Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Merlot

$
0
0
Merlot is een blauwe druivensoort die gebruikt wordt voor het maken van wijn. Zij is één van de traditionele druivensoorten van de Franse Bordeaux-streek, zowel in de Médoc, waar de cabernet Sauvignon domineert, als in Pomerol en Saint-Émilion. De druif is iets groter en heeft een dunnere schil dan de cabernet sauvignon. De naam Merlot zou vernoemd zijn naar de merel.
De Merlot is een internationaal druivenras en is in geur en smaak vooral te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. De wijnen van deze druif zijn over het algemeen sappiger en soepeler dan die van de cabernet sauvignon, met minder tannine. Daardoor zijn ze vaak gemakkelijker en jonger te drinken. Het zijn gulle wijnen met veel smaak (http://nl.wikipedia.org/wiki/Merlot).

De Merlot druif behoort tot de klassieke druiven van de Bordeaux en de belangrijkste druif in Saint-Emilion en Pomerol. Merlot is een druivenras, voor het eerst in boeken vermeld in 1784 als een van de betere rassen in het gebied van Libourne. De naam zou afkomstig zijn van het Franse woord merle (merel). De aanplant van Merlot is de laatste jaren aanzienlijk gestegen. Merlot is wereldwijd zeer populair en men is steeds meer tot het inzicht gekomen dat Merlot in een vrij koele wijngaard moet worden aangeplant. Merlot wordt op deze manier heerlijk fruitig en intens van karakter.
Merlot werd vaak met de Cabernet Sauvignon vermengd, maar wordt steeds meer gebruikt als een op zichzelf staand druivenras. Zacht , kruidig, fruitig, zwarte bessen, pruimen, moerbei, bramen, chocolade, truffels en tabak (www.wijnoverzicht.nl/wijndruif-merlot.html).

We dronken een fles van 1,5 liter (!) van 12% tijdens een gezellig samenzijn. Het is een vrij asociale fles. Het inschenken ging dus wat moeizaam. Het drinken ging wel goed. De 12% merkte je niet op. In de smaak merk ik dat er niet al te veel tannine inzit, maar qua smaken (zoals tabak, chocolade of rood fruit) ben ik niet voldoende getalenteerd om er iets uit te halen....

Die smaken blijven mij dus een mysterie.

Het Merlot mysterie
wijnroman
Harold Wechter verkoopt na zijn veertigste verjaardag zijn reclamenbureau en gaat in de Bordeaustreek wijn maken. Dankzij een goede vinificatie en een uitgekiend marketingbeleid verkoopt hij uitstekend. Datzelfde kan niet gezegd worden van zijn buurman Regis die wijn maakt met de Franse slag. Hij heeft bij elke oogst enkele vaten van topniveau. Alleen: van welke perceel komt die wijn? Regis heeft geen idee. Harold gaat hem helpen zijn dalende inkomen te verbeteren. Hij verkoopt Regis' wijnen en adviseert hem een camping te beginnen. Dat wordt de start van een reeks hilarische gebeurtenissen want op die camping met uiterst primitieve voorzieningen (Camping Authentique) blijken stadse toeristen juist te genieten van alle beperkingen, ja zelfs wordt er een teambuildingweek georganiseerd. De broer van Regis ziet het allemaal eerst met tegenzin aan, maar raakt steeds meer opgewonden van alle lucratieve mogelijkheden van hun wijngaard. Dat botst dan weer met de wensen van zijn broer Regis (www.bol.com/nl/p/het-merlot-mysterie/1001004005945759/www.goodreads.com/book/show/7884601-het-merlot-mysterie).


De Geluksvogel - Gebaseerd op Het Merlot Mysterie
Harold Wechter is een Nederlandse reclameman die een wijnchateau in Frankrijk heeft gekocht. Hij komt in contact met Régis, een door en door Franse wijnboer wiens zaken niet al te best gaan. Harold adviseert Régis een `Camping à la ferme te beginnen. Hiermee ontketent hij een onstuitbare reeks voorvallen die op de camping op het zinderende Zuid-Franse platteland tot bizarre situaties leidt (www.ako.nl/product/9789400503755/de-geluksvogel-gebaseerd-op-het-merlot-mysterie-ilja-gort/www.bol.com/nl/p/de-geluksvogel/9200000017733626/).

Als ik dan zoek op wijn en degustatie valt me op dat je niet zoals bij bier van die wijndegustatieblogs hebt. Of zou ik niet goed zoeken?

Het aantal wijnen in de wereld is ontelbaar. De variatie aan smaken en stijlen is al even indrukwekkend. Reden genoeg om er zo veel mogelijk van te ontdekken en de nuances te leren onderscheiden. De enige manier om dat te doen is proeven, bij voorkeur vergelijkend en in het gezelschap van andere wijnliefhebbers.
Een vergelijking is al mogelijk met een serie van drie flessen, maar hoe groter de serie, des te interessanter de proeverij. Probeer ook, als het even kan, blind te (laten) proeven. Dat komt de eerlijkheid van het oordeel beslist ten goede.


Hoe moet je wijn proeven, dat is niet zo eenvoudig uit te leggen, maar toch gaan we het proberen. Zoveel mensen zoveel wensen, gaat het gezegde (www.wijngekken.nl/wijnweetjes/hoe-moet-je-wijn-proeven/). De wijngekken hebben een proefformulier opgesteld om je proefervaringen vast te leggen.

Wijnproevers, die veel wijn achtereen proeven, spugen de wijn weer uit, waarna de smaak verder wordt beoordeeld. Als je een proeverij bijwoont, is het vanzelfsprekend dat je de wijn uitspuugt. Er zijn dan zoveel wijnen dat je na de zesde of de tiende glas wijn niet meer objectief kan proeven en in sommige gevallen zelfs al na een glas of vier. Een wijn met een lange of korte afdronk is als je de wijn lang blijft naproeven. Neem ook op een proeverij wat water of brood tussendoor, dat neutraliseert een beetje de smaak. Liever geen kaas, dat zie je ook wel eens op een proeverij, kaas heeft een te sterke geur en smaak die veel wijnen teniet doen. Hierdoor kan je de wijn niet meer ruiken of zelfs proeven (www.wijngekken.nl/wijnweetjes/hoe-moet-je-wijn-proeven/).


Onderstaand enkele suggesties voor de opzet van vergelijkende proeverijen.
1. Bij wit opbouwen van neutraal naar aromatisch en eventueel van licht naar zwaar.
2. Eén wijn van verschillende oogstjaren. Dit is de zogeheten 'vertikale' proeverij die laat zien hoe een wijn zich ontwikkelt. Meestal proeft men van jong naar oud, maar een omgekeerde volgorde is minstens zo interessant en soms zelfs beter. Jonge wijnen zijn immers krachtiger dan oude. bijvoorbeeld: rode Bordeaux afkomstig van een bepaald château
3. Verschillende wijnen uit hetzelfde herkomstgebied van één bepaald oogstjaar. Dit is een horizontale proeverij die een globale indruk van de jaargang geeft. Hiervoor komt elk gebied in aanmerking.
4.  Verschillende wijnen uit één streek van dezelfde druivensoort en van hetzelfde oogstjaar. Een dergelijke proeverij verschillende stijlen van terroir (= de combinatie van bodem, klimaat en ligging van wijngaard) zien.
5. Verschillende wijnen uit één streek van dezelfde druivenras(sen) maar met verschillen in wijnbereiding en rijping: bijvoorbeeld Zuid-Afrikaanse Pinotages met en zonder opvoeding op hout
6. Verschillende wijnen uit diverse landen/gebieden van een en hetzelfde druivenras.
Een heel aparte en tegelijk aantrekkelijke manier van proeven is die waarbij verschillende wijnen bij een bepaald gerecht getest worden (http://wijn.nl/site/wetenswaardigheden_over_wijn/Auto_Thuis_wijn_proeven.php).

Wijn degusteren is een hele kunst. Maar die kunst heeft een methode en u kunt optimaal profiteren van uw degustatiesessie door de volgende tips te volgen.
Voordat uw zintuigen in actie schieten, is het goed om de ideale omstandigheden uit te leggen waarin elke wijndegustatie zich in principe zou moeten afspelen:
Kies een goed verlichte ruimte, indien mogelijk met lichte muren. Dat zal u helpen om de kleur van de wijn beter waar te nemen bij de degustatie.
Idealiter moet de kamertemperatuur schommelen tussen 20 en 22°C.
Gebruik degustatieglazen die aangepast zijn aan de wijnen die u hebt gekozen.
Ten slotte, het einde van de ochtend is het ideale moment om wijn te degusteren. Uw zintuigen staan op scherp, in afwachting van het middagmaal!
De degustatie is een ritueel dat kundig wordt opgevoerd. Er worden drie grondige inspecties doorlopen: het oog, de neus en de mond (http://nl.delhaizewineworld.com/Wijndegusteren).

Smaken verschillen van persoon tot persoon en dat begint al op het moment dat een mens zijn of haar eerste levenslicht ziet. Een ieder die kinderen heeft kan zich ongetwijfeld nog herinneren, dat bepaalde etenswaren of dranken niet echt gewaardeerd werden en dan ergens in de huiskamer of op het behang terechtkwamen.
Smaak in de breedste zin van het woord ontwikkelt zich in de loop der jaren door een zeer complex samenspel tussen eetgewoonte, ervaring, acceptatie en alle geurimpressies die je in de loop van je leven meemaakt en ontdekt. De smaak is een combinatie van geuren die je waarneemt en het proeven van zoet, zuur, zout, en bitter, die door het oproepen van herinneringen uit het verleden een herkenning teweegbrengt. Vanuit deze herkenning geven wij alles wat wij ruiken en proeven een naam, bijvoorbeeld 'suikerzoet', 'zout als de zee', 'het lijkt in de verte op aardbeien', 'bitter als een medicijn' of zoals een Barolowijn wordt gekenschetst 'hij smaakt naar de geur van een pas geteerd scheepsdek'. Zo heeft iedereen wel een mate van herkenning in alles wat je proeft en ruikt.
Verschillen in persoonlijke waarneming:
Concentratie
Stemming
De tijd van de dag
Verwachting (kan beïnvloed zijn als je het etiket hebt gezien, kurk, fles-vorm enz.)
Algemene gezondheid
Laatst genoten gerecht of drank (koffie, thee, gerookt)
Stap 1, het uiterlijk:
Houd je glas aan de steel rechtop en kijk van boven in het glas. Beoordeel de helderheid en de aanwezigheid van eventuele andere factoren zoals koolzuurbelletjes, bezinksel etc. Draai je glas nu iets horizontaal boven een witte ondergrond, bijvoorbeeld een tafellaken of een vel wit papier en kijk daarbij naar het oppervlak voor de kleurintensiteit. ...- Wals - de wijn even rustig in het glas. Kijk nu naar de "benen" in het glas ook wel tranen geheten. Hoe langzamer zij zich gedragen hoe meer viscositeit (stroperigheid) de wijn bevat in de vorm van glyserol. Glyserol is een alcoholsoort met een zoete smaak en geeft viscositeit aan de wijn. Het sneller verdwijnen geeft aan dat de wijn minder of geen glyserol heeft en er in verhouding meer andere alcoholen (ethanol, pentanol, butanol, propanol) aanwezig zijn.
Stap 2, de geur:
Je hebt net al even aan de wijn geroken waarbij je de typische kenmerken van de gebruikte druiven kon waarnemen. Wals de wijn even in het glas en ruik nu weer voor een paar seconden lang in het glas. Je zult nu meer ruiken dan de eerste keer. Door het walsen komen de geurstoffen (esters) vrij uit het oppervlak van de wijn waardoor je neus ze beter kan opnemen. De geur alleen zal nog niet alles zeggen over de wijn, maar geeft al wel een indruk over de mogelijke complexiteit of eenvoud van de wijn.
Stap 3, de smaak:
Neem een kleine slok van de wijn en laat deze door je hele mond rondgaan waardoor je een eerste indruk krijgt. Slik de wijn door of spuug deze uit (net naar believen). Neem nu een iets grotere slok en laat deze door de mond gaan zodat hij alle delen van de tong en de mond heeft beroerd. Om de smaaktonen in de wijn nog nadrukkelijker te ontleden kan je wat lucht naar binnen slurpen, waardoor meer smaak uit de wijn vrijkomt. Het is in het geheel geen probleem dat je hierbij geluid maakt; dat hoort er gewoon bij.
Stap 4, de afdronk / evaluatie:
Is het proefritueel gedaan, dan komt het moment dat we na het doorslikken of uitspugen gaan ontdekken hoe lang de smaak nog in de mond blijft hangen en welke impressies we daarbij kunnen opdoen. Is het een plezierige lange afdronk dan hebben we doorgaans te maken met een goed in balans zijnde kwaliteitswijn. Is de afdronk kort en dun of helemaal niet aanwezig dan geeft dat natuurlijk te denken want leeftijd is hierbij geen excuus. Ook als een wijn nog jong is, dan nog kan je ontdekken of een wijn potentie heeft en in balans is of nog in balans moet komen. Hoe je de afdronk beleeft, is geheel afhankelijk van je eigen smaak-referentiekader en je ervaring (www.dewijnhoek.nl/recensie.html).


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692