Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Dubbele blik

$
0
0
Dubbele Blik | Stadsbrouwerij Radboud uit Medemblik | biernet.nl
Afbeeldingen kunnen auteursrechtelijk beschermd zijn
(https://www.google.nl/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fwww.biernet.nl%2Fimages%2Fmerken%2F46142-Dubbele%2520blik.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.biernet.nl%2Fbier%2Fmerken%2Fradboud-dubbele-blik&docid=48PiguwRj2xjPM&tbnid=hw7n07gJm85CGM%3A&vet=10ahUKEwjHiaK2_ovfAhVJKFAKHUj4Ab4QMwg9KAAwAA..i&w=728&h=424&bih=689&biw=1280&q=radboud%20dubbele%20blik&ved=0ahUKEwjHiaK2_ovfAhVJKFAKHUj4Ab4QMwg9KAAwAA&iact=mrc&uact=8)

Raar dat een bier met blik in de naam in een flesje zit, of een vat (zie https://www.facebook.com/stadsbrouwerijradboud/videos/vandaag-gaat-onze-dubbele-blik-op-het-vat/2035986059976201/).

Het bier doet bij het openen aan alsof het geïnfecteerd zou kunnen zijn, het sist bij het openen en ruikt licht zuur naar appeltjes. Het smaakt echter niet verkeerd. Het is niet heel waterig of zurig, maar is wat dun. Op het etiket staat een wat pretentieus tekstje over mooi ronde soepele smaken

Mooi rond en soepen Dubbel met tonen van karamel en gedroogd fruit, afkomstig uit de geruikte moutsoorten. Dit bier is zacht en iets zoet in de afdronk. De naam is een samentrekking van het biertype Dubbel en een afkorting van de plaatsnaam Medemblik, me een kleine knipoog naar de toestand van een iets te gulzige drinker. (https://goeietoei.bettywebblocks.com/bier/117)

MerkStadsbrouwerij Radboud
BiersoortDubbel
KleurBruin
VerpakkingFlesje
BrouwerijStadsbrouwerij Radboud
LandNederland
Alcohol7.2%
Inhoud330ml
(https://goeietoei.bettywebblocks.com/bier/117)

BrouwerijStadsbrouwerij Radboud
LandNederland
Gebrouwen sinds2017
SoortDubbel bier
Alcohol7,2%
GistingBovengisting
KleurRood
Drink temperatuur7 °Celsius
Stamwortgehalte15.70
Websitestadsbrouwerijradboud.nl/...
Smaak & beschrijving
De bitterheid van dit dubbel bier is matig en zeker niet overheersend. Verder heeft het een caramel smaak en word de smaak vooral bepaald door de gebruikte mout en gist.
Dubbel volgens belgische stijl. Gebrouwen met wat donkerder(caramel) mouten waardoor een duidelijke smaak van caramel en gedroogd fruit onstaat. (https://www.biernet.nl/bier/merken/radboud-dubbele-blik)

Brouwerij: Stadsbrouwerij Radboud, Medemblik
Type: Dubbel
Aroma en smaak: Caramel, geroosterd, rozijn. Lichtbitter en zoet.
Kleur: Donker-Amber
Alcoholpercentage: 7.0%
Drinktemperatuur: 10ºC
Lekker bij: In voorbereiding
Beschrijving: Deze volle Belgian Dubbel is helemaal gebrouwen naar Belgische Stijl. Dus lekker zacht en zoetig, met caramel en rozijnen in de neus. En natuurlijk zacht op de tong. En hé, nog mooi hoppig ook! Dus een spannend bittertje... (https://www.hetbiermoment.nl/a-51986830/radboud/stadsbrouwerij-radboud-dubbele-blik-33cl/)

Belgische stijl en soepele smaak van caramel en een spannende bittertje?? Ik proef geen van al die dingen!?


IN DE 13E EEUW WERD ER AL BIER GEBROUWEN IN MEDEMBLIK. BIJNA OP DEZELFDE PLEK ALS WAAR IN 1590 BIERBROUWERIJ HET ANKER WERD GEVESTIGD WORDT OPNIEUW BIER GEBROUWEN, RADBOUD BIER. GEBROUWEN, GETAPT EN GEBOTTELD IN MEDEMBLIK. BIJ STADSBROUWERIJ RADBOUD KUN JE BIER PROEVEN, BORRELEN OF EEN KOOKWORKSHOP VOLGEN. (http://www.stadsbrouwerijradboud.nl/)

Op 31 maart opent Johan Remkes, commissaris van de Koning, onze Stadsbrouwerij. Vol trots tappen wij ons openingsbier: Radboud de Eerste. Komt u proeven? 31 maart 2017
(http://www.stadsbrouwerijradboud.nl/31-maart-feestelijke-opening/)


In de Radboudveste komt leven in de brouwerij
Op de locatie van het Wapen van Medemblik stond vroeger een brouwerij. Daar is geen foto van terug te vinden. (Foto: aangeleverd)Op de locatie van het Wapen van Medemblik stond vroeger een brouwerij. Daar is geen foto van terug te vinden. (Foto: aangeleverd)
MEDEMBLIK – Toen Medemblikkers in de Middeleeuwen hun eigen bier brouwden, dronk men dit als water. In de loop der tijd nam het drinkwater het over van het bier en verdwenen de brouwerijen. Nu zo’n 800 jaar later, wil de werkgroep Stadsbrouwerij Radboud de havenstad weer een eigen bier teruggeven en leven in de brouwerij brengen.
Om dit mooie streven te realiseren, komt naast snackbar De Counter op het Gedempt Achterom onder de naam van Stadsbrouwerij Radboud een brouwerij, die een eigen stadsbier produceert. In het sfeervolle pand komt ook een kookstudio en een proeflokaal. Dit is een initiatief van Piet Goverse, zeer actief in diverse innovatieve projecten.
De kookstudio wordt een creatieve omgeving, waarin kookclubs en thematische kooksessies worden gehouden. Het proeflokaal is een unieke ontmoetingsplek waar men heerlijke diverse verse biertjes proeft in een bijzondere ambiance. Brouwerij-avonden worden georganiseerd om nieuwe smaken te ontdekken, om die vervolgens te brouwen en op de markt te brengen. Rondleidingen in de brouwerij en meelopen met het brouwproces bestaan ook tot de mogelijkheden.
In de gesprekken met de gemeente vindt de werkgroep een positieve grondhouding in de medewerking en met de pandeigenaar zijn bindende afspraken gemaakt. De Stichting Stadsherstel ondersteunt dit project met bouwkundige adviezen. Een goed begin is het halve werk: de brouwerij heeft in elk geval voor de eerste drie jaar een opdracht voor 80.000 liter per jaar.
Diverse brouwerijen
Nabij de plek waar de werkgroep de stadsbrouwerij wil realiseren, stond ooit bierbrouwerij het Anker. In 1591 opgericht en tot in het begin van de 19e eeuw in bedrijf. Het Anker was in de 17e eeuw een van de vijf bierbrouwerijen in Medemblik. Het bedrijf werd uiteindelijk gesloopt en op dezelfde locatie verrees in 1854 het Wapen van Medemblik.
Aandeel
Wie door dit verhaal ook enthousiast is geraakt en de brouwerij wil steunen middels aandelen, kan al inleggen vanaf 1.000 euro per aandeel. Het ondernemersplan laat een mooi rendement zien en levert in elk geval meer op dan een gemiddelde spaarrekening. Vanzelfsprekend heeft een aandeel een heel ander risicoprofiel. Natuurlijk gaat dit plan in werking als alles rond is, zoals de vergunningen de onderbouwing van de totale financiering met schriftelijke toezeggingen. Met andere woorden: pas als alle lichten op groen staan, vinden alle betalingen plaats. Mede-eigenaar te zijn van een brouwerij met proeflokaal en kookstudio in een eigen gemeente, wie is dat?. Het kan zomaar aandeelhouders een speciaal bierglas krijgen of profiteren van speciale aanbiedingen met de kookstudio en het proeflokaal. Dit bepalen de aandeelhouders later zelf, als eigenaar van de onderneming. 
Over het ondernemersplan van de Stadsbrouwerij Radboud vindt woensdag 16 december om 20.00 uur een informatie-avond plaats. Wie interesse heeft om te investeren, kan zich aanmelden voor deze bijeenkomst op www.stadsbrouwerijradboud.nl. Op deze site is tevens meer informatie over het plan te vinden.
Artikel geplaatst op donderdag 10 december 2015 - 08:00
(http://www.rodi.nl/widgets/1704-medemblik/nieuws/1287907-in-de-radboudveste-komt-leven-in-de-brouwerij)

Oude pand garage Boekel straks een bierbrouwerij?
Door redactie21 november 2015
Medemblik – Als het aan Piet Goverse en Dolf Clarenburg ligt wel. Al in de middeleeuwen had de stad Medemblik een 5-tal bierbrouwerijen omdat in die tijd bier gezonder was dan water, verteld Piet Goverse aan het NHD. 
Anno 2015 komen er meer en meer microbrouwerijen in Nederland en de microbrouwerij van Bovenkarspelse hobbybrouwer Jan van der Lee is zelfs meerdere malen uitgeroepen tot het beste biertje van Noord-Holland.  Jan van der Lee is daarom gevraagd om samen met de 2 initiatiefnemers te gaan helpen in de opstartfase naar een echte bierbrouwerij in Medemblik.
Piet Goverse liep al geruime tijd met het idee rond om een brouwerij in Medemblik te maken, het idee komt voort toen hij voor molen de Herder opzoek was naar een speciaalbiertje en deze vond in de vorm van ‘de Klap van de Herder’.  Goverse dacht vanaf dat moment hoe mooi het wel niet zou zijn als Medemblik zijn eigen bierbrouwerij zou hebben. (https://www.medemblikactueel.nl/2015/11/21/oude-pand-garage-boekel-straks-een-bierbrouwerij/)


Stadsbrouwerij Radboud
Op 31 maart 2017 opende Stadsbrouwerij Radboud haar deuren. De nieuwe bierbrouwerij is gevestigd in twee panden die lange tijd als pakhuis dienden en later als ‘Garage Boekel’ bekend stonden. De locatie is zeer toepasselijk want het westelijke en kleinste pand was ooit onderdeel van Het Anker, een van de vijf Medemblikker bierbrouwerijen in de Gouden Eeuw. Bij de recente verbouwing vond men een grote gemetselde waterkelder die de relatie tussen dit pand en de oude brouwerij bevestigt.
In 1876 waren de twee panden van Stadsbrouwerij Radboud eigendom van koopman Egbert Boekel. Hij liet het oostelijke en grootste pand in 1882 herbouwen en gebruikte het voor de opslag van turf. Nu staat in deze ruimte de brouwinstallatie.
In de 20e eeuw kregen beide panden een bestemming als garage waarbij de voor- en achtergevels geheel werden vernieuwd. Bij de recente verbouwing is zoveel mogelijk de oorspronkelijke indeling van de gevels aangehouden. Binnen ziet u een deel van een oude zijmuur en van de kapconstructies.
Gastheer Raymond Groot vertelt u over de stadsbrouwerij en u kunt bij hem natuurlijk een Medemblikker biertje proeven.
TypeIndustrieel erfgoed
SubtypeGarage
Oorspronkelijke functiePakhuis-Garage
Huidige functieBierbrouwerij
(https://www.openmonumentendag.nl/monument/medemblik-stadsbrouwerij-radboud/)


MEDEMBLIK - Kasteel Radboud in Medemblik heeft een eeuwenoude brouwgeschiedenis maar de afgelopen tweehonderd jaar kwam er geen bier uit voort. De nieuwe stadsbrouwerij De Beleving brengt daar nu eindelijk verandering in en is vanaf vandaag weer geopend.
In kasteel Radboud werd al in 1554 bier gebrouwen voor de bewoners van het kasteel. Vanaf 1591 werd er ook gebrouwen om bier te leveren aan de VOC-schepen die toentertijd uit Medemblik vertrokken. "Het bier dat in de stadsbrouwerij vanaf 1591 werd gebrouwen was echt bedoeld voor de verkoop aan schepen", zegt historicus Peter Swart.
Hoogtijdagen
Tussen 1615 en 1625 vierde de brouwerij onder de naam Anker en onder leiding van Gees Jans hoogtijdagen als een van de grootste bierleveranciers in de omgeving. 
In 1810 sloot de brouwerij zijn deuren en diende het als pakhuis. "Bier was duur om te maken en de verkoop aan schepen liep terug", zegt Peter Swart. Nu, meer dan tweehonderd jaar later, wordt er dan toch een nieuwe brouwerij geopend op die historische plek in Medemblik. (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/203377/De-Beleving-blaast-Medembliks-brouwgeschiedenis-nieuw-leven-in)


Bierbrouwerij Medemblik in gesprek met investeerder om bedrijf te redden.
Gepubliceerd: Zondag 11 november 2018 13:14
MEDEMBLIK - Het bestuur is in overleg met Patrick Terwee om de financiële nood bij de brouwerij op te lossen, Terwee is groot geworden door zijn doorlinkwebsite 'The Hun' waar bezoekers kunnen kiezen uit vele tientallen pornowebsites.
De aandeelhouders van de brouwerij hebben te horen gekregen dat er 2 opties zijn, of de aandelen verkopen tegen 20% van de waarde of de kans dat de brouwerij moet sluiten. Maandagavond is er een spoedvergadering met de aandeelhouders en zal duidelijk gaan worden of er een doorstart komt of dat de deuren op slot gaan. 
Lars Kuipers van de bierbrouwerij zegt hierover: "Het gaat zeker financieel niet goed met de brouwerij maar van een faillissement is op dit moment nog geen sprake, de investeerder wil de brouwerij op een hoger plan tillen en wij zien de toekomst dan ook positief tegemoet." (http://www.weeff.nl/bierbrouwerij-medemblik-in-gesprek-met-investeerder-om-bedrijf-te-redden/content/item?1108286)

Stadsbrouwerij Radboud in Medemblik kampt al langer met financiële problemen, dus zit er voor het bestuur niks anders op dan de aandelen in de verkoop te gooien. Er is al een gegadigde, namelijk de man achter pornowebsite The Hun.
Patrick Terwee, de man achter een van de grootste pornowebsites op het wereldwijde web, heeft inmiddels samen met een partner een bod uitgebracht. De mogelijk nieuwe investeerder van de brouwerij was niet bereikbaar voor een reactie.... Bij een spoedvergadering afgelopen week werd de financiële situatie besproken met de aandeelhouders. Er zijn namelijk twee opties voor de brouwerij: of failliet gaan, of de aandelen voor twintig procent van de oorspronkelijke waarde van de hand doen. Dat melden bronnen binnen de brouwerij.
Volgens Lars Kuipers van de brouwerij is van een faillissement nog geen sprake. "Het klopt wel dat het wat moeilijker gaat dan verwacht. Maar met de nieuwe investeerders willen we het merk Radboud groot maken. Ook voor de stad Medemblik." (https://www.nhnieuws.nl/nieuws/234728/Porno-ondernemer-moet-stadsbrouwerij-Medemblik-redden)

De brouwerij staat dus (nog) in Medemblik.  

Medemblik is een actieve en ondernemende gemeente. De gemeente gaat richting de 45.000 inwoners. (https://www.medemblik.nl/over-medemblik/)

De oudste historische vermelding van Medemblik bevindt zich in het goederenregister van de St.Maartenskerk. Het handelt over het bezit van een Medemblikker koningstiend (Medemolaca regalis decima, een tiende van het koninklijk domein en inkomsten). De inkomsten van de tienden bestonden uit belastingen en tolheffingen. De vermelding van de koningstiend van Medemblik, had betrekking op een algemene schenking, die reeds in 753 door Pippijn III, ter ondersteuning van het zendingswerk vanuit Utrecht, inzake de kerstening en pacificering van de Friezen, was gedaan.
Vanaf ca. 810 stak een nieuwe vijand de kop op, namelijk de Noormannen, die de 'Lage Landen' binnenvielen, met het gevolg dat de rivaliteit tussen de Friezen en Franken op de achtergrond raakte. De vikingen vestigden zich onder andere op Wieringen en gingen over tot het regelmatig plunderen van Dorestad. (http://www.dwangburchten.nl/medembl/legenden_mythen.htm)

Medemblik (Geluidsfragment uitspraak (info / uitleg)) is een stad in de gelijknamige gemeente Medemblik in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het ligt in West-Friesland aan het IJsselmeer. De stad telde op 1 augustus 2013 8.492 inwoners (bron: Gemeente Medemblik).
Medemblik is de oudste stad van West-Friesland: ze verkreeg in 1289 stadsrechten van graaf Floris V, die toen net West-Friesland definitief had onderworpen aan zijn grafelijke gezag. Medemblik was tot 2007 een zelfstandige gemeente, waartoe geen andere woonplaatsen behoorden. De gemeente was een van de kleinste van de provincie Noord-Holland. De huidige gemeente Medemblik ontstond uit een fusie met de gemeenten Noorder-Koggenland en Wognum per 1 januari 2007, gevolgd door een fusie met de gemeenten Wervershoof en Andijk per 1 januari 2011. ... De naam "Medemblik" is mogelijk afkomstig van de waterloop Medemelake of Medemelacha (Germaans miduma- "middelst" en laku- "waterloop in moerassig terrein"[2]) die op deze plaats heeft gelopen, en die in een oorkonde uit 985 wordt genoemd. Hierin wordt ook Medemblik zelf genoemd als "villa Medemelacha". Dit veenriviertje is tegenwoordig grotendeels verdwenen, maar het resterende deel is nog bekend als de Kromme Leek en mondt via de meertjes de Groote en Kleine Vliet bij Medemblik uit in het IJsselmeer. ... Medemblik en Dorestad kregen door de Friezen welvarende markten.[3] In 1289 werd Medemblik als eerste plaats in West-Friesland een stadsrecht verleend door graaf Floris V, nadat deze de West-Friezen had onderworpen. Hij liet in diezelfde tijd een dwangburcht bouwen, die nu bekendstaat als Kasteel Radboud. Het stadje werd in 1517 door het leger van Johan van Selbach, gesteund door de kapers van Grote Pier en Wijerd Jelckama geplunderd. In 1555 vond in Medemblik een grote stadsbrand plaats. Aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog, in 1572 en 1588, werd de stad door respectievelijk geuzen en prinselijke troepen belegerd.
Door de ingebruikname van het Noordhollandsch Kanaal in 1824 nam het belang van Medemblik als havenstad sterk af. De afsluiting van de Zuiderzee leek de nekslag voor Medemblik te betekenen, maar in de jaren zestig van de 20e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een bekend watersportcentrum, met met name in het seizoen ook een levendig uitgaansleven.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Medemblik_(stad))


Kasteel Medemblik of Radboud staat aan de oostkant van de haven in Medemblik. Het kasteel dateert uit 1288.
Kasteel Medemblik is een van de vele kastelen in de provincie Noord-Holland, die gebouwd werden mede in opdracht van Floris V. Het kasteel was een zogenoemde dwangburcht want Floris wilde niet alleen een dam opwerpen tegen de veelvuldige infiltraties in zijn gebied door de Friezen, maar ook steunpunten hebben waar hij de pas onderworpen West-Friezen onder de duim kon houden. ... Kasteel Medemblik wordt ook wel Kasteel Radboud genoemd omdat het volgens de legende zou zijn gebouwd op de funderingen van de burcht van koning Radboud van de Friezen die volgens de Divisiekroniek (1517) van Cornelius Aurelius in Medemblik zijn koninklijk woonstede zou hebben gehad.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Radboud)


Kasteel Radboud is na een recente renovatie weer geopend met een nieuwe speurtocht voor de kinderen, nieuwe inrichting en een gezellig kasteel café waar je altijd terecht kan voor een kopje koffie/thee, taart of lunch. (https://www.kasteelradboud.nl/)

In kasteel Radboud is een uniek museum gevestigd, gewijd aan het dagelijks leven in de Middeleeuwen. Aan de hand van een aantal thema’s wordt de bezoeker op speelse en informatieve wijze bekend gemaakt met het leven van de Middeleeuwse mens; hoe men woonde, wat men at, hoe men zich kleedde etc. De tentoonstelling is nog niet compleet: na een grondige renovatie wordt deze in fases ingericht. Vanaf de zomervakantie 2018 zullen de eerste voorwerpen in het kasteel te bewonderen zijn. (https://www.kasteelradboud.nl/museum/)

In ons Kasteel Café kunt u dagelijks terecht voor een kopje koffie, een heerlijk taartje of een lunch. Niet alleen binnen, maar ook buiten kunt u plaatsnemen op ons zonnige terras. (https://www.kasteelradboud.nl/kasteelcafe/)

Het kasteel Radboud bevindt zich in de West-Friese gemeente Medemblik. Volgens de overlevering zou het kasteel in de 8e eeuw zijn gesticht door de legendarische Friese koning Radboud. Op de overblijfselen van dit kasteel zou graaf Floris V een nieuw kasteel hebben neergezet. Er zijn echter nooit overblijfselen van het kasteel van Radboud gevonden.... Het is niet bekend wanneer precies het kasteel in Medemblik is gebouwd, maar vast staat dat graaf Floris V in 1282 opdracht gaf tot de bouw.
Graaf Floris V was de zoon van de Rooms-Koning Willem II, die in 1256 bij het dorp Hoogwoud door de Westfriezen is vermoord. Floris wilde wraak nemen en liet om elke opstand van de weerbarstige Westfriezen in de kiem te smoren, vijf dwangburchten bouwen: in Alkmaar (2), Wijdenes, Krabbendam en Medemblik. .... Na de moord op Floris V bij Muiden op 27 juli 1296, kwam een groot deel van de bevolking van Holland in opstand, waaronder de Westfriezen. Zij veroverden de dwangburchten te Wijdenes en Krabbendam en maakten deze met de grond gelijk. Ook het kasteel in Medemblik werd bestormd, maar de aanval werd afgeslagen door het garnizoen van de graaf. De verdedigers van het kasteel hielden stand tot zij in 1297 werden ontzet door het grafelijk leger. De Westfriezen werden definitief door de Hollanders onderworpen.... Medemblik ging in 1573 over tot het verbeteren en verhogen van de stadswallen, waardoor het kasteel zijn functie als verdedigingswerk ging verliezen. Het kasteel werd ontmanteld waarbij de noordelijke muren en torens werden gesloopt. In 1608 stootten de Staten van Holland de onrendabele vesting af, waardoor de stad Medemblik eigenaar werd. Het bestuur van Medemblik bepaalde dat het kasteel het onderkomen werd van de Schutterij. ... In 1734 werd de kerkelijke functie beëindigd, waarna de krijgsraad van de schutterij de zaal van het kasteel in gebruik nam. Vanaf 1823 vergaderde de 'Maatschappij tot Nut van 't Algemeen, departement Medemblik' in het slot en werden er concerten gehouden. ... Het verval van het kasteel begon ernstige vormen aan te nemen. In 1857 werd begonnen met de sloop van de Oosterpoort, de restanten van de aangrenzende stenen muur op de stadswal en de twee oostelijke torens. Aan het eind van de 19e eeuw was het ooit roemrijke kasteel Radboud tot een bouwval geworden. Het stadsbestuur wilde de resten van het slot afbreken, maar koning Willem II wees dit plan van de hand. In 1889 droeg de gemeente Medemblik de resten van de burcht over aan het Rijk.... Aan het einde van de 19e eeuw werd een deel van het kasteel opnieuw opgetrokken en gerestaureerd, waarbij het neogotische kenmerken kreeg. Ook de zuidwestelijke ronde toren werd weer vanaf de fundering opgebouwd. Na de restauratie nam Justitie het kasteel in gebruik: tot 1934 was er een kantongerecht in gevestigd. Het rijkskasteel is anno 2005 als museum te bezichtigen.(http://www.luckens.nl/achtergr_info/kasteel_radboud.html)

Radboud: eens een heiden altijd een heiden
27 juli 2014
Onverschrokken was hij: Radboud, koning der Friezen. Met harde hand gaf hij vanuit zijn kasteel in Medemblik leiding aan het Friese Rijk. Van Radbouds kasteel is niets meer over. Sterker nog; we weten niet zeker of zijn slot ooit in Medemblik heeft gestaan. Maar volgens veel verhalen is het huidige Kasteel Radboud, een dwangburcht van Floris de Vijfde, gebouwd op de fundamenten van het Friese koningsslot. Niet voor niets heeft het de naam van de legendarische koning gekregen. ... Radboud stond bekend als een overtuigd heiden die christenen als vijanden van het Friese Rijk zag. Niets of niemand zou hem ooit kunnen bekeren tot de leer van Christus. Of toch?
De missionaris Wolfram reisde in de 7e en 8e eeuw door de lage landen om te vertellen over zijn geloof. Veel mensen raakten begeesterd door de verhalen; vol passie en vuur bracht hij zijn boodschap. Steeds vaker hoorde Radboud over die bijzondere Wolfram en hij besloot hem uit te nodigen op het kasteel in Medemblik. Wolfram maakte kennis met Radboud en vertelde enthousiast over het christelijke geloof. De koning raakte geboeid, zo zeer zelfs dat hij aan het einde van het gesprek aangaf zich graag tot christen te willen laten dopen. Wolfram was hier zeer verguld mee en maakte snel alles in orde.
Hemel en hel
Op de afgesproken tijd kwam Radboud met zijn gevolg naar de plek waar de doop plaats zou vinden. De zendeling nodigde hem uit om in het doopvont te stappen. Hij plaatste één voet in het vont, maar voor de tweede voet volgde stopte hij en vroeg waar zijn gestorven voorvaderen eigenlijk terecht waren gekomen. Er viel een oorverdovende stilte in de ruimte, maar toen antwoordde Wolfram ernstig : ‘Die zijn in de hel, o koning.’ Radboud trok direct zijn voet terug. Hij zou immers in de hemel terecht komen als hij zich liet dopen. ‘Wanneer al mijn voorvaderen in de hel verblijven wil ik bij hen zijn. Ik alleen bij zo’n armzalig hoopje christenen. Dat zou me niet bevallen.’
En daarmee was de kous af.. Radboud bleef heiden en ging weer over tot de orde van de dag. (http://www.lichtoplegenden.nl/radboud-eens-een-heiden-altijd-een-heiden-2/)

Het meest beroemde verhaal rond koning Radboud handelt over zijn weigering, op het laatste moment, om de doop te ondergaan. De oorspronkelijk bron van dit verhaal, alsmede van de legenden die hierna nog worden besproken: De offering van de jongeling Ovo; het bedrog van de duivel en de dood van Radboud, is de Vita Wulframni uit het begin van de 8e eeuw (lit. 147, J.A. Nijdam). Deze zogenaamde hagiografie van Wulfram van Sens (ca. 647– ca. 720) werd aanvankelijk toegeschreven aan Wulfram's tijdgenoot, de monnik Jonas.
Eerst even een korte samenvatting van de doop-legende, zoals Aurelius die in zijn Divisiekroniek heeft geïnterpreteerd: Nadat Pepijn van Herstal en diens zoon Karel van Martel met zijn leger de Friezen op de terugweg hadden gedwongen, kreeg Wulfram opdracht om de West-Friezen te bekeren. Onder deze bekeerlingen bevond zich ook koning Radboud, die zich volgens de overlevering in de Divisiekroniek, in Hoogwoud zou laten dopen. Terwijl Radboud een voet in de doopvont had gezet, begon de twijfel bij hem toe te slaan en vroeg daarop aan Wulfram, of Radbouds voorvaderen in het hemelse paradijs of in de verschrikkingen van hel waren terechtgekomen. Wulfram nam daarop geen blad voor de mond en deelde de Friese koning mee, dat deze heidense lieden vanzelfsprekend naar de hel waren gegaan. Radboud, op zijn beurt, trok zijn voet uit de doopvont terug en weigerde de voortgang van de doop, omdat hij er toch voor koos om na zijn dood, zich bij zijn voorvaderen te voegen. ... Vrijwel direct nadat Radboud zijn doop weigerde, ging hij weer over tot de orde van de dag, door de oude heidense gewoonten voort te zetten, waaronder het brengen van mensenoffers aan de goden. Het lot was gevallen op de jonge Ovo die via ophanging geofferd zou worden. Wulfram kreeg lucht van deze zaak en smeekte de koning de executie niet voort te zetten. Radboud was niet onder de indruk van deze smeekbede en liet het ritueel toch doorgaan. Wulfram bidde tot God en nadat de jongeling was gehangen, brak het materiaal waarvan de strop was gemaakt. Het slachtoffer viel op de grond en kwam wederom tot leven. Ovo werd gedoopt en kwam als priester, onder de naam Regislant, in dienst van bisschop Ruwaen. 
(http://www.dwangburchten.nl/medembl/legenden_mythen.htm)

Offer
Het moment brak aan dat er weer een jongeman aan de goden geofferd moest worden. Er werd geloot en de ongelukkige Ovo trok aan het kortste eind. Wolfram hoorde hiervan en vond het verschrikkelijk. Hij spoedde zich weer naar het Medemblikker slot en smeekte Radboud de jongen te laten gaan. Radboud gaf niet toe en hield stug vol dat het offerritueel door zou gaan. Traditie is traditie immers. De missionaris had wel voor heter vuren gestaan en zet alles op alles om de leider der Friezen te overtuigen. Uiteindelijk ging hij overstag, soort van: ‘Nu goed dan, wanneer uw god hem redden kan, wil ik u den jongeling schenken.’
En daar ging die arme Ovo. Richting galg, zijn dood tegemoet. Alles werd in gereedheid gebracht en Wolfram prevelde het ene gebed na het andere. Op het moment dat de jongeman hing, brak het dikke galgentouw doormidden. Ovo viel op de grond en bleef ongedeerd.
Engel
Radboud was compleet overdonderd door het wonder en besloot dat hij toch wel de heilige doop wilde ontvangen. Met het eerdere voorval bij het doopvont nog vers in het geheugen keek Wolfram de koning argwanend aan. Hij vertrouwde het voor geen meter en vreesde een val. Hij stuurde een brief naar bisschop Willibrord en vroeg om raad. Het antwoord van de bisschop was duidelijk: ‘Ik heb gezien dat Radboud aan een vurige keten gebonden stond en voor eeuwig is hij veroordeeld en verdoemd.’ Radboud lachte hard toen hij hoorde dat er zoveel slechts over hem werd verteld. Trots vertelde hij Wolfram dat dat allemaal onzin was, want de nacht tevoren was hij bezocht door een prachtige engel die hem verzocht alsjeblieft zijn oude geloof trouw te blijven. In ruil daarvoor zou hij een schitterend gouden paleis krijgen waar hij de rest van zijn leven door kon brengen.
Paleis
De missionaris schrok en zei meteen dat dit geen engel was geweest, maar de Duivel in hoogsteigen persoon. Radboud wuifde het weg en zei dat hij zeker christen zou worden als zijn god het beloofde paleis niet kon tonen. Om het uit te zoeken gingen een afgezant van de Friezen en een afgezant van de christenen op pad. En inderdaad; zij troffen de engel waar de koning over gesproken had. Hij nam de mannen mee over een marmeren weg. Aan het eind daarvan stond een groot, fonkelend paleis. Met open mond staarden de mannen ernaar.
Na een moment van stilte schudde de christelijke afgezant zijn hoofd en zei: ‘Zijn al deze dingen van God, dat zij blijven; zijn zij des Duivels, dat zij vergaan.’ En hij sloeg een kruisteken. Alles begon te beven en de het sprookjesachtige paleis viel in stof uit elkaar. De engel veranderde in een duivelse gedaante, de grond zakte weg en de mannen belandden in een stinkend moeras. Drie dagen hadden ze nodig om zichzelf eruit te bevrijden.
Hevig geschrokken keerden ze terug naar Medemblik en daar hoorden zij dat Radboud, de machtige koning der Friezen, plots gestorven was. En allemaal herinnerden zij zich de woorden uit de brief van Willibrord. (http://www.lichtoplegenden.nl/radboud-eens-een-heiden-altijd-een-heiden-2/)

Dat het kasteel van Medemblik de naam van de Friese koning Radboud (648?-719)(Friese naam: Redbad of Redbald) draagt, is vrijwel algemeen bekend. Echter, wanneer men de naam 'Kasteel Radboud' ooit aan het Medemblikker slot toekende, blijkt lastig te achterhalen. De naamgeving, die men in het algemeen in diverse historische bronnen tegenkomt, zijn altijd in de trant van 'Kasteel te Medemblik' of 'het Huis te Medemblik' en sporadisch als 'Kasteel Radboud'. De oudste vermelding van 'Kasteel van Radboud' die ik zelf ben tegengekomen is op een plattegrond uit 1799: 'het ouden Kasteel van Ko Rabbout'*). Het is in ieder geval zeker dat de naam aan het einde van de 18de-eeuw, of misschien wel eerder, in gebruik was.
Er is grond om aan te nemen dat men reeds in de 17e eeuw veel waarde hechtte aan een relatie tussen de stad Medemblik en koning Radboud. Voor het jaar 1670 beschrijft Dirk Burger van Schoorl in zijn 'Chronyk van Medenblik' (1728) de aankoop van een portret van Radboud door de toenmalige burgemeester als decoratie voor in het stadhuis.
Tot zover het valt na te gaan, blijkt 'Kasteel Radboud' een volksnaam te zijn, die blijkbaar zijn wortels in de stad Medemblik zelf heeft. Heden ten dage wordt de stad Medemblik door zijn inwoners op plechtige wijze, 'Radboudveste' genoemd'. Het kasteel zelf, heeft feitelijk niets met de legendarische Friese koning van doen, het slot is in werkelijkheid pas aan het einde van de 13e eeuw, zo'n 500 jaar na Radboud, door de Hollandse graaf Floris V gebouwd om zijn overwinning op de opstandige West-Friezen te consolideren. ..... Mogelijkerwijs werd de vermeende stichting van het kasteel van Medemblik door koning Radboud, voor het eerst, pas ruim honderd jaar (1648) na de Divisiekroniek, door Mattys van der Houve [noot 3] opgetekend. Een opvallende kritische houding (!) in deze, vindt men in het onderstaande citaat uit het 'Kabinet van Nederlandsche en Kleefsche oudheden' (1792) (lit. 42, Rademaker et al):
"Dit zy genoeg van de oudheid der stad; wy keren dus weder naar het kasteel; waaromtrend wy twee zaken in aanmerking moeten nemen, en wel eerstelyk, deszelfs stichter, en ten tweden, den tyd deszelfs opbouw. Jonker MATTYS VAN DER HOUVE beweert in zyne kronyk, dat de voornoemde Koning RADBOUT het kasteel van Medemblik zou gesticht, en FLORIS de V, Graaf van Holland, in het jaar 1288, alleen de vervallen werken van hetzelve weder zou hersteld hebben; doordien hy echter niet eenen eenigen ouden schryver noch ander bewysstuk aanhaalt, waarmede hy zyn gevoelen staaft, dunkt het ons, dat wy volkomen recht hebben, om niet alles voor goeden munt aantenemen, wat een schryver, zonder zyn stelsel door vroegere schryvers te staven, ons als waarheid opdischt."
In de Tegenwoordige staat van Holland van Isaak Tirion (1746), wordt de vermeende historie van Medemblik rond Radboud, eveneens kritisch beschouwd (lit. 78a, I. Tirion):
"Ook is, voor 't gemeen gevoelen, dat Koning Radboud, die, in 't jaar 719, overleedt, te Medenblik zyn Hof gehouden zou hebben, geen egt bewys."(http://www.dwangburchten.nl/medembl/legenden_mythen.htm)

Voor de meeste volkverhalen geldt, dat er altijd wel een bepaalde een kern van waarheid bestaat. Het is in ieder geval duidelijk, dat de naam 'Radboud' ettelijke malen met Medemblik in verband is gebracht in het grote compilatiewerk van Cornelius Gerardi Aurelius (Cornelis Geritsz. van Gouda - gelatiniseerd Goudanus, 1460-1531), Cronycke van Hollandt Zeelandt ende Vrieslant (1517), dat beter als de Divisiekroniek bekend staat. Latere historie-schrijvers hebben zich ettelijke malen op Aurelius werk gebaseerd, niet zelden aangevuld met eigen interpretaties. (http://www.dwangburchten.nl/medembl/legenden_mythen.htm)

Radboud, of eigenlijk Radbod (Fries: Redbad, Oudfries: Rêdbêd) (?-719) was een koning van de Friezen. Hij wordt in kronieken en heiligenlevens genoemd als koning of hertog van Friesland en staat bekend als een heidense vorst die het christendom vijandig gezind was.
Over Radboud zijn jeugd en jonge jaren is niets bekend. Hoewel in latere kronieken wordt beweerd dat hij een zoon van Aldgisl was, bestaat hiervoor in het bronmateriaal uit die tijd geen bewijs. Hij groeide ongetwijfeld op in een familie die tot de Friese elite behoorde en kwam niet eerder aan de macht dan circa 680, na de dood van Aldgisl.
Radboud wordt gezien als een machtige heerser, maar het begin van zijn bewind verliep teleurstellend. Hij raakte herhaaldelijk in conflict met het Frankische Rijk en moest genoegen nemen met een ondergeschikte rol ten opzichte van zijn machtige buur. Tussen 688 en 695 leed hij een aantal nederlagen tegen de Frankische hofmeier Pepijn van Herstal, onder andere in de slag bij Dorestad. Halverwege de negentiger jaren sloten Radboud en Pepijn vrede, waarbij Radboud afstand deed van Fresia citerior, het grondgebied tussen de Oude Rijn en het Zwin. De oorspronkelijke zuidgrens van het vrije Groot-Friese Rijk (Magna Frisia) lag waarschijnlijk ter hoogte van de lijn tussen het tegenwoordige Gent en Brugge.[1] Onderdeel van deze vrede was het sluiten van een huwelijk tussen Radbouds dochter Theudesinda met Pepijns zoon Grimoald de Jongere. Van dit huwelijk is niet bekend of er kinderen uit zijn geboren. ... Een van de bekendste legenden gaat over zijn doop. Volgens een over Wulfram geschreven hagiografie wilde Radboud zich aanvankelijk door deze Frankische missionaris (in latere legendes ook wel door Willibrord) laten dopen, maar zag Radboud daar op het laatste moment vanaf. Net voor de onderdompeling in het doopvont vroeg Radboud aan Wulfram of het grootste deel van de Friese adel (Radbouds voorouders) in de hemel zou zijn. Wulfram antwoordde dat dat niet het geval was, zij waren immers niet gedoopt en zouden dus in de hel verblijven. Radboud bedacht zich en liet weten dat hij dan een hiernamaals met zijn voorgangers verkoos en trok zich terug.[11][12]
Over Radboud zijn in de loop van de geschiedenis meerdere sagen en legendes ontstaan zoals Fan tha koningen Karle ende Redbad. Hoogstwaarschijnlijk behoort de passage over de doop ook tot de legendevorming.[12][13]... Radbouds naam werd door een van zijn nakomelingen opnieuw gebruikt, namelijk door bisschop Radboud van Utrecht (ca. 850 - 917). Naar deze bisschop, die later heilig verklaard werd, werd de Sint-Radboudstichting genoemd, opgericht in 1905, met als doel de bevordering van het katholiek hoger onderwijs in Nederland en in het bijzonder de oprichting van een katholieke universiteit. De universiteit werd in 1923 geopend, de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN), en in 1956 het bijbehorende Sint-Radboudziekenhuis (nu Radboudumc). Op 1 september 2004 heeft de universiteit de naam Radboud Universiteit Nijmegen aangenomen.[14] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Radboud_(koning))

De heilige Radboud (eigenlijk: Radbod) (nabij Namen, ca. 850 – Ootmarsum, 29 november 917) was bisschop van Utrecht van 899 tot 917. Zijn naamdagen zijn 29 november en 25 juni (de dag van zijn translatie).... Radboud werd omstreeks het midden van de 9e eeuw geboren uit een aanzienlijke Frankische familie in de buurt van Namen. Zijn moeder was van Friese afkomst en een afstammelinge van de Friese koning Radboud (gestorven in 719). Radboud begon zijn studie onder hoede van zijn oom van moederskant Gunthar (Günther), aartsbisschop van Keulen van 850 tot aan zijn afzetting in 863. Na 863 zette Radboud zijn studie voort aan de hofschool van de West-Frankische koning Karel de Kale (843-877), wiens kapelaan hij werd. Na Karels dood trad hij vermoedelijk in als benedictijner monnik in het beroemde Sint-Martinusklooster van Tours. In 899 werd Radboud met toestemming van keizer Arnulf van Karinthië (887-899) tot bisschop van het bisdom Utrecht of het Sticht' gekozen. Omdat Utrecht door de Noormannen was verwoest, resideerde hij niet daar maar in Deventer in het Oversticht, waar een van zijn voorgangers neergestreken was.
Als bisschop was Radboud de belangrijkste vertegenwoordiger van het Oost-Frankische gezag in noordelijk Nederland. In 911 echter kwam het hertogdom Lotharingen, waarbinnen het bisdom Utrecht lag, aan het West-Frankische rijk. Radboud lijkt daarna te hebben geweifeld tussen trouw aan zijn oude koning of trouw en aansluiting bij de nieuwe vorst. Zijn oudste levensbeschrijving legt hem kritiek in de mond op de inschakeling van bisschoppen in het Oost-Frankische rijksbestuur, maar mogelijk komt deze kritiek eerder voor rekening van de auteur. Omstreeks 914/915 reisde hij naar Rome waar hij een verder onbekend conflict met graaf Meginhard van Hamaland voorlegde aan paus Johannes X (914-928); na Radboud en vertegenwoordigers van Meginhard te hebben gehoord, trof de paus een schikking.
Radboud trof voorbereidingen om de zetel in Utrecht weer in te nemen. Hij liet daartoe een lijst opstellen van alle bezittingen van het bisdom vóór de verdrijving door de Noormannen. Radboud stierf echter voordat deze plannen uitgevoerd konden worden. Hij werd bijgezet in de Lebuïnuskerk van Deventer. ... In Nederland is Radboud de patroon van de katholieke wetenschapsbeoefening. In 1905 werd de Sint-Radboudstichting opgericht met als doel de bevordering van het katholiek hoger onderwijs in Nederland en in het bijzonder de oprichting van een katholieke universiteit. In 1923 werd de Katholieke Universiteit Nijmegen geopend, in 1956 het bijbehorende Sint-Radboudziekenhuis (nu Radboudumc). Op 1 september 2004 heeft de universiteit de naam Radboud Universiteit Nijmegen aangenomen.(https://nl.wikipedia.org/wiki/Radboud_van_Utrecht)


Radboud was bisschop van het bisdom Utrecht van 899 tot 917. Een groot deel van zijn leven wijdde hij aan studie en wetenschap. Hij bezocht de centra van geleerdheid van het toenmalige christelijke Europa zoals Keulen, Compiègne en Tours, waar hij kennis maakte met het brede spectrum van de wetenschappen. Hij stelde zijn kennis vervolgens ten dienste van anderen en is mede daardoor uitgegroeid tot beschermheer van het rooms-katholieke hoger en universitair onderwijs
Van Radboud is een levensbeschrijving (Vita Radbodi) bewaard gebleven waarin hij een ‘leraar in naastenliefde’ wordt genoemd. Hij was een vriend van noodlijdenden die zich met grenzeloze ijver toelegde op de beoefening van de barmhartigheid. Bovendien straalde hij tegenover iedereen vreugde uit. 
Toen er in 1905 een naam moest komen voor de stichting die de vestiging van een katholieke universiteit in Nederland moest voorbereiden was het de persoonlijke wens van bisschop Henricus van de Wetering (1850-1929) dat de stichting vernoemd zou worden naar een bisschop die affiniteit had met studie en wetenschap: de Sint-Radboudstichting. (https://www.ru.nl/over-ons/overradboud/geschiedenis/radboud/)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692