Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Grutte Pier Tripel uit de Ton

$
0
0
Grutte Pier Tripel uit de Ton
Dit bier heeft een extra vergisting ondergaan met een Brettanomyces gist in een Frans eikenhouten ton. We noemen dit bier daarom een Bretttûne bier, deze bierstijl is een combinatie van het woord Brett en tûne (Fries voor ton) en de 3 t’s staan voor het basis bier ‘tripel’. Een bier wat je gerust jaren donker en koel kan wegzetten om verder te laten rijpen.
Kenmerken:
3 granen brett tripel, ongefilterd, bovengistend en wilde gist.
Alcoholpercentage: 8%
Schenktemperatuur: 8-9°C
Geur: Fruitig, funky boerderij geurtje.
Smaak: Complex fruitig karakter, licht fris zuurtje en subtiel vanille door het eikenhout.
Mondgevoel: flinke koolzuur prikkeling, plakkend en licht zuurtje.
Nasmaak: kruidig, zoetig, moutig, sinaasappel, hopbitter
Kaascombinatie: Brusselse Kaas, Verse Kruidenkaas, Messeklever, Camembert met Calvados, Goudse Belegen, Mimolett e
Ingrediënten:
Gerst
Tarwe
Haver
Hop
Koriander
Gist + Brett gist
Frans eiken ton
(https://gruttepierbrouwerij.nl/grutte-pier-tripel-ton/)

In 2015 begonnen Frans Filius en Renze Bil de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden. Het eerste bier was de Grutte Pier Tripel en deze won gelijk al een aantal mooie prijzen (WBA, beste tripel van Nederland). in 2017 is het aantal bieren vergroot naar maar liefst 7 stuks. De komende jaren willen we ervoor zorgen dat onze bieren overal in onze omgeving goed verkrijgbaar zijn. En dat mensen weten wat bier is en waarom het zo belangrijk is om goed bier te drinken.
Wij hebben als missie om de mensen in onze omgeving net zo enthousiast te maken over bier als wij zijn. (https://gruttepierbrouwerij.nl/)

Wie was Grutte Pier?
Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Mocht je Grutte Pier tegenkomen en je wilt voorkomen dat hij je doodt, dan kan je door het correct uitspreken van de onderstaande zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.
Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries.
(https://gruttepierbrouwerij.nl/)

Grutte Pier trok ooit door de donkere nachten om de Hollanders een kopje kleiner te maken. Tegenwoordig kennen we Grutte Pier als de Friese bierbrouwerij, die heel Friesland speciaalbier leert drinken. Brouwer Frans Filius vertelt sterke verhalen over de krachtige bieren.
Frans Filius van bierbrouwerij Grutte Pier uit Leeuwarden is al een aantal jaren gepassioneerd bezig met speciaalbier en met bierbrouwen. Zijn jongste project is ‘Kracht in de nacht’, een bier dat in het donker is gebrouwen. Het zware bier is opgeslagen in een Leeuwarder politiecel om te rijpen. (https://www.bierista.nl/biernieuws/bierista-tv/grutte-pier-leert-friesland-speciaalbier-drinken/)

Frans Filius is het gezicht van de Friese brouwerij Grutte Pier. De brouwerij maakt bieren met een verhaal. Verwacht van Grutte Pier geen grote hoeveelheden exotische, experimentele bieren. De brouwer kiest voor een beperkt aantal bieren, waarvan de smaak en de kwaliteit het verhaal achter het bier ondersteunen.
De Tripel van Grutte Pier is een bier dat klinkt als een klok. Een krachtig bier met fraaie fruitige tonen en een lange aangename nasmaak. Niet voor niets straalt Frans van trots als hij over dit bier vertelt.
Speciaal voor festivals heeft Grutte Pier de tripel in een houten vat opgelegd. Dat zorgt voor nieuwe smaakelementen, die het bier een ‘wilder’ karakter geven.
Als Frans vertelt over zijn brouwerij en zijn bieren, dan zie je duidelijk een brouwer met passie; een brouwer die precies weet waar hij mee bezig is en waar hij naar toe wil. Samen met andere bekende Friese brouwerijen als Kleine Beer en Us Heit zorgt Grutte Pier ervoor dat Friesland ook op de kaart komt te staan als het om speciaalbier gaat. (https://www.bierista.nl/biernieuws/bierista-tv/de-tripel-van-grutte-pier-klinkt-als-een-klok/)

De Grutte Pier Brouwerij is een Friese brouwerij, vernoemd naar de volksheld Grutte Pier. De bierbrouwerij wordt gerund door Frans Filius en Renze Bil. In 2015 begonnen zij de Grutte Pier Brouwerij in Leeuwarden.
Het eerste bier van deze brouwerij is de Grutte Pier Tripel. Dit bier won direct al een aantal mooie prijzen zoals de World Beer Awards en de Beste Tripel van Nederland. Behalve de Grutte Pier Tripel is er ook de Kracht in de Nacht en de Grutte Pier Blond. Ook zijn er een specials, zoals de Kracht in de Nacht met Boomsma Beerenburger en de Grutte Pier Tripel uit de Ton. Met Tripel uit de Ton veroverde Grutte Pier de bierharten tijdens allerhande festivals. Het bieraanbod van Grutte Pier is zo in 2017 al snel vergroot naar maar liefst 7 verschillende bieren.
De naam van deze bierbrouwerij komt dus vanuit de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld 'Grutte Pier' die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Saksen en Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. Het verhaal gaat dat als je Grutte Pier tegenkomt en je wilt voorkomen dat hij je aanvalt, dan kan je door het correct uitspreken van een Friese zin bewijzen dat je een Fries bent en geen Saks of Hollander.
"Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin, is gjin oprjochte Fries." Oftewel: Boter, roggebrood en groene kaas, wie dat niet kan zeggen, is geen echte Fries. (https://www.bierista.nl/brouwerij/grutte-pier-brouwerij)


Grutte Pier Tripel uit de Ton heeft dus een extra vergisting ondergaan met een Brettanomyces gist in een Frans eikenhouten ton. Ze noemen dit bier daarom een Bretttûne bier, (een combinatie van het woord Brett en tûne (Fries voor ton). De smaak omschrijven ze als complex fruitig met een licht fris zuurtje en subtiel vanille door het eikenhout. Het is dus eigenlijk ook een 'barrel aged' bier, zonder dat het zo prominent op het etiket staat. Het mondgevoel wordt gevormd door een flinke koolzuur prikkeling, met een plakkend en licht zuurtje. De nasmaak is kruidig, zoetig, moutig, sinaasappel, hopbitter.

Wat vinden anderen?

Willem C. is drinking a Grutte Pier Tripel Uit De Ton by Grutte Pier Brouwerij at Bussanova
Rijke vanille creme met licht zuur en kruidig bijsmaakje. Heeft thuis jaartje gelegen, kan langer. Eerste Brettûne bier, niet mn laatste. (https://untappd.com/b/grutte-pier-brouwerij-grutte-pier-tripel-uit-de-ton/1459590)

Austin S. is drinking a Grutte Pier Tripel Uit De Ton by Grutte Pier Brouwerij at Proeflokaal Arendsnest
One of the best tripels I’ve had. Way on the sour side which is different but plenty of spice
(https://untappd.com/b/grutte-pier-brouwerij-grutte-pier-tripel-uit-de-ton/1459590)

Grutte Pier Tripel Uit De Ton is een krachtig bier met een fruitig aroma.
Heeft een volle moutige smaak en een zoetige bitterheid in de afdronk.
Dit bier heeft een extra vergisting ondergaan met een Brettanomyces gist in
een Frans eikenhouten ton. We noemen het bier daarom een Brettûne bier.De bierstijl kenmerkt zich door een complex fruitig karakter, licht zuurtje en subtiel vanille door het
eikenhout. (https://www.bier-winkel.com/grutte-pier-tripel-uit-de-ton-75cl-p-2565.html)

Grutte Pier Tripel uit de Ton
Stijl Abbey Tripel
Gebrouwen voor Grutte Pier Brouwerij
Gebrouwen door Admiraals BierBrouwerij
Aldtsjerk, Netherlands
Totaal 3.12/5
22 Beoordelingen
8.5% Alcoholpercentage
- IBU
255 GESCH. CAL.
Over dit Bier
Dit bier heeft een extra vergisting ondergaan met een Brettanomyces gist in een Frans eikenhouten ton. We noemen dit bier daarom een Bretttûne bier, deze bierstijl is een combinatie van het woord Brett en tûne (Fries voor ton) en de 3 t’s staan voor het basis bier ‘tripel’. Een bier wat je gerust jaren donker en koel kan wegzetten om verder te laten rijpen.
(https://www.ratebeer.com/beer/grutte-pier-tripel-uit-de-ton/402794/)

Keukeman (359) 3.1
15 sep. 2018
.15l at Bier in het Bos Luyksgestel. Heeft wel wat weg van een gueuze, komt door de wilde gisting. Bijzonder biertje, lichtzuur en bomvol met smaken. Niet persé mijn ding. Wel apart. (https://www.ratebeer.com/beer/grutte-pier-tripel-uit-de-ton/402794/)

TomHendriksen (1994) 3.3
28 aug. 2018
Fles gedeeld door Benzai geprobeerd met Inoven. Het is een goudgeel bier met een wit schuim. Het heeft een houtige geur. De smaak is moutig, houtig en kruidig. Het is zeer bruisend. (https://www.ratebeer.com/beer/grutte-pier-tripel-uit-de-ton/402794/)

FlightLees22 (724) 1.5
17 okt. 2018
Een bijzonder bier, Zurig van smaak in de mix met de smaak van eiken. Heeft daarnaast veel smaken van het toegevoegde gist. (https://www.ratebeer.com/beer/grutte-pier-tripel-uit-de-ton/402794/)

Benzai (18842) 2.3
28 aug. 2018
Bottle shared with Inoven and TomHendriksen. Clear golden color, average sized white head. Smell lightly malts, oak, apple, apple peel. Almost a cider. Flavor is similar: malts, apple peel, apple, sweetish, slightly tart-ish. Bleh. Fizzy carbonation. No, no my thing at all. (https://www.ratebeer.com/beer/grutte-pier-tripel-uit-de-ton/402794/)

ads135 (5779) 3.9
26 jul. 2018
An excellent wild tripel. Bold Belgian yeast character and a little bit of oak round out the flavor. Aroma is a little funky. Hint of vanilla. Tried with Paul in A'dam in 2018. (https://www.ratebeer.com/beer/grutte-pier-tripel-uit-de-ton/402794/)

Maakun (9019) 2.5
19 mei 2016
Tap at NBPF. Hazy light amber with off white head. Vanilla, milky, some spicy yeast, lots of veg and almost rotten fruit. Over medium sweet and bitter. Over medium bodied. Very messy. (https://www.ratebeer.com/beer/grutte-pier-tripel-uit-de-ton/402794/)

Als ik bovenstaande omschrijvingen doorneem zal de smaak wat opvallend zijn iets zuurder en met iets meer carbonatie dan een normale tripel. Het zal waarschijnlijk doen denken aan een Orval-trappist. Ik zal het flesje eens openmaken...

Het bier heeft een mooie kroonkurk (met de brouwerijnaam en logo: het zwaard) en als ik die voorzichtig open hoor ik het bier al sissen. Gelukkig geen gusher... Bij het inschenken ontstaat er heel veel heel erg wit schuim. Het bier is goudgeel. De geur is zuur. Het mondgevoel heeft heel wat minder koolzuurprikkeling dan verwacht. Het bruist niet. Het doet wat vlak aan, waarbij de zurigheid duidelijk de boventoon voert. Het lijkt ook niet op de Vicardin (de tripelgeuze van Vicaris). Wat voor smaken zijn erin te ontdekken?? Ik kom vaak niet verder dan 'bierig'. Het bier is ook niet houtig, moutig of gistig. Een (zuur) appeltje kan ik wel ontdekken met wat fantasie. Het doet ook wat aan als een appelcider. Eik kan ik wat minder vinden. Ik eet sowieso geen eikenhout... Vanille en sinaasappel mistte ik ook in de smaak. Het bier heeft met 8% wel een 'kick'. Je voelt 'm wel aankomen. De geur gaat wennen en de smaak ook. De zurigheid gaat in m'n wangen zitten en ik merk ook wel wat van de plakkerige nasmaak. En wellicht is daarin ook de vanillesmaak te ontdekken. Het doet 'n klein beetje aan jonge Orval denken. Zeker geen rot fruit! Het is wat mij betreft een geslaagd bier!




Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692