Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Black IPA

$
0
0
Met die zwarte-pieten-discussie is een zwarte IPA misschien wel op zijn plaats?

B.I.P.A.
Black India Pale Ale
Traditioneel gezien staat de Indian Pale Ale voor een blond tot koperkleurig bier met alcoholpercentages tussen de 6 en 7% en pittig gehopt. Het biertype Black IPA is daarom eigenlijk een dijenkletser: de immer doorexperimenterende Amerikaanse brouwers gaan soms zo ver over de rand dat ze met een bier eindigen dat nergens te plaatsen is. Nadat de grenzen van alcoholpercentage en hophoeveelheid van IPA tot in het extreme waren verkend, gingen ze met de kleur spelen.
De interpretatie van Emelisse is ingetogen, spannend, gebalanceerd en uitdagend. Zeker geen gemakkelijk bier, maar wel een waarmee deze brouwerij zich duidelijk profileert en laat zien wat het vermag!  (www.emelisse.nl/bipa)


Algemeen
IngrediëntenWater, Gerstemout, Hop, Gist
Technische gegevens:
Alcoholpercentage8%
EBU 60
EBC70
Plato 18
Hopsoorten: Chinook, Cascade (www.emelisse.nl/bipa)

Ik denk bij het inschenken nog, is dit geen stout? Maar bij de eerste slok stompt de hopbittere smaak en geur zich al tegen mijn neus en gehemelte aan. Dit is een IPA! Een donkere IPA, waarvan de harsbittere smaak zich vastzet aan mijn gehemelte.


Emelisse Black IPA
Brewed by Brouwerij Emelisse
Style: Black IPA
Kamperland, Netherlands
Serve in Shaker, Tulip
COMMERCIAL DESCRIPTION
EBC 70. EBU 60. stamwortgehalte 17,2.
IBU: 60   EST. CALORIES: 240   ABV: 8%
(www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/)

sjogro (507) - The Hague, NETHERLANDS - DEC 3, 2015
Smells like cellar mold and tastes like a smoky hangover. Roasted, caramels, heavy bitter hops (www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/).

pictoman (829) - British Columbia, CANADA - NOV 24, 2015
Dark brown with tan head. Malty with mild roast and citrus hops, fruity hint. Oily texture, bitter finish (www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/).

Gurthnar (3862) - Bratislava, SLOVAK REPUBLIC - NOV 16, 2015
Very clean an very tasty. Intense. Nicely mixing lots of citrusy fruity hoppy goodness and subtle roasted coffeeish chocolatey malts. Very good (www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/).


Ik ruik geen muffe geur, maar ruik eerder een volle geur. Ik merk wel een geroosterde smaak in het bier. Het is moutig, maar geroosterde mout. Citrustonen kan ik met een beetje fantasie ook plaatsen. Het bier is niet waterig, dus inderdaad een olieachtige textuur in het mondgevoel. Koffie en chocola kan ik niet echt duiden, dat zou ook te veel naar een stout neigen lijkt me. Misschien een beetje koude koffie, maar in ieder geval heel veel hopsmaak. Een echte IPA met een hop'oomph'.

Productomschrijving van de MITRA:
ZICHT/KLEUR
Een mooie, donker koperen kleur, met een volle en klevende kraag.
GEUR
Aroma van koude koffie en gebrande mout.
SMAAK
In navolging op de geur: koude koffie, pure chocolade, bitter en volmondig.
AFDRONK
De afdronk is vrij droog. Het is even doorbijten en wennen, maar dan wordt het een aangename bier.
BIJZONDERHEDEN
Traditioneel gezien staat de India Pale Ale voor een blond tot koperkleurig bier met alcoholpercentages tussen de 6 en 7 en is het bier pittig gehopt. Black IPA is daarom eigenlijk een dijenkletser: de immer doorexperimenterende Amerikaanse brouwers gaan soms zo ver over de rand dat ze met een bier eindigen die nergens te plaatsen is. Behalve dat de grenzen van alcoholpercentage en de hoeveelheid hop tot in het extreme verkend zijn, is er met de kleur van het bier gespeeld en werd een zeer donkere kleur verkregen. De interpretatie van Emelisse is ingetogen, spannend, gebalanceerd en uitdagend. Het is zeker geen gemakkelijk bier, maar wel een waarmee de brouwerij zich duidelijk profileert (www.mitra.nl/webshop/product/emelisse/blackipa/c0-b5-d8-2f-4e-2a-fb-9b?webnodeid=6b-b1-1a-5b-e9-a2-c0-2d#).

Brouwerij Emelisse is een Nederlandse ambachtelijke brouwerij te Kamperland in de provincie Zeeland. De naam van de brouwerij verwijst naar een verdwenen dorp op Noord-Beveland. Emelisse was één van de twaalf dorpen waaruit het huidige Noord-Beveland bestond in de middeleeuwen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse).

De Allerheiligenvloed van 1532 was een van de vele stormvloeden die Nederland trof. Delen van Zeeland verdrinken en bleven onder water tot aan de grote inpolderingen. Grote delen van Holland en Utrecht bleven langdurig onder water staan. ...Emelisse, een dorp op Noord-Beveland verdween, inclusief gasthuis en klooster (https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligenvloed_(1532)).

Merkomschrijving Emelisse van MITRA: Emelisse
Op de golven van een Nederlandse bier renaissance was daar opeens, in 2005, Brouwerij Emelisse. De brouwerij legt zich volledig toe op het brouwen van speciaalbieren, gebaseerd op traditionele recepten en ambacht: handwerk voert de boventoon. Maar de brouwerij staat ook bekend om vernieuwing en internationale oriëntatie (www.mitra.nl/webshop/product/emelisse/blackipa/c0-b5-d8-2f-4e-2a-fb-9b?webnodeid=6b-b1-1a-5b-e9-a2-c0-2d#).

Fré Buijze, een hobbybrouwer is mede initiatiefnemer achter de oprichting van deze brouwerij. Hij begon einde jaren negentig een bier te laten brouwen met de naam Emelisse Abdijbier bij de Scheldebrouwerij. In september 1998 werd de Stichting Emelisse opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten. Een van hun doelstellingen was het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde brouwgerst. Aanvankelijk werd het Emelisse-bier voor de stichting gebrouwen bij Bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst. In 2005 werd een eigen brouwerij gebouwd die op 29 oktober datzelfde jaar officieel geopend werd. Er wordt nauw samengewerkt met de Scheldebrouwerij, waar de flessen gebotteld worden. Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij brouwde er tot mei 2007 en daarna trad Kees Bubberman in dienst als brouwmeester. De brouwinstallatie heeft twee koperen ketels met een brouwcapaciteit van 1000 liter. Daarnaast zijn er twaalf lagertanks met een capaciteit van 160 hl, in 2012 kwamen er twee extra lagertanks van 30 hl bij. Wegens het succes van de bieren wordt sinds 2010 een deel van de productie uitbesteed aan De Proefbrouwerij te Hijfte in België (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse).

Kees Bubberman is echter voor zichzelf begonnen:
In 2014 heeft Nederlandse brouwmeester Kees Bubberman zijn baan opgezegd bij Brouwerij Emelisse in Kamperland (Zeeland). Hij had toen besloten om per begin 2015 een eigen brouwerij te starten. Kees Bubberman heeft een 25 hl brouwerij aangeschaft met zes gistingstanks. Hij heeft het brouwhuis in Engeland gekocht van brouwerij Magic Rock, dus de Magic komt naar Holland. De locatie waar zal worden gestart met brouwen is aan de Voltaweg in Middelburg. De brouwerij wordt gevestigd in een fabriekspand en er zal geen horecagelegenheid bij komen (www.bierenzo.nl/brouwerij/kees). Begin 2015 was Brouwerij Kees! een feit. Er staan zes gistingtanks van ieder 2.500 liter. De brouwerij is gevestigd op industrieterrein Arnestein in Middelburg. De laatste commerciele brouwerij van Middelburg was de Hopbloem. Deze brouwerij werd opgericht rond 1990, maar sloot in 1993 alweer haar deuren. Bierbrouwerij de Vijfhoek werd al in 1598 genoemd, om in 1917 definitief de deuren te sluiten. Brouwmeester Kees Bubberman (1965) was sinds 2007 brouwmeester bij Brouwerij Emelisse in Kamperland (www.cambrinus.nl/brw/KEES.HTM).
(www.biermagazine.nl/bier/22/320/brouwmeester_emelisse_begint_brouwerij_kees_.html)


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692