Wereld Diabetes Dag (WDD) is de belangrijkste wereldwijde bewustwording campagne voor diabetes.
Wereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.
In 2007 heeft Wereld Diabetes Dag voor het eerst plaatsgevonden onder auspiciën van de Verenigde Naties. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen (www.beleven.org/feest/wereld_diabetesdag).
Diabetes heeft te maken met insuline:
Diabetes type 2 is eigenlijk het gevolg van een langdurige, zwakke, maar constante ontsteking van het vetweefsel. Door deze ontsteking worden weefsels in het lichaam, zoals spieren en lever, minder gevoelig voor insuline.Het is een ziekte die wordt gekenmerkt door een verhoogd glucosegehalte (suiker) in het bloed. Dit veroorzaakt dorst, een droge mond, veel plassen, wazig zien, moeheid, lusteloosheid en slecht genezende wonden. Bij diabetes type 2 produceert het lichaam wel insuline maar is het in de loop van de tijd minder gevoelig voor insuline geworden. Dit in tegenstelling tot diabetes type 1 waarbij het lichaam helemaal geen insuline produceert (www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/diabetes-type-2).
Voor diabetici is het simpel bestellen van een glas bier of wijn net even anders dan voor de medemens zonder diabetes. Immers, het drinken van alcohol heeft een duidelijke invloed op de suikerspiegel. Mensen met diabetes hebben een absoluut of relatief tekort aan insuline. Dit hormoon wordt in de alvleesklier gemaakt en zorgt ervoor dat glucose, oftewel suiker, in de cellen kan worden opgenomen om te fungeren als brandstof. Ook alcohol is een suiker, ook wel koolhydraat genoemd.
Alcohol is behalve een genotsmiddel een belangrijke energiebron. Daarnaast heeft alcohol positieve effecten. Zo is het drinken van 1 of 2 alcoholische consumpties per dag goed ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Het drinken van rode wijn zou hierbij nog meer positieve effecten hebben vanwege de aanwezigheid van Resveratrol; een stofje in de schil van druiven. Recent onderzoek laat ook positieve effecten zien bij het drinken van witte wijn. Voor de lever is alcohol echter schadelijk, want het legt verschillende processen in het orgaan stil. Chronisch en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot volledige ontregeling van de diabetes (www.spaarneziekenhuis.nl/nl/blog/Paginas/Biertje-pakken-met-diabetes-.aspx).
Verkies biersoorten met een alcoholgehalte tussen 4,1 en 5,5° en een suikergehalte van 3 tot 4 gram per 100 milliliter. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld pilsbier, kriek, geuze en biologische bieren. Ook Duvel kan. Tafelbier is eveneens een gezonde keuze en bevat ongeveer 1,5° alcohol en 1,5 gram suiker per 100 milliliter. Uiteraard zijn ook light bieren geschikt voor diabetici, omdat ze minder suiker bevatten: gemiddeld 2 gram per 100 milliliter.
Tenslotte kan u ook alcoholvrij bier kiezen, waarvan het suikergehalte vergelijkbaar is met dat van pils. De genoemde biersoorten mag u als diabetespatiënt met mate drinken, liefst in combinatie met een maaltijd (www.bierengezondheid.be/index.php/articles/nl/cid=17/aid=201/).
Door het remmende effect op haar werking kan de lever bij alcoholinname geen suiker aanmaken en kan bij mensen met diabetes een zogeheten hypo ontstaan. Dat is de situatie waarbij iemand een te lage bloedsuikerspiegel heeft en symptomen kan krijgen als trillen, transpireren, vermoeidheid tot bewusteloosheid aan toe. Symptomen trouwens die omstanders kunnen verwarren met die van dronkenschap. Een hypo is op te vangen met het innemen van suiker in de vorm van bijvoorbeeld limonade. Om een hypo te voorkomen krijgen diabetici het advies om altijd wat koolhydraten te nuttigen bij het drinken van alcohol. Het effect van alcohol op de lever is van langere duur en het is dus zaak om tot zeker twaalf uur na de inname waakzaam te blijven en eventueel de bloedglucosespiegel te checken (www.spaarneziekenhuis.nl/nl/blog/Paginas/Biertje-pakken-met-diabetes-.aspx).
Diabetes type 2 is een toenemend probleem, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Men verwacht dat er over een paar jaar één miljoen Nederlanders diabetes zullen hebben. De term ouderdomssuikerziekte is ook enigszins achterhaald omdat steeds jongere mensen deze vorm van suikerziekte krijgen (www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/diabetes-type-2).
Wat je drinkt, doet evenveel met je lichaam als wat je eet. Je drinkt een glas vaak snel en ongemerkt leeg. Daarom is het goed om er bewust mee om te gaan. Een glaasje alcohol op zijn tijd kan ook met diabetes, maar met mate. Het officiële advies: vrouwen niet meer dan 1 glas per dag, mannen maximaal 2 glazen per dag (www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/over-eten/drinken).
ook zonder diabetes kan suiker slecht voor je zijn. Een maand lange enkel cola drinken is ongezond zo demonstreerde George Prior in 2014.
Niet enkel dat suiker ongezond is, maakt het slecht. We eten er ongemerkt veel van (1/2 kilo/week?). Vooral het feit dat het vaak 'verborgen' in je voedsel is verstopt maakt het een slechte stof. Zo zit het onder allerlei (een stuk of 16) aliassen in voedsel. Voorbeelden waar suiker inzit:
- ketchup
- soep
- pindakaas
en dus ook in bier:
Hidden levels of sugar in alcohol revealed
Study by The Telegraph finds a single pint of cider contains almost as much sugar as the World Health Organisation recommends should be an average person’s daily limit (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
????
Pardon, hidden levels?
Het lijkt Mario World wel!?
Edward Malnick schreef op 29 maart 2014 het volgende over dit onderwerp:
A study carried out by experts for The Telegraph found that many alcohols contain significant amounts of sugar in a single serving.
A single pint of cider contained almost as much sugar as the World Health Organisation (WHO) recommends should be an average person’s daily limit. A tin of gin and tonic contains about half that.
This month, the WHO said a person’s daily intake of added sugar should be halved to six teaspoons to help avoid growing health problems including obesity and tooth decay (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Hierbij vraag ik me af welke experts The Telegraph heeft gevraagd. In maart 2014 heeft de WHO blijkbaar 6 theelepels 'additioneel' (?) suiker als maximaal grenswaarde genoemd. Zo een hoeveelheid gaat toch ook in een kopje of 6 aan thee of koffie? Of in een cake (of zelfs ketchup). Dus ik vind het wel een erg lage hoeveelheid. In veel producten zit al verborgen suiker toegevoegd.
Britse wetenschappers (University College London en London School of Hygiene and Tropical Medicine) (A reappraisal of the quantitative relationship between sugar intake and dental caries: the need for new criteria for developing goals for sugar intake (2014), Aubrey Sheiham and W Philip T James): Om een beeld te geven: voor een gemiddelde vrouw komt een energie-inname van 5% uit vrije suikers neer op 25 gram suiker, 5 a 6 klontjes per dag. Voor een man staat de teller op 35 gram, 7 à 8 theelepels. Dat betekent dat een man één blikje frisdrank kan drinken en hij zit al aan zijn tax. En dat is nog zonder de suiker die onvermijdelijk ook nog in andere voedingsmiddelen zit (www.foodlog.nl/short-news/detail/suikerrichtlijnen-moeten-nog-verder-omlaag/).
Publishing her annual report as Britain’s chief medical officer last week, Dame Sally Davies, warned manufacturers to “ramp up” attempts to reduce the amount of added sugar in food and drink — saying a “sugar tax” may be needed.
She also expressed concern about the wider effects of alcoholic drinks on health, partly because they tend to contain high calorie levels.
“The average quantity of alcohol consumed per person in the UK remains far higher than 50 years ago,” her report stated. “Excess alcohol consumption is associated with cardiovascular disease, cancers of the digestive organs, breast cancer, and suicide.” (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Suikertax is een woord dat al enkele jaren rondzoemt. Werkt het wel of niet en is het wel eerlijk voor de lagere inkomens? (www.voedingnu.nl/nieuws/vmt-nieuws/2012/mogelijk-geen-suiker-en-vettaks-in-denemarken.172151.lynkx, www.voedingnu.nl/vet-of-suikertax-heeft-invloed-op-koopgedrag.245903.lynkx, http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=7668&lang=en, www.foodlog.nl/short-news/detail/suikertax-leidt-tot-minder-frisdrankaankopen/, www.foodlog.nl/short-news/detail/vk-suikertax-zou-obesitas-helpen-beteugelen/, www.foodlog.nl/short-news/detail/geen-frisdranktax-in-belgie/, www.spiegel.de/international/europe/denmark-to-repeal-tax-on-soda-and-beer-to-limit-cross-border-shopping-a-895857.html)
Een artikel in Nature was deze week reden voor veel opwinding Deskundigen deden een oproep om suikers die aan voeding worden toegevoegd net zo te controleren als alcohol. In wezen is suiker in de hoeveelheden waarin we het consumeren een toxische stof (www.efaa.nl/web/nieuws/deskundigen_vinden_het_tijd_voor_suikertax).
Belgische wetenschappers Gezondheidseconoom Lieven Annemans en medisch ethicus Ignaas Devisch van de Universiteit Gent berekenden dat de invoering van een belasting van 10% op ongezonde voeding België miljarden euro's aan besparingen op gezondheidskosten zou opleveren. De noodzaak voor een dergelijke 'snoeptaks'én een goede aanwending van de opbrengsten werden als voorwaarden voor een succesvolle introductie van een dergelijke maatregel genoemd (www.foodlog.nl/short-news/detail/belgie-gezondheidscheques/, www.foodlog.nl/short-news/detail/belgie-kan-met-snoeptaks-miljarden-gezondheidskosten-besparen/).
De GGD stelt zelfs: Suiker, de gevaarlijkste drug van deze tijd
Endocrinoloog Aart Jan van der Lelij legde laatst in de Volkskrant uit hoe het in ons lichaam werkt. Hebben we energie nodig, dan eten we. Is er genoeg energie, dan stoppen we.
Van dat principe maken vooral eiwitten en vetten gebruik. Suiker verstoort dat mechanisme. Wie suikers inneemt wil steeds meer, ook als het hongergevoel is verdwenen. Geef iemand eieren en hij stopt op een gegeven moment. Geef hem koekjes en hij eet door ook al doet zijn maag pijn. Suiker is dus eigenlijk een vorm van verslaving. Het is net zo zwaar om van de drang naar zoet voedsel af te komen als van roken. Daardoor werkt diëten altijd maar tijdelijk. Verslavingstherapie is beter.
Van der Lelij geeft ook aan dat de voedingsindustrie gebruikmaakt van dit mechanisme, en voedingsmiddelen daarom (onnodig) zoeter maakt. Zo bekeken bestaat er dus wel degelijke slechte voeding: voeding die het evenwicht in ons lichaam verstoort en leidt tot verslaving. Net als alcohol en tabak is suiker dus eigenlijk een drug (www.ggdghor.nl/nieuws/2013/09/12/suiker-de-gevaarlijkste-drug-van-deze-tijd/, http://zembla.vara.nl/seizoenen/2013/afleveringen/21-02-2013/ggd-directeur-wil-suikertaks, www.telegraaf.nl/binnenland/21893481/__GGD_wil_taks_op_suiker__.html, www.telegraaf.nl/feed/krantart/krantart_binnenland/21893144/__Suiker_werkt_zwaar_verslavend__.html).
De Suikerstichting ontkend dit uiteraard (www.foodlog.nl/short-news/detail/suikestichting-suiker-werkt-niet-verslavend/). Er bestaan echter wel tal van tips over het afkicken van de suikerverslaving, inclusief waarschuwingen voor afkickverschijnselen (http://sochicken.nl/suikerverslaving).
De Amerikaanse stad Berkeley heeft sinds dit jaar een frisdranktax op gesuikerde frisdrank. De consument betaalt de tax niet direct op zijn frisdrankaankopen. Winkeliers en horecaondernemers moeten die afdragen. Zij kunnen de prijsverhoging voor frisdranken verdelen over andere producten zoals light frisdranken, melk en snacks. Omdat het niet om een hoog bedrag gaat, zal het verschil maken, zeggen tegenstanders: ‘Voor tien cent extra laat je de fles cola niet staan en als je een 12-pack wilt rijd je gewoon 50 cent brandstof om’. Hoewel de tax voor een breed scala aan gesuikerde drankjes geldt, zijn light dranken, chocolademelk, 100% fruitsappen en alcoholische dranken vrijgesteld (www.foodlog.nl/short-news/detail/frisdrank-in-de-ban/).
In Nederland wordt overigens al sinds 1972 accijns geheven op frisdrank, vruchten- en groentensappen en mineraalwaters. De 'verbruiksbelasting' bedraagt sinds 1 januari van dit jaar 5,7 of 7,59 cent per liter (frisdrank) (www.foodlog.nl/short-news/detail/frisdrank-in-de-ban/). Maar dit zegt niks over de suiker in het bier.
Maar om hoeveel suiker hebben we het dan?
Bier bevat geen vet, zeer weinig eiwitten (minder dan 0,5%) en een kleine hoeveelheid (ca. 3%) gefermenteerde suiker (in tegenstelling tot de geraffineerde suikers van frisdranken). De eiwitfractie in bier heeft geen enkele voedingswaarde en dient enkel om de schuimhoudbaarheid te bevorderen. De suiker daarentegen heeft wel een zekere voedingswaarde en is grotendeels afkomstig van de gerst. De meeste suiker in bier komt voor onder de vorm van maltose en glucose. Hun hoeveelheid schommelt tussen 35 tot 40 g per liter pilsbier. Andere biersoorten bevatten doorgaans wat meer suiker. Omdat bier geen vet bevat, heeft het niet de verdikkende eigenschappen die men het soms toeschrijft. Bovendien bevat bier dus geen cholesterol en ook geen dioxine, vermits dioxine enkel in vet oplosbaar is (www.bierengezondheid.be/index.php/articles/nl/printable=on/cid=14/aid=66/?PHPSESSID=670045ca84ae1fbafdcabda1afd3127e).
In veel dieetboeken wordt beweerd dat bier veel suikers bevat. Wanneer gedurende het brouwen de gerstemout voor het eerst wordt gekookt bevat het bier inderdaad veel suiker. Maar tijdens het gistingsproces wordt de suiker omgezet in alcohol en koolzuur. Veel populaire bieren bevatten dus eigenlijk geen of zeer weinig suiker.
Alcoholvrij bier bevat over het algemeen geen alcohol, maar mogen eigenlijk wel tot aan 0,5% alcohol bevatten. Aan de andere kant zijn er de ‘zero bieren’, die geen alcohol bevatten.
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bevat bier minder calorieën dan vele andere drankjes. Bier heeft maar 42 calorieën per 100 milliliter. Als je dat vergelijkt met andere drankjes, dan bevat bier veel minder calorieën dan mix-drankjes en ongeveer evenveel als sap.
Wie gematigd drinkt, wordt van bier niet dik. In bier zit minder calorieën dan in de meeste andere alcoholische drankjes. Bier bevat relatief weinig koolhydraten, minder dan wijn bijvoorbeeld. Een glas wijn van 142 ml. bevat zo’n 110 calorieën, 5 gram koolhydraten en ongeveer 13 gram alcohol (die verantwoordelijk is voor 91% van alle calorieën). Dat komt grofweg overeen met dezelfde hoeveelheid calorieën in 341 ml. licht bier (www.hertogjan.nl/biercultuur/biermythes/).
BEER AND ALE
Stella ArtoisPer 660ml bottlesugar content Less than 0.5 tsp*
Premium Spitfire Kentish AlePer 500ml bottle sugar content1 tsp (5g)
CIDER
Bulmers OriginalPer 568ml bottle (1 pint)sugar content 5 tsp (20.5g)
Source: Study carried out for Telegraph *contains less than 0.1g of sugars per 100ml
(www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Wereld Diabetes Dag werd in 1991 door de Internationale Diabetes Federatie (IDF) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geïntroduceerd als reactie op de alarmerende toename van diabetes over de hele wereld. Wereld Diabetes Dag wordt elk jaar gevierd op 14 november ter gelegenheid van de verjaardag van Frederick Banting die, samen met Charles Best, aan de basis stond van de ontdekking van insuline in 1922.
In 2007 heeft Wereld Diabetes Dag voor het eerst plaatsgevonden onder auspiciën van de Verenigde Naties. Het doel van Wereld Diabetes Dag is aandacht en begrip te vragen voor diabetes, die wereldwijd epidemische vormen aanneemt, onder volwassenen maar ook onder kinderen (www.beleven.org/feest/wereld_diabetesdag).
Diabetes heeft te maken met insuline:
Diabetes type 2 is eigenlijk het gevolg van een langdurige, zwakke, maar constante ontsteking van het vetweefsel. Door deze ontsteking worden weefsels in het lichaam, zoals spieren en lever, minder gevoelig voor insuline.Het is een ziekte die wordt gekenmerkt door een verhoogd glucosegehalte (suiker) in het bloed. Dit veroorzaakt dorst, een droge mond, veel plassen, wazig zien, moeheid, lusteloosheid en slecht genezende wonden. Bij diabetes type 2 produceert het lichaam wel insuline maar is het in de loop van de tijd minder gevoelig voor insuline geworden. Dit in tegenstelling tot diabetes type 1 waarbij het lichaam helemaal geen insuline produceert (www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/diabetes-type-2).
Voor diabetici is het simpel bestellen van een glas bier of wijn net even anders dan voor de medemens zonder diabetes. Immers, het drinken van alcohol heeft een duidelijke invloed op de suikerspiegel. Mensen met diabetes hebben een absoluut of relatief tekort aan insuline. Dit hormoon wordt in de alvleesklier gemaakt en zorgt ervoor dat glucose, oftewel suiker, in de cellen kan worden opgenomen om te fungeren als brandstof. Ook alcohol is een suiker, ook wel koolhydraat genoemd.
Alcohol is behalve een genotsmiddel een belangrijke energiebron. Daarnaast heeft alcohol positieve effecten. Zo is het drinken van 1 of 2 alcoholische consumpties per dag goed ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Het drinken van rode wijn zou hierbij nog meer positieve effecten hebben vanwege de aanwezigheid van Resveratrol; een stofje in de schil van druiven. Recent onderzoek laat ook positieve effecten zien bij het drinken van witte wijn. Voor de lever is alcohol echter schadelijk, want het legt verschillende processen in het orgaan stil. Chronisch en overmatig alcoholgebruik kan leiden tot volledige ontregeling van de diabetes (www.spaarneziekenhuis.nl/nl/blog/Paginas/Biertje-pakken-met-diabetes-.aspx).
Verkies biersoorten met een alcoholgehalte tussen 4,1 en 5,5° en een suikergehalte van 3 tot 4 gram per 100 milliliter. Tot deze categorie behoren bijvoorbeeld pilsbier, kriek, geuze en biologische bieren. Ook Duvel kan. Tafelbier is eveneens een gezonde keuze en bevat ongeveer 1,5° alcohol en 1,5 gram suiker per 100 milliliter. Uiteraard zijn ook light bieren geschikt voor diabetici, omdat ze minder suiker bevatten: gemiddeld 2 gram per 100 milliliter.
Tenslotte kan u ook alcoholvrij bier kiezen, waarvan het suikergehalte vergelijkbaar is met dat van pils. De genoemde biersoorten mag u als diabetespatiënt met mate drinken, liefst in combinatie met een maaltijd (www.bierengezondheid.be/index.php/articles/nl/cid=17/aid=201/).
Door het remmende effect op haar werking kan de lever bij alcoholinname geen suiker aanmaken en kan bij mensen met diabetes een zogeheten hypo ontstaan. Dat is de situatie waarbij iemand een te lage bloedsuikerspiegel heeft en symptomen kan krijgen als trillen, transpireren, vermoeidheid tot bewusteloosheid aan toe. Symptomen trouwens die omstanders kunnen verwarren met die van dronkenschap. Een hypo is op te vangen met het innemen van suiker in de vorm van bijvoorbeeld limonade. Om een hypo te voorkomen krijgen diabetici het advies om altijd wat koolhydraten te nuttigen bij het drinken van alcohol. Het effect van alcohol op de lever is van langere duur en het is dus zaak om tot zeker twaalf uur na de inname waakzaam te blijven en eventueel de bloedglucosespiegel te checken (www.spaarneziekenhuis.nl/nl/blog/Paginas/Biertje-pakken-met-diabetes-.aspx).
Diabetes type 2 is een toenemend probleem, zowel in Nederland als in de rest van de wereld. Men verwacht dat er over een paar jaar één miljoen Nederlanders diabetes zullen hebben. De term ouderdomssuikerziekte is ook enigszins achterhaald omdat steeds jongere mensen deze vorm van suikerziekte krijgen (www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/diabetes-type-2).
Wat je drinkt, doet evenveel met je lichaam als wat je eet. Je drinkt een glas vaak snel en ongemerkt leeg. Daarom is het goed om er bewust mee om te gaan. Een glaasje alcohol op zijn tijd kan ook met diabetes, maar met mate. Het officiële advies: vrouwen niet meer dan 1 glas per dag, mannen maximaal 2 glazen per dag (www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/over-eten/drinken).
ook zonder diabetes kan suiker slecht voor je zijn. Een maand lange enkel cola drinken is ongezond zo demonstreerde George Prior in 2014.
Niet enkel dat suiker ongezond is, maakt het slecht. We eten er ongemerkt veel van (1/2 kilo/week?). Vooral het feit dat het vaak 'verborgen' in je voedsel is verstopt maakt het een slechte stof. Zo zit het onder allerlei (een stuk of 16) aliassen in voedsel. Voorbeelden waar suiker inzit:
- ketchup
- soep
- pindakaas
en dus ook in bier:
Hidden levels of sugar in alcohol revealed
Study by The Telegraph finds a single pint of cider contains almost as much sugar as the World Health Organisation recommends should be an average person’s daily limit (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
????
Pardon, hidden levels?
Het lijkt Mario World wel!?
Edward Malnick schreef op 29 maart 2014 het volgende over dit onderwerp:
A study carried out by experts for The Telegraph found that many alcohols contain significant amounts of sugar in a single serving.
A single pint of cider contained almost as much sugar as the World Health Organisation (WHO) recommends should be an average person’s daily limit. A tin of gin and tonic contains about half that.
This month, the WHO said a person’s daily intake of added sugar should be halved to six teaspoons to help avoid growing health problems including obesity and tooth decay (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Hierbij vraag ik me af welke experts The Telegraph heeft gevraagd. In maart 2014 heeft de WHO blijkbaar 6 theelepels 'additioneel' (?) suiker als maximaal grenswaarde genoemd. Zo een hoeveelheid gaat toch ook in een kopje of 6 aan thee of koffie? Of in een cake (of zelfs ketchup). Dus ik vind het wel een erg lage hoeveelheid. In veel producten zit al verborgen suiker toegevoegd.
Britse wetenschappers (University College London en London School of Hygiene and Tropical Medicine) (A reappraisal of the quantitative relationship between sugar intake and dental caries: the need for new criteria for developing goals for sugar intake (2014), Aubrey Sheiham and W Philip T James): Om een beeld te geven: voor een gemiddelde vrouw komt een energie-inname van 5% uit vrije suikers neer op 25 gram suiker, 5 a 6 klontjes per dag. Voor een man staat de teller op 35 gram, 7 à 8 theelepels. Dat betekent dat een man één blikje frisdrank kan drinken en hij zit al aan zijn tax. En dat is nog zonder de suiker die onvermijdelijk ook nog in andere voedingsmiddelen zit (www.foodlog.nl/short-news/detail/suikerrichtlijnen-moeten-nog-verder-omlaag/).
Publishing her annual report as Britain’s chief medical officer last week, Dame Sally Davies, warned manufacturers to “ramp up” attempts to reduce the amount of added sugar in food and drink — saying a “sugar tax” may be needed.
She also expressed concern about the wider effects of alcoholic drinks on health, partly because they tend to contain high calorie levels.
“The average quantity of alcohol consumed per person in the UK remains far higher than 50 years ago,” her report stated. “Excess alcohol consumption is associated with cardiovascular disease, cancers of the digestive organs, breast cancer, and suicide.” (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Suikertax is een woord dat al enkele jaren rondzoemt. Werkt het wel of niet en is het wel eerlijk voor de lagere inkomens? (www.voedingnu.nl/nieuws/vmt-nieuws/2012/mogelijk-geen-suiker-en-vettaks-in-denemarken.172151.lynkx, www.voedingnu.nl/vet-of-suikertax-heeft-invloed-op-koopgedrag.245903.lynkx, http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=7668&lang=en, www.foodlog.nl/short-news/detail/suikertax-leidt-tot-minder-frisdrankaankopen/, www.foodlog.nl/short-news/detail/vk-suikertax-zou-obesitas-helpen-beteugelen/, www.foodlog.nl/short-news/detail/geen-frisdranktax-in-belgie/, www.spiegel.de/international/europe/denmark-to-repeal-tax-on-soda-and-beer-to-limit-cross-border-shopping-a-895857.html)
Een artikel in Nature was deze week reden voor veel opwinding Deskundigen deden een oproep om suikers die aan voeding worden toegevoegd net zo te controleren als alcohol. In wezen is suiker in de hoeveelheden waarin we het consumeren een toxische stof (www.efaa.nl/web/nieuws/deskundigen_vinden_het_tijd_voor_suikertax).
Belgische wetenschappers Gezondheidseconoom Lieven Annemans en medisch ethicus Ignaas Devisch van de Universiteit Gent berekenden dat de invoering van een belasting van 10% op ongezonde voeding België miljarden euro's aan besparingen op gezondheidskosten zou opleveren. De noodzaak voor een dergelijke 'snoeptaks'én een goede aanwending van de opbrengsten werden als voorwaarden voor een succesvolle introductie van een dergelijke maatregel genoemd (www.foodlog.nl/short-news/detail/belgie-gezondheidscheques/, www.foodlog.nl/short-news/detail/belgie-kan-met-snoeptaks-miljarden-gezondheidskosten-besparen/).
Endocrinoloog Aart Jan van der Lelij legde laatst in de Volkskrant uit hoe het in ons lichaam werkt. Hebben we energie nodig, dan eten we. Is er genoeg energie, dan stoppen we.
Van dat principe maken vooral eiwitten en vetten gebruik. Suiker verstoort dat mechanisme. Wie suikers inneemt wil steeds meer, ook als het hongergevoel is verdwenen. Geef iemand eieren en hij stopt op een gegeven moment. Geef hem koekjes en hij eet door ook al doet zijn maag pijn. Suiker is dus eigenlijk een vorm van verslaving. Het is net zo zwaar om van de drang naar zoet voedsel af te komen als van roken. Daardoor werkt diëten altijd maar tijdelijk. Verslavingstherapie is beter.
Van der Lelij geeft ook aan dat de voedingsindustrie gebruikmaakt van dit mechanisme, en voedingsmiddelen daarom (onnodig) zoeter maakt. Zo bekeken bestaat er dus wel degelijke slechte voeding: voeding die het evenwicht in ons lichaam verstoort en leidt tot verslaving. Net als alcohol en tabak is suiker dus eigenlijk een drug (www.ggdghor.nl/nieuws/2013/09/12/suiker-de-gevaarlijkste-drug-van-deze-tijd/, http://zembla.vara.nl/seizoenen/2013/afleveringen/21-02-2013/ggd-directeur-wil-suikertaks, www.telegraaf.nl/binnenland/21893481/__GGD_wil_taks_op_suiker__.html, www.telegraaf.nl/feed/krantart/krantart_binnenland/21893144/__Suiker_werkt_zwaar_verslavend__.html).
De Suikerstichting ontkend dit uiteraard (www.foodlog.nl/short-news/detail/suikestichting-suiker-werkt-niet-verslavend/). Er bestaan echter wel tal van tips over het afkicken van de suikerverslaving, inclusief waarschuwingen voor afkickverschijnselen (http://sochicken.nl/suikerverslaving).
De Amerikaanse stad Berkeley heeft sinds dit jaar een frisdranktax op gesuikerde frisdrank. De consument betaalt de tax niet direct op zijn frisdrankaankopen. Winkeliers en horecaondernemers moeten die afdragen. Zij kunnen de prijsverhoging voor frisdranken verdelen over andere producten zoals light frisdranken, melk en snacks. Omdat het niet om een hoog bedrag gaat, zal het verschil maken, zeggen tegenstanders: ‘Voor tien cent extra laat je de fles cola niet staan en als je een 12-pack wilt rijd je gewoon 50 cent brandstof om’. Hoewel de tax voor een breed scala aan gesuikerde drankjes geldt, zijn light dranken, chocolademelk, 100% fruitsappen en alcoholische dranken vrijgesteld (www.foodlog.nl/short-news/detail/frisdrank-in-de-ban/).
In Nederland wordt overigens al sinds 1972 accijns geheven op frisdrank, vruchten- en groentensappen en mineraalwaters. De 'verbruiksbelasting' bedraagt sinds 1 januari van dit jaar 5,7 of 7,59 cent per liter (frisdrank) (www.foodlog.nl/short-news/detail/frisdrank-in-de-ban/). Maar dit zegt niks over de suiker in het bier.
Maar om hoeveel suiker hebben we het dan?
Bier bevat geen vet, zeer weinig eiwitten (minder dan 0,5%) en een kleine hoeveelheid (ca. 3%) gefermenteerde suiker (in tegenstelling tot de geraffineerde suikers van frisdranken). De eiwitfractie in bier heeft geen enkele voedingswaarde en dient enkel om de schuimhoudbaarheid te bevorderen. De suiker daarentegen heeft wel een zekere voedingswaarde en is grotendeels afkomstig van de gerst. De meeste suiker in bier komt voor onder de vorm van maltose en glucose. Hun hoeveelheid schommelt tussen 35 tot 40 g per liter pilsbier. Andere biersoorten bevatten doorgaans wat meer suiker. Omdat bier geen vet bevat, heeft het niet de verdikkende eigenschappen die men het soms toeschrijft. Bovendien bevat bier dus geen cholesterol en ook geen dioxine, vermits dioxine enkel in vet oplosbaar is (www.bierengezondheid.be/index.php/articles/nl/printable=on/cid=14/aid=66/?PHPSESSID=670045ca84ae1fbafdcabda1afd3127e).
Alcoholvrij bier bevat over het algemeen geen alcohol, maar mogen eigenlijk wel tot aan 0,5% alcohol bevatten. Aan de andere kant zijn er de ‘zero bieren’, die geen alcohol bevatten.
In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, bevat bier minder calorieën dan vele andere drankjes. Bier heeft maar 42 calorieën per 100 milliliter. Als je dat vergelijkt met andere drankjes, dan bevat bier veel minder calorieën dan mix-drankjes en ongeveer evenveel als sap.
Wie gematigd drinkt, wordt van bier niet dik. In bier zit minder calorieën dan in de meeste andere alcoholische drankjes. Bier bevat relatief weinig koolhydraten, minder dan wijn bijvoorbeeld. Een glas wijn van 142 ml. bevat zo’n 110 calorieën, 5 gram koolhydraten en ongeveer 13 gram alcohol (die verantwoordelijk is voor 91% van alle calorieën). Dat komt grofweg overeen met dezelfde hoeveelheid calorieën in 341 ml. licht bier (www.hertogjan.nl/biercultuur/biermythes/).
BEER AND ALE
Stella ArtoisPer 660ml bottlesugar content Less than 0.5 tsp*
Premium Spitfire Kentish AlePer 500ml bottle sugar content1 tsp (5g)
CIDER
Bulmers OriginalPer 568ml bottle (1 pint)sugar content 5 tsp (20.5g)
Source: Study carried out for Telegraph *contains less than 0.1g of sugars per 100ml
(www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Koolhydraten leveren energie, maar dat doet alcohol ook. 1 gram alcohol levert 7 kilocalorieën. Dat is meer dan 1 gram koolhydraten, namelijk 4 kilocalorieën per gram. Uiteindelijk maakt het niet uit of je naar koolhydraten of alcohol kijkt. Het gaat om de totale hoeveelheid energie in de voeding.
Word je dik van suiker?
Biet- of rietsuiker is een koolhydraat en wordt ook wel saccharose genoemd. Daarnaast heb je ook melksuiker (lactose) en moutsuiker (maltose) Het zijn zoete stoffen gewonnen uit de natuur en ze hebben veel verschillende vormen (kristalsuiker, rietsuiker, honing, suiker in fruit, melk of graan enzovoort).
Sommigen denken dat de ene vorm van suiker beter is dan de andere. Dit is niet het geval. Uiteindelijk worden alle suikers in het lichaam omgezet in de stoffen glucose, galactose en fructose. Deze worden gebruikt als energie in het lichaam. De hersenen functioneren bijvoorbeeld volledig op glucose. Suikers heten ook wel koolhydraten. (www.kennisinstituutbier.nl/vraagbaak/word-je-dik-van-bier-omdat-er-meer-suiker-zit-dan-andere-alcoholische-dranken).
Alcoholische drank / Koolhydraten per standaardglas / Kcal per standaardglas
Alcoholarm bier (01 – 2%) / 11,3 / 57,5
Alcoholvrij bier (<0 65="" div="" nbsp="">0>
Aseem Malhotra, a cardiologist and science director of Action on Sugar, a campaign group, said: “The amount of sugar in some of these alcoholic drinks is really quite astonishing.
“I enjoy the occasional drink as much as anyone else but it is clearly better to choose the option with the least amount of sugar as the evidence for added sugar being the number one health villain in the diet grows ever stronger.
“Evidence reveals that a moderate amount of red wine, which is comparatively low in sugar, may actually protect against cardiovascular disease and this is my drink of choice.” (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Rode wijn wordt volgens mij door de cardioloog zelf gedronken. De nadelen aan alcohol hangen samen met overmatig drinken, niet met gematigd drinken. De vraag is of zo een belasting wel zal werken.
In 2013 bleek een dergelijke tax niet te werken:
The Danish government is abandoning a beverage tax that it says is costing the country millions of euros as consumers cross the border to shop in Germany instead....the government in Copenhagen repealed ....the world's first "fat tax." ... was introduced with the intent to incentivize healthier eating, but authorities said it ultimately just drove up food prices and put jobs in jeopardy (www.spiegel.de/international/europe/denmark-to-repeal-tax-on-soda-and-beer-to-limit-cross-border-shopping-a-895857.html).
Ik wilde dus eigenlijk een pleidooi gaan houden over hoe slecht suiker is, maar:
Van alle calorieën die je per dag binnenkrijgt, mogen tussen de 40 en 70 procent van koolhydraten afkomstig zijn. Het grootste gedeelte van de dagelijkse voeding bestaat dus uit koolhydraten (www.zuivelonline.nl/?pageID=1082).
Fat taxes don't work because food purchases usually don't respond to price changes. Higher taxes may make some people feel better that we are doing something, but that's hardly a justification for a program that doesn't work.
Regarding childhood obesity and soda consumption, a study at the University of Saskatchewan published in Applied Physiology Nutrition and Metabolism showed that there isn't a strong relationship between soda beverage consumption and obesity in children.
And of course there was a study called the "Australian Paradox", from the University of Sydney that suggests sugar may not be the culprit we think it is when it comes to rising obesity levels. The study covers the period from 1980 to 2003 when the level of obesity increased threefold in Australia while consumption of refined sucrose declined by 23 per cent (www.huffingtonpost.ca/patrick-luciani/sugar-tax_b_5879266.html). While Barclay and Brand-Miller agree refined sugars are a key source of unwanted kilojoules, they have argued that “simplistic advice like ‘quit sugar’ may inadvertently increase the intake of refined starches and maltodextrins, high glycaemic index carbohydrates, energy, saturated fat and salt, which could in fact have adverse health consequences” (www.theguardian.com/world/2014/jul/21/sugar-row-nutritionists-cleared-misconduct, http://scepticalnutritionist.com.au/?p=514).
Bier met vruchtensmaak / 15 / 132,5
Bier, oud bruin / 13,8 / 95
Pilsener / 7,8 / 115
Zwaar bier (>7%) / 10,3 / 160
En melk?
1 glas halfvolle melk (150 ml)7,2 gram koolhydraten (www.zuivelonline.nl/?pageID=1082)
Chocolademelk(150 ml) 18 gram koolhydraten (www.bloedsuiker.nl/399/3454)
Karnemelk(150 ml) 5 gram koolhydraten (www.bloedsuiker.nl/399/3454)
Melk (150 ml) 6 gram koolhydraten (www.bloedsuiker.nl/399/3454)
“I enjoy the occasional drink as much as anyone else but it is clearly better to choose the option with the least amount of sugar as the evidence for added sugar being the number one health villain in the diet grows ever stronger.
“Evidence reveals that a moderate amount of red wine, which is comparatively low in sugar, may actually protect against cardiovascular disease and this is my drink of choice.” (www.telegraph.co.uk/foodanddrink/10731418/Hidden-levels-of-sugar-in-alcohol-revealed.html).
Het zit zo: een gram alcohol bevat 7 calorieën (dus 1 gram vet bevat zo’n 9 calorieën, 1 gram suiker 4 calorieën). In een drankje zitten behalve alcohol ook suikers. Dit meegerekend bevat een glas bier 85, een glas rode wijn 80 en een glas whisky 85 calorieën. Gemiddeld heeft een vrouw 2000 en een man 2500 calorieën per dag nodig. Als iemand veel drinkt zou die zijn hele energie behoefte uit alcohol kunnen halen. Je zou dan wel snel ondervoed raken omdat in drank geen nuttige voedingsstoffen zitten zoals eiwitten, mineralen en vitaminen. Je wordt van alcohol dik omdat:
Calorieën uit alcohol worden meteen verbruikt, waardoor de overige calorieën worden opgeslagen als vet als die boven je energie behoefte van 2000/2500 calorieën uitkomen. Bij mannen gaat het extra vet vooral in de buik zitten. Zij krijgen daardoor een ‘bierbuikje’. Bij vrouwen gaat het extra vet vooral in de heupen, bovenbenen en armen zitten.
Alcohol vertraagt de afbraak van vet uit de voeding. Soms zien we dat alcoholisten erg mager zijn. Dat komt omdat zij slecht gaan eten, maar ook doordat alcohol de darmwand beschadigt, waardoor het lichaam voedsel slechter opneemt (http://hoeveelsuikerziterin.nl/word-je-van-alcohol-dik).
Matige alcoholconsumptie kan de kans op diabetes type 2 (ouderdomssuikerziekte) verlagen. Wat je drinkt (bier, wijn of gedistilleerd) doet er niet toe. Het overgrote deel van de studies die de relatie met type alcoholhoudende drank en diabetes type 2 (maar ook hart- en vaatziekten) onderzoekt laat zien dat het beschermende effect samenhangt met alcohol en dat dit onafhankelijk is van het type alcoholhoudende drank (www.kennisinstituutbier.nl/gezondheid/diabetes-type-2). Matig alcoholgebruik kan bij mannen en vrouwen van middelbare leeftijd gunstige gezondheidseffecten hebben, zoals een lager risico op hart- en vaatziekten. Hierbij is wel het drinkpatroon van belang: onregelmatig drinken blijkt ongunstig. Dat geldt bijvoorbeeld als alle consumpties in het weekend worden gedronken, maar toch een gemiddelde van één per dag. Als je geen alcohol drinkt is het niet verstandig om vanwege de gezondheidseffecten wel alcohol te gaan drinken. Een gezonde leefstijl kan namelijk ook heel goed zonder alcohol en bovendien zijn er ook risico’s aan alcoholgebruik (www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/alcohol.aspx).
In 2013 bleek een dergelijke tax niet te werken:
The Danish government is abandoning a beverage tax that it says is costing the country millions of euros as consumers cross the border to shop in Germany instead....the government in Copenhagen repealed ....the world's first "fat tax." ... was introduced with the intent to incentivize healthier eating, but authorities said it ultimately just drove up food prices and put jobs in jeopardy (www.spiegel.de/international/europe/denmark-to-repeal-tax-on-soda-and-beer-to-limit-cross-border-shopping-a-895857.html).
Ik wilde dus eigenlijk een pleidooi gaan houden over hoe slecht suiker is, maar:
Van alle calorieën die je per dag binnenkrijgt, mogen tussen de 40 en 70 procent van koolhydraten afkomstig zijn. Het grootste gedeelte van de dagelijkse voeding bestaat dus uit koolhydraten (www.zuivelonline.nl/?pageID=1082).
Fat taxes don't work because food purchases usually don't respond to price changes. Higher taxes may make some people feel better that we are doing something, but that's hardly a justification for a program that doesn't work.
Regarding childhood obesity and soda consumption, a study at the University of Saskatchewan published in Applied Physiology Nutrition and Metabolism showed that there isn't a strong relationship between soda beverage consumption and obesity in children.
And of course there was a study called the "Australian Paradox", from the University of Sydney that suggests sugar may not be the culprit we think it is when it comes to rising obesity levels. The study covers the period from 1980 to 2003 when the level of obesity increased threefold in Australia while consumption of refined sucrose declined by 23 per cent (www.huffingtonpost.ca/patrick-luciani/sugar-tax_b_5879266.html). While Barclay and Brand-Miller agree refined sugars are a key source of unwanted kilojoules, they have argued that “simplistic advice like ‘quit sugar’ may inadvertently increase the intake of refined starches and maltodextrins, high glycaemic index carbohydrates, energy, saturated fat and salt, which could in fact have adverse health consequences” (www.theguardian.com/world/2014/jul/21/sugar-row-nutritionists-cleared-misconduct, http://scepticalnutritionist.com.au/?p=514).