Het woord 'advent' is afgeleid van het Latijn: adventus (=komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent Advent: God komt naar ons toe.
De Advent heeft in de liturgie een dubbel karakter:
Het is de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus in onze mensengeschiedenis ruim 2000 jaar geleden.
Eveneens is de Advent de periode van verwachting van Jezus' wederkomst op het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn.
Advent begint op zondag vier weken voor Kerstmis, dus de zondag tussen 26 november en 4 december;...De zondagen van deze tijd heten 1e, 2e, 3e, 4e zondag van de Advent.
Zo leven wij in de Advent naar het kerstfeest toe, opdat Jezus, Emmanuel God-met-ons, ook in ons eigen leven geboren mag worden. In deze periode worden wij uitgenodigd een grondhouding van verwachting en openheid aan te nemen. Wij maken ons hart klaar om Hem te ontvangen en opnieuw binnen te laten. De liturgie van de 4 adventszondagen wil die grondhouding ondersteunen en stapsgewijze gestalte geven (www.adventtijd.nl/).
In diverse streken zijn tradities rond de advent. Bijvoorbeeld wordt er in Twente het midwinterhoornblazen uitgevoerd (www.beleven.org/feest/eerste_zondag_van_de_advent).
De Advent is de tijd van voorbereiding op het kerstfeest; de tijd waarin de komst en wederkomst van Jezus Christus wordt verwacht. Omdat het Latijnse woord voor 'komst' of 'het komen''adventus' is, worden de vier weken vóór Kerstmis 'Advent' genoemd.
Het woord 'advent' is afgeleid van het Latijn: adventus (= komst, er aan komen) en advenire (= naartoe komen). Letterlijk betekent Advent: God komt naar ons toe. De Advent heeft in de liturgie een dubbel karakter: Het is de voorbereidingstijd op het Kerstfeest, de geboorte van Jezus Christus ruim 2000 jaar geleden.
Eveneens is de Advent de periode van verwachting van Jezus' wederkomst op het einde der tijden, wanneer God alles in allen zal zijn (www.beleven.org/feest/eerste_zondag_van_de_advent).
De advent is in het christendom de benaming voor de aanloopperiode naar kerst. De naam advent komt van het Latijnse woord adventus, dat komst betekent. In de adventsperiode bereiden christenen zich voor op het kerstfeest, wordt de geboorte van Jezus herdacht en zijn wederkomst verwacht .
Het Liturgisch jaar begint met de advent. Eenvoudig gerekend begint de advent vier zondagen voor Kerstmis. De advent begint altijd op de zondag die het dichtst valt bij het feest van de Heilige Andreas (30 november). Deze zondag valt tussen 27 november en 3 december en eindigt op 24 december bij het avondgebed. Hierdoor is de lengte van de adventsperiode verschillend, maar telt wel altijd 4 zondagen:
1e zondag: Levavi
2e zondag: Populus Sion
3e zondag: Gaudete
4e zondag: Rorate.
De advent begint bij oosters-orthodoxe kerken een week eerder en telt 40 dagen (15 november).
In huizen en kerken wordt de advent symbolisch zichtbaar gemaakt door een kaarsenstandaard of een adventskrans waarop vier kaarsen staan. Elke zondag wordt een extra kaars aangestoken. Op de laatste zondag voor kerst branden dan alle kaarsen.
In de Rooms-Katholieke Kerk: Vanaf 17 december tot 24 december wordt de kerstnoveen gehouden. Er zijn dan geen gedachtenissen van heiligen en het dragen van gewaden in de paarse kleur is verplicht voorgeschreven.
Tijdens de adventsperiode wordt in kerken gebruikgemaakt van de liturgische kleur paars, de kleur van boete en inkeer. Op de derde zondag van de advent, zondag Gaudete, kan de kleur roze gebruikt worden om het feestelijke karakter van deze zondag weer te geven.
Wanneer de viering van de advent in de Kerk voor het eerst werd geïntroduceerd, kan niet met zekerheid bepaald worden. De advent wordt voor het eerst vermeld in een boek van Gregorius van Tours (ca. 538-594), die schrijft dat St. Perpetus, een van zijn voorgangers, rond 480 een vastentijd van drie weken voorafgaand aan kerstmis had ingesteld. Of dit een nieuw gebruik was dan wel de bekrachtiging van een bestaande regeling is onduidelijk.
Thuis wordt in sommige streken een adventskalender gebruikt, die begint op de eerste Adventszondag. Vaak bevat die voor elke dag een doosje of een luikje, waarvan er elke dag eentje mag worden geopend door de kinderen. Er zit dan een chocolaatje of een klein stukje speelgoed in (https://nl.wikipedia.org/wiki/Advent_(periode)).
Henri Reuchlin deed in 2012 een Bieradvent:
Eerste advent, 2 december: Ik behoor tot het slag mensen dat nog niet actief aan Kerst wil denken voordat Sinterklaas achter de rug is. Vandaar dat ik kies voor een bier dat naar de Goedheiligman vernoemd is: Samichlaus [van] Slotbrouwerij Eggenberg in Oostenrijk...
Tweede advent, 9 december: Nu Sinterklaas het land verlaten heeft is het tijd om over te stappen van Nicolaas naar Johannes, van Klaas naar Jan zo je wilt. Jopen Johanitter is een winterbock zoals we er maar weinig in Nederland kennen. Zwart als de donkere dagen voor kerstmis, kruidig, complex en weldadig warmend door het forse alcoholgehalte van 10%. ....
Derde advent, 16 december: Deze periode kan niet compleet zijn zonder trappistenbier. In de week waarin 12-12-‘12 valt is batch 12 van de Oak Aged Quadrupel van La Trappe het meest passend. De brouwers van het klooster uit Tilburg besloten in 2009 hun Quadrupel steeds op andere vaten te laten rijpen. Hierdoor wint het toch al bijzondere bier aan extra verdieping.....
Vierde advent, 23 december: Eén van de opvallende brouwers van deze tijd is de Deense Mikkel Borg Bjergsø. Als een ware brouwnomade trekt hij van brouwerij naar brouwerij om in samenwerking met anderen nieuwe opvallende brouwsels te creëren. Dat doet hij zo succesvol dat er voor Mikkeller altijd ruimte is in de herberg. Mikkeller Santa’s little helper is gebrouwen bij de Proefbrouwerij in Lochristi. De ‘little helper’ is een fors uit de kluiten gewassen jongen van 11% alc. (www.bierburo.nl/Bierburo/Bierlog_2012/Artikelen/2012/12/4_Advent.html).
Er bestaan ook 'echte'bieradventkalenderpaketten:
Der Craft Beer Calendar bietet eine einzigartige Auswahl an besonderen Bierspezialitäten, die zum Teil sogar exklusiv für den Kalender gebraut werden.
Neben Craft-Bieren aus Deutschland und Österreich befinden sich in der 1. Auflage des Kalenders auch Craft-Biere aus England, Schottland, Holland, Belgien, Italien oder den USA im Kalender (www.kalea.at/bieradventkalender/).
Je kan ook zelf een bieradventkalender maken: