Onlangs dronk ik weer eens een 'kabouterbier'. Mijn oog viel op het leuke glas en daarna het etiket. Dat is allemaal opgeleukt!
Wat zijn er een heleboel kaboutertjes...
Kleine kabouters, dikke kabouters, kabouters met spillebenen, kabouters met rode neuzen. Je hebt kabouters in alle soorten en maten. Eigenlijk geldt hetzelfde voor bieren. Bekend zijn de La Chouffe en Mc Chouffe, ook wel de kabouterbieren genoemd. (http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-houblon-dobbelen-ipa-tripel/)
De kabouters komen uit Achouffe:
Achouffe is een dorp in de deelgemeente Wibrin van de Belgische gemeente Houffalize. Achouffe ligt in de provincie Luxemburg.
Achouffe ligt in de Ardennen tussen de deelgemeenten Wibrin en Mont op de Rue de la Grève (ook wel Rue d'Achouffeis). Het dorp is voornamelijk bekend vanwege zijn brouwerij Brasserie d'Achouffe, waar het bier La Chouffe geproduceerd wordt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Achouffe)
Brasserie d'Achouffe is een Belgische brouwerij gelegen in het Luxemburgse dorp Achouffe, onderdeel van Wibrin, een deelgemeente van Houffalize in de Ourthevallei.
De brouwerij werd zelf ineen geknutseld en opgestart in 1982 door de schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts in een oude boerderij die ze huurden van Albert Masson. Op 27 augustus 1982 werden de eerste 49 liter bier gebrouwen. Er werd dat jaar drie maal gebrouwen met een totale jaarproductie van 2 hectoliter. Op aanraden van Pierre Celis werd aan hun tripel het kruid koriander toegevoegd. In 1983 werd een koelinstallatie geïnstalleerd waardoor een kleine lagerzaal met vier lagertanks van 600 liter konden gekoeld worden en bedroeg de jaarproductie 40 hl. Er werd dat jaar een nieuwe brouwzaal voor 7 hl geplaatst die uitgebreid werd zodat per keer 22 hl gebrouwen kon worden en Gobron gaf zijn werk op om voltijds in de brouwerij te werken. In de loop van 1986 werd de boerderij aangekocht door de brouwers. In 1988 begon ook Bauweraerts voltijds in de brouwerij.[1]
In 1992 werd een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen waardoor de jaarproductie steeg van 3200 naar 5000 hl. In 1996 werd in het nabijgelegen Fontenaille, 4 km van Achouffe, een opslagloods van 600 m² gekocht, uitgebreid naar 3000 m² en ingericht als bottelarij. De jaarproductie bleef stijgen en in 2005 werd een jaarproductie van 25.000 hl bereikt met 21 werknemers.[1]
Op 7 september 2006 werd Brasserie d'Achouffe overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat waarbij Chris Bauweraerts in dienst kwam van brouwerij Moortgat en Pierre Gobron in 2008 de brouwerij verliet en besloot verder te gaan met het brouwen in de huidige Brasserie Lupulus in Bovigny. De brouwzaal werd geautomatiseerd en uitgerust met een kookketel van 100 hl en telt dan drie ketels, de beslagketel, de filterketel en de kookketel. In 2010 volgen er nog meer uitbreidingen aan de filterkuip, het labo en twee lagertanks van elk 1000 hl. In 2012 heeft de brouwerij zes grote tankwagens die rijden tussen Achouffe en de afvullijnen in Fontenaille en Breendonk.[1] In 2016 werd een productie van 120.000 hl gehaald met circa 100 werknemers. De afvulling in 75cl-flessen gebeurt in Fontenaille en de afvulling in 33cl-flessen bij Duvel Moortgat in Breendonk.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_d%27Achouffe)
Veel speciaalbierliefhebbers kunnen toch moeilijk ontkennen dat hun ‘biercarrière’ niet direct is begonnen bij zware imperial stouts, bieren van de Molen, Brewdog, of de Struisse Brouwers. Nee, voor veel speciaalbierliefhebbers is het vriendelijke La Chouffe een van de eerste aanrakingen met speciaalbier. En daar lenen de brouwsels zich perfect voor: de kruidige, fruitige bieren laten nergens echt steken vallen, zijn toegankelijk voor een groot publiek en hebben nergens scherpe randjes. ‘Kabouterbier’ is de koosnaam voor kwaliteit die geen pijn doet, voor het alternatief dat iedereen ‘wel lekker vindt’ en nergens hevige discussies aanzwengelt. (http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-nice/)
Onderstaande bieren worden gebrouwen:
La Chouffe - 8%, in Magnumflessen is het bekend als Big Chouffe
Mc Chouffe - 8%
N'Ice Chouffe - 10%
Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel - 9%
Chouffe Bok 6666 - 6%, speciaal voor de Nederlandse markt
Chouffe Soleil - 6%, (voorheen Bière du soleil (4,5%))
Cherry Chouffe Rouge - kriekenbier, 8% (sinds 2017)
Onderstaande bieren werden vroeger gebrouwen:
Kwelchouffe - speciaalbier 8,5%
Bière de Mars - paasbier of lentebok 7,5%
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_d%27Achouffe)
La Chouffe bier heeft een zoete en licht bittere smaak.
Aan het einde van de jaren zeventig besloten de twee zwagers, Pierre Gorbon en Christian Bauweraerts, hun eigen bier te gaan brouwen in hun eigen brouwerij. Het is allemaal begonnen met een budget van iets minder dan 5.000 euro. Voor de twee zwagers begon het als een hobby, maar al snel kende de brouwerij zijn uitbreiding. Op 27 augustus 1982 werd het eerste bier gelanceerd, namelijk de La Chouffe.(https://www.biernet.nl/bier/merken/la-chouffe)
LA CHOUFFE, met zijn licht hoppige smaak, toetsen van verse koriander en fruitige accenten, lijkt wel een toverdrank voor hun levenslust. (http://www.achouffe.be/nl/bieren#la-chouffe)
La Chouffe is het meest verkochte bier van Achouffe. Deze blond met 8% alcohol is ongefilterd en gist na op de fles. Het fruitige bier is gekruid met koriander en heeft een lichte hopsmaak. (https://www.bierista.nl/la-chouffe)
La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst in 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Het begon als een hobby, die geleidelijk uitgroeide tot de brouwerij/stokerij en taverne Brasserie d'Achouffe. Sedert 2006 is deze volledig in handen van de brouwerij Duvel Moortgat uit Breendonk. La Chouffe was behalve op vat lange tijd alleen in grote flessen van 75 centiliter en 1,5 liter verkrijgbaar, maar sinds mei 2009 wordt het bier ook in flesjes van 33 centiliter gebotteld. (https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Chouffe)
Mc Chouffe is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie d'Achouffe te Achouffe. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.
Mc Chouffe is een bruin bier van hoge gisting (type scotch), zowel in de fles als in het vat hergist. Bij de smaak is koriander aanwezig; zeldzamer is dat ook de smaak van gagel te bespeuren is.[2] Mc Chouffe heeft een alcoholpercentage van 8% en werd gelanceerd in 1987. Op het etiket staat een kromgebogen kabouter met hop en gerst op zijn rug.[3][4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mc_Chouffe)
MC Chouffe heeft een zoete en fruitige smaak, met een bittere achtergrond.
MC Chouffe is een Scotch Ale. Deze biersoort wordt ook wel de donkere broer van het blonde kabouter bier genoemd. De term Scotch Ale verwijst naar het hogere alcoholpercentage in vergelijking met de meeste Engelse ales, en de meer donkere kleur. (https://www.biernet.nl/bier/merken/mc-chouffe)
Gebrande smaak, maar niet zoetig. Zacht en volmondig met een fruitig-kruidige afdronk. “La Scotch des Ardennes”. (http://www.bierpassie.com/beer/588/mc-chouffe/tastings/1655/bens-proefnotitie-mc-chouffe)
N'Ice Chouffe is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie d'Achouffe te Achouffe. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.
N'Ice Chouffe, een donker winterbier met een alcoholpercentage van 10%, werd gelanceerd in 1993.[2][3] Het is gekruid met tijm en curaçao. Op het etiket staan twee kromgebogen kabouters met hop en gerst op hun rug en zich verwarmend aan een vuur.
Inspiratie voor de naam van het bier werd gevonden in Québec, waar een bevriende brouwer de naam "Chouffe N'Ice" suggereerde. De naam kan verwijzen naar "nice Chouffe", maar ook naar "ice Chouffe", naar analogie met andere ijsbieren.[4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/N%27Ice_Chouffe)
N'Ice Chouffe is een sterk bruin bier. N'Ice Chouffe is gekruid en heeft een lichte hopsmaak. (https://www.biernet.nl/bier/merken/la-chouffe-nice)
N'Ice Chouffe houdt je warm op winterse dagen. Dit bier is verkrijgbaar van half oktober tot half februari. Dit donkere bier heeft een vleugje tijm en curaçao. Samen met de alcohol geeft dit een diepe warmte. (https://www.bierista.nl/nice-chouffe)
La Chouffe N’Ice is volgens de makers zelf een bruin ‘winterbier’, ‘dat u lekker opwarmt tijdens de wintermaanden’. Dat geloof ik overigens graag: een drankje met 10 procent alcohol zal niet direct voor rillingen zorgen. Maar wat doet het met de overige zintuigen?
De schuimkraag is gemiddeld dik, en vrij wit voor een donker bier als dit. Net als de andere Achouffe-brouwsels heeft het schuim geen moeite zijn aanwezigheid de hele tijd aanwezig te laten gelden. De kleur donkerbruin en doet een beetje denken aan donkere melkchocolade.... De smaak is een beetje zoals we hadden verwacht. Vol, veel rijp fruit, rozijnen, pruimen. Het zachte gist van La Chouffe komt daar mooi boterig doorheen zetten. De hop zit goed verborgen onder dit geweld, maar vergeet tegelijkertijd niet het geheel te voorzien van een noodzakelijk bitter randje. Het geheel is zoetig, karamelachtig bijna. Het geheel heeft niet echt een verrassend einde, de al aanwezige smaken vloeien gelukkig langzaam maar wel zeker en regelmatig weg. ... La Chouffe N’Ice is een veilig, zwaar bier dat velen zullen waarderen. Het zal je wereldbeeld, politieke kleur en ideeën over goed en kwaad niet veranderen, maar je ook niet met een chagrijnig smoelwerk laten zitten. Eigenlijk een beetje zoals de blonde variant: een allemansvriend waar je alleen maar waardering voor kunt hebben. En een klein meewarig glimlachje doet toveren, maar neem ze dat maar eens kwalijk.(http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-nice/)
Houblon Chouffe is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie d'Achouffe te Achouffe. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.
Houblon Chouffe is een blonde tripel, type India Pale Ale. De bittere smaak wordt bekomen door 3 verschillende hopvariëteiten. "Houblon" is trouwens het Franse woord voor hop. Houblon Chouffe heeft een alcoholpercentage van 9% en werd gelanceerd in 2006. Op het etiket staat een kromgebogen kabouter tussen de hopranken met hop en gerst op zijn rug en hebberig starend naar het bier.[2][3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Houblon_Chouffe)
Chris Bauweraerts, de vennoot van Pierre, reisde veel voor La Chouffe en ontdekte al die bittere bieren in de Verenigde Staten. Ze inspireerden hem om een hoppige Chouffe te maken, voor één keer werden de rollen omgedraaid en liet een Belg zich beïnvloeden door Amerikaanse microbrouwers. De benaming “Dobbelen IPA Tripel” is wel wat verwarrend, en misschien van het goede teveel. Dobbelen slaat op het dubbel gebruik van hop, IPA is een typische term uit de Angelsaksische brouwwereld, het wil “ Indian Pale Ale “ zeggen, en slaat op de destijds zwaar gehopte ales die naar India verscheept werden, de hop werkte als bewaarmiddel.
Tripel zal wel alles met de kleur en de hergisting te maken hebben.
Resultaat van dit alles: een beendroog bier dat zowel voor als bij het eten voortreffelijk smaakt. Duvel-Moortgat besloot om vanaf heden het bier ook in 33cl aan te bieden, net als de klassieke Chouffe. Ondertussen is dat geen slechte beslissing gebleken want het merk stevent af op verdubbeling sedert de nog vrij recente overname. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de sterke Duvel-distributie, maar toch, kleine bierflessen zijn toegankelijker dan grote. (http://www.bierpassie.com/article/2398/houblon-chouffe-dobbelen-ipa-tripel)
Houblon Chouffe dobbelen IPA tripel zoals het bier voluit heet is een mooie mix van het typische Belgische tripel bier en een IPA. Sinds 2006 brouwen ze in Achouffe dit bier met de volgende hopsoorten: Tomahawk , Amarillo en Saaz. Het woord Houblon is hier dus op zijn plaats, want dit betekent hop in het Frans.
De kleur van dit biertje is een mooi en helder goud oranje. De schuimkraag is van mooie proportie, maar verdwijnt na een paar minuten. Er zitten wel wat grotere bellen in, maar de kleur ligt bijna tegen het wit aan.
De geuren van deze Chouffe zijn wel typisch voor de IPA’s. Je ruikt sinaasappel, grapefruit, mango en banaan. Hoe langer het bier staat des te beter komen de geuren naar boven.
Wat meteen duidelijk naar voren komt bij het drinken is de bittere hopsmaak. Maar ook de grapefruit en de sinaasappel proef je terug met een vleugje honing. De koolzuur in dit bier is ook zeker niet te missen, alhoewel het gelukkig niet storend is. De wat drogere en wat zurige gistsmaken laten weer het tripelgedeelte naar boven komen van dit brouwsel.
Het mooie is nog de goede balans die gevonden is in dit bier met 9% alcohol. Niet te fruitig, maar ook niet te bitter. (http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-houblon-dobbelen-ipa-tripel/)
CHOUFFE BOK 6666 is een seizoensbier dat wij speciaal voor de Nederlandse markt brouwen. Traditioneel komen in Nederland de “bokbieren” vanaf eind september op de markt. CHOUFFE BOK 6666 onderscheidt zich met zijn warmkoperen kleur, een frisse en fruitige neus en een aangename en mondvullende smaak die eindigt met een puntje bitterheid. (http://www.achouffe.be/nl/bieren#chouffe-bok)
Chouffe Bok 6666 werd gebrouwen vanaf 1991 t/m 2002 door Brouwerij Achouffe en later door Moortgat (van de Duvel).
Op elke jaargang van Chouffe Bok 6666 staat aan de achterkant van de fles een verhaal over de Chouffe kabouters. De voorkant werd elk jaar van een het verhaal begeleidende illustratie voorzien, zodat je eigenlijk van 1993 tot en met 1998 een vervolgverhaal kon sparen. De flessen waar het etiket in is ingebrand zijn bij verzamelaars zeer populair. (http://www.wandelgek.nl/?page_id=5465)
Een Belgisch bockbier, gebrouwen voor de Nederlandse markt. Het heet La Chouffe Bok 6666, en het bestaat intussen alweer een paar jaar. Koperkleurig, dus een slag lichter van tint dan onze bockbieren. Fris, fruitig, bitter en vol. Geweldig! Het bier komt in flessen van 70 cl en op fust. Voor een fles betaalde ik € 4,50. (http://ministerieetenendrinken.nl/?p=517)
La Chouffe bok heeft een volle smaak. Is fris en enorm fruitig met een mooi bitter tintje op het eind.
Chouffe Bok is een seizoensbier dat speciaal voor de Nederlandse drinker wordt gebrouwen. Chouffe Bok heeft achter zijn naam 4 keer een 6 staan, dit verwijst naar het postnummer van Wibrin, de deelgemeente waartoe ook Achouffe behoort. (https://www.biernet.nl/bier/merken/la-chouffe-bok)
La Chouffe Soleil heeft maar 6° alcoholgehalte en kenmerkt zich door een frisse citrussmaak, waardoor het meteen ook erg verfrissend smaakt. (https://www.hbvl.be/cnt/aid1568122/iconische-la-chouffe-bier-krijgt-zomerupdate)
Chouffe Soleil is een blond speciaalbier met een verfrissende en lichtfruitige smaak.
Chouffe Soleil is een ideaal bier om de eerste mooie zonnige dagen te vieren. Het blonde speciaalbier met een alcoholgehalte van zes procent is dankzij zijn citrussmaak tegelijkertijd verfrissend en dorstlessend. (https://www.biernet.nl/bier/merken/chouffe-soleil)
Cherry Chouffe is een fruitbier vol verrassingen. Beeld u maar eens in: een lekker verfrissende Mc Chouffe als basis en dit vervolgens aangevuld met overheerlijk fruit! Het aroma zit boordevol krieken, maar ook toetsen van aardbei, marsepein en zoete port komen gezwind aangewaaid. Ook in de licht zoete smaak vinden we het rode fruit terug, samen met ietwat amandel en een subtiele kruidigheid. Eindigen doen we met een verwarmende nasmaak met een lichte bitterheid
(http://www.achouffe.be/nl/bieren#cherry-chouffe)
Cherry Chouffe is een fruitbier vol verrassingen. Dit bier heeft de verfrissende MC Chouffe als basis en is verrijkt met fruit. Het aroma zit boordevol krieken, maar ook toetsen van aardbei, marsepein en zoete port. Ook in de licht zoete smaak is het rode fruit terug te vinden, samen met amandel en een subtiele kruidigheid.
Cherry Chouffe heeft 8% alcohol, net als de MC Chouffe. Dit nieuwe fruitige bier is een zomerse nieuwkomer in de kabouterfamilie. Dit fruitige bier is niet te vergelijken met de bekende kriekbieren. Dit bier heeft meer body, meer power en meer alcohol. (https://www.biernet.nl/bier/merken/cherry-chouffe)
Kleine kabouters, dikke kabouters, kabouters met spillebenen, kabouters met rode neuzen. Je hebt kabouters in alle soorten en maten. Eigenlijk geldt hetzelfde voor bieren. Bekend zijn de La Chouffe en Mc Chouffe, ook wel de kabouterbieren genoemd. (http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-houblon-dobbelen-ipa-tripel/)
De kabouters komen uit Achouffe:
Achouffe is een dorp in de deelgemeente Wibrin van de Belgische gemeente Houffalize. Achouffe ligt in de provincie Luxemburg.
Achouffe ligt in de Ardennen tussen de deelgemeenten Wibrin en Mont op de Rue de la Grève (ook wel Rue d'Achouffeis). Het dorp is voornamelijk bekend vanwege zijn brouwerij Brasserie d'Achouffe, waar het bier La Chouffe geproduceerd wordt. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Achouffe)
Brasserie d'Achouffe is een Belgische brouwerij gelegen in het Luxemburgse dorp Achouffe, onderdeel van Wibrin, een deelgemeente van Houffalize in de Ourthevallei.
De brouwerij werd zelf ineen geknutseld en opgestart in 1982 door de schoonbroers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts in een oude boerderij die ze huurden van Albert Masson. Op 27 augustus 1982 werden de eerste 49 liter bier gebrouwen. Er werd dat jaar drie maal gebrouwen met een totale jaarproductie van 2 hectoliter. Op aanraden van Pierre Celis werd aan hun tripel het kruid koriander toegevoegd. In 1983 werd een koelinstallatie geïnstalleerd waardoor een kleine lagerzaal met vier lagertanks van 600 liter konden gekoeld worden en bedroeg de jaarproductie 40 hl. Er werd dat jaar een nieuwe brouwzaal voor 7 hl geplaatst die uitgebreid werd zodat per keer 22 hl gebrouwen kon worden en Gobron gaf zijn werk op om voltijds in de brouwerij te werken. In de loop van 1986 werd de boerderij aangekocht door de brouwers. In 1988 begon ook Bauweraerts voltijds in de brouwerij.[1]
In 1992 werd een nieuwe brouwzaal in gebruik genomen waardoor de jaarproductie steeg van 3200 naar 5000 hl. In 1996 werd in het nabijgelegen Fontenaille, 4 km van Achouffe, een opslagloods van 600 m² gekocht, uitgebreid naar 3000 m² en ingericht als bottelarij. De jaarproductie bleef stijgen en in 2005 werd een jaarproductie van 25.000 hl bereikt met 21 werknemers.[1]
Op 7 september 2006 werd Brasserie d'Achouffe overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat waarbij Chris Bauweraerts in dienst kwam van brouwerij Moortgat en Pierre Gobron in 2008 de brouwerij verliet en besloot verder te gaan met het brouwen in de huidige Brasserie Lupulus in Bovigny. De brouwzaal werd geautomatiseerd en uitgerust met een kookketel van 100 hl en telt dan drie ketels, de beslagketel, de filterketel en de kookketel. In 2010 volgen er nog meer uitbreidingen aan de filterkuip, het labo en twee lagertanks van elk 1000 hl. In 2012 heeft de brouwerij zes grote tankwagens die rijden tussen Achouffe en de afvullijnen in Fontenaille en Breendonk.[1] In 2016 werd een productie van 120.000 hl gehaald met circa 100 werknemers. De afvulling in 75cl-flessen gebeurt in Fontenaille en de afvulling in 33cl-flessen bij Duvel Moortgat in Breendonk.[1] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_d%27Achouffe)
Veel speciaalbierliefhebbers kunnen toch moeilijk ontkennen dat hun ‘biercarrière’ niet direct is begonnen bij zware imperial stouts, bieren van de Molen, Brewdog, of de Struisse Brouwers. Nee, voor veel speciaalbierliefhebbers is het vriendelijke La Chouffe een van de eerste aanrakingen met speciaalbier. En daar lenen de brouwsels zich perfect voor: de kruidige, fruitige bieren laten nergens echt steken vallen, zijn toegankelijk voor een groot publiek en hebben nergens scherpe randjes. ‘Kabouterbier’ is de koosnaam voor kwaliteit die geen pijn doet, voor het alternatief dat iedereen ‘wel lekker vindt’ en nergens hevige discussies aanzwengelt. (http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-nice/)
Onderstaande bieren worden gebrouwen:
La Chouffe - 8%, in Magnumflessen is het bekend als Big Chouffe
Mc Chouffe - 8%
N'Ice Chouffe - 10%
Houblon Chouffe Dobbelen IPA Tripel - 9%
Chouffe Bok 6666 - 6%, speciaal voor de Nederlandse markt
Chouffe Soleil - 6%, (voorheen Bière du soleil (4,5%))
Cherry Chouffe Rouge - kriekenbier, 8% (sinds 2017)
Onderstaande bieren werden vroeger gebrouwen:
Kwelchouffe - speciaalbier 8,5%
Bière de Mars - paasbier of lentebok 7,5%
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Brasserie_d%27Achouffe)
La Chouffe bier heeft een zoete en licht bittere smaak.
Aan het einde van de jaren zeventig besloten de twee zwagers, Pierre Gorbon en Christian Bauweraerts, hun eigen bier te gaan brouwen in hun eigen brouwerij. Het is allemaal begonnen met een budget van iets minder dan 5.000 euro. Voor de twee zwagers begon het als een hobby, maar al snel kende de brouwerij zijn uitbreiding. Op 27 augustus 1982 werd het eerste bier gelanceerd, namelijk de La Chouffe.(https://www.biernet.nl/bier/merken/la-chouffe)
LA CHOUFFE, met zijn licht hoppige smaak, toetsen van verse koriander en fruitige accenten, lijkt wel een toverdrank voor hun levenslust. (http://www.achouffe.be/nl/bieren#la-chouffe)
La Chouffe is het meest verkochte bier van Achouffe. Deze blond met 8% alcohol is ongefilterd en gist na op de fles. Het fruitige bier is gekruid met koriander en heeft een lichte hopsmaak. (https://www.bierista.nl/la-chouffe)
La Chouffe is een Belgisch blond bier dat voor het eerst in 1982 door de zwagers Pierre Gobron en Chris Bauweraerts werd gebrouwen. Het begon als een hobby, die geleidelijk uitgroeide tot de brouwerij/stokerij en taverne Brasserie d'Achouffe. Sedert 2006 is deze volledig in handen van de brouwerij Duvel Moortgat uit Breendonk. La Chouffe was behalve op vat lange tijd alleen in grote flessen van 75 centiliter en 1,5 liter verkrijgbaar, maar sinds mei 2009 wordt het bier ook in flesjes van 33 centiliter gebotteld. (https://nl.wikipedia.org/wiki/La_Chouffe)
Mc Chouffe is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie d'Achouffe te Achouffe. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.
Mc Chouffe is een bruin bier van hoge gisting (type scotch), zowel in de fles als in het vat hergist. Bij de smaak is koriander aanwezig; zeldzamer is dat ook de smaak van gagel te bespeuren is.[2] Mc Chouffe heeft een alcoholpercentage van 8% en werd gelanceerd in 1987. Op het etiket staat een kromgebogen kabouter met hop en gerst op zijn rug.[3][4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Mc_Chouffe)
MC Chouffe heeft een zoete en fruitige smaak, met een bittere achtergrond.
MC Chouffe is een Scotch Ale. Deze biersoort wordt ook wel de donkere broer van het blonde kabouter bier genoemd. De term Scotch Ale verwijst naar het hogere alcoholpercentage in vergelijking met de meeste Engelse ales, en de meer donkere kleur. (https://www.biernet.nl/bier/merken/mc-chouffe)
Gebrande smaak, maar niet zoetig. Zacht en volmondig met een fruitig-kruidige afdronk. “La Scotch des Ardennes”. (http://www.bierpassie.com/beer/588/mc-chouffe/tastings/1655/bens-proefnotitie-mc-chouffe)
N'Ice Chouffe is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie d'Achouffe te Achouffe. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.
N'Ice Chouffe, een donker winterbier met een alcoholpercentage van 10%, werd gelanceerd in 1993.[2][3] Het is gekruid met tijm en curaçao. Op het etiket staan twee kromgebogen kabouters met hop en gerst op hun rug en zich verwarmend aan een vuur.
Inspiratie voor de naam van het bier werd gevonden in Québec, waar een bevriende brouwer de naam "Chouffe N'Ice" suggereerde. De naam kan verwijzen naar "nice Chouffe", maar ook naar "ice Chouffe", naar analogie met andere ijsbieren.[4] (https://nl.wikipedia.org/wiki/N%27Ice_Chouffe)
N'Ice Chouffe is een sterk bruin bier. N'Ice Chouffe is gekruid en heeft een lichte hopsmaak. (https://www.biernet.nl/bier/merken/la-chouffe-nice)
N'Ice Chouffe houdt je warm op winterse dagen. Dit bier is verkrijgbaar van half oktober tot half februari. Dit donkere bier heeft een vleugje tijm en curaçao. Samen met de alcohol geeft dit een diepe warmte. (https://www.bierista.nl/nice-chouffe)
La Chouffe N’Ice is volgens de makers zelf een bruin ‘winterbier’, ‘dat u lekker opwarmt tijdens de wintermaanden’. Dat geloof ik overigens graag: een drankje met 10 procent alcohol zal niet direct voor rillingen zorgen. Maar wat doet het met de overige zintuigen?
De schuimkraag is gemiddeld dik, en vrij wit voor een donker bier als dit. Net als de andere Achouffe-brouwsels heeft het schuim geen moeite zijn aanwezigheid de hele tijd aanwezig te laten gelden. De kleur donkerbruin en doet een beetje denken aan donkere melkchocolade.... De smaak is een beetje zoals we hadden verwacht. Vol, veel rijp fruit, rozijnen, pruimen. Het zachte gist van La Chouffe komt daar mooi boterig doorheen zetten. De hop zit goed verborgen onder dit geweld, maar vergeet tegelijkertijd niet het geheel te voorzien van een noodzakelijk bitter randje. Het geheel is zoetig, karamelachtig bijna. Het geheel heeft niet echt een verrassend einde, de al aanwezige smaken vloeien gelukkig langzaam maar wel zeker en regelmatig weg. ... La Chouffe N’Ice is een veilig, zwaar bier dat velen zullen waarderen. Het zal je wereldbeeld, politieke kleur en ideeën over goed en kwaad niet veranderen, maar je ook niet met een chagrijnig smoelwerk laten zitten. Eigenlijk een beetje zoals de blonde variant: een allemansvriend waar je alleen maar waardering voor kunt hebben. En een klein meewarig glimlachje doet toveren, maar neem ze dat maar eens kwalijk.(http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-nice/)
Houblon Chouffe is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie d'Achouffe te Achouffe. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.
Houblon Chouffe is een blonde tripel, type India Pale Ale. De bittere smaak wordt bekomen door 3 verschillende hopvariëteiten. "Houblon" is trouwens het Franse woord voor hop. Houblon Chouffe heeft een alcoholpercentage van 9% en werd gelanceerd in 2006. Op het etiket staat een kromgebogen kabouter tussen de hopranken met hop en gerst op zijn rug en hebberig starend naar het bier.[2][3] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Houblon_Chouffe)
Chris Bauweraerts, de vennoot van Pierre, reisde veel voor La Chouffe en ontdekte al die bittere bieren in de Verenigde Staten. Ze inspireerden hem om een hoppige Chouffe te maken, voor één keer werden de rollen omgedraaid en liet een Belg zich beïnvloeden door Amerikaanse microbrouwers. De benaming “Dobbelen IPA Tripel” is wel wat verwarrend, en misschien van het goede teveel. Dobbelen slaat op het dubbel gebruik van hop, IPA is een typische term uit de Angelsaksische brouwwereld, het wil “ Indian Pale Ale “ zeggen, en slaat op de destijds zwaar gehopte ales die naar India verscheept werden, de hop werkte als bewaarmiddel.
Tripel zal wel alles met de kleur en de hergisting te maken hebben.
Resultaat van dit alles: een beendroog bier dat zowel voor als bij het eten voortreffelijk smaakt. Duvel-Moortgat besloot om vanaf heden het bier ook in 33cl aan te bieden, net als de klassieke Chouffe. Ondertussen is dat geen slechte beslissing gebleken want het merk stevent af op verdubbeling sedert de nog vrij recente overname. Dat heeft natuurlijk ook te maken met de sterke Duvel-distributie, maar toch, kleine bierflessen zijn toegankelijker dan grote. (http://www.bierpassie.com/article/2398/houblon-chouffe-dobbelen-ipa-tripel)
Houblon Chouffe dobbelen IPA tripel zoals het bier voluit heet is een mooie mix van het typische Belgische tripel bier en een IPA. Sinds 2006 brouwen ze in Achouffe dit bier met de volgende hopsoorten: Tomahawk , Amarillo en Saaz. Het woord Houblon is hier dus op zijn plaats, want dit betekent hop in het Frans.
De kleur van dit biertje is een mooi en helder goud oranje. De schuimkraag is van mooie proportie, maar verdwijnt na een paar minuten. Er zitten wel wat grotere bellen in, maar de kleur ligt bijna tegen het wit aan.
De geuren van deze Chouffe zijn wel typisch voor de IPA’s. Je ruikt sinaasappel, grapefruit, mango en banaan. Hoe langer het bier staat des te beter komen de geuren naar boven.
Wat meteen duidelijk naar voren komt bij het drinken is de bittere hopsmaak. Maar ook de grapefruit en de sinaasappel proef je terug met een vleugje honing. De koolzuur in dit bier is ook zeker niet te missen, alhoewel het gelukkig niet storend is. De wat drogere en wat zurige gistsmaken laten weer het tripelgedeelte naar boven komen van dit brouwsel.
Het mooie is nog de goede balans die gevonden is in dit bier met 9% alcohol. Niet te fruitig, maar ook niet te bitter. (http://biernetwerk.nl/recensie-la-chouffe-houblon-dobbelen-ipa-tripel/)
CHOUFFE BOK 6666 is een seizoensbier dat wij speciaal voor de Nederlandse markt brouwen. Traditioneel komen in Nederland de “bokbieren” vanaf eind september op de markt. CHOUFFE BOK 6666 onderscheidt zich met zijn warmkoperen kleur, een frisse en fruitige neus en een aangename en mondvullende smaak die eindigt met een puntje bitterheid. (http://www.achouffe.be/nl/bieren#chouffe-bok)
Chouffe Bok 6666 werd gebrouwen vanaf 1991 t/m 2002 door Brouwerij Achouffe en later door Moortgat (van de Duvel).
Op elke jaargang van Chouffe Bok 6666 staat aan de achterkant van de fles een verhaal over de Chouffe kabouters. De voorkant werd elk jaar van een het verhaal begeleidende illustratie voorzien, zodat je eigenlijk van 1993 tot en met 1998 een vervolgverhaal kon sparen. De flessen waar het etiket in is ingebrand zijn bij verzamelaars zeer populair. (http://www.wandelgek.nl/?page_id=5465)
Een Belgisch bockbier, gebrouwen voor de Nederlandse markt. Het heet La Chouffe Bok 6666, en het bestaat intussen alweer een paar jaar. Koperkleurig, dus een slag lichter van tint dan onze bockbieren. Fris, fruitig, bitter en vol. Geweldig! Het bier komt in flessen van 70 cl en op fust. Voor een fles betaalde ik € 4,50. (http://ministerieetenendrinken.nl/?p=517)
La Chouffe bok heeft een volle smaak. Is fris en enorm fruitig met een mooi bitter tintje op het eind.
Chouffe Bok is een seizoensbier dat speciaal voor de Nederlandse drinker wordt gebrouwen. Chouffe Bok heeft achter zijn naam 4 keer een 6 staan, dit verwijst naar het postnummer van Wibrin, de deelgemeente waartoe ook Achouffe behoort. (https://www.biernet.nl/bier/merken/la-chouffe-bok)
La Chouffe Soleil heeft maar 6° alcoholgehalte en kenmerkt zich door een frisse citrussmaak, waardoor het meteen ook erg verfrissend smaakt. (https://www.hbvl.be/cnt/aid1568122/iconische-la-chouffe-bier-krijgt-zomerupdate)
Chouffe Soleil is een blond speciaalbier met een verfrissende en lichtfruitige smaak.
Chouffe Soleil is een ideaal bier om de eerste mooie zonnige dagen te vieren. Het blonde speciaalbier met een alcoholgehalte van zes procent is dankzij zijn citrussmaak tegelijkertijd verfrissend en dorstlessend. (https://www.biernet.nl/bier/merken/chouffe-soleil)
Cherry Chouffe is een fruitbier vol verrassingen. Beeld u maar eens in: een lekker verfrissende Mc Chouffe als basis en dit vervolgens aangevuld met overheerlijk fruit! Het aroma zit boordevol krieken, maar ook toetsen van aardbei, marsepein en zoete port komen gezwind aangewaaid. Ook in de licht zoete smaak vinden we het rode fruit terug, samen met ietwat amandel en een subtiele kruidigheid. Eindigen doen we met een verwarmende nasmaak met een lichte bitterheid
(http://www.achouffe.be/nl/bieren#cherry-chouffe)
Cherry Chouffe is een fruitbier vol verrassingen. Dit bier heeft de verfrissende MC Chouffe als basis en is verrijkt met fruit. Het aroma zit boordevol krieken, maar ook toetsen van aardbei, marsepein en zoete port. Ook in de licht zoete smaak is het rode fruit terug te vinden, samen met amandel en een subtiele kruidigheid.
Cherry Chouffe heeft 8% alcohol, net als de MC Chouffe. Dit nieuwe fruitige bier is een zomerse nieuwkomer in de kabouterfamilie. Dit fruitige bier is niet te vergelijken met de bekende kriekbieren. Dit bier heeft meer body, meer power en meer alcohol. (https://www.biernet.nl/bier/merken/cherry-chouffe)