Bokbierseizoen op traditionele wijze geopend
In Zutphen was deze maand de bokbierdag met de optocht en in Lieshout sloeg Bavaria een vaatje aan.
(www.mooilaarbeek.nl/nieuws/cultuur/20717/bokbierseizoen-op-traditionele-wijze-geopend-)
Lindeboom brouwt nieuwe Herfstbock met klassieke brouwreceptuur
Na Bavaria komt nu ook Lindeboom met een nieuw oud etiket en recept voor hun herfstbock:
Voor het brouwen van de nieuwste Herfstbock zijn de brouwers van de Lindeboom Bierbrouwerij in de archieven gedoken. Het geheel oorspronkelijke brouwprocedé herleeft met Herfstbockbier editie 2016.
Beierse methode
Herfstbockbieren zijn van oorsprong ondergistende bieren, gebrouwen volgens de zogenaamde 'Beierse methode'. Aanvankelijk werd dit bier geïmporteerd in Nederland. Rond 1870 werd dit ondergistende bier ook in Nederland gebrouwen. Echter vanaf de beginjaren 80 van de vorige eeuw werd de herfstbock steeds vaker bovengistend gebrouwen. De oorzaak was het niet beheersen van de oorspronkelijke 'Beierse methode'. Deze mooie biersoort verloor daarmee de afgelopen dertig jaar steeds meer zijn klassieke karakter. Lindeboom is van origine een klassieke, ondergistende bierbrouwerij en blijft met het brouwen van de ondergistende Herfstbock 2016 die traditie trouw.
Giststam uit jaren 60
De brouwers van Lindeboom hebben de ondergistende giststam van de Lindeboom Bierbrouwerij uit de zestiger jaren weten te achterhalen. De oude bereidingswijze van weleer is daarmee gestart. Lindeboom Herfstbock is gebrouwen volgens een klassiek brouwrecept met vijf verschillende speciaalmouten. Ten slotte heeft het bier een lange, koude ondergisting ondergaan met een lange, koude lagering van minimaal 8 weken. Hiermee is de Lindeboom Herfstbock 2016 een klassieke herfstbock zoals oorspronkelijk bedoeld (www.biermagazine.nl/bier/22/799/
lindeboom_brouwt_nieuwe_herfstbock_met_klassieke_brouwreceptuur.html).
Lekkerste Bockbier en zwaar Bockbier van Nederland 2016
De verkiezing Lekkerste Bockbier van Nederland 2016 is gehouden. Consumenten bepaalden tijdens een blindproeverij welk bier zij het lekkerst vinden. Deze competitie wordt georganiseerd door Geheim Genootschap Arendsnest en Biergilde Dubbele Arend.
Het Lekkerste Bockbier van Nederland wordt gebrouwen in het kleine plaatsje Rha tussen Doetinchem en Zutphen. Het is voor het vierde achtereenvolgende jaar dat het bockbier van brouwmeester Steve Gammage is terug te vinden in de Top 2! “Onvoorstelbaar!”, reageert Steve in de euforie van het moment, “De afgelopen vier jaar zijn we twee keer tweede en twee keer eerste geworden. Ik ben heel erg blij.”
De IJsselbock van Bronckhorster Brewing Company heeft dit jaar een nieuw recept gekregen. Andere jaren brouwde ik altijd een bovengistende bock. Dit jaar is-ie voor het eerst ondergistend”, aldus de winnaar. Grote blijdschap ook bij de andere winnaars Maurice Dicks van de Texelse Bierbrouwerij nam stralend van geluk zijn prijs in ontvangst. Ook zijn bockbieren zijn jaarlijks terug te vinden in de top van deze bockbierverkiezing (www.bierista.nl/actueel/bronckhorster-wint-titel-lekkerste-bockbier-van-nederland-2016/).
Walhalla Heimdall verkozen tot beste Nederlands zwaar Bockbier
Walhalla Craft Beer is pas net een jaar bezig en heeft al weer een prijs in de wacht gesleept. Zijn Imperial Rye Bock ‘Heimdall’ is verkozen tot lekkerste Nederlands Bockbier in de categorie Zware Bock. Brouwer en oprichter Aart van Bergen begon Walhalla een jaar geleden nadat hij stopte met Brouwerij de Vriendschap. Zijn bieren zijn alle vernoemd naar goden van Walhalla. De bieren zijn Amerikaans georiënteerd en hebben een prachtige uitstraling.
(www.bierista.nl/actueel/bronckhorster-wint-titel-lekkerste-bockbier-van-nederland-2016/)
Oudste bier van Nederland
Amstel Bock is, met wat horten en stoten het oudst, volgens Roel Mulder -Verloren bieren- het oudste nog bestaande Nederlandse bier.... In april 1872 werd er voor het eerst mee geadverteerd.[12] De productie ervan heeft tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog een tijdje stil gestaan, maar dat geldt ook voor de pilseners. In de jaren dertig was Amstel verder een van de drijvende krachten achter de ‘landelijke’ bockbierintocht in Amsterdam, compleet met echte bokken.[13] In de jaren zestig was het nogal low-profile, maar na de overname van Amstel door Heineken in 1968, kwam er in 1972 een restyling van het Amstel Bock-etiket. Toch moet de productie ervan weer een paar jaar hebben stilgelegen, want in 1980 werd het opnieuw gelanceerd, ‘aangezien dit type bier zich de laatste jaren in een toenemende belangstelling mag verheugen.’ Dat was waarschijnlijk ook het moment waarop het alcoholpercentage omhoog werd geschopt van 6,5 naar 7% (http://verlorenbieren.nl/wat-is-het-oudste-bier-van-nederland/).
Frans bockbier
Misschien was het je niet opgevallen tussen alle collabs, biermixen, fruitsaisons en barrel-ge-age’de barley wines, maar het is bockbierseizoen. De traditionele Nederlandse pilsboeren komen weer met hun donkerbruine, best wel smakelijke variant, met in hun kielzog nog wat kleinere brouwers van de oude stempel. Ik had al een keer uit de doeken gedaan hoe bockbier ooit een Duits lentebier was, dat net als pepernoten ieder jaar weer eerder uitkwam, om uiteindelijk een oktoberbier te worden. Dat hebben we dus al behandeld. Nee, ik wou het gaan hebben over historisch bockbiernieuws. Het Franse bockbier is terug. Van de makers van Kronenbourg, hét standaard-saaie pils van Frankrijk.
Frankrijk? Ja, want ook dat had ik al eens beschreven: dat dit wijnland ooit naast Duitsland en Nederland het derde bockbierland was. In 19e-eeuws Parijs zorgde het zelfs voor een rage: nadat daar in 1855 het eerste Duitse bockbier werd gesignaleerd, riep al snel heel de stad ‘Garçon, un bock!’ Waar in Nederland de donkere bockvariant inburgerde, nam Frankrijk juist de blonde versie over. Voor Franse begrippen was het een sterk luxebier. Het werd daarom geserveerd in kleinere glazen, een formaat dat ook al snel de naam ‘bock’ kreeg. Er bestonden zelfs flessen van het formaat ‘bock’. Het was inmiddels allang geen seizoensbier meer: de Franse brouwerijen, met name die in de Elzas en Parijs, produceerden het het hele jaar.[1] (http://verlorenbieren.nl/tigre-bock/)
Naast blaadjes die vallen dreigen ook brouwerijen te vallen:
Einde van Emelisse?
Na het vertrek van Kees Bubberman rommelde het in het Emelisse kamp. Het vertrek van Kees leidde tot geruchten over een switch richting commerciële bieren. Ook een onenigheid tussen brouwmeester Kees en de eigenaar van Emelisse over een eventuele koers bleven lang rond circuleren. Emelisse brouwmeester John de Vries pakte de draad snel op en leverde afgelopen jaar diverse mooie nieuwe bieren en White Labels af.
Nu ook John via Facebook bekend maakt dat hij ontslag heeft genomen en per 1 november aan de slag gaat als brouwer bij De Molen lijkt het doek gevallen voor een van de grondleggers van de Nederlandse Craft Beer scene. Een opvolger is tot op heden nog niet aangekondigd. Wel zijn er geruchten in de brouwerswereld dat de tanks en ketels van Emelisse al te koop zijn aangeboden. Een concrete bevestiging hiervan is nog niet vindbaar (http://biernetwerk.nl/emelisse-brouwer-john-de-vries-stapt-over-naar-de-molen-brouwerij-dreigt-te-sluiten/). Al zou het doorgaan (al is het enkel de horeca?)...
Brand bij brouwerij Bavaria in Brabantse plaats Lieshout
Bij de brouwerij van Bavaria in het Brabantse Lieshout is brand geweest. Bij de brand vielen geen gewonden. Zowel de brandweer als een team van Bavaria zelf was ter plaatse.
De brand ontstond rond 9.30 uur in de spouwmuur van een mouttoren, op de derde etage. Doordat het vuur tussen twee muren woedde kon de brandweer er moeilijk bij en is het lastig in te schatten hoe groot de brand is, zei een woordvoerder van de brandweer. Rond 11.00 uur werd het sein brand meester gegeven (www.nu.nl/binnenland/4338252/brand-bij-brouwerij-bavaria-in-brabantse-plaats-lieshout.html, www.biernet.nl/nieuws/brand-bij-bavaria-brouwerij-in-lieshout,
www.telegraaf.nl/binnenland/26842236/__Brand_bij_brouwerij_Bavaria__.html).
Bij de Bavaria Brouwerij in Lieshout was er woensdagochtend 19 oktober rond half tien een kleine smeulbrand in de isolatie van de mouterij op de derde etage. De oorzaak van de brand ligt zeer waarschijnlijk in laswerkzaamheden die tot dinsdagavond duurden. Het betrof hier onderhoudswerk, aldus een woordvoerster van Bavaria. „Dinsdagavond om acht uur is er nog gecontroleerd en was er niets aan de hand. Woensdagochtend rook een medewerker iets en heeft onze eigen en de regiobrandweer opgeroepen.” (www.ed.nl/regio/gemert-e-o/laarbeek/kleine-smeulbrand-bij-bavaria-brouwerij-in-lieshout-1.6547035) Doordat het vuur tussen twee muren woedde kon de brandweer er moeilijk bij en was het aanvankelijk lastig in te schatten hoe groot de brand was, zei een woordvoerder van de brandweer. De brandweer heeft een deel van de constructie gesloopt zodat er makkelijk water in de spouw kon worden gegoten (www.distrifood.nl/branche-bedrijf/nieuws/2016/10/brand-treft-bavaria-101102187, www.kontaktfm.nl/14-nieuws-laarbeek/12320-19-10-2016-brand-bij-bavaria). egen het middaguur was de brandweer vertrokken. Het mout dat opgeslagen ligt in de mouttoren is volgens Bavaria niet aangetast door de brand. „De schade is gelukkig beperkt.” (www.ed.nl/regio/gemert-e-o/laarbeek/kleine-smeulbrand-bij-bavaria-brouwerij-in-lieshout-1.6547035)
Ik wist niet dat Bavaria een mouterij had in Lieshout... maar het is wel zo (zie www.tripadvisor.nl/LocationPhotoDirectLink-g9463901-d9459890-i163860113-Bavaria_Brouwerijcafe-Lieshout_North_Brabant_Province.html en/of www.wegmetdebaas.nl/bavaria-bavaria-biertour-4956.html)
ABT bier van de maand: Slurfke
Slurfke is het ABT bier van de maand oktober geworden. Dit bier wordt gebrouwen door brouwerij Van Honsebrouck.
Het is een dubbel bier dat 8,5% alcohol bevat. Gebrande mout aroma’s, karamel en koffie zijn de herkenbare tonen van dit bier. De huisgist van de brouwerij zorgt voor een fruitige toets van vanille en banaan (www.biernet.nl/nieuws/abt-bier-van-de-maand-oktober-slurfke). Ik dacht dat ABT altijd speciale bieren onder de aandacht bracht, maar Slurfke schaar ik onder de Wittekerke en Tournée Générale... Ik heb toevallig ook zo'n fleske staan in afwachting van mijn dorstige keel. Ik stel me de degustatie ervan als volt voor: ik zit op de bank en kijk naar een aflevering van Thuis.... dromen van een Vlaamse nieuwslezeres:
Belgische bieroorbelcontroverse
Belgisch biermerk Primus zag dat VRT-nieuwsanker Goedele Wachters tijdens het nieuwslezen oorbellen droeg die opvallend veel op lipjes van een bierblikje leken. Dus zetten ze bij Primus een post op Facebook: twee hangertjes + twee Primus-blikjes is gelijk aan de oorbellen van Goedele. Echter was de VRT daar niet blij mee: “Want een nieuwsanker en bierreclame, dat gaat niet samen.”
Primus trok daarop de faceboekfoto weer in: “dat het niet de bedoeling was om Goedele Wachters in diskrediet te brengen. Dit was enkel ludiek bedoeld.” (www.hbvl.be/cnt/dmf20161007_02506418/
goedele-draagt-bieroorbellen-zonder-dat-ze-het-weet)
Belgische stedenbouwkundigen vinden Brussels biermusuem een onwelkome folkloristisch
De Stad Brussel communiceert te weinig over de ontwikkeling van het Belgian Beer Palace. Dat vindt stedenbouwkundige actiegroep Arau. Ze pleiten onder andere voor meer transparantie.
Het voormalig Beursgebouw zou vanaf 2018-2019 in gebruik moeten worden genomen als biermuseum. De attractie zou 300.000 bezoekers trekken per jaar, schrijft La Capitale. Volgens Arau draagt het nieuwe museum vooral bij aan 'folklorisering' van de stad. Ze vinden dat het museum een onwelkome toevoeging is aan het toch al grote aanbod chocoladewinkels en biercafés.
"De Brusselaars hebben niets aan een biermuseum, het is vooral voor de toeristen. De waarde van het erfgoed komt niet tot zijn recht, en het sluit niet aan bij de Brusselse identiteit," zegt Arau in La Capitale. Ze willen het belang van bier in de geschiedenis van België niet onderschatten, maar benadrukken dat er al een interessant aanbod is in Brussel, zoals de verschillende oude brouwerijen en het Brussels Museum van de Geuze. Eerder schreef Le Soir dat Arau er wel iets voor voelde om het Brussels Parlement te laten zetelen in het Beursgebouw, vanwege de symbolische waarde die het pand heeft (http://www.bruzz.be/nl/actua/arau-vreest-folklorisatie-van-het-centrum-door-belgian-beer-palace).
Jonge brouwers maken "bier van een ander karakter"
Ja, daar isie weer! Deze keer op kliknieuws: "Brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. Wij vinden dat het tijd wordt voor meer diversiteit. Ons bier is van een ander karakter dan dat van andere brouwers. Er zijn genoeg 'klassieke' bieren, maar wij willen dit doorbreken met verrassende bieren. Amerika is onze inspiratiebron: we gebruiken fruitige hopsoorten en experimenteren met exotische ingrediënten. Maar vooral met hop, veel hop!"
(www.kliknieuws.nl/regio/uden/algemeen/98139/jonge-brouwers-maken-bier-van-een-ander-karakter-) Ruud van den Brand (27), Jeroen van den Heuvel (28) en Joost van den Heuvel (25) brouwden drie jaar lang hun bier in een garage in Zeeland. Inmiddels hebben ze het bedrijf Hemelwater Craft Beer gestart. (www.kliknieuws.nl/regio/uden/algemeen/98139/jonge-brouwers-maken-bier-van-een-ander-karakter-)
Jopen wi(n)t Bierprijs bij World Beer Awards in Londen
Jopen Adriaan Wit is lekker fruitig, kruidig en een zeer uitnodigende neus. Het bevat alle smaken die men verwacht in een witbier. Uitstekend bier’, zo staat te lezen in het juryrapport.
Michel Ordeman, mede-eigenaar van Jopenbier over Jopen Adriaan Wit: ‘Net even iets anders dan de meeste Belgische witbieren, ook gebrouwen met kruiden, maar waar in België eigenlijk altijd gerstemout en tarwe de combinatie is, werken wij ook met wat haver. Dat komt omdat dat vroeger, in de Late Middeleeuwen, in Haarlem verplicht was. Dus wij hebben een soort fusie gemaakt tussen de historie van Haarlem en een Belgische bierstijl. En daarmee heb je dus blijkbaar iets in handen wat onderscheidend is en wat gewaardeerd wordt.’ (http://bier.blog.nl/1/2016/10/03/het-beste-witbier-van-de-wereld-komt-uit-haarlem) Uiteraard zijn er weer heel veel bieren in de prijzen gevallen, zoals te lezen is op www.worldbeerawards.com/2016/
Andere winnaars zijn: Bax Bier Koud Vuur (World's Best Smoke Flavoured Beer) eno wacht.. op www.worldbeerawards.com/2016/europe/netherlands.html is een hele pagina.
Grolsch ligt nu echt in de uitverkoop:
SABMiller met AB/InBev
De fusie is goedgekeurd...
When an industry’s two largest companies merge, that usually means bad news for the third-largest company — and, in brewing, that is Heineken, writes Scheherazade Daneshkhu.
Asked how his world will change once Anheuser-Busch InBev completes its £70bn merger with SABMiller, Jean-François van Boxmeer, Heineken’s chairman and chief executive is phlegmatic. “It will not change a lot,” he said last month, pointing to the larger brewers lack of territorial overlap. “AB InBev takes geographies where it was not present before — there is no market in which they have a synergistic deal.”
Eamonn Ferry, analyst at Exane BNP Paribas, agrees to an extent but says that in two of Heineken’s biggest markets, India and Nigeria, a merged AB InBev-SAB “will prove a formidable competitor … and could take market share away.” This may be why, in India, Heineken appears to have its sights on a potential takeover of United Breweries, in which it holds a stake.
In Africa, AB InBev’s strategy will be to push its own international brands, such as Corona and Budweiser. Heineken may find it tougher to compete against these than against Peroni, which was SAB’s main brand in that market, but will now be sold.
Trevor Stirling, analyst at Bernstein, says: “The nightmare scenario for Heineken would be if AB InBev were to use the profits in one of its markets to fund a price war in an important market for Heineken, such as Mexico or Nigeria. But AB InBev … will likely be focused on paying down debt.”
After an AB InBev-SAB merger, Heineken will face an industry leader three times its size in terms of sales, instead of almost twice as big. However, Mr van Boxmeer says: “They were already so big that it’s questionable whether getting bigger will give them substantially better purchasing conditions.”
(www.ft.com/content/1a568d7c-ece8-11e5-9fca-fb0f946fd1f0)
AB InBev officieel 's werelds grootste brouwer
Een jaar nadat de Belgisch-Braziliaanse brouwer AB InBev een overnamebod deed op zijn Brits-Zuid-Afrikaanse concurrent SABMiller, is de overname afgerond. Vanaf [deze maand] staat de nieuwe fusiegroep op de beurs (www.biernet.nl/nieuws/ab-inbev-officieel-s-werelds-grootste-brouwer).
AB InBev brouwt elk jaar 788 miljoen hectoliter bier. Eén derde van al het bier ter wereld is daarmee afkomstig uit brouwerijen die eigendom zijn van AB InBev. De concurrentie volgt op grote achterstand. Heineken heeft een omzet van 20,5 miljard euro (drie keer zo klein) en Carlsberg is met een omzet van 8,8 miljard euro maar liefst zeven keer kleiner (www.biernet.nl/nieuws/ab-inbev-officieel-s-werelds-grootste-brouwer):
Grolsch officieel Japans
Het Japanse Asahi Group Holdings heeft de overname van Koninklijke Grolsch afgerond.
De definitieve overname was nog afhankelijk van de fusie tussen AB InBev en SAB Miller.
De Japanners nemen naast Grolsch ook het Italiaanse Birra Peroni en het Engelse Meantime over van SAB Miller.
Deze bedrijven zullen samen met Miller Brands UK, SABMiller Brands France en Grolsch Canada de nieuwe Europese divisie Asahi Europe Ltd gaan vormen (www.biernet.nl/nieuws/grolsch-officieel-japans).
"Eerste bier ter wereld zonder suiker"
Erwin Couck (71) uit Ninove en zijn zoon Frederic (39) uit Asse lanceren een nieuw bier dat geen korrel suiker bevat. Het kreeg de naam VIBB, wat staat voor Very Important Belgian Beer. "En het is het éérste bier ter wereld zonder suiker", beweert het duo..... "Een goede vriend van mij heeft suikerziekte, maar drinkt wel graag een lekker biertje", vertelt Erwin Couck die vroeger een textielfabriek leidde. "We zijn samen op zoek gegaan naar de juiste formule. Daarbij kregen we ook hulp van enkele gespecialiseerde laboratoria. Na veel proberen, hadden we de juiste smaak voor een suikervrij bier. Voor het brouwen zelf doen we een beroep op brouwerij Brunehaut uit Henegouwen."... Zoon Frederic sprong mee op de kar om het bier te promoten en te verkopen. "Dit is een uniek product. Onze VIBB bevat helemaal geen suiker. Van het bekende abdijbier Orval wordt ook wel eens gezegd dat het geen suiker bevat, maar dat klopt niet helemaal. In een Orval vind je nog altijd een kleine hoeveelheid, zo'n 5 procent, aan suiker terug. Bij ons is het niets. We hebben ook een officieel attest dat dat bewijst." ... De formule voor het suikervrij bier is een groot geheim. "Net als Coca-Cola maken ook wij ons recept niet bekend", zegt Erwin. "Alle grote brouwerijen zijn al jaren op zoek naar dé formule voor suikervrij bier. Wij hebben het gevonden. Het bier wordt gebrouwen met hop uit Poperinge, onze malt halen we uit Wallonië. We werken alleen met Belgische producten. Een VIBB bevat een alcoholpercentage van 4,5 procent. Het is dus iets lichter dan een gewoon pintje." (www.hln.be/regio/nieuws-uit-ninove/-eerste-bier-ter-wereld-zonder-suiker-a2923235/)
Op https://munchies.vice.com/nl/articles/je-lever-zal-je-bedanken-voor-het-drinken-van-bier-met-hop
is weer een bericht geplaatst over de gezondheidseffecten van hop.
De auteurs van het onderzoek schreven in het tijdschrift Alcohol and Alcoholism dat “wanneer rekening gehouden wordt met alle uitkomsten, onze gegevens erop wijzen dat hop in bier de kans op acute leververvetting verzwakt (https://munchies.vice.com/nl/articles/je-lever-zal-je-bedanken-voor-het-drinken-van-bier-met-hop).
Hops (Humulus lupulus) Content in Beer Modulates Effects of Beer on the Liver After Acute Ingestion in Female Mice
Aim Using a binge-drinking mouse model, we aimed to determine whether hops (Humulus lupulus) in beer is involved in the less damaging effects of acute beer consumption on the liver in comparison with ethanol.... Conclusion Taken together, our data suggest that hops in beer markedly attenuated acute alcohol-induced liver steatosis in female mice through mechanisms involving a suppression of iNOS induction in the liver.
© The Author 2016. Medical Council on Alcohol and Oxford University Press. All rights reserved (http://alcalc.oxfordjournals.org/content/early/2016/09/22/alcalc.agw060.abstract).