Bockbierseizoen trapt af met 125 bockbieren
Traditiegetrouw is het Bockbierseizoen maandag 5 oktober, de eerste oktobermaandag, van start gegaan. De brouwers in Nederland brouwden dit jaar ruim 125 herfstbockbieren, een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar toen er ruim 90 bockbieren [sic] werdeb gebrouwen.
Bockbier wordt één keer per jaar gebrouwen en is in een beperkte hoeveelheid beschikbaar. Cees-Jan Adema, Directeur Nederlandse Brouwers: ‘Met ruim 125 nieuwe herfstbockbieren dit najaar, heeft de consument veel keuze. Het Bockbierseizoen biedt ook nu weer prachtige seizoensbieren due zich bij uitstek lenen om te combineren bij mooie gerechten. Consumenten kunnen in november deze bockbier & spijs combinaties ook gaan proeven bij restaurants door heel Nederland (www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2015/10/bockbierseizoen-trapt-af-met-125-bockbieren-101225253). De 125 bockbieren staan in dit blad vermeld:
Bockbier is een speciale seizoenseditie van het magazine BIER!
In deze special vindt u een compleet overzicht van alle ruim 125 Nederlandse bockbieren, alsmede een overzicht van bockbierfestivals in Nederland. Verder staat het magazine vol lekkere recepten die goed te combineren zijn met bockbier, en leest u een zevental interviews met Nederlandse brouwers van bockbieren (www.beleefbockbier.nl/nieuws-en-media/6/bockbierspecial_van_bier_magazine_is_uit_).
Euh ja, het glossy blad bestaat daar inderdaad uit. Het begint met een voorwoord van de uitgever Fedor Vogel, waarin een lofzang voor de herfst is gegeven en de uniekheid van het Nederlandse bokbier wordt onderstreept. Al wordt later in het blad nog aandacht besteed aan de Amerikaanse versie van een herftseizoensbier: de pompoenbieren, oftewel Pumpkin Ale. Hierbij wordt Elysian genoemd en de Budweiserreclame-controverse. Een paar keer wordt de herkomst van de naam bockbier aangestipt, maar hier wordt verder niet inhoudelijk diep op ingegaan.
Vervolgens wordt ingegaan op de herkomst van het bokbier, qua stijl en naamgeving. Vervolgens wordt aandacht besteedt aan het Bokbierfestival Nationale Bokbierendag in Zutphen (dat is dus vandaag!), het Bockbier Festival in Amersfoort (ook vandaag, maar dan in Amersfoort), het 38e PINT bockbierfestival in Amsterdam en het 5e bierfesitval in Woerden. Ook is er nog even aandacht voor de festivals in Enschede, Nijmegen en Utrecht.
Verspreid in het blad staan interviews met enkele brouwers. De vragen zijn standaard 'mijn bokbier is zo lekker omdat...', 'mijn favoriete andere bockbier is' en 'ik zou graag een bockbier drinken met...', etc..Wat daarbij meteen opvalt is dat brouwer Wesley Aarse bij drie brouwerijen werkt. Verder valt op dat vaak het bockbier van Amstel wordt genoemd als favoriet, al wordt ook het bokbier van Mommeriete een keer genoemd. Zowel Gerard Arts van Budels als Jeroen Bax van Baxbier geven als favoriet biermoment aan: "...als ik het eerste glas bockbier van het jaar na filtratie kan proeven. De specifieke geur en de mooie heldere robijnrode kleur geven mij dan een echte kick." Dat lijkt mij ene foutje, een van hen -ik vermoed Jeroen- zal het niet gezegd hebben. Jeroen Bax heeft bij de vraag welk ander bockbier hij lekker vindt een verhaal over hoe hun bokbier nog lekkerder is dan vorig jaar. Zo narcistisch zal hij toch niet zijn? Vandaar dat ik een misdruk vermoed.
Naast de interviews zijn er recepten van Arvid Bergdtröm en Han Hildago. Ook is er aandacht voor de nieuwe doelgroep 'vrouwen' en de Bier Diner Dagen van 20 t/m 29 november. Met die aandacht voor vrouwen als doelgroep krijgt de Barbar bokbierreclame, want daar staat het blad ook vol mee natuurlijk: reclame; paginagrote advertenties van verschillende bockbieren zoals van Weihenstephan en Hertog Jan en Texels. De reclame van Barbar toont een dame in middeleeuwse klederdracht met een pul bier, maar staat ze hier als serveerster op het moment van uitserveren of als consument op het punt om dit te drinken? Vervolgens volgen nog wat bokbieren, waaronder Heineken Tarwebok en Hertog Jan 2013 met kaas.
Speciaal voor de Nederlandse Brouwers Bockbierlunch in 2013, ontwikkelde Meesterkok Angelique Schmeinck een Bockbier-Mindmap, met daarop de juiste bockbier-spijs combinaties. “Ik hoop dat deze Bockbier-mindmap een inspiratiebron is voor velen. Het is een effectief hulpmiddel voor iedereen die mooie bockbier-spijs combinaties wil maken”, aldus Schmeinck (www.beleefbockbier.nl/bockbier-mindmap).
Tijdens het lezen van het blad kreeg ik toch een beetje het idee, waar zijn die bokbieren? Daar ging het blad toch om? Welke bokbieren zijn er dit jaar? Achterin staan de 125 bokbieren in het klein vermeld op -voor mij- willekeurige volgorde. Vanuit het blad zelf zijn 9 favorieten genoemd, waaronder Emelisse Herfstbock (6,5%) en Imperial Bock (11%), Kees! Indian Summer Doppelbock (10%) en Oersoep Sexy Motherbocker (7,0%). De 125 bockbieren van Nederland staan achterin klein vermeld, met naar mijn idee net te klein lettertype. Wat ik wel mooi vind is dat er per brouwerij wordt gevraagd om naam, typering en alcoholpercentage. Het was nog mooier geweest om er nog een regeltje aan een korte omschrijving van het bier. Bij elke brouwerij staat een bockbier en soms meer. Het zijn er heel wat. Ik vind vooral de typering bij de bieren waardevol omdat de bockbierstijl behoorlijk wat variatie kent: bovengistend, ondergistend, imperial, rook, dubbelbock etc... Alleen jammer, dat Heineken niet snapt wat een bierstijl is. Zo geven ze als bierstijl bij hun Tarwebok: Heineken Tarwebok is een heerlijk fris bokbier met een volle zachtzoete smaak!? Bij Amstel geven ze als ype bockbier aan: gebrouwen met speciale donkergekleurde moutsoorten. Hoe kan het dat ze bij Heineken niet weten wat bierstijlen zijn? Zo zijn ze in staat om een bierstijl als merk te registeren, zoals radler.
De column van het bockbierblad gaan over Belgisch bockbier. Luc de raedemaeker geeft aan dat Belgische brouwers, zoals Barbar, La Choufe en het Anker, die een bokbier maken dit vaak enkel in Nederland uitbrengen.
Daarna volgen nog een reclame voor vrouwen en bier en een reclame van Texels bockbier. Nu wou ik zeggen, mooi dat kleine ambachtelijke brouwerijen er staan, maar Texels hoort ook al bij de grote Nederlandse brouwerijen.
Ach er is zo veel bokbier:
De Belgische Bierbeleving lanceert uniek bockbier
Datum: 18-09-2015
Eind september verschijnt er een nieuw bockbier op de markt: de Bock Secours. Brouwerij Caulier uit Péruwelz (BE) brouwde dit bier exclusief voor De Belgische Bierbeleving als one-off. Caulier is onder andere bekend van de bieren Paix Dieu en Bon Secours. Het idee voor de naam Bock Secours vindt zijn oorsprong in de andere bieren die Caulier op de markt brengt, namelijk de Bon Secours-serie: blonde, ambrée, brune en myrtille.
Alleen in Nederland
“Het bier is koperkleurig en heeft een licht-zoete smaak. De smaak doet het meest denken aan koffie, donkere vruchten, met een hint van kruiden. De afdronk is fris, waardoor het een erg toegankelijk bier is geworden”, aldus Pieter Boy, partner van De Belgische Bierbeleving. “Wat dit bier uniek maakt is het feit dat het brouwsel exclusief in Nederland te verkrijgen is: dat doet een Belgische brouwer niet vaak, zijn eigen markt ‘overslaan’.”
Palm introduceert Steenbrugge Abdij Bock ( 6 oktober 2010)
lhoewel het bockbier in België niet bepaald een hardloper is zoals in Nederland zie je links en rechts toch wat Belgische brouwers met een bock op de markt komen. Palm introduceert als seizoensbier een Steenbrugge Abdij Bock met het ingrediënt Gruut. Volgens mij een slimme zet aangezien ik zie dat het gruutbier toch steeds populairder wordt. Terug naar vroeger en terug naar authentiek (http://bier.blog.nl/biersoorten/bokbier/2010/10/06/palm-introduceert-steenbrugge-abdij-bock).
Dit jaar zijn er ruim 125 soorten bockbier gebrouwen, vorig jaar waren dat er ruim 90. Ik probeer ze alle 125 te proeven, maar ik heb zo het idee dat dit misschien wel iets te ambitieus is.
Dit weekend ben ik alvast aan de slag gegaan met Steen Brugge Abdij Bock en Dubbelbock van Brand. Ik ben blij dat er nog veel meer is om van te kiezen, want ik ben nog niet heel erg enthousiast geworden. De een had voor mij wel een hele zoete nasmaak en de ander was vrij doorsnee (http://bier.blog.nl/1/2015/10/05/de-bock-is-los-met-ruim-125-soorten-bier).
Volgens mij is de 125 uitsluitend Nederlandse bockbieren. Daarnaast zijn er dus nog Duitse en Belgische bockbieren...Het zijn er zoals gezegd veel...
Bokbier is al wat jaartjes oud en er zijn dan ook heel wat verhalen over:
Then today I fell over an alternative story, which does indeed involve a real goat:
"The bock or the Bavarian bock beer (a double-lager very popular in Bavaria) has its jocular name to thank to an old tale of the sick child of the Duke of Bavaria, according to which an old Mountaineer prepared for this child a thick, medicinal beer with aromatic, bitter mountain herbs which a page found to be quite flavourful and tasted too enthusiastically, so that it wobbled and then even fell over. When he uttered the babbling excuse while lying on the floor, that the little goat the Duke's child had brought along had done it, the old hunter jokingly rejected the guilt of the peaceful little goat, and pushed it onto on the buck (here pointing into the empty cup) who had jabbed it with a strong horn in the grass. The Duke's child laughed out loud again for the first time over this, and wanted to drink some of the wonderful juice himself, which was given to him drop by drop and the child became perfectly well again and gained strength every day.
When the hunter was asked by the Duke to request a reward for the cure, he asked nothing more than that every year the Duke should prepare for his people such a potion, in enough quantity so that all the people would grow strong, but the pages would not throw it into the grass.
Since that time bock was brewed every year only at the court and usually given away in the spring in the merry month of May, and the preparing and serving of this drink was originally a monopoly of the Bavarian Crown.
Besides this Bock or double-lager, a distinction is generally still made in Bavaria between Winterbier and Sommerbier (in the former one more Eimer is brewed from a Bavarian bushel of malt than the latter, whence this is also stronger than that) and then wheat beer from barley and wheat."
"Ertrags-Berechnung einer Braunbierbrauerei in Bayern : mit einer Vorrede über geschichtliche Erfindung des Bieres" by J. F. Herzog, 1846, pages 4 - 5. (My translation.)
...
Quickly searching the web to see if I could find another mention of the sick child story, I came across this quote about the connections between goats and beer:
"By the Germans Heidrun, the goat, donated a particularly palatable juice; two goats beautified the feast of Odin at Ögir and dragged from Hymir, the giant, a brew kettle there. In short, the links betweenf beer and Bock are very numerous."
"Pustekuchen! Lauter kulinarische Wortgeschichten" by Christoph Gutknecht, 2005, page 42. (My translation.)
That seems to fit with my theory about the name really coming from the animal. Though just a couple of paragraphs later the Einbeck story is repeated.