Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

International Stout Day: 5 stouts die ik de moeite waard vond om te noemen

$
0
0

Vandaag is het blijkbaar stoutdag?

Maar wat is een stout eigenlijk? Waarin verschilt een stout met dat andere bekende donkere biertype, de Porter? Welke soorten stout zijn er allemaal? Antwoorden op deze vragen gaat het vandaag om, kortom “All about stout!“.
...
Eerst was er Porter, een nieuwe bierstijl die ontstond in Londen van de 18e eeuw vanwege de toenemende populariteit van de uit Burton-On-Trent geimporteerde zwaar gehopte Pale Ale. De Londense brouwers reageerde op deze concurentie niet door zelf ook maar Pale Ale te gaan brouwen, nee ze wilden donkere bieren blijven brouwen met het goedkopere brown malt.
...
De stout bekend geworden door Guinness kennen we vandaag de dag als de Irish Dry Stout, een bier van ongeveer 5% ABV met een redelijke bittere smaak door de gebruikte geroosterde gerst en hop. Hierdoor drinkt het lekker door, wat ook wel mag met die flinke pint glazen. Toch heeft dit bier ook een flinke body, dit komt door de gebruikte gerstevlokken. Maar er zijn meer soorten stouts. Een in Amerika zeer populaire stijl is de Sweet, of Milk Stout. Deze stijl heeft een vollere (zoete) smaak door een toevoeging (Lactose). Een andere vollere versie is weer wat meer Engels van oorsprong, namelijk de Oatmeal Stout, in deze versie worden vaak de gerstevlokken vervangen door havervlokken, die voor een rijkere volle body zorgen en een wat zoetige smaak geven.
Blijft nog over, de Russian Imperial Stout kortweg vaak aangeduidt met RIS.
...(http://debebaardebrouwer.nl/2013/11/08/international-stout-day/)

Naast de Imperial Russian Stout (IRS), de milk stout en de oatmeal stout zijn er vast nog tal van andere stouts te bedenken om te noemen. Voor hen die graag in bierstijlen en substijlen denken is dat vast heel leuk, maar ik houd het voor nu even bij stout.

Hier wat stouts die ik de moeite waard vond om te noemen:

Guinness, tja die heeft geen beschrijving meer nodig...
Het bier van de St. James' Gate brewery uit het Ierse Dublin is misschien wel de Fanta van deze bierstijl te noemen (over merkverwatering gesproken).


In het logo van het bedrijf staat een harp, een nationaal symbool van Ierland. Guinness heeft hiervoor goede afspraken met de Ierse regering moeten maken, aangezien het nationale symbool niet verward mocht worden met de harp van Guinness. De Guinness-harp is daarom gespiegeld ten opzichte van die in het landswapen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Guinness).


In 1886 was de brouwerij uitgegroeid tot de grootste bierbrouwerij ter wereld (http://nl.wikipedia.org/wiki/Guinness).  Anno 2015 bestaat de kans dat het bedrijf onder de naam van Diageo door het grote Ab InBev gekocht zou kunnen gaan worden...



Gouverneur Stout (7,5%)
Ik wist niet dat degelijke brouwers zoals Lindeboom ook een stout brouwden. Het bier geurt naar moutig bier en smaakt naar geroosterde mout, zoals een echte stout betaamt. Wel is het mondgevoel wat minder zacht dan verwacht, door de prikkeling van de duidelijk aanwezige koolzuur. Het bier heeft wel een prettige afdronk met een typische nasmaak. Anderen zouden nu waarschijnlijk omschrijvingen geven met krenten, chocolade, koffie, aardse tonen en mocca, maar ik niet. Wat is überhaupt het verschil tussen een dubbel en een stout?


Gouverneur Stout is een nieuw bovengistend bier van de Lindeboom Bierbrouwerij sinds 2014....Dit Nederlandse stoutbier heeft een volmoutig karakter en is gebrouwen met Magnum en Spalter hop. Lagering op eikenhout geeft Gouverneur Stout een subtiel houtaroma en een weldadige afdronk. Het bier gist na op fles en heeft een alcoholpercentage van 7,5% (http://biermagazine.nl/bier/22/355/gouverneur_stout_nieuw_bier_van_lindeboom_bierbrouwerij.htmlhttp://roerdaljournaal.nl/lindeboom-met-niew-bier-gouverneur-stout/www.lindeboom.nl/bieren-van-hier/onze-bieren.html#product_550).

De Prael brouwt chocoladestout voor Tony’s Chocolonely
Tony’s Chocolonely bestond vorig jaar 10 jaar en tere ere daarvan heeft de Amsterdamse brouwerij De Prael een speciale ‘milkchocolate stout’ gebrouwen:


Nou het zijn er 3...Maar wel 3 goeje of nie dan???
Drink er anders van ieder 2, dan heb je 6 stouts die de moeite waard zijn!

Nou vooruit nog eentje dan:

Black Albert
This is not as much a beer as it is an experience. Originally brewed for Ebenezer’s Pub in Lovell, Maine (USA), this beer is a tribute to Albert II, sixth king of the Belgians. Nicknamed ‘laughing king’, it is only fitting that the beer named after him should put a big smile on your face. And we can safely say it does. This big mother of a Russian Imperial Stout is often considered one of our true classics.
Despite the 13% ABV, you’ll find Black Albert to be dangerously drinkable. With its thick, tar-like body, it’s definitely a sipper, but the alcohol is very well-hidden. It pours pitch black and retains a strong caramel-colored head, despite the ABV. Every sip bombards you with roasty bitterness and the unique sweetness of real Belgian candy sugar. Black Albert: get tattoo’ed from the inside.
~
Dit is niet zozeer een bier, dan wel een totaalervaring. Oorspronkelijk werd dit bier gebrouwen als eerbetoon aan Albert II, de zesde koning der Belgen, voor Ebenezer’s Pub in Lovell, Maine (VS). Met zijn bijnaam ‘de lachende koning’ is het logisch dat het bier dat naar hem werd vernoemd een brede glimlach op het gezicht van de drinker tovert. En dat doet het ook. Deze kolossale Russian Imperial Stout wordt vaak beschouwd als een van onze grootste klassiekers.
Ondanks de 13% alcohol is Black Albert gevaarlijk drinkbaar. Met zijn dikke, teerachtige body moet je er voorzichtig van nippen, maar de alcohol is zeer goed verborgen. Het bier giet pikzwart met een sterke karamelkleurige kraag, ondanks het alcoholgehalte. Elke slok bombardeert je met geroosterde bitterheid en de unieke zoetheid van Belgische kandijsuiker. Black Albert: tatoeëert je langs binnen (https://struise.com/bieren-beers/black-albert/).

Het schenkt oerzwart in je glas en vormt dan roodbruin schuim dat betoverend overkomt als 'gebroken bruin',  als dat tenminste een kleur is. Het doet denken aan rood fruit, of zou dat komen door het rode etiket? De smaak is meer een gevoel dan een smaak. Het voelt goed aan. Alsof je een romig iets drinkt dat smaakt naar gebrande kandij. Het smaakt goed en die smaak staat. Het is geen waterige of lichte smaak. Het is een smaak die in je mond sluimert en daar lang blijft hangen. Het bier heeft geen rokerigheid, al zou dat er ook niet in misstaan. Dit is misschien wel de sterkste van de 4 stouts die ik hier vermeld. Een stout die voor 2 telt...

Black Albert – % ABV. Imperial Stout from De Struise Brouwers in Oostvleteren, Belgium. Pours opaque black, thin brown head that dissipates quickly. Aromas of oak and booze. Oatmeal, wood, and booze comes through the flavors (http://thebeerauthority.com/2012/07/25/de-struise-black-damnation-tasting/).

Als bier-spijs-combinatie probeer ik het met een oude koude kaas-tosti. Daar smaakt dit bier toch pittig bij. Het blijkt dan een wat bijtende alcohol, die wat doorgaat in een wat wrange, maar lekkere, smaak... De tosti is zo vergaan in de smaak van de stout. Het is een stevige smaak.

En als 5e zou ik hier de Bronckhorster willen noemen, al is het geen stout:

Bronckhorster Nightporter 8 %
Irish Style Strong Porter 11 %
Robuust en krachtig. Bier met karakter en vol bitterheid, espresso, koffie en pure chocolade
Het is een ideaal bier voor gebruik in de keuken en om te combineren met smaakvolle gerechten.
2012 bronze medal  Japan craft Beer Cup
2013 Gold Medal  Brussels Beer Challenge
2014 World Beer Awards. Gold Medal Europe's best strong porter
2014  Gold Medal  Dublin Craft Beer Cup
2015 Bronze Medal  Dublin Craft Beer Cup
2015 World Beer Awards. Gold Medal Worlds best strong porter (www.brouwerij-rodenburg.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=102&Itemid=535). Kijk, het is dan wel geen stout, maar wel een prijswinnende porter...



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692