Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Rhubarb

$
0
0

Rhubarb is the fleshy, edible stalks (petioles) of species and hybrids (culinary rhubarb) of Rheum in the family Polygonaceae, which are cooked and used for food.[2] The plant is a herbaceous perennial that grows from short, thick rhizomes. Historically, different plants have been called "rhubarb" in English. The large, triangular leaves contain high levels of oxalic acid and anthrone glycosides, making them inedible. The small flowers are grouped in large compound leafy greenish-white to rose-red inflorescences. The precise origin of culinary rhubarb is unknown. The species Rheum rhabarbarum (syn. R. undulatum) and R. rhaponticum were grown in Europe before the 18th century and used for medicinal purposes.  (https://en.wikipedia.org/wiki/Rhubarb)

Rabarber (Rheum rhabarbarum) is een plant uit de duizendknoopfamilie. De plant wordt gekweekt vanwege zijn eetbare delen. Rabarber staat al meer dan 5000 jaar bij de mens in de belangstelling, in het begin echter alleen als geneesmiddel. De Chinezen hebben dit gewas, uit de Aziatische steppen, als eerste in cultuur gebracht. Uit de wortel werd en wordt nog steeds een sterk purgeermiddel gewonnen. De stelen bevatten de stof pariëtine, dat in celkweken en bij proefdieren in hoge concentraties tumorgroei remt, maar waarvan nog geen effect bij mensen is aangetoond.[1] Omstreeks 1600 ontdekte John Gerard, hofbotanicus van de Engelse koning Charles I, dat de stelen gegeten kunnen worden. Het duurde echter tot 1750, voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Duitsland begon de teelt als groentegewas omstreeks 1850. In Nederland en België vindt de teelt vanaf ongeveer 1900 plaats.[2] Rabarber is voornamelijk in de zomer op de markt, maar ook kan rabarber al vanaf november gekocht worden. Dit is mogelijk doordat de rabarberpollen geforceerd kunnen worden. Bij de buitenteelt is het belangrijk om na de langste dag geen stelen meer te oogsten, opdat de plant voldoende reservestoffen voor het volgend jaar kan vormen. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Rabarber)

Het kan in bier gebruikt worden gelukkig, want dit is geen groenteblog maar een bierblog.

Rabarber bevat veel oxaalzuur ... Chemisch geen idee, kunnen Ca en oxaalzuur samen calciumoxalaat vormen? Zo ja, dan zou ik de rabarber mee koken en niet koudrabarberen om de gusher potentie te verlagen. ... calciumoxalaat is slecht oplosbaar en zou net als biertsteen tot gushers kunnen leiden....Sterker nog: biersteen bestaat voornamelijk uit calciumoxalaat. (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=27838.0)

Ongeveer 75% van alle nierstenen zijn calciumoxalaatstenen. ... Beperk producten die zeer rijk zijn aan oxaalzuur zoals spinazie, rabarber, bietjes, snijbiet, boerenkool, knolselderij, pastinaak, postelein, Surinaamse bladgroenten zoals tayer. Cacao, noten, cola en (zwarte) thee bevatten ook oxaalzuur (zie bijlage 2). Door deze producten te beperken, verkleint u de kans op oxalaatstenen. (https://www.amsterdamumc.nl/nl/patienteninformatie/voedingsadviezen-bij-calciumoxalaatstenen.htm)

Wat zijn calciumoxalaatstenen? Calciumoxalaatstenen zijn de meest voorkomende stenen, 70-75% van de nierstenen bestaan uit calciumoxalaat. Vaak ontstaan ze in zure urine (pH-waarde lager dan 5.8) met een hoge concentratie van calcium en oxalaat.... Vroeger werd geadviseerd om calcium sterk te beperken in de voeding. Tegenwoordig weten we dat dit juist averechts werkt. Door een te lage inname van calcium wordt de hoeveelheid oxaalzuur verhoogd. Hierdoor ontstaan juist calciumoxalaatstenen. Uit onderzoek blijkt dat een lichte calciumverrijking soms beschermend kan werken. De balans tussen calcium en oxaalzuur blijft dan stabiel. (https://www.rivas.nl/voeding-leefstijl/dietist/folders/nier-en-urinewegstenen/calciumoxalaatstenen/)

Oxalaat is aanwezig in gerstemout en reageert met calcium om biersteen te vormen. Calciumoxalaat kan op ieder punt in het brouwproces neerslaan, maar is in het bijzonder een probleem als het neerslaat in de fles of in het vat omdat de kristallen Calciumoxalaat werken als plaatsen waar gasvorming ontstaat en veroorzaakt overmatig schuimen en gushing. Het wordt aanbevolen om voldoende Calcium te hebben (d.w.z. 3 keer meer dan de oxalaat in de mout) om de neerslag eerder in het proces in gang te zetten, zoals in de maischketel of de kookketel in plaats van tijdens de fermentatie of in de verpakking. (https://www.twortwat.nl/t-i/1693899322)

Gushing, Teveel koolzuur OorzaakTe vroeg gebotteld, te veel suiker toegevoegd Er zijn deeltjes achtergebleven (biersteen) Bacteriële infectie (https://www.brouw-bier.nl/praktijk/afwijkingen.aspx)

Biersteen is calciumoxalaat is niet met zuur te verwijderen, maar met een base of met EDTA, volgens deze site. (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=12807.0;all)

Er is duidelijk veel verwarring over biersteen. Ook wel logisch want het ene biersteen en het andere niet. Calciumoxalaat is een kristallijne stof die beter oplosbaar is in een zure omgeving dan in een basische. Het probleem is dat het calciumoxalaat gebonden wordt aan eiwitten. Deze eiwitten zijn niet goed oplosbaar in in zuur maar wel een basische omgeving. Een chloorhoudend basis reinigingsmiddel is zeer effectief in het verwijderen van eiwitten. In feite moet je als je biersteen wilt verwijderen zowel basisch als zuur reinigen. In de grote commerciële brouwerijen gebeurt dat ook. Bij het gebruik van alleen een basisch middel (Chemipro Caustic) krijg je wel vorming van bierstaan heb ik gemerkt. Om de zoveel tijd moet je ook met een zuurreiniger aan de gang om de aanslag (gedeeltelijk) te verwijderen. Wanneer je daarna weer met een basisch middel aan de gang gaat verwijder je het gedeelte wat nog niet weg was. Ik dacht nog aardige plaatjes te hebben waarop te zien is dat het een en ander ingekapseld is (zowel calciumoxalaat kristallen in eiwitten als eiwitten omkleed met calciumoxalaat kristallen). Jammer genoeg kan ik die niet meer vinden. (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=12807.0;all)

Biersteen verwijderen doe je eerst met een alkalische reiniger om de (eventuele biofilm en) eiwitten te verwijderen, gevolgd door een zure spoeling om de calciumoxalaat te verwijderen. Dat is het enige volledige correcte verhaal  ;) .... iersteen is een complex bestaande uit organische (eiwittten e.d.) en anorganische (calciumoxalaat) stoffen. Veel van de calciumoxalaat kristallen zijn ingekapseld in organische stoffen. Door het verwijderen van de organische stoffen worden ook veel anorganische verwijderd. (https://www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?topic=35626.0;all)

De Abrikoos - Rabarber is een bier gebrouwen door Geuzestekerij De Cam uit Gooik. Deze Fruitlambiek heeft een alcohol percentage van 6.0%. De bierstijl Fruitlambiek komt van oorsprong uit België. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/geuzestekerij-de-cam-de-cam-abrikoos-rubarber)

De Phi Rabarber / Rhubarb is een bier gebrouwen door Brouwerij Alvinne uit Moen. Deze Fruited Sour heeft een alcohol percentage van 8.0%. De bierstijl Fruited Sour komt van oorsprong uit Internationaal. (https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-alvinne-phi-rabarber-rhubarb)

Voor het brouwen van rabarberbier doen we een beroep op brouwer Strubbe uit Ichtegem. Op zijn voorstel vertrekken we vanuit het witbier van de brouwerij, een ongefilterd witbier van hoge gisting, om er gaandeweg een combinatie van appel en rabarber in te brengen. Barbertje heeft de kleur van het vruchtvlees van appel maar bewaart vooral het verfrissende en fruitige karakter van de rabarber. Dit maakt van Barbertje een unieke dorstlessende doordrinker. (http://www.rabarber.be/producten/bier/)

MEANDER Houtgerijpt wild blond bier met rabarber en zwarte bessenblad Meander is in 2021 verkozen tot 'Beste bier van Nederland 2021'. (https://nevel.org/bieren/)

RECEPT Gemberbier met rabarber Nodig voor 1 liter: 75 g verse gemberwortel 150 g rabarber 1 citroen 50+50 g suiker ¼ theel droge gist (uit een zakje van 7 g) ± 1 liter water 1 schone plastic fles voor bruiswater (1 liter) ... Deze supersimpele frisdrank krijgt z’n bubbels dankzij een vleugje droge gist. U hebt maar heel weinig nodig. Die gist gaat vanzelf werken. Belangrijk, met het oog op eventueel ontploffingsgevaar, is daarom dat u een stevige plastic literfles neemt, liefst eentje voor bruiswater. Of een glazen beugelfles. Op tijd beginnen, want de boel moet twee keer twaalf uur trekken. Snij gember (met schil) en rabarber in stukken. Doe met 50 g suiker in de keukenmachine en pureer tot pulp. Roer het sap van de citroen plus 250 ml kokend water erdoor en zet afgedekt 12 uur weg (kamertemperatuur). Zeef boven een maatbeker, duw goed al het vocht eruit. De pulp mag weg. Doe weer 50 g suiker bij het vocht, plus het beetje gist. Vul aan met warm water uit de kraan (niet kokend) tot 950 ml. Giet via een trechter in een stevige plastic fles. De bedoeling is dat de fles niet helemaal gevuld is. Zet weer 12 uur weg op kamertemperatuur tot de fles hard aanvoelt. Zet dan in de koelkast en laat ijskoud worden. Draai voorzichtig open en schenk in glazen. TIP: * De gist blijft doorwerken in de fles, dus pas op bij het openmaken (ontploffingsgevaar!). En drink liefst binnen een week op, want de smaak gaat na een dag of vijf wel achteruit, of de fles nu aangebroken is of niet. (https://www.kokenmetkarin.nl/2022/06/22/gemberbier-met-rabarber/)

Rhubarb Berliner Weisse Be Bop A Re Bop Rhubarb Sour Bier Specificaties ABV 3.4 IBU 1.4 EBC 3 MALT Pilsener, Wheat HOPS Magnum CC 330 GIST American Ale EXTRA'S Rabarber BIERSTIJL Anders  We gaan volledig rabarbaars op jullie met dit bier! Onze Rhubarb Sour mengt de granige bite van een Berliner Weizen met een likje verse rabarber. Een slokje van deze Sour is als een kus van een zestiende-eeuwse Hugenoot, zoet en lievelijk bedoeld, maar er zit toch een zuur laagje omheen. Nou, dat klinkt negatief, Napoleon noemde de Berliner Weisse zelf de ‘champagne van het noorden’, en dat was zelf voordat we er rabarber aan toevoegden. Zelfs jullie godvrezende calvinist kunnen daar op proosten. (https://www.uiltjebrewing.com/product/be-bop-a-re-bop-rhubarb-sour/)

Uiltje Be Bop A Re Bop Rhubarb Sour blik 33cl Uiltje     Geen reviews Schrijf een Review 3.60 Smaakprofiel:Fris & FruitigBierstijl:WeizenAlcoholpercentage:3.4% (https://daretodrinkdifferent.nl/speciaalbier/uiltje-be-bop-a-re-bop-rhubarb-sour-blik-33cl/)

Uiltje Be Bop A Re Bop Rhubarb Sour | 33 CL | 3,4% | Sour Beers ZICHT/KLEUR Oranjegeel. GEUR Fris met hinten van limoen en rabarber. SMAAK Friszuur en fruitig met tonen van rabarber. AFDRONK De lichte body en verfrissende koolzuur maken het bier zeer doordrinkbaar (https://www.mitra.nl/product/uiltje-be-bop-a-re-rhubarb-sour-33cl)

Het bier is in tegenstelling tot wat ik had verwacht bleekgeel, met wit schuim. De smaak en mondgevoel doen denken aan frisdrank. Het drinkt gemakkelijk weg, dus is inderdaad zeer goed doordrinkbaar. 


Dat bebabeloopa doet me denken aan Elvis. 


Maar was het van hem? Of een andere artiest?


Nadeel van internet is dat er al veel is gedigitaliseerd en met ai is aangepast, ik zou niet weten of de youtube of mp3 origineel is of niet. De term is ook nogalgemeen in gebruik bij o.a. TVprogramma's:

Biebabeloela was een Vlaams muziek- en spelprogramma dat van 2000 tot 2004 te zien was op de VRT. De presentatie was in handen van Felice Damiano (Dré Steemans).`(https://nl.wikipedia.org/wiki/Biebabeloela)






Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692