Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1693

Steenberge of Steenbergen?

$
0
0

Laatst dronk ik een pilsje en ik dacht dat het afkomstig was van een brouwer van een van mijn favoriete bieren... maar is dat wel zo?

Het betrof: http://www.steenberge.nl/

Het pils smaakte goed!

Maar het staat niet op https://www.vansteenberge.com/nl/de-topbieren, dus klopt het wel?? Bij nader onderzoek is de ene brouwerij Van Steenberge en de andere is een bier genaamd Steenberge. Dat is anders...

De brouwerij Van Steenberge, bekend van Gulden Draak, is gevestigd op adres: Brouwerij Van Steenberge, Lindenlaan 25, 9940 Ertvelde. Terwijl brouwerij als Molenakkers 2 te Asten heeft. Het is dus echt een andere! Op http://www.brouwerijdewitteleeuw.nl/informatieNWEAanvraag.html vind ik bij dit adres Multibier. Al staat op hun site https://www.multibier.nl/ dan weer een adres in Helmond?

Steenberge Premium Pilsener wordt met Nederlandse nuchterheid in België gebrouwen en staat voor kwaliteit, maar dan zonder de hoge prijzen. Een bier met body!

Een fris en helder pils waarvoor enkel de beste ingrediënten goed genoeg zijn. Met zorg gebrouwen om met elkaar te drinken.

https://www.multibier.nl/product/steenberge-premium-pilsener/

Is het Steenberge nou van een andere brouwerij of niet?

Op https://biertapverhuurijsselstein.nl/product/steenberge-fust-50-liter/ vind ik:

Steenberge Premium Pilsener van topklasse wordt gekenmerkt door de hoogwaardige kwaliteit van grondstoffen. Het unieke recept zorgt voor een mooi goudgele pilsener met een zacht hoppige en frisse smaak en een 5,2 alc. %. Steenberge Premium Pilsener is verkrijgbaar in fusten van 20, 30 en 50 liter.

In 2005 zag Steenberge Pilsener het licht en werd er voor de eerste keer een serie fusten afgevuld bij brouwerij Van Steenberge in Ertvelde. Maar voordat deze afvulling plaats vond zijn er vele uren, dagen en maanden gespendeerd ter voorbereiding. Aanleiding voor deze introductie is de simpele gedachte geweest; “het creëren van een product dat onderscheid kan bieden tussen de collega-bieraanbieders, door de kwaliteit van grondstoffen en unieke recept en dat uiteindelijk de landelijke uitstraling en erkenning geniet van een A-product.

De merknaam Steenberge Pilsener werd gekozen. Met de krachtige slogan “een kei van een pils” werd de Brabantse ondertoon erkend en kon de acquisitie van start gaan. Maar acquisitie plegen zonder fysiek product bleek een zware opgave. Er is immers eerst vraag naar een product nodig voordat er voorraad aangelegd kan worden. Echter door een dosis vertrouwen en doorzettingsvermogen werd de eerste Steenberge ambassadeur gevonden in Diemen. Drankengroothandel Buffing, een authentieke horecagroothandel sprak het vertrouwen uit in het merk en ging samen met Multi Bier Asten BV van start.

brouwerij2008

Vanaf 2008 gingen we van een “Brabants pilsje” naar een Premium Pilsener. Uit strategisch oogpunt werd er overgestapt naar een grote gerenommeerde Belgische brouwerij. Met een alcoholpercentage van 5,2% en een pils boven de 11 graden plato werd de titel Premium eer aan gedaan, met vooropgesteld kwaliteit in een glas door het unieke recept. De reclamematerialen werden opnieuw ontwikkeld en ook alle bestaande klanten werden omgebouwd naar de nieuwe premium uitstraling. Een gigantische operatie, maar wel een noodzakelijke. Een relatief onbekend merk geniet nou eenmaal niet het vertrouwen zoals dat van een gevestigd merk.

Met de slogan Proeven is Geloven sloeg Steenberge een nieuwe weg in. De smaak en kwaliteit van Steenberge Premium Pilsener is dusdanig onderscheidend, dat we u graag willen laten proeven om u van ons gelijk te kunnen overtuigen! Met inmiddels meer dan 500 verkooppunten in Nederland, is bewezen dat de vraag groeit en we er dus steeds meer “Gelovers” bij hebben gekregen.

https://biertapverhuurijsselstein.nl/product/steenberge-fust-50-liter/

Steenberge, een kei van een pils!

https://www.henkvandescher.nl/naam/steenberge-een-kei-van-een-pils

Op https://www.henkvandescher.nl/naam/steenberge-een-kei-van-een-pils lees je wel dat de bedrijfsnaam Steenberge is. Ook op https://www.belgenbier.be/bieren/beschrijvingbier.php?idbieren=4197 staat Van Steenberge - Ertvelde als bedrijfsnaam. 

Brouwerij Van Steenberge, ook bekend als Brouwerij Bios of Schelfaut, is een Belgische brouwerij opgericht in 1784 als Brouwerij De Peer. Het bedrijf is gevestigd in het Oost-Vlaamse dorp Ertvelde, deelgemeente van Evergem.

De brouwerij werd gesticht door Jean Baptiste De Bruin, die gehuwd was met Angelina Petronella Schelfaut. Na hun beider overlijden kwam de brouwerij in handen van de neef Jozef Schelfaut. Diens dochter Margriet huwde met Paul Van Steenberge, die naast brouwer ook politicus en professor was. In 1919 werd de naam Brouwerij Bios aangenomen. Later kwam de vestiging in handen van diens zoon Jozef Van Steenberge (1962), kleinzoon Paul Van Steenberge (1990) en achterkleinzoon Jef Versele (sinds 1998).[1] https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Van_Steenberge

Brouwerij Van Steenberge had bij bierproevers vroeger de naam van etikettenbierbrouwerij. In 2006 werd door de 7e generatie beslist om het uitgebreide gamma aan bieren in te krimpen en het aanbod aan etiketbieren te beperken. Dit komt de hoofdmerken Augustijn, Piraat en Gulden Draak ten goede. De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1784.  De hoge gistingsbieren vormen negentig procent van de productie en verkoop van Brouwerij Van Steenberge. Gulden Draak is het meest verkochte merk. Die biersoort wordt gevolgd door Augustijn, dat het ook goed doet op de markt. Ze verkopen hun bier al in 65 landen. Italië, Nederland, Verenigde Staten, Frankrijk en Spanje vormen in die volgorde de top vijf. Met de verkoop van 8,2 miljoen liter bier per jaar staan ze op de vijftiende plaats in de klassering van de Belgische brouwerijen. In produceerde brouwerij Van Steenberge 8,2 miljoen liter bier. In 2015 verwachten ze een groei van dertig procent. http://www.bierpassie.com/brewery/254/brouwerij-van-steenberge/info

Bierbrouwerij Van Steenberge is een bierbrouwerij uit Ertvelde (België) die is opgericht in 1874. Deze brouwerij heeft 12 bieren in het assortiment.... De geschiedenis van de brouwerij gaat terug tot 1874. Vele honderden huisbrouwerijen die Vlaanderen telde, brouwden bier als nevenactiviteit van landbouwbedrijvigheid. In Ertvelde werd toen Brouwerij de Peer gesticht die het brouwen van bier tot een hoofdactiviteit maakte.... Na de Eerste Wereldoorlog kwam de brouwerij onder de leiding van Paul Van Steenberge, professor in de microbiologie aan de Gentse brouwerijschool. In 1919 wijzigde hij de naam van de brouwerij in Brouwerij Bios, naar het gelijknamige bier dat toen in productie kwam. Na het overlijden van zijn vader in 1962, nam Jozef Van Steenberge de leiding van de brouwerij over die zich opnieuw ging toeleggen op de productie van kwaliteitsbieren van hoge gisting. Wel werden de eigen mouterij en hopwinning gesloten en werden deze grondstoffen voortaan ingekocht die wel moesten voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. ... In 1978 verwerft de brouwerij het recept van het bier dat de Paters Augustijnen in hun klooster te Gent brouwden. Het wordt verder geperfectioneerd en in 1982 komt de Augusteijn op de markt. Meteen een weergaloos succes en nog steeds het paradepaard van de brouwerij. Met de andere hoge gistingsbieren Piraat en Gulden Draak wordt het rijke gamma vervolledigd. ... In 1990 ging de leiding van het bedrijf over naar de zoon van Jozef, Paul Van Steenberge. Er kwam een nieuwe, volledig computergestuurde brouwzaal, een computergestuurde vatenvullerij, een eigen waterzuiveringsinstallatie, een nieuwe bottelarij en stoomvoorziening op aardgas. De verwachte verzadiging van de binnenlandse markt was een belangrijke stimulans om afzetmogelijkheden in het buitenland te prospecteren. Van het aantrekkelijke aanbod van hoge gistingsbieren wordt op dit ogenblik 60% geëxporteerd. ... Om de ambitieuze plannen voor de toekomst te realiseren, werd in 2009 het "AUGUSTIJN gamma" aangevuld met Augustijn Donker. De lancering van dit nieuwe bier was de gepaste aanleiding om over te gaan tot een frisse en hedendaagse restyling van Augustijn Blond en Augustijn Grand Cru. Een nieuw bier, nieuwe etiketten, nieuwe impulsen … Door een distributieovereenkomst te sluiten met Brouwerij Van Steenberge gaat SABMiller met het abdijbier Augustijn de strijd aan met Hoegaarden en Leffe van AB InBev. Door het internationale sterke netwerk van SABMiller in Nederland, Centraal-Europa en Italië krijgt Augustijn een kans om op deze markten (verder) door te breken. https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/oost-vlaanderen/ertvelde/steenberge-van

Zou Steenberge een etiketbier zijn van Van Steenberge? Of is het een bier dat gebrouwen wordt bij ze in opdracht van een andere brouwerij?

De brouwerij staat in Ertvelde en niet in Steenbergen.

Steenbergen (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een Nederlandse stad, gelegen in het westen van de provincie Noord-Brabant. De plaats bevindt zich in de gelijknamige gemeente, en telt 14.165 inwoners. Steenbergen is via de Steenbergse Vliet verbonden met het Volkerak, daarnaast is het gelegen aan de A4. Steenbergen werd waarschijnlijk gesticht in de tweede helft van de 13e eeuw en is sinds de eerste helft van de veertiende eeuw te beschouwen als stad.[2] Het heeft een rijke historie en groeide in de 14e en 15e eeuw, dankzij zoutwinning en handel met Antwerpen en Vlaamse steden als Brugge en Gent tot een handelsstad. Toen door verschillende oorzaken de economische neergang had ingezet, werd Steenbergen in de 16e eeuw belangrijker als vesting- en garnizoensstad. De vesting maakte vanaf 1628 deel uit van de West-Brabantse waterlinie. Steenbergen is een Oranjestad en is sinds 1 januari 1997 de hoofdplaats van de gemeente Steenbergen, de samenvoeging van de voormalige gemeenten Steenbergen en Kruisland, Dinteloord en Prinsenland, Nieuw-Vossemeer en Welberg. https://nl.wikipedia.org/wiki/Steenbergen_(stad)

Ertvelde is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Evergem. Ertvelde ligt in de Gentse Kanaalzone, op de grens tussen het Gentse Houtland en het Meetjesland. De vroegste vermelding van Ertvelde dateert van 1167 onder de naam Artevelde. Een oorkonde van 1182 spreekt graaf van Vlaanderen Filips van de Elzas over een "villa de Arthevelde", wat een veel oudere structuur zou doen vermoeden. De ontginning van Ertvelde begon vermoedelijk in de 12e eeuw. Ertvelde maakte deel uit van het Ambacht Assenede in de Vier Ambachten, grotendeels toebehorend aan de graven van Vlaanderen, die het in 1649 verkochten aan de heren della Faille. De burggraven, die vanaf de 12e eeuw worden vermeld, lieten aan de Burggravenstroom een mottekasteel bouwen op de "Hoge Wal", dat vernield werd bij de Gentse opstand in 1385.... Tijdens de Eerste Wereldoorlog werden door de Duitsers in Ertvelde en Kluizen bunkers gebouwd voor de Hollandstelling, een versterkte linie ter verdediging van de landgrens. Verscheidene van deze bunkers zijn bewaard. Door zijn ligging aan het kanaal Gent-Terneuzen had Ertvelde veel te lijden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De kerktoren van Ertvelde werd opgeblazen en tijdens de bombardementen in 1944 vernielde de Amerikaanse luchtmacht de Duitse benzinevoorraden in de industriezone van Rieme en werd een groot deel van de parochie vernield. In 1965 werd de gemeente Kluizen aangehecht. In 1977 werd Ertvelde op zijn beurt een deelgemeente van Evergem. Voordien was de postcode 9068. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ertvelde

Ertvelde was vooral bekend om zijn dancing, in het bezit van de Vlaamse zanger Eddy Wally. Wally trad er geregeld zelf op, en nodigde vaak semi-bekende zangers uit, wat muziekfans uit heel Vlaanderen aantrok. Enkele jaren geleden verkocht Wally het pand en kort nadien werd het terug heropend maar deze maal zonder het grote succes van Eddy Wally destijds. Na enige tijd werd de zaal gesloten, en het gebouw werd in februari 2005 afgebroken. Op deze plaats werd er nu een appartementsgebouw opgetrokken. Op een pleintje, niet ver van de Achterstraat waar zijn dancing was gelegen, is er nu een gedenkteken opgesteld met een handtas, een verwijzing naar zijn verleden als marktkramer en de winkel van handtassen, naast de danszaal. Dit kreeg de benaming " Cherie" naar een oude hit van hem. Verder is Ertvelde bekend door Brouwerij Van Steenberge, waar verschillende streekbieren van hoge gisting gebrouwen worden zoals Augustijn, Piraat, Gulden Draak en andere. https://nl.wikipedia.org/wiki/Ertvelde

Eddy Wally, artiestennaam van Eduard René Van De Walle (Zelzate, 12 juli 1932 – aldaar, 6 februari 2016), was een Belgische zanger die bekend was om hits als Chérie (1966), Dans met mij die laatste tango! (1969), Ik spring uit een vliegmachien (1996) en Dans mi amor (2003). ... Eddy's vader Henri, woonachtig in volkswijk De Katte in Zelzate, werkte als arbeider in een teerfabriek van Zelzate. In zijn vrije tijd trad hij in de streek regelmatig en met succes op als een begenadigd accordeonspeler. Hij leerde zoon 'Wardje' al vroeg accordeon, gitaar en mondharp spelen. Toen Henri op 49-jarige leeftijd overleed, moest de 14-jarige Eddy zelf de kost gaan verdienen als textielarbeider in een weverij in Sas van Gent. Naar het voorbeeld van zijn vader ging Eddy na zijn werkuren optreden in cafés als zanger en gitaarspeler. Tijdens een 'crochet' (een talentenjacht) leerde hij Mariëtte Roegiers kennen, met wie hij in 1956 in het huwelijk trad.[1] ... Hij opende in de vroege jaren 60 dancing 'Paris-Las Vegas' in Ertvelde (Oost-Vlaanderen) en verkocht samen met zijn vrouw en zijn schoonmoeder jarenlang handtassen op diverse Vlaamse markten. In 1966 leerde hij de Nederlandse producer Johnny Hoes kennen. Onder diens leiding nam Eddy Wally zijn eerste nummer Chérie (1966) op, dat een grote hit werd. Wally haalde er de eerste plaats mee in de Vlaamse hitparade en een gouden plaat (goed voor 50.000 verkochte exemplaren). Tot op de dag van vandaag is dit zijn bekendste nummer.... Vanwege zijn zelfverklaarde "succes" in het buitenland noemt Wally zich al jaren The Voice of Europe ('De Stem van Europa'), in navolging van Frank Sinatra, met wie hij zichzelf graag vergelijkt. De oudste zoon van Johnny Hoes, Adri-Jan Hoes, zorgde in 2005 voor een comeback met de hit Shanghai. ... Wally kreeg juni 2006 in Ertvelde een standbeeld ter ere van zijn œuvre. Het heeft als opschrift "Ode aan Eddy Wally - The voice of Europe" en laat de titel van zijn grootste hit Chérie zien. Daarnaast is in het geheel een marktkramerstas opgenomen, een verwijzing naar Wally's afkomst. Dit kunstwerk is gemaakt door Adi Verbeke.[5] https://nl.wikipedia.org/wiki/Eddy_Wally

Misschien een beetje overvloedig, maar Eddy Wally is een bier van De Prael (https://www.deprael.nl/brouwerij/), een Sour - Flanders Red Ale met 7% Alcohol.  Zie https://www.robenrob.nl/webshop/eddy-wally-75cl en https://www.beerinabox.nl/speciaalbier/brouwerij-de-prael-eddy-wally








Viewing all articles
Browse latest Browse all 1693