Gebrouwen door vrouwen is een brouwerij waar ik al regelmatig van gehoord had en ook wel eens iets van gedronken.
Gin weizen is een fris witbier met 6% alcohol. De speciale smaak komt door de ginkruiden: jeneverbes, koriander en sinaasappelschil. Perfect voor ieder moment van de dag, altijd en overal. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/shop/bier/gin-weizen)
Tricky Tripel is een zware jongen van 7,8%. Het is een vol biertje waarin veel mout is verwerkt. Hij is zo lekker dat het tricky kan zijn, dus zorg dat je hem de baas blijft! (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/shop/bier/tricky-tripel)
Glüh Weizen is een donker witbier van 6,5% met de kruiden van glühwein. Après-ski in eigen land: Jetzt geht los! (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/shop/bier/gluh-weizen)
Zonnig Zeewit is een lichte White Ale van 3,8% met zeewier geplukt uit de Nederlandse Noordzee! Een deel van de opbrengst gaat naar de stichting The Seaweed Farmers. Zij doen onderzoek naar de zuiverende werking van zeewier. Zonnig Zeewit is het enige bier dat wij op blik afvullen. In blik blijft de kwaliteit gegarandeerd en het bier langer lekker. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/shop/bier/zonnig-zeewit)
Jubileum Bloesem Blond wordt goed gevierd 30 april 2021 om 15:33 Het meest gedronken bier van Gebrouwen door Vrouwen uit Amsterdam bestaat dit jaar vijf jaar! Om het lentebier Bloesem Blond te eren is de campagne 'De Roze Bril' gelanceerd. Op 3 mei vieren de ondernemers van biermerk Gebrouwen Door Vrouwen – Tessel en Do de Heij – het 5-jarige jubileum van hun meest gedronken bier: Bloesem Blond. Met de lancering van de landelijke campagne De Roze Bril, hopen de dames met hun lentebier als pendant positiviteit en vrolijkheid te brengen in deze roerige tijden. “Drink Bloesem Blond en bekijk het leven door een roze bril”, is het devies. (https://www.biernet.nl/nieuws/jubileum-bloesem-blond-wordt-goed-gevierd)
Het biermerk Gebrouwen door Vrouwen (2013) is ontstaan uit een gezellige brouwbobby van de twee zussen – Tessel en Do de Heij. Inmiddels is Gebrouwen door Vrouwen uitgegroeid tot een succesvol biermerk met 12 werknemers, 8 soorten bier, 500 horecaverkooppunten en 2500 retailverkooppunten. Daarnaast hebben zij een boek uitgebracht over hun brouwavontuur, werd er een Gebrouwen door Vrouwen-biershampoo bij de Hema verkocht en krijgen zij regelmatig fanmail én liefdesbrieven. (https://www.biernet.nl/nieuws/jubileum-bloesem-blond-wordt-goed-gevierd)
In 2015 gingen twee zussen (Tessel & Do) op vakantie naar Cyprus. Het bier stond inmiddels al een week te brouwen op een thuislocatie en het etiket zou z.s.m. naar de drukker moeten. Op deze vakantie moest dus de naam gaan ontstaan.... Uiteindelijk besloten deze ondernemers te gaan voor Gebrouwen door Vrouwen. Dit was tegen het advies van een aantal marketeers. Lekker bijdehand hé! Bij terugkomst van de vakantie op Cyprus wilden de dames de domeinnaam www.gebrouwendoorvrouwen.nl gaan claimen, maar helaas was deze al bezet. Uiteindelijk kwamen de zussen er achter dat de vriend van Do deze domeinnaam een tijd geleden al heeft vastgelegd. Een fikse meevaller nu de naam was bedacht. (https://www.bierfamilie.nl/brouwerijen/gebrouwen-door-vrouwen/)
"Wij zijn twee zussen uit Amsterdam met een doel: lekker bier maken en veel lol hebben tijdens het brouwen en opdrinken!" Gebrouwen door Vrouwen is ontstaan als hobby van twee Amsterdamse zussen. Ze begonnen in 2013 met bier brouwen, gewoon thuis in een pan van 35 liter. Met vallen en opstaan hebben ze zich het brouwproces eigen gemaakt en nu weten ze precies hoe ze een fris, zoetig en smaakvol bier kunnen maken. Thuis experimenteren ze verder door om steeds weer nieuwe bieren te creëren. De beste bieren worden in grote hoeveelheden gebrouwen zodat iedereen ervan kan meegenieten! (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons)
2013 De start van de Hobby We kochten voor 200 euro aan brouwspullen bij de Brouwmarkt in Almere en brouwden ons eerste biertje, gewoon thuis in de keuken. In een pan van 30 liter. Met vallen en opstaan leerden we de ins en outs van het brouwproces. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2015 Het eerste tappunt We hadden onze eerste echte proefafspraak bij de Parel op de Westerstraat in Amsterdam. Dat was een succes. Twee maanden later brouwden we 500 liter Tricky Tripel en 500 liter Gin Weizen bij de Noord Hollandse Bierbrouwerij in Uitgeest. De eerste professioneel gebrouwen bieren kwamen uit de brouwerij en wij schreven ons in bij de Kamer van Koophandel! (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2016 Banen opgezegd De hobby liep totaal uit de hand. We zagen dat er veel vraag was naar ons bier maar we hadden geen tijd om alle leads op te volgen. We besloten onze banen op te zeggen. Heel spannend! Doordat we eindelijk tijd hadden voor het bier en onze klanten groeide de omzet hard en konden we onszelf na drie maanden al uitbetalen. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2016 Eerste werknemer aangenomen In de tweede helft van 2016 ging Gebrouwen door Vrouwen als een trein. We verkochten steeds meer bier maar hadden steeds minder tijd om het ook rond te brengen. Toen vonden we ons derde zusje: Mila. Zij heeft ons uit de brand geholpen en het bedrijf helpen opbouwen. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2017 Bij Albert Heijn op het schap We deden mee aan de Product Pitch van Albert Heijn en wonnen! Met een coach en investeringsbudget vanuit AH ging ons bier het schap op. Eindelijk was ons bier landelijk verkrijgbaar. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2018 Naar China om daar ons bier te drinken Toen er een aantal pallets Gebrouwen door Vrouwen bier naar China waren verscheept wilden wij wel eens zien wie daar dan ons bier dronk. We vlogen naar Shanghai en dronken ons eigen bier in de craft barretjes daar, tussen de expats en Chinezen. En we brouwden een bier met de lokale brouwerij Reberg, het werd een Milk Stout met stroopwafels en White Rabbits (Chineze snoepjes). (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2018 miljoen biertjes verkocht in 1 jaar Voor het eerst verkochten we ruim 1 miljoen biertjes in 1 jaar. Een mega mijlpaal en nog steeds een magisch getal. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2019 Opening van onze BAR We droomden al lang van een eigen kroeg. Omdat we loonbrouwers zijn misten we een plek waar mensen naartoe konden komen om het merk te beleven. Na twee jaar zoeken naar de perfecte locatie vonden we in 2019 onze droomplek. Een kleine bar op de Jan Pieter Heijestraat in Amsterdam. In maart openden we de deuren en sindsdien geven we feestjes, pubquizzen, proeverijen en is ons flag ship onze lievelingsplek in de stad. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
2020 Boek uitgebracht Willen jullie je eigen boek schrijven? Deze mail kregen wij van een literair agent. Ja hoor, dat leek ons te gek! In samenwerking met schrijfster Eva de Jong schreven wij de eerste vijf jaar van ons brouwavontuur op. Alles over een bedrijf opbouwen, bier brouwen en het ondernemen als vrouw in een mannenwereld komt voorbij in dit vrolijke boek. (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/tijdlijn)
Het Boek HET GEBROUWEN DOOR VROUWEN BOEK! Wat begon als een gezellige hobby in Do’s keuken, groeide in vijf jaar tijd uit tot een biermerk dat in 600 kroegen wordt geschonken, in 700 supermarkten verkrijgbaar is en zelfs een eigen bar heeft! Hoe dat zo gekomen is vertellen we je in ons BOEK. De eerste vijf jaar van Gebrouwen door Vrouwen zijn vereeuwigd in een vrolijk en kleurrijk boek. Stap voor stap nemen we je aan de hand van bier mee in ons start-up-verhaal. Zo leer je hoe je bier brouwt en lees je tegelijkertijd over hoe we op onze bek gingen, over de successen en natuurlijk over vrouw-zijn in een mannenwereld: hoe je daar gebruik van kunt maken en hoe het tegen je kan werken. Maar dit boek gaat vooral over doen wat je leuk vindt! (https://www.gebrouwendoorvrouwen.nl/over-ons/het-boek)
Er zijn best veel boeken geschreven over bier en ook over het brouwen van bier zelf. Maar er zijn vrij weinig boeken die gaan over het reilen en zeilen van een brouwerij zelf. In 2020 verscheen het boek Gebrouwen door vrouwen, dat gaat over het verhaal achter de gelijknamige biermerk. ... Wat nog inspirerender kan zijn is het lezen van verhalen achter het ontstaan van brouwerijen en biermerken. Zowel over merken die in het verleden hebben bestaan als verhalen over de opkomende merken van de nu. Neem nu het verhaal achter Gebrouwen door Vrouwen. (https://hopblog.nl/gebrouwen-door-vrouwen/)
Het boek is op een actieve en beknopte manier geschreven. Je leest over dingen die Tessel en Do hebben meegemaakt door de jaren heen. Het begint echt dat ze het bier lieten brouwen, terwijl ze zelf nog een vaste baan hebben. Ondertussen werd al het zuurverdiende geld in het bedrijf gestoken. Verder lees je over herinneringen aan bijvoorbeeld de mislukte badges in de beginfase. Of de ontwikkeling van een recept voor een gemberbier dat niet helemaal wilde vlotten. Door het boek heen geven de twee zussen verder tips en extra uitleg over bepaalde zaken die komen kijken bij het hebben van een biermerk. Een voorbeeld hiervan is hoe je een goed etiket kunt ontwerpen of hoe je brouwfouten kunt herkennen. Het is voor zowel een leek als hobbybrouwer een interessant en inspirerend boek om te lezen. Een aanrader! (https://hopblog.nl/gebrouwen-door-vrouwen/)
Voor de juni editie van het Bier! Magazine mocht ik Do van Gebrouwen door Vrouwen interviewen over hun merk en hun eigen boek. Hier op Speciaalbiertjesblog kan je een stukje van mijn reportage lezen. Wil je hem helemaal lezen? En ook andere reportages? Dan kan je altijd abonnee worden van het magazine! Lees mee en leer deze mooie brouwerij kennen. Gebrouwen door vrouwen | Bierboek
8 november 2020Artikel, Bier | Boeken, Gebrouwen door vrouwen
Gebrouwen door vrouwen
Voor de juni editie van het Bier! Magazine mocht ik Do van Gebrouwen door Vrouwen interviewen over hun merk en hun eigen boek. Hier op Speciaalbiertjesblog kan je een stukje van mijn reportage lezen. Wil je hem helemaal lezen? En ook andere reportages? Dan kan je altijd abonnee worden van het magazine! Lees mee en leer deze mooie brouwerij kennen. Al na vijf jaar je ‘memoires’ opschrijven? Ja waarom niet? Zussen Do en Tessel de Heij van Gebrouwen door Vrouwen doen het gewoon. Ter ere van hun vijfde verjaardag hebben ze hun eigen boek op de markt gebracht ‘Gebrouwen door Vrouwen – Van brouwhobby tot succesvol biermerk’. Het boek was een lang gekoesterde droom, die nu realiteit geworden is. Gebrouwen door Vrouwen is een biermerk wat in 2015 door de zussen is opgezet. In vijf jaar tijd ontwikkelden de zussen recepten voor acht verschillende bieren waarvan twee seizoenbieren, ze breidden hun team uit met tien andere vrouwen en één man en ze openden in 2019 hun eigen bar in Amsterdam. Daarbij worden hun bieren in maar liefst 600 kroegen geschonken en ze zijn te koop in 700 supermarkten. Genoeg reden voor hen om een boek te schrijven met daarin allerlei tips voor de beginnende ondernemer. ... Je leest in het boek onder andere over het punt waarop de zussen besloten hun baan op te zeggen, over loon brouwen, lauw bier op een release party en een tuin als eerste bieropslag. Daarnaast staan er veel tips in over hoe je bijvoorbeeld je team vormgeeft, hoe je start met fulltime ondernemen en hoe je weet of je bier klaar is voor de supermarkt. “We vinden het belangrijk om de achterkant van het bedrijf laten zien. Dat men snapt waarom je bepaalde keuzes maakt en dat niet alles altijd lekker gaat. Het doel van het boek is om mensen te inspireren, als wij het kunnen kan jij het ook!” (https://speciaalbiertjesblog.nl/2020/11/08/gebrouwen-door-vrouwen-bierboek/)
Zelf heb ik wel dat abonnement, maar ik heb het niet bewust meegekregen, of hoe zei Mark dat ook alweer? 'Ik heb er geen actieve herinneringen aan.'
ALS HET LACHEN JE VERGAAT: GEBROUWEN DOOR VROUWEN by Rick Kempen 29 mei 2019... Ik ben een groot liefhebber van vrouwen, zo, dat is eruit. Ook ben ik een groot liefhebber van bier, en als beiden samenkomen heb je mij huilend in een hoekje – tranen van geluk. Hildegard von Bingen, Hildegard van Ostaden, Jet van de Griendt, Janneke Vorstenbosch, Do Bongers – de vrouw heeft het bier uitgevonden en tot op de dag van vandaag verrijkt zij het bierlandschap en mijn leven.... Het lachen kan je evenwel ook vergaan. Mij gebeurde dat bij het beluisteren van de podcast Lullen over bier, waarbij “twee lullen en een gast lullen over bier”. Gedurfd van Ronald van de Streek en sidekick Jeroen Krikke om gewoon een paar keer ‘lullen’ te zeggen... In de derde aflevering was Tessel de Heij te gast, een van de twee zussen die Gebrouwen door Vrouwen (GdV) hebben opgericht. De titel geeft meteen aan wat je verwachten kan: “Huurbrouwen, Brouwerijnamen en Haters met Tessel de Heij” Het blijkt dat GdV nogal wat haters heeft, op Social Media en #irl, en Ronald van de Streek doet gedurende het gesprek ook prikkelende opmerkingen – zonder dat het echt gemeen wordt, helaas, want dat had pas echt een spannend gesprek opgeleverd.... Zoals gezegd: luister de podcast zelf en vorm je eigen oordeel. Gegierd van het lachen wordt er als we vaststellen dat Tessel en zus Do “geen bier brouwen maar biertjes”, bitter maar een vies woord vinden en gedurende het gesprek duidelijk wordt dat Tessel eigenlijk niets van brouwen moet weten en, opmerkelijker, ook maar beperkt kennis heeft van brouwen. Brett lijkt haar onbekend, ook al zit het (onbedoeld?) in haar nieuwste bier – “weer een to-do’tje erbij”. Ze gaat blijmoedig verder en alle kritiek druipt van haar af als water van een moddervette eend.... Eerlijk gezegd vind ik dat geweldig en ben ik onder de indruk van Tessel’s openhartige schijt aan de mythes van de bierrevolutie. Het lachen is mij in die zin vergaan doordat mij ondubbelzinnig duidelijk is geworden hoe doelgericht en professioneel Do en Tessel in de wedstrijd zitten. Daar kunnen talloze Nederlandse kleine en onafhankelijke brouwerijen nog wat van leren. Anders gezegd: het lachen is mij in positieve zin vergaan.... Do en Tessel willen helemaal geen eigen brouwerij – dat is maar een hoop gedoe, er gaat de hele tijd van alles stuk en bovendien kunnen ze zich nu richten op waar ze echt vreselijk goed in zijn: marketing. Ze willen helemaal niet cateren voor de beer geeks, maar weten een brede doelgroep aan te spreken met toegankelijke smaken en prettig klinkende namen. Ze hebben de bedrijfsnaam voor de grap bedacht maar wat een briljante grap is het – het levert een hoop controverse op, en zoals elke marketeer weet, het maakt niet uit wat ze over je zeggen, als ze maar over je praten.... En nu ga ik een hoppig bier drinken, misschien zelfs een brett IPA, waarmee ik proost op Tessel. Dat zal haar Siberisch onberoerd laten en dat siert haar. https://www.mylifewithbeer.nl/als-het-lachen-je-vergaat-gebrouwen-door-vrouwen/
Het boek is inderdaad een andere toon dan de normale bierblogs en verhalen. In het boek hebben ze openhartig hun ervaringen weergegeven. En er komt toch een ander perspectief. Het gaat niet om fascinatie voor de magie van fermentatie en bier, maar om de praktische kant van het ondernemen. Het verhaal is intrigerend en jeugdig. Het is desondanks ook een leerzaam boek. Zo had ik bij de brouwfouten ineens de smaak die mijn zelfgebrouwen bieren altijd hebben: appeltjes :o Het komt door te weinig gist. Ik dacht dat het kwam door te weinig reinigen. Dat ga ik volgende keer anders doen.
In het boek wordt verwezen naar een bierblog bierbarbaar. Als ik op https://www.bierbarbaar.com/#/ kijk is het een productie van Cafe Moeskop!? CAFE MOESKOP Dageraadplaats 17 2018 Antwerp, Belgium. Dat lijkt me geen blog van ze.
https://bierbarbaar.blogspot.com/ heeft als laatste verhaaltje 'Als brouwers langs cafe de Parelmaandag' van 23 maart 2015. Op de foto herken ik Do (of Tessel). Eigenlijk kan ik dat blog wel eens doornemen in het kader van bierblogarcheologie. Er staan berichten van 2013 t/m 2015. Wat schreven ze zoal?
"19-10-2013 Je eigen biertje kunnen brouwen dat beter smaakt dan de bieren van de tap in de kroeg. Dat wil ik. Leren hoe het proces werkt, hoe je een goed bier kunt brouwen en vooral zelf ingrediënten kunnen toevoegen aan je bier. Ik was geïnspireerd door de Amerikaanse-Deense stagiair van het bedrijf van een vriend, hij nam elke vrijdag zijn eigengebrouwen goedje mee in omgespoelde Grolsch beugelflessen. En het was lekker! Echt heel lekker. " (https://bierbarbaar.blogspot.com/2013/10/)
Tja, dat is ze wel gelukt! En wederom zit er een Amerikaanse/Deense oorsprong aan. Dat zie je vaker bij die verhalen over (goede) brouwerijen. Dat ze beginnen omdat ze ontevreden zijn over het huidige bieraanbod. Na enige tijd vervallen ze dan door de groei in bedrijfskundige zaken en dat ze dan overgenomen worden of verkopen, zoals La Chouffe en Uiltje.
"Even tussendoor: OOOO mijn eerste gistingsfles begint nu geluidjes te maken. En ik zie het, het borrelt! In de waterstop, die zorgt dat het gas dat vrijkomt weg kan. (Er kunnen geen bacteriën van buiten naar binnen, maar het koolzuur dat tijdens de gisting wordt gevormd, kan door de overdruk via het waterslot ontsnappen. Anders ontploft je gistingsfles.) Ok moving on. Dus ik ging vandaag met mijn lijst van dingen die ik aan wilde schaffen naar de Brouwmarkt in Almere. " (https://bierbarbaar.blogspot.com/2013/10/)
Ze schrijven het heel los en beschrijvend. Ze delen echt de ervaring en hun inzichten in het brouwen. Veel van de avonturen op het blog herken ik uit het boek. Er staan in aanvulling op het boek allerlei foto's bij. Ook die foto's stralen een soort vrolijkheid uit : zie https://4.bp.blogspot.com/-Q8lRcuNMnIg/UrCV_rVvvgI/AAAAAAAACYY/qpb8H7uQplc/s1600/IMG-20131215-WA0017[1].jpg
"Na 3 weken gisten op de fles en een dag in de koelkast konden we het EINDELIJK proeven. Weinig hoop omdat het voor het bottelen nog heel vies was. Maar: Het was lekker! Het smaakte naar bier, het zag eruit als bier, het knalde open en bubbelde. Het smaakte niet naar honing zoals op het Obama's White House Honey Ale pakket stond, maar meer naar gewoon bier, met een klein beetje brouwerij 't IJ smaakje eraan. Dus top!" (https://bierbarbaar.blogspot.com/2013/12/tweede-batch-triple.html)
"zaterdag 18 oktober 2014 Brouwen in Eindhoven Yes, eindelijk was het vandaag zo ver, brouwdate met brouwmannen in Eindhoven! Op de bierhistorische wandeling in Delft waren we Niels tegengekomen, die regelmatig met zijn TU vrienden een biertje brouwt. Ze hebben al zo'n 15 verschillende biertjes gebrouwen. Dus wij hebben meteen voorgesteld om een samenbrouwsessie te plannen. Met 5 slimme guys die wel geïnteresseerd zijn in de chemische processen was het een leerzaam dagje. Vanochtend om 8 uur ging de wekker. Met de wortkoeler en de schroter op zak zaten we om half 10 in de trein naar Eindhoven." (https://bierbarbaar.blogspot.com/2014/)
"We hebben nu 3 keer witbier gemaakt, waarvan de eerste naar Spa Rood smaakte, de tweede goed was (geproefd op verjaardag Tes), en de derde, zo ontdekten we vandaag, teveel koolzuur/druk bevatte. Het is nog niet zo makkelijk... Met pijn in onze lever hebben we het anderhalve krat witbier door de gootsteen gespoeld. Met skibril op want wie weet ontploft het flesje door de druk." (https://bierbarbaar.blogspot.com/2014/)
Naast foto's hebben ze ook filmpjes.
"zondag 11 januari 2015 Gin Weizen Het is een tijdje geleden maar: nieuw jaar, nieuwe bierbrouwsels! Ondertussen hebben we nog een Tripel gebrouwen en die is lekker. YEAH! Eindelijk tijd voor Tes om onze hobby met haar collega's te delen, ze mogen eindelijk proeven! Gister hebben we weer gebrouwen met de boys uit Delft en Eindhoven (en 1 uit Amsterdam ondertussen). Dat was weer een groot feest waar veel geëxperimenteerd is en veel bij geproefd is. De Saison van de vorige blog is ook gelukt! Een beetje te droog misschien maar toch wel echt een lekker biertje!" (https://bierbarbaar.blogspot.com/2015/01/)
"Het recept: Een weizen met zelf toegevoegde ingrediënten. Weizen is een tarwebier, met minstens 55% tarwemout. Dus wij hadden 3 kilo tarwe en 2 kilo pilsmout. Volgens het recept van Niko precies goed voor zo'n 20 liter bier. Het hoofdingrediënt dat de smaak van gin maakt zijn jeneverbessen dus die hebben we gebruikt om het een echt Ginbiertje te laten worden. ... Dus wat was het briljante plan na enig overleg: Meer mout schroten, in een andere verhouding maischen (veel minder water) en dat erbij gieten. Ondertussen de oude pan vast aan de kook brengen met de hop en ondertussen ook nog een derde pan op het fornuis die het overgebleven vocht uit de kookzak inkookt. Fantastisch! En ik maar bijschrijven in de bierbijbel zodat we dit biertje straks nog wel na kunnen maken. Het wordt namelijk onze inzending voor de brouwcompetitie in België in April. Jaja, onder de naam Blond en Stout hebben we ons ingeschreven voor de wedstrijd van Brouwland, je kan 500 liter van je eigen bier winnen! Dan gaan we in 1 keer pro." (https://bierbarbaar.blogspot.com/2015/01/)
"Nou jongens, de Gin Weizen van de vorige blog was geen succes. Geen koolzuur. Geen wedstrijdbier. Na de teleurstelling kwamen gelukkig al snel de lichtpuntjes bovendrijven: De smaak is wel goed en we weten wat er mis is gegaan. We hebben te weinig suiker gebruikt bij het bottelen. ... We zijn vorige week op brouwcursus geweest in Utrecht, die kreeg je gratis bij de inschrijving van de wedstrijd. Poeh het was weer alsof we in de collegebanken zaten. Een echte Belgische brouwer kwam vertellen hoe het allemaal werkt. Met termen als "deftige tapijtjes" (schuimkraag) wist hij 2,5 uur vol te kletsen, onafgebroken, zeer serieus en voor Tes en mij bijna niet vol te houden. Maar we hebben toch weer bij geleerd" (https://bierbarbaar.blogspot.com/2015/02/)
Ze zijn dus wel degelijk bezig geweest met het opdoen van kennis.
"De naam is trouwens gewijzigd naar Das Gin Weizen, en hier ging een flinke brainstormsessie aan vooraf. Omdat we verschillende kruiden in ons bier stoppen mag het geen Weizen heten (vanwege het Reinheitsgebot) dus is het 'geen Weizen', op z'n achterhoeks: 'das gin Weizen'. Dus..." (https://bierbarbaar.blogspot.com/2015/02/)