Soms kom je ze tegen op een festival: onbekende brouwers. Dan weet je: ik ben nog lang niet uitontdekt.... (Vreemd dat dat geen woord is?)
Torremolinos, Benidorm, sinaasappels, flamenco, Sinterklaas, FC Barcelona, stierenrennen en Hemingway in Pamplona, Navarra. Hier staat Spanje om bekend. Maar binnenkort staat Pamplona vooral ook bekend om de bieren van NaparBier. Uit het Baskische woord voor Navarra, namelijk Napar, en het Duitse woord voor bier, namelijk Bier, is de naam NaparBier ontstaan. Ze zijn in 2009 begonnen en hebben inmiddels al meer dan een dozijn mooie bieren voortgebracht. Daaronder een geweldige IPA, de Aker, en de Potemkin, een zware Russian Imperial Stout van 12%, zo dik als ouwe zwarte motorolie. En nu dan live te aanschouwen en uiteraard te proeven tijdens het 2nd Dutch Craft Beer Festival. Dios mio!!! (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/)
Onder de onmetelijk hoge Waddenlucht, midden tussen de uitgestrekte groene weiden aan de rand van natuurgebied 'De Hoge Berg' staat de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild. Waar vroeger kaas werd gemaakt, glanzen nu de koperen brouwketels. Het hart van een brouwerij waar bijzonder bier zijn oorsprong vindt (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
Wie in een zonnig weekend de uitstap wil maken naar het waddeneiland Texel én er biertjes wil proeven, zit hier helemaal goed. De voormalige zuivelfabriek staat in Oudeschild. De biertjes die er worden gebrouwd zijn door het gebruik van het duinwater, hop en giststam - die alleen op het eiland te vinden zijn - een lokaal eilandproduct. Leuk feitje: de dienstdoende Texelse brouwmeester genoot zijn opleiding aan de ‘bieruniversiteit’ van München (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/
2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag).
In de voormalige zuivelfabriek van Oudeschild maakt de Texelse Bierbrouwerij speciaalbier met traditioneel vakmanschap en eigentijdse technologie.
Een ambachtelijke brouwerij
De brouwmeesters van de Texelse Bierbrouwerij maken sinds 1999 hun bijzondere bieren. Gebrouwen met naast vakmanschap alleen duinwater, gerst en tarwe van het eiland zelf, hop en een giststam die alleen op Texel te vinden is. Dat maakt al hun speciaalbieren tot een puur product van Texel (www.texels.nl/nl/over-de-brouwerij/).
Okee, Texel is geen Spanje, maar misschien ook niet heel onbekend. Laten we wat onbekendere Nederlandse brouwerijen bekijken:
Vier het bier tijdens Internationale Bierdag
5 AUGUSTUS 2016 OM 16:59 • INGELISE DE VRIES
Emelisse is een brouwerij uit het Zeelandse Kamperland. Aan het hoofd van de brouwerij staat brouwmeester Kees Bubberman, die ervoor zorgt dat de beste ingrediënten op de beste manieren worden gebruikt. De bieren doen het overigens niet alleen in Nederland goed (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag). Goh Kees Bubberman brouwt er volgens mij al enige tijd niet meer...
Brouwerij Emelisse
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 2004
Jaarproduktie: 1500 hl.
Nieuweweg 7
4493 PA Kamperland
Provincie: Zeeland
KvK-nummer: 22026562
Telefoon: 0113-370262
Eigenaar/directeur: Tom J.M. ter Horst
Brouwmeester: John de Vries
(www.cambrinus.nl/brw/EMELISSE.HTM)
Brouwerij Emelisse is een Nederlandse ambachtelijke brouwerij te Kamperland in de provincie Zeeland. De naam van de brouwerij verwijst naar een verdwenen dorp op Noord-Beveland. Emelisse was een van de twaalf dorpen waaruit het huidige Noord-Beveland bestond in de middeleeuwen. Fré Buijze, een hobbybrouwer is mede initiatiefnemer achter de oprichting van deze brouwerij. Hij begon einde jaren negentig een bier te laten brouwen met de naam Emelisse Abdijbier bij de Scheldebrouwerij. In september 1998 werd de Stichting Emelisse opgericht met als doel Noord-Beveland te promoten. Een van hun doelstellingen was het brouwen van een ambachtelijk bier met lokaal geteelde brouwgerst. Aanvankelijk werd het Emelisse-bier voor de stichting gebrouwen bij Bierbrouwerij De Halve Maan te Hulst. In 2005 werd een eigen brouwerij gebouwd die op 29 oktober datzelfde jaar officieel geopend werd. Er wordt nauw samengewerkt met de Scheldebrouwerij, waar de flessen gebotteld worden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Emelisse).
We zijn trots op onze Enschedese brouwerij. Brouwerij Eanske is natuurlijk van de partij. Niet gieten, maar genieten is 1 van de motto's van Brouwerij Eanske. Zij wil mensen laten kennismaken met de verrassende smaken die bier kan bevatten. (http://stanislausbrewskovitch.nl/
dutchcraftbeerfestival/brouwers/)
Op 13 juni 2013 wordt in Enschede een brouwerij geopend, brouwerij Eanske (Eanske is Twents voor Enschede). Eigenaar is Oscar Moerman.
“Brouwerij Eanske stelt zich ten doel om mensen kennis te laten maken met smaakvolle speciaalbieren. Oscar heeft veel ervaring als thuisbrouwer en commercieel brouwer en vond het nu tijd voor mijn eigen brouwerij.”
Brouwerij Eanske is op dit moment nog geen fysieke brouwerij, maar huurt capaciteit in bij o.a. Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co. Moerman: “Ik brouw echter wel zelfstandig om zo bier volgens mijn kwaliteitseisen te maken.”
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/overijssel/enschede/eanske)
De Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co, oftewel Othmar Bier. Nog zo'n lokale Twentse held. Vernoemd naar Othmar, zoon van koning Richimir. Onlangs bekroond met goud voor hun Rauchbier en brons voor hun Goud op de Barcelona Beer Challenge. Over niet al te lange tijd zullen ze de deuren openen van hun nieuwe brouwerij in hartje Ootmarsum. (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/)
In Buurse, onder de rook van Enschede, hebben de mannen van Rigters Bier in een oude kaasmakerij hun brouwerij eigenhandig uit de grond gestampt. En niet zomaar één. Nee, een zogenaamde HERMS-installatie. De grootste in Europa en misschien wel in de wereld. (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/)
HERMS (Heat Exchange Recirculating Mash System). Dit soort installaties is met name in de VS zeer populair bij amateurbrouwers. [zie bijvoorbeeld hier] ... De installatie bestaat uit 3 ketels: de heetwatertank, de maisch/filterkuip en de kookketel. In de heetwatertank hangt een warmtewisselaar, dit is een rvs spiraal uit een tapkoeler, waar het wort doorheen kan stromen om warmte op te nemen uit het water. Deze doet na het koken dienst als koeler. In de maisch/filterkuip is een filterplaat gemonteerd en een sproeikop waaruit het opgewarmde wort of spoelwater rustig in het maisch terugstroomt zonder het filterbed te verstoren en zuurstof in te slaan. ... Een belangrijk onderdeel van een HERMS is de pomp. In eerste instantie wilde ik een wasmachinepomp gebruiken, maar al snel bleek dat deze niet voldoen. Wasmachinepompen kunnen het hoogteverschil tussen de heetwatertank en de maisch/filterketel van 1,4 meter niet overbruggen. Voor de brouwinstallatie heb je een magneetgedreven pomp nodig. Hierbij kan de verpompte vloeistof niet in contact komen met motoronderdelen en de kans op lekkage is nihil. (http://wittepaard.roodetoren.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=3&Itemid=4).
HERMS is een variant van een RIMS installatie (www.twents-bierbrouwersgilde.nl/wp-content/uploads/2013/04/RIMS_Herms.pdf).
RIMS staat voor Recirculating Infusion Mash System, oftewel Rondpompend Infusie Maisch Systeem. De basis van dit syteem komt uit de USA en is o.a. bedoeld om op eenvoudige manier bieren beter reproduceerbaar te maken. Dit wordt bereikt door een buiten de maischketel opgestelde verwarming waarlangs/door de wort wordt gepompt en weer terugstroomt in de maischketel. Als verwarming kunnen verschillende bronnen gebruikt worden zoals een brander onder de maischketel, een brander op een spiraalsysteem waardoor de wort stroomt (zoals bijv.bij een geiser), of een eau-bain-marie methode (direct of indirect) maar de meeste RIMS zijn voorzien van een electrische verwarmingselement. Door nu een electronische thermometer in het circuit te plaatsen en deze (bij voorkeur electronisch) te koppelen aan de verwarming kan de maischtemperatuur nauwkeurig verkregen en vooral behouden worden.
Zo'n opzet maakt het ook mogelijk een verregaande mate van automatisering te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld met een oude PC (een 3- of 486 met een monochroom schermpje voldoet al) en een analoog/digitaal converter boardje met wat software kunnen we geheel geautomatiseerd het maischproces besturen. Ik hoor jullie al denken "waar blijft het ambachtelijke brouwen?". Het is maar net wat je nastreeft 'een ambachtelijk verassingsbier' of 'reproduceerbare bieren'. Nou is het niet zo dat je reproduceerbare bieren alleen met een RIMS zou kunnen maken, in feite dien je voor de reproduceerbaarheid alleen het aantal variabelen in het brouwproces te verminderen, en het maisch proces is daar slechts een onderdeel van. Maar goed, automatiseren kan, het hoeft niet. Sommigen vinden ook het bouwen en verbeteren van hun brouwinstallatie een deel van de hobby (www.twortwat.nl/per.auteur?article_id=1144782916).
RIMS staat voor Recirculating Infusion Mash System. Nadat de mout bij het water gevoegd is, we noemen dit inmaischen (Engels: Mashing), laten we dit een poosje staan bij een bepaalde constante
temperatuur. De natuurlijke enzymen uit de mout zetten het zetmeel dan om in suikers. Bij een RIMS brouwinstallatie wordt het water continu rondgepompt door de mout, vandaar het woord 'recirculating'. Een pomp is dus een essentieel onderdeel van zo'n RIMS installatie (www.twents-bierbrouwersgilde.nl/wp-content/uploads/2013/04/RIMS_Herms.pdf).
HERMS staat voor Heat Exchanged Recirculating Mash System. Het is een variant van een RIMS installatie. Omdat we bij een brouwinstallatie, naast de maischketel, ook een Hot Liquid Tun (HLT, de pan met heet spoelwater) hebben, is het interessant om die HLT te gebruiken om het rondpompende water te verwarmen c.q. op temperatuur te houden.
Om dat te kunnen doen, brengen we een koperen warmtewisselaar in de pan met spoelwater aan. We laten het water dat we rondpompen door die koperen warmtewisselaar stromen. Door de pan met spoelwater op een bepaalde temperatuur te brengen, kunnen we dus de temperatuur in de maischketel heel nauwkeurig controleren.
In feite is een HERMS installatie dus een RIMS installatie, waarbij een warmtewisselaar is aangebracht in de pan met spoelwater. Door het spoelwater te verwarmen, wordt het water in de maischketel op temperatuur gebracht.
Dit systeem heeft een aantal unieke voordelen:
De temperatuur van het maischwater is nauwkeurig te regelen.
Er vindt geen directe verwarming van de maischketel plaats, zodat er geen moutdeeltjes kunnen verbranden.
Het maischwater is zeer snel helder, omdat het continu rondgepompt wordt.
Het systeem is efficiënt, zodat je een aantal uren kunt besparen t.o.v. een conventioneel systeem
(www.twents-bierbrouwersgilde.nl/wp-content/uploads/2013/04/RIMS_Herms.pdf).
Niets is meer hetzelfde naast de pannenkoekenboerderij op de Buurser es. De weeïge lucht van wrongel is verdrongen door de geur van bierborstel, zoals je die vroeger rook als je langs de oude Grolschbrouwerij fietste. ... Eigenaar Nijhof van het biermerk - de naam refereert aan de Enschedese textielhistorie - tapt nog eens een glaasje als zijn vroegere buurman en amateurbrouwer Asparuh het brouwproces begeleidt en bezoekers uitlegt welke fase van het brouwsel zich op dat moment voltrekt. Het duurt zo’n zes weken voordat een biertje voor consumptie wordt gebotteld. „Nee, wat je hier ziet koken, gaan we vandaag niet meer drinken”, grapt hij (www.deondernemer.nl/
nieuwsbericht/33846/beleving-staat-voorop-bij-de-bieren-van-rigters-brouwerij).
Foto: De open dag van de nieuwe bierbrouwerij Rigters, in de voormalige kaasboerderij, smaakt duidelijk naar meer. Bierbrouwer Maarten Nijhof tapt z’n eigen pils voor de bezoekers. (Reinier van Willigen) (www.deondernemer.nl/nieuwsbericht/33846/beleving-staat-voorop-bij-de-bieren-van-rigters-brouwerij)
Grutte Pier
In Friesland is het een niet alleen de bekende naam van een vrijheidsstrijder en volksheld, het is ook een bekende brouwerij die je Leeuwarden vindt. De jonge brouwerij Grutte Pier werd in 2014 opgericht door Michelle Beerstra, Menno Feenstra en Frans Filius. Het eerste gebrouwen biertje is een heel fijne tripel (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag). Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd.
De moutigheid staat voor de tijd dat Grutte Pier nog een boer uit Kimswerd was. De zoetige bitterheid staat voor de wraak op de Hollanders die zijn vrouw vermoordden.
Kenmerken:
3 granen tripel, ongefilterd en bovengistend.
Alcoholpercentage: 8%
Schenktemperatuur: 7-8°C
(http://gruttepierbrouwerij.nl/?age-verified=8c81e14670)
Op 19 september hebben Michelle Beerstra, Menno Feenstra en Frans Filius van de Grutte Pier Brouwerij hun eerste bier gebrouwen. De Grutte Pier Tripel is een aangenaam 3 granen tripel die vernoemd is naar de vrijheidsstrijder en volksheld Pier Gerlofs Donia.
Grutte Pier dankt zijn naam aan de heldhaftige verhalen van de vrijheidsstrijder en volksheld die rond 1517 Friesland beschermde tegen de Hollanders. Pier Gerlofs Donia was zijn naam en door zijn reusachtige gestalte en een bovenmenselijke kracht werd hij Grutte Pier genoemd. De moutigheid van het bier staat voor de tijd dat Grutte Pier nog een boer uit Kimswerd was. De zoetige bitterheid staat voor de wraak op de Hollanders die zijn vrouw vermoordden (www.biernet.nl/nieuws/brouwers-uit-leeuwarden-brouwen-grutte-pier-tripel).
Het bier dat brouwerij Attemer Bier brouwt, komt uit een onverwachte hoek. Eind jaren 80 maakte de brouwerij kennis met een speciaalbier: de Neerlandse Ale. Gebrouwen in Staphorst. De liefde voor speciaalbier groeide en in 1998 brouwde Attemer Bier het eerste eigen biertje, Daendels Bier. Daendels is een in 1762 geboren Patriot uit Hattem. De brouwerij wil de streek meer promoten en verandert de naam (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag).
De Pelgrim
Deze brouwerij is gevestigd in een stokoud pand uit 1580. Het is één van de oudste brouwerijen in de havenstad en dankt zijn Pelgrimbier aan het ‘zuivere Rotterdamse water’ (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag).
Stadsbrouwerij De Pelgrim
Categorie: Bierbrouwerij
Groep : Onafhankelijk
Opgericht: 1996
Jaarproduktie: 400 hl.
Aelbrechtskolk 12
3024 RE Rotterdam-Delfshaven
Provincie: Zuid-Holland
Eigenaar/directeur: Ineke Schipper
Brouwmeester: Eric van der Lugt
De brouwerij, officieel geopend op donderdag 9 mei 1996, is gelegen in het Rotterdamse stadsdeel Delfshaven, direct naast de Pelgrimvaderskerk. Delfshaven diende vroeger als haven voor Delft. In die tijd werd er o.a. Delfts bier verscheept (www.cambrinus.nl/brw/PELGRIM.HTM).
Rotterdam telde in de Middeleeuwen 48 bierbrouwerijen binnen haar stadsmuren. Na de tweede wereldoorlog slechts twee. Heineken op de Noord-oever en Oranjeboom op de Zuid-oever van Rotterdam. Ook deze twee brouwerijen verdwenen uit de stad. In de jaren 70 verhuisde Heineken naar Zoeterwoude en Oranjeboom naar Breda.
Bierliefhebber Harry van de Wiel, destijds eigenaar van Bierlokaal Locus Publicus, Bierlokaal Cambrinus, het Doelencafé-Restaurant en diverse bierwinkels heeft met de oprichting van de Stadsbrouwerij de Pelgrim in 1996 een einde aan dit brouwerijloze tijdperk gemaakt.
De Nederlandse bierliefhebber geniet inmiddels al jaren van het ambachtelijke gebrouwen Pelgrimbier. Het heeft de bijnaam "Vloeibaar goud uit Rotterdam" gekregen vanwege het zuivere Rotterdamse water.
De Pelgrim heeft een rijke geschiedenis van verschillende brouwers gekend o.a. de toppers uit de brouwwereld: Ard Jansen, Sander Maassen en Wouter Heuvelman. Deze brouwers hebben meegewerkt aan het verbeteren van het karakter van ons bier.
In 2012 is de roerstok overgenomen door Eric van der Lugt (www.pelgrimbier.nl/brouwerij.php).
Als eerste brouwmeester heeft De Pelgrim de in Limburg geboren Ard Janssen aangetrokken die al ruime ervaring had opgedaan bij Oranjeboom, Bavaria, De Raaf en de Arcense Stoombierbrouwerij. Herm Hegger, de eigenaar van Brouwerij de Raaf heeft ook zijn zijn bijdgrage geleverd en ontwierp de nieuwe apparatuur voor de brouwerij. De brouwapparatuur werd eind maart 1996 geinstalleerd, waarna half april het eerste brouwsel de brouwketel verliet.
In 1998 werd een kortstondig samenwerkingsverband aangegaan met Henk Post van de voormalige Schiedamsche Bierbrouwerij, een brouwerij die nooit echt van de grond is gekomen. Op 1 januari 1999 ging Ard Janssen onverwacht naar Saoedi Arabië vertrok om aldaar een melkfabriek op te zetten voor de koning. Thomas Grosswald (1978)nam de roerstok over maar werd hetzelfde jaar weer ontslagen. In 1998 bedroeg de jaarproduktie 500 hectoliter. In eerste instantie werd de gist betrokken van Stadsbrouwerij de Hemel uit Nijmegen. Later was de gist afkomstig van de firma Van Nimwegen.... Vanaf 2003 nam Menno Olivier gedurende een jaar de roerstok ter hand. Menno Olivier is de initiatiefnemer achter Brouwerij de Salamander het latere Brouwerij de Molen. Menno liet zich, wegens drukke werkzaamheden, weer opvolgen door Ard Zoetmeyer. Ard is in 2000 afgestudeerd aan de HAS en heeft gewerkt bij Interbrew in Breda.... Begin 2006 gaf Ard Zoetmeyer de roerstok over aan Hans Bijleveld, eerder werkzaam bij InBev. In de loop van 2006 werd de roerstok echter weer overgedragen aan Mark Raschap, een Amerikaan, die in zijn vaderland een brouwerij wil opzetten en hier ervaring op komt doen. Vanaf oktober 2007 bestond het brouwteam uit Willem Roggeveen en zijn brouwknechten. Sinds 2009 hanteert het jonge brouwteam, bestaande uit Daniël Valencia en Wesley Aarse, de roerstok. Tevens wordt het brouwteam zo nu en dan aangevuld met stagiaires van MBO/HBO Voedingsmiddelentechnologie te Delft (www.biernet.nl/bier/
brouwerijen/nederland/zuid-holland/rotterdam/pelgrim-de). In de loop van 2012 staakte Wesley Aarse zijn werkzaamheden als brouwmeester. De roerstok werd overgenomen door Eric van der Lugt. In 2015 werd er 400hl bier geproduceerd (www.cambrinus.nl/brw/PELGRIM.HTM).
Brouwerij Troost
Je vindt deze brouwerij in een voormalig klooster in De Pijp en in de Westergasfabriek. Ze hebben er een nieuw speciaalbiertje op de tap, gemaakt met aardappels. Het Pieper Biertje, zoals het alcoholische drankje heet, heeft een Pale Ale-achtige smaak. In de locatie in De Pijp eet je er een hapje bij, de Westergaslocatie biedt een brouwerij, brewpub en winkel (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag).
In 2011 begonnen wij, Jorrit Lootsma en de broers Hendrik en Frits de Jong, ons eigen café in Amsterdam Oud-West. Na daar drie jaar hamburgers en bier van anderen te hebben verkocht besloten we onze eigen brouwerij met brewpub te bouwen in de Pijp in Amsterdam, met een jaarcapaciteit van 100.000 liter. Voordat we zover waren hebben Hendrik en de barman van ons café, Peter-Derk Muffels, zich een slag in de rondte gebrouwen in Hendriks keuken op 3 hoog achter. Na heel veel proberen kwamen er goed gelukte bieren uit, waarop we besloten all-in te gaan bij de bank en Peter-Derk van barman naar brouwmeester en mede-eigenaar te promoveren (http://brouwerijtroost.nl/over/). In Brouwerij Troost brouwen wij ons bier zelf. Dat doen we in een voormalig klooster in De Pijp en ook in de Westergasfabriek. Op twee hele mooie plekken kun je bij ons bier drinken dat ter plekke gebrouwen is. En je kunt er natuurlijk ook wat bij eten! (http://brouwerijtroost.nl/)
dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
Ramses Snoeij brouwt sinds 2013 zijn bieren in een eigen ambachtelijke brouwerij. Ramses Bier heeft een missie en een passie: Eigenwijs bier brouwen voor de mensen die daar van houden. De bieren worden gemaakt met lef. Alle Ramses bieren zijn single hop. Bieren met respect voor people, planet en profit!
(http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/)
Ramses Snoeij was aanvankelijk werkzaam als beleidsmedewerker Natuur en Milieu Educatie bij de gemeente Schiedam. In 2007 koos hij ervoor zijn brouwhobby commercieel aan te pakken. Zijn eerste commerciële brouwsel was Willem Bever dat in 2007 werd geintroduceerd. In februari 2013 werd een eigen bedrijfsruimte opgeleverd. De nieuwe brouwinstallatie met een brouwcapaciteit van 1.500 liter kon worden besteld (www.cambrinus.nl/brw/RAMSES.HTM) (http://biervat.blogspot.nl/2015/04/ramses.html).
Ramses Bier is een brouwerij in Hooge Zwaluwe met een brouwcapaciteit van 15 HL per brouwsel. De brouwerij is ingericht met behulp van Crowdfunding. Ramses Bier heeft een missie en een passie: Eigenwijs bier brouwen voor de mensen die daar van houden. Alle Ramses Bieren zijn single hop, de mout is Biologisch, de hop nog niet. Indien mogelijk worden er lokale ingrediënten gebruikt. Zo heeft ieder bier een eigen, unieke, uitgesproken smaak en kan iedereen genieten van een of meer vloeibare snoepjes in zijn of haar glas. Proost! (www.ramsesbier.nl/)
Maallust
Bij Bouwerij Maallust te Veenhuizen wordt bier gebrouwen. Deze biertjes worden gebrouwd door een stel: Gert en Carina Kelder. De locatie van de brouwerij kent een bijzondere geschiedenis: Veenhuizen was rond 1825 de plaats waar bedelaars, zwervers en dieven naar werden verbannen (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag).
In november 2009 kon al gemeld worden dat in Veenhuizen een nieuwe brouwerij de deuren zou openen. Een groep investeerders die zichzelf de zware jongens noemt hebben in samenwerking met gedetineerden een voormalige graanmaalderij compleet gerestaureerd en ongevormd tot Brouwerij Maallust.... De bierbrouwerij heeft een hypermoderne brouwinstallatie die door de brouwers (Gert en Carina) van Brouwerij Mommeriete in gebruik wordt genomen (http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/03/06/bierbrouwerij-maallust-veenhuizen-opent-deuren).
Bierbrouwerij Mommeriete is opgericht in 2004 door Gert en Carina Kelder.
De brouwerij bestaat uit een koperen brouwhuis met proeflokaal, café en groot terras.
Gert en Carina brouwen bieren van hoge en lage gisting. Naast een vast assortiment heeft ieder seizoen zijn eigen bier (www.mommeriete.nl/).
Mommeriete, vernoemd naar een moerasgebied in deze streek, is een familie brouwerij. Sinds 2004 brouwen Gert en Carina Kelder met veel liefde, plezier en vakmanschap diverse soorten speciaal bier.... In 2009 verhuisde de brouwerij van Landgoed De Groote Scheere in Holthone (Holthonerweg 9) naar Gramsbergen. Gert en Carina Kelder hebben daar het eeuwenoude schipperscafé gekocht van de familie Boonstra. "Het was echt een unieke kans voor ons", zegt Carina Kelder. "Wij waren al een tijd op zoek naar een andere locatie. "We willen graag bij de brouwerij wonen. Dat is een noodzaak om overdag open te kunnen zijn met een proeflokaal en in verband met onze schoolgaande kinderen." (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/overijssel/gramsbergen/mommeriete)
(http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/)
Uiltje Bar Adres: Zijlstraat 18, 2011 TN Haarlem (www.uiltjecraftbeer.com/) Robbert Uyleman (1986) uit Haarlem is zijn eigen smaken en ideeën verder gaan ontwikkelen. Na een aantal standaard bieren zoals bock, Weizen en tripel werd de keuze gemaakt om dit niet meer zo te doen. De extremere bieren zoals een IPA, hoppige amber ales, dark ales, smoked en uiteraard de barrel en oak aged bieren vielen duidelijk meer in de smaak. Zo werd het idee van Het Uiltje geboren (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/haarlem/uiltje-het).
We call it craft-y beer because the owl’s got a sharp, uncompromised tongue and a penchant for mischief. On a typical day we toy with the familiar – unfiltered lager, silky heffeweizen and puckery American IPA, anyone? – but at night we explore the crafty beer extremes from our medieval watering hole Haarlem (That’s Haarlem with two ‘a’s, the Dutch one, and the namesake of New York’s single-‘a’ed Harlem).
Really truly, our idea of fun is abusing the rauchbeer-Scotch ale-sour beer-oak-aged Imperial Stout-Barley wine clichés. The first rule of owl school: when using hops think in wheelbarrows and not buckets (www.uiltjecraftbeer.com/brewery-our-mission/).
Stoere naam, gevaarlijk uitziende kerels, maar ze zijn poeslief. RavenBoneHill uit Maasluis. En ze brouwen ook nog eens verdomd lekkere bieren, zoals hun Jolly Roger Scavenger. Een bier voor piraten en andere schavuiten (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
Initiatiefnemers achter deze brouwerij zijn Joram de Raaf (Raven), Nico Bot (Bone) en Arnout Vreugdenhil (Hill) (www.cambrinus.nl/brw/RAVEN.HTM).
Brouwerij Raven Bone Hill is een initiatief van Joram de Raaf, Nico Bote Arnout Vreugdenhil. Deze liefhebbers zijn van de categorie betere bierproevers en hebben in 2010 samen de brouwerij opgericht (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/zuid-holland/maassluis/raven-bone-hill).
Soms ligt het geniale in de eenvoud. 2 chef koks die aan het brouwen zijn geslagen et voila, daar heb je een naam: Two Chefs Brewing. Nadat hun huis al helemaal volgepakt stond met de zelf gebrouwen smaaksensaties besloten ze de rest van de mensheid ook kennis te laten maken met hun bieren. Het ontdekken van nieuwe smaken is aan Martijn en Sanne wel toe besteed. (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
In hun voormalige boerderij in het mooie Twentse landschap op het randje met Salland, brouwen Geralda en Jurgen hun ambachtelijke bieren. De passie voor het brouwen is begonnen tijdens hun studie in Bolsward. De Tsjuster (Imperial India Black Ale), wat donker is in het Fries, is een ode aan die studententijd. Wees voorbereidt op mooie smaakvolle bieren van de Berghoeve Brouwerij (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
Berghoeve Brouwerij.
Wij zijn een brouwerij die gevestigd is op een voormalig boerderij.
Op deze boerderij brouwen wij bijzondere types bier die je niet overal kunt vinden
Maak kennis met onze ambachtelijk gebrouwen eigenzinnige speciaalbieren.
Wilt u meer weten over onze speciaalbieren, of over de boeiende wereld achter bier in het algemeen,
dan bent u bij ons ook aan het juiste adres voor een rondleiding en of bierproeverij (www.berghoevebrouwerij.nl/).
Berghoeve Brouwerij is een jonge brouwerij die is opgericht op 1 januari 2010 door Jurgen en Geralda Bootsveld (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/overijssel/den-ham/berghoeve).
Wij, Geralda en Jurgen, hebben elkaar leren kennen tijdens de opleiding Levensmiddelentechnologie in Bolsward. Tijdens deze opleiding maak je kennis met de vele aspecten rondom de productie van eten en drinken. Binnen de opleiding worden vele zogenaamde ´technologieën´ gegeven. Te denken valt aan bakkerij-, vlees- en zuiveltechnologie. Maar ook drankentechnologie....
Het is natuurlijk de kat op het spek binden om als 20-jarige te leren bierbrouwen en al vlot werd er op de studentenkamer het eerste eigen bier gebrouwen. Met wisselend resultaat overigens, maar de passie werd aangewakkerd..... We hebben medio 2010 een pilot brouwinstallatie aangeschaft uit de USA, de zogenaamde "Brewmagic". Deze brewmagic is bijzonder geschikt om te testen en kleine batches bier te brouwen. Alleen om de markt te voorzien..... De installatie heeft een maximale brouwgrootte van 50 liter. Het verkrijgen van het correcte bestemmingsplan in mei 2012, is dus ook het start geweest voor de aanschaf van een grotere installatie.
Met ingang van juni 2013 zijn we dan ook de trotse eigenaren van onze eigen brouwinstallatie met een volume van 750 liter!
Ons doel is om prachtige, (h)eerlijke bieren brouwen en om eerlijk te zijn .......... deze bieren vol trots met u te delen. Bier is om van te genieten en over het brouwen kunnen we uren vertellen. Wij willen ons enthousiasme over het product bier graag met u delen (www.berghoevebrouwerij.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=54).
Bij Berghoeve Brouwerij wil men zich onderscheiden door zich te richten op de extremere speciaalbieren. Dit natuurlijk naast de standaard speciaalbieren zoals bv. dubbel, tripel of witbier. Bier is om van te genieten en over het brouwen kunnen ze uren vertellen (www.beleeftwente.nl/wat-te-doen-in-twente/winkelen-uitgaan/winkelen/1718-berghoeve-brouwerij-v.o.f./).
Zoals vele andere brouwers is Rowan Huigen ook in zijn eigen keuken begonnen met brouwen. Nu is hij vanaf 2010 samen met Ingrid fulltime bezig om mooie bieren te maken. En De Witte Leeuw maakt mooie bieren! Ook om een goed verhaal zitten ze niet verlegen. Gezelligheid troef dus bij Rowan en Ingrid aan de bar (http://stanislausbrewskovitch.nl/dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
Niels Beelhuizen, student Proces & Foodtechnology, is de brouwer achter Crooked Spider en redder van een spinnetje dat niet geheel zonder kleerscheuren uit de maischketel werd gevist en weliswaar enigszins hinkend z'n weg wist voort te zetten... De bieren van Crooked Spider liggen al langere tijd bij Stanislaus Brewskovitch Craft Beer Store in de schappen en vinden daar gretig aftrek (http://stanislausbrewskovitch.nl/
dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
“Rotterdamse biermakers”. Een nieuwe ster aan het bierfirmament. Rotterdam ontwikkelt zich als bierstad bij uitstek en Kaf & Koren is een mooi voorbeeld daarvan. Bier moet een belevenis zijn en daar zorgen zij voor. De Alpha, een lekkere doordrinkbare English IPA was hun eerste bier en daar zijn er inmiddels al enkele aan toegevoegd. Intense hop, verrassende graansoorten en soms experimentele toevoegingen. Dat maakt hun bier een unieke ervaring (http://stanislausbrewskovitch.nl/
dutchcraftbeerfestival/brouwers/).
(https://kafenkoren.nl/)
Kaf & Koren
Kaf & Koren zijn twee jongen mannen uit Rotterdam die sinds 2014 na een lange periode van hobby brouwen zijn begonnen met het brouwen of grote schaal. Het eerste officiële bier dat nu te koop is voor het grote publiek is hun Alpha. Dit is een mooie stevig Engelse IPA met een sterk moutig karakter.
Zelf vindt Kaf & Koren dat bier een belevenis moet zijn en daarom maken zij het bier dat zijzelf graag willen drinken: Intense hop, verrassende graansoorten en soms experimentele toevoegingen. Dat maakt het bier van Kaf & Koren een unieke ervaring (www.bierenzo.nl/brouwerij/kaf-en-koren).
Bij goed bier hoort tegenwoordig goed eten. Het combineren van die twee is al lang niet meer weggelegd voor wijnsnobs. Dat snapt de Utrechtse brouwerij Oproer als geen ander. Om het net even anders te maken dan andere brouwerijen met een restaurant erbij, serveert Oproer als enige Nederlandse brouwerij louter veganistisch eten. In tegenstelling tot wat je zou verwachten bij bier, ligt er dus geen flink stuk vlees op je bord (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/08/vier-het-bier-tijdens-internationale-bierdag).
The creativity of the Oproer brewers makes our beer worth drinking. Oproer is doing everything the Do It Yourself-way, constantly experimenting with flavors. We are making beers that we want to drink and are not following trends. We make trends.
The Oproer brewery is formed by two Dutch breweries you might know: Rooie Dop and RUIG Bier. Both of them cease to exist and are resurrected as Oproer! (www.oproerbrouwerij.nl/).
Eerlijk is eerlijk: het is op zijn zachtst gezegd nog een beetje rommelig in de nieuwe onderneming van Mark Strooker (37) en Bart-Jan Hoeijmakers (37), maar morgen gaat het avontuur van de brouwers toch echt beginnen. Oproer is de naam van het nieuwe en gewaagde horecaconcept van de twee. Met Amerikaanse en zelf gebrouwen bieren, lokale wijnen en verrassende veganistische gerechten moet de plek een nieuwe trekpleister worden in het gebied.
Strooker en Hoeijmakers kennen elkaar uit de brouwwereld. “We hadden beide een kleine brouwerij hier in Utrecht,” vertelt Strooker. “Ik brouwde zelf onder de naam Rooie Dop en Bart-Jan had de micro-brouwerij Ruig opgericht. De brouwerswereld is een kleine dus je komt elkaar regelmatig tegen. We merkten al snel dat onze voorkeuren allebei uitgingen naar Amerikaanse bieren zoals IPA’s Stout’s en al snel hadden al zoiets van laten we gaan samenwerken.” (www.duic.nl/ondernemen/utrecht-heeft-vanaf-morgen-de-eerste-brewpub-brouwerij-proeverij-en-veganistisch-restaurant/)
Naam:Oproer Brouwerij, Brewpub en Veganistisch Restaurant
Adres:CAB-Rondom 90A
Postcode:3534 BE
Plaats:Utrecht
(www.biernet.nl/bier/agenda/28-05-2016/oproer-nederlandse-brouwerijdagen-2016)
In our brewpub you will find all Oproer beers and collaboration beers as well as beer from other good breweries around the world. 10+ taps and 30+ bottle selection. We focus on bringing you a quality selection of beer, jenever (Dutch gin) and wine. And of course non-alcohol drinks like fair chain coffee, good tea, various organic juices and soda’s.
Oproer stands for independance. To build our place, we’ve tried to recycle as much stuff from the brewery as we could. Expect a kick-ass, industrial, kinda rough place that has a soul.
Oproer loves good food. From bar food to a three course menu.
Our dishes reflect our chefs’ varied backgrounds, combining flavours in unexpected ways to create inspiring combinations. We have a new menu every month. Oproer’s beers constantly evolve and so does the food.
All our food is plant based and organic. We collaborate with De Korenmaat, an organic shop from Zeist that sources our ingredients from local farmers. Oproer’s bread is made from the brewing process’ spent grains by the Brakkerij (bostelbrood) (www.oproerbrouwerij.nl/).