Jarenlang was Palm een standaard Belgisch bier, maar nu zag ik ineens een PLAM, PLMA, PALM?!? PVLM Rebelgian Beer Horse 8 power Blond 8% ABV.
Het is blond bier met wit schuim, geen ouderwetse Palm. Ruikt wat rond zoet. Weinig Palmsmaak. Weinig hopbitterheid. Het smaakt wat zoet, maar niet superzoet. Het is een zwaar vol bier. Licht kruidig, maar niet zo kruidig zoals een tripel.
We are as much PALM, as we are PLAM or LAMP en One horese is nice, but more is better! staat op het blik te lezen. Het doet wat denken qua ontwerp aan Brewdog.
Wat zeggen anderen erover?
PALM 8 Horse power Proef de nieuwe Palm nu! De Palm 8 Horse Power is een Belgisch blond bier van 8,0% met een bovengistende werking. Naast de kenmerkende fruitige smaken van Belgische gist, heeft het ook hints van sinaasappel en verfrissende chinotto. Dit maakt het bier verrassend, verfrissend, fruitig en gemakkelijk drinkbaar. Smaakpalet: Sinaas, chinotto en fruitig Lekker bij: Finger food, Aziatisch, bitterbal of een andere lekkere vette hap Serveertemperatuur: 8-10 graden Celsius (https://s-hop.be/alle-bieren/palm-8-horse-power-pakket/)
De palm 8 horse power is een bovengistend belgisch blond bier van 8.0%. Naast de typische fruitigheid die komt van de gebruikte belgische gist, zijn smaken van fruitige sinaasappel en verfrissende chinotto te ruiken en te proeven. (https://www.beerwulf.com/nl/p/bier/palm-8-horse-power-can-.33)
Palm 8 Horse Power is een bovengistend Belgisch Blond bier van 8.0%. Naast de typische fruitigheid die komt van de gebruikte Belgische gist, zijn smaken van fruitige sinaasappel en verfrissende chinotto te ruiken en te proeven. Kortom een verrassend, verfrissend, fruitig en uiterst doordrinkbaar bier! (https://www.bierenco.nl/product/palm-8-horse-power/)
Ze hebben nog meer gekke bieren zoals:
Hoe smaakt een echt Zuid-Amerikaans Belgisch bier? De Caballito, het vertaalt zich naar klein paard. Maar het verwijst ook naar een shot tequila. En dat is precies wat je proeft in dit product! (https://www.bierenco.nl/product/palm-palmtree-cabalitto/)
Palm Tree is een bijzonder doordrinkbaar, fris ondergistend bier met tropische twist! Passievrucht, mango maar ook fruitige hop zijn in de geur en smaak duidelijk te herkennen en geven tijdens het drinken een echte Island-Feel. Het bier wordt afgevuld in flint bottle en kan gepresenteerd worden in een emmer met ijs. (https://www.bierenco.nl/product/palm-palmtree/)
Klassieke eigenschappen van het Duitse weizen gecombineerd met verfrissende en fruitige eigenschappen van de Amerikaanse New-England IPA. (https://www.bierenco.nl/product/palm-weissass/)
De smaak van sinaasappel kan ik er wel in proeven, maar chinotto? Ik heb geen idee wat chinotto is...
Chinotto (Italian: [kiˈnɔtto]) is a carbonated soft drink produced from the juice of the fruit of the myrtle-leaved orange tree (Citrus myrtifolia).[1] The beverage is dark in color. Its appearance is similar to that of cola, but it is not as sweet, having a bittersweet taste. The drink was known in antiquity as a dark-hued, bitter-tasting variant of orange juice, and was considered as refreshment. Industrial production of Chinotto soda dates to the 1950s. It is produced in Italy by several companies, and is mostly consumed in Italy and Malta. San Pellegrino, the mineral water company, exports it under the brand name "Chinò"[2] and "Chinotto."[3] Coca-Cola produces it under the brand name "Fanta Chinotto" in Italy and "Fanta Amara" in Malta. (https://en.wikipedia.org/wiki/Chinotto_(drink))
De chinotto is een drankje dat vooral gemaakt wordt in de Ligurische provincie en stad Savona. Het wordt gemaakt van de chinotto-vrucht, wat een citrusachtige soort is. Toch lijkt het meer op cola dan op sinaasappelsap. Het smaakt echter zeer bitter - veel bitterder dan cola. Chinottoplant Het drankje Chinotto is vernoemd naar haar belangrijkste ingrediënt: de chinotto uit de chinottoboom (Citrus myrtifolia). Deze bomen zijn vandaag de dag volop te vinden in de streek rondom Savona, maar dat is niet altijd zo geweest. 'Pas' in de zestiende eeuw nam een reizer een boompje mee uit China en plantte deze in deze streek. De omstandigheden bleken perfect te zijn voor de chinottoboom, die sindsdien haar vruchten hier werpt. ... Het konfijten is niet gemakkelijk en het duurt bovendien erg lang. Aan het eind van de vorige eeuw nam de vraag naar het drankje af en leek het producenten minder aantrekkelijk om door te gaan met het drankje. Gelukkig kwam in 2004 de stichting Slow Food in actie. Deze organistatie - wiens voorganger Arcigola is gesticht ter protest van de eerste MacDonalds in Italië - zet zich in voor het behoud van producten en gerechten die dreigen te verdwijnen. Uiteindelijk is de vraag naar het product toegenomen en kun je het op veel plekken in en buiten Italië kopen. De meest bekende fabrikant is het Italiaanse San Pellegrino. (https://www.deitaliaanseschool.nl/keuken/regionaal/chinotto)
Ja gekonfijt is een smaak die ik ook wel herken in dit Horse8power Blond bier van Palm.
Ik had het niet achter brouwerij Steenhuffel gezocht, maar het mixen van oud en nieuw vind ik wel supergaaf!
Steenhuffel is een dorp in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het is net als Malderen een deelgemeente van Londerzeel. Steenhuffel was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1977.... De vroegste vermelding van Steenhuffel gaat terug tot 1112 en werd geschreven als 'Stenhufle'.[2] Steenhuffel zou in de 12e eeuw uitgebouwd zijn en viel onder het bestuur van de toenmalige heren van Robbroek. In 1144 werd het riddergeslacht van Robbroek vermeld als heren van Steenhuffel. Tijdens de Grimbergse Oorlogen van 1139 tot 1159 steunde het huis van Robbroek de Berthouts in hun greep op het hertogdom Brabant en lijfden zij ook Merchtem en Ursene bij het hertogdom in.[3] Het riddergeslacht hield hof in of rond het huidige Hemelrijkhof of Robbroekhof. Daar behielden zij tot eind de 13e eeuw het bestuur over Steenhuffel.[4]... Het wapenschild van Steenhuffel kan men vandaag nog terugvinden in het wapenschild van de gemeente Londerzeel. De beschrijving: "In zilver twee roode spitsruiten naast elkander; het schild overdekt met een zittende en aanziende zilveren kat, in den muil een zwarten muis houdende". Het wapenschild werd officieel erkend in 1913 maar de twee rode spitsruiten zouden al in de 14de eeuw verschijnen op de zegels van de heerlijkheid Steenhuffel. De kat zou vanaf de 17de afgebeeld worden en vind haar oorsprong bij het wapenschild van de familie Micault die van 1626 tot 1648 de eigenaars waren van Steenhuffel.[6]... In de brouwerij Palm wordt o.a. het amberbier Palm en de pils Bock gebrouwen. Sinds de samenwerking met Brouwerij Duvel Moortgat werd stopgezet, werkt brouwerij De Hoorn (Steenhuffel) samen met brouwerij De Gouden Boom (Brugge), waardoor Steendonk nu vervangen is door Steenbrugge. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenhuffel)
Brouwerij Palm is een Belgische brouwerij, die gevestigd is in Steenhuffel, een deelgemeente van Londerzeel. Het staat vooral bekend om zijn paradepaardje, Palm, een amberbier. Sinds 2016 is de brouwerij onderdeel van het Nederlandse Swinkels Family Brewers. De oprichting van de brouwerij startte in 1706 toen Andries Van Doorselaer en Joanna Van Accoleyen hoeve Den Hoorn kochten en daarna begonnen met de productie van bier. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Palm)
Bijzonder dat de samenwerking met Duvel Moortgat werd stopgezet en er een is begonnen met Bavaria, dat zich nu Swinckels noemt. Bavaria staat ook voor vernieuwing, dus dat maakt de PLAM Rebelgian Beer wat logischer.
In 1597 begint de geschiedenis van Palm met de akte van verkoop van een hofstede. De archieven van de gemeente Steenhuffel vermelden: ene hofstede, gelegen tegenover de Kercke, geheeten Den Hoorn, langs de baene van Aelst naar Mechelen. In 1706 kocht Andries Van Doorselaer de hofstede op. Pas in 1747 starten de eerste officiële tekenen van brouwactiviteit te Steenhuffel. Een akte van volkstelling geeft een opsomming van handelaars en neringdoeners waaronder de afspanningen De Oude Croon, Het Hoefijzer en De Drij Coninghen. Tevens worden twee brouwerijen De Hoorn en De Valck vermeld. In de 19e eeuw namen de zonen van De Mesmaeker brouwerij De Hoorn over. In 1908 trouwde Henriette De Mesmaecker, achterkleindochter van Jean-Baptiste De Mesmaecker met Arthur Van Roy die afstamt van Van Rhode. Deze Arthur Van Roy begon met de productie van een nieuw bier. Tijdens de opkomst van de pils bleef hij vasthouden aan zijn traditioneel bier van hoge gisting waarmee hij prioriteit gaf aan de eigenheid van zijn streekbier. In de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij totaal vernield. Arthur Van Roy bouwde ze opnieuw op en maakte ze groter, erop vertrouwend dat hij met zijn bier van hoge gisting ook buiten de dorpsgrenzen succes kon boeken. Het bier van De Hoorn kreeg in 1929 de de merknaam Spéciale Palm, Speciale verwijzend naar de bierstijl Special Belge en Palm als teken van de overwinning van hoge gistingsbier op het steeds populairdere pils. In 1974 kwam Jan Toye, neef van Fred Van Roy, aan de leiding van het bedrijf. In 1975 wijzigde de naam van brouwerij De Hoorn in brouwerij Palm. In 1998 nam brouwerij Palm brouwerij Rodenbach over, in 2001 gevolgd door brouwerij De Gouden Boom. In augustus 2014 werd een nieuwe kleine brouwinstallatie geïnstalleerd waar experimentele brouwsels van 1000 liter kunnen gebrouwen worden. De brouwerij noemde zich sindsdien Palm Belgian Craft Brewers (afgekort PALM nv-sa).[1] De brouwerij had in 2015 een totale productiecapaciteit van 1 miljoen hectoliter en behaalde dat jaar een omzet van 53 miljoen euro. In dat jaar realiseerde ze voor het eerst sinds vele jaren weer een bescheiden winst: 475.000 euro.[2] Door de opkomst van zware speciaalbieren was het aandeel van de Palm-bieren gedaald van 80% van de productie in 2006 naar minder dan 50 procent in 2016.[2] Op 9 mei 2016 kocht de Nederlandse brouwerij Bavaria N.V. een meerderheidsbelang in het bedrijf voor een bedrag van 78,8 miljoen euro.[3][4] daarmee kwam een einde aan het lidmaatschap van de Belgian Family Brewers. Bavaria kocht in eerste instantie 60% van de aandelen en breidde dit in 2021 uit naar 100%.[5] Door de overname kreeg Palm toegang tot het internationale netwerk van Bavaria, dat met verschillende merken in 120 landen actief is. Palm bleef een Belgische directie behouden, maar Jan-Reinier Swinkels en Frank Swinkels van Bavaria namen wel zitting in de raad van toezicht.[5] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Palm)
Past het nog bij de Belgische biercultuur?
De Belgische biercultuur is het geheel van zowel de variatie van biersoorten en -merken, als van de kwaliteit en de wijze van brouwen in België. Er zijn veel lokale Belgische bieren, gebrouwen door zowel de grotere gevestigde brouwerijen als door kleinere nieuwe ambachtelijke brouwerijen. Niet alleen het aanbod is groot; ook de vraag (de gebruiksgewoonten). De biercultuur uit zich onder meer in de drankkaarten in de meeste cafés of drankgelegenheden: overal zijn meerdere soorten Belgisch bier verkrijgbaar, veel meer dan in de omringende landen. In de meeste drankhandels zijn tientallen soorten bier verkrijgbaar. Veel restaurants hebben eveneens verschillende biersoorten op de drankkaart. Het aandeel van de speciaalbieren op de Belgische markt steeg van begin jaren negentig van 10% tot 30% in 2013,[1] en in 2023 tot 50%.[bron?] Het aantal biersoorten is toegenomen van ongeveer 750 tot meer dan 4000 in 2023. De toename is vooral het gevolg van de opkomst van kleinere regionale brouwerijen. Anno 2023 telt België meer dan 400 brouwerijen en meer dan 300 bierfirma’s, bier- en geuzestekers.[2] Zythos organiseert jaarlijk het Zythos bierfestival. Ook het BAB-festival te Brugge (organisatie Brugse Autonome Bierproevers – een vereniging die ook bij Zythos is aangesloten) en het Belgian Beerweekend te Brussel (organisatie Belgische Brouwers – eerste weekend van september) behoren tot die categorie. Immaterieel cultureel erfgoed Vanwege het bijzondere karakter van de Belgische biercultuur, en om de Vlaamse identiteit ook in dit opzicht te onderscheiden en te definiëren, werd deze in 2011 door Vlaams minister Joke Schauvliege op de lijst gezet van immaterieel cultureel erfgoed: de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed.[3][4] Dit is een van de voorwaarden voor eventuele latere opname op de UNESCO Representatieve Lijst van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid.[5] Op 30 november 2016 werd de Belgische biercultuur door de UNESCO tot immaterieel (cultureel) erfgoed verklaard.[6][7] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Belgische_biercultuur)