Argentijns Grill Restaurant El Rio is een sfeervol ingericht stukje Argentinie aan de Rijnkade in Arnhem...Al vele jaren is restaurant El Rio een begrip in Doorn en omgeving.
Ik verkreeg onlangs via via een Bierkaart van restaurant El Rio. Het is een bierkaart van Heineken. Als ik de bieren bekijk valt me op dat ze ook allemaal van Heineken zijn:
Heineken Pilsener; 5%, fris premium pilsener lekker doordrinkbaar traditioneel recept [geen idee, wat dat betekent premium, en traditioneel? voor zo'n fabrieksbier?]
Amstel 0.0%; 0%, alcoholvrije pilsener met moutige zoete smaak en lichtbittere afdronk
Amstel radler; 2%
Amstel radler 0.0%; 0%
Affligem Blond; 6,8%, Abdijbier, volle droge smaak, afdronk is zacht en hopbitterig [volgens mij is dit een omschrijving die bij bijna alle bieren past]
Affligem Tripel; 9%, Abdijbier, rijk aroma, bittere afdronk met citrustoon [ik ben onvoldoende muzikaal om te weten hoe een citrustoon klinkt]
Brand weizen; 5,1%, volmout tarwebier, frisse fruitige smaak en zachte afdronk [eerlijk is eerlijk, dit is een juiste omschrijving]
Desperados; 5,9%, blend van pilsener, tequila en limoen [opvallend dat bij radler gesproken wordt over mix en dat nu de wat hippere term 'blend' wordt gebruikt, en dat de smaak niet wordt omschreven]
Wieckse Rosé; 4%, zacht en fruitig met friszoete smaak
Jillz; 5%, cider gemaakt van appels
Jillz red; 5%, appel cider met kers en framboos...
Al die bieren zijn van Heineken en missen toch eigenlijk diepgang, het zijn een beetje commerciële bieren, die vast worden gebrouwen in een RVS brouwerij volgens continue brouwproces in plaats van de koperen ketels op de foto op de bierkaart. Die foto vind ik toch wat verwarrend.
Over verwarring gesproken: op de achterzijde staan twee weetjes:
1. Wist u dat schuim uw bier beschermt tegen zuurstof , en zo de smaak en de geur van uw bier behouden blijft?
2. Weet u dat de oorsprong van Affligem bijna 1000 jaar teruggaat?
Ik vind het bijzonder dat de twee weetjes anders in tijd zijn ('wist u dat' naar 'weet u dat') en waarom promoot Heineken het bier van Affligem zo? Dat is toch eigenlijk een reclame voor Belgisch bier?
Welke kansen biedt het oudste abdijbier van België u?
Wat is Affligem?
De abdij van Affligem is in 1074 gesticht. Affligem bier wordt met passie en toewijding gebrouwen volgens een onveranderd recept dat 1000 jaar teruggaat. Alle bieren hergisten op fles wat ze een complex en verfijnd karakter geeft. Speelt in op een sterk groeiend segment van abdijbieren.
Welke kansen biedt Affligem?
Verkozen tot beste Belgische bier tijdens European Beer Star Awards 2012
Complex en verfijnd karakter door hergisting op fles
Trekt nieuwe gasten aan die bereid zijn meer te betalen voor een uniek bier
Affligem is een margerijk product (www.heinekenhoreca.nl/actueel/affligem).
Affligem Blond, Dubbel & Tripel
Affligem Blond is een goudblond abdijbier met een heerlijk, evenwichtig aroma dat doet denken aan vers brood, kruiden, citrus en een vleugje vanille. Een bier met een diepe smaak en een lichte, frisse afdronk.
Affligem Dubbel is een traditioneel robijnrood abdijbier dat zich kenmerkt door een rijke, kruidige smaak met accenten van karamel. De afdronk is droog en bitterzoet, wat het bier een mooie structuur geeft.
Affligem Tripel is een licht amberkleurig abdijbier. De smaak is licht moutig met accenten van banaan, rijpe abrikoos en perzik. De afdronk is prachtig hoppig (www.heinekenhoreca.nl/actueel/affligem).
Prachtig, hoe een megabier zoals Heineken nu Belgisch speciaalbier promoot!?
Zoals het motto aangeeft gaat het niet zo zeer om de smaak of beleving, maar om de marge en het groeiende marktkansen voor het segment speciaalbier.
Wat?
De abdij werd gesticht door zes ridders wellicht in 1062.
Al bijna 1000 jaar leven monniken hier volgens de regels van Sint-Benedictus.
Naast de abdijgebouwen vindt men er een grote tuin, het archeologisch museum, het religieus centrum en het cultureel centrum.
Culinaire bekendheid verwierf de abdij door haar smaakvolle abdijkaas en haar verrukkelijk bier (www.toerismevlaamsbrabant.be/bezoeken/bezienswaardigheden/abdij-van-affligem/index.jsp).
Affligem is een Belgisch abdijbier.
Affligem werd oorspronkelijk in de benedictijnenabdij van Affligem gebrouwen. De brouwerij werd voor het eerst vermeld in 1129; de eerste afbeelding dateert van 1570. Tijdens de advent en vastentijd mochten de monniken niet zoveel bier drinken. Daarom werd er tijdelijk een zwaarder bier gemaakt: de tripel. Na de terugkeer van de monniken in 1870 duurde het nog tot 1885 alvorens ze zelf opnieuw bier brouwden. Ze brouwden tot 1917, toen de Duitse bezetter het koperwerk aansloeg. Vanaf 1920 tot het begin van de Tweede Wereldoorlog werd er opnieuw bier gebrouwen. Op 13 maart 1940 werd er de laatste maal in de abdij gebrouwen door broeder Tobias Vergauwen. Op 1 maart 1956 werd een overeenkomst gesloten met brouwerij De Hertog te Deurne en in december van dat jaar werden de eerste kratten Affligem dubbel verkocht. Dit bier werd ontwikkeld door Adrien Floor, technisch directeur van de brouwerij en dom Tobias Vergauwen (brouwer van de abdij). In 1957 kwam de Affligem Tripel op de markt.
Vanaf 1966 maakte brouwerij De Hertog deel uit van de Brasserie de Ghlin te Bergen. Op 15 december 1969 legde de Brasserie de Ghlin de boeken neer en uit dit faillissement kochten de gebroeders De Smedt, in overleg met de abdij, de rechten op de merknaam. Vanaf 1970 werd het bier door brouwerij De Smedt uit Opwijk verder geproduceerd. In 2000 nam de Nederlandse brouwerijgroep Heineken een groot belang in de Opwijkse brouwerij en werd deze herdoopt tot Affligem Brouwerij. In 2010 werd het merk Affligem in de portefeuille van Alken-Maes ondergebracht en verdween de vennootschap Affligem Brouwerij. Affligem wordt in 2013 en 2014 uitgerold als 'global brand' voor Heineken. De abdij van Affligem blijft echter eigenaar van het merk waardoor de recepten niet zullen veranderen. Affligem is erkend als Vlaams-Brabants streekproduct (http://nl.wikipedia.org/wiki/Affligem_(bier)).
De abdij is ontstaan uit een heremitische gemeenschap die vermoedelijk op 28 juni 1062 werd opgericht. Haar grote weldoener is paltsgraaf Herman II van Lotharingen († 1085). Via zijn minderjarigheidsvoogd, aartsbisschop Anno II van Keulen (1010 - Siegburg, 4 december 1075) gaf hij toelating aan zes heremieten om op zijn domein te Affligem een gemeenschap te stichten.
...
De werking van de imposante geestelijke instelling werd op brutale wijze stopgezet door de Franse Revolutie. De monniken werden uit de abdij verdreven op 11 november 1796 en de gebouwen grotendeels tot puin herleid. Het grondbezit, dat in 1787 nog een oppervlakte bestreek van 8262 hectare, werd verbeurd verklaard. Tegelijk werd het patronaat opgeheven over de twee overblijvende priorijen en vijfenveertig afhankelijke kerken verspreid over de zuidelijke Nederlanden. Talrijke kunstschatten gingen verloren.
In 1870 slaagde men erin het kloosterleven te Affligem nieuw leven in te blazen, namelijk binnen het statige Bisschoppenhuis, het laatste overblijfsel van de laatbarokke bouwwerken. Dit werd tussen 1920 en 1970 uitgebreid met een vleugel met monumentale kruisgang en een nieuwe abdijkerk.
...
Sinds 1956 wordt Affligem-bier gecommercialiseerd, wat de abdij jaarlijks heel wat inkomsten bezorgt. In 2012 werd ter gelegenheid van het 950-jarig bestaan van de abdij een nieuw bier gelanceerd: Affligem 950 Cuvee (http://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_Affligem).
Anno II van Keulen werd in 1056 aartsbisschop van Keulen. Hierdoor ook aartskanselier van Italië en van de Romeinse kerken. Anno wijdde zich aan de verdere uitbouw van het aartsbisdom, onder meer door de oprichting van het Maria- en het Sint-Georgeseminarie in Keulen en de stichting van de abdijen van Siegburg, Grafschaft en Affligem.... Anno werd in 1083 door paus Lucius III heilig verklaard. Zijn feestdag is op 4 december (http://nl.wikipedia.org/wiki/Anno_II_van_Keulen). Vandaag dus...
Een goed afgeschuimde bierkraag zorgt ervoor dat er geen koolzuurgasbellen ontsnappen. Ook beschermt het je bier tegen het binnendringen van zuurstof uit de lucht. Zuurstof uit de lucht kan de smaak van het bier beïnvloeden (www.biernet.nl/algemeen/weetjes/schuim-beschermt-je-bier).
Zit er in het schuim van bier ook alcohol? En waarom schuimt bier meer dan cola?
Ja, er zit ook alcohol in het schuim van bier. Het schuim ontstaat namelijk pas nadat je bier in een glas schenkt. Schuim beschermt bier tegen zuurstof zodat de smaak behouden blijft. Bier bevat eiwitten en die vormen samen met koolzuur het schuim. Cola en andere frisdranken bevatten ook koolzuur, maar geen eiwitten en krijgen daardoor geen dikke schuimkraag.
Sommige bieren schuimen ook meer dan andere. Dat komt door verschillende eiwitten of de druk van het koolzuur. Ook het inschenken van bier heeft invloed op de hoeveelheid schuim. Als je bier ‘voorzichtig’ in een glas schenkt zal het veel minder schuimen dan wanneer je het hard er in klotst (WillemWever).
Dus weetjes van WillemWever op de bierkaart moeten de kaart van Heineken opleuken? Waarom promoot een Nederlands bierbedrijf Belgisch abdijbier?
Waarom, ja omdat ze daar de rechten voor hebben. Veel Nederlands bier is nog niet in eigendom van Heineken. En wat als ze straks Egmonds abdijbier toe-eigenen? Wordt Affligem dan afgestoten?
Overigens hebben ze in Keulen ook Argentijnse restaurants (zie www.tripadvisor.nl/Restaurants-g187371-c35-Cologne_North_Rhine_Westphalia.html) Al heb ik er geen El Rio gevonden...