Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Schelderbouwerij

$
0
0
Bier van de Scheldebrouwerij brengt me altijd in verwarring is dit nu Belgisch of Nederlands bier?


Het bier toont Bergse iconen als de Wildemannen en de krab. Er staat echter op de fles dat het adres van de brouwerij in het Belgische Hoogstraten is gelegen. Verder heb ik eens vernomen dat de brouwerij in Meer gevestigd zou zijn en ook heb ik als locatie Emmeloord gehoord. Wat is het nu???


Ze brouwen o.a.: Dulle Griet · Hop Ruiter · Lamme Goedzak · Merck toch hoe sterck · Mug · 'n Toeback · Oesterstout · Scheldepils · Schoenlappertje · Strandgaper · Wildebok · Witheer · Zeezuiper (https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldebrouwerij).

Dulle Griet Dubbel (6,5%)
Onze brunette is een dame die haar mannetje staat, maar ondanks haar krachtige aroma’s toch goed te temmen blijkt. Haar zoete geuren van drop en kandij gaan mooi samen met een mond vol fruit en kruiden. Deze vurige vlam is pittig van karakter maar mild in de omgang, een vrouw naar ons hart.
Haar naam verwijst naar het krachtige, roodkleurige kanon van de Gentenaren dat doeltreffend werd ingezet in hun strijd tegen de Spanjaarden (www.scheldebrouwerij.com/schelde-bieren/dulle-griet).

Zeezuiper (8%)
In deze goudblonde, moutige tripel komen uiteenlopende smaken in harmonie bijeen en doen dit bier tot grote hoogte stijgen. Fris droog tot licht zoet met subtiele tonen van koriander, de geur van geel fruit en een verfijnde hopbitterheid zoals het een echte tripel betaamt.
Zeezuiper is de smaakvertolking van brouwen met een missie, wiens naam verwijst naar het natuurgebied dat heel Bergen op Zoom in de late middeleeuwen van drinkwater voorzag. Een elegante én nobele dorstlesser (www.scheldebrouwerij.com/schelde-bieren/zeezuiper).

De drinker van ’n Toeback (9%) begrijpt onmiddellijk waarom wij deze Kempense gigant onder het gerstenat een 'quattro' noemen. Dit heldere, goudblonde bier is aromatisch en moutig, heeft een zoet fruitige smaak, is zeer gelaagd, maar blijkt vooral bijzonder straf.
Een volmondig bier dat de tijd neemt om licht bitter uit te vloeien. Geniet gerust van ’n Toeback, maar doe dit vooral op uw gemak (www.scheldebrouwerij.com/schelde-bieren/n-toeback).


Onze robuuste Oesterstout (8,5%) brengt u dankzij een onbestemde vleug zilt een stuk dichterbij de kust. Onder een beigekleurige schuimkraag schuilt een krachtig bier, vol van smaak en rijk van geur. Zijn robuustheid wordt opgebouwd uit het zoete van fruit en karamel en het bittere van hop en geroosterde mout. Oesterstout laat een pareltje achter op uw tong en smaakt lang en gelaagd na (www.scheldebrouwerij.com/schelde-bieren/oesterstout).


Lamme Goedzak Blond
De levensgenieter uit de verhalen van Tijl Uilenspiegel, de bolle Bourgondiër die van lekker eten en een goede kroes bier hield, inspireerde tot het brouwen van dit volmoutbier van hoge gisting. Gebrouwen uit bleekmout en caramelmout en stevig gehopt met Saas- en Spalthop is dit een blond bier voor de liefhebber, die voor robuuste hopbitterheid niet uit de weg gaat. Lamme Godzak is een specialiteit van 7% vol.alc. (www.renno.nl/zbier/schelde.html)


Merck toch hoe sterck
is de toepasselijke naam van het 'sterckste' bier van de Scheldebrouwerij met niet minder dan 9 % vol.alc. De naam is ontleend aan de titel van het volkslied van Bergen op Zoom, in de 17e eeuw geschreven door Adriaan Valerius naar aanleiding van een afgeslagen aanval van de Spaanse troepen op Bergen op Zoom. Gebrouwen uit maar liefst vier soorten mout en twee soorten hop, met een kruidige toets van koriander en afgerond met echte donkere kandijsuiker voor nagisting op fles. Een gerstewijn om echt even voor te gaan zitten! (www.renno.nl/zbier/schelde.html)


De strandgaper is een bewoner van het Scheldegebied met een witgele schelp. Zijn bierige naamgenoot past dan ook uitstekend bij visgerechten en bewijst dat toegankelijk bier ook spannend kan zijn. Door zijn volle smaak, zoete aroma en fris bittere afdronk smaakt hij al snel naar meer. Strandgaper is een vriendelijk bier met brutale trekjes dat schreeuwt om een mosselpan met bijpassend uitzicht.
Gouden medaillewinnaar bij de Dutch Beer Challenge 2015 in de categorie licht blond (www.scheldebrouwerij.com/schelde-bieren/strandgaper).

Overigens was er in 2011 ook al goud voor Strandgaper en Zilver voor Lamme Goedzak (Cylex).


Wildebok
is een seizoensbier. Een bruinrode bokbier met 6,5% vol.alc. en een ronde caramelmoutige smaak. Een bier om ook buiten het bokseizoen nog eens lekker van te genieten (www.renno.nl/zbier/schelde.html).


Dit van origine seizoensbier wordt inmiddels niet zonder reden het gehele jaar door gebrouwen. Ons veelgeprezen bokbier is simpelweg te lekker om op te moeten wachten.
Het schitterend robijnrode bier staat bol van tonen rijp fruit, karamel en chocolade. De geroosterde mout zorgt niet alleen voor een rijke geur maar ook voor een heerlijke nasmaak waar de karameltonen plaatsmaken voor een bittertje.
Bok boven bok (www.scheldebrouwerij.com/schelde-bieren/wildebok).

Ik drink nu overigens een Wildebok. Het bier heeft een duidelijke koolzuurprikkeling en koffie(?)bitterheid. Het is niet zoet, maar heeft wel een dik (?) mondgevoel. Het is volgens mij zoals dat wordt gezegd een volmondig bier. Het is een serieus bier, dat in 2008 (dat is ook alweer 8 jaar geleden) tot lekkerste bokbier van Nederland werd gekozen.

De Scheldebrouwerij BV
LandBelgië
ProvincieAntwerpen
PlaatsMeer
Actieve brouwerijJa (21 jaar actief)
Opgericht in1994
(www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/meer/scheldebrouwerij-de)

Begin jaren '90 startten hobbyisten in Bergen op Zoom een huisbrouwerijtje. De Scheldebrouwerij was geboren. In 1994 verhuisde die naar's-Gravenpolder. Technisch en financieel ging het niet bepaald van een leien dakje. De laatste paar jaar klom de brouwerij onder leiding van de broers Ooms uit het dal. ...Scheldebrouwerij in 's-Gravenpolder verhuist naar Meer.
De Scheldebrouwerij heeft zijn oorsprong in Bergen op Zoom en omgeving, waar Jan en Frans Ooms ook vandaan komen. Een paar bierhobbyisten daar brouwden thuis hun eigen ambachtelijk gerstenat. In 1994 huurden ze een deel van een loods in 's-Gravenpolder. Het bier was lekker en vond gretig aftrek. Maar het vroeg alle vrije tijd van de brouwersfamilies en hun kennissen. Aanvankelijk ging bijna alles met de hand, tot het vullen van de flesjes toe. Dat was niet vol te houden, ook financieel niet: de brouwerij kwam regelmatig geld tekort. De broers Ooms raakten erbij betrokken als geldschieters. "Op die manier werden we langzaam maar zeker - en tegen wil en dank - de eigenaars." Het gaat de goede kant op sinds een jaar of twee geleden een nieuwe vulinstallatie en een etiketteermachine werden aangeschaft. Nu zitten er fatsoenlijke etiketten op de flesjes, en nog op de goede plek ook. Alle flesjes zijn even vol en het bier heeft het alcoholpercentage dat op het etiket staat vermeld. Vroeger wilde het aan die zaken wel eens schorten. Jan Ooms: "Het zijn voornamelijk uiterlijkheden, maar die zijn voor in de winkel heel belangrijk. Sinds we dit allemaal goed in de vingers hebben, komt de markt op ons af. Anderen in de bierwereld benaderen ons om voor hen te brouwen, grote afnemers willen ons bier leveren."
Het gevolg: de brouwerij groeit in 's-Gravenpolder uit zijn jas. De brouwketels daar laten op zich een veel grotere productie toe, maar het lage, onhandige gebouw, ingedeeld in talloze hokjes, staat dat in de weg. Dat maakt ook de productiekosten relatief hoog. En dus gaat de brouwerij verkassen. Ooms: "Er is nog even sprake geweest van een terugkeer naar Bergen op Zoom, maar dat is niet doorgegaan. We werden benaderd door het Bierparadijs, een grote bierhandelaar en -exporteur op bedrijventerrein Meer. Die zei: naast ons staat een grote bedrijfshal leeg, wil je die niet samen met mij huren? Dat is een prima optie. Daar krijgen we de ruimte en de huurprijs ligt stukken lager."
En het belangrijkste voordeel: vanaf eind maart mag Brewed in Belgium op de flesjes staan - al is het op een steenworp over de grens. Ooms: "We gaan in Meer dezelfde bieren brouwen, met dezelfde mensen. Waarschijnlijk hebben we maar één kracht extra nodig. Maar het helpt enorm wanneer je 'Belgisch bier' op je etiket kunt zetten. Ook op de Belgische markt, want Belgen drinken geen Nederlands bier. En we willen - via het Bierparadijs - meer gaan exporteren naar Engeland, Frankrijk, Japan en Amerika. Ook daar is het een grote pré als je kunt zeggen dat je bier in België is gemaakt." (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/belgie/antwerpen/meer/scheldebrouwerij-de)

Dus we hebben Bergen op Zoom, Hoogstraten, 's-Gravenpolder en Meer.


Scheldebrouwerij
Industrieterrein B (van Bier), Rangeerstraat 1, 's-Gravenpolder
In 's-Gravenpolder, een dorp in de zak van Zuid-Beveland, stond sinds 1994 een ambachtelijke bierbrouwerij. Hier werd Scheldebier gebrouwen. Speciaalbier met een volle smaak op natuurlijke basis gebrouwen.
Het tweede logo van de brouwerij bestond uit een anker, verwijzend naar de rivier de Schelde, twee graanaren en een hopbel, verwijzend naar de brouwerij.
De brouwerij was gevestigd op het Industrieterrein B (van Bier), Rangeerstraat 1 in 's-Gravenpolder.
De bovenstaande etiketten zijn getekend door Jos Thommassen uit Breda. Hij maakt o.a. tekeningen in het AD en de Automatiseringsgids. Op de etiketten staan twee wilde mannen afgebeeld. Van origine dragen deze wilde mannen met hun houten knots het wapenschild van Bergen op Zoom. In de volksmond worden onze wilde mannen Knots en Knuppel genoemd (www.renno.nl/zbier/schelde.html).

Scheldebieren worden gekenmerkt door hun opvallende benamingen, vaak geïnspireerd op volksverhalen en de geboortegrond van onze brouwerij. Sinds jaar en dag tekent illustratorJos Thommassen voor de bijpassende en herkenbare illustraties op onze etiketten. Meer werk van Jos vindt u op: josthommassen.nl (www.scheldebrouwerij.com/schelde-bieren)

Eens zien wat Wikipedia zegt:
De Scheldebrouwerij is een in 1994 begonnen ambachtelijke brouwerij die voortkwam uit het Bergse Bierbrouwersgilde te Bergen op Zoom; nadien verhuisde ze naar het Belgische Hoogstraten. Gangmakers waren Kees van Loenhout en Peter van der Eijnden.
Aanvankelijk betrok men een pand op het bedrijventerrein te 's-Gravenpolder. De brouwerij was succesvol en breidde uit. In 1999 waren er tegenslagen terwijl tevens nieuwe investeringen moesten worden gedaan. Daarom werd het eigendom in 2000 overgedragen aan Jan en Frans Ooms, die neven van Peter van der Eijnden waren en reeds financieel betrokken bij de brouwerij. Peter van der Eijnden kwam in dienst als brouwmeester en sedert 2005 kwam er ook een vertegenwoordiger.
De kleine brouwerij wilde uitbreiden en moest dus verhuizen. De brouwerij bevindt zich daarom sinds einde 2007 in de Belgische grensgemeente Meer. Niettemin is ze georiënteerd op Bergen op Zoom. De wildemannen die het wapen van deze stad flankeren zijn daarom ook op het etiket terug te vinden. Daarnaast wordt ook aan Zeeland gerefereerd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Scheldebrouwerij).

Dus we hebben nog steeds Bergen op Zoom, Hoogstraten, 's-Gravenpolder en Meer. Maar geen Emmeloord...

De Scheldebrouwerij B.V.
Vervaardiging van bier
Adres: Ecopark 32, 8305 BK Emmeloord
(Google)

De Scheldebrouwerij B.V. Emmeloord
Ecopark 32 8305BK Emmeloord
(www.telefoonboek.nl/bedrijven/t2560673/emmeloord/de-scheldebrouwerij-b.v./)


De Scheldebrouwerij B.v.
Adres: Muntweg 4
Postcode/Plaats: 8305 AL Emmeloord
(http://emmeloord.cylex-bedrijvengids.nl/bedrijf/de-scheldebrouwerij-b-v--11996892.html)

Nieuw adres Scheldebrouwerij Nederland
Scheldebrouwerij BV
Ecopark 32
8305 BK Emmeloord
(www.cylex-bedrijvengids.nl/reviews/viewcompanywebsite.aspx?firmaName=de-scheldebrouwerij-b-v-&companyId=11996892)

SCHELDEBROUWERIJ BVBA
Wenenstraat 7
2321 Meer
SCHELDEBROUWERIJ BV
Ecopark 32
8305 BK Emmeloord
(www.scheldebier.nl/contact.aspx)

Dus er is wel degelijk een Nederlandse locatie!!!

SCHELDEBROUWERIJ BVBA Wenenstraat 7 2321 Meer
Vanaf september 2015 ondergaan ook al hun speciaalbieren een heuse metamorfose. Niet in smaak, maar in uiterlijk. De ambities voor de toekomst zult u vertaald zien in een verfrissend nieuwe huisstijl (www.scheldebrouwerij.com/).


Sinds 1994 brouwen wij met gevoel en verstand bier voor wie van bier houdt. Wat ooit in Bergen op Zoom (Krabbegat) in het klein begon, wordt inmiddels op volwassen schaal in Hoogstraten (België) gebrouwen: Belgisch bier met Hollandse wortels. Nederlands speciaalbier  in een Belgische jas (www.scheldebrouwerij.com/onze-brouwerij).

Duidelijk: steeds weer Bergen op Zoom (Krabbegat) en Hoogstraten: Nederlands bier met een Belgisch jasje en sinds kort een nieuw uiterlijk... Die nieuwe stijl doet mij dan weer denken aan het Zeeuwse Emelisse...dat is toch weer verwarrend...

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692