Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all 1726 articles
Browse latest View live

Grapefruit-Ananas

$
0
0

Ik dronk zonet een Grolsch Radler 2,0% Grapefruit-Ananas radler van Grolsch. De smaak is zoet en doet me denken aan die zoete mixdrankjes van Bacardi en Smirnof. Dit is toch geen bier meer? De 0,0% varianten vind ik frisdrank en de 2%-variant tja dat is een mixdrankje light of frisdrank met een buzz...Tegelijk zijn radlers wel het bewijs dat brouwers het prima vinden om hun bier te mengen met andere dranken zoals vruchtensap.

Wat vinden anderen?

Grolsch Radler Grapefruit Ananas
Grolsch Radler Grapefruit Ananas
BrouwerijGrolsch Brouwerij
LandNederland
Gebrouwen sinds2015
SoortRadler
Alcohol2%
GistingOndergisting
KleurLichtgeel
Drink temperatuur3 °Celsius
StamwortgehalteOnbekend
Websitewww.grolsch.nl/bieren
Smaak & beschrijving
Bruisend van karakter met de verfijnde complexe smaak van bier gecombineerd met het verfrissende aroma van ananas en een friszoete afdronk van grapefruit. Grolsch Radler Grapefruit Ananas (2.0%) is Radler zoals het bedoeld is. Echt Grolsch bier met echt vruchtensap. Gebrouwen met alleen natuurlijke ingrediënten (www.biernet.nl/bier/merken/grolsch-radler-grapefruit-ananas).

Wettelijke omschrijving
Biermixdrank - ALC. 2.0% VOL
Ingrediënten
ingrediënten: water, suiker, gerstemout, vruchtensap (5,6%) uit concentraat (citroensap, grapefruitsap 2,0%, ananassap 0,1%), natuurlijk aroma, stabilisator; johannesbroodpitmeel en hop.
Allergenen waarschuwing




Internationaal bier

Ramses

$
0
0
Vorig jaar april had ik al aandacht voor Ramses.


Rond 1990 werd het eerste RamsesBier gebrouwen in Oregon (westkust Verenigde Staten). De Amerikaanse brouwroots leiden tot het gebruik van veel verse, bloemige hop. Dit geeft de bieren hun Amerikaanse, frisse en hoppige karakter. Indien voorradig worden de bieren met zelf geteelde verse hop gehopt. RamsesBier is een brouwerijhuurder die zijn grotere brouwsels (700 tot 800 liter) bij Brouwerij de 3 Horne laat brouwen. De proefbrouwsels worden in Wagenberg gemaakt, met een volume van 50 tot 60 liter.
Het is de bedoeling dat RamsesBier een zelfstandige brouwerij wordt. De eigenaar is op zoek naar een ketel en een geschikte locatie in de gemeente Drimmelen of nabije omgeving (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/hooge-zwaluwe/ramses-bier).

Op www.ramsesbier.nl/ lees ik:

Ramses Bier is een brouwerij in Hooge Zwaluwe met een brouwcapaciteit van 15 HL per brouwsel. De brouwerij is ingericht met behulp van Crowdfunding. Ramses Bier heeft een missie en een passie: Eigenwijs bier brouwen voor de mensen die daar van houden. Alle Ramses Bieren zijn single hop, de mout is Biologisch, de hop nog niet. Indien mogelijk worden er lokale ingrediënten gebruikt. Zo heeft ieder bier een eigen, unieke, uitgesproken smaak en kan iedereen genieten van een of meer vloeibare snoepjes in zijn of haar glas. Proost!

Vierentwintig jaar geleden is het eerste Ramses Bier gebrouwen in Oregon (westkust VS). De Amerikaanse brouwroots leiden tot het gebruik van veel verse, bloemige hop. Dit geeft de bieren hun Amerikaanse, frisse en hoppige karakter.
In 2007 is Ramses Bier als gastbrouwer gaan brouwen bij de 3Horne. In 2013 is de in Wagenberg wonende brouwer gaan brouwen in Hooge Zwaluwe.In Wagenberg / Hooge Zwaluwe is een fantastische locatie gevonden in het nieuwe bedrijfsgebouw van de firma Alphen & Roest. Er staat een nieuwe brouwinstallatie met een capaciteit van 1500 liter. Er wordt minimaal een keer per week gebrouwen. Er zijn tot nu toe 20 verschillende bieren geproduceerd. De brouwerij groeit gestaag. U kunt nog steeds investeren in de brouwerij...
Brouwerij Ramses Bier
Thijssenweg 20a
4927PC Hooge Zwaluwe
(www.ramsesbier.nl/brouwerij).

Op www.ramsesbier.nl/bieren staat een uitgebreid bieraanbod...




Zaltbommel

$
0
0
De gemeente Zaltbommel gelegen in de provincie Gelderland vormt samen met buurgemeente Maasdriel de Bommelerwaard. Door de gunstige ligging van de gemeente in het hart van Nederland, aan de A2, het spoor en tussen de rivieren de Maas en de Waal, biedt de gemeente goede woon- en werkmogelijkheden, voorzieningen en ontspanning.
...
Zaltbommel is rijk aan gemeentelijke en rijksmonumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten en heeft een historische buitenplaats. Een aantal voorbeelden hiervan zijn de Delkant in Gameren, ’t Spijker in Brakel of het Oude huis in Bern. Tot de verbeelding spreekt uiteraard het bekende Slot Loevestein in het uiterst westelijke puntje van de Waard dat tot 1810 bij Holland hoorde. Loevestein is het enige kasteel, binnen de huidige grenzen van de gemeente, dat in zijn geheel bewaard is gebleven. Anderen zoals in Aalst, Brakel, Gameren, Poederoijen en Zuilichem zijn geheel verloren gegaan of er zijn slechts ruïnes of opgegraven restanten van. Beroemd is natuurlijk de deels veertiende eeuwse Sint Maartenskerk (www.zaltbommel.nl/Over%20Zaltbommel/
Dorpen%20en%20stad/Zaltbommel%20nu).
Op 18 april 2001 is bij Koninklijk Besluit het wapen aan de gemeente Zaltbommel verleend. De beschrijving bij dit wapen luidt als volgt: 'In azuur een aan de onderzijde gekanteelde hoofdbalk van goud, vergezeld boven van drie mispelbloemen van zilver en beneden van een zwaard van zilver met gevest van goud, aan weerszijde vergezeld van een burcht van goud, geopend en verlicht van het veld. Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel' (www.zaltbommel.nl/Over%20Zaltbommel/Dorpen%20en%20stad/Gemeentewapen%20en%20vlag).

De oudste berichten over de stad Zaltbommel stammen uit het jaar 850. Toen was het niet meer dan een kleine nederzetting 'Bomela' geheten (www.zaltbommel.nl/Over%20Zaltbommel/Historie/).

Het lied ”In die grote stad Zaltbommel” geniet landelijke bekendheid. Over de ontbrekende spits rijmde een onbekend gebleven tekstdichter rond 1930 een lied bij elkaar (www.zaltbommel.nl/Over%20Zaltbommel/Dorpen%20en%20stad/Bommelse%20Lied). Het Bommelse lied kan door iedereen worden meegezongen. Tenminste, de eerste paar regels...

In die grote stad Zaltbommel, bommel
Heerste grote watersnood
En zo menig arme drommel, drommel
Die niet zwemmen kon ging dood

Refrein:
En te midden van die rommel, rommel
Dreef de torenspits van Bi-Ba-Bommel
En te midden van die rommel, rommel
Dreef de torenspits in 't rond
(www.bommelerwaardgids.nl/streekinfo/thema/het-bommelse-lied-in-die-grote-stad-zaltbommel/)

Ze hebben dus geen torenspits,maar wel een brouwerij:
De Zaltbommelse Stadsbrouwerij heeft 24 speciaal bieren van de tap en 200 op fles waaronder Bommel850, De Kroniek en Bommel Blond échte bommelse bieren.
Meer informatie kunt u vinden op www.zaltbommelse-stadsbrouwerij.nl
(http://wikimapia.org/33770151/nl/Zaltbommelse-Stadsbrouwerij)
Zaltbommelse Stadsbrouwerij is een brouwerij gelegen in Zaltbommel en heeft een eigen proeflokaal; Tapperij & proeflokaal Orion (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/gelderland/zaltbommel/zaltbommelse-stadsbrouwerij).

Wat is dat, de Stadsbrouwerij?
Naast het proeflokaal gaan wij een authentieke, echte Bommelse brouwerij realiseren. Waar we heerlijk bier gaan brouwen, dat spreekt voor zich. Maar onze aandacht gaat daarnaast ook uit naar onze omgeving. Zo willen we bijvoorbeeld CO2-neutraal werken en zijn we in gesprek met Cello, de organisatie die zich inzet voor mensen met een beperking, voor helpende handen in de brouwerij.
Een bijzondere brouwerij moet het worden. Waar niet alleen de inwoners van Zaltbommel en zijn directe omgeving graag een kijkje komen nemen, maar ook toeristen.
(www.zaltbommelse-stadsbrouwerij.nl/)


Na vele jaren ervaring als hobbybrouwer en later als ontwikkelaar voor brouwers als Olm, Maes, Kronenburg is het tijd voor de volgende stap.  Adrie van der Meijden gaat vanaf het najaar zijn eigen bieren brouwen en verkopen in het proeflokaal.
De bezoekers van de Zaltbommelse Stadsbrouwerij hebben eigen initiatief getoond om te strijden voor eerlijke openingstijden voor Tapperij & Proeflokaal Orion. Wat begon als een initiatief is gegroeid tot een vereniging waar iedereen die hart heeft voor de Zaltbommelse Stadsbrouwerij lid van kan worden. Wanneer u lid bent van de vereniging ontvangt u naast het magazine, wat elk kwartaal uitkomt, ook leuke acties.
HOBBYBROUWEN
Bij Proeflokaal Orion vindt u 24 bieren op de tap. Van de 24 bestaan er zo’n vijf à zes uit zelfgebrouwen bieren. Daarnaast zijn er één à twee kranen beschikbaar voor hobbybrouwers uit de omgeving. Bent u zo’n hobbybrouwer? Neem dan zeker contact op met Adrie van der Meijden. Hij geeft u de mogelijkheid om bij hem in de brouwerij het bier te brouwen en vervolgens zal het bier worden aangesloten op één van de beschikbare kranen.
Bent u een echte hobbybrouwer? Neem contact op met Adrie v/d Meijden
BEZOEKERS ADRES Nieuwstraat 6, Zaltbommel, Nederland (www.zaltbommelse-stadsbrouwerij.nl/).


Omwonenden van Proeflokaal Orion in het Poorterij-  complex klagen over geluidsoverlast. De tapperij voldoet aan de regels,  maar  eigenaar Adrie van der Meijden gaat bekijken of hij met technische  maatregelen het stemgeluid op het terras kan laten dempen.
Dat bleek donderdag tijdens de politieke bespreking van het bestemmingsplan voor de  binnenstad van Zaltbommel.
Nieuwstraat
Veel bewoners van de Nieuwstraat hebben eerder gereageerd op het concept-bestemmingsplan. Zij klagen dat de rust is verdwenen doordat er de laatste jaren veel cafés en restaurants bij zijn gekomen in het Poorterijcomplex. “Het lijkt er dus op dat bij het ontwerpen van het bestemmingsplan is gekeken naar de panden en terreinen van het Poorterijgebied en hoe deze het beste geëxploiteerd kunnen worden en niet naar de mogelijkheden en wenselijkheden ter verbetering van de buurt”, zo schrijven de buurtbewoners.
Geen evenemententerrein
Het college vindt dat er wel degelijk rekening is gehouden met de reacties van de omwonenden. Naar aanleiding van de zienswijzen is de bestemming ‘evenemententerrein’ voor het plein achter de Poorterij vervallen. Voor de activiteiten die de afgelopen jaren erbij zijn gekomen in het complex zijn al aparte vergunningen verleend. Het bestemmingsplan gaat alleen over planologische ontwikkelingen.
In het Poorterijcomplex zelf mogen volgens de bestemming geen cafés en dat blijft ook zo. Het proeflokaal wordt dan ook niet als zodanig bestempeld, maar is opgenomen als nevenfunctie bij de stadsbrouwerij. De brouwerij-installatie komt er naar verwachting dit najaar.
Vogels fluiten
Volgens Adrie van der Meijden valt het mee met de overlast. “Ik heb geluidsmetingen gedaan en daarbij hoorde ik alleen vogels fluiten en treinen voorbijrijden. Ook vind ik het vreemd dat de directe buren geen hinder ondervinden, maar mensen verderop in de straat wel. En trouwens, veel bezoekers van het proeflokaal wonen zelf in de Nieuwstraat. Die zouden toch niet komen als ze het er niet mee eens zijn dat we hier gevestigd zijn?”
Petitie
Waar sommige omwonenden de ontwikkelingen met argusogen volgen, startten trouwe klanten van de tapperij in augustus juist een petitie voor ruimere openingstijden. Zij vinden het niet eerlijk dat Orion om 22.00 uur al dicht moet terwijl andere horeca in het centrum tot diep in de nacht open mag blijven  (www.zaltbommelse-stadsbrouwerij.nl/).


Bierlokaal Orion in Zaltbommel pakt geluidsoverlast terras aan
Geplaatst op 22 september 2015
De Zaltbommelse Stadsbrouwerij en Proeflokaal Orion aan de Nieuwstraat in Zaltbommel gaan maatregelen treffen om het geluid van het terras te dempen. Buurtbewoners hebben geklaagd over het geluid.
De nieuwe horecagelegenheid zit sinds juni van dit jaar in de binnenstad en trekt vanaf de eerste dag veel bezoekers. Uitbater Adrie van der Meijden gebruikt het winterseizoen om een oplossing te bedenken voor het geluid van het terras (www.bd.nl/regio/zaltbommel-e-o/zaltbommel/bierlokaal-orion-in-zaltbommel-pakt-geluidsoverlast-terras-aan-1.5265289).

Zaltbommel, Nieuwstraat 6 verleende exploitatievergunning
Exploitatievergunning uitgegeven door de Gemeente Zaltbommel, betreffende een object gelegen in Zaltbommel.
Onderwerp:Zaltbommel, Nieuwstraat 6 verleende exploitatievergunning
Instantie:Gemeente Zaltbommel
Uitgegeven:8 december 2015
Adres:Nieuwstraat 6
Postcode:5301 EW
Buurt:Zaltbommel Binnenstad
(http://drimble.nl/lokale-overheid/bekendmaking/1852010/zaltbommel-zaltbommel-nieuwstraat-6-verleende-exploitatievergunning.html)

Burgemeester van Zaltbommel - Tijdelijk andere sluitingstijden vastgesteld voor Zaltbommelse Stadsbrouwerij, Nieuwstraat 6 in Zaltbommel op Tweede Paasdag (28 maart), tweede Pinksterdag (16 mei) en (10-03-2016) (http://drimble.nl/dossiers/overige/34430631/bekendmakingen-gemeente-zaltbommel-week-1016.html)

Burgemeester van Zaltbommel – Tijdelijk andere sluitingstijden vastgesteld voor Zaltbommelse Stadsbrouwerij, Nieuwstraat 6 in Zaltbommel op Tweede Paasdag (28 maart), tweede Pinksterdag (16 mei) en tweede Kerstdag (26 december 2016). Zaaknummer: 204806.
Voor de Zaltbommelse Stadsbrouwerij aan de Nieuwstraat 6 in Zaltbommel is eerder een exploitatievergunning op grond van de APV verleend. Daarin staat dat het horecabedrijf op maandag gesloten moet zijn. De burgemeester heeft tijdelijk andere sluitingstijden vastgesteld. Het horecabedrijf mag voor het publiek geopend zijn op de tweede Paasdag (28 maart 2016), tweede Pinksterdag (16 mei 2016) en tweede Kerstdag (26 december 2016) van 14.00 uur tot 23.00 uur.
Dit besluit is op 7 maart 2016 verzonden (https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2016-29143.html) (www.planviewer.nl/lb/364403-burgemeester-van-zaltbommel-tijdelijk-andere-sluitingstijden-vastgesteld-voor-zaltbommelse-stadsbrouwerij-nieuwstraat-6-in-zaltbommel-op-tweede-paasdag-28-maart-tweede-pinksterdag-16-mei-en-tweede-kerstdag-26-december-2016-zaaknummer-204806).

Omgevingsvergunning Nieuwstraat Zaltbommel
Dinsdag 24 maart 2015
Nieuwstraat 6, 5301EW Zaltbommel
Zaltbommel, Nieuwstraat 6
Oprichten microbrouwerij. aangevraagd (ontvangen): 11-03-2015. zaaknummer: 021436643. De betreffende lokatie ligt in de wijk Zaltbommel in de buurt Zaltbommel Binnenstad. De betrokken overheidsinstantie is Gemeente Zaltbommel en is gevestigd op Hogeweg 11 te Zaltbommel (www.oozo.nl/bekendmakingen/zaltbommel/zaltbommel/zaltbommel-binnenstad/omgevingsvergunning/552406/zaltbommel-nieuwstraat-6).

Omgevingsvergunning Nieuwstraat Zaltbommel
Dinsdag 16 juni 2015
Nieuwstraat 6, 5301EW Zaltbommel
Zaltbommel , Nieuwstraat 6
Vestigen microbrouwerij en proeflokaal met terras. verleend: 11-06-2015. zaaknummer: 021436643. De betreffende lokatie ligt in de wijk Zaltbommel in de buurt Zaltbommel Binnenstad. De betrokken overheidsinstantie is Gemeente Zaltbommel en is gevestigd op Hogeweg 11 te Zaltbommel (www.oozo.nl/bekendmakingen/zaltbommel/zaltbommel/zaltbommel-binnenstad/omgevingsvergunning/640931/zaltbommel-nieuwstraat-6).

Zaltbommel , Nieuwstraat 6
Vestigen microbrouwerij en proeflokaal met terras.
Verleend: 11-06-2015. Zaaknummer: 021436643 (http://drimble.nl/lokale-overheid/bekendmaking/1708896/zaltbommel-zaltbommel-nieuwstraat-6.html)

Zaltbommel kent een zeer rijke biertraditie. In stukken uit 999 is er reeds sprake van diverse brouwerijen. Na het verkrijgen van stadsrechten in de 13e eeuw en de bevestiging daarvan door de Hertog van Gelre in 1315 ontpopte Zaltbommel zich tot een echte bierstad. Met op het hoogtepunt in de middeleeuwen, 15 brouwerijen.
In 1949 kwam daar met het sluiten van de laatste Bommelse brouwerij een einde aan.
65 jaar heeft Zaltbommel het zonder eigen bier moeten stellen. In 2014 komt daar met de introductie van Bommelaar Tarwebier gelukkig verandering in.
De etiketten van Bommelaar  Bier bevatten een afbeelding van het originele grootzegel van de stad Zaltbommel uit begin 14e eeuw.
De tekst Zaltboemelensis is een verwijzing naar het randschrift van het grootzegel:”Sigillum Burgensium Opidi Zaltboemelensis” Het jaartal 1315 is een verwijzing naar het jaar waarin de hertog van Gelre de Zaltbommelse stadsrechten bevestigde. De originele zilveren grootzegel stempel uit ca. 1330 is bewaard gebleven en te bezichtigen in het Stadskasteel.
De etiketten van Bommelaar Bier zijn ontworpen door de zeer talentvolle Bommelaar Freek van der Ven.
Bommelaar Bier
Sil Stranders-Geluk
Prins van Oranjestraat 3
5301RA Zaltbommel
Bommelaar Sil Stranders-Geluk (http://bommelaar.nl/over-bommelaar-bier/).

Stout is een donkere oude biersoort met een licht gebrande smaak door het gebruik van geroosterde
gerstemout. Bommelaar Stout kenmerkt zich door de smaakvolle afdronk en goede
doordrinkbaarheid.
Ingrediënten: Gerstemout, gebrande gerstemout, hop en gist
6,5% vol. 
Kleur14 EBC
Bitterheid 28 IBU
Alcohol gehalte7.5 %
Ingredienten Gerstemout, Tarwemout, Hop, Gist, Sinaasaapelschil, koriander.(http://bommelaar.nl/product/bommelaar-stout/)
Goh is het 6,5 of 7,5%???

Bommelaar Mispelbier is gebaseerd op een recept uit 1748. Een uitgelezen smaakbalans tussen moutigheid, hopbitter en fruitigheid.
Een smaaksensatie uit vervlogen tijden. 5% alc. vol.
Alle Bommelaar bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, dus al het lekkere zit er nog in!

Bommelaar Tarwebier is een ambachtelijk gebrouwen tarwebier van hoge gisting, met hergisting op de fles. Volle robuuste smaak en toch fris door de tarwe. Mild gehopt, licht bitter met fruitige aroma’s. Alle Bommelaar bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd, dus al het lekkere zit er nog in! Door de hergisting op fles is het bier lang houdbaar en vindt er een smaakevolutie plaats.
Kleur14 EBC
Bitterheid 28 IBU
Alcohol gehalte7.5 %
IngredientenGerstemout, Tarwemout, Hop, Gist, Sinaasaapelschil, koriander. (http://bommelaar.nl/product/bommelaar-tarwebier/).
Goh, hetzelfde als de stout... waarschijnlijk klopt daar iets niet...

en te midden van al die rommel.... dreef de torenspits van...

Dat is straf Hendrik; een 9!

$
0
0
Straffe Hendrik is een Brugs tripel bier van 9%. Bij het openen schuimt/spuit het eruit; een gusher...


De smaak en geur zijn alcoholerig en het geheel doet mij denken aan een quadrupel. De kleur is wat oranjekoper met wit schuim. Net wat bij Speciaalbiertjes@Wordpress wordt aangegeven, is het wat te straf.  Maar ach, de naam zegt het al en dat is niet voor niets. het bier is straf.


De quadrupel is een van de favoriete bieren van Stephanie uit Arlington, zoals ze ook al tijdens een brouwerijbezoek toegaf.. Ik had haar al eerder eens opgemerkt. Maar ik heb het dus over de tripel:



Straffe Hendrik
Beschrijving: Artisanaal Brugs tripel bier, blond natuurbier van hoge gisting, met nagisting in de fles.
Ingrediënten: 6 speciale moutsoorten, (Saaz en Styrian Golding) hop, gist, water.
Geproefd: Hoofdzakelijk gemout van geur, met een zeer lichte kruidigheid, iets van broodkorst en een zeer fijn fruitig parfum in de verte. De smaak is ietwat donker en een beetje plomp eerst, met een kleine ijzertoets en vervolgens een licht fruitig gistaccent. Je proeft een zachte bitterheid, met op de achtergrond een subtiel zoete (alcohol)touch. Volmondig, zacht van smaak, erg toegankelijk, niet overdreven zoet.
Weetje: De naam verwijst naar de verschillende generaties Henri Maes die de brouwerij runden. Werd in 1981 eenmalig gebrouwen door De Halve Maan, naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers, in Brugge. Het bier was zo succesvol dat beslist werd om door te gaan met de productie. Anno 1988 werden het merk en handelsfonds van Straffe Hendrik echter overgenomen door Brouwerij Riva (Dentergem), in 2007 door Duvel-Moortgat. In 2008 kocht De Halve Maan het merk dan terug en werd het bier opnieuw volgens origineel recept gebrouwen. In de loop der jaren was de tripel van 9% alcoholvolume immers op de markt gebracht als een blond bier van 6% en een bruine versie van 8,5% (https://lambikstoemper.wordpress.com/2015/03/28/straffe-hendrik/).

Ik vind die beschrijving van Lambikstoemper altijd indrukwekkend gastronomisch, zoals een sommelier. Ik kan een beetje gistfruitigheid wel thuisbrengen en volmondige smaak. Het vreemde getintel zou misschien als ijzertoets te vertalen zijn. En 'zachte bitterheid' klinkt vele malen beter dan 'ik mis hopbitterheid' of 'ik kan geen bitterheid proeven'.

Biersommelier Sofie Vanrafelghem. Haar bevindingen rond de Straffe Hendrik ... lees je hier:
Normaal is het de volle maan die mensen wild maakt, maar in Brugge is De Halve Maan hiervoor al voldoende. Hun Straffe Hendrik Tripel ... als basisbier ken je natuurlijk een goede start. De tripel is een oer-Belgische bierstijl. De typisch fruitige geur en smaak dankzij de esters, producten van de gist die zoetfruitige aroma’s aan je bier geven, ontdek je ook in de Straffe Hendrik Tripel. Meer gelaagd dankzij de kruiden ervaar je daarnaast zeer mooi de accenten van zwarte peper, koriander en een beetje gember in de afdronk. Stevig gehopt met Saaz en Styrian Golding wordt het geheel ondersteund door een krachtige hopbitterheid (www.halvemaan.be/nl/media/beeldmateriaal/straffe-hendrik-wild-2015).

Straffe Hendrik Tripel. This brand, originally produced at the Brewery in 1981, was bought back from Duvel Moortgaat by the present owners in 2008. This 9% tripel had a pleasant orangey-gold colour a fairly typical Belgian yeasty smell with an enjoyable orange and reasonably hoppy taste, although I should note that the bottle was quite cold (https://beerprole.wordpress.com/2011/08/17/
beer-in-bruges-halve-maan-brewery-brugse-zot-unfiltered-straffe-hendrick-tripel-and-quadrupel/).

Straffe Hendrik Tripel heeft een frisse en bittere smaak. Straffe Hendrik is ontstaan nadat burgemeester Henri Maes en zijn dochter Veronique in 1981 om een iets sterker blond bier hebben gevraagd voor de inhuldiging van het beeld van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers (www.biernet.nl/bier/merken/straffe-hendrik-tripel).


Straffe Hendrik is een Belgisch bier gebrouwen door Brouwerij De Halve Maan in Brugge.
In 1981 brouwde De Halve Maan eenmalig een speciaal "straf" bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een beeld van Sint Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers, in Brugge. Het bier kreeg de naam "Straffe Hendrik", naar de verschillende generaties Henri Maes die de brouwerij runden, en kende zo'n succes dat men het blijvend is gaan produceren. Het merk en het handelsfonds van Straffe Hendrik werden in 1988 echter door Brouwerij Riva uit Dentergem overgenomen. De productie in Brugge werd sterk teruggeschroefd, om ze in 2002 uiteindelijk te beëindigen en in Dentergem voort te zetten.
Door het faillissement van Liefmans Breweries uit Dentergem in 2007 kwam het biermerk Brugse Straffe Hendrik tijdelijk in handen van Duvel-Moortgat. In 2008 sloot De Halve Maan een koopovereenkomst met Duvel-Moortgat voor het merk. De Halve Maan begon de Straffe Hendrik opnieuw te brouwen zoals dat oorspronkelijk werd gedaan: een tripel van 9%. Liefmans had van Straffe Hendrik namelijk een blonde en bruine versie van respectievelijk 6 en 8,5% gemaakt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Straffe_Hendrik).

In 1981 wordt in Brugge een kunstwerk voor de patroonheilige van de brouwers ingehuldigd. De toenmalige burgemeester vraagt aan Henri Maes IV en zijn dochter Véronique om een speciaal bier te brouwen ter ere van de feestelijkheden die gepaard gaan met de inwijding van het standbeeld van Sint-Arnoldus.
Het brouwsel werd evenwel zo gewaardeerd, dat het een vaste waarde wordt binnen brouwerij De Halve Maan. Dit sterke, goed gehopte bier kreeg de toepasselijke naam Straffe Hendrik, verwijzend naar de talrijke straffe Henri(k)s binnen de familie Maes.
Het merk wordt eind de jaren tachtig overgenomen door een brouwerij buiten Brugge, maar Xavier Vanneste haalt in 2008 de rechten van verloren zoon Straffe Hendrik terug binnen.
Vandaag is Straffe Hendrik het laatste authentiek Brugs Tripel bier, gebrouwen in Brugge (www.straffehendrik.be/nl/de-legende).

Het laatste authentiek Brugs tripel bier
Vandaag de dag is Straffe Hendrik het laatste authentiek Brugs tripel bier, gebrouwen in de laatste actieve brouwerij in het Brugse stadscentrum... Straffe Hendrik is een krachtig bier met rijke toetsen van mout en hop.
De familie Straffe Hendrik omvat een blonde tripel, een bruine quadrupel en de tijdelijk verkrijgbare Heritage en Wild. Allen hebben een hoog alcoholgehalte en zijn rijk en volmondig qua smaak.
Ze zijn stevig gehopt en gebrouwen met een subtiele mengeling van speciale moutsoorten van de beste kwaliteit en kennen een aantrekkelijke smaakevolutie over meerdere jaren (www.straffehendrik.be/).

Straffe Hendrik is een blonde tripel met een alcoholpercentage van 9% en is gebrouwen met een subtiele mengeling van 6 speciale moutsoorten. Het bier is stevig gehopt met Saaz- en Styrian Golding-hop van zeer goede kwaliteit. Hergisting in de fles zorgt voor een langere houdbaarheid (https://nl.wikipedia.org/wiki/Straffe_Hendrik).

Straffe Hendrik Tripel
Artikelcode: 0751103000
Inhoud: 33 CL
Land: België
Alcohol percentage: 6%
Allergenen: Gluten
Productomschrijving
ZICHT/KLEUR Goudgeel bier met een stevige witte schuimkraag.
GEUR Een vleugje hop met kruidige aroma’s en een vleugje sinaasappel.
SMAAK Eerder licht zoet dan bitter van smaak en goed doordrinkbaar.
AFDRONK Redelijk kort met lichte frisse zuurtjes.
GERECHTEN Serveren bij een licht kruidig visrecept.
Merkomschrijving Straffe Hendrik
Straffe  Hendrik
Huisbrouwerij De Halve Maan is de enige nog actieve familiebrouwerij in het Brugse stadscentrum. De Halve Maan is gelegen in het hart van de historische stad en biedt een gastvrij onderkomen. Met Xavier Vanneste, winnaar van de Award Den Brugschen Beer in 2008, waait in Huisbrouwerij De Halve Maan een jonge dynamische wind. Onder zijn leiding werd in juli 2005 het echte Brugse stadsbier op de markt gebracht - De Brugse Zot. Het is een traditioneel  goudblond of bruin bier van hoge gisting. De naam “Brugse Zot” is de bijnaam die Maximiliaan van Oostenrijk ooit aan de Bruggelingen gaf, toen ze hem om een nieuw zothuis vroegen. Eind 2008 kocht de brouwerij de marktnaam Straffe Hendrik terug - een bier dat door de grootvader van Xavier, Henri Maes en zijn dochter Véronique werd bedacht. Het bier wordt nu weer volgens het oude recept van 20 jaar geleden gebrouwen en aangeboden (www.mitra.nl/webshop/product/straffehendrik/tripel/3e-d7-eb-1f-c8-06-3f-f5).

Zo zie je maar dat ook Mitra foutjes maakt, want sinds het oude recept van 20 jaar geleden is het bier 9% en geen 6% meer...


Brouwerij De Halve Maan kan teruggaan op een lange geschiedenis. Reeds in 1564 vermeldt het stadsregister het bestaan van een brouwerij "Die Maene" aan het Walplein. In 1856 wordt Leon Maes, alias Henri I eigenaar van het pand. Met de steun van zijn oom, kannunik P.J.Maes richt hij er een moderne brouwerij op. In die tijd brouwde men er zoals dat al eeuwen werd gedaan op een ambachtelijke manier: troebel en zurig bier van hoge gisting met een beperkte houdbaarheid. Bier werd toen enkel maar in tonnen geproduceerd en verdeeld. 
Na de dood van Henri I in 1867 kwam de brouwerij in handen van zijn zonen Henri II en Achère. In volle industriële revolutie trok Henri II naar Engeland: hij leerde er de nieuwste technieken om ze later in Brugge zelf toe te passen. Zo werd er een Engelse mouterij en eest opgetrokken en begon men met het brouwen van Engels gestijlde bieren zoals stout en pale-ale. In 1883 investeerden de broers in een moderne stoomketel, zodat de productie verder gestaag kon toenemen. 
Achère en Henri II overleden beiden op jonge leeftijd in 1905 en hun weduwen zetten de brouwerij voort. Ze loodsten het bedrijf door de moeilijke periode van de eerste wereldoorlog. 
Na de eerste wereldoorlog nam Henri III in 1919 de roerstok over. Hij ging zich verder in de brouwerskunst verfijnen in Duitsland dat toen toenaangevend was op brouwkundig vlak. Hij maakte er kennis met de bieren van lage gisting, en besloot om ook dergelijke bieren in Brugge te brouwen. In 1928 paste hij zijn brouwinstallaties aan met nieuwe koelinstallaties om lage gistingsbieren te produceren. Hij lanceerde "Bock", een licht pilsbier. Onmiddellijk steeg de verkoop sterk. 
Na de tweede wereldoorlog nam Henri III de naastliggende brouwerij "Brugge Zeehaven" over in 1946. De extra ruimte maakte een grootscheepse verbouwingscampagne mogelijk die nodig was voor de stijgende productie. Het complex kreeg toen ongeveer zijn huidige vorm, met een koelschip, een grote moutvloer en een eest naar Duits model. 
Vanaf de jaren '50 werd Henri IV ook in de brouwerij actief. De brouwerij groeide sterk en in thuisbedeling was men zeer sterk. 
In 1981 brouwden Véronique Maes en haar vader Henri IV een speciaal “straf” bier van hoge gisting naar aanleiding van de inhuldiging van een St Arnoldusbeeld in Brugge. St Arnoldus is immers de patroonheilige van de brouwers, en dus hoorde daar een speciaal bier bij… Het bier viel zo in de smaak dat het de naam “Straffe Hendrik”, genoemd naar de verschillende generaties Henri Maes. Na de overname van het biermerk in 1988 verminderde de productie van Straffe Hendrik in Brugge sterk om uiteindelijk volledig uit te doven. 
In 2005 komt er nieuw leven in de brouwerij met de heropstart van de brouwerijactiviteiten. Xavier Vanneste, zoon van Véronique Maes herstart de oude brouwerij na een grondige renovatie en modernisering van de brouwinstallatie. In juli 2005 lanceert hij onder de nieuwe naam "Brugse Zot" zijn nieuw bier, het "enige echte Brugse stadsbier", waarvoor een unieke receptuur ontwikkeld wordt. 
De "Brugse Zot" kende onmiddellijk een groot succes, zowel in de Brugse regio als ver daarbuiten. Het bier won diverse prestigieuze kwaliteitsprijzen op het allerhoogste niveau. Door de toenemende populariteit moest de brouwerij haar capaciteit al meerdere keren zwaar uitbreiden… 
Eind 2008 konden de rechten op het vroegere "Straffe Hendrik" bier terug bekomen worden, en keerde het originele merk na jarenlange afwezigheid terug naar Brugge. Brouwerij De Halve Maan brouwt nu dit unieke cultbier dus opnieuw in Brugge, en volgens de originele recepturen (www.bierenzo.nl/brouwerij/halve-maan-de).

Als je het bier drinkt dan tintelt het in je mond, komt het door het koolzuur? Of door de gist? Of de moutkeuze? Ik merk echter weinig hopbitterheid.

Tja ben eigenlijk niet zo enthousiast.... maar het is wel een mooi verhaal om een bier te brouwen voor de burgemeester. Wel opvallend dat op Biernet.nl Henri Maes zelf de burgemeester is, maar op de site van Straffe Hendrik zelf dat niet zo is!? Ook Bier&Zo heeft dat verhaal:

Straffe Hendrik is een tripel met een alcoholpercentage van 9%.Al van in de oorsprong werd het bier gebrouwen door de brouwerij De Halve Maan in Brugge.
Op vraag van de toenmalige burgemeester brouwden Henri Maes en zijn dochter Véronique in 1981 eenmalig een iets sterker blond bier voor de inhuldiging van het beeld van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers. Het werd echter zo gewaardeerd dat er opnieuw naar gevraagd werd. Het kreeg de toepasselijke naam Straffe Hendrik, aangezien het bier sterker en goed gehopt was. Vandaag is Straffe Hendrik het laatste authentiek Brugs Tripel bier, gebrouwen in Brugge (www.bierenzo.nl/straffe-hendrik-triple-33cl).

Brouwerij De Halve Maan (“The Half Moon Brewery”) is the only working commercial brewery in Bruges, “Brugge Tripel” actually being produced by Palm in Steenhuffel, near Brussels. Although the brewery building has a history dating back to at least the 1850s, it was closed in 2002 and reopened by the Maes family in 2005, owing to a complicated corporate backstory involving Liefmans and Duvel Moortgat that I still don’t quite fully understand.


De brouwerij heb ik in Brugge eens bezocht en die ziet er mooi uit.


Brouwerij De Halve Maan is een echte hotspot in Brugge. Maar liefst 6 generaties van de familie Maes volgen elkaar op in deze brouwerij en dat al sinds 1856! Hier worden de heerlijke biertjes Brugse Zot en Straffe Hendrik gemaakt. Beide bieren hebben zowel nationaal als internationaal diverse prijzen gewonnen.
Bij De Halve Maan worden ook rondleidingen gegeven. In een klein uurtje laten ze het gehele brouwproces van de heerlijke Brugse biertjes zien. Zoals het nu gaat, maar ook zoals het vroeger ging. Er wordt van alles verteld over de familie Maes en de geschiedenis van de bieren.
De brouwerij ziet er fantastisch uit. Niet alleen omdat de grote ‘bierbrouw-machines’ er zo indrukwekkend uit zien, maar ook omdat er overal leuke dingen van vroeger staan. Veel van deze accessoires zijn vroeger in de brouwerij De Halve Maan gebruikt, maar ook in andere brouwerijen. Veel van deze andere brouwerijen bestaan nou niet meer (https://maudgeniet.wordpress.com/2014/07/29/hotspot-brouwerij-de-halve-maan/).




Just like other breweries we've visited, the tour was a healthy blend of old and new brewing techniques. Unlike some other brewery tours, this one was still in operation. First, we saw the new brewery, with gleaming stainless steel and high-tech automation. Modern equipment allows breweries to operate with much higher efficiency, less space, and smaller crews. This left a lot of room for the old brewery displays for the tourists! Yay!
We toured the upper levels and the old masing, fermenting, and bottling equipment. In the attic, we walked through a huge copper coolship, just like the one in Cantillon. These beers used to be cooled and inoculated with yeast in these big open vats, but now they use carefully-bred yeast strains to create a more consistent product (http://iowa2ireland.blogspot.nl/2014/09/bruges-de-halve-maan-brewery.html).





Uiteraard is het mogelijk om hier een rondleiding te volgen. Men laat je zien hoe het brouwproces hier te werk gaat onder begeleiding van een gids. Elk heel uur vinden de rondleidingen plaats. De rondleidingen duren ongeveer 45 minuten en worden afgesloten met het proeven van een Brugse Zot (www.youropi.com/nl/brugge/activiteiten/brouwerij-de-halve-maan-8865).

Zelfs de Vlaamse regering bezocht de  brouwerij:





Je vindt Brouwerij De Halve Maan aan het Walplein 26 in Brugge.... Heb je geen zin in een rondleiding van een uur, maar wil je wel de sfeer van de brouwerij meemaken? Dat kan! De Halve Maan heeft buiten een erg leuk terras en binnen een geweldige taverne. Hier kun je gezellig zitten voor een hapje en een drankje. Leuk feitje! Een Brugse Zot is bij de brouwerij een stuk goedkoper dan in de rest van Brugge. Bijkomend voordeel is dat het bier hier ongefilterd uit de tank wordt getapt, heerlijk! (https://maudgeniet.wordpress.com/2014/07/29/hotspot-brouwerij-de-halve-maan/)

SABMiller neemt Grolsch over

$
0
0
Op 25 november 2007 is te lezen over de overname van Grolsch door SABMiller op www.bierburo.nl/Bierburo/Bierlog_2007/Artikelen/2007/11/25_SABMiller_neemt_Grolsch_over.html. Nu 10 jaar later was op dit blog te lezen over de overname van SABMiller door AB/InBev en opnieuw de verkoop van Grolsch.


Het grootste biernieuws van deze week is de overname van Grolsch door SABMiller, het grootste bierconcern van de wereld. Hierdoor wordt Grolsch opgenomen in een bierfamilie van bijna 200 verschillende merken, die loopt van Aguila uit Colombia tot Zubr uit Polen. SABMiller is in belangrijk deel van de wereld sterk vertegenwoordigd. Alleen in West Europa was de brouwerij nog nauwelijks actief. 
Ondanks de enorme lijst merken die onder de paraplu van SABMiller gebrouwen worden, is het lijstje grote merken beperkt. SABMiller noemt zelf maar vier ‘international brands’. Dit kwartet is de top van het wereldconcern en het zijn alle vier bieren van het pilsenertype. De uitspraken van topman Graham Mackay duiden erop dat Grolsch in dat illustere rijtje wordt opgenomen. Tijd om eens te proeven met welke concurrentie Grolsch straks in het eigen SABMiller-huis te maken heeft.
(www.bierburo.nl/Bierburo/Bierlog_2007/Artikelen/2007/11/25_SABMiller_neemt_Grolsch_over.html) vervolgens worden Castle Lager, Miller Genuine Draught, Peroni Nastro Azzurro en Pilsner Urquell beschreven, waar Grolsch prima bij past.


Nog geen 10 jaar later wordt SABMiller overgenomen en het merk alweer verkocht...

Geen succesverhaal
SABMiller kocht Grolsch in 2008 voor ruim 800 miljoen euro, met de bedoeling het Nederlandse biermerk internationaal sterk te laten groeien, maar dat is nooit echt een succes geworden. Grolsch boekte destijds 70 procent van de omzet op de Nederlandse thuismarkt en in Groot-Brittannië.
RTL Z berekende dat de winst over 2015 met bijna een derde was gedaald (www.rtlnieuws.nl/economie/home/hollands-bier-japanse-handen-grolsch-verkocht-aan-asahi).

Biercombinatie AB Inbev-SABMiller doet nog in het eerste kwartaal van het nieuwe jaar Grolsch van de hand.
Volgens bronnen wordt vrijdag contact opgenomen met potentiële kopers van het merk en moet er binnen drie maanden een akkoord zijn. Datzelfde geldt voor het Italiaanse biermerk Peroni.
Eerder deze maand werd bekend dat Peroni en Grolsch officieel in de etalage werden gezet om toestemming te krijgen voor de geplande fusie.
De verwachting is dat de merken samen tot wel 1,8 miljard euro kunnen opleveren. Door de fusie van AB Inbev en SABMiller ontstaat 's werelds grootste bierbrouwer, op afstand gevolgd door Heineken.
Onder de gegadigden om Grolsch en Peroni over te nemen bevinden zich volgens de bronnen investeerders KKR en Bain Capital. Ook wordt een gezamenlijk bod van Heineken en Carlsberg als optie genoemd, evenals een overname door het Japanse Asahi Group of het Spaanse Mahou-San Miguel (www.nu.nl/beurs/4184987/grolsch-binnen-drie-maanden-verkocht.html).
(www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/70448/grolsch-verkocht-aan-japans-asahi-1)

Is Grolsch interessant voor Heineken?
Nee. Heineken wordt na de samensmelting van de huidige nummers één en twee op de wereldbiermarkt de nieuwe nummer twee. Maar Heineken kan Grolsch helemaal niet overnemen. De bierbrouwer is in Nederland al zo groot, dat de overname van Grolsch zou stuiten op bezwaren van kartelwaakhond ACM. Bovendien heeft Heineken méér dan genoeg pilsmerken in portefeuille (www.rtlnieuws.nl/economie/home/oprichtersfamilie-koopt-grolsch-niet-terug).

Kan oprichtersfamilie De Groen Grolsch terugkopen?
Dat is onwaarschijnlijk. Toen Grolsch in 2007 werd verkocht aan SABMiller was de beursgenoteerde Nederlandse brouwer nog voor 36 procent in handen van de oprichtersfamilie. Dat betekent dat ‘slechts’ een derde van de totale overnamesom van ruim 800 miljoen euro bij de familie terecht kwam. Dat is niet genoeg om héél Grolsch te kunnen kopen (www.rtlnieuws.nl/economie/home/
oprichtersfamilie-koopt-grolsch-niet-terug).

3,1 miljard geboden voor Grolsch en Peroni
De Japanse bierbrouwer Asahi biedt 3,1 miljard euro voor Grolsch en Peroni. Dat meldt de Japanse zakenkrant Nikkei woensdag. Asahi is daarmee een serieuze kandidaat voor overname (www.tubantia.nl/regio/enschede-en-omgeving/enschede/3-1-miljard-geboden-voor-grolsch-en-peroni-1.5712783).




Biergigant SAB Miller heeft Grolsch verkocht aan het Japanse concern Asahi. De Japanners kopen naast Grolsch ook de merken Peroni en Meantime. Asahi betaalt 2,6 miljard euro.
...
Vakbond FNV heeft eerder van de directie gehoord dat de overname geen gevolgen heeft voor de werkgelegenheid. "Maar we hebben nog niet gehoord wat de plannen van Asahi zijn met Grolsch", zegt FNV-bestuurder Jan Verhoeven. "Dat willen we nu toch wel horen."
Asahi is de grootste bierbrouwer van Japan met vorig jaar een omzet van omgerekend 14,4 miljard euro.
Grolsch, opgericht in 1615, was bijna 400 jaar zelfstandig. In 2008 werd het bedrijf opgekocht door het Zuid-Afrikaanse SAB Miller, dat het bedrijf dus nu weer doorverkoopt. Vorig jaar vierde Grolsch het 400-jarig bestaan (http://nos.nl/artikel/2100097-grolsch-verkocht-aan-japanse-brouwer.html).
(www.ad.nl/economie/grolsch-verkocht-aan-japans-asahi~a7b40d5d/)



De overname kan alleen niet doorgaan als de mededingingsautoriteiten geen groen licht geven voor de fusie tussen de biergiganten.
Maar niets lijkt die samengang nu nog in de weg te staan. Om toestemming te krijgen voor de fusie moest SABMiller namelijk een aantal merken afstoten. Grolsch wordt daarom samen met Peroni en Meantime verkocht.
Asahi koopt de drie brouwers voor in totaal 2,55 miljard euro (www.rtlnieuws.nl/economie/home/hollands-bier-japanse-handen-grolsch-verkocht-aan-asahi).


Na 400 jaar verlaat Grolsch Nederland
Het Nederlandse biermerk Grolsch dat in 1615 voor het eerst werd gebrouwen, wordt samen met de handelsmerken Peroni en Meantime overgenomen door het Japanse drankenconcern Asahi. Zo vermelden De Klok Dranken en Grolsch in een brief naar horecaondernemers.... De merken en organisaties van Koninklijke Grolsch NV (inclusief De Klok Dranken), Birra Peroni, Miller Brands UK, de Meantime Brewing Company en het Franse verkoop- en marketingkantoor van SABMiller zijn in dit bindende bod inbegrepen.... Zuid-Afrikaanse SABMiller
Sinds 2008 is Grolsch in handen van SABMiller, van origine een Zuid-Afrikaanse brouwerij en inmiddels een van de grootste brouwerijen ter wereld. Het concern heeft circa 69.000 werknemers in dienst over meer dan 80 landen.
Japanse Asahi Group Holdings
Het voormalige Asahi Breweries gaat sinds 2011 verder onder de handelsnaam Asahi Group Holdings. Bier en de andere alcoholische dranken zijn nu ondergebracht in Asahi Breweries. Dit is het oudste en grootste onderdeel van de holding. Het drankenconcern had in 2014 een marktaandeel van 38% in Japan (www.horecagroningen.nl/nieuws/na-400-jaar-verlaat-grolsch-nederland/).

Asahi ziet in de overname van de Europese bierlabels een kans om te groeien, wat in het sterk vergrijzende Japan niet eenvoudig is. Overzeese activiteiten moeten voor het brouwconcern uit Tokio een tweede groeimotor worden. Straks kan Asahi zijn eigen Super Dry Beer verkopen via de distributiekanalen van Grolsch en Peroni (https://fd.nl/ondernemen/1148514/abinbev-akkoord-met-bod-op-grolsch-en-peroni).

Amerikanen drinken meer ambachtelijke bier dan Budweiser (al sinds 2014?)

$
0
0

Soms blijk ik gewoon nieuws mis te lopen...

Ik dacht altijd dat micro een kleine niche was ten opzichte van macro, maar bovenstaande grafiek toont iets anders!

Theophilus Sérgio Soares Jr.. plaatste het ding op 25 november 2014 op www.lupulento.com.br/2014/11/americanos-ja-bebem-mais-cerveja-artesanal-que-budweiser/.

Aan de ene kant, deze grafiek is een herinnering dat Brew is nog steeds een niche, maar groeit. Volgens de Brewers Association , de ambachtelijke labels maken ongeveer 14% van de Amerikaanse biermarkt. Neem wat als Allagash , Lagunitas , Dogfish Head en alle andere kleine brouwerijen, voeg het bij elkaar en ze nauwelijks verkopen meer dan de derde meest populaire merk in Amerika.
Bovendien, het is ook een zeer duidelijk bewijs van het verval van Budweiser, die vandaag de dag is in feite een bier zonder doel. Twintig jaar geleden, toen de Amerikanen waren minder bewust over hun gezondheid en had meer homogene smaken, de verkoop aan een massamarkt,  Lager "gedifferentieerde" gericht op het aantrekken een zo breed mogelijk publiek te maken veel zin, maar is nu een merk zonder natuurlijke publiek, met uitzondering van de oudere Amerikanen die drinken Bud uit gewoonte en misschien een nostalgisch gevoel van merkentrouw. Als het gebeurt in Brazilië.
Een ander belangrijk aspect van één 's AmBev is dat 44% van de Amerikanen in de leeftijd 21 tot 27 jaar oud niet regelmatig drinken  Budweiser .
De reuzen pas op!
Bron:  Wall Street Journal
(www.lupulento.com.br/2014/11/americanos-ja-bebem-mais-cerveja-artesanal-que-budweiser/)

November biernieuws deel 3 van 2016

$
0
0
Blokken, levertraan en Hoegaarden
De schepen van Hoegaarden is boos op Ben Crabbé van het bekende TV-spelletje Blokken
https://www.facebook.com/studiobrussel/videos/10155390605533056/
De voormalige drummer van De Kreuners en Pas de Deux (van het Eurovisiesongfestival 1983) presenteert sinds 5 september 1994 het televisiespel Blokken (zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Ben_Crabb%C3%A9). Het spel wordt gespeeld met twee kandidaten en bestaat uit drie rondes en een finale. Centraal staat het blokkenbord (gebaseerd op Tetris). De kandidaat krijgt, afhankelijk van de ronde, per goed antwoord op een vraag een aantal blokjes. Een horizontale lijn levert 50 punten op (https://nl.wikipedia.org/wiki/Blokken_(televisieprogramma)).

AB InBev promoot Radlers ten koste van Hoegaarden
AB InBev verschuift in Europa het promotiebudget voor de witbieren van Hoegaarden naar de laag- en niet-alcoholische Radlers.
Radler is een drank die voor de helft uit bier en voor de helft uit limonade bestaat. Het is dus eigenlijk een frisfrank met alcohol. En een aanslag op onze biercultuur.
AB InBev blijft wel onverminderd investeren in de brouwerij van Hoegaarden.  Het totale marketingbudget voor de bieren blijft even hoog. “In tegenstelling tot enkele Aziatische landen en Rusland merken we dat de verkoop van het witbier in Europa stabiel blijft. Dat is in tegenstelling tot de laag- en niet-alcoholische Radlers die wel aan een grote opmars bezig zijn”, zegt woordvoerder Korneel Warlop.
“In ons land hebben die Radlers een enorm potentieel. Omdat AB InBev altijd kijkt naar groei hebben we beslist om op vlak van marketing voor de Hoegaarden de klemtoon te leggen op Radler.” (https://bierflash.wordpress.com/2016/11/25/succes-van-radlerbieren-gaat-ten-koste-van-hoegaarden/)

Hallo Nederland
Er is een toenemende interesse voor speciale bieren. Dit is ook terug te zien in de trend om bieren in te kopen en dan voor lange tijd te laten rusten. Hoe langer de drank wordt bewaard, hoe beter de smaak wordt (www.omroepmax.nl/hallonederland/uitzending/tv/hallo-nederland-donderdag-17-november-2016/).

Oh oh Zon Zee Zuipen Ziekenhuis
Toegegeven, eerst dacht ik dat Grolsch wat zat te zaniken toen ik las dat ze boos waren op RTL 5 en het programma “Oh Oh, daar gaan we weer”. Nu heb ik een aflevering gezien, en het daaropvolgende “Zon, Zuipen, Ziekenhuis” – niet alleen begrijp ik Grolsch nu heel goed, en waarom zitten de makers hiervan niet allang achter slot en grendel? Dat zou namelijk helemaal geen gek idee zijn!
...
Er is hierbij sprake van onomwonden uitlokking: de omroep selecteert de kandidaten (waarbij lekkere lijven positief meetellen en intelligentie onverbiddelijk leidt tot afwijzing), huurt en betaalt reis en verblijf voor de hoofdpersonen en laat ze vervolgens allemaal avonturen beleven. Daarbij betaalt de omroep alle boodschappen: pizza en drank, veel drank, en ook het zakgeld voor het stappen – nog meer drank. De katten worden, kortom, op het spek gebonden en dan is het niet gek dat ze vervolgens – na door de omroep zorgvuldig te zijn opgehitst – elkaar beklimmen en aflebberen om vervolgens over hun nek te gaan. Schandelijk natuurlijk, zeker als je weet dat industrie en overheid er samen alles aan doen om alcoholmisbruik te temperen. Nee, dan RTL 5: die moedigt alcoholmisbruik niet alleen aan maar faciliteert het zelfs, ten bate van de kijkcijfers.
...
Dit is wat Peter van der Vorst over de klacht van Grolsch zegt: “Ik vind het lastig, moet ik eerlijk zeggen. Als je het programma kijkt, ligt de focus wel heel erg op het zuipen en het feestvieren. Je ziet kotsende mensen. Dat is niet per se reclame voor zuipen als je ziet wat er met die mensen gebeurt.” RTL brengt nou eenmaal in beeld hoe jongeren feestvieren, aldus Van der Vorst.
Sterker: na het verzoek van Grolsch en Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA) om met het programma te stoppen merkte hij op dat “STIVA misschien eerst eens naar zichzelf moet kijken, ik vind dat de alcoholbranche zélf veel meer zou moeten doen. Ik maak het programma Verslaafd en daar zie ik wat voor ellende alcoholverslaving kan aanrichten. Het enige wat de alcoholbranche doet is wat kleine logootjes op een bierblikje. Bij pakjes sigaretten staan er verschrikkelijke foto’s op. Dat moet je dan ook bij bier en wijn doen.” (www.mylifewithbeer.nl/ohim-geef-rtl-5-een-uitzendverbod-en-peter-van-der-vorst-een-forse-taakstraf/)

Wacht even, stlt Van der Vorst voor om foto's van kapotte levers en dodelijke auto-ongelukken op flesjes bier te zetten? Eigenlijk is het wel raar, om in al die feestprogramma's te laten zien dat bij uitgaan overmatig drankgebruik hoort en dan vervolgens de alcoholbranche zelf beszchuldigen??

Growler
Via de shop van de Stadsbrouwerij De Koninck kan je een authentieke De Koninck growler in huis halen. Een growler is een hervulbare glazen kan van 1 liter die je laat vullen met bier, what else. Liefst van al de craftbieren van stadsbrouwerij De Koninck, uiteraard (https://bierflash.wordpress.com/2016/11/04/serveer-vers-bier-via-de-de-koninck-growler/).

KBC wordt CRAFT
Het is 3 maart 2003 als 32 kleine brouwers het Klein Brouwerij Collectief, kortweg KBC, oprichten. Constant Keinemans start als penningmeester. Hij is de kartrekker. Samen met collega-bestuursleden en alle leden neemt hij de uitdaging aan de kleine brouwers goed op de kaart te zetten. “Aanvankelijk werden we nauwelijks serieus genomen. We hebben met z’n allen heel hard geknokt om iets goed neer te zetten. Vandaag telt het KBC 155 leden en binnen de bierwereld is het KBC zeer zeker een club die gehoord en gezien wordt. Dat hebben we toch mooi bereikt!”, aldus de langstzittende voorzitter in de KBC-geschiedenis.
Gevraagd naar de hoogtepunten de afgelopen dertien jaar blijft het even stil. “Pfoeh, dat zijn er zoveel geweest. Denk aan de enorme groei van het aantal leden, of de prachtige bier-kaas brochure, de Open Brouwerijdagen, de Week van het Nederlandse Bier. Als ik één moet uitlichten dan is het toch de hygiënecode. Dit is een project dat Fer Kok, brouwer van De Prael en ik hebben getrokken. Elk levensmiddelenbedrijf heeft een hygiënecode nodig. Dat is lastig en ingewikkeld en vergt veel tijd. Wij hebben een hygiënecode opgesteld, die geschikt is voor alle kleine brouwers. Daarmee hebben we onze leden echt ontzorgd.”
Het zit al in de naam besloten: het Klein Brouwerij Collectief. “Ja, het is een echt collectief. Er is veel saamhorigheid en we doen veel voor elkaar en met elkaar. Dat is basis van onze club. We zijn begonnen om de kleine brouwers op de kaart te zetten. Hun belangen moesten gehoord worden. Die fase hebben we nu achter ons. Het is nu aan de jonge generatie om het Klein Brouwerij Collectief de volgende fase in te leiden, waarbij verdere professionalisering belangrijk is.”
Constant Keinemans heeft afscheid genomen tijdens een drukbezochte algemene ledenvergadering van het Klein Brouwerij Collectief in het proeflokaal van de Brouwerij Vandeoirsprong in Oirschot. De nieuwe voorzitter is Michel Ordeman, bekend van Jopen Bier uit Haarlem. Dat was voor niemand verrassing. “We hebben hier geruime tijd naar toe gewerkt. En nu het zover is, geeft het toch nog een raar gevoel. Maar het was een onwijs mooie periode; echt onwijs!”
Keinemans blijft achter de schermen actief als adviseur. Daarnaast runt hij het succesvolle bedrijf Brouwtechniek, dat bierbrouwers van een bierbrouwinstallatie voorziet (www.bierista.nl/actueel/constant-keinemans-draagt-stokje-over-aan-michel-ordeman/).


Verbod op bierfiets? Inbreuk op vrijheid, zegt exploitant
Per 1 januari is de zogeheten bierfiets verboden in de Amsterdamse binnenstad. Het verbod is ingesteld vanwege aanhoudende overlast en geluidshinder in smalle straten. Vier bierfiets-exploitanten willen dat het verbod van tafel gaat. Vandaag staan zij voor de rechter.
Ard Karsten, een van de exploitanten, rijdt met vier bierfietsen, meestal in het weekend. Hij vindt dat overlast niet de reden moet zijn om de groepsfiets te verbieden, die kun je immers beperken. "Op wiens rechten en vrijheden maakt de groepsfiets dan eigenlijk inbreuk? De gemeente kan niet zomaar iets verbieden omdat mensen het vervelend vinden."
De gezelligheid op de groepsfietsen leidt vaak tot zure gezichten van omstanders. De rijdende kroegen met lallende (meestal) toeristen leiden volgens voorstanders van het verbod tot geluidsoverlast, verkeersopstoppingen en soms zelfs ongelukken. De discussie rond de bierfiets houdt de gemoederen al jaren bezig.
Vorig jaar werden er 6000 handtekeningen verzameld om een einde te maken aan de trap-bars. En jaren eerder, in 2004, zat Karsten zelfs al met de gemeente om de tafel. Er werden afspraken gemaakt om de overlast zoveel mogelijk te beperken.
"Dat was een traject van een jaar, we gingen toen helemaal met de billen bloot. We hebben toen van alles gedaan, het aantal klachten is toen ook meer dan verminderd. Als je van 52 klachten naar 19 gaat en de burgemeester maakt nu na zoveel jaar alsnog zo'n besluit, dan denk ik: waar gaat het nou over?"... "Vrijheid is het uitgangspunt. De gemeente en de burgemeester zijn verbonden aan de wet. En de wet biedt geen enkele basis om de groepsfiets op deze manier te verbieden." (http://nos.nl/artikel/2144422-verbod-op-bierfiets-inbreuk-op-vrijheid-zegt-exploitant.html)

Mooi, hoe zo'n kop dan op het einde wordt genuanceerd met dat 'zegt exploitant'. Wat is nu die uitspraak geweest dan?

Jopen is de beste
Op maandag 21 november 2016 werden tijdens de Horeca Expo in Gent de winnaars van de Brussels Beer Challenge 2016 bekend gemaakt. Craft bierbrouwerij Jopen uit Haarlem werd de meest bekroonde Nederlandse brouwerij en mocht vier medailles mee naar huis nemen. Jopen Mooie Nel IPA, internationaal bekend als Jopen North Sea IPA, werd bekroond met goud en bestempeld als European Revelation. De titel European Revelation staat voor Europa’s beste (www.biermagazine.nl/bier/22/844/jopen_mooie_nel_ipa_verkozen_tot_europa_s_beste.html).

Bavaria in Amerika
Bavaria kondigt de overname van Latis Imports aan, een Amerikaanse importeur van Belgische speciaalbieren. Bavaria hoopt met deze overname een naam voor zichzelf te maken in de VS.
Latis importeert momenteel Belgische bieren zoals Palm en Rodenbach en zal nu een breder aanbod van biermerken naar de Amerikaanse markt brengen, waaronder Hollandia en Claro uit het brede Bavaria-aanbod.
Peer Swinkels, Chief Commercial Officer van Bavaria zegt: “Bavaria kondigt met trots de overname van Latis Imports aan, waarmee we aanzienlijk lokale aanwezigheid hebben in de Verenigde Staten, een land dat bekend staat om zijn sterke biercultuur en zijn waardering voor speciaalbieren (www.biernet.nl/nieuws/bavaria-zet-volgende-stap-binnen-de-vs).
Grolsch geeft winterseizoen een eigen bier
Grolsch brengt een nieuw bokbier op de markt: Grolsch Winterbok, met de zachtzoete kruidige smaak van honing en speculaas. Deze Winterbok betreft een speciale editie bokbier die uitsluitend de komende wintermaanden verkrijgbaar is. Met deze Winterbok geeft Grolsch nu ook het winterseizoen een eigen bier. Want wat het weer de komende maanden ook is, het is weer… om te genieten.
De smaak van de winter

Grolsch Meesterbrouwer Guy Evers: “Ik heb me laten inspireren door de typerende smaken van het winterseizoen. Deze Winterbok kenmerkt zich dan ook door een volle smaak met tonen van honing, kaneel, gember en kruidnagel. Het heeft een toegankelijk karakter en een zachte geur. Net als de andere Grolsch bokbieren wordt Winterbok traditioneel ondergistend gebrouwen.” Grolsch Winterbok is een koperkleurig bokbier dat zich door de uitgesproken smaak goed laat combineren met ambachtelijke beenham, zoete desserts en rijpe kazen (www.biermagazine.nl/bier/22/843/grolsch_geeft_winterseizoen_een_eigen_bier.html). Toch doet het mij denken dat ze zijn geïnspireerd door het winterbier van Warsteiner...

Grolsch gaat bier van Asahi brouwen
De nieuwe eigenaar van Grolsch, het Japanse Asahi, wil graag vanaf 2018 Asahi Super Dry gaan brouwen bij Grolsch in Enschede. Dit merk wordt op dit moment in zo'n zeventig landen verkocht.
Het Japanse Asahi gaat vanaf 2018 zijn bekendste bier, Super Dry laten brouwen door Grolsch. De brouwerij is de enige productielocatie van Asahi in Nederland. Super Dry is momenteel verkrijgbaar in ongeveer zeventig landen en is in Zuid-Korea zelfs populairder dan Heineken (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-gaat-bier-van-asahi-brouwen).  Ik ben benieuwd wanneer we Asahi Super Dry in de supermarkt zien....


Heineken's 'When you drive, Never drink' commercial wint STIVA TV AWARD 2016
Op 18 november is de STIVA TV Award 2016 toegekend aan de tv commercial ‘When You Drive, Never Drink’ van Heineken.
Voormalig Formule 1 coureur Sir Jackie Stewart speelt de hoofdrol in deze Heineken-reclame (www.biernet.nl/nieuws/heinekens-when-you-drive-never-drink-commercial-wint-stiva-tv-award-2016).

Bier van regen wint ASNprijs
Hemelswater is één van de winnaars van de negende ASN Bank Wereldprijs. Deze zomer begonnen Joris Hoebe en Wietse Visser met het maken van bier van regen en nu al worden er per week 3000 biertjes gemaakt (www.biermagazine.nl/bier/22/841/bier_van_regenwater_wint_asn_bank_wereldprijs.html).


PUNK IPA

$
0
0

Het Schotse IPA heeft weer een fijne IPA afgeleverd in dit blauwe flesje. Het ruikt naar hop, een sterke hopgeur. De kleur is koperkleurig en het schuim is wit.


In de woorden van de brouwerij een 'bier met vanzelfsprekende tegenstrijdigheden'. Dit bantam gewicht van de bierwereld is verbluffend delicaat: een wit-gouden gloed, een licht fruitg aroma waarin je lychee, kiwi en passievrucht kunt vinden maar allen schurken aan tegen de balans met kers en aardbei.<br> Laat je echter niet foppen door dit bier: terwijl het sloksgewijs naar binnen glijdt ontpopt het zich als een wolf in schaapskleren en laat het zijn tanden zien. Plots laat de intense hopbitterheid zich gelden, en dat voegt weer een geheel nieuw niveau van smaakharmonie en balans toe. <br>Een uitzonderlijk spannend bier, anders dan de tegenwoordige Amerikaanse evenknieen, maar toch en vooral een goed gebalanceerde bier ervaring! Het heeft een alcoholvolume van 6% (www.bierenzo.nl/brewdog-punk-ipa).

Het bier is geen 6%, maar 5,6%!? Waarschijnlijk is het dus in alcohol-% verlaagd?

BrewDog Punk IPA (5.6%)
Brewed by BrewDog
Style: India Pale Ale (IPA)
Ellon, Aberdeenshire, Scotland
Serve in Shaker, Tulip
 ABV: 5.6%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Bottle, keg and can.
Ingredients: Extra Pale Malt; Chinook, Ahtanum, Amarillo, Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin hops. IBUs 45
This fresh, full flavour natural beer is our tribute to the classic IPAs of yester-year. The post modern twist is the addition of amazing fruity hops giving an explosion of tropical fruit flavours and a sharp bitter finish (www.ratebeer.com/beer/brewdog-punk-ipa-56/135361/).


younghomer (7) - East Sussex, ENGLAND - JUN 16, 2016 does not count click to see why this rating of BrewDog Punk IPA (5.6%) does not count
The first thing that hits you is the intense aroma of berries and tropical fruits. I’m not usually one for sweet beverages. My first impression is "too sweet." The taste is a nice blend of berries and tropical fruits but balanced by biscuits and hops. Overall I’m impressed and I’m suprised it’s 5.6% because it tastes like less (www.ratebeer.com/beer/brewdog-punk-ipa-56/135361/).

redbeered (54) - GREECE - JUN 14, 2016
bottle: a friend introduced me to punk some years ago and started me on my craft beer journey.....it still stands out in my mind....I love the pale colour and the amazing punch of tropical fruit in the aroma that gives way to more subtle floral and pine notes ...think of a tropical fruit and its got it ...I live in Greece and we have a lot of loquats and I kind of think punk smells of loquats....maltiness present....great mouth feel ...and a brilliant strong but rounded bitter finish...perfect for beach ...after a swim when you got that saltiness in your mouth (www.ratebeer.com/beer/brewdog-punk-ipa-56/135361/).


THE BEER THAT BEGAN A REVOLUTION.
Our scene-stealing flagship is an India Pale Ale that has become a byword for craft beer rebellion; synonymous with the insurgency against mass-produced, lowest common denominator beer. Punk IPA charges the barricades to fly its colours from the ramparts – full-on, full-flavour; at full-throttle.
Layered with new world hops to create an explosion of tropical fruit and an all-out riot of grapefruit, pineapple and lychee before a spiky bitter finish, this is transatlantic fusion running at the fences of lost empires.
Nothing will ever be the same again.
BREW SHEET
ABV:5.6%
OG:1056
IBU's:35
Malts:Extra Pale
Hops:Chinook, Ahtanum, Amarillo, Cascade, Simcoe, Nelson Sauvin

Maar wat bedoelen ze nu? Punk? Postmoderne klassieker?

This 5.6% trans-atlantic fusion IPA is light golden in colour with tropical fruits and light caramel on the nose. The palate soon becomes assertive and resinous with the New Zealand hops balanced by the biscuit malt. The finish is aggressive and dry with the hops emerging over the warming alcohol.
This fresh, full flavour natural beer is our tribute to the classic IPAs of yester-year. The post modern twist is the addition of amazing fruity hops giving an explosion of tropical fruit flavours and a sharp bitter finish (www.brewdog.com/item/16/BrewDog/Punk-IPA.html).

Wat tropisch fruit of hopbitterheid voor postmoderne draai aan een IPA geven weet ik niet. Ik heb ok eens een grapefruit IPA op en ik vond die ook zeer goed smaken. Vond dat erg passend en niet een stijlbreuk met de grote verhalen van IPA's...

Het postmoderne heb ik hier al eens eerder behandeld.

Postmodernisme is een stroming in de filosofie en de kunst die gezien wordt als een reactie op het modernisme. Deze reactie is complexer en minder radicaal dan die van het modernisme op de tijd daarvoor, omdat er fundamenteel aan een waarheid wordt getwijfeld.
Het meest in het oog springende kenmerk van de stroming is het in twijfel trekken van lang gekoesterde begrippen als waarheid en - romantische - authenticiteit. ...Het probleem met de term postmodernisme is dat theoretisch alles, elke vorm van kunst die na het modernisme kwam, postmodern is (http://nl.wikipedia.org/wiki/Postmodernisme).

The postmodern man has an identity crisis and since he can’t rely on objective truth where must he go? He must go to the subjective and build his identity around it. Nick Hornby’s book (and later movie) High Fidelity puts it “Dick and Barry and I agreed that what really matters is what you like, not what you ‘are’ like.” The three characters in agreement all work together at a record store and use likes and dislikes of specific artist and albums as means of identification for themselves and others  (www.hunterdonbrewing.com/postmodernity-and-craft-beer-by-drew-sewall/).

Volgens mij komt dat postmoderne er in bierland op neer dat je een bierstijl pakt en daar iets anders bij doet, zoals hop? En wat is dat voor punk? Wat is punk?

The Ramones stonden volgens mij als een van de pioniers van deze muziekstroming vooraan en hebben nu een eigen bier.

Punk of punkrock is een ruwe vorm van rockmuziek die opkwam in de tweede helft van de jaren zeventig van de twintigste eeuw. Oorspronkelijk een zowel muzikaal als sociaal verschijnsel dat zich in de periode 1976/1977 manifesteerde als een reactie op de uit-ontwikkelde, van haar bronnen en milieu vervreemde, gekunstelde popmuziek en haar wezen als breed geaccepteerd onderdeel van industrie en samenleving. Gekoppeld aan de bij een nieuwe generatie jongeren behorende sociale onvrede in het door traditioneel klassenbewustzijn en economische teruggang geteisterde Engeland, uit deze reactie zich in muziek die, net als in 1955 en 1963, uitgaat van haar meest simpele vorm: rock-'n-roll. In de periode 1977-1980 werd punk de meest zichtbare jeugdsubcultuur in het Verenigd Koninkrijk en in de meeste westerse grootstedelijke centra (met name Londen, Los Angeles en Melbourne) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Punk_(muziek)).

Punks (in het Nederlands ook wel: 'punkers') waren niet de eersten die hun walging vertaalden in provocatief absurdisme. Het verschijnsel draagt kenmerken van dadaïsme en situationisme, maar vindt dankzij de massamedia een veel groter publiek. In muzikaal opzicht wordt voor het ontstaan van de punk vaak verwezen naar de protopunk bands MC5, Ramones, Iggy Pop & The Stooges, Velvet Underground, Patti Smith en Jonathan Richman & The Modern Lovers.
In 1970 brengt Nick Tosches het woord punk voor het eerst in verband met luidruchtige popmuziek. Hij doet dat in een artikel voor het Amerikaanse muziektijdschrift Fusion, getiteld The Punk Muse: The True Story of Protopathic Spiff Including the Lowdown on the Trouble-Making Five-Percent of America's Youth.
Mede dankzij de Engelse kunstenaar-broekenverkoper-mediamanipulator Malcolm McLaren verwijst de term vanaf 1976 naar een stroming binnen de jongerencultuur ..... Als reden voor het succes van de punk worden vaak de sociale omstandigheden in het Verenigd Koninkrijk genoemd (stakingen, werkloosheid en dergelijke). Het optimisme van de hippiegeneratie heeft voor veel jongeren afgedaan. Ze voelen zich genegeerd en niet serieus genomen. Punk is een uitlaatklep voor dergelijke frustraties. Zonder enige kennis van muziekachtergronden beginnen veel jongeren een bandje. Punkliedjes bestaan zelden uit meer dan drie verschillende akkoorden. De zang is hard. De punks dragen gescheurde kleding en tightpants (strakke broek) en gebruiken scheermesjes en veiligheidsspelden als sieraden.
Nadat Johnny Rotten begin 1978 de Sex Pistols verliet, raakten de veiligheidsspelden al snel uit de mode en werd de betekenis van de pure punk als muzieksoort gemarginaliseerd. Toch bleef de stroming nog jarenlang invloedrijk op het gebied van mode, popmuziek en grafische vormgeving.
Onder de noemer new wave bepaalt de mentaliteit van de punks nog jaren het gezicht van de Britse en Amerikaanse popmuziek.
Sinds het begin van de jaren 90 kent de punkmuziek weer een opleving: onder invloed van de Amerikaanse grunge leefde in Groot-Brittannië de belangstelling voor de oude punkmuziek weer op (https://nl.wikipedia.org/wiki/Punk_(muziek)).


Punk rock (or simply punk) is a rock music genre that developed between 1974 and 1976 in the United States, United Kingdom, and Australia. Rooted in garage rock and other forms of what is now known as protopunk music, punk rock bands rejected perceived excesses of mainstream 1970s rock. Punk bands typically use short or fast-paced songs, with hard-edged melodies and singing styles, stripped-down instrumentation, and often political, anti-establishment lyrics. Punk embraces a DIY ethic; many bands self-produced recordings and distributed them through informal channels (https://en.wikipedia.org/wiki/Punk_rock).

Protopunk.
Debut albums by two Michigan-based bands that appeared in 1969 are regarded as the central protopunk records. In January, Detroit's MC5 released Kick Out the Jams. "Musically the group is intentionally crude and aggressively raw," wrote critic Lester Bangs in Rolling Stone. "Most of the songs are barely distinguishable from each other in their primitive two-chord structures. You've heard all this before from such notables as the Seeds, Blue Cheer, Question Mark and the Mysterians, and the Kingsmen." That August, the Stooges, from Ann Arbor, premiered with a self-titled album. According to critic Greil Marcus, the band, led by singer Iggy Pop, created "the sound of Chuck Berry's Airmobile—after thieves stripped it for parts". The album was produced by John Cale, a former member of New York's experimental rock group the Velvet Underground. Having earned a "reputation as the first underground rock band," the Velvet Underground inspired, directly or indirectly, many of those involved in the creation of punk rock (https://en.wikipedia.org/wiki/Punk_rock#Protopunk).

Between the late 16th and the 18th centuries, punk was a common, coarse synonym for prostitute; William Shakespeare used it with that meaning in The Merry Wives of Windsor (1602) and Measure for Measure (1623). The term eventually came to describe "a young male hustler, a gangster, a hoodlum, or a ruffian". As Legs McNeil explains, "On TV, if you watched cop shows, Kojak, Baretta, when the cops finally catch the mass murderer, they'd say, 'you dirty Punk.' It was what your teachers would call you. It meant that you were the lowest." The first known use of the phrase punk rock appeared in the Chicago Tribune on March 22, 1970, attributed to Ed Sanders, cofounder of New York's anarcho-prankster band the Fugs. Sanders was quoted describing a solo album of his as "punk rock—redneck sentimentality". In the December 1970 issue of Creem, Lester Bangs, mocking more mainstream rock musicians, ironically referred to Iggy Pop as "that Stooge punk". Suicide's Alan Vega credits this usage with inspiring his duo to bill its gigs as a "punk mass" for the next couple of years (https://en.wikipedia.org/wiki/Punk_rock).

Dave Marsh was the first music critic to employ the term punk rock: In the May 1971 issue of Creem, ..."landmark exposition of punk rock". Later in 1971, in his fanzine Who Put the Bomp, Greg Shaw wrote about "what I have chosen to call "punkrock" bands—white teenage hard rock of '64–66 (Standells, Kingsmen, Shadows of Knight, etc.)". Robert Christgau writing for the Village Voice in October, 1971 refers to "mid-60s punk" as a historical period of rock-and-roll. Lester Bangs would use the term "punk rock" in several articles written in the early 1970s to refer to mid-1960s garage acts. In his June, 1971 piece in Creem, "Psychotic Reactions and Carburetor Dung," he wrote, "then punk bands started cropping up who were writing their own songs but taking the Yardbirds' sound and reducing it to this kind of goony fuzztone clatter. ... oh, it was beautiful, it was pure folklore, ...In several places in a 1971 article in Who Put the Bomp, Bangs refers to Britain's the Troggs and bands of their ilk as "punk." In June 1972, the fanzine Flash included a "Punk Top Ten" of 1960s albums. By that December, the term was in circulation to the extent that The New Yorker's Ellen Willis, contrasting her own tastes with those of Flash and fellow critic Nick Tosches, wrote, "Punk-rock has become the favored term of endearment  (https://en.wikipedia.org/wiki/Punk_rock).

The term "punk" was first used in relation to rock music by some American critics in the early 1970s, to describe garage bands and their devotees. By late 1976, bands such as Television and the Ramones in New York City, and the Sex Pistols, the Clash, and the Damned in London were recognized as the vanguard of a new musical movement. The following year saw punk rock spreading around the world, and it became a major cultural phenomenon in the United Kingdom. For the most part, punk took root in local scenes that tended to reject association with the mainstream. Though originally more diverse and accepting, it evolved to create an "angry white male" punk stereotype with a "color blind" attitude.[1] An associated punk subculture emerged, expressing youthful rebellion and characterized by distinctive styles of clothing and adornment (ranging from deliberately offensive T-shirts, leather jackets, spike bands and other studded or spiked jewelry to bondage and S&M clothes) and a variety of anti-authoritarian ideologies (https://en.wikipedia.org/wiki/Punk_rock).

By the beginning of the 1980s, more faster, more aggressive styles such as hardcore (e.g. Dead Kennedys) and street punk (e.g. The Exploited) had become the predominant mode of punk rock. Musicians identifying with or inspired by punk also pursued a broad range of other variations, giving rise to post-punk and the alternative rock movement. At the end of the 20th century, punk rock had been adopted by the mainstream, as pop punk and punk rock bands such as Green Day, the Offspring and Blink-182 brought the genre widespread popularity (https://en.wikipedia.org/wiki/Punk_rock).

Hardcore is, net als new-wave, ontstaan uit de punk, maar is daarnaast ook een reactie erop, zoals ik hier al eens aanhaalde.

Grunge is een naam voor Amerikaanse gitaarrock die in de late jaren tachtig ontstond in Seattle in de Verenigde Staten. Grunge kwam voort uit de noise rock en alternatieve rock en koppelt de strakke eenvoud van de punk en indierock aan het overstuurde gitaargeluid van de heavy metal (https://nl.wikipedia.org/wiki/Grunge).

In tegenstelling tot de Britse punk, die in feite weinig meer was dan een tijdelijke, zeer succesvolle mediahype, is de Amerikaanse punk een subcultureel verschijnsel met een zeer lange geschiedenis. Deze begint al in de jaren zestig van de twintigste eeuw, toen in Amerika reeds volop garagerock werd gemaakt. Na het Britse succesverhaal werd de naam punk ook door Amerikaanse bands geadopteerd of aan hen opgedrongen... Onder invloed van het succes van de Sex Pistols in Groot-Brittannië werd vanaf het einde van de jaren zeventig van de twintigste eeuw een aantal luidruchtige bands uit New York tot het genre gerekend. Het ging om bands die eerder waren ontstaan dan de Sex Pistols. De rock-'n-rollband Ramones was het grote voorbeeld voor de New Yorkse punk. In tegenstelling tot de Britse tegenhanger wist deze Amerikaanse punk nauwelijks tot de grote media door te dringen. Het bleef een cultverschijnsel.... Aan de Oostkust kende de punk veel invloeden van andere genres, zoals de reggae, oi! en hardcore.De punk van de Amerikaanse westkust onderging directere invloeden van Britse punk. Dead Kennedys, in 1978 in San Francisco opgericht, was een punkband in de stijl van de Sex Pistols. Deze band stond aan de basis van wat in 1980 hardcore punk ging heten: snelle, keiharde muziek gespeeld door stoere mannen. Het subcultuurtje van jongeren in Californië beschouwde het als hun muziek. Suicidal Tendencies is een schoolvoorbeeld van een dergelijke band (https://nl.wikipedia.org/wiki/Punk_(muziek)).

De punkscene in Nederland valt, net als in veel andere landen, min of meer samen met de kraakbeweging en is daardoor sterk politiek georiënteerd.
Vergeleken met het Verenigd Koninkrijk, dringt het bestaan van de stroming in Nederland nauwelijks tot het grote publiek door, met uitzondering van optredens van Iggy Pop en Stranglers in het populaire televisieprogramma AVRO's Toppop. Binnen de underground ontstaat er wel een punkscene. In 1977 brengt het 1000 Idioten label de eerste Nederlands(talig)e punkplaat uit: Van Agt Casanova van Paul Tornado. Deze single werd veelvuldig op de radio gedraaid door de VPRO, die ook in het televisieprogramma Onrust! veel aandacht besteedde aan punkmuziek en -cultuur. Een van de bekendere punkbands in Nederland zijn de Heideroosjes (https://nl.wikipedia.org/wiki/Punk_(muziek)).


Punk (Engels voor tuig, schorem) verwijst sinds het midden van de jaren 70 van de twintigste eeuw naar een stroming binnen de jongerencultuur die wantrouwen tegen de grote ideologieën en de autonomie van het individu centraal stelt.
Oorspronkelijk was het zowel een muzikaal als een sociaal verschijnsel, dat zich in de periode 1976/1977 manifesteerde als een reactie op de uit-ontwikkelde, van haar bronnen en milieu vervreemde, gekunstelde popmuziek en haar wezen als breed geaccepteerd onderdeel van industrie en samenleving. Gekoppeld aan de bij een nieuwe generatie jongeren behorende sociale onvrede, met name in het door traditioneel klassenbewustzijn en economische teruggang geteisterde Engeland, uitte deze reactie zich in muziek die, net als in 1955 en 1963 uitging van haar meest simpele vorm: rock-'n-roll.
De weerzin tegen de gevestigde orde, en daarmee tegen bestaande uitgeverijen, galeries en platenmaatschappijen, had een doe-het-zelfmentaliteit tot gevolg. Een groot aantal punkers voelde zich aangetrokken tot het anarchisme vanwege het streven naar een samenleving zonder macht en autoriteit.
Punks (in het Nederlands ook wel: 'punkers') waren niet de eersten die hun walging vertaalden in provocatief absurdisme. Het verschijnsel draagt kenmerken van dadaïsme, situationisme en provo, maar vindt dankzij de massamedia een veel groter publiek (https://nl.wikipedia.org/wiki/Punk_(cultuur)).

Punk als mode betreft de kledij en accessoires die horen bij de punkcultuur.
Punkkleding is voornamelijk te herkennen aan:
-veiligheidsspelden op gescheurde shirts of broeken, maar ook door de huid als statement of sympathie.
-het gebruik van make-up op het lichaam en/of gezicht, vooral zwarte oogschaduw, maar ook andere kleuren, meestal verwijzend naar oorlogskleuren die gebruikt werden in oude tribale systemen.
-gebruik van kettingen, hangslotjes en veel studs
-het anarchieteken dat op kledingstukken wordt gestift of genaaid.
-strakke broeken met opvallende prints erop. Ze worden soms binnenstebuiten gedragen, evenals andere kledingstukken.
-leren jassen met buttons of afbeeldingen van punkbands, of met verf aangebrachte (politieke) kreten erop.
-dragen van militaire kleding, zoals de broeken en patroonbanden, het legerschoeisel, legerkisten of -Dr. Martens uit Engeland) of stevige laarzen.
-nethemden en netkousen.
-kleding met tartan, een typisch Schots ruitpatroon.
-prints van huiden van tijgers, luipaarden en dergelijke.
-verder is er ook een duidelijk verschil tussen Europese/Engelse en Amerikaanse punkklederdracht. Vooral de periode 1981-1986 was meer mainstream getint in Amerika. Vooral door de glamrock-achtergrond in Engeland en door de evolutie binnen de muziekscene.
De haardracht:
fluorescerend, zwart, wit, rood of groen geverfd haar. Vooral de hanenkammen, in het Engels Mohawk genoemd, naar het gelijknamige indianenvolk, waren populair. Verder waren ook gekleurde lokken haar en asymmetrische snit populair.
Een aantal elementen van punkkleding komt ook voor bij gothic kledij.
Punks proberen voornamelijk door hun kledingstijl te laten zien dat ze 'tegen mainstream/doorsnee zaken zijn'. Ze zetten zich af tegen de gevestigde orde en distantiëren zich van mensen die de maatschappij blindelings en klakkeloos volgen. Ze proberen daarentegen op te vallen en hun mening te uiten. Om op te vallen, is de kleding vaak erg extreem (https://nl.wikipedia.org/wiki/Punk_(mode)).


Het bier van Brewdog sluit hier op aan. Het is extreem en ze zetten zich af tegen de mainstream gevestigde orde. Maar is tegelijkertijd dat 'grote' verhaal van punk ook niet achterhaald en is dat wel echt zo 'punk'? Brewdog is een groot bedrijf geworden en heeft een hele keten aan café's. Het is zeker geen anarchie of chaos. Het is een wereldwijd brouwbedrijf... is Carlsberg e.d. ook niet zo begonnen?


Tast in het duister

$
0
0
...in het duister tasten (=er niets over weten, geen aanknopingspunten vinden)
(www.woorden.org/spreekwoord.php?woord=in%20het%20duister%20tasten,
www.mijnwoordenboek.nl/vertaal/NL/EN/duister).

Dit bier smaakt zalig. maar ruikt retronasaal zeer goor...echt waar. Het ziet er mooit uit, al is er wel veel schuim. De smaak en mondgevoel zijn goed. Sterker nog. Mondgevoel is aangenaam en de smaak is zalig. Echt waar, alleen jammer van die nare retronasale geur. Alhoewel de gewone geur van het bier is ook erg vies. Jammer!

Nogmaals, de kleur is zwart met -als je het bier tegen het licht houdt- een hint roodachtigheid erin verborgen. De eerste slok was als ervaring ge-wel-dig! Smaak is erg aangenaam en goed. Een bevoering, die vervolgens een verwachting opwekt die helaas niet kan worden waargemaakt en door de geur abrupt wordt afgevoerd. De geur is -zowel direct als retronasaal- erg vies...

Mondgevoel heeft redelijk wat koolzuur, verder een vol bier, zonder waterigheid. Het is goed vullend, geen zwakke pils. Een smaakvol bier met smaken als chocolade (?) en koffie (?). Ik kan niet echt smaken benoemen anders dan niet zoet, niet bitter, niet waterig, niet rokerig, niet vet, niet moutig? Geroosterde moutigheid misschien? Het smaakt, ook in de afdronk als een dubbel. Ja, dat is mijn mening dit is een dubbel.

Na het lezen van deze beschrijving tast u als lezer wellicht in het duister?
Laat dat nu net de naam zijn van dit bier: Düster:

(www.pinkgron.nl/krommejat/etiketten/goldenraandduster2015.jpg)

Kromme Jat Golden Raand Düster
Brewed by Stadsbrouwerij de Kromme Jat
Style: Amber Ale
Groningen, Netherlands
Serve in English pint, Shaker
COMMERCIAL DESCRIPTION
een lichtbruin ongefilterd bier van 7%, gebrouwen met 3 soorten mout, bitter van smaak, mooi doordrinkbaar (www.ratebeer.com/beer/kromme-jat-golden-raand-duster/238602/).

Düster
Golden Raand
Een lichtbruin ongefilterd bier van 7%, gebrouwen met 3 soorten mout, bitter van smaak, mooi 'doordrinkbaar'.
Niet zoet dubbelgehopt bier met een klein zuurtje 'Een Bek Vol Bier'.
Alcohol 7%
Kleur Lichtbruin
Plato 14.0
Soort Hoge gisting
Ingrediënten Water, pilsmout, chocomout, caramout, hop en gist
Categorie Cat.I
(www.krommejat.nl/de-bieren/107-golden-raand/302-duster)

Bosskie (628) - NETHERLANDS - APR 9, 2015
Pitch black nice carbonation and a cripsy white head. Smell is metallic sour, ashy. Some coffee and chocolate. Sour wood. Liquorice. Salty. Taste is bitter sour. Caramel with hints of coffee and chocolate. Creamy and fizzy (www.ratebeer.com/beer/kromme-jat-golden-raand-duster/238602/).

chrisv10 (13286) - DENMARK - JAN 17, 2015
Bottle, 7%. Clear dark brown with medium beige head. Aroma is malt, caramel, little bread, yeast and a little dark fruit. Flavour is malt, caramel, bread, medium sweet, hop, toasted and a little bitter (www.ratebeer.com/beer/kromme-jat-golden-raand-duster/238602/).

PotjeBier (2124) - Amsterdam, NETHERLANDS - MAR 23, 2014
33 cl bottle @ home. Nice, clear, dark brown-reddish color. Light beige head with big bubbles. Aroma’s: dark sugar, red fruit, sweet malts, a little bit of roast and something else, herbal? Flavor is rather sweet, slightly roasted. Medium bodied, Quite high carb. Not much of a finish (www.ratebeer.com/beer/kromme-jat-golden-raand-duster/238602/).

Aha de geur wordt nu dus omschreven als metalig zuur, nu kan ik dat niet zo thuis brengen, maar as, zuur hout, rood fruit? Maar die zoete afdronk kan ik me  niet voorstellen.

Waar komt dit bier vandaan? Het bier komt uit Groningen uit de brouwketels van brouwerij De Kromme Jat:

Van het water uit de zandgronden van de Hondsrug en de granen van het Hogeland brouwt Stadbrouwerij De Kromme Jat sinds 2011 de mooiste bieren van Stad en Ommeland in de traditie van weleer (www.krommejat.nl/).

Enkele honderden jaren geleden bevonden zich in de stad Groningen nog ruim 250 bierbrouwers, waarvan er aan het einde van de vorige eeuw nog 1 over was. Toen de laatste in 1992 ook verdween moest de stad Groningen het zonder bierbrouwerij doen (www.fransmuthert.nl/bier/Kromme%20Jat-Golden%20Raand). Brouwerij Sint Martinus in de Kijk in't Jatstraat was de laatste werkende brouwerij (www.pinkgron.nl/krommejat/krommejat.php). Gelukkig kwam daar in 2009 verandering in toen brouwerij Kromme Jat haar deuren opende om onze smaakpapillen te verwennen met haar Golden Raand bier (www.fransmuthert.nl/bier/Kromme%20Jat-Golden%20Raand).

Sinds 1 januari 2011 brouwt Stadsproefbrouwerij De Kromme Jat speciaalbieren aan de Turftorenstraat in het centrum van "Stad" (www.pinkgron.nl/krommejat/krommejat.php). Jaap en Willem Lindeman met de eerste stappen naar de vorming van een nieuwe brouwerij. Op dat moment had Jaap zijn sporen verdiend in één van de betere biercafe's in Groningen en was Willem al ruim drie jaar op kleine schaal bier aan het brouwen.
 Het werd allemaal steeds serieuzer, zeker vanaf het moment dat Willem na het behalen van de titel "Blind bierproef kampioen van Nederland" in 2009 in contact kwam met brouwmeester Peter van den Eijnden van de Scheldebrouwerij in Meer. Het idee van een eigen bier was al snel geboren. Het werden aardig wat ritjes Groningen - België, met als resultaat dat in september Golden Raand Blond kon worden afgeleverd bij de ABT-café's in ons land als ABT Bier van de maand september 2010.
...
De naam "De Kromme Jat" is overigens een verwijzing naar een verdwenen straat in het centrum van Groningen en niet zoals veel mensen denken een samenvoeging van twee bekende straten (De Kromme Elleboog en de Kijk in 't Jatstraat) in het centrum van de stad.
De merknaam Golden Raand is voor Groningers een hele herkenbare naam en verwijst naar de "Ommelanden", het gebied rond de stad Groningen. Groningen stad en de ommelanden werden in het Gronings volkslied al bezongen als "ain pronkjewail in golden raand".
...
Gelukkig werd de benodigde ruimte snel gevon-den en vestigden Jaap en Willem zich op, zoals beide het noemen, de nevenlocatie aan de Sontweg in Groningen. Hier kreeg Willem de kans zijn eigen installatie samen te stellen. Deze installatie kon tijdens de eerste open brou-werijdagen op 24 september 2011 aan het Groningse pu-bliek worden getoond. Op dat moment werd gewerkt met
een installatie van 150 liter (www.pinkgron.nl/pdf/201212krommejat.pdf).

Ik hoop hiermee genoeg aanknopingspunten gegeven te hebben om dit duistere bier op te helderen...

Black IPA

$
0
0
Met die zwarte-pieten-discussie is een zwarte IPA misschien wel op zijn plaats?

B.I.P.A.
Black India Pale Ale
Traditioneel gezien staat de Indian Pale Ale voor een blond tot koperkleurig bier met alcoholpercentages tussen de 6 en 7% en pittig gehopt. Het biertype Black IPA is daarom eigenlijk een dijenkletser: de immer doorexperimenterende Amerikaanse brouwers gaan soms zo ver over de rand dat ze met een bier eindigen dat nergens te plaatsen is. Nadat de grenzen van alcoholpercentage en hophoeveelheid van IPA tot in het extreme waren verkend, gingen ze met de kleur spelen.
De interpretatie van Emelisse is ingetogen, spannend, gebalanceerd en uitdagend. Zeker geen gemakkelijk bier, maar wel een waarmee deze brouwerij zich duidelijk profileert en laat zien wat het vermag!  (www.emelisse.nl/bipa)


Algemeen
IngrediëntenWater, Gerstemout, Hop, Gist
Technische gegevens:
Alcoholpercentage8%
EBU 60
EBC70
Plato 18
Hopsoorten: Chinook, Cascade (www.emelisse.nl/bipa)

Ik denk bij het inschenken nog, is dit geen stout? Maar bij de eerste slok stompt de hopbittere smaak en geur zich al tegen mijn neus en gehemelte aan. Dit is een IPA! Een donkere IPA, waarvan de harsbittere smaak zich vastzet aan mijn gehemelte.


Emelisse Black IPA
Brewed by Brouwerij Emelisse
Style: Black IPA
Kamperland, Netherlands
Serve in Shaker, Tulip
COMMERCIAL DESCRIPTION
EBC 70. EBU 60. stamwortgehalte 17,2.
IBU: 60   EST. CALORIES: 240   ABV: 8%
(www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/)

sjogro (507) - The Hague, NETHERLANDS - DEC 3, 2015
Smells like cellar mold and tastes like a smoky hangover. Roasted, caramels, heavy bitter hops (www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/).

pictoman (829) - British Columbia, CANADA - NOV 24, 2015
Dark brown with tan head. Malty with mild roast and citrus hops, fruity hint. Oily texture, bitter finish (www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/).

Gurthnar (3862) - Bratislava, SLOVAK REPUBLIC - NOV 16, 2015
Very clean an very tasty. Intense. Nicely mixing lots of citrusy fruity hoppy goodness and subtle roasted coffeeish chocolatey malts. Very good (www.ratebeer.com/beer/emelisse-black-ipa/148236/).


Ik ruik geen muffe geur, maar ruik eerder een volle geur. Ik merk wel een geroosterde smaak in het bier. Het is moutig, maar geroosterde mout. Citrustonen kan ik met een beetje fantasie ook plaatsen. Het bier is niet waterig, dus inderdaad een olieachtige textuur in het mondgevoel. Koffie en chocola kan ik niet echt duiden, dat zou ook te veel naar een stout neigen lijkt me. Misschien een beetje koude koffie, maar in ieder geval heel veel hopsmaak. Een echte IPA met een hop'oomph'.

Productomschrijving van de MITRA:
ZICHT/KLEUR
Een mooie, donker koperen kleur, met een volle en klevende kraag.
GEUR
Aroma van koude koffie en gebrande mout.
SMAAK
In navolging op de geur: koude koffie, pure chocolade, bitter en volmondig.
AFDRONK
De afdronk is vrij droog. Het is even doorbijten en wennen, maar dan wordt het een aangename bier.
BIJZONDERHEDEN
Traditioneel gezien staat de India Pale Ale voor een blond tot koperkleurig bier met alcoholpercentages tussen de 6 en 7 en is het bier pittig gehopt. Black IPA is daarom eigenlijk een dijenkletser: de immer doorexperimenterende Amerikaanse brouwers gaan soms zo ver over de rand dat ze met een bier eindigen die nergens te plaatsen is. Behalve dat de grenzen van alcoholpercentage en de hoeveelheid hop tot in het extreme verkend zijn, is er met de kleur van het bier gespeeld en werd een zeer donkere kleur verkregen. De interpretatie van Emelisse is ingetogen, spannend, gebalanceerd en uitdagend. Het is zeker geen gemakkelijk bier, maar wel een waarmee de brouwerij zich duidelijk profileert (www.mitra.nl/webshop/product/emelisse/blackipa/c0-b5-d8-2f-4e-2a-fb-9b?webnodeid=6b-b1-1a-5b-e9-a2-c0-2d#).

Brouwerij Emelisse is een Nederlandse ambachtelijke brouwerij te Kamperland in de provincie Zeeland. De naam van de brouwerij verwijst naar een verdwenen dorp op Noord-Beveland. Emelisse was één van de twaalf dorpen waaruit het huidige Noord-Beveland bestond in de middeleeuwen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse).

De Allerheiligenvloed van 1532 was een van de vele stormvloeden die Nederland trof. Delen van Zeeland verdrinken en bleven onder water tot aan de grote inpolderingen. Grote delen van Holland en Utrecht bleven langdurig onder water staan. ...Emelisse, een dorp op Noord-Beveland verdween, inclusief gasthuis en klooster (https://nl.wikipedia.org/wiki/Allerheiligenvloed_(1532)).

Merkomschrijving Emelisse van MITRA: Emelisse
Op de golven van een Nederlandse bier renaissance was daar opeens, in 2005, Brouwerij Emelisse. De brouwerij legt zich volledig toe op het brouwen van speciaalbieren, gebaseerd op traditionele recepten en ambacht: handwerk voert de boventoon. Maar de brouwerij staat ook bekend om vernieuwing en internationale oriëntatie (www.mitra.nl/webshop/product/emelisse/blackipa/c0-b5-d8-2f-4e-2a-fb-9b?webnodeid=6b-b1-1a-5b-e9-a2-c0-2d#).

Fré Buijze, een hobbybrouwer is mede initiatiefnemer achter de oprichting van deze brouwerij. Hij begon einde jaren negentig een bier te laten brouwen met de naam Emelisse Abdijbier bij de Scheldebrouwerij. In september 1998 werd de Stichting Emelisse opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten. Een van hun doelstellingen was het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde brouwgerst. Aanvankelijk werd het Emelisse-bier voor de stichting gebrouwen bij Bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst. In 2005 werd een eigen brouwerij gebouwd die op 29 oktober datzelfde jaar officieel geopend werd. Er wordt nauw samengewerkt met de Scheldebrouwerij, waar de flessen gebotteld worden. Peter van den Eynden van de Scheldebrouwerij brouwde er tot mei 2007 en daarna trad Kees Bubberman in dienst als brouwmeester. De brouwinstallatie heeft twee koperen ketels met een brouwcapaciteit van 1000 liter. Daarnaast zijn er twaalf lagertanks met een capaciteit van 160 hl, in 2012 kwamen er twee extra lagertanks van 30 hl bij. Wegens het succes van de bieren wordt sinds 2010 een deel van de productie uitbesteed aan De Proefbrouwerij te Hijfte in België (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse).

Kees Bubberman is echter voor zichzelf begonnen:
In 2014 heeft Nederlandse brouwmeester Kees Bubberman zijn baan opgezegd bij Brouwerij Emelisse in Kamperland (Zeeland). Hij had toen besloten om per begin 2015 een eigen brouwerij te starten. Kees Bubberman heeft een 25 hl brouwerij aangeschaft met zes gistingstanks. Hij heeft het brouwhuis in Engeland gekocht van brouwerij Magic Rock, dus de Magic komt naar Holland. De locatie waar zal worden gestart met brouwen is aan de Voltaweg in Middelburg. De brouwerij wordt gevestigd in een fabriekspand en er zal geen horecagelegenheid bij komen (www.bierenzo.nl/brouwerij/kees). Begin 2015 was Brouwerij Kees! een feit. Er staan zes gistingtanks van ieder 2.500 liter. De brouwerij is gevestigd op industrieterrein Arnestein in Middelburg. De laatste commerciele brouwerij van Middelburg was de Hopbloem. Deze brouwerij werd opgericht rond 1990, maar sloot in 1993 alweer haar deuren. Bierbrouwerij de Vijfhoek werd al in 1598 genoemd, om in 1917 definitief de deuren te sluiten. Brouwmeester Kees Bubberman (1965) was sinds 2007 brouwmeester bij Brouwerij Emelisse in Kamperland (www.cambrinus.nl/brw/KEES.HTM).
(www.biermagazine.nl/bier/22/320/brouwmeester_emelisse_begint_brouwerij_kees_.html)

Kees East India Porter

$
0
0

Ik [Kees Bubberman] brouw al mijn bieren met pure passie voor het vak en voor het brengen van geluk aan de mensen die mijn bieren drinken! (www.brouwerijkees.nl/Home.html)

Eigen benen
Eind 2014 vond Kees het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière, een eigen brouwerij. Met behulp van crowdfunding kreeg hij in zeer korte tijd het benodigde kapitaal bij elkaar. Als locatie koos hij voor het Zeeuwse Middelburg waar hij zich vestigde in een grote loods. Dat Bubberman het meteen serieus aan gaat pakken blijkt wel uit zijn capaciteit van maar liefst 1800 hectoliter (http://biernetwerk.nl/recensie-brouwerij-kees-east-india-porter/).


Kees Bubberman is een bekende in de brouwwereld en omgeving. Hij is degene die het assortiment van Brouwerij Emelisse sterk heeft uitgebreid en meer interessant heeft gemaakt voor de doorgewinterde bierliefhebber. Na 7,5 jaar vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging; een eigen brouwerij! En waarom zou je die naar een plaats of een of andere beschermheilige noemen als iedereen je gewoon als Kees kent? Inderdaad (http://genietenmetbier.nl/brouwerij-kees-is-van-start-gegaan/).

Kees Bubberman Van huis uit opgeleid als kok, ontstond mijn passie voor bier brouwen zo’n 17 jaar geleden. Voor die tijd was ik al bierliefhebber, maar  in 1996 werd ik lid van amateur-bierbrouwersvereniging de Deltabrouwers. Deze enthousiaste club van thuisbrouwers organiseert elk jaar een brouwcursus en in 1996 was ik één van de cursisten.
Zo brouwde Kees Bubberman  in 1996 mijn eerste ‘ homebrew’  van 10 liter in de keuken van mijn vader, de start van een mooie reis door een rijk bierlandschap vol met pilsners, blond, tripels en pikzwarte stouts. Tijdens deze leerzame thuis- brouw jaren werd een stevig fundament gelegd, voor wat later tot een succesvolle carrière als professionele brouwer leidde.
In 2007 werd Kees Bubberman de brouwmeester van Brouwerij Emelisse te Kamperland. Op dat moment was Brouwerij Emelisse een kleine regionale brouwerij. Zeven jaar later worden de bieren van Emelisse gewaardeerd door vele bierliefhebbers in Nederland, maar ook zeker in buitenland. De VS, de Scandinavische landen en Italië werden interessante afzetgebieden voor deze unieke bieren.
Door mijn passie en steeds grotere kennis is de prijzenkast van Brouwerij Emelisse intussen goed gevuld. Hier wapenfeiten van Kees Bubberman :
* Held van de Smaak 2009
* Meest gewaarde winterbier 2009
* Tweede plaats Lekkerste Bockbier 2009
* Tweede plaats Brewnz met de Espresso stout 2010
* Vierde plaats Lekkerste Bockbier 2011
* Zesde plaats Lekkerste Bockbier 2012
* Eerste plaats LenteBock 2013
* Eerste plaats ZwaarBock bier 2013
* Tweede plaats LenteBock 2013
* Derde plaats Zwaar Bockbier 2014
* En tot slot: beste nieuwe bier van Nederland 2013 volgens Ratebeer.com
Maar hiermee is de reis van Kees Bubberman door de wereld van de ambachtelijk gebrouwen bieren nog niet ten einde. Na zeven mooie jaren bij Emelisse wordt het tijd voor eigen brouwerij en wel een brouwerij waar hij zijn eigen naam aan geeft: Brouwerij Kees! Een brouwerij waar hij nieuwe ideeën in kwijt kan met het brouwen van –wat hij denkt- de mooiste bieren van Nederland. De brouwerij komt in de historische en monumentale stad Middelburg, een stad waar vroeger natuurlijk ook veel gebrouwen werd. Zo waren daar ooit Brouwerij de Vijfhoek,  de Drye Tonnekens,  de Lelie,  de Mondriaan en brouwerij de Hopbloem gevestigd. Helaas sloot de laatste brouwerij zijn deuren in 1993 en is Middelburg sindsdien brouwerij-loos. Aan deze brouwerij-loze periode maakt Kees Bubberman een eind aa, want een stad als Middelburg verdient een brouwerij. De brouwerij zal worden gebouwd aan de Voltaweg in Middelburg, op een moderne locatie met een oppervlakte van ruim 650 vierkante meter. Samen met biercafe Desafinado gaan we de bieren van Brouwerij de Vijfhoek weer nieuw leven in te blazen en een speciaal bier te ontwikkelen voor brouwerij de Vijfhoek. Dit bier zal breed worden uitgezet bij de Middelburgse Horeca (naar www.crowdaboutnow.nl/Brouwerij-Kees!).

Op het grootste bedrijventerrein van Middelburg, welke stad de meeste lezers wat zal zeggen in de vorm van ABT-café De Mug, heeft Kees een ruime hal betrokken en in zeer korte tijd brouwrijp gemaakt. Voor het natte gedeelte (waar bier uit wat voor installatie dan ook gemorst kan worden) heeft hij de vloer moeten verhogen om voor afvoer te zorgen, omdat frezen in de bestaande vloer niet mocht. Daarbij heeft hij uiteraard rekening gehouden met mogelijke bijplaatsing van gist-/lagertanks in de toekomst.
...
De brouwerij is zo ingericht dat er maar één persoon nodig is om te kunnen brouwen en bestaat uit een mouttank met schrootmachine, warmwatertank, maischketel, kookketel, hopback, platenkoeler, drie (hoofd)vergistingtanks, drie lagertanks en een afvulmachine. In een gisttank kan een brouwsel van 25 hl vergist worden. Na een week wordt het jongbier overgeheveld naar een lagertank. Met de huidige capaciteit kan er grofweg zes keer per maand gebrouwen worden, wat een jaarproductie van 1.800 hl in zou kunnen houden (http://genietenmetbier.nl/brouwerij-kees-is-van-start-gegaan/).

Kees Bubberman is een naam die in de Nederlandse biersector, maar zeker ook internationaal, hoge ogen gooit. In 2007 werd hij meesterbrouwer bij de Zeeuwse brouwerij Emelisse en kreeg daar vrij spel. Al gauw werd het assortiment flink uitgebreid met bieren van de Amerikaanse stijl, zoals een Double IPA, Black IPA, Triple IPA en Russian Imperial Stout.
Dat Kees graag experimenteert met bier werd duidelijk door zijn White Label-lijn. Bieren in een gelimiteerde oplage die vrijwel allemaal gerijpt werden op bijvoorbeeld whisky-, cognac, of rumvaten. Op deze site hebben wij er een aantal gerecenseerd en over het algemeen waren wij zeer enthousiast over deze bieren (http://biernetwerk.nl/recensie-brouwerij-kees-east-india-porter/)..



De East India Porter (6,5%) van Brouwrij Kees wordt beschreven als een toegankelijke Porter met aroma's  van walnoten, koffie en bittere chocolade. Een East India Porter is van oorsprong, net als de IPA,  een exportbier. Van wegen de houdbaarheid werd dit type bier pittig gehopt. De gebruikte hop in dit bier is de Amerikaanse Cascade en Summit hop (www.brouwerijkees.nl/East_India_Porter.html).


Dit bier is vol van smaak. De smaak komt bijna het glas uit! Ik kan er geen walnoten in herkennen, maar koffie en bittere chocolade ook niet echt eigenlijk. Is mijn fantasie echt zo beperkt? De geur is lekker, olie/vettig/viltige geur, die niet waterig of muf aandoet. Moutig en geen bittere geur. De geur zou met wat fantasie aan koude geroosterde koffie kunnen doen denken. Het bier smaakt geweldig! Moutig, bitter in de afdronk. De bitterheid is niet floraal of harserig. Ook is er geen verstorende koolzuurbubbeling te ontdekken. Het heeft een olieachtige textuur en een flink bittere afdronk. Het is een lekker bier! Of val ik nu in herhaling? Wat vinden anderen?


East India Porter van Brouwerij Kees heeft een bittere smaak. Dit bier heeft tonen van koffie, chocolade en karamel. East India Porter is een bier met een lang blijvende nasmaak.
Dit bier heeft de geur van bloemige hop en gebrande mout. Het bier heeft een subtiele hopbitterheid. Het bier zou aangeduid kunnen worden als een kruising tussen een porter en een black IPA (www.biernet.nl/bier/merken/east-india-porter).

MITRA Productomschrijving
ZICHT/KLEUR
Een donker goudgeel bier.
GEUR
Aroma's van walnoten, koffie en bittere chocolade.
SMAAK
In de smaak eveneens koffie en chocolade hinten.l.
AFDRONK
De bitterheid is mooi in harmonie met de koffie..

Het eerst te verkrijgen bier van Kees! Het is een Porter geworden met een goede dosis hop. Ondanks dat naam doet vermoeden dat het een kruising is tussen een IPA en een Porter is het vooral een mooi Porter met een subtiele hop bitterheid. Dit smaakt naar meer! (www.bierenzo.nl/kees-east-india-porter)

[H]et eerste officiële bier van Brouwerij Kees.... luistert naar de naam East India Porter en heeft een alcoholpercentage van 6,5 procent. In totaal wil Bubberman 6 á 7 vaste bieren in zijn assortiment opnemen allemaal van de Amerikaanse stijl. Ook komen er weer gelimiteerde varianten waarvan de eerste al is aangekondigd....Het etiket ziet er professioneel en strak uit. Onder het logo en de naam van het bier staat de zin ‘A true mystical tour for your taste buds!’, dat belooft wat.
De voertaal op het etiket is Engels, wat duidelijk de ambities van Kees aangeeft. Achterop staan de ingrediënten, waarbij ook de verschillende hop- en moutsoorten genoemd zijn, iets wat wij altijd waarderen. Voor de hop heeft Kees gekozen voor Summit en Cascade, voor de mout Pale Ale, Munchener, Carafa Special en Cara. Verder heeft het bier een EBC van 65 en een EBU van 70. 
Het bier ziet er in het glas uit als een echte Porter: colabruin met een licht crèmekleurige schuimkraag. Het schuim zakt vrij snel in, maar plakt wel mooi aan de rand van het glas. De geur is beslist niet die van een standaard porter. Je ruikt duidelijk het bloemige van de hop, waarbij we met ons ogen dicht dit bier eerder als een IPA zouden bestempelen.
Maar genoeg gekeken en geroken, hoe smaakt Kees’ eerste eigen brouwsel? De sterk aanwezige hopgeur vindt zijn weg niet naar de smaak van het bier. Het bier smaakt vooral als een echte porter. Het begint bitter, met wat tonen van pure chocolade en gebrande karamel en wordt dan wat droger, vleugje peper en misschien wat gronderig. Het bier is in balans, maar heeft wel iets waterigs. Bovendien bevat ons bier naast wat gebruikelijk gist onderin ook een wat harder soort bezinksel, iets wat wij nog niet eerder terugvonden in een flesje.
De East India Porter is wat ons betreft nog niet meteen een schot in de roos. Het is beslist een aardige Porter, maar niet de vliegende start waar wij op gehoopt hadden (http://biernetwerk.nl/recensie-brouwerij-kees-east-india-porter/).

Merkomschrijving Brouwerij Kees
De stad Middelburg heeft sinds kort weer een eigen brouwerij: Brouwerij Kees. De eigenaar van deze brouwerij is de van huis uit tot kok opgeleide Kees Bubberman, wiens passie voor bierbrouwen zo'n 17 jaar geleden ontstond, Hij werd lid van de amateurbierbrouwersvereniging De Deltabrouwers en hij brouwde in 1996 zijn eerste homebrew.
Gedurende de eerste jaren waarin Kees thuis brouwde legde hij een stevig fundament voor wat later tot een succesvolle carriere als professioneel brouwer leidde. In 2007 ging Kees Bubberman aan de slag als brouwmeester van Brouwerij Emelisse. Op 1 januari 2015 werd het voor Kees Bubberman tijd voor een nieuwe stap: een eigen brouwerij met zijn eigen naam. Uniek aan de brouwerij is het gebruik van een hopback. De Hopback is een gesloten vat van 700 liter die gevuld wordt met hopbloemen. Deze hopbloemen zorgen voor een natuurlijk filtratie en geven ook nog een mooie zachte hopsmaak af aan het bier.
Het assortiment van Brouwerij Kees is eigenzinnig en modern. Van een Saison IPA, India Pale Ale tot een Imperial Stout (www.mitra.nl/webshop/product/brouwerijkees/eastindiaporter/11-b0-bd-09-5a-e1-ae-bd?webnodeid=8c-cf-11-60-04-4a-96-0d#).

Ik had eigenlijk nog nooit gehoord van een East India Porter...

We’ve all heard the romantic tale of beer being shipped half way around the world to quench the thirst of the British in India: the birth of IPA. But Pale Ale wasn’t the only beer sent to India: In fact, it wasn’t even a majority of the beer sent. That honour belongs to beer that’s been lost to history: India Porter.
British military units in India had a big problem. Their men were dying at an alarming rate. Climate and disease played a role, but so did the troops’ drink of choice: rum. What was the solution? Give them Porter instead.
...
Porter-drinking troops had a significantly higher life expectancy than their rum-drinking colleagues!
The East India Company, which effectively ruled large areas of India and had its own military units, took notice and began ordering beer. Lots of it. Casks of Porter out-numbered the Pale Ale 2:1. Between 1849 and 1857 the East India Company ordered 23,511 hogsheads of Pale Ale and 46,363 hogsheads of Porter.” (www.prettythingsbeertoday.com/wp/our-beers/once-upon-a-time/once-upon-a-time-eip/)

Nu ik de laatste woorden aan dit blogbericht tik, trekken de laatste nasmaken van deze porter door mijn mond. Ja, koude koffie, warme alcohol, lekkere bierbitterheid en volle moutigheid.

Chain Smoker

$
0
0
The Chainsmokers
The Chainsmokers is een Amerikaans dj-duo.
The Chainsmokers begon in 2012 als danceproject. In 2014 braken ze door met de single #Selfie. In 2016 hadden ze hits met Roses, Don't Let Me Down en Closer. Eind september 2016 kwam er een nieuwe single aan All We Know (https://nl.wikipedia.org/wiki/The_Chainsmokers).


The Chainsmokers were formed as an EDM DJ duo in 2012 under the management of Adam Alpert in New York City. They started out by making remixes of indie bands.[3] In 2012, they collaborated with Indian actress and recording artist Priyanka Chopra on the single "Erase" which was followed by "The Rookie" in early 2013.[4]
Their single "#Selfie", released for free in December 2013, was picked up by Dim Mak Records who re-released it in January 2014 and eventually streamed it to Republic Records.[5] The duo achieved breakthrough success as the single charted internationally and peaked on the Dance/Electronic Songs chart (https://en.wikipedia.org/wiki/The_Chainsmokers)

chain smoker
A person who smokes one cigarette after another.
The term was originally coined for smokers who light a cigarette with the dying embers of their previous cigarette — in effect forming an uninterrupted 'chain' of cigarettes (www.urbandictionary.com/define.php?term=chain%20smoker).
Chain smoking is the practice of smoking several cigarettes in succession, sometimes using the ember of a finished cigarette to light the next. Often the term chain smoker refers to a person who smokes relatively constantly, not necessarily chaining each cigarette. The term applies primarily to cigarettes, although it can be used to describe incessant cigar and pipe smoking as well. It is a common form of addiction.[1]
The use of cocaine or an amphetamine with cigarettes can result in chain smoking.[2] Many people chain smoke when drinking alcoholic beverages because alcohol potentiates nicotinic acetylcholine receptors, leading to re-sensitization and hence inducing a craving.[3]
The extent to which chain smoking is driven by nicotine dependence has been studied. It does not seem that the amount of nicotine delivered is a significant factor as the puff volume correlates poorly with the frequency of cigarette consumption.[4]
Chain-smoking is given as an example of excessive addictive behaviour in the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders.[5] It may be used as a form of aversion therapy for smokers who are unused to such heavy smoking, inducing them to give up altogether.[6] (https://en.wikipedia.org/wiki/Chain_smoking)


Dit is geen rokersblog, maar een bierblog.

Dus maar eens verder met bier, want de oplettende lezer (of achterdochtige?) zal het wel voorzien hebben, er is ook bier dat Chain Smoker heet...






RARE 2016 CYCLE / TOPPLING GOLIATH BREWING. BARREL AGED CHAIN SMOKER. 

Price $299.99

Nee, ze gek ben ik nou ook weer niet...


Barrel Aged Chain Smoker - Cycle Brewing Collaboration | Toppling Goliath Brewing Company
Brewed by:
Toppling Goliath Brewing Company
Iowa, United States
tgbrews.com
Style: American Porter
Alcohol by volume (ABV): 13.70%
(www.beeradvocate.com/beer/profile/23222/243462/)


Toppling Goliath - Chain Smoker Barrel-Aged Smoked Porter
12 AUGUST 2016
I’m surprised this is the first use of this name for a smoked beer.  This is Chain Smoker from Toppling Goliath Brewing in Decorah, IA.  This beer will be packaged in 22oz bottles.
(http://mybeerbuzz.blogspot.nl/2016/08/toppling-goliath-chain-smoker-barrel.html)

Wow. This would be guessed as a stout if nobody told you otherwise.
Dark almost black in color with a cocoa brown head. Aromas of vanilla, barrel and slight tease of smoke.
Wonderful layers of flavor: chocolate, vanilla, caramel and again a subtle passing of smoke. Really balanced well - i'm not the biggest fan of full on smoke beers - and this one has just enough to be interesting without compromising the other flavors.
Mouthfeel is heavier than a typical porter, not quite reaching the weight of a stout... but not by much.
Overall a great flavor recipe and perfect barrel application. No other beers can be directly compared to the flavor and feel of this one. But I'm sure it'll get copied.
FourBetter, Oct 01, 2016  (www.beeradvocate.com/beer/profile/23222/243462/)

Nee, zo veel geld heb ik niet over voor een bier, hoe goed dan ook...

Oersoep Chain Smoker
Brouwerij: Oersoep
Land: Nederland
Type: Bockbier
Details: Oersoep Sexy Chain Smoker is een RauchBock van 7,0%.
(www.bierenzo.nl/oersoep-sexy-chainsmoker)

Oersoep chain smoker
Brewed by Oersoep
Style: Doppelbock
Nijmegen, Netherlands
Serve in Dimpled mug, Stein, Stem glass
ABV: 7%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Oersoep Sexy Chain Smoker is een RauchBock van 7,0%. CHAIN SMOKER! Een rauchbock, met zachte karameltonen en een heftige rooksmaak. Waarom zou je nog rookworst eten als je het ook kan drinken? (www.ratebeer.com/beer/oersoep-chain-smoker/455049/)

Chain Smoker van Oersoep smaakt lekker rauw. Het heeft een luchtig bittertje en een rauw rokersrandje. Het donkere bier is niet zuur of overdreven zoet of moutig. Het laat in de nasmaak een beetje rokersgevoel achter. Ik vond het een prima bier.


De leckere

$
0
0

Op www.local2local.nl/producenten/brouwerij-de-leckere/ lees ik:

Wij van De Leckere genieten van het leven. In onze moderne brouwerij brouwen wij, sinds 1997, met passie karakteristieke, onderscheidende en vooral 100% biologische, leckere bieren. Echt bier met een eigen smaak voor de hedendaagse genieter. 

Vervolgens staan er 13 bieren bij. Ze hebben dus alweer een uitgebreid gamma.

Brouwerij De Leckere
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1997
Jaarproduktie: 4200 hl.
Molensteyn 3 D
3454 PT De Meern (gemeente Utrecht)
Provincie: Utrecht (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM)

Brouwerij De Leckere is een van oorsprong Utrechtse bierbrouwerij die thans gevestigd is in De Meern.
De brouwerij werd opgericht in 1997 op industrieterrein Lage Weide met tweedehands materialen door een Utrechtse vriendengroep die voorstanders waren van biologische landbouw en voeding. In 1998 had de brouwerij 140 verkooppunten. Op 17 mei 2001 opende de toenmalige minister van economische zaken Annemarie Jorritsma officieel een nieuwe brouwerij met een nieuwe, door De Leckere ontworpen brouwinstallatie op industrieterrein Oudenrijn in De Meern. De verhuizing bracht de brouwerij in de problemen en een faillissement dreigde. Na meerdere overnames is de brouwerij sinds 2007 in handen van Odenwald Organic Food Group. Anno 2010 wordt het bier onder andere verkocht in biologische winkels, filialen van de slijterijketens Gall&Gall en Mitra en in 280 Albert Heijn-winkels.
In 2009 is de brouwerij verkozen tot Utrechtse Held van de Smaak.
Op initiatief van Het Utrechts Archief brouwt de brouwerij sinds 2007 een bier naar middeleeuws recept van het abdijbier van de Utrechtse Paulusabdij (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Leckere).

Op Wikipedia hebben ze een assortiment van 15 bieren:
Pilsener Premium Organic (5%)
Pontificale Pausenbier (7,2%)
Blauwe Bijl Cuvée (10%)
Blauwe Bijl Zwaar (10%)
Razende Swaen Cuvée (kleine partij)
Razende Swaen Tripel (8%)
Paulus Cuvée (7,5 %)
Paulus Utrechts Abdijbier (7,5%)
Witte Vrouwen Wit (5%)
Gulden Craen Blond (6%)
Willibrord Amber (5,5%)
Crom Hout Dubbel (6,5%)
Rode Toren Herfstbock (6,5%)
Springhaver Lentebok (6,5%)
Traiectum (5%)
(https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Leckere).

Op 1 november 1996 werd Brouwerij De Leckere als VoF ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Initiatiefnemers waren Erik Bok, Pim Bosch, Nico Verhoog en Edo Gommers. Erik en Pim waren als keurmeester aangesloten aangesloten bij het Bier Keurmeesters Gilde. Vanaf 1996 werd er een klein jaar gewerkt aan de inrichting van de brouwerij. Op 15 augustus 1997 kon worden begonnen met brouwen en op zondag 14 december 1997 werd de brouwerij officieel geopend. De brouwerij was toen nog gesitueerd in een uithoek van het afgelegen industrieterrein Lage Weide in het noorden van Utrecht, achterin een loodsachtig multi-functioneel gebouwtje. De brouwerij werd, gezien de geringe financiële armslag, in zijn geheel door de vier initiatiefnemers (met hulp van derden) ontworpen en gebouwd. Er werd een waterleiding aangelegd, er werden vloeren gestort en de, in eerste instantie, volkomen lege ruimte werd opgedeeld in kleinere ruimten die als brouwzaal, moutzolder, warme kamer en gistkamer dienst gingen doen. De gebruikte apparatuur was afkomstig vanuit de horeca, openbare verkopingen van boedels (waaronder de inboedel van een melkfabriek), dumphandels en vlooienmarkten  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

De toenmalige brouwers maakten een bewuste keus voor het brouwen van biologisch speciaalbier en brouwden daarom slechts met gecertificeerde, biologisch geteelde grondstoffen. De bieren van de brouwerij mochten dan ook het officiële ECO-keurmerk dragen van de Stichting Skal (Stichting Kontrole Alternatieve Landbouw). De Duitse firma Weissheimer leverde de biologisch geteelde mout die voldeed aan de richtlijnen van het Bioland Verbundes. Ook de biologisch geteelde hop (Hallertau) was afkomstig uit Duitsland en voldeed aan de normen van Ökolandbau. Als bewijs hiervan werd hiervoor een keuringscertificaat afgegeven. Alle bieren werden met dezelfde gistsoort vergist die, evenals het bier zelf, regelmatig werd getest in het laboratorium van Brouwerij De Hemel in Nijmegen. Daar had men namelijk een analiste in dienst die ook voor andere brouwerijen microbiologische keuringen kon verrichten.
De vergisting en lagering van het bier geschiedde in kunststof tanks, vergelijkbaar met reusachtige jerrycans, van ieder 1.000 liter. De botteling geschiedde eveneens met behulp van een zelfgebouwde installatie, waarin ventielen waren verwerkt die ook in wasautomaten werden gebruikt. De installatie kon 600 flessen per uur verwerken. Ten behoeve van de nagisting werd bij het bottelen biologische maismoutstroop aan de bieren toegevoegd.
Alle werkzaamheden werden handmatig uitgevoerd: het bottelen, het plakken van de etiketten en het roeren met de roerstok in de maiskuipen. In de beginperiode werd er ongeveer 400 hectoliter op jaarbasis gebrouwen. Per keer kon er maximaal 225 liter worden gebrouwen. In 1999 was de jaarproductie gegroeid naar 500 à 600 hectoliter.
Ten behoeve van de landelijke distributie van het bier-assortiment werd een overeenkomst gesloten met de Groene Band, een grote landelijke distributeur van biologische producten. Begin 1998 werden ongeveer 140 winkels en restaurants met de bieren van Brouwerij De Leckere bevoorraadt.
Om de brouwerij te kunnen financieren werd een beroep gedaan op familie, vrienden en kennissen. Er werden sponsor-certificaten uitgegeven die echter niet automatisch recht gaven op een gratis hoeveelheid bier. De initiatiefnemers beloofden hun sponsors extra in de watten te zullen leggen.
Het was aanvankelijk de bedoeling om het bier de naam Okidoki te geven. Dit was ook de reden dat destijds op het etiket een mannetje was afgebeeld dat zijn duimen omhoog stak. De naam bleek echter al te bestaan en dus werd gekozen voor "De Leckere" (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

Als gevolg van privé-omstandigheden trok Nico Verhoog zich in de loop van het jaar 2000 terug uit de brouwerij. Eind augustus 2000 werd de brouwerij tijdelijk gesloten om een verhuizing van de Sophialaan 5 in Utrecht naar industrieterrein Oudenrijn in De Meern te kunnen realiseren. In dit pand was hiervoor een fabrikant van kinderkleding gevestigd. Vanaf januari 2001 werd op de nieuwe locatie het brouwproces weer opgepakt. Pim, Edo en Erik gingen zich er maart 2001 full-time bezighouden met de brouwerij. Pim werd hoofdbrouwer, Edo richtte zich vooral op de administratie en Erik deed de rest. Op 17 mei 2001 werd de brouwerij officieel heropend door de toenmalige minister van Economische Zaken Annemarie Jorritsma  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

De brouwerij brouwde op dat moment ongeveer 3.000 liter bier per week (er werd twee keer per week een brouwsel van 15 hectoliter gebrouwen). Die hoeveelheid was op dat moment tevens de maximale brouwcapaciteit van de brouwerij. De jaarproductie bedroeg 700 hectoliter. Het lag in de bedoeling deze capaciteit uit te breiden naar 3.500 hectoliter op jaarbasis. Voor de nieuwe lokatie liet men een nieuwe, zelf ontworpen, brouwinstallatie bouwen bij F.I.B. in Leeuwarden. Uit de omgeving van Bamberg kwam een tweedehandse afvullijn voor 30 cl.- en 33 cl.-flessen. Vanaf dat moment kon er onder koolzuur worden afgevuld.
In januari 2002 werd duidelijk dat het, economisch gezien, niet mogelijk bleek de brouwerij nog langer draaiende te houden. Men ging naarstig op zoek naar de laatste strohalm en er werd contact gezocht met derden. De brouwerij balanceerde in mei 2002 op het randje van een faillissement. In juni 2002 trokken Pim Bosch en Edo Gommens zich, zonder opgaaf van reden, terug uit de brouwerij. Erik Bok bleef achter maar, kreeg al snel bijval van Bert de Ruyter (sinds 1987 eigenaar van Bierspeciaalzaak Bert's Bierhuis in Utrecht en ooit begonnen als mede-eigenaar van Café België in Utrecht), Ronald de Koning (eigenaar van Café België in Utrecht), Lucas Seyerlin (een horeca-ondernemer uit Harderwijk, Luxembourg Catering & Events) en Bert Audenaerde (eigenaar van een etikettenfabriek in Breda). Samen hielden zij de brouwerij draaiende  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

Eind september 2002 moest Erik Bok echter noodgedwongen de roerstok erbij neerleggen. Sindsdien werd er bij De Leckere enige tijd niet meer gebrouwen. De nieuwe initiatiefnemers bleken niet voldoende tijd vrij te kunnen maken om de brouwerij in bedrijf te kunnen houden. Begin december 2002 viel het doek definitief voor de brouwerij. De verhuizing van het kleine pand op industrieterrein Lage Weide naar de nieuwbouw op industrieterrein Oudenrijn in De Meern bracht de brouwerij in de problemen. Tijdens de verhuizing lag het brouwpoces namelijk 4 à 5 maanden stil, waardoor de brouwerij een fors aantal klanten kwijt raakte. Ook de marketing was voor de brouwerij van ondergeschikt belang, waardoor er niet voldoende omzet werd gedraaid  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

Een aantal gegadigden meldde zich om de brouwerij over te nemen. Op 20 mei 2003 nam Jan Wolfs (1953) de roerstok ter hand in de brouwerij. Jan was eerder werkzaam in de Hoeksche Brouwerij (1992-1993), de Schiedamsche Bier Brouwerij (1993-1998) en Bierbrouwerij Hoeksche Waard in Oud-Beijerland. Het brouwen deed hij naast de werkzaamheden voor zijn eigen brouwerij in Oud-Beijerland. Jan Wolfs ging, na twee jaar voortgezet onderwijs, werken bij een koffiebranderij, daarna bij een dierenwinkel en daarna in de Rotterdamse haven. Zijn liefde voor het brouwen begon met een cursus bij de Leidse Onderwijsinstellingen (LOI) om appelwijn te maken. De hobby van bierbrouwen kwam ervoor in de plaats. Jan was tevens bierkeurmeester voor wedstrijden van amateurs. In 2001 kwam Jan wegens nekklachten in de WAO terecht en moest hij stoppen met zijn werk als kraanmachinist. In 2004 is Jan actief als bestuurslid van het Klein Brouwerij Collectief (KBC)  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

In mei 2003 werd opnieuw begonnen met brouwen. De nieuwe eigenaren van de brouwerij waren de in Montfoort woonachtige Wilfried van Schaik (eigenaar van een drankenhandel, een café en een tweetal slijterijen) en Bert Jan de Rooy (was salesmanager bij Vrumona). Wilfried hield zich bezig met de algehele leiding over de brouwerij (w.o. de financiën) en Bert Jan hield zich bezig met de verkoop. De brouwerij bleef het biologische merk "De Leckere" behouden. Jan Wolfs werkte die periode drie dagen per week in de brouwerij. De doelstelling voor 2004 was tussen de 700 en 1.000 hectoliter op jaarbasis. Deze hoeveelheid moest in drie jaar uitgroeien naar 1.500 hectoliter op jaarbasis.
Onder de naam Brouwerij De Leckere werden de biologische bieren in de markt gezet, terwijl onder de naam Utrechtse Speciaalbrouwerij de niet-biologische bieren in de markt werden gezet  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

In de loop van 2004 trokken de voormalige eigenaren zich geheel terug uit de onderneming, omdat de verkopen achter bleven bij de verwachtingen. De nieuwe directie werd gevormd door de oud-studiegenoten Tjeerd de Vries (1961) en Justus P. Kos (1961). Kos was internationaal sponsoring manager bij Heineken terwijl de antroposofisch opgevoede De Vries werkzaam is als corporate finance adviseur. Hoewel de beide heren aanvankelijk van plan waren om in 't Gooi een wasserij te kopen om daar vervolgens de eerste biologische wasserette van Nederland van te maken werd het uiteindelijk een brouwerij. Er werd gekozen voor een professioneler aanpak, althans in de ogen van de nieuwe eigenaren. De VoF werd in oktober 2004 omgevormd tot een BV. Jan Wolfs bleef werkzaam als brouwmeester en was er inmiddels in geslaagd het bierop een constant niveau te krijgen. De nieuwe directie heeft het 'maatschappelijk verantwoord ondernemen' hoog in het vaandel. In de praktijk zien we dit terug in het feit dat voor het lopende band werk in de brouwerij een paar dagen per week een beroep wordt gedaan op werknemers van de Pauw Bedrijven, een sociale werkplaats in Breukelen  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

In 2005 was het bier voornamelijk verkrijgbaar in natuurwinkels, een aantal café's en speciaalbierzaken. Het is echter de bedoeling de jaarproductie op te voeren van ongeveer 750 hectoliter op het moment van de overname naar 2.500 hectoliter.
In 2005 nam supermarktketen Plus de bieren van Brouwerij De Leckere in haar assortiment op. Landelijk worden de bieren gepromoot door onder andere Multibier (Asten), en BSB (Raamsdonksveer). Er werd besloten om alle bieren te gaan pasteuriseren.
Medio februari 2006 trad Mark Dignum in dienst van de brouwerij. Mark is, naast Jan Wolfs, fulltime werkzaam als tweede brouwer. In 2007 verliet Mark noodgedwongen de brouwerij  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

afb. 2: Brouwketels

In 2007 dreigde de brouwerij failliet te gaan. In mei 2007 werd de brouwerij echter overgenomen door een groep aandeelhouders. Eén van deze aandeelhouders is Eric Odenwald (Odenwald Organic Food Group). Hij brengt in Nederland, maar ook in Duitsland, Engeland en België biologisch brood, frisdrank, chocolade en ijs op de markt. Tjeerd de Vries en Justus Kos bleven als aandeelhouder verbonden aan de brouwerij.
Voor het afvullen zal het bier voortaan worden gecentrifugeerd. Met deze overname trad ook weer Pim Bosch in dienst van de brouwerij.
Eind 2007 werden er nog twee extra gistlagertanks geinstalleerd met een totale capaciteit van 60 hl. Brouwmeester Jan Wolfs krijgt hulp van Pim Bosch. Aanvankelijk werkte Pim drie dagen in de week, maar sinds februari 2008 werd dat vier dagen. Daarnaast houdt Richard Kuiken zich bezig met alle voorkomende werkzaamheden in de brouwerij met uitzondering van het bierbrouwen.
Op 2 november 2009 werden er zes nieuwe lagertanks geplaatst met een gezamenlijke capaciteit van 360 hl. De totale lagercapaciteit van de brouwerij verdubbeld hiermee en komt uit op ruim 500 hl. De brouwerij groeit hiermee uit naar een productiecapaciteit van 6000 hl.
De omzet van de brouwerij steeg in 2009 ten opzichte van 2008 met 35%.
In het kader van de Week van de Smaak werd Jan Wolfs in november 2009 uitgeroepen tot de Held van de Smaak van de provincie Utrecht.
Begin 2010 trad Oscar Moerman in dienst van Brouwerij De Leckere. Een jaar later gooide hij de roerstok er weer bij neer. Carl Stapelbroek (Brouwerij Vat No. 13) trad 1 januari 2011 in dienst van de brouwerij.
Per 1 november 2011 legde Jan Wolfs de roerstok erbij neer om op zoek te gaan naar een nieuwe uitdaging in de Nederlandse bierbranche  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

De brouwerij werd in 2010 BRC gecertificeerd. De BRC certificering staat voor British Retail Consortium. Het is een kwaliteitsnorm die in Engeland is ingesteld voor producenten van levensmiddelen. De norm bevat een breed pakket aan kwaliteitseisen op het gebied van voedselveiligheid, productie en omgeving  (www.cambrinus.nl/brw/LECKERE.HTM).

Zo bezien is dit brouwbedrijf een enerverend bedrijf, dat de afgelopen jaren veel heeft meegemaakt. Ze zijn onderscheidend en vallen op in de supermarkt en natuurwinkels. Ik zag het zelf altijd als al een gevestigde naam, maar als ik voorgaande lees dan  blijkt dat niet het geval...

Door de vele veranderingen zijn ook de etiketten aan verandering onderhavig geweest:












Ik heb het bier al vaker dan eens gedronken. En hoe meer ik er over schrijf hoe meer kans dat ik mezelf ga tegenspreken natuurlijk...


zondag 8 maart 2015
De Leckere Lentebock SpringHaver (6,5%) (http://biervat.blogspot.nl/2015/03/de-leckere-lentebock-springhaver-65.html)


Ook wordt voor bijzondere gelegenheden iets gebrouwen:




Motherbocker

$
0
0

Prince is dit jaar overleden. The Artist Formley Known As TAFKAP.. Ik ken hem vooral van die jaren negentig single: Sexy Motherfucker:





Prince Rogers Nelson, beter bekend onder zijn artiestennaam Prince (Minneapolis, 7 juni 1958 – Chanhassen, 21 april 2016), was een Amerikaans popartiest in de funk- en rocktraditie. Naast zanger, componist, gitarist, toetsenist en bassist was hij danser, platenproducer, filmregisseur en acteur. Prince stond bekend als een zeer productieve workaholic en een vernieuwer in de popmuziek. Hij verkocht bij leven meer dan honderdvijftig miljoen singles en albums, won zeven Grammy Awards, een Oscar voor het lied Purple Rain en een Golden Globe. Veelgebruikte bijnamen zijn His Royal Badness (Zijne Koninklijke Slechtheid), een verwijzing naar zijn seksueel getinte teksten, en Minneapolis Midget (dwerg uit Minneapolis, een verwijzing naar zijn geboorteplaats en zijn lengte van 1 meter 58.) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Prince) Hij stond ook een tijdje bekend als TAFKAP:

1994-2000: The Artist Formerly Known as Prince[bewerken]
Op zijn 35e verjaardag op 7 juni 1993 kon hij niet langer op de naam Prince reageren omdat zijn platenmaatschappij de rechten op de 'artiestennaam Prince' had, en hij dus niet meer buiten Warner Brothers zo genoemd mocht worden. Hij koos toen het onuitspreekbaar symbool O(+> als naam.[1]
Hij weigerde de naam Prince te gebruiken zolang de rechten op 'de artiestennaam' en zijn muziek bij zijn vroegere platenmaatschappij Warner Brothers bleven, omdat hij zich volgens eigen zeggen een slaaf voelde en hij geen reclame wilde maken voor zijn voormalige platenmaatschappij. Toen hij de rechten op zijn muziek weer terug had, nam hij weer zijn vroegere naam aan (31 december 1999).
Als vervanging voor het onuitspreekbare symbool noemde men hem in deze periode dikwijls The Artist Formerly Known as Prince (de artiest voorheen bekend als Prince) zoals een Britse journalist hem omschreef, of kortweg TAFKAP.[1] Een andere bijnaam was The Symbol en tussen 1998 en 2000 The Artist. De hele gang van zaken was een geliefd gespreksonderwerp; sommigen vonden het leuk, anderen vonden het maar vervelend. Hoe het ook zij, het was een slimme publiciteitsstunt die zijn naam en carrière levend hielden en gescheiden van zijn juridische problemen met zijn platenmaatschappij.
Volgens een Prince-fansite bevat het symbool de mannelijke en vrouwelijke tekens tezamen met het alchemiesymbool voor saponiet. Ze geven de volgende ASCII-voorstelling van het symbool: O(+>. Het management van Prince stelde er een beeldbestand van beschikbaar, dat kranten en tijdschriften konden gebruiken om over hem te schrijven (https://nl.wikipedia.org/wiki/Prince) .



Prince heeft een omvangrijk oeuvre. Tot en met 2015 zijn er onder zijn eigen naam in totaal 48 tot 50 albums uitgebracht: 35 standaardalbums, 3 livealbums, 4 tot 6 compilatiealbums en 6 remix- en alleen via internet te verkrijgen of te beluisteren albums. Daarnaast is Prince een van de meest gebootlegde artiesten. Veel muziekjournalisten beschouwen Dirty Mind, Purple Rain en Sign “☮” the Times als zijn beste drie platen. Deze stonden in vele Top-100-lijsten van de jaren 80. In de jaren 80 had hij een groep genaamd The Revolution, en in de jaren 90 een andere groep genaamd de New Power Generation. Zijn muzikanten behoorden volgens critici tot de besten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Prince) .




In 1993, while in a contractual dispute with Warner Bros., he changed his stage name to  an unpronounceable symbol also known as the "Love Symbol", and began releasing new albums at a faster pace to remove himself from contractual obligations. He released five records between 1994 and 1996 before signing with Arista Records in 1998. In 2000, he began referring to himself as "Prince" again. He released 16 albums after that, including the platinum-selling Musicology (2004). His final album, Hit n Run Phase Two, was first released on the Tidal streaming service on December 12, 2015. Prince died from a fentanyl overdose at his Paisley Park recording studio and home in Chanhassen, Minnesota, on April 21, 2016, at the age of 57 (https://en.wikipedia.org/wiki/Prince_(musician)).
Ik ken hem vooral van die jaren negentig hit You Sexy Motherfucker...

Dit is geen bierblog, maar een -o, wacht het is wel een bierblog, maar geen muziekblog-. 

Oersoep heeft een bockbier verhaspeld tot Sexy Motherbocker (8,4%).
Het smaakt en ruikt naar rozijnen en heeft ook die kleur. Bij de eerste (of is het al de tweede?) slok gloeit het koolzuur op.
De smaak is een beetje branderig. Het bier is wat scherp voor mijn gevoel en de rookbock van gister was zachter van smaak.
De branderigheid blijft ook hangen. Op het etiket staat waar het naar zou moeten smaken, maar mijn ongeoefende smaak (of overgeoefende smaakloze papillen) halen die smaken niet eruit.
Chocolade? Noten? Nee, maar laurier denk ik wel te herkennen in de smaak.Over het algemeen vind ik het bier wat vlak een eentonig in de smaak. Het mist 'diepte' naar mijn beleving. Het bier doet wel wijnerig aan, en in de nasmaak blijft een plakkerig gevoel aan je gehemelte je aan dit bier herinneren. Het is een serieus bier, maar hoe serieus ik ook proef, ik kan er geen chocolade van maken, al heb ik er wel van genoten...

Als ik iets op mag merken dan zou er misschien wat minder CO2 in hebben gemogen en wat meer diepgang qua smaak.

Wat vinden anderen?

Oersoep Sexy Motherbocker
Brouwerij: Oersoep
Land: Nederland
Type: Bockbier
Alcoholpercentage: 8,0%
Details
Oersoep Sexy Motherbocker is een DoppelBock van 8,0%. De sexy Motherbocker onderscheidt zich door zijn complexe licht zure smaak, naast de vertrouwde zoete moutig smaak van een bock (www.bierenzo.nl/oersoep-sexy-motherbocker).

Sexy Motherbocker
Oersoep
Doppelbock
8.4% ABV No IBU
Robert S. : Smaakt goed alleen weinig koolzuur
mathijs s. : Hoppig, bitter, raar bokje. Geld niet waard
Izzy N. : Mhaaw.. niet mijn ding. Iets te straf
Job: Straf zoet bokje, nice!
Hans-Daniel V. : Dun, lichtzuur, karamel, zoet, lichte as, hout.

Oersoep Sexy Motherbocker
Oersoep is een jonge brouwerij in Nijmegen. Maar in tegenstelling tot de meeste andere jonge brouwers kunnen ze bij Oersoep ook echt brouwen. Niet in grote hoeveelheden helaas en hun bieren zijn dan ook pijnlijk duur. Maar wel lekker en bijna altijd leuk om te drinken. Want ze houden wel van een experimentje.
We dronken hun Sexy Motherbocker op het Pint Bokbierfestival in Amsterdam. Een bier met die naam zou van ons blind 5 sterren hebben gekregen maar helaas: het is nauwelijks te koop en dus geven we geen punten. En dat is echt jammer want Oersoep heeft er een erg bijzondere bok van gemaakt. Want het is niet alsof we dagelijks een Oersoepje achterover slaan maar we herkenden de Sexy Motherbocker wel gelijk als een Oersoep-bier. Hij ziet er goed uit: mooi donker en ook de schuimkraag is goed. Maar aan de zure geur merk je al gelijk dat dit geen klassiek bokbiertje is.
Als je hem drinkt herken je hem wel als bokbier maar geen gewone.  Hij is zeker eerder bitter dan zoet maar de combinatie met die mooie, complexe zure smaak maakt dit bier zo bijzonder. En dan proef je ook dat je een Oersoep-bier aan het drinken bent. De nasmaak is trouwens wel echt een bokbier. Je proeft duidelijk de salmiak en laurier. En de nasmaak is ook mooi wrang en blijft lekker hangen.
Bier van Oersoep is al niet heel makkelijk te krijgen en deze Sexy Motherbocker kwamen we alleen tegen op festivals. Jammer en geen sterren dus.
We vinden het knap hoe Oersoep met hun Sexy Motherbocker een echt ‘eigen’ bokbier heeft gemaakt. Een leuke variatie op het concept. En dat dan wel te herkennen is als een echt Oersoep bier. Hopelijk brouwen ze volgend jaar wat meer, zodat we hem overal kunnen kopen. Als hij zo goed blijft als dit jaar, dan kunnen we aardig wat sterren uitdelen (http://bestetotnutoe.nl/bokbier-test-2015-deel-11/).

Oersoep Sexy Motherbocker
Brewed by Oersoep
Style: Dunkler Bock - Top 50
Nijmegen, Netherlands
Serve in Dimpled mug, Snifter
ABV: 8%
No commercial description
MonsterMagnet (1201) - NETHERLANDS - OCT 9, 2016
Bottle, pours dark murky brown with a thin off white head. Loads of chocolate, mocha, some sweet liquorice, spices (I suspected rye is used but it’s not listed), toffee. Slick texture, moderate sweet and moderate bitter, mocha and light booze in the finish. Quite nice.
...
TtV (404) - Nijmegen, NETHERLANDS - OCT 2, 2016
Bottle 33cl. Dark brown, almost black, little carbonation, small off white head. Aroma of brown sugar, wood (?), laurel. The taste is bittersweet and develops into a strong laurel flavour.
...
Douberd (4876) - Arnhem, NETHERLANDS - MAY 18, 2016
Dark brown coloured body, hazy and murky, with a small bubbly, light brown head on top, with average retention. Aroma has sour notes, light grains, red grapes, berries. Taste is mildly sour, with wood, grapes, berries, hints of toffee. Medium thin body with okay carbonation. Good, surely not your usual bock.
...
Abijen (2508) - ’s-Hertogenbosch, NETHERLANDS - NOV 3, 2015
Donker bruin bier met een goede beige schuim kraag. Ruikt fruitig, chocolade, zurig. Smaakt chocolade, geroosterd, koffie (www.ratebeer.com/beer/oersoep-sexy-motherbocker/363872/).

Bijzonder hoe divers de beschrijvingen zijn. Sommigen bevalt het goed en anderen bevalt het niet goed. Over smaak valt niet te twisten, zeggen ze.  

Etiket weken Revolution Anti-Hero IPA

$
0
0

Brewery: Revolution Brewing Co.
City: Chicago, Ill.
Description: Great IPAs are pretty much a dime a dozen these days, so when one comes along and really makes you take notice, it’s always a great feeling. The first taste of Revolution’s Anti-Hero is one of those experiences, with a rush of citric hops that immediately morph into other flavors: The pine of your classic West Coast IPAs, along with the tropical fruits of many modern brews. It is a great example of the “Midwestern IPA,” that in-between ground where styles mix and merge. But in any blind tasting, Anti-Hero would quickly be identified as an exemplary beer.—Jim Vorel (www.pastemagazine.com/blogs/lists/2014/05/100-craft-beers-you-have-to-drink.html?a=1)


Revolution Brewing is a brewery in Chicago, Illinois. [niet te verwarren met de gelijknamige brouwerij in Colorado] It was founded as a brewpub in 2010, on Milwaukee Avenue in the Logan Square neighborhood. A separate production brewery, with canning and bottling lines and a tap room, opened in 2012 about a mile from the brewpub, on Kedzie Avenue in the Avondale neighborhood.
Revolution Brewing was started as a brewpub in 2010 by owner Josh Deth. Deth attended the University of Michigan and became interested in brewing from his frequent visits to Bell's Brewery. Deth worked at Goose Island Brewery and connected with head brewmaster Jim Cibak at his time there. Cibak has worked at a number of breweries including Three Floyds Brewing.
Revolution Brewing has received local and national recognition with awards from the Great American Beer Festival, World Beer Cup, and Time Out Chicago.
The film Drinking Buddies is partly set in the Revolution Brewing brewery and taphouse. A romantic comedy-drama, written and directed by Joe Swanberg, it was shot in 2012 and released in 2013. It stars Olivia Wilde, Jake Johnson, Anna Kendrick, and Ron Livingston. In the movie, the fictional characters portrayed by Wilde and Johnson work at the brewery.
Revolution Brewing produces more than 20 different beers. Some of them are available year-round, and others are seasonal. There are also several dozen more beers that were brewed at different times in the past (https://en.wikipedia.org/wiki/Revolution_Brewing).

Een van die bieren is dus Anti-Hero... is a great example of the “Midwestern IPA,”

Ik wist niet eens dat de Amerikaanse IPA ook nog voorkwam in allerlei varianten, waaronder de 'Westcoast IPA' en de 'Midwestern IPA'.

What is the difference between a West Coast IPA and a Mid West IPA?
India Pale Ales(IPAs) take on different characteristics depending on the style and region that they are brewed in. There are a variety of differences in IPA style beers,including Belgian IPA's and English style IPA's. However, the most popular IPAs are made in America and are brewed in two distinct styles: west coast IPA or mid west IPA (http://beer.yoexpert.com/beer-and-brewery-reviews/what-is-the-difference-between-a-west-coast-ipa-an-41151.html).

West Coast IPAs
West coast style IPAs focus on hops. And a lot of it. West coast IPA brewers are infamously known for jamming as much hops into their IPA's as possible. Traditionally in brewing, you want the malt flavor and the hop flavor to work together so that one does not overpower the other. However, in west coast IPAs, this is not the case. Hops are the star of the show and little to no malt character is usually present. West coast IPAs utilize ingredients grown right out their back door. Yakima, Washington is known as hop central and many varieties of hops that are used in west coast brewing grow from there.
The hop profile in West Coast IPAs vary. Each brewer has a different idea of what hop varieties they want to showcase in their beers and what flavors they are trying to achieve. For example, if the brewer is looking to create a beer with grapefruit flavors in mind, then you can expect a lot of Amarillo hops.
West coast IPAs were developed as a response to the growing number of requests for bigger, bolder and hoppier IPAs. West coast brewers were more than happy to oblige and even went so far as to create a completely new style of beer: the double IPA. Double IPAs are still IPAs, however they are fairly alcoholic (9-17% ABV) and much more aggressively hopped.
A prime example of a west coast IPA is the Boneyard Brewing RPM IPA. This IPA features everything that a west coast IPA is: bold hop bitterness with just a hint of pine and easy drinkability. A lovely American IPA that everybody should try at least once (http://beer.yoexpert.com/beer-and-brewery-reviews/what-is-the-difference-between-a-west-coast-ipa-an-41151.html).

Mid West IPAs
Mid west style IPAs focus on creating more of a balanced flavor profile. Hops are still the main focus of these beers, however a distinct malt sweetness can be detected. When considering double IPAs, this rule still holds true. The hop character will typically always be matched by the maltiness. Mid west IPAs have to gather their ingredients elsewhere. Typically, they either have their hops shipped from the west coast or they seek other, exotic varieties from Europe.
Hop profiles in midwest IPAs differ as well. You'll find that either one or two hop varietals are incorporated into the beer and that they usually feature floral or fruity characters. A popular hop that has just seen use on the market is the Galaxy hop, which has the distinct flavor of passion fruit.
An outstanding example of a mid west IPA is the Maharaja by Avery Brewing. This IPA features absolute bold hoppiness with a huge malt background. The malt sweetness balances out and eventually overpowers the hops in this beer. Flavors of pineapple, pine, and floral hop bitterness showcase what an American IPA from the mid west is all about  (http://beer.yoexpert.com/beer-and-brewery-reviews/what-is-the-difference-between-a-west-coast-ipa-an-41151.html).

The Midwest Officially Has Some Of The Best Beers In The World (www.huffingtonpost.com/2014/02/06/best-beers-midwest-ratebeer_n_4739775.html)


There's some seriously good brewing going on in the Midwest, though those of us stranded on the East Coast rarely get to taste it. Perhaps that's a good thing, though: By focusing their efforts on producing small quantities of beer for local distribution, Midwest breweries are able to concentrate on quality and flavor. ...Many of these beers tend to be creamier and mellower than California or Pacific Northwest IPAs, without quite the resinous pop that's more common out west. It's a great style unto itself: The best of these beers are drinkable and balanced, rich and silky. They'll be friendly to food and they won't demolish your palate the way extremely hoppy brews will. (Be warned: there are still a handful of wildly hoppy beers in this roundup.) What follows is a taste of some of the great IPAs of the Midwest[:]
Bell's Two Hearted Ale Kalamazoo, Michigan 7% ABV
Short's Huma Lupa Licious Bellaire, Michigan 6.7% ABV
Founder's Centennial IPA Grand Rapids, Michigan 7.2% ABV
Three Floyds Dreadnaught Munster, Indiana 9.5% ABV
Bell's Hopslam Kalamazoo, Michigan 10% ABV
Hoppin' Frog Mean Manalishi Akron, Ohio 8.2% ABV
Surly Abrasive Minneapolis, Minnesota 9.7% ABV
Schlafly American IPA St. Louis, Missouri 8% ABV
Schlafly Export IPA St. Louis, Missouri 8% ABV
Surly Furious Minneapolis, Minnesota 6.5% ABV
Goose Island IPA Chicago, Illinois 5.9% ABV
Two Brother's Resistance Warrenville, Illinois 6.9% ABV
Hoppin' Frog Hoppin' to Heaven IPA Akron, Ohio 6.8% ABV
Ale Asylum Bedlam! Madison, Wisconsin
Lakefront IPA Milwaukee, Wisconsin 6.9% ABV
Michigan Brewing Company High Seas IPA Webberville, Micigan, 7.2% ABV
Tallgrass IPA Manhattan, Kansas 6.3% ABV
Copper Canyon Devil's Peak IPA Southfield, Michigan 6.8% ABV
Boulevard Single-Wide IPA Kansas City, Missouri 5.7% ABV
Great Lakes Commodore Perry Cleveland, Ohio 7.5% ABV
Summit India Pale Ale St. Paul, Minnesota 6.4% ABV
Arbor Brewing Sacred Cow IPA Ann Arbor, Michigan, 6% ABV
(http://drinks.seriouseats.com/2010/06/serious-beer-ipa-from-the-midwest-reviews.html).

In the last few days, RateBeer.com has released awards for the world’s best beers, brewers, retailers and new releases, compiled from 2013 reviews of more than 240,000 beers from over 16,000 brewers worldwide. What might surprise some is how well beers from Michigan, Wisconsin and other Midwest locales fared. Of RateBeer’s awards for the best beer in the world in each of 21 styles, Midwestern brews won quite a few, including best IPA, stout, amber ale, sour and top beer in the country (www.huffingtonpost.com/2014/02/06/best-beers-midwest-ratebeer_n_4739775.html).

Best India Pale Ale (IPA): Bell’s Two Hearted Ale, an IPA, Bell’s Brewery, Galesburg, Mich.
Bell’s mainstay IPA, hopped with a Centennial hop varietal from the Pacific Northwest, has a top rating on RateBeer and can be found in the fridges of most Michigan beer enthusiasts. But good news for New York City: the western Michigan brewer will be on tap in bars across the city starting next week (www.huffingtonpost.com/2014/02/06/best-beers-midwest-ratebeer_n_4739775.html).

Best Double IPA: Russian River Pliny the Elder, an imperial/double IPA, Russian River Brewing, Santa Rosa, Calif.
Named after a Roman scholar who lived in the first century, the double IPA has 8 percent alcohol by volume (ABV). But it shouldn’t be left to get ancient: they produce it in small batches and say it’s best enjoyed fresh (www.huffingtonpost.com/2014/02/06/best-beers-midwest-ratebeer_n_4739775.html).


Nu ben ik niet zo goed in Amerikaanse geografie, maar als ik op de kaart kijk ligt Illenois redelijk midwestelijk in de V.S.:


Op www.thrillist.com/drink/nation/the-best-midwestern-breweries is een overzicht van brouwerijen gegeven en hun staten:
- Michigan
- Illinois
- Minnesota
- Indiana
- Wisconsin
- Minnesota
- Iowa
- Missouri
- Ohio


En the sixty-four thousand dollar question is natuurlijk hoe smaakt die Anti-Held IPA van de Revolutiebrouwerij? Ik heb geen idee, maar op internet vind ik:

Revolution Anti-Hero IPA
Brewed by Revolution Brewing Company
Style: India Pale Ale (IPA)
Chicago, Illinois USA
COMMERCIAL DESCRIPTION
An American hop assault for all the ambivalent warriors who get the girl in the end. "Look, I ain’t in this for your revolution, and I’m not in it for you, princess." (www.ratebeer.com/beer/revolution-anti-hero-ipa/117752/)

Anti-Hero IPA
Revolution Brewing Company
IPA - American
An American hop assault IPA that features a blend of four hop varieties; it creates a crisp bitterness and imparts massive floral and citrus aromas (https://untappd.com/b/revolution-brewing-company-anti-hero-ipa/9275).

Anti-Hero IPA | Revolution Brewing Company
Brewed by:
Revolution Brewing Company
Illinois, United States | website
Style: American IPA
Alcohol by volume (ABV): 6.50%
Availability: Year-round
Notes / Commercial Description:
An American hop assault for all the ambivalent warriors who get the girl in the end. “Look, I ain't in this for your revolution, and I'm not in it for you, Princess.” This iconic ale features a blend of four hop varieties which creates a crisp bitterness and imparts massive floral and citrus aromas.
70 IBU
Added by emerge077 on 02-04-2010 (www.beeradvocate.com/beer/profile/22072/55862/)

golf_sierra
Darker amber.
Nice aroma. Some floral with a bit of citrus.
Taste nicely hoppy, some bitter fruit.
Finish with some dry resinous bitterness.
More west coast style IPA but solid beer (www.beeradvocate.com/beer/profile/22072/55862/)

peponi (1238) - Mainz, GERMANY - MAR 18, 2016
Aroma: citrus notes, herbs. Appearance: hazy golden color and thin white head. Taste: medium herbal bitterness, citrus notes, thin malty backbone, quite balanced and drinkable. Palate: medium body and medium carbonation, bitter finish. Overall: Nice IPA without fireworks, but that’s fine in this case (www.ratebeer.com/beer/revolution-anti-hero-ipa/117752/).

DJChaseTheBase, May 10, 2016
A classic offering from Revolution Brewing and is always a nice go to at the bar for party night. This IPA is well set off extremely hoppy citrus tasting IPA. Enough said, w/ your typical bitter aftertaste. Nothing that screams out at you, but a great beer to tip back w/ no sipping involved (www.beeradvocate.com/beer/profile/22072/55862/).

lemmy187, Apr 10, 2016
Pours on the darker copper color side for an ipa. Smells like citrus, candy, and pine. Taste is super balanced.....the malt and slight sweetness do an excellent job of rounding out the hop profile. Medium body with medium heavy carbonation. Nothing spectacular.....but a very well rounded, super drinkable ipa (www.beeradvocate.com/beer/profile/22072/55862/).

dtumminelliob, Feb 28, 2016
Look: A standard but nice gold. Bubbles moderately large.
Smell: Almost bready but with a hint of citrus and pine.
Taste: Bitter with some of the citrus-pine of the smell, but a malty aftertaste I'm not in love with.
Feel: It's a good, chewy IPA
Overall: A nice IPA, but nothing amazing (www.beeradvocate.com/beer/profile/22072/55862/).

BigDaddyWarbuxx, Jan 09, 2016
More mild than what I was expecting. There's a bit too much of a pine and bitterness for my tastes, but it's still pretty good. More drinkable than what my review might imply (www.beeradvocate.com/beer/profile/22072/55862/).


Anti-Hero by Revolution Brewing   Chicago, IL
A Chicago favorite, Anti-Hero is fiercly hopped and hits you with a punch of bitterness just as the fist on the can suggests. A nice balance of citrus and herbal flavors pair nicely with the onslaught of hops (https://lindysbrews.wordpress.com/2015/08/06/ipa-day-2015-lindys-10-favorite-ipas/).

An American hop assault for all the ambivalent warriors who get the girl in the end. “Look, I ain't in this for your revolution, and I'm not in it for you, Princess.” This iconic ale features a blend of four hop varieties which creates a crisp bitterness and imparts massive floral and citrus aromas.
INDIA PALE ALE
ABV  6.5%IBU  70
Profile: An American hop assault.
Color: Brilliant Copper (https://revbrew.com/beer/detail/anti-hero-ipa)

Dus een IPA, die duidelijk smaakt naar hop...

Ik wist niet dat november zo veel biernieuws zou hebben

$
0
0

Het is zover: Belgisch bier is cultureel erfgoed!



"Deze erkenning zal de biercultuur in België wereldwijd nog meer glans en uitstraling geven"
Isabelle Weykmans

"Ik hoop dat deze erkenning ertoe zal bijdragen dat de Belgen met nog meer trots onze biercultuur zullen uitdragen in de wereld"
Rudi Vervoort

"Een bijzonder kenmerk is trouwens dat deze cultuur al sinds mensenheugenis wordt overgedragen van generatie op generatie en bijdraagt tot een gemeenschappelijke identiteit"
Alda Greoli

"Voor elk moment hebben we een gepast bier. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard"
Sven Gatz


De UNESCO heeft vandaag in Addis Abeba (Ethiopië) beslist dat de biercultuur in België een plaats verdient op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid..... het is de ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur, zoals ze deel uitmaakt van het dagelijkse leven en bij feesten in ons land, die maken dat deze biercultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort.
De biercultuur wordt in heel het land beleefd. In elke provincie bestaan er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.
Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld, werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.
Vooral in de smaak...Wat bij de beoordelende commissie van de UNESCO vooral in de smaak viel, waren de maatregelen ter bescherming van de biercultuur, zoals het ontwikkelen en aanbieden van opleidingen, de promotie van de biercultuur en de oprichting van een observatorium ter bewaking van de diversiteit van de brouwkunst en haar waardering in België.
De UNESCO waardeerde vooral ook dat er in de Belgische biercultuur veel aandacht wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik en dat met aangepaste maatregelen wordt ingespeeld op een zich permanent veranderende maatschappij, waardoor de leefbaarheid van de biercultuur op lange termijn geborgd is.
De erkenning door de UNESCO betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor de inzet van al wie zich in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap inzet om deze rijke biercultuur levendig te houden.
De ministers Isabelle Weykmans, Alda Greoli en Sven Gatz, bevoegd voor Cultuur in de Duitstalige, Franse en Vlaamse Gemeenschap en Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor het immaterieel cultureel erfgoed, zijn verheugd over het positieve nieuws van de UNESCO.
Isabelle Weykmans, Vice-Ministerpresident van de Duitstalige Gemeenschap, Minister voor Cultuur, Tewerkstelling en Toerisme: "De erkenning door de UNESCO is de bekroning van het werk van talloze bierbrouwers, bierliefhebbers, bierpromotoren en zythologen die onze biercultuur tot een status hebben verheven die het beschermen waard is. Deze erkenning zal de biercultuur in België wereldwijd nog meer glans en uitstraling geven."
"Ik ben er in het bijzonder blij om dat de Duitstalige Gemeenschap als kleinste Gemeenschap van het land zo'n belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan de erkenning van een cultuur die bij onze identiteit hoort en waar we met zijn allen trots op zijn en mogen zijn."
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel: "Voor elk moment hebben we een gepast bier. We drinken bier evenzeer als dorstlesser na een flinke wandeling, tijdens een gezellig avondje in de stamkroeg of bij culinaire gerechten. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard. In België hoeft bier in kwaliteit en diversiteit niet onder te doen voor wijn of andere dranken."
"Het verheugt me dan ook als Minister van Cultuur, maar ook als hobbybrouwer, dat de UNESCO de creativiteit en diversiteit van onze biercultuur erkent."
Alda Greoli, Vice-Presidente van de Federatie Wallonië-Brussel, Minister van Cultuur en Kind: "Biercultuur betekent zoveel meer dan de waardering voor het product bier in al zijn variëteiten. Het omvat sociale gewoonten, rituelen, tradities, bijzondere kennis en vaardigheden van individuen, groepen van mensen en hele gemeenschappen."
"Een bijzonder kenmerk is trouwens dat deze cultuur al sinds mensenheugenis wordt overgedragen van generatie op generatie en bijdraagt tot een gemeenschappelijke identiteit. Daardoor ontstond een biercultuur die gekenmerkt wordt door een explosie van artisanale creativiteit en liefde voor het brouwambacht."
Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: "De biercultuur is iets waar Belgen trots op zijn, dat sinds mensenheugenis fundamenteel deel uitmaakt van onze samenleving en dat internationaal gewaardeerd wordt. Ik hoop dat deze erkenning ertoe zal bijdragen dat de Belgen met nog meer trots onze biercultuur zullen uitdragen in de wereld." (www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3014265/2016/11/30/Het-is-zover-ons-Belgisch-bier-is-cultureel-erfgoed.dhtml)

Onderdeel van de Belgische biercultuur is dat alcoholvrij bier niet zo populair is (Ons Belgisch bier is gewoon te lekker, Jef Van den Steen), daardoor is Jupiler N.A. onlangs wel negatief in de media gekomen in Nederland:


Jupiler NA is een alcoholarm bier van lage gisting met een alcoholpercentage van 0,5%.
Jupiler NA staat voor Jupiler Non Alcohol, Jupiler AlcoholVrij dus. Echter zit in Jupiler NA wel alcohol wat de smaak ten goede komt (https://www.biernet.nl/bier/merken/jupiler-na).

Jupiler alcoholvrij bier, met alcohol
Als je bovenstaande kop leest dan denk je wellicht dat het verkeerd geschreven is. Maar het klopt, in Jupiler NA (Jupiler Non Alcohol) zit namelijk wel alcohol. Ook al is het maar 0,5%. Een normale Jupiler (pils) bevat 5,2% alcohol, dus een Jupiler alcoholvrij bier bevat minder alcohol, maar nog steeds zit er alcohol in.
Wil jij scherp blijven, ben je zwanger of drink je om principiële of religieuze redenen geen alcohol? Dan kun je beter geen alcoholvrij bier drinken. In veel alcoholvrije biertjes zit namelijk... alcohol! Dat mag, in de EU. Als er maar niet 'te veel' alcohol in dat biertje zit.
Waarom kun je er als consument niet gewoon vanuit gaan dat alcoholvrij bier simpelweg bier zonder alcohol is? Nederlands bier mag 0,1% alcohol bevatten, maar in een Belgisch 'alcoholvrij' biertje kan gemakkelijk 0,5% alcohol zitten, zoals in Jupiler Non Alcohol. Elk EU-land mag zelf beslissen waar zijn alcoholgrens ligt. En dat bier mag in de hele EU verkocht worden. Zo mag een Belgische brouwer jou dus meer voor de gek houden dan een Nederlandse brouwer.
Zo vinden ze in Frankrijk en Italië 1,2% alcohol verwaarloosbaar. Dus les jij je dorst met flink wat flesjes 'alcoholvrij' Frans bier, dan kun je daar licht ‘alcoholvrij’ van in je hoofd worden. Waarom heet dit bier niet gewoon Jupiler Alcoholarm, want alcoholarm is ook een categorie bier. (https://www.biernet.nl/nieuws/alcoholvrij-bier-met-alcohol-van-jupiler-kandidaat-voor-gouden-windei-2016)
(https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/misleidende-marketing/het-gouden-windei/winnaar-2016/?gclid=CLSjrvit0NACFQEL0wodNiMDDg)

Optimel Griekse stijl drinkyoghurt honing-walnootsmaak kan dit jaar ook in de prijzen vallen. De yoghurt is namelijk niet Grieks en bevat geen walnoot. De yoghurtdrink bestaat uit magere yoghurt en de zoetstof sucralose.
Ten slotte de Vitamin C Drops Anti-OxiFruits. Deze snoepjes met 'echt' fruitextract moeten je een grote hoeveelheid vitamine-C leveren, maar de suikerhoeveelheid in de snoepjes is enorm. Je krijgt je dagelijkse behoefte aan vitamine-C pas binnen na vijf snoepjes, dus moet daar eerst veel suiker voor genuttigd worden.
'Doorgeprikte marketingonzin'
Voedselwaakhond Foodwatch organiseert de verkiezing elk jaar. "Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In deze verkiezing kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingonzin van te opschepperige bedrijven", laat campaigner van Foodwatch Sjoerd van de Wouw weten op hun website.
Vorig jaar wonnen de zoete cranberries van Albert Heijn het Gouden Windei. De supermarktketen prijsde de cranberries aan als superfood, maar na onderzoek bleek dat de besjes niet zo gezond zijn. Het product bestond namelijk maar voor 30 procent uit cranberries en voor 68 procent uit ananassiroop (http://nos.nl/artikel/2141323-gouden-windei-van-alcoholvrij-bier-met-alcohol-tot-bessensap-met-appel.html).

Jupiler krijgt versie zonder alcohol: NA-pils verdwijnt


Brouwerij AB Inbev brengt begin december een alcoholvrije versie van Jupiler op de markt. Dat maakte de bierreus vandaag bekend. 'Jupiler 0,0%' is een alcoholvrij pilsbier dat gemaakt wordt met dezelfde ingrediënten als het klassieke pintje. "De smaakt ligt kwalitatief hoger dan de NA-pils. Die verdwijnt dan ook."
Non-alcoholisch bier werd altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld, maar de tijden zijn veranderd
Arnaud Hanset, marketing director (http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2937172/2016/10/25/Jupiler-krijgt-versie-zonder-alcohol-NA-pils-verdwijnt.dhtml)

Mikkeler Milk Stout

$
0
0


Of wacht eens... volgens mij had ik hier al eens over geschreven...

Het beste bier van Limburg...

$
0
0
Het beste bier van Limburg is Hertog Jan Grand Prestige.


Op initiatief van Misset Horeca mochten alle Limburgse brouwers hun beste bieren insturen. 27 werden er blind geproefd, 11 komen uiteindelijk op de Limburgse Bierkaart... De 27 inzendingen zijn uitbreid geproefd en beoordeeld door een jury van erkende bierspecialisten. Zij beoordeelden de bieren blind op geur, hoofdsmaak, afdronk en algemene indruk. Uiteindelijk wisten elf bieren (volgens Louis Klaassens toch een mooi symbolisch getal voor Limburg) de Limburgse Bierkaart te halen. Hertog Jan Grand Prestige scoorde veruit het beste en werd door de jury op alle fronten uitmuntend beoordeeld, maar er was vooral lof voor de balans. Op de tweede plaats eindigde de Nog Eine Dan, een IPA van De Brouwschuur uit Weert. De top 3 werd gecompleteerd door Gouverneur Blond van de Lindeboom Brouwerij.  (www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2016/5/limburgse-bierkaart-grand-prestige-beste-bier-van-limburg-101236251, Eerste publicatie door Michael Simon op 18 mei 2016 Laatste update: 31 mei 2016).

IJbok

$
0
0
Moutig, licht zoet met kleine moutbitterheid en in de afdronk iets 'grassigs'. Zo zou ik de IJbok omschrijven van Brouwerij 't IJ.


Ons bokbier dat elk jaar de herfst inluidt. Donker en stevig, maar minder zoet dan je misschien zou verwachten. De mooie lichtbruine schuimkraag blijft lang staan, terwijl het donkere zwartbruine bier zijn aroma’s loslaat van geroosterde granen, een beetje koffie en mooi donker fruit. De afdronk is prettig droog.
Alcoholpercentage: 6,5%
Drinktemperatuur: 8-10 graden (www.brouwerijhetij.nl/ijbok/)

IJbok is een bier van Brouwerij 't IJ te Amsterdam. Het is een seizoensbier dat alleen in de herfst gebrouwen wordt en de rest van het jaar niet beschikbaar is. IJbok is een herfstbok, een donker, bovengistend bier met een zachte geroosterde smaak en 6,5% alcohol (https://nl.wikipedia.org/wiki/IJbok).

IJbok is donker en stevig van smaak, niet te zoet. De mooie lichtbruine schuimkraag blijft lang staan, terwijl het donkere zwartbruine bier zijn aroma’s van de geroosterde mout loslaat: basterdsuiker, karamel, gist en mooi donker fruit. De afdronk van IJbok is prettig droog (www.biernet.nl/bier/merken/ijbok).



O, wacht ik had vorige maand dit bier ook al op...  Toen beschreef ik het als: "licht zurig, mild zoet en doet denken aan chocolade. Het is een duidelijk bokbier." Mild zoet en heel licht zurig en koolzuurprikkeling....
Viewing all 1726 articles
Browse latest View live