Oven uit zestiende-eeuwse bierbrouwerij hergebruikt
De karakteristieke oven van de onlangs gevonden resten van de zestiende-eeuwse bierbrouwerij Het Delffse Wapen van IJsbrant Ben wordt opnieuw opgebouwd. Op een binnenplaats in het nieuwe wooncomplex De Keizer aan de Wijdesteeg in Amsterdam krijgt hij een plek.
Bouwbedrijf en restaurateur De Nijs heeft volgens Het Parool besloten om de over te restaureren. Daarna wordt hij op de plek waar hij lange tijd stond, herbouwd. De oven van de brouwerij herinnert aan de vele industrieën, zoals bierbrouwerijen en zeepziederijen, die de stad telde in de zestiende eeuw.
Vorige maand stuitte een stadsarcheoloog op de oude oven, die in relatief goede conditie is gebleven. De loden leidingen en bakstenen gootjes zaten er nog aan.
De fabriek werd na 1680 gesloten. De ronde oven werd opengebroken om ruimte te bieden voor een 'poer', de basis voor pijlers, die het fundament vormde voor het pakhuis dat erop kwam.
De resten kwamen naar boven na de sloop van de garages en de Tapakspanden naast het Slangenpand (www.ad.nl/amsterdam/oven-uit-zestiende-eeuwse-bierbrouwerij-hergebruikt~a96bd24e/).
Mitraformule overgenomen door drankengroothandel De Monnik Dranken
Drankenspeciaalzaakketen Mitra maakt definitief een doorstart. De slijterijformule is overgenomen door drankengroothandel De Monnik Dranken en ondernemers met een Mitra-winkel. Dat is vrijdag bekendgemaakt door De Monnik Dranken.
Mitra, dat onderdeel was van de Dirkzwager Groep, telt nu 120 ondernemers met circa 145 drankspeciaalzaken. De ruim twintig eigen winkels van de failliete keten zijn eerder al gesloten (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5065/slijterij-mitra-maakt-een-doorstart-#p3454).
(http://monnik-dranken.nl/nl/mitra-drankenspeciaalzaak-maakt-doorstart/) De samenwerking tussen De Monnik Dranken en de ca. 120 ondernemers met ca. 145 drankspeciaalzaken wordt geïntensiveerd en samen zullen ze sturing gaan geven aan de nieuwe organisatie van Mitra. Mitra zal dus geen onderdeel worden van De Monnik Dranken, maar zal op zichzelf staand opereren, waarbij de ondernemers een eigen bestuur zullen vormen.
De afgelopen weken heeft de curator, mr. Coen Houtman (Poelmann Van den Broek Advocaten te Nijmegen), zich ingespannen om er voor te zorgen dat een dergelijke doorstart gerealiseerd kon worden. Tot grote tevredenheid van de Mitra franchisers en De Monnik Dranken als toeleverancier is de curator er in geslaagd de Mitra-formule voor de consument te bewaren.
Hans Olde Monnikhof, directeur De Monnik Dranken: ”De doorstart zorgt ervoor dat Mitra, sinds 1974 actief en een grote speler in de drankenwereld, niet uit de markt verdwijnt. De ondernemers hebben een zware tijd achter de rug, maar gelukkig kunnen we met elkaar weer vooruit kijken” (http://monnik-dranken.nl/nl/mitra-drankenspeciaalzaak-maakt-doorstart/).
Bierfestivals
Er waren deze maand weer diverse bierfestivals, zoals Burg Bieren Bierfeest, Haarlem Culinair Speciaalbierfestival, Kimchi Festival van Oedipus, Delftse bierfestival van Bierlokaal Locus Publicus. En 4 september is er alweer het Apeldoornse Bierfestival.
Megabierfusie bierbrouwer AB InBev in oktober klaar
De fusie van de biergiganten AB InBev en SABMiller moet op 10 oktober zijn afgerond.
Een dag later zal het gezamenlijke aandeel van de Amerikaans-Belgische brouwer en de Zuid-Afrikaanse branchegenoot voor het eerst aan de beurs van Brussel genoteerd zijn, met een secundaire notering in Zuid-Afrika. Dat maakte AB InBev maandag bekend.
De twee grootste brouwers ter wereld bereikten vorig jaar al overeenstemming over een overname.
Tegen de toen geldende wisselkoersen was het bod van 44 pond per aandeel goed voor een totaal overnamebedrag van ruim 100 miljard euro. AB InBev verhoogde zijn bod dinsdag naar 45 pond per aandeel om de waardedaling van het Britse pond te compenseren.
Het bestuur van SABMiller schaarde zich vrijdag formeel achter het verhoogde overnamebod van AB InBev. Eerder op de dag stemde de Chinese toezichthouder al in met de fusie. Toezichthouders in de Verenigde Staten deden dat daarvoor ook al (www.nu.nl/economie/4301106/megabierfusie-bierbrouwer-ab-inbev-in-oktober-klaar.html). Vorige maand berichtte ik nog dat de fusie werd uitgesteld, maar de ontwikkelingen gingen sneller dan mijn maandelijkse nieuwsbrief...
Alhoewel als ik wil teruglinken vind ik het bericht niet eens... Heb ik dat nieuws weer gemist??
SABMiller zet deal met AB InBev on hold
Bij SABMiller zijn ze voorlopig gestopt met de voorbereidingen op de fusie met AB InBev. Die beslissing komt er nadat enkele aandeelhouders niet meer tevreden zijn met het overnamebod, omdat de waarde van de pond sterk is gedaald.
Verhoogd bod
Een aantal aandeelhouders vindt dat ze niet genoeg gecompenseerd zijn voor de val van de pond, ten gevolge van de Brexit. AB InBev verhoogde nochtans onlangs zijn bod met 1 pond per aandeel.
Voorlopig is het nog niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren, maar dat er een kink in de kabel zit, is duidelijk. De raad van bestuur van SABMiller bekijkt nu het laatste bod van AB InBev en het is afwachten wat hun beslissing zal zijn.
Enkele dagen geleden leek de deal bijna volledig rond, nadat de goedkeuring van de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten was verkregen.
Ook problemen bij andere partijen
De raad blijkt nu echter bang te zijn dat een aantal aandeelhouders de fusie uiteindelijk niet zal goedkeuren. Tot het probleem is opgelost, heeft SABMiller besloten om al het contact met AB InBev, rond de voorbereiding van de fusie, stop te zetten.
Ook bij Molson Coors en Asahi zullen ze de ontwikkelingen opvolgen. Zij nemen immers delen van SABMiller over, maar die deals worden enkel afgerond als de fusie met AB InBev er ook effectief komt (www.retaildetail.nl/nl/news/food/sabmiller-zet-deal-met-ab-inbev-hold).
Ik vermoed dat ik het nieuws wel heb ingevoerd, maar niet goed heb opgeslagen....
ABInBevSABMiller
ABInBev, bekend van merken als Stella Artois en Skol, verkocht in het tweede kwartaal minder bier dan een jaar geleden: 114,9 miljoen hectoliter. De brouwer kampt met afzetproblemen in Latijns-Amerika en heeft te maken met een afnemende populariteit van zijn biermerken in Europa en de Verenigde Staten.
SABMiller heeft de onderhandelingen met ABInBev over een overname opgeschort, nadat een kleine groep aandeelhouders deze week dwars ging liggen. Zij eisen dat het Belgisch-Braziliaanse bedrijf met een hoger bod komt. Er ligt momenteel een bieding van $103 mrd op SABMiller (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5072/abinbev-verkoopt-in-europa-minder-bier#p3454).
Ach ik mis wel vaker nieuws:
Oudste bierblog van Nederland bestaat 10 jaar
Deze week viert het oudste bierblog van Nederland haar tiende verjaardag. Op 14 juli 2006 schreef Henri Reuchlin op www.bierburo.nl zijn eerste bijdrage over bier en botten. Sindsdien zijn er ongeveer eens per twee weken in totaal bijna 300 blogs van zijn hand gevolgd.
Het zijn verhalen met de meest uiteenlopende onderwerpen zoals bieren gebrouwen met gloeiende stenen of met johannesbrood, schitterende bierdiners, brouwersleed, het oogsten van hop, de hoogste kroegen van Afrika of Engeland en oude en nieuwe brouwerijen in Nederland en ver daarbuiten. Het bierblog van het Bierburo geeft zo een mooi inkijkje in de ontwikkeling van de bierrevolutie in het afgelopen decennium (http://bierista.nl/actueel/oudste-bierblog-van-nederland-bestaat-tien-jaar/). Het geeft mij een idee voor een nieuw item, waarover later meer...
Parlamento italiano aprova definição de cerveja artesanal
"Als je ambachtelijke bier dat wordt geproduceerd door kleine onafhankelijke brouwerijen en niet tijdens de productie fase, pasteurisatie en microfiltratie worden onderworpen definiëren. Voor de toepassing van deze alinea, middelen voor kleine onafhankelijke brouwerij, dat is wat er juridisch en economisch onafhankelijk is van andere brouwerijen, die aparte voorzieningen van andere brouwerijen, die niet werkt onder licentie en met een jaarproductie van niet meer dan 200 000 hl gebruikt, met inbegrip van die van kwantitatieve productie aan derden. "
Zo zou de beroemde brouwerij Birra del Borgo uit die denominatie zijn vanwege de recente aankoop door AB-Inbev reus . De wet moet nog revisies en specificaties waarin pasteurisatie stap van de werkwijze wordt uitgevoerd, omdat sommige het proces en eindigen refermentar bier in de fles en op de lengtemaat deze microfiltratie (hoeveel micron?).
Een ander vermeldenswaardig punt heeft betrekking op de productie van brouwer inputs, zoals hop aan te moedigen:
"Het ministerie van Landbouw bevordert de verbetering van de omstandigheden bij de productie, verwerking en afzet van hop en hop producten. Voor dit doel wijst een deel van de middelen die jaarlijks toegekend als een voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling van projecten voor de productie en primaire verwerking van prioriteit aan het leveringsschema verwerkt hop, voor genetische studies van hop en de juiste mechanisatie processen te identificeren . ' (www.lupulento.com.br/2016/07/parlamento-italiano-aprova-definicao-de-cerveja-artesanal/)
AB InBev acquires Birra del Borgo
Ja dit zal aan de lopende band gebeuren...
Birra del Borgo partners with Anheuser-Busch InBev; AB InBev to support craft brewer’s plans to grow
(Rome, ITALY) – Birra del Borgo is happy to announce that it has decided to partner with Anheuser-Busch InBev (AB InBev). The partnership will give Birra del Borgo, one of the leading craft brewers in Italy, a unique opportunity to make the necessary investments for expansion while continuing to independently manage its business and define how to grow.
AB InBev will provide the support to allow Birra de Borgo to expand its brewery know how and infrastructure, continue to innovate and bring new great beers on the market through its distribution system. Founder Leonardo Di Vincenzo will continue to lead Birra Del Borgo as CEO of the company (http://beerpulse.com/2016/04/a-b-inbev-acquires-birra-del-borgo-ceo-to-remain-in-position-4193/).
Hogere opbrengst alcoholaccijnzen eerste kwartaal
De opbrengst van de alcoholaccijnzen is in het eerste kwartaal van 2016 duidelijk hoger dan die in het eerste kwartaal van 2015. In 2015 ging het om € 251 miljoen, dit jaar om € 264 miljoen, dat is een stijging met ruim 5%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Kijk je echter naar de accijnsopbrengsten van de drie soorten alcoholhoudende drank afzonderlijk, dan zie je dat de accijnsopbrengst op gedistilleerde dranken ('alcoholaccijns') behoorlijk is gestegen, evenals die op wijn, inclusief prosecco en champagne. De opbrengst van de bieraccijns is beduidend lager (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5053/hogere-opbrengst-alcoholaccijnzen-eerste-kwartaal-#p3454).
The Beer Mile in Engeland: al bier drinkend rennen
Beer Mile World Classic is een internationale race waarbij de renners al bier drinkend een mijl afleggen. Zondag 31 juli 2016 werd de race in Londen gehouden.
Als je de race in je eentje loopt, moet je vier biertjes meebrengen. De eerste nuttig je direct bij de start. Daarna ren je een rondje om het veld en vervolgens drink je weer een biertje. Vier biertjes, vier rondjes. Als je biertje op is, draai je het blikje of flesje om zodat iedereen kan zien dat het daadwerkelijk leeg is. Verspil je bier, door bijvoorbeeld over te geven, dan moet je een extra rondje rennen. De winnaar krijgt een prijs in de vorm van een beker. Je kunt ook met een team meedoen, dan rent iedereen een rondje en drinkt iedereen een biertje.
Zowel mannen als vrouwen doen mee met de race en het lijkt een pittige uitdaging. Het bier drink je zo snel mogelijk op en dan begin je te rennen. Volgens de deelnemers is het dan ook het moeilijkst om met al dat koolzuur in je maag door te rennen. De enige oplossing: veel boeren! Uiteraard drinkt het publiek een biertje mee, maar dan vanaf de zijlijn (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/08/the-beer-mile-in-engeland-al-bierdrinkend-rennen).
Broodbakmachine voor bier: Startup MiniBrew start met officiële verkoop
Met de Minibrew kun je zelf bier brouwen. Deze kleine machine/brouwewij zal in de lente van 2017 voor het eerst worden uitgeleverd.
MiniBrew BETA machines via de website te bestellen. De winnaar van de Sprout StartUp Of The Year 2016 verkiezing, verwacht de eerste machines in de lente van 2017 uit te leveren. Dit werd natuurlijk gevierd met bier op het kantoor in Utrecht.
Twee jaar geleden hadden oprichters Olivier van Oord en Bart van de Kooij het idee om een bierbrouw machine te maken waarmee je op een simpele wijze thuis bier kan brouwen. Geen gedoe meer met potten en pannen maar een machine die al het (vieze) werk voor je opknapt. Nu twee jaar later, vier prototypes en honderden testen verder is de MiniBrew het enige all-in-one apparaat dat daadwerkelijk bier kan brouwen.
Hoe werkt de MiniBrew?
De volautomatische MiniBrew is gestuurd door een app. Na het vullen van de mout, hop en water neemt de software het over door een simpele druk op je telefoon. Na een brouwproces van slechts 3,5 uur kan de gist worden toegevoegd en begint het fermenteren. Het enige wat nu rest, is wachten tot de gist zijn natuurlijke werking doet en de ingrediënten worden omzet in een home-made biertje. Nadat dit gebeurd is krijgt de gebruiker via de app een bericht dat het bier uit de MiniBrew getapt kan worden (www.biernet.nl/nieuws/startup-minibrew-start-met-officiele-verkoop).
Grolsch gaat samenwerking aan met Dekmantel
Grolsch en Dekmantel zijn een samenwerking aangegaan. Vakmanschap is daarbij de verbindende factor tussen de bierbrouwer en het platenlabel en evenementenorganisatie. ... In aanloop naar het Dekmantel Festival (4 – 7 augustus) presenteren Grolsch en Dekmantel het eerste resultaat van hun samenwerking: een documentaire met in de hoofdrol de oprichters van de Amsterdamse underground instituten Red Light Radio en Red Light Records (www.biermagazine.nl/bier/22/757/grolsch_gaat_samenwerking_aan_met_dekmantel.html).
Science says: muziek laat je bier beter smaken
Meestal wanneer je een biertje drinkt, gaat dat vergezeld met achtergrondmuziek. In de kroeg, op een festival of bij een feestje: bier en muziek gaan hand in hand.
Het lijkt soms wel alsof je dan nog extra van je biertje geniet. Welnu, dat blijkt ook echt zo te zijn. Bier smaakt lekkerder met muziek op de achtergrond, blijkt uit onderzoek.
Ergens is het ook wel logisch: onze ervaringen worden beter naarmate je ergens meer van geniet. Dus als er leuke muziek opstaat, ben je eerder geneigd om óók meer van je biertje te genieten. En dat is nu dus ook wetenschappelijk bewezen.
De muziek die tijdens dit onderzoek werd gebruikt, was het nummer ‘Oceans of Light’ van The Editors. De britse rockband werkte mee aan dit onderzoek, dat werd gehouden aan de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven.
Hierbij werden 231 deelnemers gevraagd om bier te proeven en beoordelen. De eerste groep kreeg een biertje, zonder merk of label. De tweede groep kreeg het label wel te zien en de derde groep zag niet alleen het label, maar hoorde ook het nummer van The Editors op de achtergrond spelen.
Die laatste groep gaf een hoger cijfer voor het bier dan de andere twee groepen. De onderzoekers willen nu ook gaan onderzoeken of voedsel, zicht, geur en aanraking er ook voor kunnen zorgen dat biertjes beter smaken (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/07/muziek-laat-je-bier-beter-smaken).
The beer used in this experiment, a limited edition named “Salvation,” is a co-creation between TBP and an UK music band called “The Editors3” (TE). The complete description of the creative process involving the development—and characterization—of the experimental taste and sonic stimuli can be accessed at the following link: http://tbpeditors-experience.tumblr.com/; Retrieved on January 2016). The bottle, front and back labels are shown in Figure 1.
Figure 1. Visual presentation of the “Salvation” beer: full bottle (top), zoom-in on front (bottom-left), and back label (bottom-right). Dimensions of the front label (7 × 9 cm) and the back label (7 × 6 cm)—height × width. The bottle is a template 33cl Belgian beer bottle, commonly used among most small-artisanal Belgian brewers (http://journal.frontiersin.org/article/
10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
The formula of the beer is based on a UK porter style. Porter beers constitute a sub-category of general dark ale beers. They are considered as dark beers in the EBC color scale4 and have medium body. As an element of the association with the UK, an Earl Grey infusion was added to the beer's formula. Earl Grey tea is aromatized with bergamot orange, giving it a distinctive citrus note in the flavor. The formula is also composed by the following grains: pale, vienner, cara, carafa, and roasted barleys. This combination of malts gives bitter cocoa and biscuit flavor notes. Finally, a classic-hop is also included, with moderated bittering value (IBU)5, in order to add a baseline of bitterness to the final formula. Its alcohol strength is labeled as 5.3%. Figure 2 shows a picture of the beer, as it was served in the experiment. Note that the glass used in this experiment is a TBP glass. In Belgium, each brewery (and sometimes, each type of beer) has its own glass and is generally served in such matching glassware (cf. Spence and Wan, 2015).
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
Music Influences Hedonic and Taste Ratings in Beer
Felipe Reinoso Carvalho1,2*, Carlos Velasco3, Raymond van Ee2,4,5, Yves Leboeuf6 and Charles Spence3
1Department of Electronics and Informatics, Vrije Universiteit Brussel, Brussels, Belgium
2Department of Experimental Psychology, KU Leuven, Leuven, Belgium
3Crossmodal Research Laboratory, Department of Experimental Psychology, University of Oxford, Oxford, UK
4Philips Research Laboratories, Department of Brain, Body and Behavior, Eindhoven, The Netherlands
5Department of Biophysics, Donders Institute, Radboud University, Nijmegen, Netherlands
6The Brussels Beer Project, Brussels, Belgium
There is growing evidence to support the claim that multisensory information can be used to improve the design of food/beverage products, as well as the design of dining experiences (see Spence, 2015b, for a review). For instance, by systematically manipulating the different sensory cues that are involved in the process of eating and drinking, it is possible to positively impact the overall eating and drinking experience (see Spence and Piqueras-Fiszman, 2014, for a review). Exploring our senses and the way in which they interact while eating and/or drinking, has opened up the way for novel trends, such as “Sensploration”, and concepts, such as “Gastrophysics.” These trends and concepts are contemporary with the interests of upcoming generations that are undoubtedly seeking out experiences that will “promote their senses” (Spence and Piqueras-Fiszman, 2014; Leow, 2015).
In particular, research shows that what we see and hear can exert a significant influence over our perception of, and hedonic responses to, flavors (Spence et al., 2015; see Favre and November, 1979; Seo and Hummel, 2015; Spence, 2015a, for reviews). So, for example, researchers have documented that the curvature of different design elements on a product's packaging can influence the expected taste of a product, with people expecting sweeter tastes for rounder designs and sourer tastes with more angular designs (Lunardo and Livat, 2016; see also Velasco et al., 2016, for a review). Researchers have also documented that the shape of the food, and even the shape of a plate on which it is served, can influence the perception of taste (e.g., sweetness; see Fairhurst et al., 2015; see Spence and Piqueras-Fiszman, 2014, for a review). Furthermore, the different colors that may be used on product packaging/labeling have also been shown to lead to different flavor associations (e.g., Piqueras-Fiszman and Spence, 2011), and to influence the way in which people search for flavor information (for example, when the color information is congruent vs. incongruent with the associated flavor, Velasco et al., 2015). That said, recent reports have evaluated whether sensory interventions can add value by influencing, for example, a customer's willingness to pay. For instance, Michel et al. (2014) demonstrated that consumers are willing to pay significantly more for art-inspired plating, as compared to neat and simple ways of arranging the food on the plate. Notably, such plating techniques already caught the attention of major retailers, such as Lidl1.
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
?? wablief!? Dus door een andere vorm, kleur en uitstraling verwacht je een bepaalde smaak en ben je bereidt om meer te betalen ook! De verpakking speelt dus wel degelijk een rol!!
It is important to point out that the way in which foods and drinks are perceived prior to tasting is mostly related to visual and orthonasal sensory inputs (Spence and Piqueras-Fiszman, 2014). Nevertheless, a spate of recent studies has also highlighted the significant influence that sound can have on how we perceive foods and drinks, considering that this can add significant value (not to mention pleasure) to the consumer's overall eating/drinking experience (e.g., Reinoso Carvalho et al., 2013, 2015c; see Spence and Shankar, 2010; Spence, 2015a, 2016, for reviews). For instance, Reinoso Carvalho et al. (2015a, 2016, in press) and Crisinel et al. (2012) have demonstrated that by following the literature (as a baseline for the production of sonic stimuli), it is possible to compose music and soundscapes that systematically, and specifically, modulate the perceived flavor of food and/or drinks.
Reinoso Carvalho et al. (2015a) conducted a study in which three soundtracks were produced, one designed to be congruent with sweetness, another with bitterness, and the third somewhere in-between (see Spence and Shankar, 2010; Knoeferle and Spence, 2012, for overviews). The results revealed that what people hear exerts a significant influence over their ratings of the taste of the chocolate. Moreover, Reinoso Carvalho et al. (2015b) recently demonstrated that customers are willing to pay significantly more for a chocolate that comes with its own song, than when no song comes with it. Another study that looked for crossmodal correspondences between classical music and wine showed that people perceived a wine as tasting sweeter, and reported enjoying the experience more while listening to matching music, than while tasting the wine in silence (Spence et al., 2013; see also Spence et al., 2014). Moreover, in an early study designed to assess the influence of sonic cues on consumer behavior, Areni and Kim (1993) reported that customers were willing to spend significantly more for a bottle of wine when classical music was played in the background, as compared to “Top-40” pop music
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
Zie o.a. ook:
Areni, C. S., and Kim, D. (1993). The influence of background music on shopping behavior: classical versus top-forty music in a wine store. Adv. Consum. Res. 20, 336–340.
Crisinel, A.-S., Cosser, S., King, S., Jones, R., Petrie, J., and Spence, C. (2012). A bittersweet symphony: systematically modulating the taste of food by changing the sonic properties of the soundtrack playing in the background. Food Qual. Prefer. 24, 201–204. doi: 10.1016/j.foodqual.2011.08.009
Drews, D. R., Vaughn, D. B., and Anfiteatro, A. (1992). Beer consumption as a function of music and the presence of others. J. Pa. Acad. Sci. 65, 134–136.
Guéguen, N., Jacob, C., Le Guellec, H., Morineau, T., and Lourel, M. (2008). Sound level of environmental music and drinking behavior: a field experiment with beer drinkers. Alcohol. Clin. Exp. Res. 32, 1–4. doi: 10.1111/j.1530-0277.2008.00764.x
Guinard, J.-X., Uotani, B., and Schlich, P. (2001). Internal and external mapping of preferences for commercial lager beers: comparison of hedonic ratings by consumers blind versus with knowledge of brand and price. Food Qual. Prefer. 12, 243–255. doi: 10.1016/S0950-3293(01)00011-8
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
Veroorzaakt bier een bierbuik?
In 2010 heeft het pas opgerichte 'Kennisinstituut Bier' in het Nederlandse Wageningen de Universiteit van Kopenhagen gevraagd om de samenhang tussen bierdrinken en buikomvang onder de loep te nemen (zie www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1124182/2010/06/24/Onderzoek-veroorzaakt-bier-een-bierbuik.dhtml).
In de volksmond heet een dikke naar voren uitpuilende buik een bierbuik. Wetenschappelijk onderzoek geeft echter geen uitsluitsel of bier hiervoor verantwoordelijk is. Er lijkt een trend dat meer dan twee glazen bier per dag bij mannen de buikomvang doet toenemen. Maar voor een harde conclusie is meer onderzoek noodzakelijk.
Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen analyseerden alle bestaande studies met data over bierconsumptie en overgewicht om een beter beeld te krijgen van het ontstaan van de bierbuik. Ze publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition Reviews. Ze bekeken het verband tussen bierconsumptie en lichaamsgewicht, BMI (Body Mass Index), buikomvang en middel-heupomtrek. In totaal werden 35 bevolkingsonderzoeken (ruim 620.000 deelnemers) en 12 experimentele studies (bijna 500 proefpersonen) onder de loep genomen.
Nathalie Bendsen, Universiteit van Kopenhagen: “De kwaliteit van de studies die onder de loep zijn genomen was niet optimaal. Veel studies hebben gekeken naar alcoholgebruik en overgewicht, maar slechts een beperkt aantal keek daarbij gedetailleerd naar bierconsumptie. Verder kan er sprake zijn van eventuele verstorende factoren in de verschillende onderzoeken. Zo hebben bierdrinkers mogelijk een ongezonder eetpatroon, roken ze meer en bewegen ze minder. Daarnaast kan het drinkpatroon van invloed zijn.” (www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/bierbuik-nog-niet-rond)
Als je elke dag dat glaasje wijn laat staan en kiest voor een frisse pint, bespaar je net zoveel calorieën als met een halfuurtje joggen. Dat stelt althans de Britse consumentengroep CAMRA (Campaign for Real Ale), dat het vooroordeel als zou bier drinken voor overgewicht zorgen de wereld uit wil helpen.
Beste bier ter wereld
De karakteristieke oven van de onlangs gevonden resten van de zestiende-eeuwse bierbrouwerij Het Delffse Wapen van IJsbrant Ben wordt opnieuw opgebouwd. Op een binnenplaats in het nieuwe wooncomplex De Keizer aan de Wijdesteeg in Amsterdam krijgt hij een plek.
Bouwbedrijf en restaurateur De Nijs heeft volgens Het Parool besloten om de over te restaureren. Daarna wordt hij op de plek waar hij lange tijd stond, herbouwd. De oven van de brouwerij herinnert aan de vele industrieën, zoals bierbrouwerijen en zeepziederijen, die de stad telde in de zestiende eeuw.
Vorige maand stuitte een stadsarcheoloog op de oude oven, die in relatief goede conditie is gebleven. De loden leidingen en bakstenen gootjes zaten er nog aan.
De fabriek werd na 1680 gesloten. De ronde oven werd opengebroken om ruimte te bieden voor een 'poer', de basis voor pijlers, die het fundament vormde voor het pakhuis dat erop kwam.
De resten kwamen naar boven na de sloop van de garages en de Tapakspanden naast het Slangenpand (www.ad.nl/amsterdam/oven-uit-zestiende-eeuwse-bierbrouwerij-hergebruikt~a96bd24e/).
Mitraformule overgenomen door drankengroothandel De Monnik Dranken
Drankenspeciaalzaakketen Mitra maakt definitief een doorstart. De slijterijformule is overgenomen door drankengroothandel De Monnik Dranken en ondernemers met een Mitra-winkel. Dat is vrijdag bekendgemaakt door De Monnik Dranken.
Mitra, dat onderdeel was van de Dirkzwager Groep, telt nu 120 ondernemers met circa 145 drankspeciaalzaken. De ruim twintig eigen winkels van de failliete keten zijn eerder al gesloten (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5065/slijterij-mitra-maakt-een-doorstart-#p3454).
(http://monnik-dranken.nl/nl/mitra-drankenspeciaalzaak-maakt-doorstart/) De samenwerking tussen De Monnik Dranken en de ca. 120 ondernemers met ca. 145 drankspeciaalzaken wordt geïntensiveerd en samen zullen ze sturing gaan geven aan de nieuwe organisatie van Mitra. Mitra zal dus geen onderdeel worden van De Monnik Dranken, maar zal op zichzelf staand opereren, waarbij de ondernemers een eigen bestuur zullen vormen.
De afgelopen weken heeft de curator, mr. Coen Houtman (Poelmann Van den Broek Advocaten te Nijmegen), zich ingespannen om er voor te zorgen dat een dergelijke doorstart gerealiseerd kon worden. Tot grote tevredenheid van de Mitra franchisers en De Monnik Dranken als toeleverancier is de curator er in geslaagd de Mitra-formule voor de consument te bewaren.
Hans Olde Monnikhof, directeur De Monnik Dranken: ”De doorstart zorgt ervoor dat Mitra, sinds 1974 actief en een grote speler in de drankenwereld, niet uit de markt verdwijnt. De ondernemers hebben een zware tijd achter de rug, maar gelukkig kunnen we met elkaar weer vooruit kijken” (http://monnik-dranken.nl/nl/mitra-drankenspeciaalzaak-maakt-doorstart/).
Bierfestivals
Er waren deze maand weer diverse bierfestivals, zoals Burg Bieren Bierfeest, Haarlem Culinair Speciaalbierfestival, Kimchi Festival van Oedipus, Delftse bierfestival van Bierlokaal Locus Publicus. En 4 september is er alweer het Apeldoornse Bierfestival.
Megabierfusie bierbrouwer AB InBev in oktober klaar
De fusie van de biergiganten AB InBev en SABMiller moet op 10 oktober zijn afgerond.
Een dag later zal het gezamenlijke aandeel van de Amerikaans-Belgische brouwer en de Zuid-Afrikaanse branchegenoot voor het eerst aan de beurs van Brussel genoteerd zijn, met een secundaire notering in Zuid-Afrika. Dat maakte AB InBev maandag bekend.
De twee grootste brouwers ter wereld bereikten vorig jaar al overeenstemming over een overname.
Tegen de toen geldende wisselkoersen was het bod van 44 pond per aandeel goed voor een totaal overnamebedrag van ruim 100 miljard euro. AB InBev verhoogde zijn bod dinsdag naar 45 pond per aandeel om de waardedaling van het Britse pond te compenseren.
Het bestuur van SABMiller schaarde zich vrijdag formeel achter het verhoogde overnamebod van AB InBev. Eerder op de dag stemde de Chinese toezichthouder al in met de fusie. Toezichthouders in de Verenigde Staten deden dat daarvoor ook al (www.nu.nl/economie/4301106/megabierfusie-bierbrouwer-ab-inbev-in-oktober-klaar.html). Vorige maand berichtte ik nog dat de fusie werd uitgesteld, maar de ontwikkelingen gingen sneller dan mijn maandelijkse nieuwsbrief...
Alhoewel als ik wil teruglinken vind ik het bericht niet eens... Heb ik dat nieuws weer gemist??
SABMiller zet deal met AB InBev on hold
Bij SABMiller zijn ze voorlopig gestopt met de voorbereidingen op de fusie met AB InBev. Die beslissing komt er nadat enkele aandeelhouders niet meer tevreden zijn met het overnamebod, omdat de waarde van de pond sterk is gedaald.
Verhoogd bod
Een aantal aandeelhouders vindt dat ze niet genoeg gecompenseerd zijn voor de val van de pond, ten gevolge van de Brexit. AB InBev verhoogde nochtans onlangs zijn bod met 1 pond per aandeel.
Voorlopig is het nog niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren, maar dat er een kink in de kabel zit, is duidelijk. De raad van bestuur van SABMiller bekijkt nu het laatste bod van AB InBev en het is afwachten wat hun beslissing zal zijn.
Enkele dagen geleden leek de deal bijna volledig rond, nadat de goedkeuring van de Europese en Amerikaanse mededingingsautoriteiten was verkregen.
Ook problemen bij andere partijen
De raad blijkt nu echter bang te zijn dat een aantal aandeelhouders de fusie uiteindelijk niet zal goedkeuren. Tot het probleem is opgelost, heeft SABMiller besloten om al het contact met AB InBev, rond de voorbereiding van de fusie, stop te zetten.
Ook bij Molson Coors en Asahi zullen ze de ontwikkelingen opvolgen. Zij nemen immers delen van SABMiller over, maar die deals worden enkel afgerond als de fusie met AB InBev er ook effectief komt (www.retaildetail.nl/nl/news/food/sabmiller-zet-deal-met-ab-inbev-hold).
Ik vermoed dat ik het nieuws wel heb ingevoerd, maar niet goed heb opgeslagen....
ABInBevSABMiller
ABInBev, bekend van merken als Stella Artois en Skol, verkocht in het tweede kwartaal minder bier dan een jaar geleden: 114,9 miljoen hectoliter. De brouwer kampt met afzetproblemen in Latijns-Amerika en heeft te maken met een afnemende populariteit van zijn biermerken in Europa en de Verenigde Staten.
SABMiller heeft de onderhandelingen met ABInBev over een overname opgeschort, nadat een kleine groep aandeelhouders deze week dwars ging liggen. Zij eisen dat het Belgisch-Braziliaanse bedrijf met een hoger bod komt. Er ligt momenteel een bieding van $103 mrd op SABMiller (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5072/abinbev-verkoopt-in-europa-minder-bier#p3454).
Ach ik mis wel vaker nieuws:
Oudste bierblog van Nederland bestaat 10 jaar
Deze week viert het oudste bierblog van Nederland haar tiende verjaardag. Op 14 juli 2006 schreef Henri Reuchlin op www.bierburo.nl zijn eerste bijdrage over bier en botten. Sindsdien zijn er ongeveer eens per twee weken in totaal bijna 300 blogs van zijn hand gevolgd.
Het zijn verhalen met de meest uiteenlopende onderwerpen zoals bieren gebrouwen met gloeiende stenen of met johannesbrood, schitterende bierdiners, brouwersleed, het oogsten van hop, de hoogste kroegen van Afrika of Engeland en oude en nieuwe brouwerijen in Nederland en ver daarbuiten. Het bierblog van het Bierburo geeft zo een mooi inkijkje in de ontwikkeling van de bierrevolutie in het afgelopen decennium (http://bierista.nl/actueel/oudste-bierblog-van-nederland-bestaat-tien-jaar/). Het geeft mij een idee voor een nieuw item, waarover later meer...
Parlamento italiano aprova definição de cerveja artesanal
"Als je ambachtelijke bier dat wordt geproduceerd door kleine onafhankelijke brouwerijen en niet tijdens de productie fase, pasteurisatie en microfiltratie worden onderworpen definiëren. Voor de toepassing van deze alinea, middelen voor kleine onafhankelijke brouwerij, dat is wat er juridisch en economisch onafhankelijk is van andere brouwerijen, die aparte voorzieningen van andere brouwerijen, die niet werkt onder licentie en met een jaarproductie van niet meer dan 200 000 hl gebruikt, met inbegrip van die van kwantitatieve productie aan derden. "
Zo zou de beroemde brouwerij Birra del Borgo uit die denominatie zijn vanwege de recente aankoop door AB-Inbev reus . De wet moet nog revisies en specificaties waarin pasteurisatie stap van de werkwijze wordt uitgevoerd, omdat sommige het proces en eindigen refermentar bier in de fles en op de lengtemaat deze microfiltratie (hoeveel micron?).
Een ander vermeldenswaardig punt heeft betrekking op de productie van brouwer inputs, zoals hop aan te moedigen:
"Het ministerie van Landbouw bevordert de verbetering van de omstandigheden bij de productie, verwerking en afzet van hop en hop producten. Voor dit doel wijst een deel van de middelen die jaarlijks toegekend als een voor de financiering van onderzoek en ontwikkeling van projecten voor de productie en primaire verwerking van prioriteit aan het leveringsschema verwerkt hop, voor genetische studies van hop en de juiste mechanisatie processen te identificeren . ' (www.lupulento.com.br/2016/07/parlamento-italiano-aprova-definicao-de-cerveja-artesanal/)
AB InBev acquires Birra del Borgo
Ja dit zal aan de lopende band gebeuren...
Birra del Borgo partners with Anheuser-Busch InBev; AB InBev to support craft brewer’s plans to grow
(Rome, ITALY) – Birra del Borgo is happy to announce that it has decided to partner with Anheuser-Busch InBev (AB InBev). The partnership will give Birra del Borgo, one of the leading craft brewers in Italy, a unique opportunity to make the necessary investments for expansion while continuing to independently manage its business and define how to grow.
AB InBev will provide the support to allow Birra de Borgo to expand its brewery know how and infrastructure, continue to innovate and bring new great beers on the market through its distribution system. Founder Leonardo Di Vincenzo will continue to lead Birra Del Borgo as CEO of the company (http://beerpulse.com/2016/04/a-b-inbev-acquires-birra-del-borgo-ceo-to-remain-in-position-4193/).
Hogere opbrengst alcoholaccijnzen eerste kwartaal
De opbrengst van de alcoholaccijnzen is in het eerste kwartaal van 2016 duidelijk hoger dan die in het eerste kwartaal van 2015. In 2015 ging het om € 251 miljoen, dit jaar om € 264 miljoen, dat is een stijging met ruim 5%. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
Kijk je echter naar de accijnsopbrengsten van de drie soorten alcoholhoudende drank afzonderlijk, dan zie je dat de accijnsopbrengst op gedistilleerde dranken ('alcoholaccijns') behoorlijk is gestegen, evenals die op wijn, inclusief prosecco en champagne. De opbrengst van de bieraccijns is beduidend lager (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5053/hogere-opbrengst-alcoholaccijnzen-eerste-kwartaal-#p3454).
The Beer Mile in Engeland: al bier drinkend rennen
Beer Mile World Classic is een internationale race waarbij de renners al bier drinkend een mijl afleggen. Zondag 31 juli 2016 werd de race in Londen gehouden.
Als je de race in je eentje loopt, moet je vier biertjes meebrengen. De eerste nuttig je direct bij de start. Daarna ren je een rondje om het veld en vervolgens drink je weer een biertje. Vier biertjes, vier rondjes. Als je biertje op is, draai je het blikje of flesje om zodat iedereen kan zien dat het daadwerkelijk leeg is. Verspil je bier, door bijvoorbeeld over te geven, dan moet je een extra rondje rennen. De winnaar krijgt een prijs in de vorm van een beker. Je kunt ook met een team meedoen, dan rent iedereen een rondje en drinkt iedereen een biertje.
Zowel mannen als vrouwen doen mee met de race en het lijkt een pittige uitdaging. Het bier drink je zo snel mogelijk op en dan begin je te rennen. Volgens de deelnemers is het dan ook het moeilijkst om met al dat koolzuur in je maag door te rennen. De enige oplossing: veel boeren! Uiteraard drinkt het publiek een biertje mee, maar dan vanaf de zijlijn (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/08/the-beer-mile-in-engeland-al-bierdrinkend-rennen).
Broodbakmachine voor bier: Startup MiniBrew start met officiële verkoop
Met de Minibrew kun je zelf bier brouwen. Deze kleine machine/brouwewij zal in de lente van 2017 voor het eerst worden uitgeleverd.
MiniBrew BETA machines via de website te bestellen. De winnaar van de Sprout StartUp Of The Year 2016 verkiezing, verwacht de eerste machines in de lente van 2017 uit te leveren. Dit werd natuurlijk gevierd met bier op het kantoor in Utrecht.
Twee jaar geleden hadden oprichters Olivier van Oord en Bart van de Kooij het idee om een bierbrouw machine te maken waarmee je op een simpele wijze thuis bier kan brouwen. Geen gedoe meer met potten en pannen maar een machine die al het (vieze) werk voor je opknapt. Nu twee jaar later, vier prototypes en honderden testen verder is de MiniBrew het enige all-in-one apparaat dat daadwerkelijk bier kan brouwen.
Hoe werkt de MiniBrew?
De volautomatische MiniBrew is gestuurd door een app. Na het vullen van de mout, hop en water neemt de software het over door een simpele druk op je telefoon. Na een brouwproces van slechts 3,5 uur kan de gist worden toegevoegd en begint het fermenteren. Het enige wat nu rest, is wachten tot de gist zijn natuurlijke werking doet en de ingrediënten worden omzet in een home-made biertje. Nadat dit gebeurd is krijgt de gebruiker via de app een bericht dat het bier uit de MiniBrew getapt kan worden (www.biernet.nl/nieuws/startup-minibrew-start-met-officiele-verkoop).
Grolsch gaat samenwerking aan met Dekmantel
Grolsch en Dekmantel zijn een samenwerking aangegaan. Vakmanschap is daarbij de verbindende factor tussen de bierbrouwer en het platenlabel en evenementenorganisatie. ... In aanloop naar het Dekmantel Festival (4 – 7 augustus) presenteren Grolsch en Dekmantel het eerste resultaat van hun samenwerking: een documentaire met in de hoofdrol de oprichters van de Amsterdamse underground instituten Red Light Radio en Red Light Records (www.biermagazine.nl/bier/22/757/grolsch_gaat_samenwerking_aan_met_dekmantel.html).
Science says: muziek laat je bier beter smaken
Meestal wanneer je een biertje drinkt, gaat dat vergezeld met achtergrondmuziek. In de kroeg, op een festival of bij een feestje: bier en muziek gaan hand in hand.
Het lijkt soms wel alsof je dan nog extra van je biertje geniet. Welnu, dat blijkt ook echt zo te zijn. Bier smaakt lekkerder met muziek op de achtergrond, blijkt uit onderzoek.
Ergens is het ook wel logisch: onze ervaringen worden beter naarmate je ergens meer van geniet. Dus als er leuke muziek opstaat, ben je eerder geneigd om óók meer van je biertje te genieten. En dat is nu dus ook wetenschappelijk bewezen.
De muziek die tijdens dit onderzoek werd gebruikt, was het nummer ‘Oceans of Light’ van The Editors. De britse rockband werkte mee aan dit onderzoek, dat werd gehouden aan de Vrije Universiteit Brussel en de KU Leuven.
Hierbij werden 231 deelnemers gevraagd om bier te proeven en beoordelen. De eerste groep kreeg een biertje, zonder merk of label. De tweede groep kreeg het label wel te zien en de derde groep zag niet alleen het label, maar hoorde ook het nummer van The Editors op de achtergrond spelen.
Die laatste groep gaf een hoger cijfer voor het bier dan de andere twee groepen. De onderzoekers willen nu ook gaan onderzoeken of voedsel, zicht, geur en aanraking er ook voor kunnen zorgen dat biertjes beter smaken (www.metronieuws.nl/lifestyle/food/2016/07/muziek-laat-je-bier-beter-smaken).
The beer used in this experiment, a limited edition named “Salvation,” is a co-creation between TBP and an UK music band called “The Editors3” (TE). The complete description of the creative process involving the development—and characterization—of the experimental taste and sonic stimuli can be accessed at the following link: http://tbpeditors-experience.tumblr.com/; Retrieved on January 2016). The bottle, front and back labels are shown in Figure 1.
Figure 1. Visual presentation of the “Salvation” beer: full bottle (top), zoom-in on front (bottom-left), and back label (bottom-right). Dimensions of the front label (7 × 9 cm) and the back label (7 × 6 cm)—height × width. The bottle is a template 33cl Belgian beer bottle, commonly used among most small-artisanal Belgian brewers (http://journal.frontiersin.org/article/
10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
The formula of the beer is based on a UK porter style. Porter beers constitute a sub-category of general dark ale beers. They are considered as dark beers in the EBC color scale4 and have medium body. As an element of the association with the UK, an Earl Grey infusion was added to the beer's formula. Earl Grey tea is aromatized with bergamot orange, giving it a distinctive citrus note in the flavor. The formula is also composed by the following grains: pale, vienner, cara, carafa, and roasted barleys. This combination of malts gives bitter cocoa and biscuit flavor notes. Finally, a classic-hop is also included, with moderated bittering value (IBU)5, in order to add a baseline of bitterness to the final formula. Its alcohol strength is labeled as 5.3%. Figure 2 shows a picture of the beer, as it was served in the experiment. Note that the glass used in this experiment is a TBP glass. In Belgium, each brewery (and sometimes, each type of beer) has its own glass and is generally served in such matching glassware (cf. Spence and Wan, 2015).
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
Music Influences Hedonic and Taste Ratings in Beer
Felipe Reinoso Carvalho1,2*, Carlos Velasco3, Raymond van Ee2,4,5, Yves Leboeuf6 and Charles Spence3
1Department of Electronics and Informatics, Vrije Universiteit Brussel, Brussels, Belgium
2Department of Experimental Psychology, KU Leuven, Leuven, Belgium
3Crossmodal Research Laboratory, Department of Experimental Psychology, University of Oxford, Oxford, UK
4Philips Research Laboratories, Department of Brain, Body and Behavior, Eindhoven, The Netherlands
5Department of Biophysics, Donders Institute, Radboud University, Nijmegen, Netherlands
6The Brussels Beer Project, Brussels, Belgium
There is growing evidence to support the claim that multisensory information can be used to improve the design of food/beverage products, as well as the design of dining experiences (see Spence, 2015b, for a review). For instance, by systematically manipulating the different sensory cues that are involved in the process of eating and drinking, it is possible to positively impact the overall eating and drinking experience (see Spence and Piqueras-Fiszman, 2014, for a review). Exploring our senses and the way in which they interact while eating and/or drinking, has opened up the way for novel trends, such as “Sensploration”, and concepts, such as “Gastrophysics.” These trends and concepts are contemporary with the interests of upcoming generations that are undoubtedly seeking out experiences that will “promote their senses” (Spence and Piqueras-Fiszman, 2014; Leow, 2015).
In particular, research shows that what we see and hear can exert a significant influence over our perception of, and hedonic responses to, flavors (Spence et al., 2015; see Favre and November, 1979; Seo and Hummel, 2015; Spence, 2015a, for reviews). So, for example, researchers have documented that the curvature of different design elements on a product's packaging can influence the expected taste of a product, with people expecting sweeter tastes for rounder designs and sourer tastes with more angular designs (Lunardo and Livat, 2016; see also Velasco et al., 2016, for a review). Researchers have also documented that the shape of the food, and even the shape of a plate on which it is served, can influence the perception of taste (e.g., sweetness; see Fairhurst et al., 2015; see Spence and Piqueras-Fiszman, 2014, for a review). Furthermore, the different colors that may be used on product packaging/labeling have also been shown to lead to different flavor associations (e.g., Piqueras-Fiszman and Spence, 2011), and to influence the way in which people search for flavor information (for example, when the color information is congruent vs. incongruent with the associated flavor, Velasco et al., 2015). That said, recent reports have evaluated whether sensory interventions can add value by influencing, for example, a customer's willingness to pay. For instance, Michel et al. (2014) demonstrated that consumers are willing to pay significantly more for art-inspired plating, as compared to neat and simple ways of arranging the food on the plate. Notably, such plating techniques already caught the attention of major retailers, such as Lidl1.
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
?? wablief!? Dus door een andere vorm, kleur en uitstraling verwacht je een bepaalde smaak en ben je bereidt om meer te betalen ook! De verpakking speelt dus wel degelijk een rol!!
It is important to point out that the way in which foods and drinks are perceived prior to tasting is mostly related to visual and orthonasal sensory inputs (Spence and Piqueras-Fiszman, 2014). Nevertheless, a spate of recent studies has also highlighted the significant influence that sound can have on how we perceive foods and drinks, considering that this can add significant value (not to mention pleasure) to the consumer's overall eating/drinking experience (e.g., Reinoso Carvalho et al., 2013, 2015c; see Spence and Shankar, 2010; Spence, 2015a, 2016, for reviews). For instance, Reinoso Carvalho et al. (2015a, 2016, in press) and Crisinel et al. (2012) have demonstrated that by following the literature (as a baseline for the production of sonic stimuli), it is possible to compose music and soundscapes that systematically, and specifically, modulate the perceived flavor of food and/or drinks.
Reinoso Carvalho et al. (2015a) conducted a study in which three soundtracks were produced, one designed to be congruent with sweetness, another with bitterness, and the third somewhere in-between (see Spence and Shankar, 2010; Knoeferle and Spence, 2012, for overviews). The results revealed that what people hear exerts a significant influence over their ratings of the taste of the chocolate. Moreover, Reinoso Carvalho et al. (2015b) recently demonstrated that customers are willing to pay significantly more for a chocolate that comes with its own song, than when no song comes with it. Another study that looked for crossmodal correspondences between classical music and wine showed that people perceived a wine as tasting sweeter, and reported enjoying the experience more while listening to matching music, than while tasting the wine in silence (Spence et al., 2013; see also Spence et al., 2014). Moreover, in an early study designed to assess the influence of sonic cues on consumer behavior, Areni and Kim (1993) reported that customers were willing to spend significantly more for a bottle of wine when classical music was played in the background, as compared to “Top-40” pop music
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
Zie o.a. ook:
Areni, C. S., and Kim, D. (1993). The influence of background music on shopping behavior: classical versus top-forty music in a wine store. Adv. Consum. Res. 20, 336–340.
Crisinel, A.-S., Cosser, S., King, S., Jones, R., Petrie, J., and Spence, C. (2012). A bittersweet symphony: systematically modulating the taste of food by changing the sonic properties of the soundtrack playing in the background. Food Qual. Prefer. 24, 201–204. doi: 10.1016/j.foodqual.2011.08.009
Drews, D. R., Vaughn, D. B., and Anfiteatro, A. (1992). Beer consumption as a function of music and the presence of others. J. Pa. Acad. Sci. 65, 134–136.
Guéguen, N., Jacob, C., Le Guellec, H., Morineau, T., and Lourel, M. (2008). Sound level of environmental music and drinking behavior: a field experiment with beer drinkers. Alcohol. Clin. Exp. Res. 32, 1–4. doi: 10.1111/j.1530-0277.2008.00764.x
Guinard, J.-X., Uotani, B., and Schlich, P. (2001). Internal and external mapping of preferences for commercial lager beers: comparison of hedonic ratings by consumers blind versus with knowledge of brand and price. Food Qual. Prefer. 12, 243–255. doi: 10.1016/S0950-3293(01)00011-8
(http://journal.frontiersin.org/article/10.3389/fpsyg.2016.00636/full).
De naam die bij mij een belletje doet rinkelen/intrigeert is Felipe Reinoso Carvalho, PhD candidate, Vrije Universiteit Brussel / KU Leuven (http://loop.frontiersin.org/people/64408/overview).
Hij is iemand op de KU Leuven en heeft diverse publicaties op zijn naam. Op Linkedin is hij aanwezig als sonictaste, waarbij hij niet direct een link met bier heeft: Fascinated by the role of sound in our lives. Mostly implementing multisensory experiences, focusing on sound-flavour correspondences, with an extra interest in blending arts with technology (https://nl.linkedin.com/in/sonictaste). Hij heeft ook een blog: http://sonictaste.weebly.com/
Zou hij familie zijn van Charlene Lucille de Carvalho-Heineken? Of is de overeenkomst toeval?
In de eerste helft van 2016 heeft Heineken 97 miljoen hectoliter bier gebrouwen, zeven miljoen hectoliter meer dan in 2015. Het EK voetbal heeft in sommige regio's in Europa geleid tot stijgende bierverkopen. In Nederland groeide de bierverkoop niet, omdat Heineken vooral in het eerste kwartaal afzag van prijsacties met bier in supermarkten.
Heineken blijft hinder ondervinden van de moeilijke biermarkten in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa.
Heineken zegt te profiteren van evenementen waarvan het sponsor is, zoals de Champions League. In juni maakte Heineken bekend dat het vanaf september ook de Formule 1 gaat sponsoren (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5070/bierverkoop-heineken-groeide-in-nederland-niet). Wie geld wil verdienen met bier, moet niet in Europa zijn. Dat was vijftien jaar lang les één in het boek Bierbrouwen voor Beginners. De echte groei zit in Azië, Afrika en het Midden-Oosten; delen van de wereld waar nog geen uitgebreide biercultuur is. Zo komt het goede nieuws van Heineken maandag dus uit onverwachte hoek: Europa.... opman Jean-François van Boxmeer de halfjaarprestaties van zijn bedrijf samen: 'prima cijfers'. Het Amsterdamse Heineken verkocht bijna overal meer bier, zag de omzet stijgen naar 10,1 miljard euro, er was winst (977 miljoen euro), in bepaalde delen van de wereld - Nigeria en Congo bijvoorbeeld - liep het even spaak, maar in landen als Mexico en Vietnam maakte de aanzienlijke groei dan weer goed.
'Als je 85 kinderen in de klas hebt, zijn er altijd een paar die het beter doen dan de rest. Maar vandaag ben ik bovengemiddeld trots op onze prestaties in Europa', zegt Van Boxmeer. Na jarenlange krimp verkocht het bedrijf nu weer meer bier in Europa.
De afgelopen vijftien jaar heeft Heineken een enorme ommezwaai gemaakt. In 2002 kwam nog 80 procent van de omzet uit Europa en de Verenigde Staten, nu komt tweederde van de omzet uit de groeimarkten: Latijns-Amerika, Zuidoost-Azië en vooral Afrika.
De reden van Europa's goede cijfers: innovatie. Gewoon pils kennen ze hier inmiddels wel. De groei, zo blijkt nu, zit in bieren met geen of weinig alcohol, specialere bieren zoals het Vlaamse Affligem en bieren met vruchtensappen zoals Radler.
Een goed presterend Europa is belangrijk nieuws voor Heineken, nu de fusie op komst is tussen de twee grootste bierbrouwers ter wereld, Ab InBev en SABMiller. Die komt waarschijnlijk later dit jaar rond en zal grote gevolgen hebben voor de groeimarkten (www.volkskrant.nl/economie/na-jarenlange-krimp-verkoopt-heineken-weer-meer-bier-in-europa~a4350013/).
Mystery shopper in Hof van Twente
Minderjarigen kunnen in Hof van Twente vaak zonder problemen aan alcohol komen. In 70% van de gevallen kreeg de 17-jarige mystery shopper alcoholhoudende drank mee, zonder dat naar een legitimatiebewijs werd gevraagd. Voor jongeren is het in supermarkten en slijterijen nog het meest lastig om aan drank te komen (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5071/uit-mystery-shop-onderzoek-in-hof-van-twente-blijkt-slechte-naleving#p3454).
Drank- en Horecawet: blurren mag niet
De gemeente Nieuwegein moet zich aan de Drank- en Horecawet houden. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht bepaald. De SlijtersUnie spande de zaak aan omdat zij vindt dat de gemeente Nieuwegein moet optreden tegen winkeliers die naast de verkoop van andere producten ook drank schenken of verkopen.
De winkeliers doen mee aan een blurring-proef van de gemeente (in het kader van een grotere pilot van de VNG). Dit betekent dat bijvoorbeeld een bloemist tijdelijk toestemming krijgt om alcoholhoudende drank te verkopen of aan klanten alcohol te schenken. De gemeente treedt niet op tegen de winkeliers die meedoen met de proef. De SlijtersUnie heeft daartegen bezwaar gemaakt omdat dit volgens haar in strijd is met de Drank- en Horecawet. Zij vindt dat de gemeente zich aan de wet moet houden en deze moet handhaven. De rechter oordeelt dat de gemeente opnieuw naar haar besluit moet kijken. De gemeente heeft inderdaad de taak om de Drank- en Horecawet te handhaven.
Ron Andes, voorzitter van de SlijtersUnie reageert verheugd: "De uitspraak geeft een handvat om de pilot landelijk aan te pakken. Op basis hiervan zullen gemeenten het tot dusverre ingenomen standpunt moeten herzien." (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5059/gemeente-nieuwegein-moet-zich-houden-aan-de-drank--en-horecawet-en-mag-blurren-niet-gedogen#p3454)
Nieuwegeinse winkeliers zijn teleurgesteld over de uitspraak van de rechter in het kort geding tussen de Koninklijke SlijtersUnie en de gemeente (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5060/winkeliers-nieuwegein-teleurgesteld-in-uitspraak-rechter#p3454).
BOA ACP is tevreden met de uitspraak van de rechter in het kort geding tussen de Slijtersunie en de gemeente Nieuwegein. De rechter verbiedt deelname aan de zogenoemde 'blurring-pilot' rond mengvormen van retail en horeca en geeft aan dat de gemeente zich aan de Drank- en Horecawet moet houden. De uitspraak helpt boa’s in de uitoefening van hun vak en de handhaving van de wet.
"Het is voor onze boa’s in de deelnemende gemeenten erg lastig te handhaven op een pilot die haaks staat op de Drank- en Horecawet. Daarnaast ontstaat onduidelijkheid en onbegrip onder winkeliers. De ene winkelier die meedoet aan de pilot mag onder gedogen van de wet wel alcohol schenken, de buren die niet meedoen riskeren een fikse boete," aldus BOA ACP-voorzitter Richard Gerrits. ... BOA ACP heeft de signalen van haar leden gedeeld met diverse Kamerleden die zich zorgen maken om de uitvoer van de pilot. BOA ACP zal staatssecretaris Van Rijn vragen wat de gevolgen zijn van de uitspraak van de rechter op de pilot (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5064/vakorganisatie-boas-tevreden-met-blurring-uitspraak-nieuwegein#p3454).
Wageningen, Heusden, Bergen op Zoom en Helmond wachten met blurring-pilot op reactie VNG
Wageningen stopt niet met de burring-pilot in dertien winkels, nu de voorzieningenrechter bepaalde dat de pilot in Nieuwegein een overtreding van de wet is. Aangezien de pilot een initiatief is van de VNG, wacht Wageningen eerst een reactie van die zijde af.
Omdat de VNG nog niet heeft aangekondigd met de proef te stoppen gaat Heusden er ook gewoon mee door. "Bovendien geldt de uitspraak van de rechter alleen de gemeente Nieuwegein (!)," aldus de gemeente Heusden.
Ook de gemeente Bergen op Zoom gaat door met de pilot, "omdat wij deze vorm van ondernemerschap een kans willen geven. Bovendien heeft de VNG nog niet besloten te stoppen met de pilot", aldus een woordvoerder.
Naar aanleiding van de uitspraak van de rechter heeft de gemeente Helmond contact gezocht met de VNG om te bekijken hoe de uitspraak van de rechter geduid moet worden. "We wachten eerst het antwoord van de VNG af voordat we een besluit nemen over hoe hiermee om te gaan" (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5068/wageningen-heusden-bergen-op-zoom-en-helmond-wachten-met-blurring-pilot-op-reactie-vng#p3454). Wethouder Wagemakers van de gemeente Oss is niet onder de indruk van de beslissing van de rechter om de proef te verbieden waarbij winkeliers een glaasje alcohol mogen schenken aan hun klanten. Onder meer in Oss loopt zo'n proef.
Wagemakers: "Wij vinden juist dat de proef zorgt voor meer levendigheid in het centrum en dat is in Oss heel hard nodig. De pilot ‘Verlichte Regels Winkelgebieden’ loopt door tot eind oktober en daar stoppen we nu niet mee. Ik proef in Oss bij zowel de horeca, winkeliers en het college een basishouding om ermee door te gaan. Als we ook maar een gaatje in de wet vinden, springen we er in en gaan we door." (www.stap.nl/nl/nieuws/laatste-nieuws.html/3454/5067/ook-oss-wil-doorgaan-met-blurring-zelfs-na-afloop-pilot#p3454).
Alcoholrichtlijn en uitgangspunt
Nederland heeft sinds vorig jaar de strengste alcoholrichtlijn van Europa. De Gezondheidsraad zegt: ‘drink geen alcohol of in ieder geval niet meer dan één glas per dag’. Op zijn website legt de raad uit dat dit niet betekent dat iedereen zou moeten stoppen met drinken. Met deze richtlijn wordt bedoeld: als je drinkt, beperk dit dan tot één glas per dag en ga niet drinken voor je gezondheid. Kennisinstituut Bier legt uit waarom het in Nederland één glas is en in andere landen over het algemeen wat meer. Dit komt vooral door een verschil in uitgangspunt.
Dr. ir. Aafje Sierksma, directeur Kennisinstituut Bier, legt uit waarom dit initiatief genomen is. “Het belangrijkste doel van Kennisinstituut Bier is fabels van feiten scheiden als het gaat over verantwoorde bierconsumptie en gezondheid. We vonden het tijd om een overzichtelijke samenvatting te maken van alle wetenschappelijke literatuur op dat gebied. Na het verschijnen van de Richtlijnen goede voeding, 2015 van de Gezondheidraad merkten we dat er over de nieuwe alcoholrichtlijn vragen waren. Of je nog wel mocht drinken en hoe de richtlijn zich verhoudt tot andere landen. Een verschil in uitgangspunt verklaart de strengere alcoholrichtlijn in Nederland vergeleken met de landen om ons heen. Waar Nederland gaat voor maximale gezondheidswinst, kijken andere landen vaak naar netto gezondheidswinst, oftewel tot aan welke hoeveelheid het positieve gezondheidseffect nog duidelijk aanwezig is.” (www.biermagazine.nl/bier/22/755/waarom_heeft_niet_elk_land_zelfde_alcoholrichtlijn_.html)
Veroorzaakt bier een bierbuik?
In 2010 heeft het pas opgerichte 'Kennisinstituut Bier' in het Nederlandse Wageningen de Universiteit van Kopenhagen gevraagd om de samenhang tussen bierdrinken en buikomvang onder de loep te nemen (zie www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1124182/2010/06/24/Onderzoek-veroorzaakt-bier-een-bierbuik.dhtml).
In de volksmond heet een dikke naar voren uitpuilende buik een bierbuik. Wetenschappelijk onderzoek geeft echter geen uitsluitsel of bier hiervoor verantwoordelijk is. Er lijkt een trend dat meer dan twee glazen bier per dag bij mannen de buikomvang doet toenemen. Maar voor een harde conclusie is meer onderzoek noodzakelijk.
Onderzoekers van de Universiteit van Kopenhagen analyseerden alle bestaande studies met data over bierconsumptie en overgewicht om een beter beeld te krijgen van het ontstaan van de bierbuik. Ze publiceren hierover in het wetenschappelijke tijdschrift Nutrition Reviews. Ze bekeken het verband tussen bierconsumptie en lichaamsgewicht, BMI (Body Mass Index), buikomvang en middel-heupomtrek. In totaal werden 35 bevolkingsonderzoeken (ruim 620.000 deelnemers) en 12 experimentele studies (bijna 500 proefpersonen) onder de loep genomen.
Nathalie Bendsen, Universiteit van Kopenhagen: “De kwaliteit van de studies die onder de loep zijn genomen was niet optimaal. Veel studies hebben gekeken naar alcoholgebruik en overgewicht, maar slechts een beperkt aantal keek daarbij gedetailleerd naar bierconsumptie. Verder kan er sprake zijn van eventuele verstorende factoren in de verschillende onderzoeken. Zo hebben bierdrinkers mogelijk een ongezonder eetpatroon, roken ze meer en bewegen ze minder. Daarnaast kan het drinkpatroon van invloed zijn.” (www.kennisinstituutbier.nl/nieuws/bierbuik-nog-niet-rond)
Als je elke dag dat glaasje wijn laat staan en kiest voor een frisse pint, bespaar je net zoveel calorieën als met een halfuurtje joggen. Dat stelt althans de Britse consumentengroep CAMRA (Campaign for Real Ale), dat het vooroordeel als zou bier drinken voor overgewicht zorgen de wereld uit wil helpen.
"Jarenlang al heeft bier de reputatie dik te maken, meer dan andere alcoholische dranken. Maar het tegendeel is waar", stelt bierexpert en professor Charlie Bamforth.
"De belangrijkste bron van calorieën in elke alcoholische drank is de alcohol zelf, en gezien bier het minste alcohol bevat, neem je met bier ook het minste calorieën in. Dus als je wil vermageren, laat je die wijn beter staan en opteer je voor een biertje".
Volgens de consumentengroep heeft onderzoek aangetoond dat 34 procent van de mannen en 29 procent van de vrouwen verkeerdelijk geloven dat bier meer calorieën bevat dan andere drankjes. "Bier kan onderdeel zijn van een gezonde levensstijl, op voorwaarde dat het verantwoordelijk wordt geconsumeerd", besluit de expert. (lb) (www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1141168/2010/08/04/Bier-helpt-beter-tegen-bierbuik-dan-joggen.dhtml)
Beste bier ter wereld
Begin deze maand werden de beste bieren ter wereld door Ratebeer bekend gemaakt:
The 20 beers were selected from the RateBeer Best 2016 (www.businessinsider.com/best-beers-in-the-world-from-ratebeer-2016-7?IR=T) Onder deze bieren zitten veel tijdelijke imperial extreme stouts, porters en IPA's, zoals Pliny the Younger (Russian River). En op één Westvleteren XII (Abdij St. Sixtus).
Rio Holland Heineken hangover
Yuri ging een avondje uit in Ria tijdens de Olympische Spelen in Rio en werd daarom door IOCNSF uit het team gezet. Heineken kreeg commentaar over hun sponsorschap. Ze ontkende aanwezigheid bij de Olympische Spelen !?
Wie herinnert zich nog het interview van Erica Terpstra bij radio 538 met 'een wijntje teveel...'
Turner Yuri van Gelder is maandag in Rio de Janeiro uit de Nederlandse olympische ploeg gezet wegens alcoholgebruik en per direct naar huis gestuurd. De sportman had zaterdag het olympisch dorp verlaten en was, tegen de afspraken in, diep in de nacht teruggekeerd. Bovendien had de turner, in strijd met de huisregels, alcohol gedronken, aldus de NOC*NSF (www.distrifood.nl/fabrikanten/nieuws/2016/8/grolsch-haakt-in-op-van-gelder-drama-10199938).
De maandag naar huis gestuurde Yuri van Gelder is het oneens met zijn straf. Volgens de 33-jarige turner heeft hij geen bier gedronken, maar zat er Heineken in zijn glas.
Kater
Van Gelder moest maandagavond het olympisch dorp verlaten omdat hij – tegen de afspraken in – bier zou hebben gedronken. ,,Niet waar”, pareert de ringspecialist. ,,Ik heb het de ober nog op zijn hart gedrukt: tap een glas Heineken voor me. Dat kun je immers met de beste wil van de wereld geen bier noemen. Hoe ik me voel nu ik gediskwalificeerd ben? Ik heb een kater. Maar dat is standaard, als je Heineken drinkt.” (http://ermaggezongenworden.nl/?p=9007)
De grappen en grollen over het wegsturen van turner Yuri van Gelder van de Olympische Spelen rollen in rap tempo over het internet. De één wat smaakvoller dan de ander.
Van Gelder is weggestuurd uit Rio na ontoelaatbaar alcoholgebruik, al was dat volgens chef de mission Maurits Hendriks een 'moeilijke beslissing'. Volgens TeamNL heeft de ringenspecialist de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden op 'grove wijze' overtreden (www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/yuri-lord-drinks-van-gelder-mikpunt-van-spot).
Met twee ringen maakt Grolsch op Facebook reclame voor Radler 0.0%: 'Voor als je wat langer wilt blijven hangen.' Het biermerk kreeg veel 'hahaha'-reacties maar ook boze mensen die zeggen geen druppel meer te drinken van het merk (http://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/ophef-yuri-gelder-reclame-grolsch/) (http://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/ophef-yuri-gelder-reclame-grolsch/).
Op de Facebookpagina staat een plaatje (zie foto) met daarop twee ringen die gebruikt worden bij het turnen. Tussen de twee ringen is een punt toegevoegd, met daarnaast het %-teken. Onder de ringen staat de merknaam Radler. De illustratie is voorzien van de slogan ‘voor als je wat langer wilt blijven hangen’.
Naast de Radler-advertentie van Grolsch is er op social media ook een foto in omloop waar de naam van Bavaria wordt gebruikt (zie foto). Ook op dit plaatje twee ringen, met daaronder de tekst ‘zo, nu eerst een Bavaria’. De illustratie is overigens niet te zien op de officiële Facebookpagina van de brouwer (www.distrifood.nl/fabrikanten/nieuws/2016/8/grolsch-haakt-in-op-van-gelder-drama-10199938).
Wat het nog eens zo ironisch maakt is de Heinekenreclame 'I know it's your bithday Yuri'...
Berry van Aerle breekt glas in kantine; KNVB start vooronderzoek
12 Apr, 2016 in PSV by ermaggezongenworden
De KNVB stelt een vooronderzoek in naar het gedrag van Berry van Aerle tijdens PSV – Willem II, afgelopen zaterdag. De 53-jarige scout brak in de kantine een glas en dat komt hem mogelijk op een schorsing te staan.
Kapot
Het incident speelde zich af in Eetcafé De Verlenging, waar de Helmonder tijdens het duel verbleef. Nadat hij aan de bar bier had besteld, sneuvelde een glas. Van Aerle: ,,Ik had vijf glazen bier en een Spa Blauw in mijn handen. Ondanks dat ik vroeger waterdrager was, is dat natuurlijk best veel zonder dienblad. Té veel, bleek wel, want één glas glipte uit mijn handen en viel kapot.”
Veger en blik
De ex-international betuigde direct spijt. ,,Ik bood meteen mijn excuses aan aan het kantinepersoneel. Ik heb ook meteen een veger en blik gevraagd en de scherven opgeruimd. Daarmee hoopte ik dat de zaak was afgedaan.”
Mogelijke schorsing
Dat bleek niet het geval. Bewakingsbeelden legden haarfijn vast dat Van Aerle verantwoordelijk was voor de glasbreuk. Op basis van die beelden start de KNVB een vooronderzoek. Van Aerle heeft tot woensdagmiddag 12.00 uur de tijd om zijn gedrag te verklaren. Mocht de bond geen genoegen nemen met die verklaring, dan is het niet ondenkbaar dat de oud-voetballer geschorst wordt en de uitwedstrijd tegen Roda JC mist.
Ontspoord
PSV nam al eerder afstand van het gedrag van de voormalig publiekslieveling. De club gaat Van Aerle extra inzetten bij maatschappelijke activiteiten. PSV-directeur Toon Gerbrands: ,,Berry gaat ontspoorde mensen proberen te helpen. Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag zijn die er in Eindhoven genoeg. En anders zitten er in Zeist nog wel wat mensen die de weg hopeloos kwijt zijn.” (http://ermaggezongenworden.nl/?p=7282&)
The 20 beers were selected from the RateBeer Best 2016 (www.businessinsider.com/best-beers-in-the-world-from-ratebeer-2016-7?IR=T) Onder deze bieren zitten veel tijdelijke imperial extreme stouts, porters en IPA's, zoals Pliny the Younger (Russian River). En op één Westvleteren XII (Abdij St. Sixtus).
Rio Holland Heineken hangover
Yuri ging een avondje uit in Ria tijdens de Olympische Spelen in Rio en werd daarom door IOCNSF uit het team gezet. Heineken kreeg commentaar over hun sponsorschap. Ze ontkende aanwezigheid bij de Olympische Spelen !?
Wie herinnert zich nog het interview van Erica Terpstra bij radio 538 met 'een wijntje teveel...'
Turner Yuri van Gelder is maandag in Rio de Janeiro uit de Nederlandse olympische ploeg gezet wegens alcoholgebruik en per direct naar huis gestuurd. De sportman had zaterdag het olympisch dorp verlaten en was, tegen de afspraken in, diep in de nacht teruggekeerd. Bovendien had de turner, in strijd met de huisregels, alcohol gedronken, aldus de NOC*NSF (www.distrifood.nl/fabrikanten/nieuws/2016/8/grolsch-haakt-in-op-van-gelder-drama-10199938).
Nieuwe Olympische ringen?
Yuri van Gelder naar huis gestuurd.
"Alcohol en topsport horen nóóit bij elkaar!",
aldus het NOC*NSF, vanuit het Holland Heineken House.
Kater
Van Gelder moest maandagavond het olympisch dorp verlaten omdat hij – tegen de afspraken in – bier zou hebben gedronken. ,,Niet waar”, pareert de ringspecialist. ,,Ik heb het de ober nog op zijn hart gedrukt: tap een glas Heineken voor me. Dat kun je immers met de beste wil van de wereld geen bier noemen. Hoe ik me voel nu ik gediskwalificeerd ben? Ik heb een kater. Maar dat is standaard, als je Heineken drinkt.” (http://ermaggezongenworden.nl/?p=9007)
De grappen en grollen over het wegsturen van turner Yuri van Gelder van de Olympische Spelen rollen in rap tempo over het internet. De één wat smaakvoller dan de ander.
Van Gelder is weggestuurd uit Rio na ontoelaatbaar alcoholgebruik, al was dat volgens chef de mission Maurits Hendriks een 'moeilijke beslissing'. Volgens TeamNL heeft de ringenspecialist de normen en waarden die binnen de olympische ploeg gelden op 'grove wijze' overtreden (www.rtlnieuws.nl/opmerkelijk/yuri-lord-drinks-van-gelder-mikpunt-van-spot).
Met twee ringen maakt Grolsch op Facebook reclame voor Radler 0.0%: 'Voor als je wat langer wilt blijven hangen.' Het biermerk kreeg veel 'hahaha'-reacties maar ook boze mensen die zeggen geen druppel meer te drinken van het merk (http://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/ophef-yuri-gelder-reclame-grolsch/) (http://sportnieuws.nl/overig/olympische-spelen/ophef-yuri-gelder-reclame-grolsch/).
Op de Facebookpagina staat een plaatje (zie foto) met daarop twee ringen die gebruikt worden bij het turnen. Tussen de twee ringen is een punt toegevoegd, met daarnaast het %-teken. Onder de ringen staat de merknaam Radler. De illustratie is voorzien van de slogan ‘voor als je wat langer wilt blijven hangen’.
Naast de Radler-advertentie van Grolsch is er op social media ook een foto in omloop waar de naam van Bavaria wordt gebruikt (zie foto). Ook op dit plaatje twee ringen, met daaronder de tekst ‘zo, nu eerst een Bavaria’. De illustratie is overigens niet te zien op de officiële Facebookpagina van de brouwer (www.distrifood.nl/fabrikanten/nieuws/2016/8/grolsch-haakt-in-op-van-gelder-drama-10199938).
Wat het nog eens zo ironisch maakt is de Heinekenreclame 'I know it's your bithday Yuri'...
Berry van Aerle breekt glas in kantine; KNVB start vooronderzoek
12 Apr, 2016 in PSV by ermaggezongenworden
De KNVB stelt een vooronderzoek in naar het gedrag van Berry van Aerle tijdens PSV – Willem II, afgelopen zaterdag. De 53-jarige scout brak in de kantine een glas en dat komt hem mogelijk op een schorsing te staan.
Kapot
Het incident speelde zich af in Eetcafé De Verlenging, waar de Helmonder tijdens het duel verbleef. Nadat hij aan de bar bier had besteld, sneuvelde een glas. Van Aerle: ,,Ik had vijf glazen bier en een Spa Blauw in mijn handen. Ondanks dat ik vroeger waterdrager was, is dat natuurlijk best veel zonder dienblad. Té veel, bleek wel, want één glas glipte uit mijn handen en viel kapot.”
Veger en blik
De ex-international betuigde direct spijt. ,,Ik bood meteen mijn excuses aan aan het kantinepersoneel. Ik heb ook meteen een veger en blik gevraagd en de scherven opgeruimd. Daarmee hoopte ik dat de zaak was afgedaan.”
Mogelijke schorsing
Dat bleek niet het geval. Bewakingsbeelden legden haarfijn vast dat Van Aerle verantwoordelijk was voor de glasbreuk. Op basis van die beelden start de KNVB een vooronderzoek. Van Aerle heeft tot woensdagmiddag 12.00 uur de tijd om zijn gedrag te verklaren. Mocht de bond geen genoegen nemen met die verklaring, dan is het niet ondenkbaar dat de oud-voetballer geschorst wordt en de uitwedstrijd tegen Roda JC mist.
Ontspoord
PSV nam al eerder afstand van het gedrag van de voormalig publiekslieveling. De club gaat Van Aerle extra inzetten bij maatschappelijke activiteiten. PSV-directeur Toon Gerbrands: ,,Berry gaat ontspoorde mensen proberen te helpen. Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag zijn die er in Eindhoven genoeg. En anders zitten er in Zeist nog wel wat mensen die de weg hopeloos kwijt zijn.” (http://ermaggezongenworden.nl/?p=7282&)