Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1693

Volkskrant 11 augustus 2015

$
0
0

De krant begint in 1919 als weekblad van de katholieke arbeidersbeweging, die dan Federatie der Diocesane R.K. Volks- en Werkliedenbonden in Nederland heet (http://volkskrantgeschiedenis.blogspot.nl/).


Het Nederlandse biermerk bestaat op 11 mei 2015 maar liefst 400 jaar. Deze mijlpaal heeft men bij de Koninklijke Grolsch aangegrepen om de historie van het biermerk flink onder de aandacht te brengen. Dit doet men allereerst met een speciale Grolsch 400 jaar commercial. ...Het thema van de commercial die Grolsch in het kader van de festiviteiten heeft gemaakt, is Grolsch viert 400 jaar karakter. In de commercial zie je hoe brouwers uit de 17e, 20e en 21e eeuw samenkomen en een beeld geven van de geschiedenis van het biermerk. Wat hier vooral uit naar voren komt, is dat men in de jaren dat men heeft bestaan altijd anders is geweest dan de rest. Het toepassen van verandering in bijvoorbeeld de welbekende beugelfles, alsmede van de slogan Vakmanschap is Meesterschap was ook niet nodig. Op het einde zie je dat alle brouwers samen het 400-jarig bestaan van het merk vieren (www.marketingboeken.net/nieuws/grolsch-400-jaar-campagne/).

Aan de rand van pagina V4 (?) geeft conceptmaker Scato van Opstallzijn visie over Grolsch. Hij schijnt voor de Volkskrant geslaagde en minder geslaagde communicatiepogingen van merken en instanties te beschrijven.
Hij is nogal negatief over het jubileum van 400 jaar Grolsch. Het gaat met name om de retroblikken in jaren veertig retro-stijl. Dat zou volgens hem geen recht doen aan het merk, omdat het 10 keer ouder is en dus in de 17e eeuw er al was, wat toevallig de Nederlandse gouden eeuw was. Volgens hem heeft Grolsch die mogelijk gemaakt en hebben Rembrandt, Christiaan Huygens, Antonie van leeuwenhoek en Michiel de Ruyter Grolsch gedronken.

Volgens Van Opstall bestond Grolsch al voor Amstel, Heineken, Brand en Bavaria. Nou... volgens mij stamt Brand van een brouwerij uit 1334 en Bavaria van 16nog iets. Dus wie is de oudste?
Vervolgens noemt Van Opstall de Grolsch Radler Mandarijn als bier voor bierhaters, en verklaart de introductie ervan door te wijzen op de overname in 2008 door SABMiller. Die zou volgens hem op hun website weer een te wetenschappelijke toon uitstralen die geen recht doet aan het ambachtelijke karakter van het Nederlandse Grolsch. Alhoewel hij een goed voorbeeld aanhaalt
(foto van 2 laboranten in witte jassen met een kille RVS-achtergrond) lijkt het mij niet helemaal terecht. Volgens mij is SABMiller met o.a. Pilsner Urquell voldoende bezig met het in ere houden van bierhistorie. Grolsch bestaat nog steeds en wordt met deze actie duidelijk geëerd, terwijl SABMiller net zo goed Grolsch had kunnen uitfaseren ten gunste van Pilsner Urquell als premium pilsner en Klok als goedkope variant.
Ik weet eigenlijk niet of Van Opstall de actie nu geslaagd of niet vindt, maar ik krijg de indruk van niet.


Op zijn site heeft Van Opstall nog een nota bene:
NB: Voor mensen die denken dat Brand Bier al in 1340 bestond, dat is niet zo. Nederlandse oudste bierbrouwerij van Nederland is de Brouwerij Panhuijs in Wijlre, sinds 1340 in gebruik. In 1871 wordt deze brouwerij overgenomen door Frederik Edmond Brand. Sindsdien is de naam Brand verbonden aan de brouwerij. Het merk Brand wordt in 1989 overgenomen door Heineken.  Brand als merknaam bestaat dus  pas sinds 1871, Grolsch bier (Bier uit Grol, het huidige Groenlo) een soortnaam die merknaam is geworden  bestaat al sinds er bier in Grol (het huidige Groenlo)  wordt gebrouwen. Als Amstel morgen een bouwerij uit 1100 koopt, is het niet opeens het oudste biermerk. Een productiefaciliteit en een naam zijn echt twee verschillende dingen! (www.scatovanopstall.nl/blogvanscatovanopstall/2015/8/17/michiel-de-ruyter-zou-nooit-grolsch-radler-drinken)

Daar wil ik Bavaria toch weer tegenover/naast zetten:
De oudst bekende documenten omtrent deze brouwerij dateren uit 1680. ..., eigenaar was Dirk Vereijken....Na het overlijden van Dirk Vereijken (1684) en zijn vrouw Jenneken Maes (1690) zette hun schoonzoon Hendrik van Moorsel de brouwerij voort. Hendrik van Moorsel, een brouwerszoon uit Lierop, was in 1679 getrouwd met Josina Vereijken. Hij overleed in 1715, zijn vrouw Josina in 1719. Bij de boedelscheiding in 1720 werd de brouwerij bij loting toegedeeld aan hun dochter Helena. Helena van Moorsel trouwde in 1730 met herbergier Laurens Moorrees. Laurens Moorrees is ten onrechte lange tijd beschouwd als oprichter van de brouwerij aan de Kerkdijk. Hij overleed vier jaar na het huwelijk. Hun dochter Brigitta Moorrees trouwde in 1764 met Ambrosius Swinkels. Helena van Moorsel bleef de brouwerij leiden tot haar dood in 1773. Daarna nam Ambrosius Swinkels de leiding over van de brouwerij aan de Kerkdijk, op dat moment de enig overgebleven brouwerij in Lieshout.
Vanaf 1773 is de brouwerij onafgebroken in het bezit gebleven van de familie Swinkels. Vanaf voorjaar 2014 bestaat de directie van Bavaria geheel uit leden van de zevende generatie. Inclusief de bekende voorouders is het bedrijf reeds tien generaties familiebezit en daarmee een van de oudste Nederlandse familiebedrijven (https://nl.wikipedia.org/wiki/Bavaria_Brouwerij). Maar eerlijk is eerlijk 1680 is geen 1615...maar...

Grolsch is een biermerk dat voor het eerst in 1615 in Groenlo gebrouwen werd door Willem Neerfeldt. ... In 1895 werd de brouwerij gekocht door Theo de Groen uit Utrecht....Op 3 mei 1922 fuseerden de Achterhoekse Brouwerij De Klok uit Groenlo en de Twentse Enschedesche Stoombierbrouwerij uit Enschede, en gingen verder onder de naam "N.V. Bierbrouwerij De Klok Enschede-Groenlo". Later ging de brouwerij verder onder de naam Grolsche Bierbrouwerijen en ging het bier 'Grolsch' heten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grolsch). Als een merknaam en een productiefaciliteit verschillende dingen zijn...is 1773 dan niet eerder dan 1895 en veel eerder dan 1922?
...maar...De naam Bavaria (Latijns en Engels voor Beieren) werd in 1925 gekozen door de Brabantse brouwer omdat Beiers bier stond voor kwaliteit (www.evmi.nl/marketing-sales/bavaria-mag-naam-houden-2/www.biernet.nl/nieuws/bavaria-naar-duits-hof-om-merknaamhttp://duitslandinstituut.nl/artikel/661/opmerkelijk-beieren-verliest-van-bavariahttp://www.omroepbrabant.nl/?news/202693952/Bavaria+naar+Duits+hof+om+merknaam+bier+Dit+is+een+principi%C3%ABle+discussie.aspx). Maar goed Grolsch werd later dan 1922 de naam van het bier...dus?

Volkskrant van 11 augustus pagina 23
De Volkskrant heeft in de zomer van 2015 veel aandacht voor de migratieproblematiek. Iedereen heeft wel een mening over de asielzoekers die vanuit Afrika of Syrië komen, met bootjes over de Middellandse zee of via een vrachtwagen bij Calais. Zorgen de (illegale) immigranten nu voor meer kosten of opbrengsten in onze verzorgingsstaat? Moeten de grenzen nu open of dicht?
Ook is er nieuws over Afrika zelf, over bier. De Westerse biermarkt is verzadigd, maar nu de Afrikaanse economieën opkomen, neemt naar de vraag toe en kunnen bierbrouwers daar groeien.
Terwijl op het Afrikaanse platteland zelfgebrouwen bier en palmwijn worden gedronken, neemt in de stad de vraag naar gebotteld bier van o.a. Heineken toe. 15% van het bier dat Heineken produceert gaat naar Afrika. Zo bezien is de migratie naar Europa, dus een ongewenste voor Heineken, want die verliest in Afrika klandizie. Alhoewel, die migranten moeten toch ook drinken?
Onder het bierartikel lees ik nog een artikel over export en immigratieproblematiek. Frankrijk exporteert straaljagers en fregatten aan landen als Egypte, Qatar en India.






Zelf mis ik een beetje het besef wat zo vreemd is als mensen graag in je land willen wonen/leven. Is dat geen groot compliment? Zouden we niet blij moeten zijn met al die mensen? Waarom enkel aandacht voor de ellende en de lasten in beeld brengen?

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1693