Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Bierbostel als veevoeder?

$
0
0
Bierbostel is een restproduct van de bierbrouwerij. Omdat het zeer eiwit- en energierijk is, wordt het gebruikt als veevoer  (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierbostel).

Je kan er ook zelf brood van bakken of mueslirepen maken:

Shelly Pope/KQED
San Francisco's ReGrainedmakes granola bars from local breweries' leftover grain.  ReGrained makes granola bars out of the grain, selling its Honey Almond IPA and Chocolate Coffee Stout bars at farmers markets around the Bay Area. ReGrained began when Dan Kurzrock and his co-founder found themselves with large amounts of leftover grain while home-brewing in college. They get their grain from smaller brewers in San Francisco, who often have to compost or dump their grain because they have less access to farmers.
We love beer, but making it is inefficient.
Only 10% of the ingredients used to brew end up in your glass.

Bakkerij Schabbink in Saasveld en Weerselo maakt sinds twee weken bierbostelbrood. De bierbostel is afkomstig van de Twentse Bierbrouwerij en wordt doorgaans als diervoeder gebruikt. Eigenaresse Nicole Schabbink kwam in contact met Frank Hendriks van de Twentse Bierbrouwerij via diens vrouw, die werkt bij een restaurant waaraan Schabbink levert. Het idee voor het broodje komt van Hendriks. 'De bierbostel is een vezel- en voedingsrijk product dat normaal naar de kinderboerderij of de boeren gaat', vertelt Nicole Schabbink. 'Frank dacht het ook wel voor menselijke consumptie geschikt zou zijn. Hij kwam met het verzoek om het te verwerken in een broodje voor een nog te openen restaurant bij de bierbrouwerij. Daarmee zijn we [in 2013] aan de slag gegaan.' (http://www.innofood.org/nl/nieuws/11735/bakkerij-schabbink-saasveld-weerselo-verwerkt-bierbostel-in-brood.htmlwww.bakkerswereld.nl/Nieuws/Algemeen/2013/8/Schabbink-verwerkt-bierbostel-in-brood-1347622W/). [Het zijn] Gulpener en Bisschopsmolen [die] samen bierbostelbrood brouwen en bakken.....et bierbostelbrood al te koop: het is sterk geurend en heel smakelijk. Maar heeft dit afvalproduct nog wel voedingswaarde? Jan-Paul Rutten, die zijn loopbaan als chirurg omruilde voor dat van bierbrouwer, zegt: “Het is juist heel erg gezond. Dat is onderzocht door de Universiteit van Wageningen en Maastricht. Er zitten twee gezondheidsclaims op. Het is goed voor je bloedsuiker en je cholesterol. Tot voor kort ging het naar de koeien, als veevoer. Nu gaat het in een brood, dat ook nog eens langer houdbaar is (www.p-plus.nl/nieuws/bierbostelbrood).  De afvalstroom bierbostel krijgt een tweede leven en zorgt voor brood dat voldoet aan de voorwaarden van twee gezondheidsclaims (www.vmt.nl/nl-NL/Nieuws/Samen_gezondheid_en_voedselveiligheid
_waarmaken_in_theater_op_Food_Event-150318164125).

In de brouwerij wordt na het maischen het wort gescheiden van de bostel. Doordat de bostel direct vanuit de filterinstallatie in de vrachtwagen belandt is de bostel daar nog zo'n 80°C. Bierbostel kan nadat het voldoende is afgekoeld in een van de buitenlucht afgesloten kuil of bostelbak worden opgeslagen en bewaard.
Bierbostel wordt vooral gebruikt door melkveehouders die het eiwitgehalte in het voederrantsoen willen verhogen. Ook bevordert het de penswerking van de koe waardoor het voer beter verteerd kan worden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierbostel).

De belangrijkste vochtrijke diervoeders zijn, aardappelproducten, bietenperspulp, tarwegistconcentraat, tarwezetmeel en bierbostel. Samen nemen zijn 80 procent van de afzet van vochtrijke diervoeders voor hun rekening...Afzet bierbostel stijgt
In de rundveehouderij werd 2,45 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is een kleine toename ten opzichte van het voorgaande jaar. De afzet van bierbostel nam het meest toe, die van tarwegistconcentraat stabiliseerde en maïsglutenvoer en perspulp daalde iets. In de rundveehouderij zijn de grootste producten bierbostel, perspulp, aardappelpersvezels en tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer (www.melkvee.nl/voer/bijproducten/bierbostel/nieuws/3742/
afzet-vochtrijke-diervoeders-licht-gedaald).

Het bierbostel, bestaande uit geweekte granen kan als veevoeder worden afgezet. Dit gebeurt al eeuwen, waarbij de laatste jaren onder HACCP-voorwaarden. In Amerika kwam de FDA in 2013/2014 met een aanscherping van de regels en kreeg daarbij heel wat (verontrustende/ verontwaardigde) reacties van brouwers en veehouders.  Bierbostel als veevoer afzetten, is blijkbaar een gewild iets. Als afzet als veevoeder niet gaat, kan er altijd nog brood of granola van worden gemaakt...

Eiwitcomponent bepaalt voederwaardeprijs bierbostel (www.boerderij.nl/F2R/?returnurl=%2fRundveehouderij%2fAchtergrond%2f2015%2f1%2fEiwitcomponent-bepaalt-voederwaardeprijs-bierbostel-steeds-meer-1683483W%2f).

Een snijmaïsrijk rantsoen met 18 kilogram bierbostel geeft een hoge berekende stikstofefficiëntie ondanks een relatief hoger melkureumgetal. Dit kan geconcludeerd worden op basis van een vergelijkende voederproef waarbij snijmaïsrijke rantsoenen werden aangevuld met bierbostel en met eiwitrijke brok in twee verschillende verstrekkingsvormen (www.melkvee.nl/
voer/kennisdocumenten/11433/met-bierborstel-hoge-stikstofefficientie-haalbaar). Zo blijkt uit onderzoek van Arjan Gotink en Cees Jan Hollander (WUR, 2003): Vier kilogram drogestof bierbostel in een snijmaïsrijk rantsoen geeft een gelijke melkproductie als rantsoenen die aangevuld zijn met een gelijke hoeveelheid eiwitrijk mengvoer. Het onderzochte rantsoen met bierbostel resulteerde in een hoge stikstofbenutting wat gunstig is voor MINAS. Door een hogere verdringing van ruwvoer met bierbostel hoeft er minder ruwvoer aangekocht te worden (http://edepot.wur.nl/34125).

Bierbostel is een bijproduct uit de bierbrouwerij. Het gekiemde gerst is de basis voor dit hoogwaardig diervoeder. Afhankelijk van het procédé in de brouwerij wordt bierbostel geleverd met een drogestof percentage van 22-28%.
Bierbostel is een zeer constant, smakelijk en gezond product. Door de hoge SDVE en positieve SOEB-waarde kan bierbostel goed gebruikt worden als eiwitaanvulling in het rantsoen. Bierbostel bevat relatief veel bestendig eiwit. Het gehalte aan fosfor is relatief hoog.
Bierbostel is een product wat vooral in eiwitarme rantsoenen goed inpasbaar is. Door het bufferende effect bevorderd het product een gezonde en stabiele penswerking. Mede hierdoor past het ook goed naast vers gras in de weideperiode. Door de hoge smakelijkheid heeft het een positief effect op de drogestof opname (www.deheusagro.nl/nl/assortiment/bijproducten/bierbostel).

Bierbostel is in de meeste moderne rantsoenen een onmisbare eiwitbron geworden. Het is een eiwitrijke krachtvoervervanger met een uitzonderlijk hoge benutting van eiwit en mineralen. De specifieke werking op de pens en op de gezondheid van het vee wordt door de praktijk onomstotelijk onderschreven, in zowel maïs- als grasrantsoenen. In rantsoenen is het, naast een eiwitaanvulling, ook een katalysator die de benutting van eigen ruwvoer stimuleert. Het effect van Bierbostel op de vluchtige vetzuurconcentratie draagt bij aan, in zowel trage als snelle rantsoenen, een gezonde en essentiële aanvulling.
Door het lage kali-gehalte in Bierbostel wordt de kaliumconcentratie in het rantsoen sterk verlaagd. De benutting van magnesium en andere elementen worden door een goede mineralenhuishouding verbeterd. Dit maakt Bierbostel naast uitstekend voer voor melkvee, ook uitermate geschikt als onderdeel van het droogstandsrantsoen (www.fouragehandelbus.nl/vochtrijke-krachtvoeders/nieuws/bierbostel/). 

Bierbostel is een product dat vrij komt bij het brouwen van bier. Bierbostel is een eiwitrijk krachtvoer en heeft een positieve invloed op de gezondheid van uw rundvee. Zo stimuleert bierbostel de penswerking van het dier en heeft het invloed op de gehele gezondheid. Bierbostel heeft een laag kaligehalte wat de eiwit- en mineralenbenutting ten goede komt. Bovendien geeft bierbostel de dieren een glanzende vacht.
Ook voor jongvee en droogstaande koeien is bierbostel een uitstekende eiwitbron. Bierbostel heeft een goede invloed op de vertering, hierdoor krijgen de dieren vrijwel altijd een goede mestconsistentie.
Bierbostel staat tegenwoordig ook in de belangstelling van de varkenshouderij (www.jaboer.nl/fourage_bierbostel.htm).

In Amerika is een ware hetze tegen rauwe melk en ook hier is rauwe melk not done. Wat wel in de mode is, is maar helemaal geen melk meer drinken. Koeienmelk is vergif, koeienmelk is voor kalfjes en meer van die sentimentele toestanden.
Aan melk kleeft bloed
Het blijft een bizarre bezigheid: vlees eten. Zelf ben ik 14 jaar vegetariër geweest. Toen trouwde ik met een boer. Wist ik veel. Aan melk kleeft altijd bloed. Je kunt een koe niet melken zonder vlees te produceren. Ga dat maar eens vertellen aan natuurvolken, die het voor een groot deel moeten hebben van de melk van hun vee (http://zaplog.nl/zaplog/article/rauwe_melk_en_de_rauwe_werkelijkheid).

Door de rauwe melk hype is er gelukkig een maas in de wet gevonden voor consumenten die rauwe melk willen drinken. Er zijn vijftien boeren in Nederland die een rauwemelk-automaat of melktap (of melkdrive) aan de weg hebben staan. Als u googlet op www.rauwemelk.net vindt u er een paar. Je mag als boer dus de rauwe melk niet aan een winkelier of groothandel verkopen, maar wel direct aan de consument. Er moet dan een bordje op de melktap hangen, waarop staat dat u de melk eerst moet koken. Dit bordje is wettelijk verplicht, maar u kunt dit bordje gewoon negeren! (http://zaplog.nl/zaplog/article/rauwe_melk_en_de_rauwe_werkelijkheid)

....Melk van bierbostel kun je nu eenmaal geen kaas van maken (die explodeert) en toetjes hebben dan een vreemde bijsmaak. Als boer moet je namelijk bierbostel melden aan de melkfabriek - en dan komt een andere pompwagen en gaat jouw melk de drinkmelk in, helaas want aan toetjes wordt 5x zoveel op verdiend. En melk van bierbostel die gepasteuriseerd wordt heeft een vreemde kooksmaak dus daar moest gewoon nog wat op verzonnen worden, en dat is hier nou de hele discussie, samengevat dan (http://zaplog.nl/zaplog/article/rauwe_melk_en_de_rauwe_werkelijkheid).

De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft nieuwe richtlijnen voorgesteld in het kader van de Food Safety Modernization Act. Volgens die richtlijnen zou bierbostel, het restproduct van bierbrouwerijen, niet meer als veevoer gebruikt mogen worden, zoals al eeuwenlang gewoonte is.
...
Grist laat zien wat de gevolgen van deze ingreep zouden kunnen zijn. Zo verwerkt zuivelaar Kainick Dairy in de staat Washington 1.300-1.800 ton bierbostel uit 11 lokale bierbrouwerijen en 4 destilleerderijen, om 1.000 koeien te voeren. De Georgetown Brewing Company uit Seattle geeft aan dat zij maandelijks zo'n 90 ton bierbostel produceren. Als ze dat niet meer bij boeren kunnen afzetten, moeten ze nieuwe manieren vinden om er van af te komen. Dat houdt in: 'of overstappen op nieuwe processen, nieuwe testvereisten, administratie en richtlijnen of hun bierbostel naar de stort sturen, waarmee een betrouwbare veevoerbron voor veehouders verdwijnt en er extra economische en milieukosten bijkomen', citeert Grist (www.foodlog.nl/artikel/fda-wil-bierbostel-als-veevoer-verbieden/).

FDA tells livestock and dairy farmers: We’re cutting you off — no more beer! (Grist, By Eve Andrews on 4 Apr 2014)
The FDA’s proposed Food Safety Modernization Act guidelines would prohibit breweries from sharing their fermented grains with livestock farmers. Farmers have long been using this boozy mash as free feed for their cows, and this relationship has provided an efficient way for the beer industry to repurpose its waste.*
From Politico:
This is a practice that’s been going on for centuries without any incident or risk to human health,” said Chris Thorne, vice president of communications for the Beer Institute. Thorne said his association is “cautiously optimistic” that the FDA will address the issue and said several lawmakers have been receptive to its concerns.
Politico reports that 13 senators have moved to block this stipulation of the proposed regulations.
(http://grist.org/news/fda-tells-livestock-and-dairy-farmers-were-cutting-you-off-no-more-beer/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=Daily%2520April%25207&utm_campaign=daily)

*Correction: An earlier version of this post suggested cows could get buzzed off of the leftover grains. Grist regrets the error and has sentenced the author to playing beer pong with spent grain mash.(http://grist.org/news/fda-tells-livestock-and-dairy-farmers-were-cutting-you-off-no-more-beer/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=Daily%2520April%25207&utm
_campaign=daily). Waarschijnlijk was de auteur ook bij een vergelijkbaar brouwerijrondleidings-praatje als mij geweest ('Nu weet je waarom La vache quirie! ).

Sen. Mark Udall (D-Colo.),...also argues that decades worth of USDA data on spent brewers’ grains used as livestock feed includes no evidence of compromised food safety (http://grist.org/news/fda-tells-livestock-and-dairy-farmers-were-cutting-you-off-no-more-beer/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=Daily%2520April%25207&utm_campaign=daily).

The Food Safety Modernization Act, the largest reform of food safety laws in 70 years, passed through Congress in 2011, and as a result, in late 2013, the FDA proposed a rule to monitor U.S. animal feed production more closely in order to prevent food-borne illnesses such as salmonella.
But in the fine print of the administration’s 100-page document, published last October, breweries were included in the new animal feed regulations. The reason? For centuries, they have been donating or selling their “spent” grains, leftover after sugar is extracted from malt during the mashing process, to farmers who use it to feed their cattle (www.coloradoan.com/story/news/local/2014/04/22/farmers-brewers-await-grains-fate-new-fda-rule/7994941/).

(FDA) had a solution in hand, but they didn’t have a problem.” - Chris Thorne, vice president of communications, The Beer Institute (www.coloradoan.com/story/news/local/2014/04/22/farmers-brewers-await-grains-fate-new-fda-rule/7994941/).

When asked what they would do if forced to comply with the FDA, New Belgium Brewing and Odell Brewing Co. spokespeople said they likely would send the grain to a landfill. New Belgium produced 64 million pounds of spent grain in 2013 that it sold to one farm for animal feed. Odell produced just more than 5 million pounds that the brewery donated to one farmer.
....
The only reason it couldn’t continue, Thorne [Chris Thorne, vice president of communications, The Beer Institute] said, is the cost for a brewery to comply with new FDA standards. In regulating breweries also as animal feed producers, the FDA would require more cleaning, monitoring and sampling of the grain before its transfer to farmers. This would translate to manpower and machinery for a brewery and, on average, an investment of $13.6 million annually, according to a study by the Beer Institute and the American Malting Barley Association  (www.coloradoan.com/story/news/local/2014/04/22/farmers-brewers-await-grains-fate-new-fda-rule/7994941/).

So what’s the effect on the farms? We learned about the situation of Krainick Dairy in Enumclaw, Wash., from Kendall Jones at Washington Beer Blog. For those curious as to how many pounds of spent grain one farm can use, Krainick Dairy collects between 3 and 4 million pounds of it from 11 breweries and four distilleries in the Puget Sound region, and uses it to feed 1,000 cows. This includes trub and yeast used in the fermentation process.
And how much spent grain would have to be thrown away if these regulations were instated? Seattle’s Georgetown Brewing Company told us that they can produce 200,000 pounds of it in one month, all in service of brewing 20,000 gallons of tasty beer. The Colorado-based Brewers Association issued a statement detailing the additional costs of waste management that breweries across the country would face if the proposed regulations go through:
The proposed FDA rules on animal feed could lead to significantly increased costs and disruption in the handling of spent grain. Brewers of all sizes must either adhere to new processes, testing requirements, recordkeeping and other regulatory requirements or send their spent grain to landfills, wasting a reliable food source for farm animals and triggering a significant economic and environmental cost. We spoke with Mike Krainick, the owner of Krainick Dairy, about the proposed FDA legislation. He told us that the legislation has significant potential to harm his business.
“It could have a dramatic effect on our livelihood. We’ve spent a lot on trailers and infrastructure and support networks on our farm for all of this, and you don’t pay for that overnight — it’s an investment. I count on the breweries as much as they count on me.” (http://grist.org/news/fda-tells-livestock-and-dairy-farmers-were-cutting-you-off-no-more-beer/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_term=Daily%2520April%25207&utm_campaign=daily).

Going Against The Grain: FDA Threatens Brewers' Feed For Farmers (JUNE 20, 2014)
Want to infuriate the entire brewing industry? Start poking around its trash.
That's what the Food and Drug Administration discovered when it threatened to dramatically affect how breweries use their spent grain.
Last fall, the FDA proposed a new rule: Facilities producing feed for animals should be subject to regulations similar to those in food manufacturing. Any facility producing animal feed would be required to produce a written plan to identify and minimize contamination.
This proposed rule — part of the FDA's attempt to revamp its food safety rules by identifying potential problems before they occur — has major implications for breweries, which have been providing local farmers with free or discounted grain for centuries. And the looming FDA regulation — while not as controversial as originally anticipated — could still stifle the tradition of recycling spent grain.
When brewers make beer, they're left with massive amounts of leftover "spent" grain. The majority of brewers have arrangements to either give or sell it to local farmers — who welcome it as cheap and nutritious feed for their animals. Under the new rule, breweries that give away their grain would be classified as animal food producers, with the new set of rules and regulations....Brewers were terrified. The regulations could cost up to $13 million per brewery, said Scott Mennen, Widmer Brothers' vice president of brewing operations (www.npr.org/blogs/thesalt/2014/06/20/323957894/
going-against-the-grain-fda-threatens-brewers-feed-for-farmers).

"I'd have to raise prices on my cheese, no two ways about it," says Jim Pacheco, a third-generation dairy farmer whose family has relied on brewers' grain to feed its animals since the 1960s. Twice a week, Pacheco goes up to Healdsburg's Bear Republic Brewing or Santa Rosa's Russian River Brewing to pick up 10 tons of spent grain, which he feeds to his cows and goats (www.npr.org/blogs/thesalt/2014/06/20/323957894/going-against-the-grain-fda-threatens-brewers-feed-for-farmers)..

That figure quickly circulated around the industry, and several members of Congress wrote to the FDA asking it to reconsider the rule. Before the comment period for the rule ended on March 31, it garnered 2,000 comments from brewers and farmers (www.npr.org/blogs/thesalt/2014/06/20/
323957894/going-against-the-grain-fda-threatens-brewers-feed-for-farmers).

The FDA seems to be listening. It recently published an FAQ on its website, emphasizing that it understands people's confusion: No, it wouldn't require breweries to dry and pack spent grains. Yes, small breweries could be exempt from the rule. No, it doesn't know of any instances of any foodborne illness resulting from spent grain.
"We agree with those in industry and the sustainability community that the recycling of human food byproducts to animal feed contributes substantially to the efficiency and sustainability of our food system and is thus a good thing," FDA Deputy Commissioner for Foods and Veterinary Medicine Michael R. Taylor wrote on the FDA's blog. "We have no intention to discourage or disrupt it."(www.npr.org/blogs/thesalt/2014/06/20/323957894/going-against-the-grain-fda-threatens-brewers-feed-for-farmers).

To add to the picture, spent brewer and distiller grains are just a subset of the much broader practice of human food manufacturers sending their peels, trimmings, and other edible by-products to local farmers or feed manufacturers for animal feed uses rather than to landfills. One industry estimate is that 70 percent of human food by-product becomes food for animals (FDA Voice,  April 24, 2014 , Michael R. Taylor is FDA’s Deputy Commissioner for Foods and Veterinary Medicine).

Since the March 31 [2014] close of the comment period on FDA's proposed animal feed rule, "Current Good Manufacturing Practice and Hazard Analysis and Risk-Based Preventive Controls for Food for Animals," FDA has heard many concerns from brewers and distillers about whether the rule will allow them to continue providing spent grains (by-products from alcoholic-beverage brewing and distilling) for animal feed. These spent grains are very commonly used as animal feed, and are a subset of the much broader practice of human food manufacturers sending their peels, trimmings, and other edible by-products to local farmers or feed manufacturers for animal feed uses rather than to landfills (http://www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/FSMA/ucm394991.htm)
On October 29, 2013, the FDA proposed a rule on current good manufacturing practice, hazard analysis, and risk-based preventive controls for food for animals as part of its Food Safety Modernization Act (FSMA) rule-making initiatives. The proposed rule, "Current Good Manufacturing Practice and Hazard Analysis and Risk-Based Preventive Controls for Food for Animals," is aimed at improving the safety of animal food, including pet food and animal feed, by requiring animal food facilities to take preventive steps to ensure that food for animals is safe. This proposed regulation would help prevent foodborne illness in both animals and people....As of the close of the comment period on March 31, 2014, the FDA received more than 2,000 comments. About 1,500 of these were from either pet owners or small brewers and farmers who receive spent grains from them (www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/FSMA/ucm394991.htm).

....FDA’s current understanding is that the potential hazards associated with spent grains are minimal. We want to be sure that brewers and distillers take common sense and reasonable measures to ensure that food for animals is safe from chemical and physical hazards. ...As the rule is currently proposed, brewers or distillers who sell their spent grains to farmers to use as animal food would need to follow current good manufacturing practice regulations (cGMPs), which would help prevent contamination. Breweries and distillery operations making a beverage or product for human consumption are already subject to human food cGMPs, and as a result should already be familiar with these practices....FDA recognizes the efficiency and sustainability benefits of sending human food by-products to animal feed and does not intend to put in place requirements that would interfere with this practice.....very small businesses, which could include local and craft brewers, would be exempt from the written food safety plan requirement. FDA sought comment on three possible definitions of very small businesses, ranging from having less than $500,000 of total annual sales of animal food to less than $2.5 million of total annual sales of animal food. Because the exemption is based on sales, companies that donate a byproduct rather than sell it likely would qualify for the very small business exemption....FDA is unaware of contamination events resulting specifically from spent grains relating to the brewing industry, and for that reason believes that additional steps to prevent contamination would be relatively minimal, and in many cases, may already be in place. The goal of the current good manufacturing practice and preventive controls proposed regulations under the FDA Food Safety Modernization Act is to help food and feed producers protect against contamination of and significantly reduce or prevent hazards related to their products (www.fda.gov/Food/GuidanceRegulation/FSMA/ucm394991.htm).

FDA releases updated proposals to improve food safety and help prevent foodborne illness in response to public comments (FDA, September 19, 2014) (www.fda.gov/NewsEvents/Newsroom/PressAnnouncements/ucm414867.htm)

"There was a huge panic," says Brian Stechschulte, executive director of the San Francisco Brewers Guild. "It's a relationship that's been going on for centuries, and the FDA didn't provide any basis for making this new regulation, which also mystified a lot of the brewers."(www.npr.org/blogs/thesalt/2014/06/20/323957894/going-against-the-grain-fda-threatens-brewers-feed-for-farmers).

After months of panic by brewers and farmers and their representatives in Congress, the U.S. Food and Drug Administration has announced it will amend a rule that, in its initial form, could have cost both industries millions of dollars (www.coloradoan.com/story/news/local/2014/04/22/farmers-brewers-await-grains-fate-new-fda-rule/7994941/).

FDA committed in a conference call today to providing further guidance for brewers in the area spent grain handling. FDA reiterated it is their intention to allow for spent grain to go from brewer to farmer (rather than landfilling).
Breweries that do not sell more than $2.5 million in animal feed—which would be all but only a few companies—will be exempt from formal HACCP plans as long as good manufacturing practices are followed. There will be recordkeeping requirements, and FDA or state inspections will confirm that spent grain storage units are structurally sound and clean.
The Brewers Association thanks all brewery members. Dozens of Brewers Association members discussed the issue with their members of Congress (one example), who engaged on this matter in the spring and gave significant input to FDA. One argument that resonated is that FDA is attempting to provide a solution to something that isn’t a problem and hasn’t been for the thousands of years brewers have been feeding spent grain to animals. (www.brewersassociation.org/blog/fda-spent-grain-update/)

As Brewbound reported in March, the FDA, in an effort to clarify regulations included in the Food Safety Modernization Act, had sought to impose new rules on brewers that sell their spent grains to farmers. Specifically, the proposed rule would have required brewers to dry and pre-package their spent grains before selling them, creating an added expense that would have made the centuries-old practice ultimately unsustainable for many.
Citing comments submitted in the thousands by beer manufacturers and farmers both decrying the measure, the FDA promised to revise the proposed rule back in April.
The new carve out is for “very small” businesses — those defined as those having less than $2.5 million in annual sales of animal food. For brewers, that means “all but only a few companies,” according to the Brewers Association (BA). Additionally, stricter record keeping will be required of brewers to confirm spent grain storage units are structurally sound and clean, though it shouldn’t impact the bottom line (www.brewbound.com/news/fda-backs-off-spent-grains-proposal).

Hoe zou de NVWA (de Nederlandse tegenhanger van de FDA) met bierbostel omgaan?

Restproducten uit de levensmiddelenindustrie worden verwerkt in diervoeders. Vaak gaat het om bulkproducten, en soms gaat het om producten die in verpakkingen zitten (koekjes, repen). Gebrek aan kennis over blootstelling en effecten van verpakkingsresten in diervoeders leidt er toe dat risico's daarvan op de gezondheid van mens en dier niet goed zijn te beoordelen (www.vwa.nl/onderwerpen/regels-voor-ondernemers-dier/dossier/diervoeders-eisen/nieuwsoverzicht/nieuwsbericht/10787/risico-s-van-restproducten-levensmiddelenindustrie-in-diervoeders). 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692