Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Ik wist niet dat november zo veel biernieuws zou hebben

$
0
0

Het is zover: Belgisch bier is cultureel erfgoed!



"Deze erkenning zal de biercultuur in België wereldwijd nog meer glans en uitstraling geven"
Isabelle Weykmans

"Ik hoop dat deze erkenning ertoe zal bijdragen dat de Belgen met nog meer trots onze biercultuur zullen uitdragen in de wereld"
Rudi Vervoort

"Een bijzonder kenmerk is trouwens dat deze cultuur al sinds mensenheugenis wordt overgedragen van generatie op generatie en bijdraagt tot een gemeenschappelijke identiteit"
Alda Greoli

"Voor elk moment hebben we een gepast bier. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard"
Sven Gatz


De UNESCO heeft vandaag in Addis Abeba (Ethiopië) beslist dat de biercultuur in België een plaats verdient op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid..... het is de ongeëvenaarde diversiteit van de brouwkunst en de intensiteit van de biercultuur, zoals ze deel uitmaakt van het dagelijkse leven en bij feesten in ons land, die maken dat deze biercultuur tot de identiteit en het cultureel erfgoed van heel het land behoort.
De biercultuur wordt in heel het land beleefd. In elke provincie bestaan er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap in België.
Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld, werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruik makend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, Oud Bruine-biersoorten worden dan weer voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naargelang de regio.
Vooral in de smaak...Wat bij de beoordelende commissie van de UNESCO vooral in de smaak viel, waren de maatregelen ter bescherming van de biercultuur, zoals het ontwikkelen en aanbieden van opleidingen, de promotie van de biercultuur en de oprichting van een observatorium ter bewaking van de diversiteit van de brouwkunst en haar waardering in België.
De UNESCO waardeerde vooral ook dat er in de Belgische biercultuur veel aandacht wordt besteed aan het bestrijden van overmatig alcoholgebruik en dat met aangepaste maatregelen wordt ingespeeld op een zich permanent veranderende maatschappij, waardoor de leefbaarheid van de biercultuur op lange termijn geborgd is.
De erkenning door de UNESCO betekent een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land en een beloning voor de inzet van al wie zich in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en de Duitstalige Gemeenschap inzet om deze rijke biercultuur levendig te houden.
De ministers Isabelle Weykmans, Alda Greoli en Sven Gatz, bevoegd voor Cultuur in de Duitstalige, Franse en Vlaamse Gemeenschap en Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, bevoegd voor het immaterieel cultureel erfgoed, zijn verheugd over het positieve nieuws van de UNESCO.
Isabelle Weykmans, Vice-Ministerpresident van de Duitstalige Gemeenschap, Minister voor Cultuur, Tewerkstelling en Toerisme: "De erkenning door de UNESCO is de bekroning van het werk van talloze bierbrouwers, bierliefhebbers, bierpromotoren en zythologen die onze biercultuur tot een status hebben verheven die het beschermen waard is. Deze erkenning zal de biercultuur in België wereldwijd nog meer glans en uitstraling geven."
"Ik ben er in het bijzonder blij om dat de Duitstalige Gemeenschap als kleinste Gemeenschap van het land zo'n belangrijke bijdrage heeft kunnen leveren aan de erkenning van een cultuur die bij onze identiteit hoort en waar we met zijn allen trots op zijn en mogen zijn."
Sven Gatz, Vlaams minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel: "Voor elk moment hebben we een gepast bier. We drinken bier evenzeer als dorstlesser na een flinke wandeling, tijdens een gezellig avondje in de stamkroeg of bij culinaire gerechten. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard. In België hoeft bier in kwaliteit en diversiteit niet onder te doen voor wijn of andere dranken."
"Het verheugt me dan ook als Minister van Cultuur, maar ook als hobbybrouwer, dat de UNESCO de creativiteit en diversiteit van onze biercultuur erkent."
Alda Greoli, Vice-Presidente van de Federatie Wallonië-Brussel, Minister van Cultuur en Kind: "Biercultuur betekent zoveel meer dan de waardering voor het product bier in al zijn variëteiten. Het omvat sociale gewoonten, rituelen, tradities, bijzondere kennis en vaardigheden van individuen, groepen van mensen en hele gemeenschappen."
"Een bijzonder kenmerk is trouwens dat deze cultuur al sinds mensenheugenis wordt overgedragen van generatie op generatie en bijdraagt tot een gemeenschappelijke identiteit. Daardoor ontstond een biercultuur die gekenmerkt wordt door een explosie van artisanale creativiteit en liefde voor het brouwambacht."
Rudi Vervoort, Minister-President van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest: "De biercultuur is iets waar Belgen trots op zijn, dat sinds mensenheugenis fundamenteel deel uitmaakt van onze samenleving en dat internationaal gewaardeerd wordt. Ik hoop dat deze erkenning ertoe zal bijdragen dat de Belgen met nog meer trots onze biercultuur zullen uitdragen in de wereld." (www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3014265/2016/11/30/Het-is-zover-ons-Belgisch-bier-is-cultureel-erfgoed.dhtml)

Onderdeel van de Belgische biercultuur is dat alcoholvrij bier niet zo populair is (Ons Belgisch bier is gewoon te lekker, Jef Van den Steen), daardoor is Jupiler N.A. onlangs wel negatief in de media gekomen in Nederland:


Jupiler NA is een alcoholarm bier van lage gisting met een alcoholpercentage van 0,5%.
Jupiler NA staat voor Jupiler Non Alcohol, Jupiler AlcoholVrij dus. Echter zit in Jupiler NA wel alcohol wat de smaak ten goede komt (https://www.biernet.nl/bier/merken/jupiler-na).

Jupiler alcoholvrij bier, met alcohol
Als je bovenstaande kop leest dan denk je wellicht dat het verkeerd geschreven is. Maar het klopt, in Jupiler NA (Jupiler Non Alcohol) zit namelijk wel alcohol. Ook al is het maar 0,5%. Een normale Jupiler (pils) bevat 5,2% alcohol, dus een Jupiler alcoholvrij bier bevat minder alcohol, maar nog steeds zit er alcohol in.
Wil jij scherp blijven, ben je zwanger of drink je om principiële of religieuze redenen geen alcohol? Dan kun je beter geen alcoholvrij bier drinken. In veel alcoholvrije biertjes zit namelijk... alcohol! Dat mag, in de EU. Als er maar niet 'te veel' alcohol in dat biertje zit.
Waarom kun je er als consument niet gewoon vanuit gaan dat alcoholvrij bier simpelweg bier zonder alcohol is? Nederlands bier mag 0,1% alcohol bevatten, maar in een Belgisch 'alcoholvrij' biertje kan gemakkelijk 0,5% alcohol zitten, zoals in Jupiler Non Alcohol. Elk EU-land mag zelf beslissen waar zijn alcoholgrens ligt. En dat bier mag in de hele EU verkocht worden. Zo mag een Belgische brouwer jou dus meer voor de gek houden dan een Nederlandse brouwer.
Zo vinden ze in Frankrijk en Italië 1,2% alcohol verwaarloosbaar. Dus les jij je dorst met flink wat flesjes 'alcoholvrij' Frans bier, dan kun je daar licht ‘alcoholvrij’ van in je hoofd worden. Waarom heet dit bier niet gewoon Jupiler Alcoholarm, want alcoholarm is ook een categorie bier. (https://www.biernet.nl/nieuws/alcoholvrij-bier-met-alcohol-van-jupiler-kandidaat-voor-gouden-windei-2016)
(https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/onderwerpen/misleidende-marketing/het-gouden-windei/winnaar-2016/?gclid=CLSjrvit0NACFQEL0wodNiMDDg)

Optimel Griekse stijl drinkyoghurt honing-walnootsmaak kan dit jaar ook in de prijzen vallen. De yoghurt is namelijk niet Grieks en bevat geen walnoot. De yoghurtdrink bestaat uit magere yoghurt en de zoetstof sucralose.
Ten slotte de Vitamin C Drops Anti-OxiFruits. Deze snoepjes met 'echt' fruitextract moeten je een grote hoeveelheid vitamine-C leveren, maar de suikerhoeveelheid in de snoepjes is enorm. Je krijgt je dagelijkse behoefte aan vitamine-C pas binnen na vijf snoepjes, dus moet daar eerst veel suiker voor genuttigd worden.
'Doorgeprikte marketingonzin'
Voedselwaakhond Foodwatch organiseert de verkiezing elk jaar. "Het hele jaar word je als consument uitgelachen en voor de gek gehouden door handige marketeers van voedingsbedrijven. In deze verkiezing kan de consument zelf lachen om de doorgeprikte marketingonzin van te opschepperige bedrijven", laat campaigner van Foodwatch Sjoerd van de Wouw weten op hun website.
Vorig jaar wonnen de zoete cranberries van Albert Heijn het Gouden Windei. De supermarktketen prijsde de cranberries aan als superfood, maar na onderzoek bleek dat de besjes niet zo gezond zijn. Het product bestond namelijk maar voor 30 procent uit cranberries en voor 68 procent uit ananassiroop (http://nos.nl/artikel/2141323-gouden-windei-van-alcoholvrij-bier-met-alcohol-tot-bessensap-met-appel.html).

Jupiler krijgt versie zonder alcohol: NA-pils verdwijnt


Brouwerij AB Inbev brengt begin december een alcoholvrije versie van Jupiler op de markt. Dat maakte de bierreus vandaag bekend. 'Jupiler 0,0%' is een alcoholvrij pilsbier dat gemaakt wordt met dezelfde ingrediënten als het klassieke pintje. "De smaakt ligt kwalitatief hoger dan de NA-pils. Die verdwijnt dan ook."
Non-alcoholisch bier werd altijd een beetje stiefmoederlijk behandeld, maar de tijden zijn veranderd
Arnaud Hanset, marketing director (http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/2937172/2016/10/25/Jupiler-krijgt-versie-zonder-alcohol-NA-pils-verdwijnt.dhtml)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692