Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Alphen

$
0
0
Alphen
Alphen is een dorp in de gemeente Alphen-Chaam, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp is gelegen tussen Riel en Baarle-Nassau en in de buurt van Tilburg en Breda en telt 4.125 inwoners (CBS)[1].
...
De naam Alphen wordt wel verklaard uit het Germaanse alf-heim, wat dan zoiets als woonplaats van elfen betekent. Dit is echter een bijzonder romantische weergave van de herkomst van de naam Alphen. Aannemelijker is de verklaring van alf vanuit een water. In dat geval is de naam Alphen als alf-heim te herleiden naar woonplek aan een waterloop. Bij Alphen ontspringt namelijk de Dorpswaterloop, die uitmondt in de Leij.
Een andere aannemelijke afleiding van de naam van Alphen zou van alv kunnen zijn, dat dan staat voor kalkhoudende zandgrond, of alben, dat dan staat voor lichtgekleurde klei. Hierdoor zou men de plaatsnaam Alphen kunnen herleiden naar een woonplaats (heim) op kalkhoudende zandgrond, of woonplaats (op een plek) bij lichtgekleurde klei.[2]
...
Alphen ligt op een dekzandrug. In de omgeving van Alphen zijn tal van prehistorische vondsten gedaan die duiden op vroege bewoning van deze streek. Deze gaat terug tot 2000 à 3000 jaar v.Chr. De Romeinen legden een heerbaan aan van Bavay, langs Edingen, tussen het huidige Antwerpen en Mechelen door, via het huidige Alphen naar Nijmegen. Ook was er de Maastrichtse Baan die van Dordrecht liep naar Tongeren en Maastricht.
Het dorp werd voor het eerst vermeld in het Liber Aureus van de Abdij van Echternach, waarin het jaartal 21 mei 709 werd opgetekend. In dat jaar zou de allodiale heer Engelbert uit Alphen aanzienlijke bezittingen aan deze abdij hebben geschonken. Ook zou er in dit jaar een kerk te Alphen zijn gesticht. De parochie is later dan ook aan de Heilige Willibrordus gewijd, die van deze abdij afkomstig was en de omgeving van Alphen gekerstend heeft. In de 2e helft van de 12e eeuw zijn de bezittingen geleidelijk aan de Abdij van Tongerlo. Uiteindelijk kwam het wereldlijk bestuur aan de Heren van Breda en behoorde Alphen dan ook tot de Baronie van Breda.
Tempeliers
Ook lag nabij Alphen, en wel bij het kruispunt der heerbanen, de Commanderij van de Tempeliers, Ter Brake. Dit was de enige Commanderij van de Tempeliers in Nederland. Ze was gelegen nabij de huidige Prinsenhoef, ongeveer 1 km ten zuidoosten van de huidige dorpskern. Hoewel niet met zekerheid bekend, is de Commanderij waarschijnlijk in 1144 gesticht. Vermoedelijk zijn de Heren van Breda bij deze stichting betrokken geweest. Zij deelden het recht op de lage rechtspraak met deze heren. Ook verwierven zij goederen in een aantal buurtschappen nabij het huidige Alphen, alsmede in Chaam. In Alphen bezaten ze een molen en het molenrecht. Vanaf 1236 tot 1311 zijn er oorkonden voorhanden waarin bepaalde rechten voor de Commanderij Ter Brake werden afgebakend. De orde werd echter in 1312 opgeheven, waarna de bezittingen van de Tempeliers in handen van de Johannieter Orde kwamen. Uit 1313 stamt een lijst van bezittingen en rechten van de Tempeliers, die werd opgesteld in het kader van de overdracht. Over het lot van de Alphense Tempeliers is niets met zekerheid bekend. Mogelijk zijn ze opgegaan in de Johannieter Orde.
De Commanderij kwam uiteindelijk in particuliere handen en werd in 1698 verbouwd tot boerderij: De Princehoef. Daarin zijn ongetwijfeld muurresten van het eerdere gebouw verwerkt geweest. Het is echter denkbaar dat deze voorganger eerst door de Johannieters is gebouwd. Deze Princehoef werd in 1860 afgebroken en vervangen door een gewone boerderij die tegenwoordig de naam Prinsenhoef draagt. Voorts was er een kleine kapel die in 1830 werd afgebroken, nadat ze sedert 1648 niet meer voor de eredienst werd gebruikt. De gracht werd eind 19e eeuw gedempt. De visvijver, Braakewouwer genaamd, was 250 m lang en 20 m breed. Ze werd in 1900 gedempt. De monumentale lindeboom werd in 1924 omgehakt en verwerkt tot brandhout. Aldus is er van de Commanderij Ter Brake vrijwel geen bovengronds restant meer te vinden, op enkele oneffenheden in de bodem na.
...
In 1867 kreeg Alphen een station aan het Bels Lijntje. In 1934 werd dit weer gesloten voor reizigersverkeer.
In oktober 1944 werd in Alphen zwaar gevochten. Kerk, klooster en tal van huizen werden verwoest.
Tot 1997 was Alphen de hoofdplaats van de gemeente Alphen en Riel. Deze gemeente is bij herindeling opgeheven, waarna Alphen samen met Chaam de nieuwe gemeente Alphen-Chaam is geworden. Hierbij is het nabijgelegen dorp Riel overgegaan naar de gemeente Goirle.
Tegenwoordig is Alphen een klein dorp dat vooral van de landbouw en het toerisme leeft, terwijl het tevens een bescheiden bedrijventerrein bezit. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Alphen_(Noord-Brabant))

Bierbrouwerijen lijst
Op basis van je huidige kaartweergave en filters zijn er 2 brouwerijen, waarvan 2 brouwerijhuurders. [Filter] of [Zoek]
Het aantal gesloten brouwerijen in Alphen is 2.
(https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/alphen?center=51.4823836,4.953306500000053&zoom=12&filters=brouwerij,brouwerij_huurder)

Brouwerij Boslust
Gegevens brouwerij
Land Nederland
Provincie Noord Brabant
Locatie brouwerijSligtmaan 35
Postcode5131GC
Plaats Alphen
Actieve brouwerij Ja (1 jaar actief)
Opgericht in 2017
Type brouwerij Brouwerijhuurder
Biermerken van Brouwerij Boslust
Geen biermerk bekend van Brouwerij Boslust. Voeg een biermerk toe voor deze brouwerij.
Achtergrond informatie
Sinds 2015 zijn de vrienden Jeroen en Dirk-Jan bezig met brouwen. In 2017 hebben zij hun eerste bier op de markt gezet genaamd Bazuin.
Brouwerij Boslust is een huurbrouwerij uit Alphen (Alphen-Chaam). Zij maken gebruik van de faciliteiten van Brouwerij de 3 Horne in Kaatsheuvel.  (https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/alphen/brouwerij-boslust)
(https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/alphen/brouwerij-boslust)


Brouwerij Boslust is opgericht door Dirk-Jan en Jeroen, twee geboren en getogen Alphenaren. Aan de Boslust in Alphen is het voor hen begonnen; twee gasten die met plezier bier brouwen in hun schuurtje. Inmiddels ontwikkeld tot….twee gasten die met plezier bier brouwen én hun eerste bieren op de markt hebben gebracht.
Op de Boslust, in het Alphense buitengebied, vonden zij de ideale proeftuin om een hobby uit de hand te laten lopen. Op deze prachtige historische locatie gelegen nabij een oude pastorie en het eeuwenoude pestkerkhof hebben zij de beschikking over een eigen bron met het zuivere bronwater uit de Antwerpenaar. Het  water voor de proefbrouwsels wordt verwarmd middels zonne-energie. Op deze ecologisch verantwoorde wijze zijn de brouwers begonnen met het creëren van (h)eerlijk bier.
Het eerste bier wat de brouwers van de Boslust uit hun vat toverde kreeg de naam ‘Bocht’. Wat een referentie is aan de locatie van de brouwschuur (in de bocht) en alleszins niet aan de kwaliteit van het bier. Deze Bocht smaakte namelijk naar meer…..veel meer! Zo volgde de ene na de andere. Eerlijkheid gebied te zeggen dat daar wel eens echte bocht tussen zat. Maar al doende…
...
In de zomer van 2016 werd de proefbatch van de tripel, genaamd de ‘Bazuin’, in besloten kring geschonken aan vrienden. De naam van deze tripel is geïnspireerd door het Alphense St. Willibrordusgilde. Zij daagden de brouwers uit tot het ontwikkelen van een bier wat de gildebroeders nog meer zou doen laten verbroederen. De Bazuin viel zo ontzettend in de smaak dat de brouwers van de Boslust hun ondernemende schoenen aantrokken. En aangezien zij zelf (nog) niet de geschikte grote faciliteiten hebben, zijn ze met het recept onder de arm naar Kaatsheuvel getrokken. Niet voor een sprookje maar voor een brouwerij; de 3 Horne. Daar worden de officiële bieren geproduceerd door de brouwers van de Boslust.
(https://brouwerij-boslust.nl/historie/)



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692