Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

biernieuws van januari 2017

$
0
0
Afgelopen jaar heb ik geprobeerd elke maand het nieuws in de gaten te houden. Zal ik daar mee doorgaan?

De biertrends voor 2017
Thomas Wijns is als zytholoog verbonden aan Warsteiner en is tevens brand ambassador voor Servetheperfectbeer.com. Voor Misset Horeca zet hij vijf biertrends op een rij die hij verwacht in 2017 (www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2017/1/dit-zijn-de-vijf-biertrends-voor-2017-101257858).
Thomas Wijns van de Cafe Krant zet de vijf belangrijkste trends voor 2017 op een rij. Wijns (sic!) is als zytholoog verbonden aan Warsteiner en is tevens brand ambassador voor servetheperfectbeer.com.
'Kijkend in zijn (bier)glazen bol heeft hij vijf trends op een rij gezet waar bier minnend Nederland naar uit kan kijken in 2017, met daarbij smakelijke suggesties die in Nederland verkrijgbaar zijn.'
1. Twee traditionele brouwlanden komen terug: Engeland en Duitsland
Komend jaar gaan de bieren uit de traditionele brouwlanden -Engeland en Duitsland- de weg naar de Nederlandse bierdrinker steeds beter vinden. ... Er valt in dat segment namelijk nog veel te ontdekken qua traditie, smaak en kwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan Duitse doppelbocken (bijv. Koning Ludwig Schlossbrauerei Kaltenberg Ritterbock, wordt later dit jaar geïntroduceerd in Nederland), rauchbieren (bijv. Aecht Schlenkerla Rauchbier), mai-bocken (bijv. Einbecker Mai-Ur-Bock) en kellerbier (bijv. St. Georgen Brau Keller bier). Of de Engelse brown ales, golden ales (denk aan Wychwood Hobgoblin en Hobgoblin Gold) en traditionele porters, zoals Fuller’s London Porter en St. Peters Old Style Porter.
2. Pilsner 2.0
Nederlandse (lokale) bierbrouwers zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten. Na deze aanhoudende groei wordt de focus nu verlegd naar het leveren van continue kwaliteit. (...) Na de explosie van extreme biersmaken gaat de bierliefhebber toch voor een smaakvolle dorstlesser met karakter. Pilsener is niet voor niets de meest gedronken bierstijl ter wereld. ... Voorbeelden hiervan van deze trend zijn het Londense Four Pure en Lagunitas uit de USA. Na de explosie van extreme biersmaken gaat de bierliefhebber toch voor een smaakvolle dorstlesser met karakter. Pilsener is niet voor niets de meest gedronken bierstijl ter wereld.
3. Totaalbeleving bij de brewpub
Steeds meer brouwerijen openen een proeflokaal bij de brouwerij. (...)  Een aantal brewpubs in Nederland zijn De Kromme Haring in Utrecht, Van Moll in Eindhoven en Butchers Tears in Amsterdam.
... De komst van veel nieuwe brouwerijen heeft in Nederland voor een geweldige boost in de biercultuur gezorgd, waarbij vooral het lokale karakter voor veel bierdrinkers meerwaarde heeft. Een logisch gevolg is dat steeds meer brouwerijen een proeflokaal bij de brouwerij openen. Dit is vooral voor india pale ale (IPA) bieren van toegevoegde waarde, omdat IPA de lekkerste smaakbeleving biedt als het zo vers mogelijk wordt gedronken.
Een aantal brewpubs in Nederland zijn De Kromme Haring in Utrecht, Van Moll in Eindhoven en Butchers Tears in Amsterdam.
Ook brewpubs op afstand gaan we steeds vaker zien: Belgische (Delirium), Amerikaanse (Goose Island) en Schotse (Brewdog) brouwerscafés zullen hun deuren openen. Daarin is hun eigen bierassortiment compleet verweven met het DNA van de horecagelegenheid. Deze bierpubs zijn een franchise van de brouwer waarbij het assortiment hoofdzakelijk bestaat uit de ‘craft beers’ van de brouwer.
4. Veel smaak met minder alcohol
De consumptie van licht alcoholische bieren en alcoholvrije bieren een aantal zit al jaren flink in de lift. Deze groei blijft de komende jaren zeker nog aanhouden. ... Voorbeelden hiervan zijn BrewDog Dead Pony of Jopen Life’s a beach (licht alcoholisch) en Warsteiner Alkoholfrei en Weihenstephaner Original Alkoholfrei (alcoholvrij). De smaak en kwaliteit zijn bij deze bieren de leidende factoren, niet de alcohol.
5. Bier en fruit: de combinatie om naar uit te kijken
De Radlers zitten al jaren in de lift. Naast het Radler-segment ontstaat er een nieuwe niche met bier gecombineerd met diverse vruchtenschillen en sappen. (...) In de VS zijn ze hier al een tijdje mee bezig. Daar is het motto momenteel: 'sour is the new bitter' .... Naast het Radler-segment ontstaat er een nieuwe niche met bier gecombineerd met diverse vruchtenschillen en sappen. Denk hierbij aan een IPA vermengd met grapefruitsap (zoals BrewDog Elvis Juice), een zware stout met kokos of een tripel met druivensap, zoals de d’Achouffe Château d’Ychouffe. Deze bieren zullen in combinatie met fruit een zekere frissigheid in zich hebben. In de VS zijn ze hier al een tijdje mee bezig. Daar is het motto momenteel: ‘Sour is the new bitter’.(www.marketingtribune.nl/food-en-retail/nieuws/2017/01/de-5-biertrends-voor-2017/index.xml, www.missethoreca.nl/cafe/artikel/2017/1/dit-zijn-de-vijf-biertrends-voor-2017-101257858).

Overigens komen deze trends redelijk overeen met Rick Kempen die zijn voorspelling voor 2016 prolongeert: "Kort gezegd kwam het er op neer dat ik vijf voorspellingen deed: pils wordt weer ‘hot’ als bierstijl; meer winkels gaan bier gekoeld aanbieden; de brewpub breekt door in Nederland; minimaal vijf Nederlandse ambachtelijke brouwerijen introduceren hun bier in blik en laag-alcoholische bieren worden populair." (www.mylifewithbeer.nl/tgif-mijn-voorspellingen-voor-2016-een-evaluatie/)

Brouwer uit Grave maakt nieuw bier De Stuw: 'Dit biertje moest er komen'
Brouwer Ed Linnenbank uit Grave heeft een nieuw biertje gebrouwen met de naam ‘De Stuw’. Het herinneringsbier is een verwijzing naar het scheepsongeluk bij Grave van 29 december vorig jaar.
Het biertje is alleen verkrijgbaar bij slijterij Mitra in Grave en is ook nog eens ‘limited edition’: het is eenmalig op de markt en er is maar 45 liter van het drankje gemaakt (www.omroepbrabant.nl/?news/2599701103/Brouwer+uit+Grave+maakt+nieuw+bier+De+Stuw+Dit+biertje+moest+er+komen.aspx) (http://bier.blog.nl/1/2017/01/13/stuw-bier-rampzalig-goed-gevonden). 

Amstel komt met nieuw bier: ongefilterde pils
Nederlandse bierdrinkers hebben het merk hoog zitten, zeker gezien de ‘vriendenbier’ positionering, maar de beer geeks hoor je er nooit over. Op Heineken is het lekker schelden, want dat is de grote vijand, en Brand durven ze niet zo goed te beschimpen omdat ze allemaal wel eens een Up in de hand hebben en die thuisbrouwwedstrijd stiekem best geweldig vinden – Amstel wordt, in het beste geval, toch een beetje als het achtergebleven broertje van beiden beschouwd. En ik ben er helder over dat ik die mening niet deel: het pils is, voor mij, nog steeds een favoriet en het bockbier is niet voor niets een regelmatig prijswinnaar. Amstel brouwt gewoon goed bier.
En nu komt er dan Amstel Ongefilterd.Het is niets anders dan het gewone Amstel pilsener, maar dan wordt er geen filtering toegepast op het bier dat vanuit de lagertank naar de afvullijnen loopt. Zodoende blijft de gist (hoewel inmiddels dood, en naar de bodem gezakt) in het bier aanwezig, net als wat andere vaste stoffen die op zich niets meer ‘doen’ maar er nog wel zijn, en dat verrijkt de smaak. Als men het aangedurfd had dit bier vanaf de lagertank direct te verpakken en NIET te pasteuriseren hadden we een superspannend (maar snel bedervend) bier gehad, zoals ooit Swinkels Volmaeckt begon – maar dat is, begrijpelijkerwijs, teveel gevraagd. Amstel Ongefilterd wordt dus wel gepasteuriseerd en is even lang houdbaar als gewone Amstel (zes maanden) – het onderscheidende karakter zit hem in het feit dat het een troebel schenkende pils is waarin zich nog smaakbepalende elementen bevinden die je ook nog eens proeft.
Wat moeten we hiermee, is de even terechte als prangende vraag. Wel: persoonlijk vind ik het een dappere stap van Amstel om op deze manier weer terug te keren naar Het Product om over te praten, in plaats van De Vrienden die we, al of niet dankzij het bier, hebben of hadden. Precies zoals Heineken Extra Vers een (misschien vergezochte) manier is om aandacht te vragen voor een correcte bewaring en behandeling van het mooie product bier, en net zoals H41 een gedurfde stap in de biergeschiedenis is (niet alleen probeert Heineken een nieuwe bierstijl te introduceren, namelijk Wilde Lager – men experimenteert gewoon met de Ziel van het grootste biermerk ter wereld en laat een andere dan de A-gist zijn werk doen) kunnen we Amstel Ongefilterd niet als iets anders zien dan een terugkeer naar de bron, een terugkeer naar de oorsprong der dingen, en een duidelijke keuze binnen de Marketing Afdeling om Het Product weer centraal te stellen. Daarmee zijn we bijna terug bij u, de consument – u komt namelijk direct na Het Product.
Qua proeven is Amstel Ongefilterd best speciaal: het heeft iets meer alcohol dan ‘gewone’ Amstel (5,2% alc./vol. in plaats van 5%) en heeft een kruidige smaak, gepaard aan een romige afdronk en een iets intensere hopsmaak. Het is iets voller, met een fijne mousse, al moet gezegd dat wij louter de getapte versie proefden die op ideale koolzuurdruk werd getapt. De beleving is bijna dat van een Kellerbier, al is dat natuurlijk niet gepasteuriseerd – of een craft pils, omdat er smaakelementen in zitten die je normaal niet in dit soort groterschalig geproduceerde bieren aantreft, omdat die er dan uitgefilterd zijn. Het kan dus wel, bewijst Heineken daarmee maar weer: groot hoeft niet karakterloos te zijn (www.mylifewithbeer.nl/ohim-een-nieuw-amstel-bier-ongefilterde-pils/).

Blue Monday: Biertje in café maakt gelukkiger
Blue Monday (deprimaandag) is een naam, gegeven aan een datum voor de zogenaamd meest deprimerende dag van het jaar.
De vader van 'blauwe maandag' is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de maandag van de laatste volle week van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen.[1] Dit zou te maken hebben met het feit dat goede voornemens mislukt zijn en de vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. Arnall werd in academische kringen overladen met kritiek, maar desondanks wijden veel grote kranten en andere media jaarlijks kritiekloos aandacht aan het fenomeen.[2][3][4][5]
Verschillende media beschuldigden Arnall, die op het moment van publicatie werkzaam was bij de universiteit van Cardiff, ervan zijn naam aan de formule 'verkocht' te hebben. Volgens o.a. The Guardian was het hele persbericht, inclusief de formule, al geschreven door een PR-bureau in opdracht van Sky Travel. Om geloofwaardigheid aan het bericht te hangen, boden ze verschillende academici geld aan om hun naam aan de formule te verbinden.[7] Korte tijd later distantieerde de universiteit van Cardiff zich in de Britse media van Arnall.[8]
Ook inhoudelijk kreeg het bericht veel kritiek.[7] Zo ontbreekt elke verklaring voor hoe de formule is samengesteld, en meet de formule niet in de grootheid 'tijd'.
Arnall heeft ook andere formules gepubliceerd, onder andere voor de "gelukkigste dag van het jaar" en om te berekenen hoe leuk een weekendje weg is. Ook deze formules missen elke wetenschappelijke en logische basis; zo is, volgens Arnall, een weekendje weg het leukst als je niet gaat.[7] (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday_(dag))

Trivia
De uitdrukking "Ergens een blauwe maandag blijven" die betekent dat je ergens heel kort blijft, is ongerelateerd aan het fenomeen Blue Monday. (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blue_Monday_(dag))

Blauw had vroeger ook de figuurlijke betekenis 'onbetekenend, nietig, van weinig waarde'. Een blauwe maandag betekende dus oorspronkelijk vermoedelijk 'een maandag van geen betekenis'. F.A. Stoett vermeldt dat van een blauwe maandag het gezegde alle blauwmaandagen werd afgeleid; dit kreeg de betekenis 'bij de minste gelegenheid, elk ogenblik, met korte tussenpozen'. Vandaar kreeg volgens hem ook een blauwe maandag de betekenis 'een korte poos'. Het Woordenboek der Nederlandsche Taal ziet een andere betekenisontwikkeling: een blauwe maandag betekende een korte periode waarin men niet hoefde te werken en ging vervolgens ook in het algemeen 'korte periode' betekenen.
Waarom in deze uitdrukking de maandag voorkomt, is niet duidelijk. Er zijn verschillende theorieën in omloop, maar die zijn allemaal omstreden (https://onzetaal.nl/taaladvies/blauwe-maandag)

Wat te doen op de meest deprimerende dag van het jaar? Wat dacht je van een bezoek aan het café? Onderzoek concludeert namelijk dat matige alcoholconsumptie in combinatie met sociaal contact goed is voor het algemene welzijn en de gezondheid. Dit artikel is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Adaptive Human Behavior and Physiology.
Bier en algemeen welzijn
De onderzoekers van de Oxford Universiteit1 concluderen dat matige alcoholconsumptie in een café met vrienden het algemene welzijn positief beïnvloedt. Dit komt omdat het sociale aspect van een drankje buiten de deur mensen gelukkiger doet voelen. Het gelukkiger voelen verlaagt het stressniveau wat goed is voor de gezondheid. Ook hebben mensen die regelmatig naar een café gaan meer vrienden dan mensen die dat niet doen. Met name mensen met een stamkroeg zijn meer sociaal betrokken, meer tevreden over hun leven en meer geneigd om mensen in hun omgeving te vertrouwen... Bronnen:
R. I. M. Dunbar, Jacques Launay, Rafael Wlodarski, Cole Robertson, Eiluned Pearce, James Carney, Functional Benefits of (Modest) Alcohol Consumption, Adaptive Human Behavior and Physiology, (2016). doi:10.1007/s40750-016-0058-4
Froehlich, J. C. (1997). Opioid peptides. Alcohol Health Research World, 21, 132–136
Gianoulakis, C. (2004). Endogenous opioids and addiction to alcohol and other drugs of abuse. Current Topics in Medical Chemistry, 4, 39–50
Herz, A. (1997). Endogenous opioid systems and alcohol addiction. Psychopharmacology, 129, 99–111 (www.kennisinstituutbier.nl/node/5517).

AB InBev keten: Goose Island pubs 
Het was slechts een kwestie van tijd voordat AB InBev haar plan zou onthullen voor de wereld en hoe deze te controleren: een tip van de sluier is opgelicht. Anheuser-Busch InBev start de uitrol van bars over de hele wereld, waar craft bier van Goose Island het toonaangevende merk zal zijn. Daarbij verslaat Goose Hoegaarden als het gaat om marketingondersteuning – maar zal het nog worden gezien als een Amerikaans bier, van ​een Amerikaanse ambachtelijke brouwerij?
Sommige publicaties hadden in december reeds opgemerkt dat de opening van een Goose Island pub in Londen geen willekeurige operatie was: moedermaatschappij AB InBev is van plan om brouwcafés van Goose Island te openen..... Men zou kunnen stellen dat nu Goose Island wereldwijd gaat dit een overwinning is voor de organisatie die Amerikaans Craft bieren al jaren promoot, de Brewers Association. Echter, CEO Bob Pease had hier een interessante verklaring over. “Een groot deel van de Amerikaanse ambachtelijke brouwerijen verkoopt aanzienlijke volumes bier in het buitenland, brouwerijen die aanzienlijke belangen in het buitenland verkopen – zoals Goose Island en Lagunitas – worden voorbereid om te domineren. Ik ben er niet zo zeker van dat dit Amerikaanse merken zijn.” “Zeker is Goose Island een merk ontstaan in Chicago, maar ze is eigendom van een bedrijf dat het hoofdkantoor niet in de Verenigde Staten heeft.
Dat is een veel realistischer beeld dan, bijvoorbeeld, de gemiddelde Belg heeft als deze volhardt in Anheuser-Busch InBev een Belgische familiebrouwerij te noemen. Nu is ‘In’ het enige dat een verwijzing naar de Belgische oorsprong in de naam is, en de reden dat het bedrijf technisch haar hoofdzetel in België heeft is om belastingbetaling te minimaliseren. Ook een geweldige manier om ‘dank je wel’ te zeggen tegen diezelfde Belgische consument, die steeds meer voor bieren betaalt die steeds minder (plezier) (op)leveren (www.mylifewithbeer.nl/goose-island-verslaat-hoegaarden-maar-is-het-nog-amerikaans/).

Nieuwe gist voor beter bier
In het lab van Kevin Verstrepen ontstaan bieren met onweerstaanbare aroma’s. De biertechnoloog kweekt innovatieve gist voor brouwers uit de hele wereld. Liefhebbers kunnen zich al v­er- lekkeren op een uitzonderlijk glas gerstenat.
Pfffssssttt. Een medewerker van het Leuvense gistlab van professor Kevin Verstrepen trekt een flesje Stella open. Pfffssssttt. Dat was een Guinness. Het is nog lang voor de middag, maar het bier vloeit al rijkelijk. Drinken doen de onderzoekers niet. De laborant schenkt het bier in een erlenmeyer en verdeelt het met een pipet over petriplaatjes.
Verstrepen en zijn collega’s bestuderen de oorsprong van aroma’s en alcohol in bier, ingrediënten die we grotendeels danken aan gist. De onderzoekers selecteren daarvoor gist uit bier, maar ook uit brood, wijn, bomen, planten en rottend fruit. Hun diepvriezer herbergt dertigduizend giststammen, waarvan duizend biergisten.
'Van elke variant weten we wat ze kunnen: hoeveel alcohol hij maakt, welk voedsel hij verkiest, welk aroma hij produceert en bij welke temperatuur hij het beste gedijt’, zegt Verstrepen. Hij kweekt nieuwe gistvarianten die aan de wensen van brouwers en bierdrinkers voldoen. ‘Gisten zijn eencellige schimmels die zich seksueel voortplanten. Het is pure veeteelt. Je dropt twee gisten samen en hoopt dat het klikt. Hoewel we dat kunnen, knippen en plakken we niet met DNA. Genetische modificatie is taboe bij brouwers, vooral bij hun marketeers.’
De biotechnoloog haalt verder alles uit de kast om de gisten een handje te helpen. ‘We experimenteren bijvoorbeeld met temperaturen en voedingsbodems. Soms breken we hun celwand af of voegen we hormonen toe en onze labrobot kan duizenden rendez-vous tegelijk organiseren. Met het meest veelbelovende nageslacht brouwen we op kleine schaal en evalueren het resultaat.’
Zonder Pasteur geen pils
Het lab van Verstrepen doet niets anders dan wat brouwers al vele eeuwen doen, maar sneller en doelgerichter. In de zestiende eeuw begonnen brouwers gist te domesticeren, zelfs al wisten ze niet wat gist was. ‘Brouwers ontdekten dat ze de kans op geslaagd bier konden vergroten door het bodempje van hun vorige brouwsel bij nieuwe brouwsels te kappen. Onbewust selecteerden ze gistvarianten die specifieke suikers kunnen omzetten, aangepast zijn aan hun bewaaromstandigheden en gewenste smaken opleveren.’
De pioniers van de gistwetenschap waren ook biermakers, Louis Pasteur op kop
Die menselijke hand maakte Verstrepen zichtbaar in een giststamboom die hij onlangs samen met onder andere bio-informaticus Steven Maere van de Universiteit Gent opmaakte. Dat genetische familieplaatje laat zien dat alle hedendaagse bier-, wijn- en broodgisten (de Saccharomyces cerevisae) afstammen van dezelfde wilde voorouders. Biergist zetten we veel meer naar onze hand dan wijn. Verstrepen wijt dat aan het brouwproces. ‘Bier werd bijna onophoudelijk gebrouwen en gist werd van het ene in het andere brouwvat gedropt. Wijn werd slechts gemaakt toen de druiven klaar waren. Daartussen waren de wijngisten genoodzaakt om in het wild te overleven en zich voort te planten, waardoor wijngist altijd weer naar zijn wilde status evolueerde.’
Het is niet verwonderlijk dat de pioniers van de gistwetenschap ook biermakers waren, Louis Pasteur op kop. Hij maakte het mogelijk om biergisten te isoleren en te kweken. Emil Hansen van de Carlsberg-brouwerij gebruikte die kennis om een gistvariant te isoleren die het ook bij lage temperaturen (4 tot 12 graden Celsius) goed doet. Dat zijn ongunstige omstandigheden voor bacteriën die de smaak van bier verpesten. Die zogenoemde lage gisting maakte het mogelijk om pilsbier op industriële schaal te brouwen. De gist van Emil Hansen (Saccharomyces carlsbergensis of Saccharomyces pastorianus) is vandaag de meest gebruikte biergist van de wereld.
Darwin in een proefbuis
Verstrepen gaat nog een stap verder dan Pasteur en Hansen. In opdracht van brouwerijen of uit pure wetenschappelijke interesse, kweekt hij gericht gisten met specifieke eigenschappen, bijvoorbeeld een gist die veel alcohol maakt. ‘Brouwers gebruiken zo’n gist om pilsbier met een hoge alcoholconcentratie te brouwen en het daarna weer aan te lengen met water. Die methode bespaart hen veel water tijdens het brouwen, terwijl de smaak er niet onder lijdt.’
De moeilijkheid is dat alcohol voor de meeste biergisten snel dodelijk is. ‘Ze moesten nooit evolueren om daartegen bestand te zijn. Om toch zo’n gist te maken, drop je de meest alcoholtolerante gist in een alcoholbad. Het nageslacht kent spontane mutaties of nieuwe combinaties van genetisch materiaal. Als zo’n mutatie ervoor zorgt dat bepaald nageslacht beter tegen alcohol kan, dan gaat dat sneller groeien en voilà, je hebt je gist. Zo kan je gist voor om het even welke toepassing laten evolueren. Het is gewoon Darwin in een proefbuis.’
Niet alle brouwers staan te springen voor verbeterde gisten. De meeste brouwers zijn voor hun topbieren getrouwd met de gist die ze vele jaren of zelfs eeuwen geleden uit hun brouwsel isoleerden. Ze vrezen dat hun bier zonder die huisvariant niet meer hetzelfde smaakt en dat klanten afhaken. ‘In mijn ogen houden heel wat brouwers krampachtig vast aan een slecht huwelijk. Hun gist heeft soms miserabele eigenschappen, op die typische smaak na. Hij stopt bijvoorbeeld te snel met fermenteren of zorgt voor een troebel bier dat de brouwer nog moet filteren.’
Verstrepen ziet ook een kentering in dat conservatisme. ‘De bestaande, traditionele gisten voor bekende bieren zijn incontournable, maar brouwers kiezen voor hun nieuwe bieren wel meteen voor een goed huwelijk.’ Voorbeelden wil Verstrepen niet geven. De grote brouwerijen houden hun plannen liever binnenskamers. ‘Helaas voor mij, want als wetenschapper wil ik niets liever dan mijn onderzoek met anderen te delen.’
Over het verzoek van een Canadese brouwerij mag hij wel praten. ‘Zij wilden een Belgische tripel met minder alcohol, maar zonder aromaverlies. ‘We selecteerden hiervoor de meest aromatische tripelgisten uit onze collectie. Het gros van hun nageslacht bezat een mengeling van de eigenschappen van beide ouders, maar er waren ook uitschieters met extreme vaardigheden. Die hebben we geselecteerd. Zo kwamen we uit op een gist die 50 procent meer aroma produceert dan zijn ouders. Die gist stuurden we naar Canada en daar gebruiken ze hem commercieel.’
Ook in het onderzoek naar betere wijngisten is minder alcohol een doel. ‘Veel wijnstreken merken dat hun druiven door het opwarmende klimaat steeds meer suikers bevatten, waardoor de wijn een hogere alcoholconcentratie krijgt. Let er maar eens op. Het is zeer moeilijk om nog een wijn met minder dan 12 procent alcohol te vinden. Die wijnmakers zijn gebaat bij een gist die minder alcohol maakt. Anders moeten ze binnenkort allemaal portwijn verkopen.’ (http://eoswetenschap.eu/artikel/nieuwe-gist-voor-beter-bier)

Brouwerij op een chip
Hoe meer nageslacht, hoe meer eigenschappen je kan kiezen. Het lab van Verstrepen gebruikt een kweekrobot die vele duizenden nieuwe gistvarianten produceert. Vroeger ging het per tientallen. Alleen moeten al die gisten nog bewijzen dat ze over de gewenste brouwersvaardigheden beschikken. Verstrepen en zijn collega’s moeten ermee brouwen. Dat gebeurt onder andere in kleine erlenmeyers, wat behoorlijk tijdsintensief is. Daarom werkt hij samen met IMEC aan brouwmodules in chips.
‘Het zijn brouwerijen van twee bij twee centimeter. In de chips zitten microdruppels bier ingebed in olie. We kunnen daar gisten in brengen, een gist per druppel, en enkele duizenden gisten per microchip. De chip evalueert vervolgens de fermentatievaardigheden van elke gistvariant.’ De omzetting van suikers naar alcohol kan je eenvoudig kwantificeren. Aroma is een pak moeilijker. ‘Daarvoor moeten we merkers in de gisten inbouwen, genetische modificatie dus, en dat is bij brouwers not done.’ De chip analyseert wel bitter- en zoetcomponenten. Die geven een aanwijzing over het aroma, maar die is enkel voldoende om de slechte gisten er tussenuit te halen.
Met de betere gisten gaan de onderzoekers op kleine schaal brouwen. Het resultaat proeven ze een keer per week. ‘Om tot het bierproefpanel toegelaten te worden moeten onze onderzoekers een intensieve cursus volgen waarin ze stoffen leren te herkennen. Iedereen kan wel het moutkarakter of de hoptoevoeging beoordelen, maar er zijn meer specifieke geuren, zoals 4-vinyl­guaiacol, dat zorgt voor een specifiek aroma omschreven als gerookt. Dat aroma is soms gewenst in speciaal­bieren, maar niet welkom in pilsbieren. Je moet die consequent leren beoordelen en de off-flavours herkennen en beoordelen.’
Grote brouwerijen lijken bijna op farmaceutische bedrijven die bier klinisch in elkaar knutselen, maar dat is daarom nog geen slechte zaak voor de kwaliteit van het bier
Alle proevers worden voortdurend beoordeeld op de reproduceerbaarheid van hun evaluatie. ‘Na een paar maanden laten we hetzelfde bier nog eens passeren, waardoor we bepalen of dezelfde proever altijd dezelfde beoordeling geeft. Zelden zitten onze proevers ernaast.’
Genetisch gemodificeerde gist
Het organiseren van nieuwe gisteigenschappen wordt pas echt makkelijk als er genetische modificatie bij komt kijken. Verstrepen doet het al voor fundamenteel onderzoek. Zo kon hij een gist maken die honderd tot duizend keer meer aroma produceert, op natuurlijke wijze is slechts een factor tien haalbaar. Ook gisten die, nadat ze hun werk hebben gedaan, neerslaan of aan de fles blijven kleven, zijn vrij eenvoudig te maken met gentechnologie. ‘Die gist is veilig en we zouden die kunnen laten goedkeuren bij de EU, maar voorlopig willen we dat nog niet. Ook de brouwers niet, zij vrezen voor de connotatie van satanbier. Wij willen vooral eerst honderd procent zeker zijn dat de gemodificeerde gisten verstandig worden gebruikt. Er zijn ook kleine brouwerijen, vooral dan uit de Verenigde Staten, die via een genetisch gemodificeerde gist op zoek zijn naar sensatie.’
En het ambacht?
Grote brouwerijen lijken bijna op farmaceutische bedrijven die bier klinisch in elkaar knutselen. De productie wordt reusachtiger, het brouwproces efficiënter en de smaak voorspelbaarder. Tegelijk moet de consument het idee hebben dat zijn bier ambachtelijk is en in tonnetjes achterop een paardenkar naar het café wordt gebracht.
‘Dat is natuurlijk complete onzin. Een traditionele pils brouwen is bijvoorbeeld onmogelijk. Als de brouwer tijdens het brouwen, gisten, rijpen, filteren en bottelen ook maar één fout maakt, dan proeft de klant dat en haakt misschien af. Van wijn vinden we het normaal dat die jaar na jaar anders smaakt, omdat de druivenoogst elk jaar anders is. Dat is met gerst en hop ook zo, en dus is het voor de brouwer een huzarenstuk om een biermerk altijd hetzelfde te laten smaken. Biotechnologie helpt de brouwers, en geloof me, die ingrepen leveren meestal beter bier op.’
Craft breweries experimenteren met nieuwe en wilde gisten, of overtreden bewust technische brouwregels om nieuwe smaken te genereren
Het wetenschappelijk gistonderzoek opent volgens Verstrepen ook deuren naar nieuwe smaken en bierstijlen. Dat bewees doctoraatstudent Stijn Mertens onlangs. Hij maakte gisten die onze ‘simpele’ pintjes meer smaak kunnen geven. ‘Alle marketing ten spijt is pils eenheidsworst. Dat komt gedeeltelijk omdat er weinig genetische verschillen bestaan tussen de brouwersgisten. Die genetische variatie uitlokken is niet vanzelfsprekend. Pilsgist kruist niet graag met andere varianten. Mertens slaagde er toch in 31 kruisingen te maken, waarvan er tien interessant waren en twee zeer sterk resultaat leverden. Ze fermenteerden sneller dan de commerciële standaardgist en produceerden heel aangename, nieuwe aroma’s.’
Ook van buiten het lab komen er tekenen dat het ambacht en het conservatisme loslaten geen bedreiging vormt voor de smaak. ‘Craft breweries experimenteren met nieuwe en wilde gisten, of overtreden bewust technische brouwregels om nieuwe smaken te genereren. Dat zorgt voor nieuwe variatie in het bierlandschap. Ik durf zelfs te beweren dat veel van die craft breweries beter zijn dan de brouwerijen die we door de globalisering van de bierwereld zijn verloren. Ook grotere brouwerijen durven tegenwoordig het avontuur op te zoeken. Dat moeten ze doen om zich te wapenen tegen de originele bieren die vanuit de Verenigde Staten, Spanje en zeker ook Nederland op ons afkomen. Ik heb er alle vertrouwen in dat het bier voor fijnproevers helemaal niet in gevaar is.’
Kevin Verstrepen is een van de sprekers op de Biotechbabbel van het VIB in Leuven op 25 januari 2017. Hij spreekt samen met Patrik Verstreken (KU Leuven) en Diether Lambrechts (KU Leuven) over hun VIB-onderzoek naar kanker, hersenaandoeningen, en bier en chocolade (http://eoswetenschap.eu/artikel/nieuwe-gist-voor-beter-bier).

 ´t Wapen van Maeslant uitgeroepen tot de beste horecagelegenheid van Nederland
Heineken Nederland heeft het Gouden Fust uitgereikt voor de beste horecazaak van het land. ´t Wapen van Maeslant is dit jaar de gelukkige winnaar van het Gouden Fust. Met deze prijs mogen zij zich de beste horecazaak van Nederland noemen. Naast het Gouden Fust, ontvingen zij ook de Gouden Tapknop voor de beste horecazaak van de regio. De horecazaak is meerdere keren beoordeeld door mystery guests en heeft het beste gastheerschap, de beste service en de beste bierbehandeling (www.biermagazine.nl/bier/22/877/__t_wapen_van_maeslant_uitgeroepen_
tot_de_beste_horecagelegenheid_van_nederland.html).

Brouwerij Hoop wint Duurzaan Award
Brouwerij Hoop uit Zaandijk heeft de Duurzaan Award 2016 gewonnen.
Deze prijs wordt uitgereikt door het Zaanse Ondernemers Netwerk. Paul Riteco (eigenaar Brouwerij Hoop) ziet het als een kroon op zijn ambachtelijke biermerk en brouwerij. Brouwerij Hoop gaat de prijs van duizend euro met basisschool De Werf in Zaandijk besteden aan een duurzaam project (www.biernet.nl/nieuws/brouwerij-hoop-wint-duurzaan-award).

Kortrijkse speciaalbieren vallen in de prijzen
De Kortrijkse brouwfirma Hugel won vrijdag twee medailles op de World Beer Idol, een internationale biercompetitie in Tsjechië, een van de belangrijkste bierlanden ter wereld.
De Zeven Zonden-bieren Invidia en Superbia wonnen beide een bronzen medaille. De bekroning bevestigt het succes van de jonge Kortrijkse brouwfirma Hugel, opgericht door Koen Hugelier (40) uit Heule, die eerder in 2015 een gouden medaille won op de Brussels Beer Challenge.
Brouwer Koen Hugelier is opnieuw trots: “Deze nieuwe bekroning bevestigt wat de jury van de Brussels Beer Challenge in 2015 al zei: Invidia is een uitzonderlijk bier. Deze internationale prijs maakt opnieuw duidelijk dat de Zeven Zonden-bieren wereldwijd in de smaak vallen, en dat is een bekroning voor het vele harde werk van de afgelopen jaren.” Dat nu ook Superbia in de prijzen viel, het nieuwste bier van Hugel, toont dat het succes van voorganger Invidia geen toevalstreffer was (www.focustv.be/nieuws/kortrijkse-speciaalbieren-vallen-de-prijzen).

Birra Antoniana Portello ‘Beste Italiaanse Bier 2016’
Birra Antoniana heeft de titel "Beste Italiaans Beer 2016" gewonnen. Dit gebeurde binnen een competitie, georganiseerd door Federbirra en het ministerie van Landbouw Beleid. De brouwerij won verschillende prijzen tijdens de competitie, waaronder dus deze felbegeerde prijs (www.biermagazine
.nl/bier/22/876/birra_antoniana_portello____beste_italiaanse_bier_2016___.html).


Het succesverhaal van brouwerij Huyghe
Er is sinds eind 2016 een boek verkrijgbaar over brouwerij Huyge. Brouwerij Huyghe uit Melle nabij Gent voert haar bieren uit naar 90 landen wereldwijd. Iedereen kent Delirium Tremens, alias 'het bier van de roze olifant'. Hoe is het zover gekomen? Wat zijn de sleutels voor het succes van deze snelle groeier? Je leest het verhaal van de 'zotste' en 'groenste' brouwerij, van haar paradepaardjes Delirium Tremens, La Guillotine en Averbode.
Eigenaar Alain De Laet gunt je een blik achter de schermen van zijn brouwerij. Je verneemt de krijtlijnen van zijn visie en ontdekt dat de reputatie van Belgisch bier ijzersterk is in het buitenland. Naast de geschiedenis van Huyghe schenkt het boek ook ruim aandacht aan het uitgebreide, uiterst verscheiden assortiment. De huidige bieren van Huyghe worden in detail beschreven. Tien recepten met de bijbehorende bieren vormen de kers op deze taart. Geniet ervan, met een goed glas Huyghebier bij de hand (www.biermagazine.nl/bier/22/867/
het_succesverhaal_van_brouwerij_huyghe_op_schrift.html).

Het tweede Délirium Café in Amsterdam is een feit. Het kleine broertje heet Little Delirium en heeft grote ambities.
Het café is aan de achterzijde van het Centraal Station in Amsterdam gelegen en biedt een fantastisch uitzicht over het IJ.
Het café is vernoemd naar het Belgisch bier Delirium tremens, gebrouwen door bierbrouwerij Huyghe met het logo van de roze olifant. Dit Delirium Cafe is het 164ste buitengewone kapittel, oftewel het 164ste Delirium cafe! (www.biernet.nl/nieuws/opening-little-delirium-cafe-amsterdam)

'Dronken' handhavers in Amsterdamse kroegen
Amsterdamse kroegen kunnen zich opmaken voor de komst van acteurs die net doen alsof ze dronken zijn.  
Zo wordt gecontroleerd of kroegen niet te lang doorschenken aan jongeren die al aangeschoten zijn.
Dat meldt AT5 vandaag. Uit onderzoek is gebleken dat er in cafés en andere horecagelegenheden slecht wordt gecontroleerd op leeftijd.
Daarnaast zou er te makkelijk worden doorgeschonken worden aan klanten die al dronken zijn. In bijna driekwart van de cafés konden de 'dronken' acteurs blijven doordrinken (www.biernet.nl/nieuws/dronken-handhavers-in-amsterdamse-kroegen). 

KHN wil 'drank doorgevers' beboeten
Koninklijke Horeca Nederland (KHN) wil dat niet de kroegbazen, maar de volwassenen die alcohol doorgeven aan minderjarigen, worden beboet.
Nu krijgt de eigenaar van een café of restaurant nog een boete als bij controle blijkt dat minderjarigen alcohol nuttigen. Per gemeente worden jaarlijks gemiddeld negen boetes uitgedeeld aan horecaondernemers wegens het illegaal schenken aan minderjarigen.
In de Telegraaf pleit KHN dat meerderjarigen die bij kroegen of andere openbare gelegenheden alcoholische dranken doorgeven aan jongeren een geldstraf van ruim 1.300 euro moeten krijgen.
 (www.biernet.nl/nieuws/khn-wil-drank-doorgevers-beboeten).

Belgisch Parlement weigert eigen alcoholgebruik aan te pakken
Onafhankelijke commissie wil debatten verbeteren door geen gratis drank meer te schenken
Parlement weigert eigen alcoholgebruik aan te pakken
Op zowat elke werkplek is ­alcohol verboden, maar in het parlement zijn ze niet geneigd de drank te bannen. Nochtans was dat het advies van de ­deontologische commissie van het parlement.
Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) had de commissie om raad ­gevraagd na incidenten zoals dat met Luk Van Biesen (Open VLD), die een racistische ­opmerking gemaakt had tegen zijn SP.A-collega Kitir.
Een belangrijke oorzaak van zulke uitspraken is het gebruik van alcohol, zegt de commissie nu. Er moeten daarover "striktere regels" komen. Een van de voorstellen is om het serveren van gratis wijn en bier te bannen in de koffiekamer van de Kamer, legt commissievoorzitter Danny Pieters (N-VA) uit.
“Sommige parlements­leden werden heel onaangenaam als ze gedronken hadden. Wij stellen voor om te bekijken of het nog van deze tijd is om alcohol te serveren in het parlement. Op andere werkplekken is dat ook niet meer het geval”, zegt ex-senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA) die de commissie leidt.
Eén van de aanbevelingen van de commissie luidt: schrap (gratis) alcohol in het halfrond en verhoog zo de kwaliteit van het debat. Maar dat gaat Bracke – in overleg met de fractieleiders – niet doen. Zij vinden dat het probleem van alcohol “onbestaande” is tegenover vroeger, en dat er dus ook niet ingegrepen moet ­worden.
 "We gaan niet in op de vraag om alcohol aan te pakken. We hadden een advies gevraagd over het incident met Luk Van Biesen, dat had niks met alcohol te maken", zegt Bracke. Ook bij de fractieleiders in de Kamer is te horen dat het probleem van alcohol in de Kamer "onbestaande" is.
Sinds de jaren ‘90
Gratis alcohol in de Kamer ­bestaat al sinds eind jaren ­negentig. “Ik heb dat ingevoerd toen ik Kamervoorzitter was”, zegt Open VLD’er Herman De Croo. “Tot dan gingen veel parlementsleden tijdens de debatten iets drinken in de cafés rond het parlement. In drie of vier cafés was zelfs een bel geïnstalleerd die afging toen de stemming ­begon. Om daar een einde aan te maken, heb ik wijn en bier ter ­beschikking gesteld in de koffiekamer. Dan gingen de Kamer­leden automatisch ook minder drinken, omdat de sociale controle groter werd.” (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170119_02684758)
Na een incident met Luk Van Biesen (Open Vld) stelde de deontologische commissie van de Kamer voor om alcohol uit het halfrond te bannen. Op zowat elke werkplek is alcohol inmiddels uit den boze. Onze politici willen van een alcoholban echter niet weten: "Er is geen alcoholprobleem", zo klinkt het bij de Kamerleden.
Na het incident met Luk Van Biesen die in september vorig jaar een racistische opmerking maakte naar sp.a-collega Meryame Kitir, had Kamervoorzitter Siegfried Bracke (N-VA) de commissie ingeschakeld om te bekijken of het nog wel geoorloofd is om alcohol - dat net als de andere dranken voor de parlementairen gratis te verkrijgen is - te schenken in het parlement. Die commissie is nu van oordeel dat het parlement alcohol inderdaad best van de drankenkaart zou schrappen. "Sommige parlementsleden kunnen heel onaangenaam worden als ze gedronken hebben. Wij stellen voor om te bekijken of het nog van deze tijd is om alcohol te serveren in het parlement", zo zegt ex-Senaatsvoorzitter Danny Pieters (N-VA), die de commissie leidt, aan Het Nieuwsblad (www.demorgen.be/politiek/parlement-weigert-gratis-alcohol-van-drankenkaart-te-schrappen-b57b9b2c/).

Belgisch bier op de Werelderfgoedlijst?
Belgisch bier is door Unesco op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Dit zorgde op diverse social media voor vele discussies. Is dit terecht of niet?
Ik lees dat Unesco hierover zegt: ‘Het maken en waarderen van bier is onderdeel van het levend erfgoed van een aantal gemeenschappen in heel België. Het speelt een rol in het dagelijkse leven en bij feestelijke gelegenheden. Bijna vijftienhonderd biersoorten worden in het land gemaakt, met verschillende fermentatie-methoden.’
Vijftienhonderd soorten? Vijftienhonderd merken zullen ze bedoelen. Maar dat klopt al niet meer. Bovendien: moet een meer dan 5000 jaar oude drank toegeschreven worden aan één land? Nee, dat lijkt me dus niet. En al helemaal niet als je kijkt naar de geschiedenis. Vaak wordt gezegd dat bijvoorbeeld de Amerikaanse bierrevolutie is gestart door Belgische bieren te kopiëren… nou die Belgen kunnen er zelf ook wat van. Denk nou niet dat amberbieren zoals Palm en De Koninck typische Belgische bieren zijn. Nee hoor, de oorsprong van het brouwen van een amber (‘ale’ in Engels) ligt in Groot-Brittannië. Deze traditie is later overgewaaid naar België. Het meest gedronken type bier-pils komt dat uit België? Nee, de oorsprong ligt in Tsjechië, dat weet toch iedereen of niet? En tarwebier heeft dat zijn oorsprong niet in Duitsland?
Dus ik ben het eens met biersommelier Rick Kempen. Hij schrijft in zijn blog My Life With Beer: ‘Ik kan wel honderd andere landen noemen waar het maken en waarderen van bier onderdeel van het levend erfgoed van een reeks gemeenschappen is en waar het een rol in het dagelijks leven speelt. Om bepaalde feestelijke gelegenheden maar niet eens te noemen.’ Ik ben het niet altijd met Rick eens, maar dit keer heeft hij helemaal gelijk. Waar is Unesco in godsnaam mee bezig. Bier is van ons allemaal. Gelukkig is mijn eerste café, Proeflokaal Arendsnest, gevestigd op de Amsterdamse Grachtengordel. En dat staat meer dan terecht op de werelderfgoedlijst van Unesco (www.missethoreca.nl/cafe/blog/2017/1/belgisch-bier-op-de-werelderfgoedlijst-101255120).

Nu ook bewezen: veel alcohol drinken leidt tot honger
Het is nu wetenschappelijk verklaard waarom kebabzaken in uitgaansbuurten een erg grote omzet draaien. Alcohol wakkert, zo blijkt uit onderzoek, de honger aan.
Op zich lijkt het vreemd: waarom zouden we na het drinken van alcohol (dat al veel calorieën bevat) nog extra calorieën willen opnemen door te eten? De verklaring daarvoor ligt in onze hersenen, leert een vandaag gepubliceerde studie in Nature Communications. Uit eerder onderzoek  is al gebleken dat bepaalde hersencellen, in de vaktaal agouti-related protein neurons (AgRP), het hongergevoel aanwakkeren. Als die cellen bij muizen gestimuleerd worden, gaan ze onmiddellijk op zoek naar voedsel, ook al hebben ze al voldoende gegeten.
Om te onderzoeken hoe alcohol honger beïnvloedt, injecteerden de onderzoekers van het Londense Francis Crick Institute Mill Hill Laboratory een hoeveelheid alcohol in de maag van de dieren. Die hoeveelheid zou volgens Craig Blomeley, een van de auteurs van de paper, overeenkomen met twee flessen wijn in mensenmaat, of een "degelijke zuipsessie". Door het experiment, dat drie dagen duurde, merkten wetenschappers dat de geïntoxiceerde muizen meer eten wegwerkten, dan degene die 'nuchter' bleven. De onderzoekers ontdekten verder dat alcohol zorgt voor meer elektrische activiteit van de AgRP-cellen (www.demorgen.be/nieuws/nu-ook-bewezen-veel-alcohol-drinken-leidt-tot-honger-bb1c02d4/).

Alcoholloze maand weinig effect op lichaam
Een maand geen alcohol drinken, heeft weinig invloed op het lichaam. Dat zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven. Alleszins toch bij mensen die niet verslaafd zijn aan alcohol. Volgende maand doen al meer dan dan 31 000 Belgen mee aan Tournée Minérale, een initiatief van de Stichting tegen Kanker en de Druglijn. De bedoeling is om een maand lang alcohol te mijden (www.robtv.be/nieuws/leuven/alcoholloze-maand-weinig-effect-op-lichaam).

Bij hartritmestoornis atriumfibrilleren liever geen alcohol
Lichte tot matige alcoholconsumptie heeft positieve effecten op hart en vaten van gezonde mensen. Maar mensen met de hartritmestoornis atriumfibrilleren kunnen beter geen alcohol drinken. Dit is de conclusie van een recente review gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of the American College of Cardiology.
Alcohol en atriumfibrilleren
Voor patiënten met atriumfibrilleren is er geen veilige dagelijkse inname van dagelijkse alcoholconsumptie. Dat is de hoofdconclusie van de Australische review1. Niet alleen overmatige alcoholconsumptie (>21 standaardglazen/week), maar ook lichte tot matige alcoholconsumptie (≤21 standaardglazen/week) verhoogt het risico op chronisch atriumfibrilleren, trombo-embolie en sterfte in mensen die in het verleden hebben geleden aan atriumfibrilleren.
Epidemiologisch bewijs
Uit drie meta-analyses blijkt dat alcoholconsumptie het risico op atriumfibrilleren verhoogt afhankelijk van de dosis. Eén van deze meta-analyses2 liet zien dat alleen wijn en sterkedrank – maar niet bier – waren geassocieerd met een hoger risico. Dit is mogelijk te verklaren door het lagere alcoholpercentage in bier en verschillen in gedrag tussen drinkers van verschillende soorten drank (www.kennisinstituutbier.nl/node/5512).

Weyts wil dat AB InBev logistieke transporten via water organiseert
"De Leuvense brouwerij AB InBev stond in oktober vorig jaar heel dicht bij een beslissing om zijn 85.000 containers per jaar via het water te vervoeren. Men heeft er uiteindelijk toch voor geopteerd om dat niet te doen. Ik ga met hen in dialoog gaan om hen proberen te overtuigen dit alsnog te doen". Dat heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maandagavond gezegd tijdens de nieuwjaarsreceptie van de N-VA Leuven.... Weyts stelde ook een campagne in het vooruitzicht om bedrijven te overtuigen voor hun transport meer gebruik te maken van het water. "We beschikken over 1.100 kilometer bevaarbare waterwegen. 80 procent van de bedrijven situeert zich bovendien op minder dan 10 kilometer van een dergelijke waterweg. Dit transport wordt niet alleen goedkoper, we zullen in de toekomst ook meer en meer gebruik maken van nieuwe technieken. Zo zullen we de eerste proefritten met onbemande verplaatsingen in Vlaanderen niet op de weg organiseren, maar op het water", aldus Weyts (www.demorgen.be/binnenland/weyts-wil-dat-ab-inbev-logistieke-transporten-via-water-organiseert-bfd2e3e2/).

AB InBev verkiest supertrucks boven binnenvaart
Biergigant AB InBev vervoert zijn bier tussen de brouwerij en de haven van Antwerpen liever via de weg, met supertrucks, dan via de binnenvaart. Men wil het als vers product zo snel mogelijk bij de consument hebben, klonk het vandaag. Maandag had minister Weyts de Leuvense brouwgroep nog opgeroepen om de binnenvaart te gebruiken.
Op een nieuwjaarsreceptie van N-VA Leuven maandagavond zei Vlaams minister voor Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) dat AB InBev in oktober vorig jaar heel dicht bij een beslissing stond om zijn 85.000 containers per jaar via het water te vervoeren in plaats van over de weg. Weyts noemt de binnenvaart "rechtszeker, betrouwbaar en almaar goedkoper en dus kostenefficiënter".
AB InBev koos er echter voor om zijn bier over de weg naar de Antwerpse haven te vervoeren, vanwaaruit het trans-Atlantisch wordt verscheept, na logistieke afhandeling door Katoen Natie. Weyts zei AB InBev alsnog te willen overhalen, maar de Leuvense groep is voorlopig niet overtuigd. "Bier is een vers product. We willen dat zo snel mogelijk op de plaats van consumptie brengen. Met de binnenvaart neemt het toch heel wat dagen in beslag", zei vicepresident Supply Europe Bart Grieten vandaag op een persconferentie samen met Katoen Natie. "Om een idee te geven: we hebben al een binnenvaartschip van Jupille naar Leuven en dat is al twee dagen onderweg. We zetten in op binnenvaart, voornamelijk voor het vervoer van leeggoed", klonk het nog bij AB InBev.
Alleszins maakt de brouwer graag gebruik van supertrucks, die al zo'n anderhalf jaar tussen Leuven en de Antwerpse haven rijden. AB InBev noemt de resultaten van het project indrukwekkend en wijst op het aantal vermeden ritten en de lagere uitstoot. Welke voorkeur AB InBev ook heeft, de toelating voor het gebruik van de supertruck loopt volgens het Agentschap Wegen en Verkeer tot juni 2018. De beslissing voor een verlenging ligt bij de bevoegde minister, in casu ook minister Weyts (www.demorgen.be/binnenland/ab-inbev-verkiest-supertrucks-boven-binnenvaart-bd7cb623/). Momenteel verwerken circa 85 personeelsleden van Katoen Natie in een gigantische loods aan het Delwaidedok dagelijks 175 vrachtwagens en 185 containers voor AB InBev. Ze krijgen ook leeggoed en leveringen van het Mexicaanse AB InBev-merk Corona binnen, maar verzorgen vooral de export van de bieren Stella Artois, Hoegaarden en Leffe. Supertrucks - ecocombi's die drie vrachtwagens vervangen - vervoeren het bier naar Antwerpen, waar Katoen Natie het in containers stopt. Per trein gaan die naar de Linkerscheldeoever, waar ze per schip worden geëxporteerd. Meer dan 70 procent van wat in Leuven gebrouwd wordt, gaat naar het buitenland. Voor Hoegaarden is dat zelfs meer dan 80 procent (www.tijd.be/ondernemen/logistiek/Huts_pompt_100_miljoen_in_grootste_bierterminal_ter_wereld.9852975-3087.art?ckc=1&ts=1485029279).


Grootste bier terminal ter wereld aan Delwaidedok
Katoen Natie en AB InBev verlengen de samenwerking met vijf jaar die al sinds 2012 aan de gang is in de Haven van Antwerpen. Het gaat om de overslag van import- en export bier. “Wij kunnen populair zeggen dat hier 2 miljard pintjes worden omgezet”, zei Fernand Huts, de baas van Katoen Natie.
 Hij ontving gisteren havenschepen Van Peel  en de mensen van InBev onder leiding van Bart Grieten (AB InBev Europe) op wat hij noemde “de grootste bierterminal ter wereld”. Grieten onderstreepte het besluit van de brouwerij om meer dan 100 miljoen euro te investeren voor uitbreiding van de brouwcapaciteit van Leuven, Jupille, en Hoegaarden. Dit  in het jaar dat Belgische bier werd uitgeroepen tot werelderfgoed. Voor Hoegaarden is Azië de grootste afzetmarkt”, zei Bart Grieten. “Artois gaat meestal naar Amerika. Ook wordt er “Corona” (Mexicaans bier) omgezet. Voor het transport worden ecotrucks gebruikt. Ook treinen en zelfs binnenschepen komen in aanmerking.
Fernand Huts, ziet groeimogelijkheden. Op de terminal aan de zuidkant van het Delwaidedok beschikt de Katoen Natie reeds over tien ha. Er is een aanvraag voor bijkomend 26 tot 36 ha. “Dit is en blijft de grootste bierterminal ter wereld”, zei hij.

Marc Van Peel zei dat de beslissing over de uitbreiding snel zal genomen worden door het havenbestuur. Hij drukte eveneens zijn tevredenheid uit over de verlenging van het contract. (www.gva.be/cnt/blsde_02681482/grootste-bier-terminal-ter-wereld-aan-delawaidedok)



Katoen Natie verlengt samenwerking met AB Inbev: “Hier staat de grootste bierterminal ter wereld”
Een contract dat bierbrouwer AB InBev sinds 2012 met logistiekgroep Katoen Natie in de Antwerpse haven heeft voor biertransport, wordt met vijf jaar verlengd. Dat is woensdag aangekondigd. Omdat AB InBev groei verwacht, denkt ook Katoen Natie te kunnen uitbreiden. Het hoopt op extra concessiegronden van het Havenbedrijf.
Momenteel verwerken circa 85 personeelsleden van Katoen Natie dagelijks zo’n 175 vrachtwagens en zo’n 185 containers. Ze verzorgen de export van de bieren Stella Artois, Hoegaarden en Leffe, en krijgen onder meer leeggoed, maar ook Coronabier binnen. Supertrucks voeren het bier naar Antwerpen, waar Katoen Natie het in containers steekt. Per trein gaan ze naar de Linkerscheldeoever, waar ze per schip worden geëxporteerd.
“De exportvolumes nemen jaar na jaar toe toe. Noord-Amerika werd in het afgelopen jaar steeds belangrijker. Voor Hoegaarden is Azië de grootste afzetmarkt”, zei Bart Grieten, vicepresident Supply Europe (AB InBev). “Door steeds toenemende complexiteit op vlak van logistiek, zijn we opgetogen om met een betrouwbare partner als Katoen Natie de bestaande samenwerking met vijf jaar te verlengen.”
Fernand Huts, baas van de Katoen Natiegroep, was tevreden en ziet groeimogelijkheden. “Hier (op de ‘Poland’-site in de Antwerpse haven aan het Delwaidedok, red.) staat de grootste bierterminal ter wereld. We verschepen er 2 miljard pintjes. We hopen er stap voor stap een miljard per jaar bij te kunnen doen.” (www.gva.be/cnt/dmf20170118_02681360/katoen-natie-verlengt-samenwerking-met-ab-inbev-hier-staat-de-grootste-bierterminal-ter-wereld)
De havenondernemer Fernand Huts (Katoen Natie) zet zijn logistiek contract met de biergigant AB InBev voort. Hij heeft daarvoor een principeakkoord met het Havenbedrijf voor een uitbreiding tot 36 hectaren aan het Delwaidedok....Katoen Natie hoopt de huidige ruimte voor AB InBev op het Delwaidedok te kunnen uitbreiden van 10 naar 26 of zelfs 36 hectaren. Hoeveel het precies wordt, hangt af van hoeveel volumes AB InBev in de toekomst wil verschepen. Met 36 hectare zou bijna het volledige gedeelte van het Delwaidedok dat niet watergebonden is, ingepalmd zijn. Daarnaast liggen er nog 160 hectaren braak, maar die zijn voorbehouden voor watergebonden activiteiten, die niet nodig zijn voor de AB InBev-overslag.
Delwaide-dok
Het Delwaidedok staat voorlopig grotendeels leeg, na de verhuizing van de containeractiviteiten van de containerrederij MSC naar het Deurganckdok. Naast Katoen Natie zullen nog een zestal andere bedrijven - van de in totaal 15 aanvragen - concessies krijgen. Eerder werd al bekend dat Sea-Invest voor minstens 200 miljoen euro zal investeren aan het Delwaidedok, binnen een totaalpakket van 650 miljoen euro in de hele Antwerpse haven.
(www.tijd.be/ondernemen/logistiek/Huts_pompt_100_miljoen_in_grootste_bierterminal_ter_wereld.9852975-3087.art?ckc=1&ts=1485029279).

Het is officieel: Matt Damon drinkt Stella.
In Davos vertelt Damon aan iedereen die het maar wil horen dat hij de handen ineen geslagen heeft met AB InBev. Foto’s van Damon die breed lachend het glas heft, met het Stella Artois-logo goed in beeld, zullen binnenkort ongetwijfeld opduiken.
Niet dat Damon zo dol is op de smaak van het Leuvense bier. Nee, Stella Artois sponsort de ngo waar hij zijn naam aan verbonden heeft, Water.org. Dat gebeurde de afgelopen twee jaar al op niet-structurele basis, maar nu wordt er intensiever samengewerkt, voor een periode van vier jaar (www.standaard.be/cnt/dmf20170118_02681160).


Davos 2017: Matt Damon, Stella Artois and Others Support Safe Drinking Water
As Davos 2017 convenes, advancing the United Nation’s Sustainable Development Goal No. 6, “By 2030, achieve universal and equitable access to safe and affordable drinking water for all,” is front and center. And Matt Damon’s Water.org is relentlessly sounding a clarion call.
“The poorest of the poor pay more than the middle class in many countries as they were shut out of the infrastructure,” said Damon at a panel hosted by Anheuser-Busch InBev beer brand Stella Artois, which just committed multi-millions of dollars to Water.org (www.brandchannel.com/2017/01/18/davos-matt-damon-water-org-011817/).


The actor Matt Damon has spoken of his partnership with Stella Artois and non-governmental organization Water.org in tackling the lack of clean water and sanitation around the world.
At a CNBC panel discussion at the World Economic Forum in Davos, Damon told host Tania Bryer: "Access to clean water and sanitation is just not something we think about, we solved this problem in the West 100 years ago. So to clear that first hurdle of just explaining that there is an issue has been a challenge for us."
Damon has partnered with the Belgian beer brand Stella Artois in its "Buy a lady a drink" campaign, inviting people to purchase a branded chalice. Stella Artois donates $6.25 to Water.org for every glass bought (www.cnbc.com/2017/01/18/matt-damon-on-his-stella-artois-partnership-to-tackle-the-water-crisis.html) (www.businessinsider.com/matt-damon-safe-clean-water-charity-stella-artois-beer-davos-wef-2017-1?international=true&r=US&IR=T).


AB InBev en Keurig werken aan een alcohol-Nespresso machine
Biergigant AB InBev en koffiemachinemaker Keurig gaan een samenwerking aan.
De bedrijven gaan een Nespresso-achtige biermachine maken die in een handomdraai bier, sterke drank, cocktails en mixers kan tappen.
Het Amerikaanse bedrijf Keurig is al een langere tijd op zoek naar een nieuw succesproduct. Ze zijn vooral bekend geworden door hun Nespresso-achtige koffiemachines waarmee met pods individuele kopjes koffie gezet kunnen worden. Maar twee jaar geleden kelderde de beurswaarde van Keurig met 70 procent door een tegenvallende omzet.
Vorig jaar was Keurig al begonnen met de verkoop van pads met frisdranken zoals Cola en Fanta, maar dat flopte en is inmiddels van de markt gehaald. Een samenwerking met de grootste bierbrouwer ter wereld is daarom een belangrijke stap voor het bedrijf (www.biernet.nl/nieuws/ab-inbev-en-keurig-werken-aan-een-alcohol-nespresso-machine).


eurig, the maker of single-cup coffee machines, says it is teaming up with beer giant Anheuser-Busch InBev to build an at-home booze maker.
AB InBev, based in Belgium, makes Budweiser, Stella Artois and other beers.
Waterbury, Vermont-based Keurig Green Mountain tried to grow beyond coffee makers before, but its Keurig Kold at-home soda makers sold poorly and were discontinued in June after less than a year on the market. Keurig says it will use technology from the Kold machine to develop the alcohol maker with AB InBev. (www.mcall.com/business/retail/mc-keurig-ab-inbev-to-build-booze-maker-20170106-story.html) (www.thespiritsbusiness.com/2017/01/ab-inbev-and-keurig-create-home-booze-maker/)

UberEats, AB InBev en White Night lanceren thuislevering bier
De maaltijdbezorgdienst UberEats, biergigant AB InBev en nachtwinkelketen White Night hebben de handen in elkaar geslagen voor een unieke dienst: thuislevering van bier.
Voorlopig enkel in Brussel
UberEats, de koerierdienst voor restaurantmaaltijden van taxi-app Uber, levert in samenwerking met AB InBev en White Night bier aan huis bij Brusselaars die 's avonds tot de vaststelling komen dat er geen fris pintje meer te vinden is in hun koelkast of die onaangekondigd bezoek over de vloer krijgen. Dat heeft Stéphane Ficaja, directeur van UberEats, bevestigd aan zakenkrant De Tijd.
Klanten kunnen via de Uber-app een bestelling plaatsen bij de keten van nachtwinkels. Koeriers van UberEats halen het bier dan op in één van de vijf voor het project geselecteerde vestigingen van White Night, om het vervolgens per scooter netjes aan huis af te leveren (www.retaildetail.be/nl/news/food/ubereats-ab-inbev-en-white-night-lanceren-thuislevering-bier).


Cinema Brewers brouwen Brimstone bier
Cinema Brewers heeft opnieuw een bier gebrouwen geïnspireerd op een film.
Na klassiekers als Pulp Fiction, Back to the Future en King Kong nu ook Martin Koolhovens alom geprezen western Brimtone naar bier ‘vertaald’.
Een duistere thriller met een bezeten dominee, bloed, heel veel bloed, Guy Pearce, Carice van Houten, en de onschuld van een glaasje limonade – korter laat het nieuwe biertje van de Cinema Brewers zich niet samenvatten. Want inderdaad, dat zijn de ingrediënten van de film Brimstone die terugkomen in het bier Brimstone: een American Amber Ale met bloedsinasappel, citra hoppen en Australische hoppen.
De bloedsinasappel in het bier Brimstone verwijst naar het bloed dat rijkelijk vloeit in de film. De Australische hoppen zijn een saluut aan de Australische acteur Guy Pearce en de citra hoppen zijn een verwijzing naar de onschuld van een glaasje limonade. Dit bier is gebrouwen bij Brouwerij de Molen in Bodegraven (www.biernet.nl/nieuws/cinema-brewers-brouwen-brimstone-bier) (http://bier.blog.nl/1/2017/01/09/brimstone-bier-net-zo-onschuldig-als-een-glaasje-limonade).

Brouwerij 'De Dochter van de Korenaar' verhuist in Baarle-Hertog
Brouwerij De Dochter van de Korenaar verhuist deze maand naar een nieuw pand in de Oordeelsestraat in Baarle-Hertog. De huidige locatie, een huurpand in de Gierlestraat, was veel te klein geworden.
Enorme groei
De verhuis is het gevolg van de enorme groei van De Dochter van de Korenaar: de brouwerij werd tien jaar geleden opgericht en produceerde toen ongeveer tien hectoliter per jaar. Momenteel is dat al 3.000 hectoliter, maar daarmee is het plafond bereikt op de huidige locatie.
Om verder te kunnen uitbreiden wordt daarom een miljoen euro geïnvesteerd in een nieuwe brouwerij. Bovendien is het nieuwe pand eigendom van de brouwerij en wordt het niet langer gehuurd. “Over 1 tot 1,5 jaar willen we op de nieuwe locatie 5.000 hectoliter per jaar brouwen en op langere termijn 10.000 hectoliter”, aldus mede-eigenaar Ronald Mengerink. “Daarvoor installeerden we een volledig nieuwe brouwerij. De bottelarij werd volledig gereviseerd en is ook zo goed als nieuw.”
De nieuwe brouwerij is te vinden in een oude schuur van 400 m², die volledig werd gerenoveerd. Daarnaast werd nog een loods van 1.100 m² neergepoot (www.retaildetail.be/nl/news/food/nieuwe-brouwerij-voor-de-dochter-van-de-korenaar) (www.gva.be/cnt/blrva_02671687/dochter-van-de-korenaar-investeert-een-miljoen-euro-voor-uitbreiding).


Ronald Mengerink startte in 2007 met zijn huisbrouwerij De Dochter van de Korenaar in de Pastoor de Katerstraat. Door het groeiende succes verhuisden de brouwketels drie jaar geleden naar de Gierlestraat, maar ook daar werd het te klein. “De Gierlestraat was voor mij een tussenfase”, vertelt Ronald Mengerink. “De nieuwe locatie in de Oordeelstraat is tweeëneenhalf keer groter. Ik kan de capaciteit nu uitbreiden naar 50 hectoliter per brouwsel en 100 hectoliter per dag." (www.gva.be/cnt/blrva_02671687/dochter-van-de-korenaar-investeert-een-miljoen-euro-voor-uitbreiding) Brouwerij De Dochter van de Korenaar in Baarle-Hertog staat voor een omvangrijke verhuis. Door de stijgende vraag naar hun bieren, moest brouwer Ronald Mengerink op zoek naar een groter pand. Hij investeerde een miljoen euro in de restauratie van een oude hoeve. Daar is in de toekomst een verdubbeling tot verdrievoudiging van de productie mogelijk (http://rtv.be/artikels/brouwerij-de-dochter-van-de-korenaar-verhuist-baarle-hertog-a33606).

Gulpener start 2017 met collaboration met Het Uiltje
Stilstand is achteruitgang. Dat credo prediken ze bij familiebedrijf Gulpener in Zuid-Limburg. Daarom werden er afgelopen jaar bijvoorbeeld vier nieuwe bieren op de markt gebracht. De Gulpener Verse Hop was de eerste, gevolgd door de Plato 18.25, de Zwarte Ruiter en vrij recentelijk de Gulpener IJsbok.
Geen specials meer, maar Gulpener gaat in 2017 wel bijzondere dingen doen en mooie nieuwe bieren op de markt brengen. “Veel wil ik daar nog niet over zeggen”, aldus Maartje Rutten, die na enig aandringen een tipje van de sluier oplicht.
“In 2017 gaan we met vier verschillende brouwers een samenwerking aan. We gaan vier, zogenaamde collaborations maken. De eerste komt in januari en is een samenwerking met Brouwerij Het Uiltje uit Haarlem. Onze brouwer Steven van den Berg en Robbert Uyleman van Het Uiltje (www.bierista.nl/biernieuws/actueel/gulpener-start-2017-met-collaboration-met-het-uiltje/).

Paters van abdij Orval opnieuw bestolen
Op oudejaarsnacht hebben inbrekers 50.000 euro buitgemaakt uit de kluis van de abdij van Orval. Dat melden de kranten van Sud-Presse. Het is een nieuwe tegenslag voor de Ardense paters die alomgekend zijn voor hun trappistenbier. In augustus werden ook al twee waardevolle kunstwerken ontvreemd uit de abdij.
De paters deden bij het ontwaken in het nieuwe jaar een ontnuchterende ontdekking: die nacht hadden inbrekers 50.000 euro gestolen uit de kluis van de abdij. De gerechtelijke politie heeft een onderzoek ingesteld.
Het is een nieuwe opdoffer voor de bierbrouwende paters. In de maand augustus werden ook al twee waardevolle stukken gestolen die deel uitmaken van het historisch patrimonium van de abdij. Toen werden uit een vitrinekast een gouden borstkruis en een gouden zegelring uit de 17de eeuw ontvreemd (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170102_02654245).


D’Afspraak moet Chouffeleir-bord weghalen
De uitbater van D’Afspraak in Mechelen heeft donderdag het verkeersbord aan zijn gevel weggehaald. Hij riskeerde er een proces-verbaal voor.
Enkele maanden hing het opvallende reclamebord al aan het eetcafé in de Keizerstraat. “Na een klein examen had ik als enige in Mechelen de titel van ‘Chouffeleir’ behaald en daar was ik best wel trots op. Wij hebben alles van de bieren van La Chouffe in huis”, vertelt uitbater Patrick Ryssens.
Maar van de politie en de stad moet het bord weg. “Belachelijk vind ik. Ik probeerde de politieagent nog te overtuigen door te stellen dat het dient om kaboutertjes veilig te laten oversteken”, zegt Ryssens met een lach.
Toch is de politie onverbiddelijk. “Het bord is best ludiek, maar enkel bepaalde overheden mogen verkeersborden plaatsen. Bovendien mogen ze niet voor verwarring zorgen en dat is hier wel het geval”, reageert woordvoerder Dirk Van de Sande van de politie Mechelen-Willebroek.
Bovendien is voor reclame aan de gevel een vergunning van de stad nodig. “Alleen zou de zaakvoerder die in dit geval om de aangehaalde redenen nooit krijgen”, stelt de hoofdinspecteur. De horeca-uitbater zoekt nu een ander plekje voor zijn ‘Chouffeleir’-bord. “Dat wordt wellicht ons terras als het wat opgeknapt is”, klinkt het (www.gva.be/cnt/dmf20170113_02671809/d-afspraak-moet-chouffeleir-bord-weghalen).

Drank relatief duur in Nederland
n 2016 dronk bijna 50% van de Nederlanders maandelijks een biertje (bron: Nationaal Bieronderzoek 2016) (www.marketingtribune.nl/food-en-retail/nieuws/2017/01/de-5-biertrends-voor-2017/index.xml). [Toch is] Nederland vrij duur [is] wat betreft alcohol. Vergeleken met onze directe buren is Nederland het duurste land als het aankomt op drank en dus ook op bier.
Alcoholische versnaperingen zijn een stuk goedkoper in Duitsland (bijna 20% goedkoper) en iets goedkoper dan in België (4,2%).
Het land waar je het beste je eigen bier mee kunt nemen is IJsland. Daar ligt de gemiddelde prijs voor alcoholische dranken maar liefst 152,7% hoger dan hier (www.biernet.nl/nieuws/drank-relatief-duur-in-nederland).

AB InBev maakt pintje duurder
Marktleider AB InBev verhoogt volgende maand de prijs van zijn pilsbier, schrijft Het Nieuwsblad. Concreet wordt een bak bier zo'n 37 eurocent duurder, de prijs van een pint stijgt met zo'n 1,4 cent. Horeca Vlaanderen raadt cafébazen aan om de prijsverhoging zo snel mogelijk door te rekenen aan de klant.
"Op je totale verkoop in een jaar maakt zo'n lichte stijging toch een merkbaar verschil in de marges die je kan halen", zegt woordvoerder Gerrit Budts van Horeca Vlaanderen in de krant. "Je riskeert dat je rentabiliteit onder druk komt te staan."
Volgens AB InBev is het van september 2015 geleden dat het bedrijf de bierprijs verhoogde. "Dat is nodig om langetermijninvesteringen in de Belgische markt te financieren", luidt het.
Het is nog niet duidelijk of ook andere brouwers de prijs van hun pils zullen verhogen. Het verleden leert wel dat zij meestal volgen, schrijft Het Nieuwsblad (www.demorgen.be/binnenland/ab-inbev-maakt-pintje-duurder-b26f97e0/).
De brouwerij van Haacht, bekend van onder andere Primus, verhoogt de prijzen van alle bieren met gemiddeld drie procent (www.robtv.be/nieuws/haacht/bierprijzen-stijgen).

Biersommelier Sofie Vanrafelghem beste culinair ambassadeur
Biersommelier Sofie Vanrafelghem mag zich volgens Toerisme Vlaanderen de beste culinaire ambassadrice noemen. Over de hele wereld, tot in Dubai, zet ze onze bieren op de kaart. “Het gaat met ons bier eindelijk de goeie kant uit”, aldus Vanrafelghem.
“Thuis kwam bier bij ons indertijd niet binnen”, zegt Sofie Vanrafelghem, opgegroeid in Koolkerke maar nu wonend in het Oost-Vlaamse Zingem. “Kun je geloven dat ik acht jaar geleden nog een ‘WWW’ was?”
Na verduidelijking blijkt het om de term ‘wittewijnwijf’ te gaan. Het type vrouw dat enkel wijn drinkt en bier opzij schuift zonder het echt geprobeerd te hebben. “Ik heb het geheel op mijn eigen ontdekt, en dat moment kwam er pas tijdens mijn laatste jaar communicatiewetenschappen aan de universiteit van Gent. Toen kreeg ik de kans een project te maken over bier en bezochten we brouwerijen en typische biercafés. Sindsdien is voor mij een hele nieuwe wereld opengegaan.”
En die wereld, die mag je gerust letterlijk nemen. Ondertussen promoot ze onze Belgische bieren overal. Van India, Portugal, Oostenrijk en Amerika, tot zelfs Dubai. Of het daar niet verboden is alcohol te drinken? “In de wet staat inderdaad dat je er geen alcohol mag drinken, maar dat geldt niet in hotels”, vertelt Sofie. “We begeleiden momenteel een tiental bars en restaurants die in hotels gevestigd zijn en daar zetten we enkel Belgische bieren op de kaart. Het is er razend populair, de expats zijn er gek op en nemen de hogere taksen er graag bij.” (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170119_02684045)

Tien jaar geleden: welkom in 't Wit Gebrouw
In januari 2007 wijdde Inbev het bezoekerscentrum 't Wit Gebrouw in. In 2014 hing het alweer dicht.
Het bezoekerscentrum mocht wat kosten en werd bij de inwijding vergeleken met een gelijkaardge opstelling bij Heineken. Klank, licht, temperatuur en geuren creëerden een sfeer die tegelijk de smaken, de geschiedenis en de techniek van de Hoegaardse brouwers eer aan deed. De creatie volgde op de sluiting van de brouwerij aan de Stoopkensstraat. Die was beslist einde 2005. De betoging ertegen vond plaats in december dat jaar. In 2006 beloofde Inbev compensaties en er kwam o.a. een ideeënwedstrijd voor de naam van het bezoekerscentrum. Uiteindelijk koos men voor een combinatie van het Wit Gebouw en het Wit Gebrouw, ter ere van het wit bier. De inwijding vond plaats op 24 januari 2007. In 2014 werd het centrum opnieuw gesloten. De brouwactiviteit was al hernomen in de tweede helft van 2007. De feestelijke Open Brouwerijdag vond plaats op 16 april 2008; "Hoegaarden viert hiermee symbolisch de herstart van de vernieuwde brouwerij De Kluis." (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02676435)

Klacht Alken-Maes tegen AB InBev-overname Bosteels verworpen
De mededingingsautoriteit heeft een verzoek van brouwer Alken-Maes om de overname van brouwerij Bosteels door AB InBev te schorsen, afgewezen. Dat blijkt uit een mededeling van de mededingingsautoriteit.
In september kondigde AB InBev de overname aan van brouwerij Bosteels, de brouwer van de speciaalbieren Tripel Karmeliet, Kwak en DeuS.
Alken-Maes stapte naar de mededingingsautoriteit en argumenteerde dat de overname beschouwd moet worden als een misbruik van machtspositie door AB InBev. Met name het verwerven van het merk Karmeliet zou de machtspositie van AB InBev aanzienlijk versterken.
Maar het mededingingscollege van de Belgische mededingingsautoriteit heeft het verzoek tot schorsen afgewezen (www.standaard.be/cnt/dmf20161125_02590884).

Hobbybrouwer past flesjes aan om bierveldslag te vermijden met brouwerij
Na een klacht van brouwerij Van Steenberge over de flesjes waarin het liefdesbier Libidus is gebotteld, is de Sleidingse hobbybrouwer Joeri Cools bereid de wikkel van zijn flesjes aan te passen.
Cools bracht vorige maand het liefdesbier Libidus op de markt in flesjes met de typische Steini-vorm en een parelmoer-grijze wikkel. Een amberkleurig gerstenat van 6,9 volumeprocent met hergisting op de fles. Het bier bevat volgens Joeri Cools ook zestien liefdeskruiden.
Volgens ceo Jef Versele van de Ertveldse brouwerij Van Steenberges gelijkt dat product te veel op zijn paradepaard Gulden Draak. Dat liet hij met een mail van het bureau voor eigendomsrechten Gevers weten (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20170116_02676646).

Hobbybrouwer Joeri Cools met vooraan een flesje Gulden Draak(links) en flesje Libidus en achteraan de verpakking van Gulden Draak en rechts die van Libidus


























De Ridder Brouwerijopleiding Maastricht?
Als het aan Jan Hoen ligt, komt er toch een brouwersopleiding in de voormalige Ridderbrouwerij. Niet zoals gepland in het hoofdgebouw, want daar is geen plaats omdat er appartementen komen.
Volgens de fractievoorzitter van de Maastrichtse Volkspartij is er wel een plek voor deze opleiding op de hoek van de Oeverwal en de Wyckerheidestraat.
En omdat deze ruimte ook nog steeds tot het voormalige Riddercomplex behoort, ziet Hoen er samen met een horecafunctie en rondleidingen een mooie toeristische trekpleister in (www.rtvmaastricht.nl/nieuws/18458733/brouwerijtraditie-terug-bij-de-ridder). ,,Vroeger waren meer dan 40 brouwerijen in Maastricht, inmiddels is er geen meer actief’’, weet Hoen. ,,Heel veel Maastrichtenaren hebben de wens uitgesproken dat bij de nieuwe invulling van functies in de oude brouwerij ook iets terug zou mogen komen dat de herinnering aan de rijke historie van de Bekende Ridder Brouwerij in leven kan houden’’, aldus Jan Hoen die zich overigens verschreef en heel Freudiaans in plaats van ,,terug’’ dorstlustig ,,teug’’ schreef. Maar dat terzijde.
Het raadslid van de Maastrichtse Volkspartij gaat verder: ,,Er pompen iedere dag microbrouwerijen uit de grond, in de supermarkt is tegenwoordig een breed scala bieren te verkrijgen. Kortom, Bier is Hot en wat zou het goed zijn als het Maastrichtse Bier hier weer gebrouwen kon worden in de zo bekende lokatie.’’
Hij wijst erop dat een ondernemer daar in samenwerking met de Hoge Hotelschool/Bierclub Plato 90 een opleiding wil gaan organiseren. De Ridder maakt nu dé kans om te wonen op een unieke locatie en een micro brouwerij uit de grond te tillen. ,,Zou u willen mee werken om in het pand Oeverwal 12 op de hoek van Wykerheidenstraat een Horeca vergunning te verlenen (verplaatsing van onder de poort gezien woonfunctie)?’’, vraagt Hoen aan het college, om te besluiten met deze vraag: ,,Bent u het ook met ons eens dat deze nieuwe functie een trekpleister zal kunnen worden voor Wyck als daar rondleidingen georganiseerd gaan worden in samenwerking met de VVV?’’
(www.dichtbij.nl/maastricht/regionaal-nieuws/artikel/4217999/jan-hoen-op-de-bres-voor-ridderbier.aspx)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692