Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Bitterkoek&Sinaas bock

$
0
0

Een blond bier met fijn wit schuim, dat ruikt naar.... bitterkoekjes!! Een haast chemische geur van bitterkoekjes. Heel bijzonder bier. Ook in de smaak herken ik bitterkoekjes en wat van sinaasappel. Het mondgevoel geeft ook dat mondgevoel bij bitterkoekjes. Het bier dat ik drink? Dat is een special van Brouwerij De Molen: Bitterkoek & Sinaas. 

Ik vind het een geweldig bier, maar wat vinden anderen?

De Molen Bitterkoek & Sinaas Deze weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist van zichzelf een fruitig maar ook kruidig karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt weer voor een licht zoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. Durf jij dit bier aan? Amandel, sinaasappel en kruidig (https://daretodrinkdifferent.nl/alle-dranken/de-molen-bitterkoek-sinaas-33cl/)

Deze Weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist een fruitig maar ook kruidig ​​karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt voor een lichtzoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. (https://www.bierenbrouwsels.nl/product/brouwerij-de-molen-bitterkoek-sinaas/)

Wat vinden ze er zelf van?

Alcoholpercentage: 7.5% Biercategorie: Weizen bock Smaakpalet: Amandel, sinaasappel en kruidig ... Deze weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist van zichzelf een fruitig maar ook kruidig karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt weer voor een licht zoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. ... Geplaatst door Proost op 09-05-2022 De geue van bitterkoek met een vleug sinaasappel komt je werkelijk tegemoet in de neus en tevens in de afdronk(https://shop.brouwerijdemolen.nl/alle-bieren/de-molen-bitterkoek-sinaas/)

Bitterkoek & Sinaas Deze weizenbock krijgt door het gebruik van zijn unieke gist van zichzelf een fruitig maar ook kruidig karakter. De toegevoegde amandel en sinaasappel zorgen op hun beurt weer voor een licht zoete toets en de onmiskenbare smaak van bitterkoekjes. Specificaties Alcoholpercentage: 7,5% Bierstijl: Speciaal bier Biercategorie: Weizen Bock Smaakpalet: Amandel, sinaasappel en kruidig Heerlijk bij: Salades, gerookte vis en licht tot middel gerijpte kazen Het lekkerste op temperatuur: 6-8℃ (https://brouwerijdemolen.nl/global/nl/onze-bieren/bitterkoek-en-sinaas.html)

 De site valt wel op dat het anders is dan het voorheen zo rustige logo. 

11-04-2022 Rebranding Brouwerij De Molen Huh! Brouwerij de Molen ziet er anders uit? What? De Molen Ja, inderdaad, je hebt het goed gezien, we hebben een nieuwe visuele identiteit. Ons logo, onze etiketten, de website, onze communicatie uitingen, heel de shabang. Het ziet er allemaal anders uit dan dat je gewend was van ons. Dat heeft een hele goede reden. We willen namelijk dat mensen onze biertjes makkelijker weten te vinden en daarbij nog meer gaan snappen waarvoor we staan. ... 15-03-2022 Nieuwe bieren in ons assortiment De Molen heeft weer volop nieuwe bieren met unieke smaakcombinaties uitgebracht. Benieuwd wat er gebeurt als je Dutch craft beer combineert met de smaken van Vijg & Vanille, Bitterkoek & Sinaas of wat dacht je van.. Koffie & Gebrand? Liever genieten van een Barrel Aged bier? Dat kan! Ontdek onze Strong Ale Cognac. Be ready to blow you mind...!  (https://brouwerijdemolen.nl/global/nl/nieuwsoverzicht.html)

Swinkels Family Brewers neemt Bodegraafse Brouwerij de Molen nu helemaal over Brouwerij de Molen uit Bodegraven wordt overgenomen door Swinkels Family Brewers. Dat concern had al een minderheidsbelang in de brouwerij. Er verandert weinig door de overname. Terence Garnier 01-02-19, 12:27 ... Swinkels Family Brewers, een familiebedrijf uit het Noord-Brabantse Lieshout dat onder meer eigenaar is van de merken Bavaria, Swinckels’, Palm en La Trappe, nam in april 2016 een minderheidsbelang van 35 procent in de brouwerij aan de Doortocht. ,,Toen heeft Swinkels al aangegeven dat het De Molen ‘het liefst helemaal in de familie op wil nemen", zegt Petra Postuma. Met de volledige overname denkt De Molen nog meer te kunnen profiteren van het grote distributie- en salesnetwerk van Swinkels. Onlangs werd ook de Rotterdamse groothandel in speciaalbieren Bier&cO overgenomen. ,,Voor ons is dat netwerk superbelangrijk. Je kunt nog zo goede bieren brouwen, maar je kunt niet zelf met busjes door Nederland rijden.” De Molen krijgt een ‘status aparte’ binnen het bedrijf. Dat heeft bijvoorbeeld La Trappe ook. Daarom verandert er niets binnen de dagelijkse aansturing en het management. (https://www.ad.nl/alphen/swinkels-family-brewers-neemt-bodegraafse-brouwerij-de-molen-nu-helemaal-over~a2580310/)

Na ervaring opgedaan te hebben bij een brouwer uit Westmaas, de Texelse bierbrouwerij en Brouwerij de Prael te hebben gewerkt, besloot Menno Olivier (1963) voor zichzelf te beginnen en eind 2003 start hij in de garage van zijn huis in Bodegraven een brouwerij (De Salamander) annex proeflokaal. In 2004 krijgt hij van de gemeente Bodegraven de gelegenheid om Molen de Arkduif (1697) liggend langs de Oude Rijn midden in het Groen Hart te huren en opent hij Eet- en Bierlokaal de Molen. ... Daar ging hij verder met het geven van brouwcursussen voor kleine groepen en complete brouwsessies voor bedrijven en andere groepen. In het begin had hij ook nog zijn functie als brouwmeester van de Rotterdamse Stadsbrouwerij de Pelgrim maar zijn het bedrijf groeide snel. De belangstelling steeg, de groepen werden groter en toen Menno naast het geven van workshops ook zijn ambachtelijk gebrouwen bier op de markt bracht, kon de stap naar een eigen brouwerij niet uitblijven. De brouwerij van toen bestond uit een roestvrij stalen installatie met een capaciteit van 500 liter met een tank uit de melkindustrie  De van oorsprong oliegestookte maischketel (kook ketel) werd nu elektrisch verwarmd wat de maischketel geschikt maakt voor brouwen volgens het infusie systeem. Vandaag de dag staat deze handgemaakte installatie bij de Kaapse Brouwers in Rotterdam. ... De brouwerij en proeflokaal, gehuisvest in de molen opende officieel haar deuren in juli 2004 en werd op vrijdag 17 september 2004 geopend door acteur Bram van der Vlugt. In het proeflokaal waren in 2004 al 6 bieren van de tap verkrijgbaar. De brouwerij zelf was ondergebracht in de voormalige meelopslagplaats van de molenaar. ... Begin juni 2006 kreeg Brouwerij de Molen een Britse onderscheiding voor ‘Borefts Stout’ en dat betekende het begin van internationale erkenning. De bierverkoop is hierna blijven stijgen, in de wereld, maar ook in Nederland. In 2008 wordt John Brus zijn partner en samen maken zij een bedrijfsplan om te groeien in alle opzichten. De brouwerij verhuisd naar een pand verderop in de straat alwaar een nieuwe installatie wordt gebouwd. In 2006 waren er vijf medewerkers in dienst, in 2017 zijn er 19 medewerkers en daarnaast een afdeling van Stichting Philadelphia, een instelling voor wonen en werken voor verstandelijk beperkte mensen. De capaciteit van Brouwerij de Molen is navenant gestegen. In 2006 werd er 300 hectoliter gebrouwen, in 2017 14.000 hectoliter. ... Brouwerij de Molen uit Bodegraven wordt door de internationale bier community van een half miljoen bierproevers RateBeer.com jaarlijks in de top 10 Top Brewers van Nederland gekozen en in 2016 zelf nummer 6 van alle brouwerijen in de wereld. (voor het perspectief: er zijn meer dat 40.000 geregistreerde brouwerijen bij het platform)  (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/bodegraven/molen-de)

In 2004 is Brouwerij De Molen in Bodegraven opgericht, midden in het Groene Hart. In het begin was de brouwerij gevestigd in de historische korenmolen De Arkdruif langs de Oude Rijn.... De hoofdbrouwerij is inmiddels iets verderop in dezelfde straat te vinden. De bierliefhebbers kunnen echter nog steeds bij de korenmolen terecht, daar is nu namelijk Brouwcafé De Molen gevestigd. In dat café wordt nog steeds gebrouwen en gekookt met en naast de molenbieren. Bij De molen is ook het begin-, en eindpunt van de rondleidingen door de brouwerij. Naast het brouwcafé is er ook een bierwinkel te vinden waar bieren van De Molen en andere craft- en speciaalbieren uit de hele wereld te vinden zijn. ... Brouwerij De Molen organiseert ook jaarlijks hun/haar/zijn eigen bierfestival. Op het Borefts festival staan naast brouwerij De Molen altijd nog veel (inter)nationale brouwerijen, allemaal met eenzelfde filosofie als de Bodengraafse brouwers: de kwaliteit staat voorop. Binnen korte tijd heeft het festival dan ook net zo'n goede naam gemaakt als de brouwerij zelf. Bij de jaarlijkse verkiezing van 100 beste brouwerijen ter wereld van RateBeer staat brouwerij De Molen dan al jaren steevast in de bovenste helft van de lijst. Bij de editie van 2020 vonden de honderdduizenden stemmers dat De Molen, als best gewaardeerde Nederlandse brouwerij, op plek 23 behoorde.... In 2019 werd brouwerij De Molen volledig overgenomen en opgenomen in de Swinkels Family Brewers, nadat Bavaria (later veranderde de naam) in 2016 al een minderheidsbelang van 35% had genomen. In de jaren die daarop volgden ontwikkelde de relatie tussen De Molen en SFW en met de volledige overname werd er nog meer mogelijk voor de brouwerij. Het brouwproces is na de overname helemaal niet veranderd. Brouwerij De Molen heeft, net zoals de trappistbieren van La Trappe, een 'status aparte' gekregen. Door die status is het aansturen en managen van de brouwerij niet aangepast. Vanuit Lieshout wordt met name de vertegenwoordiging en distributie geregeld en heeft brouwerij De Molen al veel technische ondersteuning mogen ontvangen. (https://www.misterhop.com/brouwerij-de-molen)

Brouwerij de Molen volledig overgenomen door Swinkels Family Brewers 01 februari 2019 om 09:38 Brouwerij de Molen wordt volledig overgenomen door Swinkels Family Brewers. De brouwerij wordt opgenomen in de brouwersfamilie maar blijft autonoom zelfstandig. Op 4 april 2016 publiceerde de brouwerij uit Bodegraven De Vier Wieken van Brouwerij de Molen. Een missie statement waarin men de waarden en normen voor de brouwerij in de toekomst wilden borgen. 1. Geen concessies aan smaak, balans en ingrediënten. 2. Altijd blijven experimenteren en innoveren. 3. Samenwerking en kennisuitwisseling met andere craft-beer brouwerijen. 4. Ambassadeur zijn voor de werkelijke craft-beer scene, die wat De Molen betreft staat voor kwaliteit en diversiteit boven alles. Voor Brouwerij de Molen zijn deze vier wieken nu, aan het begin van 2019, nog steeds de basis en energie. Geïncorporeerd in de brouwplanning, de recepten, het Borefts festival, de contacten in binnen- en buitenland, de visie op innovatie en experimenteren. En die basis wil de brouweri blijven verankeren.... Twee en een half jaar na de introductie van de 'Vier Wieken van De Molen' hebben Menno Olivier, John Brus & Jaco Geerlof een update gegeven aan deze visie. De afgelopen twee en half jaar hebben we met ons team en betrokken partners volhardend gewerkt aan een stabiele groei met kwaliteit en betere distributie. We maakten meer hectoliters en meer verschillende bieren dan ooit, deden wereld wijd meer collaboration brews dan ooit, werden door de proevers van RateBeer o.a. tot nr.06 in de Top 100 van beste brouwerij ter wereld gekozen en vierden een strak uitverkocht 10de Borefts Bier Festival met 7000 bezoekers en 24 gastbrouwerijen uit de hele wereld. Je zou kunnen zeggen ‘niets meer aan doen’... Onze visie op het toekomstbestendig maken van de brouwerij, getriggerd door diverse interne- en externe ontwikkelingen en gebeurtenissen, is echter steeds in beweging geweest. Bijvoorbeeld door de ontwikkelingen in de branche en de markt: het grote aantal lokale brouwerijen en het verzadigd raken van de behoefte. Maar ook de verantwoordelijkheid die we willen nemen voor onze brouwerij: de mensen in ons eigen team en dat van Stichting Philadelphia, de sociale werkplaats die we in huis hebben. Onder andere deze redenen hebben ertoe geleid dat we een volgende stap gaan zetten. ... In 2016 maakten we bekend dat Bavaria, inmiddels Swinkels Family Brewers, een minderheidsbelang van 35% in Brouwerij de Molen nam. De relatie met en betrokkenheid van Swinkels Family Brewers heeft zich in de daaropvolgende 2,5 jaar ontwikkeld en recent zijn wij gezamenlijk gaan onderzoeken wat voor Brouwerij de Molen de meest optimale route naar de toekomst is. ... Swinkels Family Brewers heeft vanaf het eerste contact aangegeven uiteindelijk Brouwerij de Molen ‘in de familie op te willen nemen’. Nadat we elkaar in 2,5 jaar steeds beter hebben leren kennen zetten we vol vertrouwen de volgende stap. Brouwerij de Molen wordt door overname van alle resterende aandelen volledig opgenomen in de Brabantse familie brouwerij. De Molen krijgt daarbij een vergelijkbare autonome ‘status aparte’ als bijvoorbeeld ook De Koningshoeven (La Trappe) die heeft. In de dagelijkse aansturing en het management van de brouwerij verandert daarom ook niets. Swinkels gaat voor De Molen in vertegenwoordiging en distributie van enorme waarde zijn, onder andere gezien recentelijk nieuwe ontwikkelingen als het verwerven van groothandel Bier&cO. In technische ondersteuning heeft De Molen bijvoorbeeld de afgelopen jaren al volop kunnen vertrouwen op ondersteuning vanuit Lieshout. ... Deze update van onze verklaring in april 2016 kunnen we besluiten met dezelfde alinea als destijds: Er volgen opwindende jaren voor ons en ons team. We zijn en blijven de baas. We doen nog altijd wat we het liefste doen en er komt meer bier van Brouwerij de Molen op meer plekken beschikbaar. Wij hebben er zin in! Cheers, Menno Olivier, John Brus & Jaco Geerlof (https://www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-de-molen-volledig-overgenomen-door-swinkels-family-brewers)

Al maanden gonsde het van de geruchten: Bavaria zou De Molen hebben gekocht. Verleden jaar maakte De Molen bekend dat zij met de Brabantse familiebrouwers een exclusieve distributieovereenkomst hadden gesloten en er werd op Borefts Bierfestival een Swinkels familielid in keurig en perfect detonerend pak gesignaleerd. Zowel Bavaria als De Molen ontkende een verdergaande verbintenis – maar dat bleek niet langer vol te houden. Here’s the deal.Al in begin 2015 heeft Bavaria Brouwerij, via een BV waarin zij participeert met Brouwerij De Koningshoeven, 35% van het aandelenkapitaal van Brouwerij De Molen overgenomen. De aandelen zijn afkomstig van diverse kleinere oorspronkelijke aandeelhouders: Menno en John houden gezamenlijk de meerderheid van de aandelen. Met deze transactie wordt er dus niet direct geld in het bedrijf geïnvesteerd: Bavaria heeft hiermee vooral het distributierecht van De Molen in de Benelux gekocht, en zo kan een lentebier van De Molen bijvoorbeeld exclusief voor aan Bavaria gelieerde horeca zaken worden gehouden.... Menno en John benadrukken dat hun idealen niet zijn veranderd en dat zij, met de nieuwe aandeelhouder, duidelijk hebben afgesproken dat daaraan ook niet getornd zal worden.  Geen concessies aan smaak en ingrediënten; blijven experimenteren en innoveren; samenwerken met en kennis delen met andere craft brouwerijen; ambassadeur zijn voor ‘de werkelijke craft beer scene’ die voor hen staat voor kwaliteit en diversiteit. Voor John en Menno ‘de vier wieken van De Molen’ – en als ik Bavaria was, zou ik er geen seconde aan denken hier ook maar iets aan te veranderen. (https://www.mylifewithbeer.nl/brouwerij-de-molen-deels-in-handen-van-bavaria/)

Een geruststelling voor veel bierliefhebbers is dat de oprichters ook in de toekomst actief betrokken blijven. John Brus. "Voor ons verandert er niet veel. De bieren van De Molen blijven hetzelfde. We profiteren juist van bijvoorbeeld de technische kennis van Swinkels. Zo hebben we eens per week een specialist van Swinkels over de vloer die kijkt hoe we het brouwproces verder kunnen verbeteren. Het enige dat er voor mij persoonlijk verandert, is dat ik een stukje minder druk voel." (https://www.bierista.nl/actueel/swinkels-molen-bavaria)

Brouwerij De Molen overgenomen door Bavaria 1 februari 2019 | 19:13 Vandaag is bekend gemaakt dat Brouwerij de Molen uit Bodegraven volledig in handen komt van Swinkels Family Brewery uit Lieshout, voorheen bekend als Bavaria. In 2016 nam het bedrijf al een minderheidsaandeel van 35% in de Bodegraafse brouwerij. ... De (ex-)eigenaren Menno Olivier, John Brus en Jaco Geerlof zijn blij met de overname. Swinkels gaat voor De Molen in vertegenwoordiging en distributie van enorme waarde zijn. En ook kan de brouwerij rekenen op technische steun vanuit Lieshout. Maar wat voor de heren heel belangrijk is, De Molen behoudt zijn eigen identiteit. De Molen krijgt namelijk een vergelijkbare ‘status aparte’ zoals ook De Koningshoeve (La Trappe) die heeft. Dankzij de overname kunnen de Bodegraafse brouwers zich volledig blijven concentreren op wat ze het liefste doen: onderscheidend en goed bier brouwen, op hun eigen voorwaarden. Dit was voor hen ooit de reden om te starten met het brouwen, en dat blijven ze dus doen. De volledige verklaring van de brouwers kunt u lezen op de website van de brouwerij. Brouwerij de Molen is wereldwijd bekend als craftbeer brouwerij en is in 2004 gestart in de historische korenmolen De Arkduif. Je kunt bieren van Brouwerij de Molen tegenkomen in onder andere Japan, Brazilië, Noorwegen, Spanje, India, Canada, de Verenigde Staten, Denemarken, Polen en zelfs België. In Nederland is het vooral verkrijgbaar in bierwinkels en speciaalbiercafé’s. (https://www.rebonieuws.nl/algemeen/brouwerij-de-molen-overgenomen-door-bavaria/)

Dus na de overname zijn de brouwers dus weer meer gericht op bierontwikkeling? Dat is positief.

Maar wat zijn die bitterkoekjes eigenlijk?

Een bitterkoekje is een koekje dat bestaat uit een mengsel van gemalen bittere en zoete amandelen, suiker en eiwit. Dit mengsel wordt in bergjes op een met bakpapier beklede bakplaat gespoten en platgedrukt, waarna het in een oven op 200 graden C wordt gebakken. Soms worden ze ook gebakken op bakpapier (ouwel). (https://www.nederlands-dis.nl/basis/snoeperij/bitterkoekje/)

In een bitterkoekje zijn naast zoete ook bittere amandelen als smaakversterker verwerkt. Daaruit is dan wel eerst het giftige bestanddeel cyanide verwijderd. Het vergelijkbare Italiaanse amarettokoekje is wat zoeter (en harder) dan het Nederlandse bitterkoekje, omdat de bittere amandelen ontbreken. Bitterkoekjes noemen we ook wel trouwkoeken Bitterkoek dateert van voor de Middeleeuwen. Lange tijd werden bitterkoekjes geserveerd als een stel in ondertrouw ging. Het zoete (suiker) en het bittere (amandelen) stonden symbool voor het huwelijk, met zijn pieken en dalen. Een variant daarop was het serveren van bitterkoekjes met zoete thee. (https://www.quest.nl/maatschappij/geschiedenis/a25626905/verhaal-achter-jodenkoek-bitterkoekjes/)

Een bitterkoekje is een koekje dat bestaat uit een mengsel van gemalen bittere amandelen, kristalsuiker en eiwit. Dit mengsel wordt op een bakplaat gespoten en platgedrukt, waarna het in een oven wordt gebakken. In plaats van amandelen wordt ook wel het binnenste van abrikozenpitten gebruikt als goedkoop alternatief. ... In Italië bestaat een soortgelijk koekje, amaretto, dat met zoete amandelen wordt bereid. Het is vaak harder dan de variant die in Nederland bekend is.  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bitterkoekje)

Eiwit is een heldere vloeistof die in vogeleieren zit. Het is het cytoplasma van het ei. Het bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste proteïnen (vooral ovalbumine) in water. De primaire functies zijn de eierdooier te beschermen en extra voeding te verstrekken voor de groei van het embryonale kuiken; de proteïnen hebben een hoge voedingswaarde. In tegenstelling tot de eidooier bevat het weinig vet. Eiwit wordt vaak in de keuken gebruikt. Veelal wordt het bij het koken gescheiden van de dooier. De naam dankt eiwit aan de kleur die het krijgt als het wordt verhit. Bij gebruik van onverhitte producten met eiwit bestaat de kans op een salmonellabesmetting. Eiwit kan tot schuim worden geklopt (stijfkloppen). Dan zal al het gereedschap vetvrij moeten zijn. Een beetje citroenzuur, een klein snufje zout of wijnsteen helpt om het eiwit goed stijf te krijgen en het dient dan als basis voor schuimgebak (meringue), schuimpjes, spekjes (marshmellows), negerzoenen en Haagse bluf. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eiwit_(ei))

(Tafel)suiker of kristalsuiker is een voedingsmiddel. Sacharose, de algemene benaming voor suiker in chemische zin, is een koolhydraat, meer specifiek een disacharide met molecuulformule C12H22O11. Suiker smaakt zoet. Naar gelang van de winning wordt het ook bietsuiker of rietsuiker genoemd. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Tafelsuiker)

De amandel is het zaad van de amandelboom (Prunus dulcis). De amandelboom valt onder het geslacht Prunus (Prunus subg. Prunus sect. Amygdalus). Bittere amandelen zijn de vruchten van Prunus dulcis L. var. amara. Zoete amandelen zijn de vruchten van Prunus dulcis var. dulcis. Amandelen worden in augustus geoogst. De buitenkant van de 'pit' van deze steenvrucht wordt gekraakt; het vlies wordt verwijderd door de amandel kort te blancheren. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Amandel_(noot))

Steenvrucht, ook wel steenfruit, is een verzamelnaam voor diverse vruchten met een harde pit in het midden.[1] In de pit (de "steen") zit het eigenlijke zaad.... Voorbeelden van planten met steenvruchten zijn de bomen en heesters van het geslacht Prunus, zoals kers, perzik, nectarine, abrikoos, amandel en pruim. Buiten dit geslacht vinden we steenvruchten bij bijvoorbeeld koffieplantsoorten, olijf, kokosnoot, mango, walnoot, kornoelje en bramen.... De verzamelsteenvrucht, zoals bij de braam, framboos of Japanse wijnbes is ontstaan uit vele vrije vruchtbladen van één bloem, die afzonderlijke steenvruchtjes vormen. Deze vruchtjes zitten dus op dezelfde bloembodem en worden omgeven door één kelk. ... De pit van sommige steenvruchten bevat waterstofcyanide, zoals bij (bittere) amandel. Inname van meerdere van deze pitten kan dodelijk zijn. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenvrucht)

Abrikozenpitten hebben een hoog gehalte aan cyanogenische glycosiden, waaruit het zeer giftige blauwzuur vrij kan komen. Gemiddeld bevatten abrikozenpitten 217 mg cyanide per 100 gram.[1] Een dodelijke dosis blauwzuur voor een volwassene is ongeveer 3,7 mg per kg lichaamsgewicht. Er zijn in de wetenschappelijke literatuur verschillende gevallen beschreven van cyanidevergiftiging bij kinderen door het eten van abrikozenpitten.[1][2] Naar aanleiding van een bericht over een vergiftigingsincident zijn sinds 2018 de pitten in Nederlandse winkels niet meer te koop.[3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Abrikoos#Consumptie_van_abrikozenpitten) 

Bitterkoekjes zijn één van de bekendste amandelkoekjes van Nederland. Oorspronkelijk komt de bittere smaak van deze koekjes door de bittere amandelen die erin gebruikt worden. Omdat bittere amandelen heel lastig verkrijgbaar zijn – en ze bij verkeerd gebruik giftig zijn – heb ik gekozen voor een recept met amandelextract. (https://rutgerbakt.nl/koek-recepten/bitterkoekjes-bakken-recept/)

Traditioneel worden amaretti bereid met kippeneiwit, wat ze hun lekkere zachte structuur geeft. Maar ze zijn ook heel goed, en minstens zo lekker, te bereiden zonder ei, met behulp van die magische eivervanger, aquafaba. Anders dan de chicque naam misschien doet vermoeden, is aquafaba niets anders dan de vloeistof uit een blikje kikkererwten, of het overgebleven kookvocht uit een pan met bonen. Door de combinatie van plantaardige eiwitten en koolhydraten in dit vocht lijken de eigenschappen ervan erg op die van eieren, wat het een ideale vervanger maakt van zowel eiwitten als hele eieren. Vers afgegoten smaakt aquafaba nog duidelijk naar kikkererwten. Maar je kunt de vloeistof stijfkloppen zoals je dat met eiwit zou doen en als hij eenmaal schuimig en volumineus is, is de smaak helemaal verdwenen. Dus mocht je het je hebben afgevraagd: deze amaretti smaken helemaal niet naar peulvruchten, alleen maar lekker naar amandel. (https://www.sprigsandsage.com/nl/vegan-bitterkoekjes-met-aquafaba/)

De sinaasappel (ook wel appelsien genoemd) is de vrucht van de sinaasappelboom (Citrus sinensis), die tot het geslacht Citrus behoort. De soort wordt ook wel zoete sinaasappel genoemd, om hem te onderscheiden van de zure sinaasappel of bittersinaasappel (Citrus aurantium). De sinaasappel wordt in België en Nederland uit subtropische landen rond de Middellandse Zee geïmporteerd, zoals Israël, Spanje en Marokko. De vrucht verkleurt tijdens rijping van groen naar oranje. Vruchten uit tropische gebieden zoals Suriname verkleuren door het ontbreken van koude nachten slechts weinig, daarom worden ze soms kunstmatig oranje gekleurd. De kleur van de schil heeft geen invloed op de smaak. Veel perssinaasappels komen uit Brazilië.[1] Sinaasappels worden gepeld gegeten of geperst tot sinaasappelsap. Het vruchtvlees is licht oranjegeel van kleur, met een kenmerkende frisse smaak. Er bestaan ook sinaasappels met rood vruchtvlees: de bloedsinaasappels. De vrucht is ook een grondstof voor limonade zoals "ranja". De schil wordt voor marmelade gebruikt en als smaakmaker voor onder andere witbier of gekonfijt voor onder andere gebak (voor smaak en decoratie). ... De sinaasappel komt oorspronkelijk uit China (in de oude vorm: Sina), waar ook de naam naar verwijst. In het Vroegnieuwnederlands komt "appel sina" voor, in het Nieuwnederlands "appelsien".[2][3] Vanuit Nederland werd vanaf de 18e eeuw de sinaasappel verspreid over Noord-Europa. Hierdoor komt het dat de Nederlandse naam appelsien door andere talen overgenomen is zoals in het Duits ("Apfelsine"), het Zweeds ("apelsin"), en Deens en Noors ("appelsin"). In andere talen zoals Roemeens ("Portocal"), Turks ("Portakal"), Bulgaars ("портокал" portokal), Grieks ("πορτοκάλι" portokáli), Perzisch ("پرتقال" porteqāl) en Arabisch ("برتقال" burtuqāl) wordt de vrucht naar Portugal genoemd, dat in de 15e eeuw als eerste land sinaasappels uit China importeerde. De benaming "appeltjes van oranje" slaat op de zure of bittere sinaasappel. Deze naam is een verbastering van het Oudfranse pume orange of Ouditaliaanse pom-arancia. Het rechterlid van beide aanduidingen heeft de Perzische wortel naranj "zure sinaasappel". In sommige talen zoals het Frans ("orange") en het Engels ("orange") is deze naam in de vijftiende eeuw op de nog onbekende vrucht overgegaan. In Hongarije heet de vrucht "narancs", waar de naam ook gebruikt wordt voor de kleur oranje. ... Fylogenetisch onderzoek door Qiang Xu et al. (2013) toonde aan dat de sinaasappel een hybride is van de mandarijn (Citrus reticulata) met de pompelmoes (Citrus maxima), waarbij driekwart van de genen afkomstig is van de mandarijn en één kwart van de pompelmoes.[7] Zo'n resultaat zou bijvoorbeeld verkregen kunnen worden door eerst de pompelmoes met de mandarijn te kruisen en dan het kruisingsproduct nogmaals met de mandarijn te kruisen. De oudste vermelding van een sinaasappel, in Chinese literatuur, dateert van 314 v.Chr.[7] De kruising moet dus al meer dan 2300 jaar geleden hebben plaatsgevonden.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Sinaasappel)

Oranje is een kleur die zich in het spectrum tussen rood en geel bevindt, bij golflengtes tussen 620 en 585 nanometer. De kleur kan dan ook door menging van geel en rood verkregen worden. In de (niet-wetenschappelijke) traditionele kleurenleer is het een secundaire hoofdkleur. De complementaire kleur is ultramarijnblauw.... Het woord oranje is afkomstig van het Perzische narang (het Spaanse naranja), dat sinaasappel betekent. Ook in veel andere talen, zoals Engels, Frans, Duits en Spaans, wordt hetzelfde woord gebruikt voor 'oranje' en 'sinaasappel'.... De kleur oranje komt vrij weinig in de natuur voor en kent dan ook niet zo veel symboliek als de meeste andere kleuren. Een uitzondering is dat het symbool staat voor Nederland. Dit komt door het Nederlandse koningshuis. De Vader des Vaderlands Willem van Oranje erfde van zijn neef Rene van Chalon de titel Prins van Oranje, een titel die hoorde bij het Prinsdom Orange in Frankrijk. Het oranje staat in Nederland voor alle nationale sportteams en pars pro toto veelal voor geheel Nederland. Ook op Koningsdag wordt veel oranje gedragen. Gedurende de Tweede Wereldoorlog sprak Koningin Wilhelmina haar bevolking vanuit Londen toe via Radio Oranje. Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima ontvingen van Nationaal Cadeau bij hun huwelijk in 2002 het Oranje Fonds. Ook in Ivoorkust wordt oranje geassocieerd met het nationaal voetbalelftal. De Nederlandse vlag die bij de Unie van Utrecht in 1579 officieel werd aangenomen was oranje, wit, blauw. De rood, wit, blauwe vlag werd pas in 1937 bij Koninklijk Besluit de officiële vlag van het Koninkrijk der Nederlanden.[1] Een variant van de Nederlandse vlag is het Oranje Blanje Bleu, die voorzien met een VOC-symbool de vlag van deze organisatie was. Zo is de kleur ook in Zuid-Afrika beland. De huidige Zuid-Afrikaanse vlag heeft geen oranje meer. De grootste rivier van het Zuid-Afrika heet de Oranjerivier omdat de kleur van de aarde vaak naar het oranje zweemt. Een van de twee Boerenrepublieken lag tussen de Oranjerivier en de Vaalrivier en heette oorspronkelijk Oranje Vrijstaat. Ook de vlag van de apartheidstaat was gebaseerd op Oranje-blanje-bleu. In Ierland is de kleur door toedoen van Koning-Stadhouder Willem III de kleur van de kolonisten geworden. In Noord-Ierland worden ieder jaar door de Oranjeorde Oranjemarsen georganiseerd. In Georgië koos oppositieleider Micheil Saakasjvili de kleur oranje als symbool van verzet tijdens de Rozenrevolutie in november 2003. Een jaar later vond in Oekraïne een soortgelijke omwenteling plaats: de Oranjerevolutie onder leiding van Viktor Joesjtsjenko. Joodse kolonisten gebruikten de kleur als teken van verzet tegen de ontruiming van de Gazastrook in augustus 2005. In de kleurcodering voor elektronica staat oranje voor het cijfer 3. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Oranje_(kleur))

Al dat oranje heeft te maken met de achternaam van de onze Koning: Oranje-Nassau. Heel lang geleden trouwde een voorouder van de Koning, Hendrik III van Nassau met een dame uit Breda. Zij kregen toen het Franse prinsdom Orange in hun bezit. Een prinsdom is een gebied waar een prins de baas over is. Aan dit prinsdom zat de titel 'Prins van Oranje' verbonden. Deze titel was erfelijk: deze werd doorgegeven van vader op zoon. Toen de zoon van Hendrik stierf had hij geen kinderen, zodat de titel terecht kwam bij zijn Duitse neef Willem van Nassau. ... Omdat ons koningshuis het woord 'oranje' in de familienaam heeft, is deze kleur onze nationale kleur geworden. Daarom wordt het gebruikt bij Koningsdag en bij de tenues van nationale sportclubs! (https://willemwever.kro-ncrv.nl/vraag_antwoord/geschiedenis/waar-komt-dat-oranje-toch-vandaan)

The word orange entered Middle English from Old French and Anglo-Norman orenge. The earliest recorded use of the word in English is from the 13th century and referred to the fruit. The earliest attested use of the word in reference to the colour is from the 16th century. It is generally thought that Old French borrowed the Italian melarancio ("fruit of the orange tree", with mela "fruit") as pume orenge (with pume "fruit"). Although pume orenge is attested earlier than melarancio in available written sources, lexicographers believe that the Italian word is actually older. (https://www.liquisearch.com/orange_word/etymology)

late 14c., in reference to the fruit of the orange tree (late 13c. as a surname), from Old French orange, orenge (12c., Modern French orange), from Medieval Latin pomum de orenge, from Italian arancia, originally narancia (Venetian naranza), an alteration of Arabic naranj, from Persian narang, from Sanskrit naranga-s "orange tree," a word of uncertain origin. Not used as a color word in English until 1510s (orange color), "a reddish-yellow color like that of a ripe orange." Colors similar to modern orange in Middle English might be called citrine or saffron. Loss of initial n- probably is due to confusion with the definite article (as in une narange, una narancia), but also perhaps was by influence of French or "gold." The name of the town of Orange in France (see Orangemen) perhaps was deformed by the name of the fruit. Orange juice is attested from 1723.... The tree's original range probably was northern India. The Persian orange, grown widely in southern Europe after its introduction in Italy 11c., was bitter; sweet oranges were brought to Europe 15c. from India by Portuguese traders and quickly displaced the bitter variety, but only Modern Greek still seems to distinguish the bitter (nerantzi) from the sweet (portokali "Portuguese") orange. Portuguese, Spanish, Arab, and Dutch sailors planted citrus trees along trade routes to prevent scurvy. On his second voyage in 1493, Christopher Columbus brought the seeds of oranges, lemons and citrons to Haiti and the Caribbean. Introduced in Florida (along with lemons) in 1513 by Spanish explorer Juan Ponce de Leon. It was introduced to Hawaii in 1792. (https://www.etymonline.com/word/ORANGE)

Nou sinaas vond ik niet echt in het bier, maar waarschijnlijk dat het zo een onderlaag vormt waarop die bitterkoekjes goed uitkomen? Geen idee, maar ik wist wel dat de kleur vernoemd was naar de vrucht. Dat abrikozenpitten dan weer zo gevaarlijk zijn dat ze niet verkocht worden in Nederland wist ik dan weer niet...


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692