Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Yo!

$
0
0



Wc Experience - Jo zunne deo

hey jo
you smell so bad
take a deo and make it better
herinner to put it under your shirt
and you will smell a little better

hey jo! 
is jouwe deo over den datum dan?
hey jo!
is jouwe deo over den datum dan?
whoohoow hey jo!
is jouwe dé over den datum dan?
ik snap ni da gij bij u eigen houwen kan
pico krijgt er uitslag van
misschien is jouwe dé over den datum dan



Wild Jo is een bier van De konick. Het blijkt bij het openen een gusher. Het blikkerige goudgele bier heeft een witte schuimkraag, die snel verdwijnt. Ruikt en smaakt wrang zuur. Smaakt beetje blikkerig/metalig. De geur en smaak zijn muf en vies zoals zeik. Dit is een extreem bier, die niet voor de zwakaardigen... (is dat geen woord?) Het is een bier van de hand van Stadbrouwerij De Konick:


Weinig Antwerpse bedrijven hebben zo’n innige band met Antwerpen en een even rijke traditie als Brouwerij De Koninck. Het is ondertussen ook de laatst overgebleven stadsbrouwerij van Antwerpen en heeft zelfs het op één na oudste handelsregisternummer van de stad heeft, na de Zoo. De brouwerij ontstond in 1833, op de grens van Antwerpen en Berchem. Die grens werd aangegeven met een stenen grenspaal, waarop een gebeeldhouwde hand prijkte.
De brouwerij is lange tijd van de familie Koninck geweest, maar aan het begin van de 20e eeuw krijgt het bedrijf stevige klappen te verduren en het scheelt maar een haartje of het ‘bolleke’, naar het bolvormige glas waaruit De Koninck wordt gedronken, zou er niet meer zijn. Gelukkig wordt de brouwerij in 1919 overgenomen door Van den Bogaerts, die het uitbouwen tot de roemrijke brouwerij die het vandaag de dag is (www.mitra.nl/webshop/product/dekoninck/wildjo/74-59-e7-9b-6a-a3-2c-1e). Vorig jaar had ik ook al aandacht voor de brouwerij (zie http://biervat.blogspot.nl/2016/07/antwerp-city-brewery.html).

Weinig Antwerpse bedrijven hebben een even innige band met Antwerpen en een even rijke traditie als Brouwerij De Koninck. Het is ondertussen ook de laatst overgebleven stadsbrouwerij van Antwerpen. Wist u trouwens dat Brouwerij de Koninck het op één na oudste handelsregister nummer van de Stad heeft, na de Zoo? (www.dekoninck.be/nl/geschiedenis).

Brouwerij De Koninck is een bierbrouwerij gelegen aan de Boomgaardstraat in de Belgische stad Antwerpen. Het bedrijf werd opgericht in 1833 door Johannes Vervliet, toen deze besliste om een bestaande afspanning om te bouwen. Vervliet was gehuwd met Elisabeth Cop, de weduwe van Joseph Henricus De Koninck die op diezelfde plaats in 1827 de afspanning had gekocht. De brouwerij werd aanvankelijk ook Brouwerij De Hand genoemd naar een grenspaal met een hand als grensteken. Dit teken waar heraldisch een bronsgroen schild met een zilverwitte opgeheven hand naar verwijst, ligt in de voormalige Warande (nu Koning Albertpark) aan de voormalige Pride- of Boomgaardbeek die sinds de overgang van de 7e naar de 8e eeuw (ten tijde van Pepijn van Herstal, Willibrord en Karel Martel) de grens vormt tussen Haringrode (later behorend tot de stad Antwerpen) en Berchem (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Koninck).

De Koninck (5,2%) is sinds 1913 dan ook het bekendste bier van hoge gisting en wordt meestal geschonken in een 25 cl bokaal met een specifieke bolvorm, er wordt dan gesproken van een bolleke. Het bier wordt ook soms geschonken in een lang slank 25 cl glas, een fluitje. Er bestaat ook een steelglas van 25 cl dat prinske (prinsje, m.a.w. kleine koning, een woordspeling) genoemd wordt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Koninck).

In 1827 beginnen wij de geschiedenis van Brouwerij De Koninck wanneer Joseph Henricus De Koninck op 26 juni afspanning 'De Plaisante Hof' gelegen op de grens tussen Antwerpen en Berchem aankoopt. Op die plek stond een stenen grenspaal met een gebeeldhouwde hand. Deze grenspaal vindt u vandaag nog tegenover Brouwerij De Koninck, op de hoek van het Prins Albertpark en de Albertlei (www.brugsbeertje.be/gekroondehoofden.htm) (www.belgianbeercompany.co.za/a-beer-with-a-history/).

1827 : Joseph Henricus De Koninck koopt de afspanning 'De Plaisante Hof' op de grens tussen Antwerpen en Berchem. Die sporen zijn vandaag nog zichtbaar in de vorm van de stenen grenspaal met gebeeldhouwde hand tegenover Brouwerij De Koninck.
1833 : na het overlijden van Joseph Henricus De Koninck hertrouwt zijn echtgenote, Elisabeth Cop met Johannes Vervliet. Die bouwt de afspanning om tot Brouwerij De Hand naar de afbeelding op de grenspaal. Die hand herkent u vandaag nog altijd in het logo van de brouwerij (www.dekoninck.be/nl/geschiedenis).

1912 : Brouwerij De Hand wordt omgevormd tot Brasserie Charles De Koninck met als zaakvoerder Florent van Bauwel.
1918 : samen met Joseph Van den Bogaert start Florent van Bauwel de brouwerij opnieuw op. Joseph Van den Bogaert, afkomstig uit een bekende brouwersfamilie uit Willebroek, studeerde aan de landbouw- en brouwerijschool van Leuven en heeft daardoor de nodige technische kennis. Met het duo Van Bauwel-Van den Bogaert begint de spectaculaire uitbouw van het bedrijf (www.dekoninck.be/nl/geschiedenis) (www.belgianhappiness.com/more-info/belgian-breweries/de-koninck) (www.craftbeerguildvt.com/portfolio/de-koninck).

Tot 1919 bleef de brouwerij in de handen van de familie De Koninkc.  Dan werd de brouwerij opgekocht door zaakvoerder Florent van Bauwel en zakenpartner Joseph Van den Bogaert. Beiden lieten de zaak over aan hun zonen (http://users.telenet.be/olivierpeeters/koninck.htm).

Joseph Henricus De Koninck sterft vrij jong en zijn weduwe, Elisabeth Cop hertrouwt in 1833 met natiebaas Johannes Vervliet. Deze beslist om de afspanning om te bouwen tot een brouwerij onder de naam "Brouwerij De Hand" naar de afbeelding op de grenspaal. De hand wordt vanaf dan vereeuwigd in het logo van de brouwerij.
In 1845 na het overlijden van Johannes Vervliet neemt Carolus De Koninck, oudste zoon uit het eerste huwelijk van Elisabeth Cop, het bedrijf over. Toen hij stierf in 1883 kwam de leiding over de brouwerij achtereenvolgens in handen van zijn zoon François Joseph De Koninck en zijn dochter Josephina Joanna De Koninck. Gestaag zette de groei zich door en steeg de verkoop.
De populariteit van lage gisting (pils-type), de strengere vergunningsplicht en beide wereldoorlogen zullen echter een vernietigende invloed hebben op de brouwnijverheid. In 1912 wordt "Brouwerij De Hand" omgevormd tot een naamloze vennootschap "Brasserie Charles De Koninck Sociéte Anonyme." met als zaakvoerder Florent van Bauwel. Deze zoekt na de eerste Wereldoorlog voor het heropstarten van de brouwerij hulp bij Joseph Van den Bogaert (www.brugsbeertje.be/gekroondehoofden.htm).


De hand die op het logo prijkt, verwijst naar het grenspaaltje bij de brouwerij. Het is dezelfde hand die volgens de overleving de naam aan Antwerpen gaf. De Schelde werd namelijk ooit bewaakt door de reus Verschrikkelijke Antigoon, die menig schipper de hand afhakte wanneer zij niet wilden betalen voor de doortocht. Uiteindelijk vond de reus zijn gelijke in de dappere Romein Brabo, die de hand van de reus afsloeg en deze in de rivier wierp. ‘Hand werpen’. Antwerpen. Hoeveel bollekes zouden het fundament voor dit verhaal vormen?
Bierbrouwerij De Koninck was toe aan een nieuw imago. Als we terug denken aan vroeger, dan weten we allemaal als bierliefhebber dat we onze zoektocht naar speciaalbier begonnen met een “Koninckje”. een Amber bier die wat weg had van de Palm maar wat meer body en smaak had dan zijn concullega. De brouwerij die gevestigd zit in Antwerpen valt al geruime tijd onder de paraplu van Duvel, dit moederbedrijf vond het vooral tijd voor een nieuwe imago. Zeker gezien de ‘Craft Beer Revolutie’ die nu een paar jaar aan de gang is.
Het logo, de bier etiketten en de website werden grondig aangepakt en Bierbrouwerij De Koninck werd Stadsbrouwerij De Koninck van Antwerpen.
Naast de bekende amber had De Konick al geruime tijd de Triple D’Anvers en nu sinds deze week is de Wild Jo Blond op de markt.
Wild Jo is een blond bier met een alcoholpercentage van maar 5,8% en bevat een wilde Brett-gist. De naam van het bier is genoemd naar Joseph van den Bogaert, een van de herstarters van de brouwerij na WO1. En met ‘Wild’ wordt er natuurlijk verwezen naar de wilde gist (http://biernetwerk.nl/recensie-de-koninck-wild-jo-blond/).


Wild Jo is een speciaalbier van hoge gisting. De wilde Brett- gisten zorgen ervoor dat het er onstuimig aan toegaat in het flesje. Pure rock ‘n’ roll, maar dan in een flesje. Vanaf 4 juni 2015 is Wild Jo in Nederland te proeven (www.biernet.nl/nieuws/de-koninck-brengt-bier-met-wilde-gist-uit-wild-jo).

De naam Wild Jo past perfect bij het temperament van dit bier. Wild komt natuurlijk van de wilde gisten. En Jo dan? Da's een eerbetoon aan Joseph van den Bogaert: een straffe mijnheer met zin voor avontuur. Na WOI maakte hij de herstart van de brouwerij mogelijk. Een echte durver dus. Ben jij ook 'born to be Wild Jo'? (www.dekoninck.be/nl/onze-bieren/wild-jo) (http://biervat.blogspot.nl/2016/07/antwerp-city-brewery.html)

Onstuimige nacht
Wild Jo zag het levenslicht na een onstuimige nacht in Stadsbrouwerij De Koninck. Daar wordt al sinds 1833 gebrouwen met vakmanschap en passie. Brouwmeester Dennis de Potter staat al langer dan 20 jaar met heel veel goesting aan zijn brouwketel. Hij koos voor dryhopping met twee hopvariëteiten en ging aan de slag met wilde stammen. De klassieke gist liet de brouwer links liggen (www.biernet.nl/nieuws/de-koninck-brengt-bier-met-wilde-gist-uit-wild-jo) (www.dekoninck.be/nl/onze-bieren/wild-jo) (Het Belgisch bierboek, Erik Verdonck,Luc De Raedemaeker).

Ontembaar en altijd in evolutie
Wild Jo behoort tot de categorie ‘wilde bieren’, hergist met de ontembare wilde gist: Brettanomycesof ‘Brett’ voor de kenners. De gist wordt na het brouwen in de fles toegevoegd en dan... gaat het er héél wild aan toe. En het onvoorspelbare toch in goede banen leiden, dat is rodeo rijden in volle prairie voor de brouwers. Het resultaat is dan ook een uniek bier met een ongeëvenaarde smaak. Brett geeft een droge, complexe en altijd evoluerende smaak. Kortom, een avontuur voor zowel het bier, als voor de smaakpapillen (www.biernet.nl/nieuws/de-koninck-brengt-bier-met-wilde-gist-uit-wild-jo) (www.dekoninck.be/nl/onze-bieren/wild-jo).


STIJL: Belgian Wild Ale
AROMA:  Ontdek de aardse aroma's en ervaar hoe die zich vermengen met florale aroma's. Ook de geur van Wild Jo weerspiegelt z'n koppig karakter: niet voor softies! Een licht zoete aanzet met een bittere afdronk én een licht zurige toets.
HOP: Dryhopping met twee Europese hopsoorten
UITZICHT: Goudblond, licht troebel met een rijke witte schuimkraag
HOUDBAARHEID: 36 maanden na botteling
(www.dekoninck.be/nl/onze-bieren/wild-jo)

De Koninck Wild Jo
Productomschrijving
ZICHT/KLEUR Licht amberkleurig.
GEUR Aardse aroma's vermengd met hoppige aroma's.
SMAAK Licht zoete aanzet met een bittere afdronk en een licht zure toets.
AFDRONK Lang en droog, maar toch vriendelijk.
(www.mitra.nl/webshop/product/dekoninck/wildjo/74-59-e7-9b-6a-a3-2c-1e)

Aardse en florale aroma's met steenfruit (abrikoos, perzik)...
(Het Belgisch bierboek, Erik Verdonck,Luc De Raedemaeker).

Het is gemaakt met wilde gist en dat maakt de jonge blonde redelijk onvoorspelbaar. Is het daarom dat in het logo van Wild Jo een stadsduif is verwerkt, nota bene met een ooglapje voor? De brouwerij zelf noemt het een pittiger, hoppiger bier met wilde gisten. Die zorgen ervoor dat de smaak van het bier in de tijd verder evolueert. “We wilden eigentijds bier dat voordien nog niet was gemaakt”, vertelt Nicolas Soenen, sommelier van Duvel Moortgat. “Het werd dus een speciaalbier van hoge gisting met een hergisting op fles door de wilde gist, de zogenaamde Brett-gist.”.... Het resultaat mag er zijn. Laten we even de sommelier in Nicolas los: “Het is een heel fris speciaalbiertje met een zachte bitterheid en een laag alcoholgehalte. Dat maakt het zeer toegankelijk, maar in de neus toont het veel complexiteit. Het klopt dat het qua kleur en alcoholgehalte dicht bij een pintje aanleunt, maar het is en blijft een speciaalbier en heeft daarom een complexere geur en smaak.
(bron: Gazet van antwerpen) (http://bier.blog.nl/biernieuws/2015/09/10/wild-jo-van-de-konick-hoppig-en-onvoorspelbaar)


Wat opvalt bij het inschenken van het bier is de matige schuimkraag, wellicht heb ik niet geheel het juiste glas gebruikt maar het bier zou volgens het etiket een flinke schuimkraag moeten bevatten. Het bier is goudgeel van kleur en heeft een minimaal zuurtje in de geur. Verder ruik je relatief weinig. Bij de eerste slok valt gelijk het hoppige karakter op, dit komt zelfs nog meer naar voren dan de zurigheid van de brett-gist. De hop levert in dit bier vooral bloemigheid op en een klein bittertje. Duidelijk is dat dit bier vooral bedoelt is als bier voor een zonnig dag. Het bier is nog erg jong en vers en de zurigheid zal zich na gelang de leeftijd van het bier in de fles zich wel meer gaan ontwikkelen. Dit is prettig voor de bierliefhebbers, die de keuze daarin kunnen maken om meer voor de zurigheid te gaan of voor de bitterheid.
De Wild Jo drinkt ontzettend lekker weg, Stadsbrouwerij De Koninck heeft een leuk bier op de markt gebracht die ondanks zijn laag alcoholpercentage erg smaakvol is. Dit is een must voor iedere horecazaak in Nederland en België (http://biernetwerk.nl/recensie-de-koninck-wild-jo-blond/).

Wild Jo past bij het temperament van het bier. Wild verwijst naar de wilde gisteren. En Jo? Dat is een eerbetoon aan Joseph van den Bogaert. ‘Mijnheer Jo’, zoals hij aangesproken werd, maakte de herstart mogelijk van brouwerij De Koninck na de eerste Wereldoorlog. De wilde stadsduif is het icoon. Logisch, wie zwerft er door de stad, hoog in de lucht en maakt zijn thuis in verlaten panden? Juist ja, de stadsduif. En daarom staat die blauwe duif, mét ooglapje en tattoos, op het etiket van Wild Jo.
Het icoon van De Koninck, het Bolleke, verdwijnt natuurlijk absoluut niet naar de achtergrond. Het krijgt er gewoon een broertje bij. Eentje dat, net als een wilde duif, zijn vleugels zal uitspreiden want Wild Jo doet je goesting krijgen in meer... De brouwers hebben de smaak te pakken en zullen binnenkort nog een aantal proefbrouwsels op ons los laten. Alle bieren van De Koninck worden gebrouwen in de enige stadsbrouwerij van Antwerpen: een bruisende omgeving in hartje centrum waar nog heel wat te gebeuren staat (www.biernet.nl/nieuws/de-koninck-brengt-bier-met-wilde-gist-uit-wild-jo).

Ik vond het geen rijke schuimkraag, maar het is wel een wild bier. Het is geen milde zurige toets, maar een stevige zuurwrange aardse smaak. De koolzuur prikt en maakt het geheel nog wat zuurder. Is het zo zuur als een appel? Of zuur zoals een citrus? Ik vind het moelijk om de zuurheid te classificeren. Het doet me wel denken aan een lambicbier. Al met al, vind ik het fijne drinkervaring. Dit is een uitdagend bier dat ik nog wel een keer zou kunnen drinken...

Om dit bericht niet te kort te houden, zal ik kijken of ik nog kan uitweiden over Antwerpen, de eerste wereldoorlog, duiven of Joseph van den Bogaert.

Joseph Emmanuel Robert Bogaert (Brugge, 18 maart 1752 - 10 november 1820) was drukker, uitgever, rederijker en taalijveraar in Brugge..... In 1795 publiceerde Bogaert in zijn pas opgerichte Brugsche Gazette een manifest ter verdediging van de Vlaamse taal (https://nl.wikipedia.org/wiki/Joseph_Bogaert). Nee, dit is een andere Joseph van den Bogaert..

Joseph Van den Bogaert stamt uit een bekende brouwersfamilie uit Willebroek en heeft als afgestudeerde aan de landbouw- en brouwerijschool van Leuven de nodige technische kennis voor de nieuwe brouwerij.
Met het duo Van Bauwel-Van den Bogaert begint de spectaculaire uitbouw van het bedrijf.
In 1949 doet Modeste, de zoon van Joseph Van den Bogaert, zijn intrede in de brouwerij. Hij zal het bedrijf meer dan 50 jaar leiden (www.brugsbeertje.be/gekroondehoofden.htm) (http://cervisia.be/brouwerijen_detail.asp?BID=67).

Ik zat op de poësis, de voorlaatste klas van de humaniora, in het Onze- Lieve-Vrouwecollege in de Frankrijklei in Antwerpen toen de oorlog begon. Als vrijwilliger sloot ik aan bij de Belgian Forces in Great- Britain. In het eerste bataljon! Op 6 september landden we in Normandië. Na de oorlog stelde ik vast dat ik geen diploma had. Ik ging mijn humaniora-diploma halen voor de Middenjury in Brussel. Vervolgens deed ik landbouwingenieur met een specialisatie in de brouwerijschool in Louvain-la-Neuve. Ik weet het nog heel goed. Pas afgestudeerd, begon ik op 16 augustus in de brouwerij. Als manusje-van-alles. Ik moest de stiel nog leren. Twee weken later, op 2 september, stierf mijn vader totaal onverwacht. Door dat overlijden werd ik nogal rap betrokken bij het algemeen bestuur van de brouwerij. Ik werd er eigenlijk ingesmeten. Dat was moeilijk.
Na de oorlog telde Antwerpen nog een 18-tal brouwerijen?
Zoiets. Brouwerij Tivoli en De Zwaan in Hoboken waren de grootste, maar er was ook Mathieu, Vandermolen, De Preter,... In die tijd hadden de katholieken een brouwerij, maar ook de liberalen, de socialisten,... Die brouwerijen verdwenen een na een. Door gebrek aan opvolging of door overname.
De Koninck is de enige brouwerij die standhield. Waarom?
Omdat ik altijd een tamelijk attente student van professor De Clercq van de Leuvense universiteit was. Op wetenschappelijk vlak was dat een eminentie, echte wereldklasse. Toen ik 27 was en pas afgestudeerd, nodigde ik De Clercq samen met twee andere profs uit op de brouwerij. Door de plotse dood van mijn vader stond ik voor een redelijk onmogelijke opdracht. Ik moest me voor 200 procent inzetten om het weer in orde te krijgen.
De brouwerij zag er verschrikkelijk uit. Op nog geen honderd meter was er een V1-bom gevallen. Door de ontploffing waren de daken opgetild. Het gebouw was totaal onderkomen. In die tijd lag het rendement hoger wanneer het regende. De gistvaten stonden onder het dak en dat had nogal wat gaten... (lacht smakelijk)
Ook met het bier zat het niet helemaal goed. Het kon een buitengewoon bier zijn. Helaas had het ’defecten’! In die tijd ondervond het bier hinder van allerlei infecties. Het stond niet op punt. En dat begon ik te bestuderen.
U hebt het bier verbeterd. Hoe hebt u De Koninck zijn typische smaak gegeven?
In de oorlog, maar ook ervoor, werd De Koninck gebrouwen met Belgische hop, de groene belle van asse genaamd. Een goed, maar geen uitstekend ras. Na de oorlog werd duidelijk dat Saaz, genaamd naar de stad Saaz in het voormalige Tsjechoslovakije, de duurste maar ook de beste hop ter wereld was. En het bleek ook het meest geschikt voor De Koninck. Ik begon een brouwsel te maken met uitsluitend Saaz-hop en het bier was veel beter. Maar dat was niet het enige. Ik begon het bier ook te filteren. In die tijd hadden we geen filter. Mijnheer Van Bauwel, mede-eigenaar en een man van tachtig, was heel erg voor traditie. Hij was tegen een filter, want dan zou de toets, de typische smaak van De Koninck, verdwijnen. Op zekere dag ging hij met vakantie. Een maand kuren in Spa. Ik zag mijn kans schoon en liet een filter op proef komen om het bier te filteren. Na een maand kwam mijnheer Van Bauwel thuis. Twee uur later zat hij al op café om zijn bier te proeven. Hij zei niets, ik ook niet. Twee dagen later zei hij: ’Uw bier is goed, Modeste.’ Ik zweeg. Veertien dagen later zei hij: ’Ik moet u feliciteren, want uw bier is heel goed.’ Ik zweeg nog. Pas na een maand bekende ik. En het was goed voor mijnheer Van Bauwel. Sindsdien is er niets veranderd. Het bolleke is altijd een lekker, bitter bierke gebleven, met een schone kraag en niet te veel alcohol (www.gva.be/cnt/aid768091/modeste-van-den-bogaert-86).

De Koninck is ...de enige overgebleven brouwerij in Antwerpen. Ter vergelijking, in 1947 waren er in Antwerpen nog 28 brouwerijen (http://users.telenet.be/olivierpeeters/koninck.htm). Overigens zijn er nu wat meer brouwerijen (zie https://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen)

Koppig? Ik? Ja, dat ben ik wel, maar ik weet ook waarom”, vertelt de 86-jarige Modeste Van den Bogaert. “Ik heb al die jaren vastgehouden aan de originele receptuur van De Koninck.
Waarom? Omdat het gewoon een zeer goed bier is. Juist die koppigheid, traditiegetrouwheid noem ik dat eigenlijk, is ons geluk geweest. Voor mijn zonen Bernard en Dominique, die sinds 2000 de die sinds 2000 de brouwerij leiden, is het niet altijd even gemakkelijk. Maar zolang het lukt om de zaak in de familie te houden, familie te houden, is het goed. Dit jaar vieren we onze 175ste verjaardag. Ik hoop dat er nog eens 175 jaar bijkomt.

2010: de brouwerij wordt verkocht aan Brouwerij Duvel Moortgat voor de prijs van € 29,9 miljoen. In deze overname is ook het vastgoed (63 herbergen) begrepen; de omzet zou 70.000 hectoliter bedragen. Ook de groep Heineken was in 2010 in de running. De verkopers opteerden echter voor een Vlaamse verankering. Daar had men de keuze tussen Moortgat en Brouwerij Palm. Deze laatste deed een bod omwille van de vrees van verstoring van hun aandeel op de Nederlandse markt bij de overname door Heineken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Koninck).

oktober 2, 2010
In Antwerpen is Modeste Van den Bogaert, de gewezen topman van brouwerij De Koninck, op 88-jarige leeftijd overleden. Hij nam de brouwerij in 1949 over van zijn vader Joseph Van den Bogaert en zou die tot 2002 blijven leiden. Modeste Van den Bogaert werd ook wel de vader van het Antwerpse Bolleke genoemd omdat hij het bier in heel België en zelfs Nederland bekend liet worden. Acht jaar geleden nam hij ontslag als afgevaardigd beheerder van de brouwerij De Koninck. Hij werd opgevolgd door zijn zonen Bernard en Dominique. In een reactie noemde Bernard Van den Bogaert zijn vader een monument uit de brouwerswereld. Hij voegde er aan toe dat zijn vader zijn doel had bereikt, door de toekomst van het bedrijf veilig te stellen met de verkoop van de brouwerij aan de groep Moortgat-Duvel. (MH) (https://nl.express.live/2010/10/02/brouwer-modeste-van-den-bogaert-overleden-exp-133365/)

Na bijna drie jaar zweten & zwoegen, opende Stadsbrouwerij De Koninck op 1 september 2015 opnieuw de deuren. Tijdens de nieuwe interactieve brouwerijtour worden de bezoekers volledig ondergedompeld in de wereld van de Stadsbrouwerij. Via 10 verschillende themaruimtes kom je alles te weten over Antwerpen als bierstad, de Belgische bieren en het complete brouwproces.
Sinds 1833 worden de bieren van De Koninck gebrouwen aan de Mechelsesteenweg in Antwerpen en zo is het de enige actieve brouwerij in de Antwerpse binnenstad waar onder meer het beruchte Bolleke, de Triple d’Anvers en sinds kort ook Wild Jo worden gebrouwen. De afgelopen vijftien maanden heeft de brouwsite een grondige metamorfose ondergaan. Er werd gewerkt aan een fantastisch bezoekerscentrum dat je op een originele manier meeneemt in de geschiedenis van de brouwerij. (http://macaronmanon.be/antwerpen/op-bezoek-bij-stadsbrouwerij-de-koninck/).

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692