Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Othmar tripel (of rauchbier)

$
0
0

Othmar Tripel (8,9%) smaakt vol. Je hapt echt in het bier. De kleur is donkerder dan ik had verwacht. Mondgevoel is romig en niet waterig. Smaak is moutig zout, weinig hopbitterheid, zoetje en een klein licht scherp randje in de afdronk.



 Wat ik wel wat vreemd vind is dat op het achteretiket van de tripel info staat over het rookbier!?  Is het een fout? Wordt bedoeld dat de tripel wodt gebrouwen volgens Reinheitsgebot en de genoemde ingrediënten bevat?

Beetje vreemd...



Othmar Tripel | 8,9% | Tripel
De Othmar Tripel is een bovengistend bier met een rijke, volle smaak. Ideaal voor ’s avonds bij de open haard.  Dit bier laat zich het liefst drinken bij een hogere temperatuur waardoor de warme krachtige smaak zich goed kan uiten (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/).

Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co
LandNederland
ProvincieOverijssel
PlaatsOotmarsum
Actieve brouwerijJa (17 jaar actief)
Opgericht in1999
Adres:
Eerste Stegge 11
7631 AE
Ootmarsum, Nederland
Brouwerij historie
Dirk Heupink is belast met de productie en Bart Nijhuis met de verkoop.
In 1999 is Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co opgericht met als doel de oeroude biercultuur van en rond Ootmarsum nieuw leven in te blazen. De oudste bronnen zijn geraadpleegd en bestudeerd om een bier te creëren dat het dragen van de koningsnaam Othmar volledig waardig is (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/overijssel/ootmarsum/ootmarsummer-bierbrouwerij-heupink-en-co).

De naam Othmar komt van een Duitse koning die hier in Ootmarsum regeerde, Ootmarsum behoorde namelijk ooit tot het Duitse Othmar rijk” (www.qlinafoodweb.nl/othmar-bierbrouwerij-in-ootmarsum-heerlijk/)

Een doordeweekse dag 126 na Chr.: “Hier is mijn nieuwe heim, Othmarheim! En dit is van nu af aan mijn bier, Othmar Bier!” Dit riep Othmar, de zoon van wijlen Koning Richimir, nadat het hem was gelukt de oude erfvijand op te jagen in hun achtertuin (www.ootmarsum-dinkelland.nl/specials/159/).

In 1999 is Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co opgericht met als doel de oeroude biercultuur van en rond Ootmarscum nieuw leven in te blazen. De oudste bronnen zijn geraadpleegd en bestudeerd om een bier te creeëren dat het dragen van de koningsnaam Othmar volledig waardig is (www.twentetuktuk.com/bierbrouwerij.html).


Othmar-bier is in vier varianten verkrijgbaar: 'Weizen', 'Triple' , 'Rauch-bier' en 'Goud'
Om die reden zal men Othmar-bier nooit aantreffen in supermarkten. Heuping heeft geen zin om te gaan stunten met de prijs. Onder het motto 'kwaliteit voor een goede prijs' vindt het betere bier de weg naar de consument via de betere slijterijen.
Heupink weet als geen ander dat een goede marketing van groot belang is als het om bierafzet gaat. Zijn zwager Bart Nijhuis is daar goed in thuis. Ze vullen elkaar goed aan. Terwijl Dirk het best zijn ambities kan botvieren tijdens het brouwproces, ziet Bart kans om het speciaal bier via  de juiste verkoopkanalen aan de man te brengen (www.twenteactueel.nl/index.php?rubriek=algemeen&artikel_ID=7202).

De Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co, oftewel Othmar Bier. Nog zo'n lokale Twentse held. Vernoemd naar Othmar, zoon van koning Richimir. Onlangs bekroond met goud voor hun Rauchbier en brons voor hun Goud op de Barcelona Beer Challenge. Over niet al te lange tijd zullen ze de deuren openen van hun nieuwe brouwerij in hartje Ootmarsum (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/).

In de bouwerij wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duitse “Reinheitsgebot”, waardoor er natuurlijke bieren ontstaan. Een koperen brouwhuis met een capaciteit van 10 hectoliter en een professionele afvul- en etiketteerlijn zorgen ervoor dat ambachtelijke bieren op een professionele
wijze worden gebrouwen (www.othmarbier.nl/brouwerij/heden/).

Twee jonge knapen leiden met veel enthousiasme de Ootmarsumse bierbrouwerij Heupink en Co met als product Othmar Bieren. Bart Nijhuis en Dirk Heupink, zwagers van elkaar, hebben van hun geliefde hobby, bier brouwen, hun werk kunnen maken. Dat doen ze in een hal aan de Eerste Stegge in Ootmarsum, maar ze snakken naar de nieuwe locatie in het Commanderiegebied.  Het besluit van de Raad van State om het gehele Commanderieplan af te keuren kwam dan ook hard aan bij deze twee ambitieuze ondernemers, die echter niet de handdoek in de ring gooien en dus met nieuw elan hun plannen hebben ingediend.  Als deze initiatieven  door kunnen gaan komt  er in het Commanderiegebied een prachtige  Brouwerij en Brasserie te staan waar Ootmarsum en omstreken nog jarenlang  van kan genieten.  Met hun Othmar Bieren hebben ze inmiddels al verscheidene prijzen in de wacht gesleept. Een doorbraak voor het nog jonge bedrijf betekende het ‘Goud’ voor hun ‘Rauchbier’ op de Brusselse Beer Challenge.
In de hal aan de Eerste Stegge te midden van de oldtimers van mijn pa bouwden we onze brouwerij. Twee koperen ketels en zes tanks. We gebruikten in eerste instantie de vier tanks van 1000 liter, maar het duurde niet lang of ook de beide andere tanks van 2000 liter hebben we ingezet om het Othmar bier in op te slaan. In die eerste periode vulden we de flessen nog handmatig en voorzagen deze van etiketten. Dat kostte uren en dus waren we erg blij met de komst van een afvul – en etiketteermachine. Inmiddels produceren we in deze brouwerij tussen de 500 en 600 hectoliter bier, terwijl de vraag alleen maar groter wordt,” beschrijft Dirk Heupink de eerste jaren van deze Ootmarsumse brouwerij. “Daarmee zitten we op deze locatie aan ons plafond,” vervolgt zwager Bart Nijhuis,” Tevens is het in deze hal natuurlijk niet de ideale plek waar je een brouwerij verwacht. We willen dan ook heel graag verkassen naar het Commanderiegebied.  Daar willen we het proces van bierbrouwen ook echt laten zien. In de Brasserie worden de ketels geplaatst en via zichtbare leidingen willen we een mooi beeld geven hoe het proces om bier te brouwen in zijn werk gaat. Daar hebben we hele concrete plannen voor om het allemaal zo visueel mogelijk te maken. Het Othmar bier wordt zelfs voorzien van Ootmarsums bronwater, want we hebben door een Duitse universiteit in Berlijn onderzoek laten doen naar het grondwater in het Commanderiegebied. In eerste instantie als drink- en later als bronwater en het bleek uitermate geschikt om  dit als één van de grondstoffen te laten dienen voor dit ambachtelijke bier (www.inenomootmarsum.nl/othmar-bier-een-eerlijk-speciaal-en-koninklijk-bier/).

Belangstellenden konden [op] zaterdag 16 juli, een kijkje nemen naar de bouw  van de Brouwerij en de Gasterij op het nieuwe Commanderieplein. De familie Heupink, initiatiefnemers van dit plan, kregen veel complimenten van de bezoekers. Zo’n 400 mensen namen de moeite en toonden zich verrast over de snelheid van de bouw. Met eigen ogen konden ze de vorderingen zien van het grootschalige project dat een belangrijke trekpleister gaat worden in Ootmarsum. Velen spraken dan ook hun vertrouwen uit in de goede afloop van dit initiatief.
Rondom het Commanderieplein komt er een brouwerij waar het Othmarbier door de brouwers Dirk Heupink en Bart Nijhuis wordt  gebrouwen. Verder een Gasterij Oatmössche waar Manfred en Esmeralda Bijen in een sfeervol decor de uitbaters worden. Good old Hans Heupink ‘krijgt’ een grote ruimte waar hij zijn vaak imposante oldtimers showt en waar een deel van de brouwerij wordt gevestigd. Tevens was te zien waar  het Openluchtmuseum een nieuwe entree krijgt. Veel bewondering dus voor dit project, waardoor de Siepelstad er een nieuwe parel bijkrijgt (www.inenomootmarsum.nl/honderden-komen-kijkje-nemen-naar-nieuwbouw-othmar-brouwerij-en-gasterij-oatmossche/).


Op de plek waar 800 jaar geleden de Ridders der Duitse Orde van de Commanderie Ootmarsum zetelden, wordt binnenkort het Commanderieplein gerealiseerd. Het terrein, dat gelegen is achter het huidige Openluchtmuseum Ootmarsum, wordt omgeturnd tot een bruisende plek waar historie, natuur en cultuur hand in hand zullen gaan (www.openluchtmuseumootmarsum.nl/) (http://commanderieplein.nl/www.commanderieootmarsum.nl/).

Brouwerij Othmar Bier
Deze brouwerij is nu nog gevestigd in een pand op het bedrijventerrein van Ootmarsum. In 1999 is Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co opgericht met als doel de oeroude biercultuur van en rond Ootmarsum nieuw leven in te blazen. De familie Heupink brouwde rond 1800 al bier in Ootmarsum. De oudste bronnen zijn geraadpleegd en bestudeerd om een bier te creëren dat het dragen van de koningsnaam Othmar volledig waardig is.  In de huidige bouwerij wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duitse “Reinheitsgebot”, waardoor er natuurlijke bieren ontstaan. Op het Commanderieplein zal de brouwerij een prominente plaats gaan innemen. Bezoekers worden in staat gesteld om het brouwproces met eigen ogen te volgen. En uiteraard wordt de mogelijkheid geboden om de bieren te proeven. Hiervoor wordt tussen de brouwketels een sfeervol proeflokaal ingericht.
...
Grenzend aan de Brasserie en Brouwerij komt een bijzondere tuin met cultuurhistorische gewassen (waaronder gerst en hop). Er wordt gebruikt gemaakt van de oorspronkelijke verkaveling en positie van de bij de oorspronkelijke Commanderie behorende tuinen. De tuin zal in overleg met Stichting Natuur en Milieu Ootmarsum (SNMO) worden ingericht en beheerd. Het zal tevens de verbinding vormen tussen het plein en de bestaande paden om de achterliggende vijvers, die door de Gemeente Dinkelland zullen worden opgeknapt. De tuin zal tevens enkele speelaanleidingen krijgen voor kinderen (http://commanderieplein.nl/?page_id=14825).

Ootmarsum (Nedersaksisch: Oatmöske) is een stad in Twente (provincie Overijssel, Nederland). Tot 2001 vormde Ootmarsum met enkele omliggende buurtschappen de gemeente Ootmarsum. In 2001 is de gemeente Ootmarsum met de gemeenten Denekamp en Weerselo gefuseerd tot de gemeente Dinkelland.
...
Rond 770 werd in Ootmarsum een van de eerste kerkjes in Twente gebouwd. In november 917 stierf Radboud, bisschop van Utrecht, in Ootmarsum. Ootmarsum was rond het jaar 1000 een van de grootste parochies in Twente, westwaarts strekte het zich oorspronkelijk tot en met Almelo uit.
In de Middeleeuwen floreerde de handel in Ootmarsum, vanwege de gunstige ligging; zowel aan een belangrijke noord-zuid-route als aan de route West-Nederland - Noord-Duitsland. Rond 1300 werden aan Ootmarsum stadsrechten verleend. Vervolgens werd Ootmarsum, met de aanleg van een dubbele rij grachten en aarden wallen, een vestingstad. In het kader van de Tachtigjarige Oorlog vestigden Spanjaarden zich in Ootmarsum. Zij werden in 1597 door legers van Prins Maurits uit Ootmarsum verdreven, waarna de vesting ontmanteld werd. Een kogel in de kerk herinnert nog aan dit beleg.
Ten zuiden van het stadje lag een commanderij van de Duitse Orde. Later werd dit de havezate Huis Ootmarsum. Zowel stad als Huis zijn vereeuwigd door Jacob van Ruisdael (circa 1628-1682).
De opkomst van de industrie in Twente ging aan Ootmarsum voorbij; het bleef een akkerbouwstadje. Hierdoor stokte de ontwikkeling van Ootmarsum, wat in de tweede helft van de 20e eeuw een gunstig effect had op de toeristenindustrie: het nostalgische stadscentrum doet oude tijden herleven.
...
Ootmarsum wordt ook wel siepelstad genoemd. De siepel (ui) wordt in overdrachtelijke zin ook als toeristische trekpleister gebruikt. Drie keer per jaar tijdens de bouwvakvakantie is er een siepelmarkt, die bezoekers trekt uit de wijde omgeving (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ootmarsum).


Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692