Brouwerij Kees organiseert op 9 januari Home Brew Day
Wat kun je verwachten? Op die 9 januari wordt er 2000 liter bier gebrouwen bij Brouwerij Kees. Een deel daarvan krijg je als thuisbrouwer mee naar huis. Iedere thuisbrouwer krijgt 20 liter wort mee en een gist, waarmee je thuis aan de slag gaat. Je laat het bier vergisten en geeft je eigen draai aan het bier. Hoe gekker, hoe beter, aldus de organisatie. Op 9 april komt iedereen weer naar Brouwerij Kees met drie flesjes van het eigen brouwsel. Alle bieren worden die dag geproefd en de beste drie beloond met een heuse oorkonde.
Natuurlijk wordt er 9 januari niet alleen bier gebrouwen, maar ook uitgebreid over dit mooie proces gesproken. Naast Kees zijn Robbert Uyleman (Brouwerij ’t Uiltje), Steve Gammage (Brouwerij Rodenburg) en Andre Janssens (Hof ten Dormaal) aanwezig.
Zin? Schrijft dan je in door een mail te sturen aan info[at]brouwerijkees.nl. De kosten zijn 30 euro, waarvoor je uiteraard het bier krijgt en twee keer lunch (zie Biernetwerk).
Hof ten Dormaal was door de brand van begin dit jaar flink in productie teruggegaan. Het nieuwste bier Winter15 is zo'n succes, dat het nu vast aan hun assortiment wordt toegevoegd (Nieuwsblad).
Deze week staat in het teken van de Klimaattop in Parijs. Dus ook nieuws over klimaatverandering:
Belgisch bier lijdt onder opwarming aard
De opwarming van de aarde heeft directe invloed op de Belgische brouwer Cantillon. De brouwer zegt slachtoffer te zijn van klimaatverandering, omdat het brouwproces voor zijn geuzebier in vergelijking met de jaren vijftig een maand korter is geworden.
Cantillon laat zijn hete brouwsels afkoelen in open vaten, zodat natuurlijke gist in de lucht kan bijdragen tot de zure smaak van het bier. Nu het kwik de laatste dagen zelfs in de nachtelijke uren niet tot onder de 15 graden Celsius wil dalen, heeft Cantillon het brouwproces stilgelegd.
Brouwer Jean Van Roy zegt niet te willen teruggrijpen op kunstmatige koeling, ook al zijn andere brouwers wel op die methode overgestapt. Hij is en blijft daardoor afhankelijk van de seizoenstemperatuur. Vroeger duurde het brouwseizoen van medio oktober tot begin mei. "We beginnen nu overwegend in november, om eind maart, begin april weer te stoppen", zei Van Roy (HNL). De Brusselse ambachtelijke brouwer Cantillon heeft tijdelijk zijn bierproductie moeten stilleggen. De reden daarvoor is de ongewoon hoge temperatuur, waardoor het bier niet natuurlijk kan afkoelen. "Wij zijn slachtoffer van de klimaatverandering." Het is een punt van eer dat de productie volledig natuurlijk gebeurt. Daarom wil de brouwer van Lambiek, opgericht in 1900, niet weten van kunstmatige koelmethodes."De ideale koeltemperatuur is tussen de 0 en 5 graden" zegt eigenaar Jean Van Roy in "De wereld vandaag". Als het bier koelt onder de huidige nachttemperatuur - tussen 10 en 15 graden - komen er te veel bacteriën in (DeRedactie) (Biernet).
Deze maand kwam Sinterklaas aan in Meppel, ook daarbij is biernieuws te melden:
Meppeler Dieuwertje bockbier voor intocht Sinterklaas
Ondernemer Alexander Kisjes van de Mitra aan de Putstoel in Meppel heeft het Dieuwertje Bockbier bedacht. Het biertje is vernoemd naar Dieuwertje Blok, die vanaf 9 november het dagelijkse Sinterklaasjournaal presenteert (www.sinterklaasinmeppel.nl/). Dieuwertje Bock-bier is speciaal ter gelegenheid van de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel gebrouwen. Dieuwertje Bockbier is gebrouwen door Ruud van Moorst (Brouwerij De Eem) bij de Sallandse Bierbrouwerij in opdracht van biersommelier Alexander Kisjes van de Mitra in Meppel. De naam is afgeleid van Dieuwertje Blok, de presentatrice van het Sinterklaasjournaal (Biernet). Dieuwertje Blok kan Meppeler Dieuwertje Bockbier wel waarderen
Alexander Kisjes van de slijterij heeft het Meppeler Dieuwertje Bockbier bedacht. "Het is eigenlijk begonnen als een klein geintje", zegt Kisjes. "Samen met een brouwerij in Amersfoort hebben we het in een heel kleine oplage op de markt gebracht, alleen voor mijn winkel. Het is een robijnrood bockbiertje met 6,5 procent alcohol."..Dieuwertje Blok kan het geintje wel waarderen. "Heel erg leuk, heel origineel. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een biertje naar iemand vernoemd werd. Bloemen wel, maar dit is eigenlijk veel leuker", aldus de tv-presentatrice die zelf niet zo vaak bier drinkt (RTV Drenthe).
Deze maand opende de tunnel tussen bierwinkel Burg Bieren met speciaalbiercafé De Hazeburg (Biermagazine).
Het biernieuws van dit moment is natuurlijk de megafusie:
De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer AB Inbev en de Britse sectorgenoot SAB Miller zijn het formeel eens over het overnamebod van AB Inbev. Dat hebben beide bedrijven deze maand bevestigd (Standaard) (zie ook De Morgen).
CEO Carlos Brito van AB InBev beklemtoonde dat de overname, die in de loop van het tweede semester van volgend jaar moet afgerond worden, van AB InBev een "echte globale brouwer" zal maken. AB InBev en SABMiller brouwen samen bijna 60 miljard liter bier per jaar, drie keer zoveel als het Nederlandse Heineken. De twee brouwers verkopen samen bijna één op de drie bieren ter wereld (De Morgen).
AB Inbev was de nummer één in de biersector, SABMiller nummer twee. Het samengaan van de twee creëert een mastodont die wereldwijd 30 procent van de biermarkt in handen heeft en goed is voor de helft van de winst in de sector. Samen brouwen ze op jaarbasis ongeveer 740 miljoen hectoliter bier, en hebben ze in totaal bijna een kwart miljoen mensen in dienst.
De deal is de grootste ooit waar een van oorsprong Belgische groep zich aan waagde. Het is ook de grootste overzeese deal ooit en wereldwijd één van de grootste zes bedrijfsovernames.
SABMiller heeft onder meer Grolsch, Peroni, Pilsner Urquell en Foster’s in portefeuille. AB Inbev brouwt onder meer Stella, Corona, Jupiler, Budweiser, Beck’s en Hoegaarden.
In tegenstelling tot bij de overname van Anheuser-Busch zou het echter geen verhaal van makkelijke winstverhoging worden. Overtollig vet wegsnijden is moeilijk: SABMiller is al een erg performant bedrijf. Een erg grote impact op het personeelsbestand lijkt er dan ook niet te komen (Standaard).
SAB Minbev. Megabrew. Het Opec van het bier. Het bedrijf dat ontstaat na het samengaan heeft officieel nog geen naam, maar de spotnamen doen wel al vlot de ronde. Een constante: ze insinueren allemaal dat het om een mastodont gaat, en veel ‘werktitels’ verwijzen ook naar de bedrijven die aan de grondslag liggen: South African Breweries, Anheuser Busch, MillerCoors, Interbrew en Ambev.
Ook de brouwvolumes spreken voor zich. Vorig jaar was SABmiller goed voor 318 miljoen hectoliter bier, AB Inbev zelfs voor 459 miljoen hectoliter. Samen dus 777 miljoen hectoliter, of omgerekend 310,8 miljard glazen bier van 25 centiliter, of 42 pintjes per aardbewoner, ongeacht leeftijd.
De brouwers zullen in totaal meer dan 350 verschillende bieren produceren. AB Inbev brouwt meer dan 200 bieren, SABMiller 150. Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden, Leffe, Belle-Vue, Budweiser, Miller’s, Goose Island, Brahma, Corona, Grolsch, Hertog Jan, Beck’s, Peroni, Fosters, Pilsner Urquell: het is een hele bierkaart vol.
Dat vertaalt zich ook in een ongekend marktaandeel. Met SABMiller erbij beheerst AB InBev 30 procent van de biermarkt, tegenover 20,8 procent nu (Standaard).
Bierbrouwers AB InBev en SABMiller moeten mogelijk nog voor zo’n 6,5 miljard euro aan eigen merken van de hand doen om toestemming te krijgen voor hun fusie. In dat verkoopproces wordt mogelijk het Nederlandse Grolsch betrokken, meldde de Britse krant The Telegraph zondag.
Om mededingingsbezwaren te voorkomen zal SABMiller zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkopen aan partner Molson Coors.
Volgens The Telegraph gaan toezichthouders echter meer eisen stellen. Zo zou SABMiller afstand moeten doen van de merken Grolsch en Peroni op de Britse markt. Daarnaast zou onder meer het belang in de Turkse brouwer Efes verkocht moeten worden (MissetHoreca en Biernet).
Die fusie maakt een einde aan een tijdperk, de bierwereld wordt steeds groter. Ook bierfestivals worden groter en daar waar die bierfestivals vroeger kleinschalig en gezellig waren, is in Alkmaar gebleken dat je zelfs voor 75 euro geen bier of service meer kan verwachten (zie Biernet).
Ander opmerkelijk nieuws was dat Heineken in Saudi-Arabië opdook (zie Biernet).
Bavaria leidt restwater om naar boeren
Alhoewel boeren? Het betreft er maar één: Bavaria gaat zijn gezuiverde restwater leveren aan een melkveehouder in de buurt van de brouwerij. Per jaar moet er 10 miljoen liter water naar de melkboerderij stromen. De boerderij in Aarle-Rixtel ligt op 300 meter afstand van de bierbrouwerij van Bavaria in Lieshout. Deze week legt de melkveehouder, met 85 koeien...Dit water liep vooralsnog weg in de Goorloop, een plaatselijk riviertje. Vanaf voorjaar 2016 leidt de brouwerij 50 miljoen liter water per jaar om naar de boerderij van Van Dijk (Biernet).
Lekkerste bokbier van NL 2015: Delftse Donderslag
Delftse Donderslag van Stadsbrouwerij de Koperen Kat brouwt het lekkerste bockbier.
Het Delftse bier werd tijdens de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ van Geheim Genootschap Arendsnest en Bier-Gilde De Dubbele Arend verkozen tot de lekkerste bok van het jaar 2015 Biernet).
Bier bij de versafdeling!?
Heineken introduceerde deze maand Heineken Extra Vers bij een selectief aantal supermarkten op de Nederlandse biermarkt. Extra Vers is bier volgens het originele Heineken recept, extra beschermd tegen tijd, temperatuur en licht. Na het ambachtelijke brouwproces wordt Heineken Extra Vers in een speciale verpakking, zo snel mogelijk en gekoeld naar de supermarkt gebracht. Zo blijft de heerlijk, verfrissende en pure smaak van vers bier uit de brouwerij behouden. Heineken Extra Vers staat dan ook niet in het bierschap in de supermarkt, maar in het koelvak op de versafdeling (Biermagazine).
De Prael brouwt chocoladestout voor Tony’s Chocolonely
Tony’s Chocolonely bestaat 10 jaar en tere ere van het tienjarig bestaan heeft de Amsterdamse brouwerij De Prael een speciale ‘milkchocolate stout’ gebrouwen.
Brewdog introduceert ‘transgender-bier’ No Label
No Label is gebrouwen in samenwerking met Queerest of the Queer, een organisatie die zich hardmaakt voor homo- en bi-seksuelen en transgenders. No Label is een Kölsch gebrouwen met een speciale hopsoort ‘Jester’. Deze verandert tijdens het groeiproces van geslacht. Het gist is dat van een ‘ale’, maar de lagering is koud, zodat het bier veel weg heeft van een lager. Met die elementen verwijst Brewdog naar het feit dat het bier, maar ook mensen niet altijd in een enkel hokje zijn te stoppen.
Het bier vervaagt de grenzen tussen een lager en een ale. No Label is volgens hen daarmee een ‘niet-binair bier’. Daarmee trekt de brouwerij een parallel met mensen die zichzelf identificeren op eenzelfde niet-binaire wijze. “Mensen identificeren zichzelf niet altijd alleen maar als mannelijk of vrouwelijk, als een 1 of 0. Die groep krijgt nog grotendeels te weinig erkenning in de maatschappij”, zegt Brewdog in een statement op de website (zie Biernetwerk en Biernet).
Annelies Tollet heeft een boek geschreven over tweehonderd jaar biercultuur in Vlaams-Brabant. Over brouwen, drinken en liedjes zingen op café (Nieuwsblad). Dit boek (204 blz.) is een verkennende cultuurhistorische studie van het belang van productie, distributie en consumptie van alcohol bij de identiteitsvorming van inwoners van Vlaams-Brabant sinds 1800.
Het belicht de rol van brouwers en stokers in het sociale, politieke en culturele leven, de maatschappelijke inbedding van consumptiepraktijken en de beeldvorming van alcohol in reclame, liederen, wetgeving, toerisme en heemkunde (www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/cultuur/geschiedenis-van-vlaams-brabant/vlaams-brabant-drinkt/publicatie-vlaams-brabant-drinkt.jsp).
Einde van een tijdperk: Van Honsebrouck verdwijnt na 115 jaar uit Ingelmunster
Deze maand rolde de laatste fles van de band bij Van Honsebrouck in Ingelmunster. De brouwerij verdwijnt na 115 jaar uit de gemeente. “Ik mag er eigenlijk niet te veel bij stilstaan wat we hier achterlaten”, zegt CEO Xavier Van Honsebrouck.
In 1900 startten de voorvaderen van Xavier de brouwerij in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster. Generaties later verhuist Van Honsebrouck, ondertussen een flinke eeuweling, naar de voormalige site van meubelfabriek Omer Lefevere langs de Ingelmunstersestraat in Emelgem. In de nieuwe, ultramoderne brouwerij zal de capaciteit verdubbeld kunnen worden (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151105_01956515). Straks komt het bekende Kasteelbier dus niet meer uit Ingelmunster, maar uit Emelgem.
Mechelaars lanceren abonnement op artisanale bieren
Twee jonge Mechelaars hebben Beerbutler gelanceerd, een online service die leden maandelijks een selectie van acht artisanale bieren bezorgt. U kan een abonnement nemen voor een maand, maar bijvoorbeeld ook meteen voor een jaar (zie GVA). Nu bestaan dergelijke apps en diensten toch al lang volgens mij, dus zou het geen nieuws zijn? Je kan zelfs bierpakketten bestellen via Greetz.
Zelfbrouwkit
Met de PicoBrew Pico wordt het voor iedereen mogelijk om thuis zijn eigen Slurfke te brouwen. Het toestel kost 1000 dollar, 500 dollar als je intekent op Kickstarter, en de brouwkits kosten minstens 19 dollar per pack dat 5 liter kan brouwen. Die packs worden ontwikkeld door 50 verschillende Amerikaanse brouwers, waaronder het befaamde Dogfish Head, maar evengoed lokale brouwerijen.
Daarnaast werkt PicoBrew aan een online platform waar gebruikers hun eigen recepten kunnen samenstellen om zo hun eigen bier te ontwikkelen. Bovendien kunnen die ook door andere gebruikers gekocht worden, waardoor de originele bedenker een commissie krijgt uitgekeerd.
Het brouwen duurt zoals gezegd twee uur, maar daarna zal je nog een week geduld moeten oefenen eer je het bier kan drinken. Het moet immers voldoende koelen en gisten (clikx). Iets wat Biermagazine vorige maand al over berichtte.
VS verslaat België op Brussels Beer Challenge
In de gebouwen van brouwerij De Koninck in Antwerpen is zondag de vierde editie van de Brussels Beer Challenge afgesloten, een driedaagse proefwedstrijd die de wereldwijde biersector promoot. De Verenigde Staten haalden de meeste medailles (50 stuks), gevolgd door België (34) en Italië (19). Het Amerikaanse bier Hopvine IPA won de prijs voor het beste bier over alle categorieën heen (DeRedactie). Volgens de organisatoren kan er wel een reden gegeven worden waarom Belgische brouwerijen minder overwinningen behalen dan hun Amerikaanse collega’s. “De meeste Belgische brouwerijen specialiseren in specifiek nationale bieren en brouwstijlen, waardoor ze in vele categorieën afwezig blijven,” wordt er opgemerkt (express). In plaats van dat ze nu daadwerkelijk de vlag uithangen omdat ze toch nog altijd op de Belgische bierstijlen de prijzen binnen halen en bijzonder trots kunnen zijn op al die perfect en prachtig gebrouwen bieren van Belgische brouwers. Die brouwers verdienen een plaats! Een plaats in de krant voor hun prestatie. De VS brouwt gewoon in meer stijlen bieren terwijl België zich meer focust op de typisch Belgische bierstijlen. En als je bekijkt hoeveel brouwerijen de VS inmiddels rijk is, meer dan 4.000, dan kan je ook de conclusie trekken dat het niet zo gek is dat ze verhoudingsgewijs zoveel medailles in de wacht slepen (bierblogger Fiona de Lange). e Nederlands brouwerijen hebben in totaal 19 medailles in de wacht gesleept, waarvan zeven gouden. De Texelse bierbrouwerij, Jopen Bier, Brouwerij 't IJ, Gulpener, SNAB, Heidebrouwerij en Bax Bier wisten allen goud te bemachtigen met één van hun bieren (Biernet en Biermagazine).
Wijn of bierglazen?
De Nederlands biersommelier Fiona de Lange heeft samen met bierglazenproducent Ritzenhoff een serie van drie standaard bierglazen voor de horeca ontwikkeld. Onder de naam Enjoying Beer komen tulpglazen voor ‘dark’, ‘blond’ en ‘sparkling’ bier op de markt (Biernet).
Zo dat is toch weer een hoop nieuws dat deze maand zo over bier in het nieuws (en op de diverse biersites) komt...
Wat kun je verwachten? Op die 9 januari wordt er 2000 liter bier gebrouwen bij Brouwerij Kees. Een deel daarvan krijg je als thuisbrouwer mee naar huis. Iedere thuisbrouwer krijgt 20 liter wort mee en een gist, waarmee je thuis aan de slag gaat. Je laat het bier vergisten en geeft je eigen draai aan het bier. Hoe gekker, hoe beter, aldus de organisatie. Op 9 april komt iedereen weer naar Brouwerij Kees met drie flesjes van het eigen brouwsel. Alle bieren worden die dag geproefd en de beste drie beloond met een heuse oorkonde.
Natuurlijk wordt er 9 januari niet alleen bier gebrouwen, maar ook uitgebreid over dit mooie proces gesproken. Naast Kees zijn Robbert Uyleman (Brouwerij ’t Uiltje), Steve Gammage (Brouwerij Rodenburg) en Andre Janssens (Hof ten Dormaal) aanwezig.
Zin? Schrijft dan je in door een mail te sturen aan info[at]brouwerijkees.nl. De kosten zijn 30 euro, waarvoor je uiteraard het bier krijgt en twee keer lunch (zie Biernetwerk).
Hof ten Dormaal was door de brand van begin dit jaar flink in productie teruggegaan. Het nieuwste bier Winter15 is zo'n succes, dat het nu vast aan hun assortiment wordt toegevoegd (Nieuwsblad).
Deze week staat in het teken van de Klimaattop in Parijs. Dus ook nieuws over klimaatverandering:
Belgisch bier lijdt onder opwarming aard
De opwarming van de aarde heeft directe invloed op de Belgische brouwer Cantillon. De brouwer zegt slachtoffer te zijn van klimaatverandering, omdat het brouwproces voor zijn geuzebier in vergelijking met de jaren vijftig een maand korter is geworden.
Cantillon laat zijn hete brouwsels afkoelen in open vaten, zodat natuurlijke gist in de lucht kan bijdragen tot de zure smaak van het bier. Nu het kwik de laatste dagen zelfs in de nachtelijke uren niet tot onder de 15 graden Celsius wil dalen, heeft Cantillon het brouwproces stilgelegd.
Brouwer Jean Van Roy zegt niet te willen teruggrijpen op kunstmatige koeling, ook al zijn andere brouwers wel op die methode overgestapt. Hij is en blijft daardoor afhankelijk van de seizoenstemperatuur. Vroeger duurde het brouwseizoen van medio oktober tot begin mei. "We beginnen nu overwegend in november, om eind maart, begin april weer te stoppen", zei Van Roy (HNL). De Brusselse ambachtelijke brouwer Cantillon heeft tijdelijk zijn bierproductie moeten stilleggen. De reden daarvoor is de ongewoon hoge temperatuur, waardoor het bier niet natuurlijk kan afkoelen. "Wij zijn slachtoffer van de klimaatverandering." Het is een punt van eer dat de productie volledig natuurlijk gebeurt. Daarom wil de brouwer van Lambiek, opgericht in 1900, niet weten van kunstmatige koelmethodes."De ideale koeltemperatuur is tussen de 0 en 5 graden" zegt eigenaar Jean Van Roy in "De wereld vandaag". Als het bier koelt onder de huidige nachttemperatuur - tussen 10 en 15 graden - komen er te veel bacteriën in (DeRedactie) (Biernet).
Deze maand kwam Sinterklaas aan in Meppel, ook daarbij is biernieuws te melden:
Meppeler Dieuwertje bockbier voor intocht Sinterklaas
Ondernemer Alexander Kisjes van de Mitra aan de Putstoel in Meppel heeft het Dieuwertje Bockbier bedacht. Het biertje is vernoemd naar Dieuwertje Blok, die vanaf 9 november het dagelijkse Sinterklaasjournaal presenteert (www.sinterklaasinmeppel.nl/). Dieuwertje Bock-bier is speciaal ter gelegenheid van de landelijke intocht van Sinterklaas in Meppel gebrouwen. Dieuwertje Bockbier is gebrouwen door Ruud van Moorst (Brouwerij De Eem) bij de Sallandse Bierbrouwerij in opdracht van biersommelier Alexander Kisjes van de Mitra in Meppel. De naam is afgeleid van Dieuwertje Blok, de presentatrice van het Sinterklaasjournaal (Biernet). Dieuwertje Blok kan Meppeler Dieuwertje Bockbier wel waarderen
Alexander Kisjes van de slijterij heeft het Meppeler Dieuwertje Bockbier bedacht. "Het is eigenlijk begonnen als een klein geintje", zegt Kisjes. "Samen met een brouwerij in Amersfoort hebben we het in een heel kleine oplage op de markt gebracht, alleen voor mijn winkel. Het is een robijnrood bockbiertje met 6,5 procent alcohol."..Dieuwertje Blok kan het geintje wel waarderen. "Heel erg leuk, heel origineel. Ik heb nog nooit meegemaakt dat een biertje naar iemand vernoemd werd. Bloemen wel, maar dit is eigenlijk veel leuker", aldus de tv-presentatrice die zelf niet zo vaak bier drinkt (RTV Drenthe).
Deze maand opende de tunnel tussen bierwinkel Burg Bieren met speciaalbiercafé De Hazeburg (Biermagazine).
Het biernieuws van dit moment is natuurlijk de megafusie:
De Belgisch-Braziliaanse bierbrouwer AB Inbev en de Britse sectorgenoot SAB Miller zijn het formeel eens over het overnamebod van AB Inbev. Dat hebben beide bedrijven deze maand bevestigd (Standaard) (zie ook De Morgen).
CEO Carlos Brito van AB InBev beklemtoonde dat de overname, die in de loop van het tweede semester van volgend jaar moet afgerond worden, van AB InBev een "echte globale brouwer" zal maken. AB InBev en SABMiller brouwen samen bijna 60 miljard liter bier per jaar, drie keer zoveel als het Nederlandse Heineken. De twee brouwers verkopen samen bijna één op de drie bieren ter wereld (De Morgen).
De deal is de grootste ooit waar een van oorsprong Belgische groep zich aan waagde. Het is ook de grootste overzeese deal ooit en wereldwijd één van de grootste zes bedrijfsovernames.
SABMiller heeft onder meer Grolsch, Peroni, Pilsner Urquell en Foster’s in portefeuille. AB Inbev brouwt onder meer Stella, Corona, Jupiler, Budweiser, Beck’s en Hoegaarden.
In tegenstelling tot bij de overname van Anheuser-Busch zou het echter geen verhaal van makkelijke winstverhoging worden. Overtollig vet wegsnijden is moeilijk: SABMiller is al een erg performant bedrijf. Een erg grote impact op het personeelsbestand lijkt er dan ook niet te komen (Standaard).
SAB Minbev. Megabrew. Het Opec van het bier. Het bedrijf dat ontstaat na het samengaan heeft officieel nog geen naam, maar de spotnamen doen wel al vlot de ronde. Een constante: ze insinueren allemaal dat het om een mastodont gaat, en veel ‘werktitels’ verwijzen ook naar de bedrijven die aan de grondslag liggen: South African Breweries, Anheuser Busch, MillerCoors, Interbrew en Ambev.
Ook de brouwvolumes spreken voor zich. Vorig jaar was SABmiller goed voor 318 miljoen hectoliter bier, AB Inbev zelfs voor 459 miljoen hectoliter. Samen dus 777 miljoen hectoliter, of omgerekend 310,8 miljard glazen bier van 25 centiliter, of 42 pintjes per aardbewoner, ongeacht leeftijd.
De brouwers zullen in totaal meer dan 350 verschillende bieren produceren. AB Inbev brouwt meer dan 200 bieren, SABMiller 150. Stella Artois, Jupiler, Hoegaarden, Leffe, Belle-Vue, Budweiser, Miller’s, Goose Island, Brahma, Corona, Grolsch, Hertog Jan, Beck’s, Peroni, Fosters, Pilsner Urquell: het is een hele bierkaart vol.
Dat vertaalt zich ook in een ongekend marktaandeel. Met SABMiller erbij beheerst AB InBev 30 procent van de biermarkt, tegenover 20,8 procent nu (Standaard).
Bierbrouwers AB InBev en SABMiller moeten mogelijk nog voor zo’n 6,5 miljard euro aan eigen merken van de hand doen om toestemming te krijgen voor hun fusie. In dat verkoopproces wordt mogelijk het Nederlandse Grolsch betrokken, meldde de Britse krant The Telegraph zondag.
Om mededingingsbezwaren te voorkomen zal SABMiller zijn belang in de Amerikaanse joint venture MillerCoors verkopen aan partner Molson Coors.
Volgens The Telegraph gaan toezichthouders echter meer eisen stellen. Zo zou SABMiller afstand moeten doen van de merken Grolsch en Peroni op de Britse markt. Daarnaast zou onder meer het belang in de Turkse brouwer Efes verkocht moeten worden (MissetHoreca en Biernet).
Die fusie maakt een einde aan een tijdperk, de bierwereld wordt steeds groter. Ook bierfestivals worden groter en daar waar die bierfestivals vroeger kleinschalig en gezellig waren, is in Alkmaar gebleken dat je zelfs voor 75 euro geen bier of service meer kan verwachten (zie Biernet).
Ander opmerkelijk nieuws was dat Heineken in Saudi-Arabië opdook (zie Biernet).
Bavaria leidt restwater om naar boeren
Alhoewel boeren? Het betreft er maar één: Bavaria gaat zijn gezuiverde restwater leveren aan een melkveehouder in de buurt van de brouwerij. Per jaar moet er 10 miljoen liter water naar de melkboerderij stromen. De boerderij in Aarle-Rixtel ligt op 300 meter afstand van de bierbrouwerij van Bavaria in Lieshout. Deze week legt de melkveehouder, met 85 koeien...Dit water liep vooralsnog weg in de Goorloop, een plaatselijk riviertje. Vanaf voorjaar 2016 leidt de brouwerij 50 miljoen liter water per jaar om naar de boerderij van Van Dijk (Biernet).
Lekkerste bokbier van NL 2015: Delftse Donderslag
Delftse Donderslag van Stadsbrouwerij de Koperen Kat brouwt het lekkerste bockbier.
Het Delftse bier werd tijdens de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ van Geheim Genootschap Arendsnest en Bier-Gilde De Dubbele Arend verkozen tot de lekkerste bok van het jaar 2015 Biernet).
Bier bij de versafdeling!?
Heineken introduceerde deze maand Heineken Extra Vers bij een selectief aantal supermarkten op de Nederlandse biermarkt. Extra Vers is bier volgens het originele Heineken recept, extra beschermd tegen tijd, temperatuur en licht. Na het ambachtelijke brouwproces wordt Heineken Extra Vers in een speciale verpakking, zo snel mogelijk en gekoeld naar de supermarkt gebracht. Zo blijft de heerlijk, verfrissende en pure smaak van vers bier uit de brouwerij behouden. Heineken Extra Vers staat dan ook niet in het bierschap in de supermarkt, maar in het koelvak op de versafdeling (Biermagazine).
De Prael brouwt chocoladestout voor Tony’s Chocolonely
Tony’s Chocolonely bestaat 10 jaar en tere ere van het tienjarig bestaan heeft de Amsterdamse brouwerij De Prael een speciale ‘milkchocolate stout’ gebrouwen.
Brouwerij Jopen wordt dit jaar 21 jaar oud (zie Biernetwerk. Nu is het misschien niet handig om alle brouwerijen die dit jaar een jaartje ouder worden te noemen, of om al het nieuws van Biernetwerk over te nemen... Of om elke brouwer die een nieuw bier op de markt brengt (zoals mede of Lindemans BlossomGueuze) of die een nieuw etiketontwerp (in de stijl van Studio 100) heeft. Gelukkig kan ik ook nieuws overnemen van Belgische biernieuwssites.
No Label is gebrouwen in samenwerking met Queerest of the Queer, een organisatie die zich hardmaakt voor homo- en bi-seksuelen en transgenders. No Label is een Kölsch gebrouwen met een speciale hopsoort ‘Jester’. Deze verandert tijdens het groeiproces van geslacht. Het gist is dat van een ‘ale’, maar de lagering is koud, zodat het bier veel weg heeft van een lager. Met die elementen verwijst Brewdog naar het feit dat het bier, maar ook mensen niet altijd in een enkel hokje zijn te stoppen.
Het bier vervaagt de grenzen tussen een lager en een ale. No Label is volgens hen daarmee een ‘niet-binair bier’. Daarmee trekt de brouwerij een parallel met mensen die zichzelf identificeren op eenzelfde niet-binaire wijze. “Mensen identificeren zichzelf niet altijd alleen maar als mannelijk of vrouwelijk, als een 1 of 0. Die groep krijgt nog grotendeels te weinig erkenning in de maatschappij”, zegt Brewdog in een statement op de website (zie Biernetwerk en Biernet).
Annelies Tollet heeft een boek geschreven over tweehonderd jaar biercultuur in Vlaams-Brabant. Over brouwen, drinken en liedjes zingen op café (Nieuwsblad). Dit boek (204 blz.) is een verkennende cultuurhistorische studie van het belang van productie, distributie en consumptie van alcohol bij de identiteitsvorming van inwoners van Vlaams-Brabant sinds 1800.
Het belicht de rol van brouwers en stokers in het sociale, politieke en culturele leven, de maatschappelijke inbedding van consumptiepraktijken en de beeldvorming van alcohol in reclame, liederen, wetgeving, toerisme en heemkunde (www.vlaamsbrabant.be/vrije-tijd-cultuur/cultuur/geschiedenis-van-vlaams-brabant/vlaams-brabant-drinkt/publicatie-vlaams-brabant-drinkt.jsp).
Einde van een tijdperk: Van Honsebrouck verdwijnt na 115 jaar uit Ingelmunster
Deze maand rolde de laatste fles van de band bij Van Honsebrouck in Ingelmunster. De brouwerij verdwijnt na 115 jaar uit de gemeente. “Ik mag er eigenlijk niet te veel bij stilstaan wat we hier achterlaten”, zegt CEO Xavier Van Honsebrouck.
In 1900 startten de voorvaderen van Xavier de brouwerij in de Oostrozebekestraat in Ingelmunster. Generaties later verhuist Van Honsebrouck, ondertussen een flinke eeuweling, naar de voormalige site van meubelfabriek Omer Lefevere langs de Ingelmunstersestraat in Emelgem. In de nieuwe, ultramoderne brouwerij zal de capaciteit verdubbeld kunnen worden (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20151105_01956515). Straks komt het bekende Kasteelbier dus niet meer uit Ingelmunster, maar uit Emelgem.
Mechelaars lanceren abonnement op artisanale bieren
Twee jonge Mechelaars hebben Beerbutler gelanceerd, een online service die leden maandelijks een selectie van acht artisanale bieren bezorgt. U kan een abonnement nemen voor een maand, maar bijvoorbeeld ook meteen voor een jaar (zie GVA). Nu bestaan dergelijke apps en diensten toch al lang volgens mij, dus zou het geen nieuws zijn? Je kan zelfs bierpakketten bestellen via Greetz.
Zelfbrouwkit
Met de PicoBrew Pico wordt het voor iedereen mogelijk om thuis zijn eigen Slurfke te brouwen. Het toestel kost 1000 dollar, 500 dollar als je intekent op Kickstarter, en de brouwkits kosten minstens 19 dollar per pack dat 5 liter kan brouwen. Die packs worden ontwikkeld door 50 verschillende Amerikaanse brouwers, waaronder het befaamde Dogfish Head, maar evengoed lokale brouwerijen.
Daarnaast werkt PicoBrew aan een online platform waar gebruikers hun eigen recepten kunnen samenstellen om zo hun eigen bier te ontwikkelen. Bovendien kunnen die ook door andere gebruikers gekocht worden, waardoor de originele bedenker een commissie krijgt uitgekeerd.
Het brouwen duurt zoals gezegd twee uur, maar daarna zal je nog een week geduld moeten oefenen eer je het bier kan drinken. Het moet immers voldoende koelen en gisten (clikx). Iets wat Biermagazine vorige maand al over berichtte.
VS verslaat België op Brussels Beer Challenge
In de gebouwen van brouwerij De Koninck in Antwerpen is zondag de vierde editie van de Brussels Beer Challenge afgesloten, een driedaagse proefwedstrijd die de wereldwijde biersector promoot. De Verenigde Staten haalden de meeste medailles (50 stuks), gevolgd door België (34) en Italië (19). Het Amerikaanse bier Hopvine IPA won de prijs voor het beste bier over alle categorieën heen (DeRedactie). Volgens de organisatoren kan er wel een reden gegeven worden waarom Belgische brouwerijen minder overwinningen behalen dan hun Amerikaanse collega’s. “De meeste Belgische brouwerijen specialiseren in specifiek nationale bieren en brouwstijlen, waardoor ze in vele categorieën afwezig blijven,” wordt er opgemerkt (express). In plaats van dat ze nu daadwerkelijk de vlag uithangen omdat ze toch nog altijd op de Belgische bierstijlen de prijzen binnen halen en bijzonder trots kunnen zijn op al die perfect en prachtig gebrouwen bieren van Belgische brouwers. Die brouwers verdienen een plaats! Een plaats in de krant voor hun prestatie. De VS brouwt gewoon in meer stijlen bieren terwijl België zich meer focust op de typisch Belgische bierstijlen. En als je bekijkt hoeveel brouwerijen de VS inmiddels rijk is, meer dan 4.000, dan kan je ook de conclusie trekken dat het niet zo gek is dat ze verhoudingsgewijs zoveel medailles in de wacht slepen (bierblogger Fiona de Lange). e Nederlands brouwerijen hebben in totaal 19 medailles in de wacht gesleept, waarvan zeven gouden. De Texelse bierbrouwerij, Jopen Bier, Brouwerij 't IJ, Gulpener, SNAB, Heidebrouwerij en Bax Bier wisten allen goud te bemachtigen met één van hun bieren (Biernet en Biermagazine).
Wijn of bierglazen?
De Nederlands biersommelier Fiona de Lange heeft samen met bierglazenproducent Ritzenhoff een serie van drie standaard bierglazen voor de horeca ontwikkeld. Onder de naam Enjoying Beer komen tulpglazen voor ‘dark’, ‘blond’ en ‘sparkling’ bier op de markt (Biernet).
Zo dat is toch weer een hoop nieuws dat deze maand zo over bier in het nieuws (en op de diverse biersites) komt...