Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Kees East India Porter

$
0
0

Ik [Kees Bubberman] brouw al mijn bieren met pure passie voor het vak en voor het brengen van geluk aan de mensen die mijn bieren drinken! (www.brouwerijkees.nl/Home.html)

Eigen benen
Eind 2014 vond Kees het tijd voor een nieuwe stap in zijn carrière, een eigen brouwerij. Met behulp van crowdfunding kreeg hij in zeer korte tijd het benodigde kapitaal bij elkaar. Als locatie koos hij voor het Zeeuwse Middelburg waar hij zich vestigde in een grote loods. Dat Bubberman het meteen serieus aan gaat pakken blijkt wel uit zijn capaciteit van maar liefst 1800 hectoliter (http://biernetwerk.nl/recensie-brouwerij-kees-east-india-porter/).


Kees Bubberman is een bekende in de brouwwereld en omgeving. Hij is degene die het assortiment van Brouwerij Emelisse sterk heeft uitgebreid en meer interessant heeft gemaakt voor de doorgewinterde bierliefhebber. Na 7,5 jaar vond hij het tijd voor een nieuwe uitdaging; een eigen brouwerij! En waarom zou je die naar een plaats of een of andere beschermheilige noemen als iedereen je gewoon als Kees kent? Inderdaad (http://genietenmetbier.nl/brouwerij-kees-is-van-start-gegaan/).

Kees Bubberman Van huis uit opgeleid als kok, ontstond mijn passie voor bier brouwen zo’n 17 jaar geleden. Voor die tijd was ik al bierliefhebber, maar  in 1996 werd ik lid van amateur-bierbrouwersvereniging de Deltabrouwers. Deze enthousiaste club van thuisbrouwers organiseert elk jaar een brouwcursus en in 1996 was ik één van de cursisten.
Zo brouwde Kees Bubberman  in 1996 mijn eerste ‘ homebrew’  van 10 liter in de keuken van mijn vader, de start van een mooie reis door een rijk bierlandschap vol met pilsners, blond, tripels en pikzwarte stouts. Tijdens deze leerzame thuis- brouw jaren werd een stevig fundament gelegd, voor wat later tot een succesvolle carrière als professionele brouwer leidde.
In 2007 werd Kees Bubberman de brouwmeester van Brouwerij Emelisse te Kamperland. Op dat moment was Brouwerij Emelisse een kleine regionale brouwerij. Zeven jaar later worden de bieren van Emelisse gewaardeerd door vele bierliefhebbers in Nederland, maar ook zeker in buitenland. De VS, de Scandinavische landen en Italië werden interessante afzetgebieden voor deze unieke bieren.
Door mijn passie en steeds grotere kennis is de prijzenkast van Brouwerij Emelisse intussen goed gevuld. Hier wapenfeiten van Kees Bubberman :
* Held van de Smaak 2009
* Meest gewaarde winterbier 2009
* Tweede plaats Lekkerste Bockbier 2009
* Tweede plaats Brewnz met de Espresso stout 2010
* Vierde plaats Lekkerste Bockbier 2011
* Zesde plaats Lekkerste Bockbier 2012
* Eerste plaats LenteBock 2013
* Eerste plaats ZwaarBock bier 2013
* Tweede plaats LenteBock 2013
* Derde plaats Zwaar Bockbier 2014
* En tot slot: beste nieuwe bier van Nederland 2013 volgens Ratebeer.com
Maar hiermee is de reis van Kees Bubberman door de wereld van de ambachtelijk gebrouwen bieren nog niet ten einde. Na zeven mooie jaren bij Emelisse wordt het tijd voor eigen brouwerij en wel een brouwerij waar hij zijn eigen naam aan geeft: Brouwerij Kees! Een brouwerij waar hij nieuwe ideeën in kwijt kan met het brouwen van –wat hij denkt- de mooiste bieren van Nederland. De brouwerij komt in de historische en monumentale stad Middelburg, een stad waar vroeger natuurlijk ook veel gebrouwen werd. Zo waren daar ooit Brouwerij de Vijfhoek,  de Drye Tonnekens,  de Lelie,  de Mondriaan en brouwerij de Hopbloem gevestigd. Helaas sloot de laatste brouwerij zijn deuren in 1993 en is Middelburg sindsdien brouwerij-loos. Aan deze brouwerij-loze periode maakt Kees Bubberman een eind aa, want een stad als Middelburg verdient een brouwerij. De brouwerij zal worden gebouwd aan de Voltaweg in Middelburg, op een moderne locatie met een oppervlakte van ruim 650 vierkante meter. Samen met biercafe Desafinado gaan we de bieren van Brouwerij de Vijfhoek weer nieuw leven in te blazen en een speciaal bier te ontwikkelen voor brouwerij de Vijfhoek. Dit bier zal breed worden uitgezet bij de Middelburgse Horeca (naar www.crowdaboutnow.nl/Brouwerij-Kees!).

Op het grootste bedrijventerrein van Middelburg, welke stad de meeste lezers wat zal zeggen in de vorm van ABT-café De Mug, heeft Kees een ruime hal betrokken en in zeer korte tijd brouwrijp gemaakt. Voor het natte gedeelte (waar bier uit wat voor installatie dan ook gemorst kan worden) heeft hij de vloer moeten verhogen om voor afvoer te zorgen, omdat frezen in de bestaande vloer niet mocht. Daarbij heeft hij uiteraard rekening gehouden met mogelijke bijplaatsing van gist-/lagertanks in de toekomst.
...
De brouwerij is zo ingericht dat er maar één persoon nodig is om te kunnen brouwen en bestaat uit een mouttank met schrootmachine, warmwatertank, maischketel, kookketel, hopback, platenkoeler, drie (hoofd)vergistingtanks, drie lagertanks en een afvulmachine. In een gisttank kan een brouwsel van 25 hl vergist worden. Na een week wordt het jongbier overgeheveld naar een lagertank. Met de huidige capaciteit kan er grofweg zes keer per maand gebrouwen worden, wat een jaarproductie van 1.800 hl in zou kunnen houden (http://genietenmetbier.nl/brouwerij-kees-is-van-start-gegaan/).

Kees Bubberman is een naam die in de Nederlandse biersector, maar zeker ook internationaal, hoge ogen gooit. In 2007 werd hij meesterbrouwer bij de Zeeuwse brouwerij Emelisse en kreeg daar vrij spel. Al gauw werd het assortiment flink uitgebreid met bieren van de Amerikaanse stijl, zoals een Double IPA, Black IPA, Triple IPA en Russian Imperial Stout.
Dat Kees graag experimenteert met bier werd duidelijk door zijn White Label-lijn. Bieren in een gelimiteerde oplage die vrijwel allemaal gerijpt werden op bijvoorbeeld whisky-, cognac, of rumvaten. Op deze site hebben wij er een aantal gerecenseerd en over het algemeen waren wij zeer enthousiast over deze bieren (http://biernetwerk.nl/recensie-brouwerij-kees-east-india-porter/)..



De East India Porter (6,5%) van Brouwrij Kees wordt beschreven als een toegankelijke Porter met aroma's  van walnoten, koffie en bittere chocolade. Een East India Porter is van oorsprong, net als de IPA,  een exportbier. Van wegen de houdbaarheid werd dit type bier pittig gehopt. De gebruikte hop in dit bier is de Amerikaanse Cascade en Summit hop (www.brouwerijkees.nl/East_India_Porter.html).


Dit bier is vol van smaak. De smaak komt bijna het glas uit! Ik kan er geen walnoten in herkennen, maar koffie en bittere chocolade ook niet echt eigenlijk. Is mijn fantasie echt zo beperkt? De geur is lekker, olie/vettig/viltige geur, die niet waterig of muf aandoet. Moutig en geen bittere geur. De geur zou met wat fantasie aan koude geroosterde koffie kunnen doen denken. Het bier smaakt geweldig! Moutig, bitter in de afdronk. De bitterheid is niet floraal of harserig. Ook is er geen verstorende koolzuurbubbeling te ontdekken. Het heeft een olieachtige textuur en een flink bittere afdronk. Het is een lekker bier! Of val ik nu in herhaling? Wat vinden anderen?


East India Porter van Brouwerij Kees heeft een bittere smaak. Dit bier heeft tonen van koffie, chocolade en karamel. East India Porter is een bier met een lang blijvende nasmaak.
Dit bier heeft de geur van bloemige hop en gebrande mout. Het bier heeft een subtiele hopbitterheid. Het bier zou aangeduid kunnen worden als een kruising tussen een porter en een black IPA (www.biernet.nl/bier/merken/east-india-porter).

MITRA Productomschrijving
ZICHT/KLEUR
Een donker goudgeel bier.
GEUR
Aroma's van walnoten, koffie en bittere chocolade.
SMAAK
In de smaak eveneens koffie en chocolade hinten.l.
AFDRONK
De bitterheid is mooi in harmonie met de koffie..

Het eerst te verkrijgen bier van Kees! Het is een Porter geworden met een goede dosis hop. Ondanks dat naam doet vermoeden dat het een kruising is tussen een IPA en een Porter is het vooral een mooi Porter met een subtiele hop bitterheid. Dit smaakt naar meer! (www.bierenzo.nl/kees-east-india-porter)

[H]et eerste officiële bier van Brouwerij Kees.... luistert naar de naam East India Porter en heeft een alcoholpercentage van 6,5 procent. In totaal wil Bubberman 6 á 7 vaste bieren in zijn assortiment opnemen allemaal van de Amerikaanse stijl. Ook komen er weer gelimiteerde varianten waarvan de eerste al is aangekondigd....Het etiket ziet er professioneel en strak uit. Onder het logo en de naam van het bier staat de zin ‘A true mystical tour for your taste buds!’, dat belooft wat.
De voertaal op het etiket is Engels, wat duidelijk de ambities van Kees aangeeft. Achterop staan de ingrediënten, waarbij ook de verschillende hop- en moutsoorten genoemd zijn, iets wat wij altijd waarderen. Voor de hop heeft Kees gekozen voor Summit en Cascade, voor de mout Pale Ale, Munchener, Carafa Special en Cara. Verder heeft het bier een EBC van 65 en een EBU van 70. 
Het bier ziet er in het glas uit als een echte Porter: colabruin met een licht crèmekleurige schuimkraag. Het schuim zakt vrij snel in, maar plakt wel mooi aan de rand van het glas. De geur is beslist niet die van een standaard porter. Je ruikt duidelijk het bloemige van de hop, waarbij we met ons ogen dicht dit bier eerder als een IPA zouden bestempelen.
Maar genoeg gekeken en geroken, hoe smaakt Kees’ eerste eigen brouwsel? De sterk aanwezige hopgeur vindt zijn weg niet naar de smaak van het bier. Het bier smaakt vooral als een echte porter. Het begint bitter, met wat tonen van pure chocolade en gebrande karamel en wordt dan wat droger, vleugje peper en misschien wat gronderig. Het bier is in balans, maar heeft wel iets waterigs. Bovendien bevat ons bier naast wat gebruikelijk gist onderin ook een wat harder soort bezinksel, iets wat wij nog niet eerder terugvonden in een flesje.
De East India Porter is wat ons betreft nog niet meteen een schot in de roos. Het is beslist een aardige Porter, maar niet de vliegende start waar wij op gehoopt hadden (http://biernetwerk.nl/recensie-brouwerij-kees-east-india-porter/).

Merkomschrijving Brouwerij Kees
De stad Middelburg heeft sinds kort weer een eigen brouwerij: Brouwerij Kees. De eigenaar van deze brouwerij is de van huis uit tot kok opgeleide Kees Bubberman, wiens passie voor bierbrouwen zo'n 17 jaar geleden ontstond, Hij werd lid van de amateurbierbrouwersvereniging De Deltabrouwers en hij brouwde in 1996 zijn eerste homebrew.
Gedurende de eerste jaren waarin Kees thuis brouwde legde hij een stevig fundament voor wat later tot een succesvolle carriere als professioneel brouwer leidde. In 2007 ging Kees Bubberman aan de slag als brouwmeester van Brouwerij Emelisse. Op 1 januari 2015 werd het voor Kees Bubberman tijd voor een nieuwe stap: een eigen brouwerij met zijn eigen naam. Uniek aan de brouwerij is het gebruik van een hopback. De Hopback is een gesloten vat van 700 liter die gevuld wordt met hopbloemen. Deze hopbloemen zorgen voor een natuurlijk filtratie en geven ook nog een mooie zachte hopsmaak af aan het bier.
Het assortiment van Brouwerij Kees is eigenzinnig en modern. Van een Saison IPA, India Pale Ale tot een Imperial Stout (www.mitra.nl/webshop/product/brouwerijkees/eastindiaporter/11-b0-bd-09-5a-e1-ae-bd?webnodeid=8c-cf-11-60-04-4a-96-0d#).

Ik had eigenlijk nog nooit gehoord van een East India Porter...

We’ve all heard the romantic tale of beer being shipped half way around the world to quench the thirst of the British in India: the birth of IPA. But Pale Ale wasn’t the only beer sent to India: In fact, it wasn’t even a majority of the beer sent. That honour belongs to beer that’s been lost to history: India Porter.
British military units in India had a big problem. Their men were dying at an alarming rate. Climate and disease played a role, but so did the troops’ drink of choice: rum. What was the solution? Give them Porter instead.
...
Porter-drinking troops had a significantly higher life expectancy than their rum-drinking colleagues!
The East India Company, which effectively ruled large areas of India and had its own military units, took notice and began ordering beer. Lots of it. Casks of Porter out-numbered the Pale Ale 2:1. Between 1849 and 1857 the East India Company ordered 23,511 hogsheads of Pale Ale and 46,363 hogsheads of Porter.” (www.prettythingsbeertoday.com/wp/our-beers/once-upon-a-time/once-upon-a-time-eip/)

Nu ik de laatste woorden aan dit blogbericht tik, trekken de laatste nasmaken van deze porter door mijn mond. Ja, koude koffie, warme alcohol, lekkere bierbitterheid en volle moutigheid.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692