De oudste vermelding van Amsterdam is in een document van 27 oktober 1275, waarin graaf Floris V de bewoners tolvrijheid verleent. Over de precieze datum waarop Amsterdam stadsrechten verkreeg is onzekerheid. Een van de mogelijkheden is dat de Utrechtse bisschop Guy van Avesnes de plaats in 1301 stadsrechten heeft verleend, dit omdat hij in een handvest uit die tijd spreekt over 'onsen poiteren van Aemstelredamme' (Onze poorters van Amsterdam). Hij noemt de burgers expliciet 'poorters', hetgeen erop wijst dat er stadsrechten waren vergeven. Doch over het exacte tijdstip van de toekenning is weinig meer te zeggen dan dat het tijdstip rond of kort na 1300 ligt (Wikipedia).
De contacten rond de bierhandel met Hamburg waren de springplank voor de Oostzeehandel en het begin van Amsterdam als handelsstad. In de 15e eeuw was Amsterdam gegroeid tot de belangrijkste handelsstad van Holland. Bij uitbreiding van de stad werden ringvormige grachten gegraven, ter verdediging en voor de waterhuishouding. De huizen werden op een fundering van lange houten palen gebouwd die op de zandlaag onder de drassige bodemlaag steunden (Wikipedia).
Wat die grachten betreft, daar zijn ezelsbruggetje over (flauw, maar leuk, woordgrapje): 'Prinsen Kopen Heren Schoenen' = 'Piet Koopt Hoge Schoenen' = de volgorde van Amsterdamse singelgrachten van buiten naar binnen: Prinsengracht, Keizersgracht, Herengracht, Singel.
Of: Stoute Honden Komen Poesjes Likken = De grachten van Amsterdam, van Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht tot Lijnbaansgracht (www.ezelsbruggetje.nl/tags/amsterdam/) Of omgekeerd: Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht = Slechte HarenKaPper (http://nl.wikiquote.org/wiki/Ezelsbruggetjes).
Maar even terug naar de getallen...
Amsterdam in 1538: De stad kreeg al snel een traditie van burgerlijk bestuur, met een belangrijke rol voor de vroedschap: een college van vooraanstaande burgers die de meeste bestuurders benoemden (Wikipedia).
De titel van dit bericht is 13658 en waarom?
13658 = tussen 1 en de 8 aantal dagen van het jaar zetten
Uitleg:
Amsterdam is gebouwd op palen. Het aantal palen kun je onthouden door het aantal dagen van het jaar (365) tussen 1 en 8 te zetten = 13658. Dit is het aantal palen onder het paleis op de dam (https://www.ezelsbrug.nl/aardrijkskunde/13658-tussen-1-en-de-8-de-dagen-van-het-jaar-zetten/).
Amsterdam zal door de tol op bier zijn gegroeid, maar vormt nu ook een goede voedingsbodem voor de Nederlandse biercultuur. Er zijn veel brouwerijen...
Ik zal er eens een stel weer gaan bezoeken (afgelopen jaar o.a. Prael en de bekeerde suster bezocht).
Ik zal er eens een stel weer gaan bezoeken (afgelopen jaar o.a. Prael en de bekeerde suster bezocht).