Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Duvel Tripel Hop 2016 Loral

$
0
0
Aroma’s van zwarte peper, rozen en lavendel. Dat mogen we verwachten van de nieuwe Duvel Tripel Hop 2016. Elk jaar proberen de Duvel-brouwers te verrassen met een Duvel Tripel Hop, een Duvel waar behalve de vertrouwde Saaz Saaz en Styrian Golding een derde hopsoort is toegevoegd.
Dit jaar hebben de brouwers gekozen voor een experimentele hop. Deze geselecteerde hop maakt deel uit van een innovatief kweekprogramma en de Duvel brouwers zijn een van de eersten om deze HBC 291 hop op grotere schaal te gebruiken.
Al zes jaar lang trakteren de Duvel brouwers de bierliefhebber op een andere soort hop om de iconisch Duvel een unieke toets te geven. Dit jaar kozen ze voor een experimentele hop die zo nieuw is dat de hopsoort zelfs nog geen naam kreeg toegewezen. Net zoals een druif bepalend is voor het karakter van een wijn, is hop dat voor bier.
De brouwers hebben de afgelopen jaren een zeer goede samenwerking opgebouwd met een hopteler in een zonnige vallei, de Yakima Valley, in de staat Washington. Dankzij het microklimaat ten oosten van het Cascade-gebergte, worden hier de beste hoppen van de Verenigde Staten geteeld. De HBC 291 hop is een gloednieuwe hopsoort die deel uit maakt van een innovatief kweekprogramma. Door aan dit programma deel te nemen krijgen de Duvel brouwers de mogelijkheid de nieuwste ontwikkelingen te testen.
Voor Duvel Tripel Hop worden er drie kwalitatieve hopsoorten geselecteerd, waaronder uiteraard de Saaz Saaz en Styrian Golding die voor de klassieke Duvel gebruikt worden, aangevuld met HBC 291 voor Duvel Tripel Hop in 2016. “Het blijft fascinerend hoe je enkel met de pure basisgrondstoffen een hele brede en variërende complexiteit kan geven aan speciaalbieren.”, verklaart Hedwig Neven, die bij Duvel aan de ketel staat (http://bierista.nl/actueel/5893duvel-tripel-hop-2016-met-experimentele-hop-hbc-291/).

Ze kozen een hop uit die zo nieuw is, dat hij nog geen naam heeft. Voorlopig noemen ze hem HBC 291. Klinkt wel stoer, zo’n code als naam. Beetje industrieel, beetje incrowdachtig. En het geeft aan dat je echt cutting edge aan het brouwen bent.
Maar, het is natuurlijk Moortgat, een grote commerciële brouwerij. En nou valt dat nieuwe ook wel weer mee. Wat gegoogle leert je al snel dat HBC 291 al verkrijgbaar was in 2013. Je zou toch verwachten dat iemand na drie jaar de moeite zou nemen om een naam voor deze hopsoort. Of staat het gewoon cool? Ach, veel maakt het niet uit. Deze hop wordt in ieder geval nog niet heel veel gebruikt (http://bestetotnutoe.nl/maar-hoe-smaakt-duvel-tripel-hop-2016/).

Developed by Hop Breeding Company and released in 2016, Loral™ HBC 291 has a noble heritage that straddles the fence between old and new world hop aromatics. It has the ability to complement all beer styles, making it a very versatile hop in the brewery. Loral™ has been described as pleasant with floral, citrus, peppery and some dark fruit characteristics.
Aroma: Very pleasant, floral, peppery, citrus aroma with some dark fruit character (https://ychhops.com/varieties/hbc-291).




Het ruikt bij het openen al licht zurig. Het smaakt ook wat zurig, licht bitter en doet wat denken aan lavendel. Nee, eigenlijk is dat enkel om dat de lavendelplant in de tuin is uitgedroogd en ik die misschien nu ruik... Het koolzuur prikkelt de tong vrolijk en de smaak is aanwezig, maar of het rozen en lavendel zijn? Ik denk eerder aan citrus...

Wat opvalt aan het etiket is dat er op mijn etiket staat "Experimental Hop HBC 291" en niet zoals hierboven "Experimental Hop nr.291".

Volgens het etiket van Duvel zou je vooral veel lavendel, zwarte peper en rozen moeten ruiken. Nou haal ik er alleen de rozen uit. Verder misschien wat kattenpis? En natuurlijk de geweldige geur zoals je gewend bent van Duvel. Na de eerste slok wordt de geur meteen een stuk minder. De smaak is kalm en soepel. Een reguliere Duvel schuurt altijd een beetje. Vooral dat zurige en het koolzuur maken het altijd wat pittig om een Duvel te drinken.
De tripel hop van dit jaar is nogal afgerond. Durven we het gladjes toe noemen? Nou misschien wel. Hij doet zelfs wat ouderwets aan. Niks geen enorme citrus hopbom of hennepgeur. Klassiek Belgisch is een betere omschrijving (http://bestetotnutoe.nl/maar-hoe-smaakt-duvel-tripel-hop-2016/).

Het mondgevoel doet me wat denken aan Mort Subite Blanc Lambic, die ik gister had...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692