Zelfstandig naamwoord
zot m
een dwaas
Verwante begrippen: clown, hansworst, harlekijn (http://nl.wiktionary.org/wiki/zot)
bijv.naamw.Uitspraak: [zɔt] vreemd op een grappige manier Voorbeelden: `zot doen`, `je zot gedragen`, `zot gedoe`Synoniemen: maf, mal, ...(http://www.woorden.org/woord/zot)
(www.encyclo.nl/begrip/zot)
elke zot heeft zijn eigen marot (=iedereen heeft ook minder goede eigenschappen)
(www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=%20zot)
Zot! is a comic book created by Scott McCloud in 1984 and published by Eclipse Comics until 1990 as a lighthearted alternative to the darker and more violent comics that predominated the industry during that period. There were a total of 36 issues, with the first ten in color and the remainder in black and white. McCloud credited Astro Boy creator Osamu Tezuka as a major influence on the book, making it one of the first manga-inspired American comic books (http://en.wikipedia.org/wiki/Zot!).
Zachary T. Paleozogt, popularly known as Zot, a blond haired, blue eyed teenage hero from an alternate Earth who flies via rocket boots and fights villains with a ten-shooter laser gun and boundless optimism.
Jenny Weaver, a sensitive teenage girl from our world and the reader's point-of-view character throughout the series (http://en.wikipedia.org/wiki/Zot!).
Brugse Zot is een Belgisch bier van hoge gisting dat gebrouwen door Brouwerij De Halve Maan in Brugge. Na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie werd Brouwerij De Halve Maan in 2005 heropgestart en werd het bier Brugse Zot gelanceerd (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brugse_Zot).
Brugge staat bekend om hun Belgische bier...
Brouwerij De Halve Maan, ook bekend als Brouwerij Henri Maes, is een familiale brouwerij gelegen in de Belgische stad Brugge. Door het faillissement van Liefmans Breweries uit Dentergem in 2007 kwam het biermerk Brugse Straffe Hendrik tijdelijk in handen van Duvel-Moortgat. In 2008 sloot De Halve Maan een koopovereenkomst met Duvel-Moortgat voor het merk. De Halve Maan begon de Straffe Hendrik opnieuw te brouwen zoals dat oorspronkelijk werd gedaan: een tripel van 9%. Liefmans had van Straffe Hendrik namelijk een blonde en bruine versie van respectievelijk 6 en 8,5% gemaakt.
In het najaar van 2008 werd tevens het seizoensbier Brugse Bok voor het eerst gebrouwen. Vanaf september is dit bokbier telkens in beperkte hoeveelheid beschikbaar (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Halve_Maan_(Brugge)).
Brouwerij De Halve Maan, aan het Walplein 28 in Brugge, kan teruggaan op een lange geschiedenis. Reeds in 1564 vermeldt het stadsregister het bestaan van een brouwerij “Die Maene” aan het Walplein. In 1856 wordt Leon Maes, alias Henri I eigenaar van het pand. Met de steun van zijn oom, kannunik P.J.Maes richt hij er een moderne brouwerij op. In die tijd brouwde men er zoals dat al eeuwen werd gedaan op een ambachtelijke manier: troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Bier werd toen enkel maar in tonnen geproduceerd en verdeeld (www.cartoon-productions.be/?p=6928).
Ik heb de brouwerij wel eens bezocht. Ik weet nog dat ik onder de indruk was van de stofnesten op zolder. De zaak zag er leuk uit. Vanaf het dak was er een mooi uitzicht over de stad. In de bar was een degustatie; een productconfrontatie met de Brugse Zot.
Ik weet nog dat ik aan de bar stond en het bier in een kelk wat overdreven vond...Maar het bier is het wel waard....
In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstart de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. In juli 2005 lanceert hij onder de nieuwe naam “Brugse Zot” zijn nieuw bier, het “enige echte Brugse stadsbier”, waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld wordt.
De “Brugse Zot” kende onmiddellijk een groot succes, zowel in de Brugse regio als ver daarbuiten. Het bier won diverse prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau. Door de toenemende populariteit moest de brouwerij haar capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden…(www.cartoon-productions.be/?p=6928)
De bijnaam van de Bruggelingen is "(Brugse) zotten". Deze bijnaam danken ze aan volgende legende: nadat ze Maximiliaan I van Oostenrijk in hun strijd om autonomie voor een tijd gevangen hadden gehouden, verbood deze het houden van een jaarmarkt en andere festiviteiten. In een poging om hem te sussen, hield Brugge voor hem een groot feest en vroeg daarna de toelating opnieuw een jaarmarkt te mogen houden, belastingen te mogen innen én ... het bouwen van een nieuw zothuis. Hij antwoordde: "Sluit alle poorten van Brugge en je hebt een zothuis!"(http://nl.wikipedia.org/wiki/Brugse_Zot).
Xavier Vanneste van Brouwerij De Halve Maan bracht in 2008 een nieuw bier op de markt. De Brugse Bok is een donkerbruin broertje van de Brugse Zot en is steeds slechts tijdelijk verkrijgbaar (zie www.standaard.be/cnt/rp20816j).
Met de lancering van de Brugse Bok illustreert Xavier Vanneste, die in mei nog uitgeroepen werd tot jonge Vlaamse ondernemer van het jaar, andermaal zijn zin voor innovatie. In België bestaat immers, in tegenstelling met onder meer Duitsland en Nederland, geen traditie om bokbieren op flessen te trekken. Bokbieren zijn brouwsels die seizoensgebonden en donker van kleur zijn (www.standaard.be/cnt/rp20816j).
Misschien is er niet zo'n sterke traditie, maar Leute en La Chouffe hebben al enige jaren een herfstbok...
BrouwerijBierbrouwerij De Halve Maan
LandNederland [?? waarom staat hier Nederland en niet België??]
Gebrouwen sind[s]2008
SoortHerfstbok
Alcohol6,5%
GistingBovengisting
KleurLicht bruin
Drink temperatuur10 - 12 graden celcius
StamwortgehalteOnbekend
(www.biernet.nl/bier/merken/brugse-bok)
Brugse Bok is een troebel bruin bier met een kruidig en fruitig aroma gebrouwen met geroosterde soorten mout. Brugse Bok speelt in op de Duitse en Nederlandse traditie om jaarlijks een seizoensgebonden bokbier op de markt te brengen. Dit bokbier is iets lichter dan de Brugse Zot, en dit vooral door het gebruik van geroosterde moutsoorten.
Het bier heeft een troebele bruine kleur en een stevige schuimkraag. Kruidigheid en donker fruit typeren het aroma. De smaakbeleving wordt gekarakteriseerd door een lichte bitterheid met toetsen van karamel en rozijn (www.brugsezot.be/nl/het-bier/bok).
Smaak & beschrijving
Deze Brugse bok heeft een kruidige smaak en een lichtzoete afrdronk (www.biernet.nl/bier/merken/brugse-bok).
Het waren woelige tijden in Brugge. Er was die voortdurende oorlogsdreiging. Enkele jaren geleden nog, in 1631, was Frederik-Hendrik van Oranje met een leger voor de Brugse muren verschenen. Van rond Damme was hij van plan geweest om de stad binnen te vallen. Een jaar later brak een pestepidemie uit die aan vele mensen het leven kostte. De oogsten mislukten. De graanprijzen stegen en de mensen hadden honger. Dood door honger of ziekte trof vooral de armen. Waarom toch kwam zoveel onheil over de stad? Het leek wel of de duivel ermee gemoeid was… (http://brugselegenden.blogspot.nl/2014/12/de-legende-van-de-heks-van-het.html). Dus toen de brouwerij er was, was ook Frederik-Hendrik van Oranje er. Mogelijk dat ook hij er bier van heeft gedronken....
En nu, zo veel jaren later. Drink ik er één...