Iedere eerste zaterdag na Sint Maarten komt Sinterklaas in Nederland aan. Hij wordt door een menigte zingende kinderen ontvangen en het evenement is groots op de televisie te volgen. Sinterklaas wordt steevast geïnterviewd en net als de koning op Koninginsdag en prins carnaval tijdens de 'dolle dagen' wordt hij officieel door de burgemeester ontvangen. Op zaterdag 12 november 2016 zet Sinterklaas weer voet aan wal in Nederland (www.beleven.org/feest/intocht_sinterklaas).
Elk jaar trekken Sinterklaas en Zwarte Piet rond deze tijd ’s nachts door onze steden en dorpen. Ze breken niet met geweld door de deur, maar komen stilletjes door de schoorstenen onze huizen binnen om geschenken achter te laten voor iedereen die het afgelopen jaar zoet is geweest. De Zwarte Pieten barsten anno nu niet meer uit in onbeheersbare furie en razernij en veranderen niet langer in weerwolven – maar ze drinken dan ook niet meer al dat bier dat volgens oude bronnen eigenlijk de oorzaak was voor de razernij van de berserkers. In de Middeleeuwen werd bier namelijk niet met hop gebrouwen, maar met gruit, een kruidenmengsel van wilde rozemarijn (ledum palustre, nog steeds in gebruik in de homeopathie) en allerlei andere kruiden en planten, waaronder wellicht zelfs bilzekruid (hyoscyamus niger, een van de ingrediënten van heksenzalf).
We mogen ons geloof in Sinterklaas na een bepaalde leeftijd dan verloren hebben, de Sinterklaastraditie en haar mogelijke wortels bevat nog genoeg interessante elementen om ons op 5 december mee bezig te houden (www.deoptimist.net/2012/12/sinterklaas-zwarte-piet-en-het-paddenstoelenbier/).
Ik pakte een flesje waarvan ik dacht dat het een porter of stout zou zijn, maar toen ik het flesje opende plopte -nee, knalde- de dop eraf met een harde knal. De geur was direct onmiskenbaar hop. Het leek wel een IPA. Bij een nadere blik op het etiket bleek het een zwarte IPA, met een thema dat geschikt is voor deze tijd van het jaar:
Het bier tintelt op de tong door de koolzuur en is bitter, echt bitter, zoals een IPA hoort te zijn. De kleur is donker. Het is een geslaagd en zeer lekker bier. De geur is goddelijk. Dit is een overheerlijke IPA. De bitterheid blijft lang hangen in de mond. Het blijkt nog een studentenbier te zijn ook:
Kapelse 'Black Pete' uitgeroepen tot Beste Studentenbier der Lage Landen
Black Pete, het bier dat Kapellenaar Tom Mertens (23) samen met twee studiegenoten brouwt, is... uitgeroepen tot het Beste Studentenbier der Lage Landen.
Kapellenaar Tom Mertens en zijn studiegenoten industrieel biochemie aan de KU Leuven Stijn Roden (Westerlo) en Steven Rommel (Ingelmunster) waagden hun kans in de categorie Studentenbier en stuurden hun Black Pete in, een India Pale Ale, geïnspireerd op Sinterklaas. “Steven brouwt al enkele jaren vooral donkere bieren en ik hou het op de lichtere soorten met veel hop. We besloten de handen in elkaar te slaan en samen met Stijn een bier voor deze wedstrijd te brouwen. We vonden een compromis in een donker bier met veel hopsmaken”, vertelt Tom Mertens.
De studenten lieten zich inspireren door het Sinterklaasfeest met ingrediënten als chocolademout, biscuitmout en citrushop (naar de mandarijntjes uit Spanje). Ze noemden zichzelf de Goedheilige Mannen en hun Black Pete kreeg een etiket met de typische muts en kraag van Zwarte Piet. Uit 35 studentenbrouwsels werd Black Pete tot het Beste Studentenbier gekozen. “Dit hadden we totaal niet verwacht voor een eerste brouwsel”, vertelt een gelukkige Tom Mertens (www.nieuwsblad.be/cnt/blnve_01700100).
De Goedheilige Mannen (Tom Mertens uit Kapellen, Stijn Roden uit Westerlo en Steven Rommel uit Ingelmunster) zijn drie vrienden die elkaar leerden kennen tijdens de opleiding Industriëel Ingenieur Biochemie aan de KU Leuven.
Samen hebben ze Black Pete gecreëerd in hun garage in Kapellen. De naam is een knipoog naar de bierstijl (een black IPA) en de ingrediënten (chocolademout, biscuitmout, citrushop). Black Pete is een donkerbruin/zwart bier van 6,6% alcohol met toetsen van chocolade en een royale dosis citrushop.
“Het bier is mooi in balans en zal elke bierliefhebber, beginnend of gevorderd, kunnen bekoren dankzij het eclectische recept dat het beste van de bierwereld combineert: verfrissend en stevig, donker maar zacht, complex en toch doordrinkbaar”, aldus De Goedheilige Mannen.
En zo dacht de jury van de Brouwland Biercompetitie er duidelijk ook over. De Black Pete werd verkozen uit meer dan 150 studenten- en hobbybrouwsels.
De prijs houdt onder meer in dat het bier gedurende 3 maanden zal worden verkocht in alle Delhaizes in België en Nederland (waarschijnlijk van oktober tot en met december) (www.kapellen.be/nieuwsdetail.aspx?id=1918).
Black Pete Alc. 6,6% IBUs 32
Onze eerste creatie en winnaar van Beste Studentenbier van de Lage Landen in 2015. Een Black IPA met chocolade- en biscuitmout en een royale dosis citrushop (www.degoedheiligemannen.be/).
Winnaar "Beste Studentenbier van de Lage Landen 2015" Style: IPA - Black / Cascadian Dark Ale (www.beerxchange.com/beer/1097451)
De naam is een knipoog naar de bierstijl (een black IPA) en de ingrediënten (chocolademout, biscuitmout, citrushop). Black Pete is een donkerbruin/zwart bier van 6,6% alcohol met toetsen van chocolade en een royale dosis citrushop (www.belgenbier.be/bieren/beschrijvingbier.php?idbieren=3051).
Het bier wordt door verschillende bierliefhebbers gedronken (zie https://untappd.com/b/de-goedheilige-mannen-black-pete/1097451).
Meegenomen uit de bierrekken bij Delhaize Izegem. Volgens de meeste bierkenners is dit het lievelingsbier van Sinterklaas. Het werd in 2015 uitgeroepen tot het 'Beste Studentenbier der Lage Landen' bij Brouwland. Het waren Steven Rommel (Ingelmunster), Stijn Roden (Westerlo) en Tom Mertens (Kapellen), drie bio studenten aan KU Leuven die hun bekroond garagebier onder de noemer 'Bierfirma De Goedheilige Mannen' lieten brouwen bij huurbrouwer Anders (Halen).
PROEFKOTJE: Zwart gekleurd met een mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatie. Een aroma gerookte mout met fruitige inslag en enkele goede notities van citrushop. In de smaak zit de zoete karamelmout bitterheid goed in balans met de frisse bitterheid van de citrushop. Niet al te zwaar mondgevoel maar een lekker bittere lange aanhoudende afdronk. Vrolijk terras en gezelschapsbiertje.
De Goedheilige Mannen, Rapenstraat 18, Leuven - http://www.degoedheiligemannen.be
(www.bloggen.be/bierdinges/archief.php?ID=2838670)
Black Pete - De Goedheilige Mannen
Brewed by: De Goedheilige Mannen
Belgium | website
Style | ABV
Belgian IPA | 6.60% ABV
(www.beeradvocate.com/beer/profile/42885/197303/)
Black Pete
Brewed by Brouwerij Anders!
Style: Black IPA
Halen, Belgium
Serve in Shaker, Tulip
IBU: 32 ABV: 6.6%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Brewed for "De Goedheilige Mannen" and winning student beer of the "Brouwland Biercompetitie 2015". A black beer with hints of chocolate and biscuit and a royal dose of citrus hops. The beer is nicely balanced and combines the best of the world of beer: refreshing but powerful, dark but soft, complex and yet very drinkable (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
kermis (8640) - The Hague, NETHERLANDS - MAR 6, 2016
Very hazy brown with a big tan head. Aroma of big citrus, fruits, grapefruit and orangepeel. Flavour is light moderate sweet and moderate bitter. Medium bodied with soft carbonation (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/)..
Sten (720) - Westerlo, BELGIUM - FEB 29, 2016
Brown coloured beer with a small long lasting white head. Citrus is very overwhelming in the taste and the aroma. Nice slightly bitter taste. (Bottle 33cl) (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
mike_77 (4630) - Breda, NETHERLANDS - FEB 15, 2016
More like a Brown Pete than a Black one. Really strong citrus in the aroma and flavour especially grapefruit. This leads to a really juicy feel. It’s pretty low on the described chocolate and malts but that’s not a problem (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
Benzai (12032) - Oirschot, THE NETHERLANDS, NETHERLANDS - FEB 4, 2016
Hazy amber to dark amber color, full sized off-white head that lasts for quite a long time. Aroma is malts and firmly hoppy, light to moderately fruity. Taste malts, a hint of orangepeel, some hops, some fruitpeel bitter, bitter. Decent body, firm a bit fizzy carbonation. How on earth is this a black IPA? I’d call this a moderately hoppy amber ale. Average at best, personally quite a disappointment (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
kajser27 (949) - Zagreb, CROATIA - FEB 1, 2016
Dark copper colored, unclear, medium beige lasting head with nice lacing. Aroma is of caramel, some light chocolate and toasted malt and strong citrus and fruity hops. Taste is medium sweet malt, caramel and some roasted mostly in finish, moderate+ citrus and fruity hoppy aroma, medium bitterness, bit bready yeasty in the finish. Medium bodied, average carbonation, oily. IPA on point, the black part is a bit subdued. (bottle, Bierhalle Deconinck, Vichte) (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
Black Pete won de plak voor Beste Studentenbier en zou volgens het etiket een Black IPA zijn. Laten we vooral niet flauw doen over de stijlbenaming; daarover zijn er op Tinterwebzdinges al genoeg draden opgehangen en laten we wel wezen, "Cascadian Dark Ale" klinkt ook maar een beetje sissy, toch?
Black Pete heeft alvast één element tegen: hij is niét zwart. Draai't of keer 't zoals je wil, maar als je je bier zwart noemt en 't komt er niet donkerder dan donkerbruin uit, dan heb je 't ofwel verkeerd genoemd of of anders verkeerd gebrouwen.
Niet dat Black Pete verkeerd smaakt, maar ook op de tong is er niks zwarts aan te merken. Met je ogen dicht kon 't gewoon een IPA zijn. Jammer en dik vet spijtig want wat een zwarte IPA (ik wéét het, ik wéét het) zo leuk maakt is net die raaklijnen met stouts en porters, en die mis ik compleet bij deze Piet. Lekker is hij zeker, en voor België is dit soort hoppige bieren nog altijd een rariteit dus wat mij betreft is die medaille verdiend, maar een black IPA is hij het dus écht niet.
Side note: als je je brouwerij (brouwfirma pardon fabes) De Goedheilige Mannen noemt, en je eerste brouwsel heet ZwartePiet, beperk je dan al niet meteen je toekomstige gamma of mag ik dan nog een SlechtWeerVadaag verwachten? (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?p=40961&sid=2eaec83948f04fc5765c67ffb8ebe66e)
Zwarte Piet Bitterzoet 5.5% ABV
Here's a controversial beer, as the label should tell you. Zwarte Piet (Black Pete) is Sinter Klaas's helper. But, unfortunately for modern sensibilites, he's portrayed by someone white blacked up a la Black & White Minstrels. There's nothing on the label to say where or by whom it was brewed. Probably just as well. It tastes like watered-down Bok (it's 5.5% ABV). With added sweetener. Very metallic. Weird vegetable aroma. Not at all nice. Soon it will be making acquaintance with my sink. Then I'll give my Chimay glass a good rinse and pour myself a well-deserved Abt (http://barclayperkins.blogspot.nl/2015/11/random-dutch-beers-part-two.html).
Zwarte Piet
Alcohol volume: 8,2%
Brasserie de la Senne (Brussel)
Beschrijving + uitzicht: Het bier is een blend van Stouterik en Oude Gueuze Cantillon. Donker, zwart bier, met een beige schuimkraag. Het typische uitzicht van een stout.
Geur: Aroma van mout, licht gebrand, donker gedroogd fruit, chocolade met zurige, citrus toetsen afkomstig van de gueuze.
Smaak: Smaak van mout, lichtjes gebrand, wat chocolade en een lichte fruitigheid. Nadien licht zurig van de gueuze. Mooie droge nasmaak die wat zurig is met een lichte mout-bitterheid die niet te lang blijft hangen. Medium body maar zeer mooi in evenwicht. Zeer geslaagde combinatie van stout en gueuze (https://pieterproeft.wordpress.com/2012/10/08/zwarte-piet/).
In Nederland is er geen grote brouwer die zijn vingers er aan durft te branden. We hebben het hier over de Zwarte Pieten-discussie. In België malen ze er niet om. Sterker nog. Daar worden een Sinterklaas- en een Zwarte Piet-bier gelanceerd. En waar gebeurt dat? Ja natuurlijk, in Sint Niklaas!
Enkele horeca-ondernemers hebben brouwer Chris Boelens ingeschakeld het bier te brouwen. Het Sinterklaas-bier wordt een blond bier met een schuimkraag, zo wit als de baard van … En het Zwarte Piet-bier wordt een donker bier. Beide bieren hebben een alcoholpercentage van 8,5% (http://bierista.nl/actueel/zwarte-piet-geeerd-met-een-eigen-donker-bier/).
In Sint-Niklaas, België, hebben horecaondernemers voor Sinterklaas een nieuw bier bedacht. Samen met Brouwerij Boelens brouwen zij Sinterklaas en Zwarte Pieten bier.
Horecaondernemers uit het vlaamse stadje Sint-Niklaas zijn op het idee gekomen om in samenwerking met Brouwerij Boelens uit België, Sinterklaas en Zwarte Pieten bier te brouwen. ... Zwarte Pieten bier donker van gebrande gekarameliseerde mouten (www.biernet.nl/nieuws/sinterklaas-en-zwarte-pieten-bier).
Hier nog een recept voor het zelf brouwen van een Zwarte Pietenbier...
Elk jaar trekken Sinterklaas en Zwarte Piet rond deze tijd ’s nachts door onze steden en dorpen. Ze breken niet met geweld door de deur, maar komen stilletjes door de schoorstenen onze huizen binnen om geschenken achter te laten voor iedereen die het afgelopen jaar zoet is geweest. De Zwarte Pieten barsten anno nu niet meer uit in onbeheersbare furie en razernij en veranderen niet langer in weerwolven – maar ze drinken dan ook niet meer al dat bier dat volgens oude bronnen eigenlijk de oorzaak was voor de razernij van de berserkers. In de Middeleeuwen werd bier namelijk niet met hop gebrouwen, maar met gruit, een kruidenmengsel van wilde rozemarijn (ledum palustre, nog steeds in gebruik in de homeopathie) en allerlei andere kruiden en planten, waaronder wellicht zelfs bilzekruid (hyoscyamus niger, een van de ingrediënten van heksenzalf).
We mogen ons geloof in Sinterklaas na een bepaalde leeftijd dan verloren hebben, de Sinterklaastraditie en haar mogelijke wortels bevat nog genoeg interessante elementen om ons op 5 december mee bezig te houden (www.deoptimist.net/2012/12/sinterklaas-zwarte-piet-en-het-paddenstoelenbier/).
Ik pakte een flesje waarvan ik dacht dat het een porter of stout zou zijn, maar toen ik het flesje opende plopte -nee, knalde- de dop eraf met een harde knal. De geur was direct onmiskenbaar hop. Het leek wel een IPA. Bij een nadere blik op het etiket bleek het een zwarte IPA, met een thema dat geschikt is voor deze tijd van het jaar:
Het bier tintelt op de tong door de koolzuur en is bitter, echt bitter, zoals een IPA hoort te zijn. De kleur is donker. Het is een geslaagd en zeer lekker bier. De geur is goddelijk. Dit is een overheerlijke IPA. De bitterheid blijft lang hangen in de mond. Het blijkt nog een studentenbier te zijn ook:
Kapelse 'Black Pete' uitgeroepen tot Beste Studentenbier der Lage Landen
Black Pete, het bier dat Kapellenaar Tom Mertens (23) samen met twee studiegenoten brouwt, is... uitgeroepen tot het Beste Studentenbier der Lage Landen.
Kapellenaar Tom Mertens en zijn studiegenoten industrieel biochemie aan de KU Leuven Stijn Roden (Westerlo) en Steven Rommel (Ingelmunster) waagden hun kans in de categorie Studentenbier en stuurden hun Black Pete in, een India Pale Ale, geïnspireerd op Sinterklaas. “Steven brouwt al enkele jaren vooral donkere bieren en ik hou het op de lichtere soorten met veel hop. We besloten de handen in elkaar te slaan en samen met Stijn een bier voor deze wedstrijd te brouwen. We vonden een compromis in een donker bier met veel hopsmaken”, vertelt Tom Mertens.
De studenten lieten zich inspireren door het Sinterklaasfeest met ingrediënten als chocolademout, biscuitmout en citrushop (naar de mandarijntjes uit Spanje). Ze noemden zichzelf de Goedheilige Mannen en hun Black Pete kreeg een etiket met de typische muts en kraag van Zwarte Piet. Uit 35 studentenbrouwsels werd Black Pete tot het Beste Studentenbier gekozen. “Dit hadden we totaal niet verwacht voor een eerste brouwsel”, vertelt een gelukkige Tom Mertens (www.nieuwsblad.be/cnt/blnve_01700100).
De Goedheilige Mannen (Tom Mertens uit Kapellen, Stijn Roden uit Westerlo en Steven Rommel uit Ingelmunster) zijn drie vrienden die elkaar leerden kennen tijdens de opleiding Industriëel Ingenieur Biochemie aan de KU Leuven.
Samen hebben ze Black Pete gecreëerd in hun garage in Kapellen. De naam is een knipoog naar de bierstijl (een black IPA) en de ingrediënten (chocolademout, biscuitmout, citrushop). Black Pete is een donkerbruin/zwart bier van 6,6% alcohol met toetsen van chocolade en een royale dosis citrushop.
“Het bier is mooi in balans en zal elke bierliefhebber, beginnend of gevorderd, kunnen bekoren dankzij het eclectische recept dat het beste van de bierwereld combineert: verfrissend en stevig, donker maar zacht, complex en toch doordrinkbaar”, aldus De Goedheilige Mannen.
En zo dacht de jury van de Brouwland Biercompetitie er duidelijk ook over. De Black Pete werd verkozen uit meer dan 150 studenten- en hobbybrouwsels.
De prijs houdt onder meer in dat het bier gedurende 3 maanden zal worden verkocht in alle Delhaizes in België en Nederland (waarschijnlijk van oktober tot en met december) (www.kapellen.be/nieuwsdetail.aspx?id=1918).
Black Pete Alc. 6,6% IBUs 32
Onze eerste creatie en winnaar van Beste Studentenbier van de Lage Landen in 2015. Een Black IPA met chocolade- en biscuitmout en een royale dosis citrushop (www.degoedheiligemannen.be/).
Winnaar "Beste Studentenbier van de Lage Landen 2015" Style: IPA - Black / Cascadian Dark Ale (www.beerxchange.com/beer/1097451)
De naam is een knipoog naar de bierstijl (een black IPA) en de ingrediënten (chocolademout, biscuitmout, citrushop). Black Pete is een donkerbruin/zwart bier van 6,6% alcohol met toetsen van chocolade en een royale dosis citrushop (www.belgenbier.be/bieren/beschrijvingbier.php?idbieren=3051).
Het bier wordt door verschillende bierliefhebbers gedronken (zie https://untappd.com/b/de-goedheilige-mannen-black-pete/1097451).
Meegenomen uit de bierrekken bij Delhaize Izegem. Volgens de meeste bierkenners is dit het lievelingsbier van Sinterklaas. Het werd in 2015 uitgeroepen tot het 'Beste Studentenbier der Lage Landen' bij Brouwland. Het waren Steven Rommel (Ingelmunster), Stijn Roden (Westerlo) en Tom Mertens (Kapellen), drie bio studenten aan KU Leuven die hun bekroond garagebier onder de noemer 'Bierfirma De Goedheilige Mannen' lieten brouwen bij huurbrouwer Anders (Halen).
PROEFKOTJE: Zwart gekleurd met een mooie beige schuimkraag en voldoende carbonatie. Een aroma gerookte mout met fruitige inslag en enkele goede notities van citrushop. In de smaak zit de zoete karamelmout bitterheid goed in balans met de frisse bitterheid van de citrushop. Niet al te zwaar mondgevoel maar een lekker bittere lange aanhoudende afdronk. Vrolijk terras en gezelschapsbiertje.
De Goedheilige Mannen, Rapenstraat 18, Leuven - http://www.degoedheiligemannen.be
(www.bloggen.be/bierdinges/archief.php?ID=2838670)
Black Pete - De Goedheilige Mannen
Brewed by: De Goedheilige Mannen
Belgium | website
Style | ABV
Belgian IPA | 6.60% ABV
(www.beeradvocate.com/beer/profile/42885/197303/)
Black Pete
Brewed by Brouwerij Anders!
Style: Black IPA
Halen, Belgium
Serve in Shaker, Tulip
IBU: 32 ABV: 6.6%
COMMERCIAL DESCRIPTION
Brewed for "De Goedheilige Mannen" and winning student beer of the "Brouwland Biercompetitie 2015". A black beer with hints of chocolate and biscuit and a royal dose of citrus hops. The beer is nicely balanced and combines the best of the world of beer: refreshing but powerful, dark but soft, complex and yet very drinkable (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
kermis (8640) - The Hague, NETHERLANDS - MAR 6, 2016
Very hazy brown with a big tan head. Aroma of big citrus, fruits, grapefruit and orangepeel. Flavour is light moderate sweet and moderate bitter. Medium bodied with soft carbonation (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/)..
Sten (720) - Westerlo, BELGIUM - FEB 29, 2016
Brown coloured beer with a small long lasting white head. Citrus is very overwhelming in the taste and the aroma. Nice slightly bitter taste. (Bottle 33cl) (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
mike_77 (4630) - Breda, NETHERLANDS - FEB 15, 2016
More like a Brown Pete than a Black one. Really strong citrus in the aroma and flavour especially grapefruit. This leads to a really juicy feel. It’s pretty low on the described chocolate and malts but that’s not a problem (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
Hazy amber to dark amber color, full sized off-white head that lasts for quite a long time. Aroma is malts and firmly hoppy, light to moderately fruity. Taste malts, a hint of orangepeel, some hops, some fruitpeel bitter, bitter. Decent body, firm a bit fizzy carbonation. How on earth is this a black IPA? I’d call this a moderately hoppy amber ale. Average at best, personally quite a disappointment (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
kajser27 (949) - Zagreb, CROATIA - FEB 1, 2016
Dark copper colored, unclear, medium beige lasting head with nice lacing. Aroma is of caramel, some light chocolate and toasted malt and strong citrus and fruity hops. Taste is medium sweet malt, caramel and some roasted mostly in finish, moderate+ citrus and fruity hoppy aroma, medium bitterness, bit bready yeasty in the finish. Medium bodied, average carbonation, oily. IPA on point, the black part is a bit subdued. (bottle, Bierhalle Deconinck, Vichte) (www.ratebeer.com/beer/black-pete/349669/).
Black Pete won de plak voor Beste Studentenbier en zou volgens het etiket een Black IPA zijn. Laten we vooral niet flauw doen over de stijlbenaming; daarover zijn er op Tinterwebzdinges al genoeg draden opgehangen en laten we wel wezen, "Cascadian Dark Ale" klinkt ook maar een beetje sissy, toch?
Black Pete heeft alvast één element tegen: hij is niét zwart. Draai't of keer 't zoals je wil, maar als je je bier zwart noemt en 't komt er niet donkerder dan donkerbruin uit, dan heb je 't ofwel verkeerd genoemd of of anders verkeerd gebrouwen.
Niet dat Black Pete verkeerd smaakt, maar ook op de tong is er niks zwarts aan te merken. Met je ogen dicht kon 't gewoon een IPA zijn. Jammer en dik vet spijtig want wat een zwarte IPA (ik wéét het, ik wéét het) zo leuk maakt is net die raaklijnen met stouts en porters, en die mis ik compleet bij deze Piet. Lekker is hij zeker, en voor België is dit soort hoppige bieren nog altijd een rariteit dus wat mij betreft is die medaille verdiend, maar een black IPA is hij het dus écht niet.
Side note: als je je brouwerij (brouwfirma pardon fabes) De Goedheilige Mannen noemt, en je eerste brouwsel heet ZwartePiet, beperk je dan al niet meteen je toekomstige gamma of mag ik dan nog een SlechtWeerVadaag verwachten? (www.zythos.be/forum/viewtopic.php?p=40961&sid=2eaec83948f04fc5765c67ffb8ebe66e)
Het is overigens niet het eerste Pietenbier:
Here's a controversial beer, as the label should tell you. Zwarte Piet (Black Pete) is Sinter Klaas's helper. But, unfortunately for modern sensibilites, he's portrayed by someone white blacked up a la Black & White Minstrels. There's nothing on the label to say where or by whom it was brewed. Probably just as well. It tastes like watered-down Bok (it's 5.5% ABV). With added sweetener. Very metallic. Weird vegetable aroma. Not at all nice. Soon it will be making acquaintance with my sink. Then I'll give my Chimay glass a good rinse and pour myself a well-deserved Abt (http://barclayperkins.blogspot.nl/2015/11/random-dutch-beers-part-two.html).
bier: Sinterklaas: Zwarte Pieten Bier
brouwerij: Jantjes Bieren Uden
door/voor: St. Servattumus, Schijndel
categorie: tripel
alcohol %: 6.5
Alcohol volume: 8,2%
Brasserie de la Senne (Brussel)
Beschrijving + uitzicht: Het bier is een blend van Stouterik en Oude Gueuze Cantillon. Donker, zwart bier, met een beige schuimkraag. Het typische uitzicht van een stout.
Geur: Aroma van mout, licht gebrand, donker gedroogd fruit, chocolade met zurige, citrus toetsen afkomstig van de gueuze.
Smaak: Smaak van mout, lichtjes gebrand, wat chocolade en een lichte fruitigheid. Nadien licht zurig van de gueuze. Mooie droge nasmaak die wat zurig is met een lichte mout-bitterheid die niet te lang blijft hangen. Medium body maar zeer mooi in evenwicht. Zeer geslaagde combinatie van stout en gueuze (https://pieterproeft.wordpress.com/2012/10/08/zwarte-piet/).
In Nederland is er geen grote brouwer die zijn vingers er aan durft te branden. We hebben het hier over de Zwarte Pieten-discussie. In België malen ze er niet om. Sterker nog. Daar worden een Sinterklaas- en een Zwarte Piet-bier gelanceerd. En waar gebeurt dat? Ja natuurlijk, in Sint Niklaas!
Enkele horeca-ondernemers hebben brouwer Chris Boelens ingeschakeld het bier te brouwen. Het Sinterklaas-bier wordt een blond bier met een schuimkraag, zo wit als de baard van … En het Zwarte Piet-bier wordt een donker bier. Beide bieren hebben een alcoholpercentage van 8,5% (http://bierista.nl/actueel/zwarte-piet-geeerd-met-een-eigen-donker-bier/).
In Sint-Niklaas, België, hebben horecaondernemers voor Sinterklaas een nieuw bier bedacht. Samen met Brouwerij Boelens brouwen zij Sinterklaas en Zwarte Pieten bier.
Horecaondernemers uit het vlaamse stadje Sint-Niklaas zijn op het idee gekomen om in samenwerking met Brouwerij Boelens uit België, Sinterklaas en Zwarte Pieten bier te brouwen. ... Zwarte Pieten bier donker van gebrande gekarameliseerde mouten (www.biernet.nl/nieuws/sinterklaas-en-zwarte-pieten-bier).
Hier nog een recept voor het zelf brouwen van een Zwarte Pietenbier...