Scotch C.T.S. is een Belgisch biermerk, gebrouwen door Anheuser-Busch InBev te Leuven. Het is een roodbruine scotch met een alcoholpercentage van 7,2%.
Kort na de Eerste Wereldoorlog herontdekte men in België de Engelse ale-bieren. In die tijd zagen de meeste Belgische ales het levenslicht: Ginder Ale, Bark Ale, Op Ale, etc. Ook de stout-bieren veroverden in deze periode hun plaats in het Belgische brouwerslandschap.
Brouwerij Wielemans uit de Brusselse gemeente Vorst kwam in 1921 met Crowned Trees Stout. In 1926 kwam daar Crowned Trees Scotch bij, zachter en zoeter van smaak. De naam Crowned Trees is geïnspireerd door de gekroonde bomen die het wapenschild van de gemeente Vorst sieren. De gekroonde boom met langs beide zijden een paard was ook het logo van brouwerij Wielemans.
In de jaren ’60 verdween Crowned Trees Stout, enkel Crowned Trees Scotch bleef in productie. Vandaag is ook brouwerij Wielemans verdwenen en is de productie van Crowned Trees Scotch in handen van AB Inbev (http://nl.wikipedia.org/wiki/Scotch_C.T.S.,
http://fr.wikipedia.org/wiki/Scotch_CTS).
Vorst (Frans: Forest) is een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. ...Vorst is gelegen in het zuidwesten van de Brusselse agglomeratie, op de oostelijke helling van de Zennevallei, en is tegelijk woon- en industriegemeente.
De gemeente grenst met de klok mee aan Anderlecht, Sint-Gillis, Elsene, Ukkel en de Vlaamse faciliteitengemeente Drogenbos.
Vorst ontstond naast de voormalige benedictijnenabdij rond het huidige Sint-Denijsplein. Het oude dorp bevindt aan de oostelijke zijde van de drassige Zenne-vallei. In de Middeleeuwen was Vorst door een weg verbonden met Brussel via Sint-Gillis. Ten zuidoosten van het dorp was er een brug waar de Zenne overgestoken kon worden richting de naburige gemeente Ruisbroek.
Buiten het cenrum staat: Vorst Nationaal (1969-1970), een uitgestrekte evenementenhal, goed bekend in de wereld van amusement, kunst en cultuur, onder meer voor de talrijke optredens van allerlei internationale beroemdheden…(http://nl.wikipedia.org/wiki/Vorst_(Brussel))
Brouwerij Wielemans (Brouwerij Wielemans-Ceuppens) was een Brusselse bierbrouwerij. Lambert Wielemans en zijn echtgenote sinds 1838, Ida Ceuppens, kochten in 1862 de brouwerij Riche-Soyez in de Nieuwlandstraat. Kort daarna overleed Wielemans, waarna zijn weduwe en moeder van tien kinderen de brouwerij voortzette. Vanaf 1868 werd er eigen bier gebrouwen. Zodra het kon, begonnen de broers Edouard, Félix en Prosper Wielemans (1850-1932), mee te werken in de brouwerij. Edouard had voordien gestudeerd aan de brouwerijschool van Leuven. In 1879 kocht de familie een terrein in Vorst. Daar werd een nieuwe brouwerij gebouwd die vanaf 1883 Brasserie Wielemans-Ceuppens werd genoemd, ter herinnering aan de kort ervoor overleden weduwe Wielemans-Ceuppens. In de nieuwe fabriek werd een nieuw, licht, blond bier gebrouwen: Bavière Wielemans, waarvan de productie opliep tot 25.000 hectoliter per jaar en kon men spreken van een florerende brouwerij. In 1930 werd het nieuwe gebouw Wiels betrokken (dat momenteel dienst doet als centrum voor hedendaagse kunst).
Prosper Wielemans zocht vervolgens nieuwe uitdagingen en vond die op het Brouckèreplein waar hij Café Métropole begon, om er zijn bier te slijten. Wanneer de aanpalende spaarbank verdween, besloot Prosper er een hotel te bouwen: het Hotel Métropole, ontworpen door Alban Chambon.
In 1931 vierde de brouwerij het feit dat zij 50 jaar gevestigd was te Vorst. Het is de burgemeester van Vorst, Léon Wielemans, die bij die gelegenheid zijn vader Prosper hartelijk omhelsde.
In 1978 werd de brouwerij overgenomen door Artois. Vanaf 1980 werden de activiteiten afgebouwd en op 29 september 1988 werd het laatste Wielemansbier gebrouwen. In 2007 werd in het oude gebouw het Centrum voor hedendaagse kunst geopend, nadat restauratie- en verbouwingswerken in 2005 waren gestart (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Wielemans-Ceuppens).
Kort na de Eerste Wereldoorlog herontdekte men in België de Engelse ale-bieren. In die tijd zagen de meeste Belgische ales het levenslicht: Ginder Ale, Bark Ale, Op Ale, etc. Ook de stout-bieren veroverden in deze periode hun plaats in het Belgische brouwerslandschap.
Brouwerij Wielemans uit de Brusselse gemeente Vorst kwam in 1921 met Crowned Trees Stout. In 1926 kwam daar Crowned Trees Scotch bij, zachter en zoeter van smaak. De naam Crowned Trees is geïnspireerd door de gekroonde bomen die het wapenschild van de gemeente Vorst sieren. De gekroonde boom met langs beide zijden een paard was ook het logo van brouwerij Wielemans.
In de jaren ’60 verdween Crowned Trees Stout, enkel Crowned Trees Scotch bleef in productie. Vandaag is brouwerij Wielemans verdwenen en is de productie van Crowned Trees Scotch in handen van AB Inbev (www.deschuimkragen.be/Activiteiten/boekjes%20proeverijen/2014/
Degustatie%20oorlogsbieren.pdf).
Lambert Wielemans en zijn echtgenote Ida Ceuppens, kochten in 1862 brouwerij Riche-Soyez in de
Nieuwlandstraat. Kort daarna overleed Wielemans, waarna zijn weduwe en moeder van tien kinderen de brouwerij voortzette. Vanaf 1868 werd er eigen bier gebrouwen. Zodra het kon, begonnen de broers Edouard, Félix en Prosper Wielemans (1850-1932), mee te werken in de brouwerij. Edouard had voordien gestudeerd aan de brouwerijschool van Leuven. In 1879 kocht de familie een terrein in Vorst. Daar werd een nieuwe brouwerij gebouwd die vanaf 1883 Brasserie Wielemans-Ceuppens werd genoemd, ter herinnering aan de kort ervoor overleden weduwe Wielemans-Ceuppens. In de nieuwe fabriek werd een nieuw, licht, blond bier gebrouwen: Bavière Wielemans, waarvan de productie opliep tot 25.000 hectoliter per jaar en floreerde brouwerij. In 1930 werd het nieuwe gebouw Wiels betrokken. In 1978 werd de brouwerij overgenomen door Artois. Vanaf 1980 werden de activiteiten afgebouwd en op 29 september 1988 werd het laatste Wielemansbier gebrouwen. In 2007 werd in het oude gebouw het Centrum voor hedendaagse kunst geopend, nadat restauratie- en verbouwingswerken in 2005 waren gestart (www.deschuimkragen.be/Activiteiten/boekjes%20
proeverijen/2014/Degustatie%20oorlogsbieren.pdf).
Op 14 november 1838 huwt Lambert Wielemans met Constance-Ida Ceuppens. Het paar ligt aan de oorsprong van de brouwersdynastie Wielemans-Ceuppens, die het bedrijf zal blijven leiden tot de jaren tachtig van vorige eeuw. Na een weinig succesrijke poging tot het overnemen van een bakkerij-patisserie, beginnen ze een handel in stoffen. De zaken lopen goed en het paar wil zijn activiteiten uitbreiden. In 1862 koopt Lambert Wielemans een bierhandel van zijn schoonbroer. Alhoewel ze hun eigen product nog niet zelf aanmaken, staat deze datum voor het begin van de brouwersactiviteiten van de familie Wielemans. In 1868 gaat Constance-Ida Ceuppens, toen al 5 jaar weduwe, met de hulp van haar kinderen over tot de productie en het brouwen van hun eigen bier. Gedurende een periode van zo’n 15 jaar huren ze de brouwerij Riche-Soyez in het hart van Brussel centrum, in de Nieuwlandstraat. De zaak komt echter zo snel tot bloei dat de gebouwen al snel te klein zijn…
Vestiging te Vorst
In 1879 kopen de gebroeders Wielemans (Edouard, Prosper, André) een groot moerassig weiland op het platteland van Vorst om er hun nieuwe brouwerij te vestigen. De nieuwe brouwerij wordt uitgerust met een materiekuip, vier stoomketels, een meeloven, kuipen voor verdamping, bewaringsvaten en magazijnen. In 1882 wordt een verbinding aangelegd tussen de fabriek en de spoorweg om een uitvoer van het bier naar de provincies mogelijk te maken. De bebouwde oppervlakte bedraagt dan 51a plus de twee woonhuizen die Prosper en Edouard voor zich hadden laten bouwen op het terrein. Op 3 mei 1883 overlijdt Constance-Ida Ceuppens, en de broers beslissen om de firma ter nagedachtenis aan hun moeder onder dezelfde naam ‘Wielemans-Ceuppens’ verder te zetten.
Diversificatie en ontwikkeling
Bij hun terugkeer van een rondreis langs Duitse en Oostenrijkse brouwerijen beslissen de broers Wielemans in 1884 te starten met het brouwen van bier van lage gisting waarvan in België goede verkoopsresultaten worden verwacht. Zo worden de donkere bieren en de lambiks gaandeweg vervangen door bieren van het type Pils en München. De kwaliteit van hun bieren wordt bekroond, onder andere op de Grand Concours International te Parijs (een certificaat is nog zichtbaar op de zijgevel van het kantoorgebouw), en de verkoop verloopt in stijgende lijn. De brouwerij breidt in 1889 uit met een nieuwe mouterij en in 1893 met drie tweevloereneesten met hete lucht. Nieuwe kantoren worden gebouwd, waarbij voor het eerst te Brussel elementen van het collectieve erfgoed in een industrieel gebouw worden gerecycleerd. De architect Bordiaux die voor de familie Wielemans de nieuwbouw van het Hotel Métropole realiseert, recupereert van de voormalige spaarkas op het Brouckèreplein de ingangspoort, het bronzen fronton en de blauwstenen gevels, en integreert ze in het nieuwe kantoorgebouw.
Uitbreiding van de brouwerij
Begin 1889 kopen de broers Prosper en Edouard de aandelen van hun broer André. Bij de eeuwwisseling wordt de brouwerij door de derde generatie Wielemans naar het begin van een enorme expansie geleid. Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen beslissen de Wielemans tot de bouw van een nieuwe brouwzaal, uitgerust met de nieuwste technieken en vanaf 1905 aangedreven met elektriciteit uit de eigen bedrijfscentrale. De eerste wereldoorlog zet een rem op de expansie. Om de productie weer op gang te trekken en de concurrentie aan te gaan met de Engelse bieren die de Belgische markt overspoelen, zal de brouwerij na 1920 twee nieuwe produkten lanceren, Stout en Scotch (www.wiels.org/nl/21/Gebouw).
Modernisering en Gouden Jaren
0m de stijgende verkoop te kunnen bijbenen en om hun productie-apparaat aan te passen aan de laatste technologische vernieuwingen, beslist de familie Wielemans in 1930 te investeren in een nieuwe brouwzaal. Het gebouw wordt ontworpen door architect Adrien Blomme. Het huist twee maal vier brouwkuipen (materiekuip, maïskuip, filterkuip en een stoomketel) wat het tot de grootste brouwzaal van Europa maakt. Al snel omgedoopt in ‘de Wielemans-toren’, zal het gebouw een oriëntatiepunt in het stedelijk landschap worden. Door zijn bijzondere modernistische architectuur is het een ideaal uithangbord voor de onderneming. Tijdens de jaren dertig verrijken nieuwe bieren het productengamma van de onderneming, zoals het Forst, de extra-foncé en de Nationale. Prosper Wielemans sterft in 1936. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Léon, die de expansie van de familieonderneming verderzet. In 1938 koopt de famille Wielemans de Marly-brouwerij in Never-Over-Heembeek en brengt er zijn activiteiten voor het mouten onder. In 1940 vertraagt de oorlog opnieuw de productie. De grondstoffen zijn schaars en een besluit van de Duitse bezetter vermindert de alcoholgraad van het bier tot 0,8°. Dit ‘fluitjesbier’ wordt door de familie Wielemans gedeponeerd onder het merk “Wiel’s”.
1945-1988: de achteruitgang
Na de oorlog neemt een nieuwe generatie de directie van de brouwerij waar. Ze probeert de onderneming een nieuwe dynamiek te geven door een forse uitbreiding van de infrastructuur. Ondanks alle inspanningen komt de onderneming niet meer tot dezelfde bloei als voorheen. In 1978 verwerft de Artois-brouwerij van Leuven een pakket aandelen en wordt zo beheerder. In september 1980 gaat de brouwerij in vereffening, en worden de activiteiten in de fabriek te Vorst afgebouwd. Op 29 september 1988 wordt de laatste Wiel’s gebrouwen na 100 jaar brouwactiviteit.
1988-2006...
In november 1988, amper twee maanden nadat de Artois-groep de apparatuur aan een handelaar in tweedehands brouwerijen verkocht, worden twee van de acht brouwkuipen ontmanteld. Ondanks uitdrukkelijk protest van de vzw La Fonderie, die zich inzet voor de economische en sociale geschiedenis in het Brusselse Gewest, worden nog twee andere brouwkuipen versneden. Het belang voor het erfgoed en voor de geschiedenis van dit machinepark wordt ontkend. Hierop koopt de GOM de vier resterende brouwkuipen voor twee miljoen BEF, om, in afwachting van een nieuwe koper een deel van de industriële geschiedenis te redden. Tegelijkertijd start de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen de procedure tot bescherming van de totaliteit van het gebouw, dat op dat moment nog altijd eigendom was van Interbrew (Inbev). In april 1989 verkoopt Artois-Interbrew het complex aan de onderneming AMG Development, die plannen ontwikkelt om de brouwzaal tot een museum voor industriële technieken om te vormen en op het terrein een centrum voor kleine en middelgrote ondernemingen onder te brengen met woningen, kantoren en een high-tech-centrum.....In 2001 start het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de onteigeningsprocedure op volgens de verordening van 1993 betreffende de bescherming van het materiële erfgoed. Het gewest wordt zo eigenaar van het ‘Blomme-gebouw’ en van de voormalige brouwzaal en zoekt een herbestemming voor de gebouwen. Het gewest weerhoudt de hypothese er een groot centrum voor hedendaagse kunst in onder te brengen. Op 24 januari 2005 gingen de restauratie - en de verbouwingswerken, volgens de plannen van architectenbureau Art & Build, van start. Het centrum voor hedendaagse beeldende kunst waar men in Brussel al jaren voor ijvert, opent zijn deuren in mei 2007 (www.wiels.org/nl/21/Gebouw).
Scotch C.T.S.
Brewed by InBev Belgium
ABI recreation of one of the legendary Wielemans brews. Wielemans being a defunct Brussels brewery, with a C(rowned) T(ree) in the coat of arms (www.ratebeer.com/beer/scotch-cts/139258/1/9/).
Het bier Crowned Trees Scotch wordt dus al een hele tijd gebrouwen. Volgens sommige bronnen sinds 1921 onder de naam stout, vanaf 1926 als scotch. Maar het is waarschijnlijk sinds 1926 niet ononderbroken gebrouwen. Op www.beeradvocate.com/ en ratebeer zoek ik terug naar de reviews: de oudste die ik kan zien is:
One of a four pack, 25cl brown bottle, best before 9 Nov 2011, drank on 28 Apr 2011.
Poured into a Gordon 'Finest Gold' thistle shapped glass. Deep, dark ruby red body (almost cola colour), clear when held up to a strong light source (without the cola bubbles). An off-white foaming, fading head sat on top.
The smell and taste were of roasted/toasted molasses, sweet and not a lot of anything else.
The mouthfeel was fairly thin for this style of beer, certainly not rich or creamy and where have they hidden the 7.2% ABV? I couldn't detect any evidence of it anywhere.
Not a great beer, but not awful either, prefer many others in this group of style though, before this one.
BlackHaddock, May 02, 2011
(www.beeradvocate.com/beer/profile/169/68583/, www.ratebeer.com/beer/scotch-cts/139258/1/5/)
txspartan (973) - Wilrijk, BELGIUM - FEB 23, 2011
Suddenly appeared in my local grocery store. Apparently an InBev beer. Nothing special, but surprisingly not entirely bad. (www.ratebeer.com/beer/scotch-cts/139258/)
En ik was eigenlijk aangenaam verrast.
7.2 % vol alcohol
clean bier, vol van smaak, ietsiepietsie teveel caramel, maar dat wordt met de mantel der liefde bedekt door een lekkere bitterheid. 't hofbrouwerke Di Mrt 17, 2009 (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?t=2617&sid=b1c16af99e6de19f68560ed3e849a119).
Yep , het was de CTS volgens de cafféebaas was het een nieuw biertje.
Moet zeggen, als ik mag kiezen tussen ne palm of de scotch, ga ik voor de scotch , zeker qua smaak
't hofbrouwerke Wo Mrt 18, 2009 (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?t=2617&sid=b1c16af99e6de19f68560ed3e849a119).
Het bier zou dus in 2009 geherintroduceerd zijn op de Vlaamse markt, al zou het in Wallonië nooit weg zijn geweest? De herintroductie zou samenhangen met het staken van St. Benedictus van Hoegaarden? (zie (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?t=2617&sid=b1c16af99e6de19f68560ed3e849a119).
CTS staat voor Crowned Tree Scotch, waarbij de gekroonde boom uit het wapenschild van Wielemans komt, een niet meer bestaande Brusselse brouwerij (www.beersfrombelgium.eu/nl/Scotch_C.T.S.-b-1437.html). Tegenwoordig brouwt AB/InBev het in Jupille (zie http://magazines.communitysoft.com/data/magazines/191/source.pdf).
Kort na de Eerste Wereldoorlog herontdekte men in België de Engelse ale-bieren. In die tijd zagen de meeste Belgische ales het levenslicht: Ginder Ale, Bark Ale, Op Ale, etc. Ook de stout-bieren veroverden in deze periode hun plaats in het Belgische brouwerslandschap.
Brouwerij Wielemans uit de Brusselse gemeente Vorst kwam in 1921 met Crowned Trees Stout. In 1926 kwam daar Crowned Trees Scotch bij, zachter en zoeter van smaak. De naam Crowned Trees is geïnspireerd door de gekroonde bomen die het wapenschild van de gemeente Vorst sieren. De gekroonde boom met langs beide zijden een paard was ook het logo van brouwerij Wielemans.
In de jaren ’60 verdween Crowned Trees Stout, enkel Crowned Trees Scotch bleef in productie. Vandaag is ook brouwerij Wielemans verdwenen en is de productie van Crowned Trees Scotch in handen van AB Inbev (http://nl.wikipedia.org/wiki/Scotch_C.T.S.,
http://fr.wikipedia.org/wiki/Scotch_CTS).
Vorst (Frans: Forest) is een plaats en gemeente in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. ...Vorst is gelegen in het zuidwesten van de Brusselse agglomeratie, op de oostelijke helling van de Zennevallei, en is tegelijk woon- en industriegemeente.
De gemeente grenst met de klok mee aan Anderlecht, Sint-Gillis, Elsene, Ukkel en de Vlaamse faciliteitengemeente Drogenbos.
Vorst ontstond naast de voormalige benedictijnenabdij rond het huidige Sint-Denijsplein. Het oude dorp bevindt aan de oostelijke zijde van de drassige Zenne-vallei. In de Middeleeuwen was Vorst door een weg verbonden met Brussel via Sint-Gillis. Ten zuidoosten van het dorp was er een brug waar de Zenne overgestoken kon worden richting de naburige gemeente Ruisbroek.
Buiten het cenrum staat: Vorst Nationaal (1969-1970), een uitgestrekte evenementenhal, goed bekend in de wereld van amusement, kunst en cultuur, onder meer voor de talrijke optredens van allerlei internationale beroemdheden…(http://nl.wikipedia.org/wiki/Vorst_(Brussel))
Brouwerij Wielemans (Brouwerij Wielemans-Ceuppens) was een Brusselse bierbrouwerij. Lambert Wielemans en zijn echtgenote sinds 1838, Ida Ceuppens, kochten in 1862 de brouwerij Riche-Soyez in de Nieuwlandstraat. Kort daarna overleed Wielemans, waarna zijn weduwe en moeder van tien kinderen de brouwerij voortzette. Vanaf 1868 werd er eigen bier gebrouwen. Zodra het kon, begonnen de broers Edouard, Félix en Prosper Wielemans (1850-1932), mee te werken in de brouwerij. Edouard had voordien gestudeerd aan de brouwerijschool van Leuven. In 1879 kocht de familie een terrein in Vorst. Daar werd een nieuwe brouwerij gebouwd die vanaf 1883 Brasserie Wielemans-Ceuppens werd genoemd, ter herinnering aan de kort ervoor overleden weduwe Wielemans-Ceuppens. In de nieuwe fabriek werd een nieuw, licht, blond bier gebrouwen: Bavière Wielemans, waarvan de productie opliep tot 25.000 hectoliter per jaar en kon men spreken van een florerende brouwerij. In 1930 werd het nieuwe gebouw Wiels betrokken (dat momenteel dienst doet als centrum voor hedendaagse kunst).
Prosper Wielemans zocht vervolgens nieuwe uitdagingen en vond die op het Brouckèreplein waar hij Café Métropole begon, om er zijn bier te slijten. Wanneer de aanpalende spaarbank verdween, besloot Prosper er een hotel te bouwen: het Hotel Métropole, ontworpen door Alban Chambon.
In 1931 vierde de brouwerij het feit dat zij 50 jaar gevestigd was te Vorst. Het is de burgemeester van Vorst, Léon Wielemans, die bij die gelegenheid zijn vader Prosper hartelijk omhelsde.
In 1978 werd de brouwerij overgenomen door Artois. Vanaf 1980 werden de activiteiten afgebouwd en op 29 september 1988 werd het laatste Wielemansbier gebrouwen. In 2007 werd in het oude gebouw het Centrum voor hedendaagse kunst geopend, nadat restauratie- en verbouwingswerken in 2005 waren gestart (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Wielemans-Ceuppens).
Van Volxemlaan 354, 1190 Brussel
Kort na de Eerste Wereldoorlog herontdekte men in België de Engelse ale-bieren. In die tijd zagen de meeste Belgische ales het levenslicht: Ginder Ale, Bark Ale, Op Ale, etc. Ook de stout-bieren veroverden in deze periode hun plaats in het Belgische brouwerslandschap.
Brouwerij Wielemans uit de Brusselse gemeente Vorst kwam in 1921 met Crowned Trees Stout. In 1926 kwam daar Crowned Trees Scotch bij, zachter en zoeter van smaak. De naam Crowned Trees is geïnspireerd door de gekroonde bomen die het wapenschild van de gemeente Vorst sieren. De gekroonde boom met langs beide zijden een paard was ook het logo van brouwerij Wielemans.
In de jaren ’60 verdween Crowned Trees Stout, enkel Crowned Trees Scotch bleef in productie. Vandaag is brouwerij Wielemans verdwenen en is de productie van Crowned Trees Scotch in handen van AB Inbev (www.deschuimkragen.be/Activiteiten/boekjes%20proeverijen/2014/
Degustatie%20oorlogsbieren.pdf).
Lambert Wielemans en zijn echtgenote Ida Ceuppens, kochten in 1862 brouwerij Riche-Soyez in de
Nieuwlandstraat. Kort daarna overleed Wielemans, waarna zijn weduwe en moeder van tien kinderen de brouwerij voortzette. Vanaf 1868 werd er eigen bier gebrouwen. Zodra het kon, begonnen de broers Edouard, Félix en Prosper Wielemans (1850-1932), mee te werken in de brouwerij. Edouard had voordien gestudeerd aan de brouwerijschool van Leuven. In 1879 kocht de familie een terrein in Vorst. Daar werd een nieuwe brouwerij gebouwd die vanaf 1883 Brasserie Wielemans-Ceuppens werd genoemd, ter herinnering aan de kort ervoor overleden weduwe Wielemans-Ceuppens. In de nieuwe fabriek werd een nieuw, licht, blond bier gebrouwen: Bavière Wielemans, waarvan de productie opliep tot 25.000 hectoliter per jaar en floreerde brouwerij. In 1930 werd het nieuwe gebouw Wiels betrokken. In 1978 werd de brouwerij overgenomen door Artois. Vanaf 1980 werden de activiteiten afgebouwd en op 29 september 1988 werd het laatste Wielemansbier gebrouwen. In 2007 werd in het oude gebouw het Centrum voor hedendaagse kunst geopend, nadat restauratie- en verbouwingswerken in 2005 waren gestart (www.deschuimkragen.be/Activiteiten/boekjes%20
proeverijen/2014/Degustatie%20oorlogsbieren.pdf).
Op 14 november 1838 huwt Lambert Wielemans met Constance-Ida Ceuppens. Het paar ligt aan de oorsprong van de brouwersdynastie Wielemans-Ceuppens, die het bedrijf zal blijven leiden tot de jaren tachtig van vorige eeuw. Na een weinig succesrijke poging tot het overnemen van een bakkerij-patisserie, beginnen ze een handel in stoffen. De zaken lopen goed en het paar wil zijn activiteiten uitbreiden. In 1862 koopt Lambert Wielemans een bierhandel van zijn schoonbroer. Alhoewel ze hun eigen product nog niet zelf aanmaken, staat deze datum voor het begin van de brouwersactiviteiten van de familie Wielemans. In 1868 gaat Constance-Ida Ceuppens, toen al 5 jaar weduwe, met de hulp van haar kinderen over tot de productie en het brouwen van hun eigen bier. Gedurende een periode van zo’n 15 jaar huren ze de brouwerij Riche-Soyez in het hart van Brussel centrum, in de Nieuwlandstraat. De zaak komt echter zo snel tot bloei dat de gebouwen al snel te klein zijn…
Vestiging te Vorst
In 1879 kopen de gebroeders Wielemans (Edouard, Prosper, André) een groot moerassig weiland op het platteland van Vorst om er hun nieuwe brouwerij te vestigen. De nieuwe brouwerij wordt uitgerust met een materiekuip, vier stoomketels, een meeloven, kuipen voor verdamping, bewaringsvaten en magazijnen. In 1882 wordt een verbinding aangelegd tussen de fabriek en de spoorweg om een uitvoer van het bier naar de provincies mogelijk te maken. De bebouwde oppervlakte bedraagt dan 51a plus de twee woonhuizen die Prosper en Edouard voor zich hadden laten bouwen op het terrein. Op 3 mei 1883 overlijdt Constance-Ida Ceuppens, en de broers beslissen om de firma ter nagedachtenis aan hun moeder onder dezelfde naam ‘Wielemans-Ceuppens’ verder te zetten.
Diversificatie en ontwikkeling
Bij hun terugkeer van een rondreis langs Duitse en Oostenrijkse brouwerijen beslissen de broers Wielemans in 1884 te starten met het brouwen van bier van lage gisting waarvan in België goede verkoopsresultaten worden verwacht. Zo worden de donkere bieren en de lambiks gaandeweg vervangen door bieren van het type Pils en München. De kwaliteit van hun bieren wordt bekroond, onder andere op de Grand Concours International te Parijs (een certificaat is nog zichtbaar op de zijgevel van het kantoorgebouw), en de verkoop verloopt in stijgende lijn. De brouwerij breidt in 1889 uit met een nieuwe mouterij en in 1893 met drie tweevloereneesten met hete lucht. Nieuwe kantoren worden gebouwd, waarbij voor het eerst te Brussel elementen van het collectieve erfgoed in een industrieel gebouw worden gerecycleerd. De architect Bordiaux die voor de familie Wielemans de nieuwbouw van het Hotel Métropole realiseert, recupereert van de voormalige spaarkas op het Brouckèreplein de ingangspoort, het bronzen fronton en de blauwstenen gevels, en integreert ze in het nieuwe kantoorgebouw.
Uitbreiding van de brouwerij
Begin 1889 kopen de broers Prosper en Edouard de aandelen van hun broer André. Bij de eeuwwisseling wordt de brouwerij door de derde generatie Wielemans naar het begin van een enorme expansie geleid. Om aan de toegenomen vraag te kunnen voldoen beslissen de Wielemans tot de bouw van een nieuwe brouwzaal, uitgerust met de nieuwste technieken en vanaf 1905 aangedreven met elektriciteit uit de eigen bedrijfscentrale. De eerste wereldoorlog zet een rem op de expansie. Om de productie weer op gang te trekken en de concurrentie aan te gaan met de Engelse bieren die de Belgische markt overspoelen, zal de brouwerij na 1920 twee nieuwe produkten lanceren, Stout en Scotch (www.wiels.org/nl/21/Gebouw).
Scotch C.T.S. (1958)
Brouwerij Wielemans
Modernisering en Gouden Jaren
0m de stijgende verkoop te kunnen bijbenen en om hun productie-apparaat aan te passen aan de laatste technologische vernieuwingen, beslist de familie Wielemans in 1930 te investeren in een nieuwe brouwzaal. Het gebouw wordt ontworpen door architect Adrien Blomme. Het huist twee maal vier brouwkuipen (materiekuip, maïskuip, filterkuip en een stoomketel) wat het tot de grootste brouwzaal van Europa maakt. Al snel omgedoopt in ‘de Wielemans-toren’, zal het gebouw een oriëntatiepunt in het stedelijk landschap worden. Door zijn bijzondere modernistische architectuur is het een ideaal uithangbord voor de onderneming. Tijdens de jaren dertig verrijken nieuwe bieren het productengamma van de onderneming, zoals het Forst, de extra-foncé en de Nationale. Prosper Wielemans sterft in 1936. Hij wordt opgevolgd door zijn zoon Léon, die de expansie van de familieonderneming verderzet. In 1938 koopt de famille Wielemans de Marly-brouwerij in Never-Over-Heembeek en brengt er zijn activiteiten voor het mouten onder. In 1940 vertraagt de oorlog opnieuw de productie. De grondstoffen zijn schaars en een besluit van de Duitse bezetter vermindert de alcoholgraad van het bier tot 0,8°. Dit ‘fluitjesbier’ wordt door de familie Wielemans gedeponeerd onder het merk “Wiel’s”.
1945-1988: de achteruitgang
Na de oorlog neemt een nieuwe generatie de directie van de brouwerij waar. Ze probeert de onderneming een nieuwe dynamiek te geven door een forse uitbreiding van de infrastructuur. Ondanks alle inspanningen komt de onderneming niet meer tot dezelfde bloei als voorheen. In 1978 verwerft de Artois-brouwerij van Leuven een pakket aandelen en wordt zo beheerder. In september 1980 gaat de brouwerij in vereffening, en worden de activiteiten in de fabriek te Vorst afgebouwd. Op 29 september 1988 wordt de laatste Wiel’s gebrouwen na 100 jaar brouwactiviteit.
1988-2006...
In november 1988, amper twee maanden nadat de Artois-groep de apparatuur aan een handelaar in tweedehands brouwerijen verkocht, worden twee van de acht brouwkuipen ontmanteld. Ondanks uitdrukkelijk protest van de vzw La Fonderie, die zich inzet voor de economische en sociale geschiedenis in het Brusselse Gewest, worden nog twee andere brouwkuipen versneden. Het belang voor het erfgoed en voor de geschiedenis van dit machinepark wordt ontkend. Hierop koopt de GOM de vier resterende brouwkuipen voor twee miljoen BEF, om, in afwachting van een nieuwe koper een deel van de industriële geschiedenis te redden. Tegelijkertijd start de Koninklijke Commissie voor Monumenten en Landschappen de procedure tot bescherming van de totaliteit van het gebouw, dat op dat moment nog altijd eigendom was van Interbrew (Inbev). In april 1989 verkoopt Artois-Interbrew het complex aan de onderneming AMG Development, die plannen ontwikkelt om de brouwzaal tot een museum voor industriële technieken om te vormen en op het terrein een centrum voor kleine en middelgrote ondernemingen onder te brengen met woningen, kantoren en een high-tech-centrum.....In 2001 start het Brussels Hoofdstedelijk Gewest de onteigeningsprocedure op volgens de verordening van 1993 betreffende de bescherming van het materiële erfgoed. Het gewest wordt zo eigenaar van het ‘Blomme-gebouw’ en van de voormalige brouwzaal en zoekt een herbestemming voor de gebouwen. Het gewest weerhoudt de hypothese er een groot centrum voor hedendaagse kunst in onder te brengen. Op 24 januari 2005 gingen de restauratie - en de verbouwingswerken, volgens de plannen van architectenbureau Art & Build, van start. Het centrum voor hedendaagse beeldende kunst waar men in Brussel al jaren voor ijvert, opent zijn deuren in mei 2007 (www.wiels.org/nl/21/Gebouw).
Scotch C.T.S.
Brewed by InBev Belgium
ABI recreation of one of the legendary Wielemans brews. Wielemans being a defunct Brussels brewery, with a C(rowned) T(ree) in the coat of arms (www.ratebeer.com/beer/scotch-cts/139258/1/9/).
Het bier Crowned Trees Scotch wordt dus al een hele tijd gebrouwen. Volgens sommige bronnen sinds 1921 onder de naam stout, vanaf 1926 als scotch. Maar het is waarschijnlijk sinds 1926 niet ononderbroken gebrouwen. Op www.beeradvocate.com/ en ratebeer zoek ik terug naar de reviews: de oudste die ik kan zien is:
One of a four pack, 25cl brown bottle, best before 9 Nov 2011, drank on 28 Apr 2011.
Poured into a Gordon 'Finest Gold' thistle shapped glass. Deep, dark ruby red body (almost cola colour), clear when held up to a strong light source (without the cola bubbles). An off-white foaming, fading head sat on top.
The smell and taste were of roasted/toasted molasses, sweet and not a lot of anything else.
The mouthfeel was fairly thin for this style of beer, certainly not rich or creamy and where have they hidden the 7.2% ABV? I couldn't detect any evidence of it anywhere.
Not a great beer, but not awful either, prefer many others in this group of style though, before this one.
BlackHaddock, May 02, 2011
(www.beeradvocate.com/beer/profile/169/68583/, www.ratebeer.com/beer/scotch-cts/139258/1/5/)
txspartan (973) - Wilrijk, BELGIUM - FEB 23, 2011
Suddenly appeared in my local grocery store. Apparently an InBev beer. Nothing special, but surprisingly not entirely bad. (www.ratebeer.com/beer/scotch-cts/139258/)
En ik was eigenlijk aangenaam verrast.
7.2 % vol alcohol
clean bier, vol van smaak, ietsiepietsie teveel caramel, maar dat wordt met de mantel der liefde bedekt door een lekkere bitterheid. 't hofbrouwerke Di Mrt 17, 2009 (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?t=2617&sid=b1c16af99e6de19f68560ed3e849a119).
Yep , het was de CTS volgens de cafféebaas was het een nieuw biertje.
Moet zeggen, als ik mag kiezen tussen ne palm of de scotch, ga ik voor de scotch , zeker qua smaak
't hofbrouwerke Wo Mrt 18, 2009 (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?t=2617&sid=b1c16af99e6de19f68560ed3e849a119).
Het bier zou dus in 2009 geherintroduceerd zijn op de Vlaamse markt, al zou het in Wallonië nooit weg zijn geweest? De herintroductie zou samenhangen met het staken van St. Benedictus van Hoegaarden? (zie (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?t=2617&sid=b1c16af99e6de19f68560ed3e849a119).
CTS staat voor Crowned Tree Scotch, waarbij de gekroonde boom uit het wapenschild van Wielemans komt, een niet meer bestaande Brusselse brouwerij (www.beersfrombelgium.eu/nl/Scotch_C.T.S.-b-1437.html). Tegenwoordig brouwt AB/InBev het in Jupille (zie http://magazines.communitysoft.com/data/magazines/191/source.pdf).
Het bier ziet er zwart uit, met schuim waarvan de kleur beige, kaki of gebroken wit genoemd kan worden of vaal bruin? Een geur kan ik niet echt ontdekken. In ieder geval niet die typische zoete Belgisch bier lucht...
Hoe smaakt het?
Het smaakt redelijk neutraal, met wat koffiebitter in de nasmaak. Het doet me denken aan koude koffie. Het tintelt wel wat en heeft in het mondgevoel een bruis van koolzuur. Het is geen saai plat water of waterig bier. Caramel is wel min of meer aan de smaak toe te schrijven, want het bier is niet droog te noemen. Het is wel zoet.
Ik ben het wel eens met Black Haddock: The smell and taste were of roasted/toasted molasses, sweet and not a lot of anything else. The mouthfeel was fairly thin for this style of beer, certainly not rich or creamy and where have they hidden the 7.2% ABV? I couldn't detect any evidence of it anywhere.
Het bier is inderdaad vrij dun en zeker niet 'creamy'. En ik zou het bier qua smaak zeker geen 7,2% alcohol geven. Wel zou ik kunnen bedenken dat men het als melasse (of enkel qua uiterlijk) als sojasaus) zou omschrijven. Ook heeft het bier wat geroosterds in zich.
Ter verduidelijking: zo kreeg ik het niet ingeschonken:
Scotch CTS onderscheidt zich door zijn warme en lichte smaak. Twee verschillende soorten gerstemout en maïs worden gecombineerd met conventionele hopsoort terwijl gist zorgt leveren het bier zijn fruitige aroma (www.lesetangsgourmands.be/2013/10/21/venez-deguster-la-scotch-cts/).
Ik vond het bier geen warme smaak hebben, maar wel licht... Het is (nou ja lijkt) wel een licht bier. Maar het is dus een donker bier :p