Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Palm

$
0
0
Onder het motto ‘Heerlijk tijdloos’ brengt brouwerij Palm dit voorjaar drie retroflessen op de markt.
“Verontrust door de komst en het succes van nieuwe importbieren in België, begin 1900, besloten professoren van verschillende brouwerijscholen pogingen te ondernemen om een modern Belgisch bier te ontwikkelen. Om dit doel te bereiken werden in 1903, 1904 en in 1905 nationale wedstrijden voor de creatie van ‘Une bière type Belge’ uitgeschreven”, zegt bierautoriteit Jef Van den Steen. ... Meteen was de  ‘Speciale Belge Ale’ geboren. “Spéciale Belge Ale is een amberkleurig bier van hoge gisting met een alcoholgehalte van 5,2 %, met een fruitig gistingsaroma, een moutige smaak die gaat van honingachtige karamel tot licht gebrand en met een zachte bitterheid van overwegend aromatische hop. Het samenspel tussen gist, mout en hop geeft de karakteristieke volmondigheid en de zacht uitvloeiende nadronk”, zegt Van den Steen.
1929: ‘Spéciale Belge van Steenhuffel’ wordt ‘Spéciale PALM’
Na de Eerste Wereldoorlog werd de brouwerij van Steenhuffeld heropgebouwd. Arthur Van Roy brouwde er, net  als voor de oorlog, bier van hoge gisting dat tot 1929 geen merknaam droeg, maar gewoon ‘bier van Steenhuffel’ werd genoemd. Een jaar daarvoor had Arthur de hulp gekregen van zijn toen vijftienjarige zoon Alfred. Om het bier  alle kansen op succes te geven kreeg het in 1929 een merknaam: Spéciale PALM. De naam PALM zag vader Arthur als een symbool voor de zege van de hoge gistingsbieren.
“Palm vocht al vaak tegen het conventionele, het gemakkelijke en de mainstream”, zegt Peter Buelens van Brouwerij Palm. “Dat bewijst haar rijke geschiedenis. Het authentieke en onconventionele karakter van Palm uitte zich doorheen de geschiedenis ook op de flesjes. Als ode aan deze rijke geschiedenis en om deze ‘Spéciale’ authenticiteit te beklemtonen, brengt de brouwerij  dit voorjaar vier verschillende tijdsperiodes terug op de verpakkingen: 50, 70, 90 en de reguliere uit 2010 (https://bierflash.wordpress.com/2016/04/27/palm-gaat-retro/) (http://hopsters.eu/palm-maakt-tijdreis-met-retro-etiket/).

PALM
De bierstijl ‘Spéciale Belge Ale’ is het betere Belgische bier van het begin van de 20e eeuw. Dit vlotdrinkend amberkleurig bier van hoge gisting heeft een verstandig alcoholgehalte.
De speciale PALM-mouten bepalen haar honingachtige malsheid en de eigen geselecteerde PALM-gist haar fruitige gistingsaroma. Fijne aromahoppen uit Kent zorgen voor een subtiele harmonie.
Kenmerken
Hoge gisting - Amberkleurig - Spéciale Belge - Ale Erkend streekproduct - 5,2 Vol. % Alc.
De ambermouten van PALM
De unieke ambermouten bepalen de basissmaak van PALM: lichte karamelsmaken met een honingachtige malsheid. Het moutproces gebeurt volgens de specifiëke voorschriften van PALM en is gericht op een natuurlijke karamelisatie die de specifiëke smaak aan het bier geeft.
De PALM-gist
Gist bepaalt in belangrijke mate het aroma van het bier. Door intensieve selectie heeft de familie Van Roy een rijke collectie aangelegd van verschillende giststammen die elk een eigen, fruitig karakter aan het bier geven. PALM wordt gegist met een specifieke giststam die een nadrukkelijke banaanfruitigheid geeft.
Het PALM-retroglas
In 2012 deed het geribde retroglas zijn intrede. Dit glas is geïnspireerd op het PALM-glas uit de jaren 60: een glas voor een echte dorstlesser.
Merkidentiteit
Merkwaarden:
Echtheid - Authenticiteit - Amber - Oprechtheid - Gemoedelijkheid
Moment:
Toegankelijk speciaalbier - Gericht op gezellig samenzijn - Te drinken met dierbaren en vrienden
(www.palm.be/nl/palm/beers/3/special-belge)


Ik kocht wat flesjes vanwege het etiket en proefde deze. De eerste stond te lang in de koelkast en was te koud. De tweede was beter op kamertemperatuur. De smaak is echter minder moutig of bitter dan ik had verwacht...

Bijzonder dat een etiket en een glas veranderen de aankoop kan stuwen. Daarbij komt dat nu met het distributie- en investeringscapaciteit van Bavaria het merk vast meer wordt verkocht.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692