could simply be distraction. There are numerous studies showing that many things improve pain tolerance, like meditation, smiling, or holding hands with your romantic partner (www.bu.edu/today/2010/the-good-side-of-bad-words/).



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692