Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Naar de haaien!

$
0
0
Naar de haaien is het meest in het oog springende muzikale trio van Rotterdam. Een bijzonder ludieke naam voor drie Rotterdamse muzikanten met een heerlijk Rotterdams repertoire. Uiteraard bekende Rotterdamse liedjes zoals Ketelbinkie en Ik ben aan de Maas geboren, maar ook eigen geschreven liedjes met veel humor.
Het leuke van deze Haaien is dat ze van een ongevaarlijke soort zijn, hardstikke mobiel en op ieder feestje een onvergetelijke indruk achter laten. Met een vinnige groet van Naar de Haaien! (www.haaienmuziek.nl/)

Naar de haaien gaan of zijn,
d.w.z. te gronde gaan, onherroepelijk verloren zijn, dood zijn (zie o.a. Nkr. II, 17 Mei p. 3; VI, 16 Nov. p. 2; Kmz. 27) of naar de pieren gaan, zooals de Vlamingen zeggen (ook in Twee W.B. 95), naar kapitein Jas gaan (Indië; Harreb. I, 357; Ndl. Wdb. VII, 228). Oorspr. van een over boord gevallen of gezetten matroos gezegd; vgl. het eng. to go to the dogs; hd. vor die Hunde, die Hühner gehen en de synonieme uitdr. naar den kelder gaan of kelderen (in Nkr. VIII, 31 Jan. p. 2), noa beppe's kelder - (Molema, 29), naar grootje -, zijn ouwe moer -, ad patres gaan; naar de pieltjes of pieleendjes (Harreb. III, CXLVI); naar de knoppen, klooten, kwaartjes, vaantjes zijn (Rutten, 115 b; Antw. Idiot. 680; 671; 730; 1308); naar den dieperik gaan; naar den kabeljauw zijn; naar den kabeljauwkelder trekken (= verdrinken; Waasch Idiot. 173 b; 318 a; Ndl. Wdb. VII, 806); naar de kiele zijn (Landl. 6; S. en S. 6); naar 't pierenland, bij Peerken den dood zijn (De Cock, Volksgeneeskunde in Vlaanderen, bl. 337.), naar 't Pierengeland gaan ('t Daghet XII, 142; Tuerlinckx, 500); in 't pîrkesland gân (Woeste, 200 a); na de bômkes gân (Korrespblätt XXIII, 33). Vgl. no. 741 (www.dbnl.org/tekst/stoe002nede01_01/stoe002nede01_01_0746.php).

naar de haaien gaan (=ten onder gaan, zinken, zeer grote problemen krijgen en wellicht ophouden te bestaan) (www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=naar%20de%20haaien%20gaan)

NAAR DE HAAIEN
Single hop Saaz
Deze Nobele hop wordt al eeuwen in Europa verbouwd en geeft het bier een fris geparfumeerd karakter en een langere houdbaarheid.
Dry hop.
Het toevoegen van extra hop tijdens de lagering versterkt de hop sensatie zonder het bier bitterder te maken.
Schepenbier
is een oud biertype dat zeelui in het verleden behoedde voor de typhus en ander ongemak dat hoort bij vies drinkwater. Het bier kenmerkt zich door hout, zout en mout. Een zoute toets is aangebracht met behulp van zeewier en gezuiverd, gekookt zeewater uit de Noordelijke Atlantische Oceaan.
Biologische en Duurzaam
Dit bier bevat natuurlijke biologische ingrediënten, is ongefilterd en ongepasteuriseerd.
Let op: Bevat gluten, ongeschikt voor zwangere vrouwen, jongeren en stuurlui. 1,5 jaar houdbaar mits koel en donker bewaard. Bij voorkeur in het ruim.
www.RamsesBier.nl
Hooge Zwaluwe Nederland
5 % Vol. Alc. (www.ramsesbier.nl/bieren/naar-de-haaien)


Ramses Bier Naar de Haaien (Pelgrim Collab)
Ramses Bier
Formerly brewed at Brouwerij de Pelgrim
Style: Smoked
Hooge Zwaluwe, Netherlands
Serve in Dimpled mug, Lager glass, Stein
ABV: 5%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Schepenbier. Zout, Rook, Hout en Saaz. Collaboration with Pelgrim, who brewed a similar beer named HaaiBaai at their installation. Schepenbier is een oud biertype dat zeelui in het verleden behoedde voor de tyfus en ander ongemak dat hoort bij vies drinkwater. Het bier kenmerkt zich door hout, zout en mout. Een zoute toets is aangebracht met gezuiverd, gekookt zeewater uit de Noordelijke Atlantische Oceaan. De nobele hop Saaz wordt al eeuwen in Europa verbouwd en geeft het bier een fris geparfumeerd karakter en draagt bij aan een langere houdbaarheid (www.ratebeer.com/beer/ramses-bier-naar-de-haaien-pelgrim-collab/260482/).


Brouwerij Ramses Bier
Vierentwintig jaar geleden is het eerste Ramses Bier gebrouwen in Oregon (westkust VS). De Amerikaanse brouwroots leiden tot het gebruik van veel verse, bloemige hop. Dit geeft de bieren hun Amerikaanse, frisse en hoppige karakter.
In 2007 is Ramses Bier als gastbrouwer gaan brouwen bij de 3Horne. In 2013 is de in Wagenberg wonende brouwer gaan brouwen in Hooge Zwaluwe.
In Wagenberg / Hooge Zwaluwe is een fantastische locatie gevonden in het nieuwe bedrijfsgebouw van de firma Alphen & Roest. Er staat een nieuwe brouwinstallatie met een capaciteit van 1500 liter. Er wordt minimaal een keer per week gebrouwen. Er zijn tot nu toe 20 verschillende bieren geproduceerd.
De brouwerij wordt duurzaam verwarmd door een houtpalletkachel vanuit de showroom van Van Alphen & Roest. Ramses Bier heeft de ambitie om via Duurzaam Drimmelen te werken aan Zon op bier (www.ramsesbier.nl/brouwerij). Thijssenweg 20, Wagenberg ipv Hooge Zwaluwe.

Ramses Snoeij uit Wagenberg heeft een missie; het brouwen van verfrissende bieren. Ramses brouwt reeds geruime tijd en in 2007 heeft hij de beslissing genomen om zijn van brouwhobby zijn beroep te maken. Ramses geeft zijn bieren hun eigen smaak door gebruik va verschillende Amerikaanse hoppen en diverse streekproducten. Hierdoor komen verrassende bieren uit de brouwketels (www.hetbiermoment.nl/c-1866669/ramsesbier/).

Ramses Bier is een onafhankelijke, professionele brouwerij.  Alle bieren zijn single hop. De mout is biologisch. Bij voorkeur worden er lokale en Nederlandse ingrediënten gebruikt. Zo heeft ieder bier een eigen unieke, uitgesproken smaak en kan iedereen genieten van een of meer vloeibare snoepjes in zijn of haar glas.... Wij hebben nog een leuke troef, de bierhoppers. Deze apparaten hebben wij zelf ontworpen en gemaakt. Hiermee kunnen wij tijdens het tappen smaken van de Wadden toevoegen aan de bieren. Denk aan cranberries, vlierbloesem, zeekraal, lamsoor, duindoorn en hondsroos (www.madnesfestival.nl/ramses-bier-op-madnes).

Brouwerij: Ramses Bier
Land: Nederland
Type: Scheepsbier. Dit is een oud nederlands biertype die door zeelieden werden gedronken. Bij dit bier zijn de smaken verkregen door gebruik van zeewater, rookmout en rumvaten.
Alc.perc: 6% (www.mitraslijterijvanbergen.nl/fr/product/ramses-bier-naar-de-haaien-33cl/)

Rookbier
Omschrijving:
Ramses Bier zelf noemt het ook wel schepenbier. Een licht bier met 5% alcohol, maar toch vol met smaken: zout, rook, hout en hop. Gebrouwen samen met brouwerij De Pelgrim (www.bier-totaal.nl/rookbier/ramses-bier-ramses-naar-de-haaien-75cl.html).

Schepenbier. Zout, Rook, Hout en Saaz. Collaboration with Pelgrim, who brewed a similar beer named HaaiBaai at their installation. Schepenbier is een oud biertype dat zeelui in het verleden behoedde voor de tyfus en ander ongemak dat hoort bij vies drinkwater. Het bier kenmerkt zich door hout, zout en mout. Een zoute toets is aangebracht met gezuiverd, gekookt zeewater uit de Noordelijke Atlantische Oceaan. De nobele hop Saaz wordt al eeuwen in Europa verbouwd en geeft het bier een fris geparfumeerd karakter en draagt bij aan een langere houdbaarheid (www.fmkaffee.nl/default.aspx?id=102).

Het bier ziet er oranje-amber uit en ruikt vettig en rokerig. Het smaakt ook zo. De smaak is lekker. Het mondgevoel is niet waterig, maar olie-achtig. Er is weinig koolzuur om de smaak te verstoren en ook ontbreekt -ondanks de single hop- een stevige dosis hopbitterheid. Het is een lekker en avontuurlijk, misschien enigszins vies (maar niet zo extreem als Bamberg), maar zeker geen doorsnee bier. Een aanrader!

Wat ik ook zo avontuurlijk vind zijn die ingrediënten: Brabants water, Noord Atlantisch zeewater, Pils- Pale- en Peated mout (EBC 28), Hallertau hop (EBU 38), eikenhout, zeewier, teersiroop en gist.

Geweldig dat er van dit soort dingen bier gemaakt kan worden!

Wat vinden anderen?

Een glaasje op de valreep. De naam en het etiket trok mij wel aan alsmede de wetenschap dat Ramses Bier mij vaak goed bevalt, deed mij besluiten om dit bier te kopen zonder het etiket verder te bestuderen. Als ik aan de zijkant lees dat dit bier gemaakt is als 'eerbetoon' aan de Nederlandse scheepslieden van vroegen die dit bier als 'loon' dronken met waarschijnlijk de smaak van rook, hout en zout, dan begin ik toch even te twijfelen. Vooral zout lijkt mij niet echt een goede combinatie met bier... En in de lijst met ingrediënten staat ook nog eens zeewater en zeewier vermeld. Help! Nu heb ik me er over heen gezet en een eerste slok genomen. Met de ogen gesloten, de mond lichtjes geopend om een ieniemienie slokje tot mij te nemen. Even wachten... Nee, er gebeurt niks raars met me. Hij smaakt eigenlijk wel lekker. Nog een slok dan. Een lichte rooksmaak, droog in de mond en gelukkig geen ziltige smaak. Het is alles behalve een heftig bier (waar ik voor waakte). Hij is fris en heeft een aparte droge hopbitterheid. De smaak vlakt redelijk snel af naar een iets wat waterige afdronk, maar dat vind ik eigenlijk niet erg want het past wel goed bij het bier (www.znhr.nl/naar-de-haaien.html). Wat mij opvalt is de ingrediëntendeclaratie:

Ingrediënten

brabants grondwater, gezuiverd noord atlantisch zeewater, pils-, pale- en peated mout, saaz hopbloemen, eikenhout, zeewier en gist (www.znhr.nl/naar-de-haaien.html).

Saaz hopbloemen zijn anders dan Hallertau!? Geweldig, hoe een brouwer zo met bier kan experimenteren.

Saaz - Deze Nobele Europese hop welke al eeuwen wordt verbouwd zorgt zowel voor betere houdbaarheid als het frisse bloemige karakter  (www.znhr.nl/naar-de-haaien.html).
Scheepsbier - Is een oud Nederlands biertype dat door zeelieden werd gedronken. Dit 'loon van de matroos' had zeer waarschijnlijk de smaak van rook, hout en zout. Bij dit bier zijn de smaken verkregen door gebruik van zeewater, rookmout en rumvaten  (www.znhr.nl/naar-de-haaien.html).

Scheepsbier was bier, dat vroeger meegenomen werd op schepen.
Het bier werd met name in grotere havensteden, zoals Amsterdam en Rotterdam, gebrouwen. In het brouwproces werd minder mout gebruikt dan het 'gewone' bier. Ook 'aan wal' werd dit goedkopere bier wel gedronken (www.bierwoordenboek.com/Scheepsbier.ashx).

Scheepsbier, dat blijkbaar een "dun" bier was en dus weinig mout bevatte 

Scheepsbier, Kajuitbier
Een betere kwaliteit bier, op de lange vaart bestemd voor de kapitein en belangrijke meevarenden.

Scheepsbier moest duurzaam zijn en daarom golden er eisen inzake het hoppen, koken en vergisten. Wat die inhielden, is grotendeels in de mist der wereldzeeën verdwenen. Het lukte dr brouwers niet altijd om er aan te voldoen. Volgens de historicus R. Baetens was het bier minderwaardig en al zuur voor een schip goed en wel Het Kanaal uit was (Bier in Nederland: een biografie, Marco DaaneAtlas Contact, Uitgeverij, 20 mei 2016). Elders in het boek wordt aangegeven dat Jopenbier vanaf de 16e eeuw in zwang raakte als scheepsbier. Het was een geconcentreerd en stroperig bier dat werd aangelengd met water voor consumptie.

Het leven en bedryf van Michiel de Ruiter, hertog, ridder, etc L. Admiraal Generaal van Holland en West-Vrieslandt Volume 1 (Google eBoek) Geeraert Brandt, Hendrik Jan Spijker bij F. Boekee 1835 p.379  (http://witteklavervier.nl/nl/historie/bronnen/197-sciplude-schipluyden-scheepsbier)

Pieter Dircksz Hasselaer, vroedschap van Amsterdam (1554 – 1616)
Pieter Dircksz Hasselaer, (1554 – 1616), 1610, naar Cornelis van der Voort, 
Collectie Rijksmuseum Afbeelding | Posted on 18/07/2015 by memlinq

Pieter Dircksz. Hasselaer (Haarlem, 1554 - Amsterdam, 27 augustus 1616) was een Amsterdams bierbrouwer en schepen. Hij was bewindhebber van de Compagnie van Verre en betrokken bij de oprichting van de Vereenigde Oostindische Compagnie.
In 1587 kocht hij zelf een brouwerij bij de Prins Hendrikkade en begon met de productie van scheepsbier.  In 1597 nam hij deel aan de Compagnie van Guinee. Hij betaalde de landkaarten, boeken en schrijfwaren voor Willem Barentsz die in overleg met en op advies van Plancius naar het Noorden voer. In 1602 behoorde hij tot de participanten van de VOC, maar legde ook voor anderen in. Het geld stroomde binnen en hij belegde zijn kapitaal in grond in Heerhugowaard en op Texel. In 1608 handelde hij op de Witte Zee en Archangelsk. In 1610 verkocht hij zijn bakkerij voor scheepsbeschuit aan Jan Munter. In 1611 begon hij een brouwerij de Witte Haan op de Geldersekade, hoek Rechtboomssloot (https://nl.wikipedia.org/wiki/Pieter_Hasselaer). Zo zie je maar hoe bier en de VOC met elkaar zijn verbonden.



Ramses Bier zelf noemt het ook wel schepenbier. Een licht bier met 5% alcohol, maar toch vol met smaken: zout, rook, hout en hop. Gebrouwen samen met brouwerij De Pelgrim. Het speciaalbier Ramses Bier – Ramses Naar De Haaien 33cl wordt in Nederland gebrouwen door Ramses Bier (http://speciaalbierenwinkel.nl/product/ramses-bier-ramses-naar-de-haaien-33cl/).

Is het 5% of 6% en wordt het nu gebrouwen bij De Pelgrim of bij Ramses?
Is het met Saaz of is het met Hallertau?
Dun of dik?
Wat maakt het uit?
Het smaakt heerlijk!

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692