Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Biernieuws juli 2016 deel 2 "Zo, nu eerst een 'biernieuws'"

$
0
0

Tja, deze maand werd het groot nieuws: de Pokemon-app, Pokémon GO is een augmented reality-game (zie http://computertotaal.nl/apps-software/zo-zet-je-pokemon-go-op-je-smartphone-70683). Het is de reden dat veel jongeren met de telefoon in de hand rondlopen, of fietsen. Zelfs volwassenen doen er aan mee. Ook op de werkvloer (zie www.xgn.nl/nieuws/80847/eerste-ontslag-door-pokemon-go-app-in-nederland).... Nee bier mag pas vanaf 18 jaar, maar met een telefoon in het verkeer?


Bavaria (babes) brachten deze maand Pokémon spelers samen in een speciale Kroegentocht: Amsterdam GO Editie! (www.facebook.com/bavaria.nederland/?www.biernet.nl/nieuws/bavaria-pokemon-go-kroegentocht)



De slogan van Bavaria die begint met: 'Zo. Nu eerst' valt niet onder het auteursrecht.
Yourhosting heeft dus het recht om de slogan 'Zo. Nu eerst naar de cloud' te gebruiken.
Bierbrouwer Bavaria had hierover eerder een rechtszaak gewonnen, maar in hoger beroep is de uitspraak vernietigd.
Bavaria had het hostingbedrijf in een kort geding gedagvaard. Yourhosting liet de tekst "Zo. Nu eerst naar de cloud" horen in reclameboodschappen bij radiozenders. De brouwer vond dit een inbreuk op het auteursrecht en de merkrechten van de zin “Zo. Nu eerst een Bavaria".
Een rechtbank gaf Bavaria gelijk, maar het gerechtshof is het hier niet mee eens. De slogan van Bavaria is in 1985 in opdracht van de bierbrouwer ontwikkeld door een reclamebureau. Bavaria heeft zijn slogans laten vastleggen als woordmerken. Bekijk eens een Bavaria reclame waar de slogan in terugkomt.
Geen auteursrecht
Volgens het gerechtshof wordt de slogan van Bavaria niet door het auteursrecht beschermd. "Zo. Nu eerst...", vormen volgens de rechters een gebruikelijke combinatie woorden in de Nederlandse taal.
"Een dergelijke zin kan, als op zichzelf beschouwd voortbrengsel, geen eigen intellectuele schepping zijn; een persoonlijk stempel van de auteur valt daarin niet te ontwaren", aldus het hof. Ook vindt het hof dat de brouwer niet voldoende heeft aangetoond dat er sprake is van een inbreuk op de merkrechten.
Intentie
De algemeen directeur van Yourhosting is blij met de uitspraak. "We beraden ons er nog op of we de slogan nog willen gebruiken in onze commercials. Het is immers nooit onze intentie geweest om Bavaria dwars te zitten", reageert Carlier.
"Het gaat ons om het principe dat de Nederlandse taal op deze manier vrijelijk gebruikt mag worden voor reclamedoeleinden." (www.biernet.nl/nieuws/zo-nu-eerst-niet-exclusief-van-bavaria)


Deze maand was een echte sportmaand met het EK en de Tour de France.

Carlsberg was aanwezig op het EK:


Ook in Portugal zijn biermerken met het EK 2016 bezig geweest:


Amstel heeft overigens ook een reclame met een verwijzing naar de tour de France:


Het Belgische programma Vive le velo heeft net zoals RTL Late Night en Voetbal International bier op tafel. Het is echter geen pilsglas, maar een flesje bier met een luxe (wijn)glas. Het bier is amberkleurig en het heeft wit schuim, Het is echter geen Kwaremont... Het bier heeft een geel vierkant buiketiket met een ovaal erop, met een groene balk eronder, en ik zie geen halsetiket. Wie kent het? Het lijkt een beetje op Topicus gifkikker en Hagemeester, maar toch net niet hetzelfde.


(http://biervat.blogspot.nl/2015/07/weer-een-thema.html)

Het was niet van Phillips:

Bierhalen
Op http://nieuwspaal.nl/bier-halen-bijna-uitgestorven-traditie/ gaat het verhaal dat de eeuwenoude traditie van bierhalen dreigt te verdwijnen. Door emancipatie en dergelijke is de traditie vrijwel verdwenen, terwijl vroeger de vrouwen het bier brouwden en brachten naar de bierdrinkende man...

Bierverhalen
De Bierverteller opent bierwinkel in de Twijnstraat
Voorheen gaf initiatiefnemer Tomas Schroën vooral proeverijen op locatie maar nu gaat hij ook bieren verkopen.
Als biersommelier draait het leven van Schroën al langer om bier. Hij geeft proeverijen en geeft advies aan ondernemers, maar hij wilde meer: “Al langer speelde ik met het idee dat de  Bierverteller meer moest worden dan dat het was.”
Hij is blij met de nieuwe locatie: “De Twijnstraat verdient een bierwinkel, en met het verdwijnen van Bert’s Bierhuis was die er niet meer.”
Bier is hip tegenwoordig: “Het is zelfs mega hip, er is een wildgroei aan initiatieven en dat maakt het ook spannend.” Schroën wil niet alleen maar bier gaan verkopen: “Ik wil mensen graag vertellen over bier en als het ware een kenniscentrum worden. Ik ben echt fan van de Twijnstraat, de straat zit vol met leuke winkeltjes met lekker eten als de Kazerij, Vlaamsch Broodhuys, Visjes, Da Portare Via; daar prijs ik graag verschillende soorten bier bij aan. Zoals je in een goede wijnhandel te weten komt wat voor wijn je bij asperges moet drinken, kan ik vertellen welk bier goed smaakt bij specifieke gerechten.”
“Ik ben geen retailer of harde zakenman. Ik ben een bier-enthousiasteling en wil gewoon een gave winkel neerzetten en de biercultuur in Utrecht naar een hoger plan tillen.” (www.duic.nl/ondernemen/bierverteller-opent-bierwinkel-twijnstraat/)

Zomerse Duitser
Niet enkel Amstel heeft met reclame op de actualiteit ingespeeld. Deze maand kwamen ook de voorzichtige zomerse temperaturen en dus op naar het strand:

Feestje
Verder was er Stef Ekkel & René Karst - Liever Te Dik In De Kist (Dan Weer Een Feestje Gemist) van  Berk Music, waarbij ik met moeite een bierlink kan vinden. Wellicht is een feestje een reden voor een bier?

Bierkraan
Bryan de Groot uit Heeten maakte een heuse bierkraan in zijn tuin.
Er stond een leuk feestje op de planning: het eenjarig bestaan van zijn bedrijf. Reden genoeg voor om wat vrienden uit te nodigen en lekker te gaan barbecueën. "Ik had al een biertap gekocht. Maar de tuin stond eigenlijk al te vol met stoelen en de barbecue zelf." vertelt Bryan. "Dus ja, waar laat je dat ding dan?""Het is eigenlijk heel simpel. Ik heb een gewone waterkraan aan de muur gemaakt. De slang loopt door de muur naar de officiële tap. Met een half uurtje was de klus geklaard."
Het moment suprême van de onthulling blijft Bryan vast lang bij: "Toen al mijn vrienden aanwezig waren heb ik ze allemaal een flesje bier gegeven. 'Ik neem gewoon een glas water', zei ik en liep naar de nieuwe kraan." Z'n vrienden wisten niet wat ze zagen. "Toen ze het eerste schuim zagen wisten ze al dat ik ze weer eens voor de gek had gehouden." (www.rtvoost.nl/nieuws/default.aspx?nid=248227&_ga=1.223774749.700281861.1468432393www.metronieuws.nl/xl/2016/07/gast-uit-overijssel-bouwt-bierkraan-in-tuin) Ik ben nog nooit een bierkraan tegengekomen, maar ik denk dat het wel eens een bescheiden zomerhit zou kunnen worden. Zeker als het opgepikt wordt door een van de vele klusprogramma’s of beter nog , door een biercommercial. Het is in ieder geval een stuk makkelijker te realiseren dan een ‘ walking fridge’ (http://bier.blog.nl/1/2016/07/13/hoe-je-van-een-eenvoudige-buitenkraan-een-ludieke-biertap-maakt).

Brouwerij Hemelswater maakt bier van regenwater
Bierbrouwer Hemelswater besloot gebruik te maken van het klimaat en brouwde bier van regenwater. Code Blond is volledig gebrouwen van in mei aan de Wibautstraat opgevangen regenwater.
Hemelswater brouwde het bier met brouwerij De Prael. “Het is een bitter blond bier, vergelijkbaar met een IPA,” zegt initiatiefnemer Joris Hoebe. Het is precies hetzelfde bier als Bitterblond van De Prael, maar dan gemaakt van regenwater. “De meeste mensen vinden het iets zachter smaken dan het origineel, en lekkerder.”
Het bier wordt gefilterd om fijnstof te verwijderen en gekookt zodat alle bacteriën sterven. Hoebe, die bij mediaLAB werkt aan innovatieve ideeën, bedacht het bier om mensen op een leuke manier bekend maken met het probleem van wolkbreuken. “Ik wilde iets tastbaars maken en was thuis al bezig met bierbrouwen. Het idee om bier te maken van regenwater was letterlijk een geschenk uit de hemel.”
Voor 1000 liter bier was 1200 liter regenwater nodig. De regen werd opgevangen bij het Volkshotel en bij mediaLAB. Voor Hoebe kwam de regen van de afgelopen tijd als geroepen. “Als ik regen zie vallen zie ik bier vallen.” Hoebe hoopt dat andere cafés meedoen met het opvangen van regenwater om zo iets aan de wateroverlast door heftige regenbuien te doen. In ruil voor hun regenwater krijgen ze er een paar weken later hyperlokaal bier voor terug (www.speciaalbierfans.nl/12/07/2016/brouwerij-maakt-bier-van-regenwater-wibautstraat/).
Initiatiefnemer Joris Hoebe, werkzaam bij mediaLAB, bedacht het bier om mensen op een leuke manier bekend maken met het probleem van wolkbreuken en het opvangen van regenwater.
Het initiatief haakt aan bij het project Amsterdam Rainproof, dat tot doel heeft de stad beter bestand te maken tegen de steeds vaker voorkomende extreme regenval. Een open netwerk van buurtcomités, overheidsinstellingen, ondernemers en kennisinstellingen initieert projecten om het regenwater, dat nu snel via de riolering wordt afgevoerd, te bufferen en waar mogelijk beter te benutten.
Het regenwater dat in de Wibautstraat is opgevangen, is behandeld met het Hemel(s)Water systeem dat eerder dit jaar door Water Innovation Consulting en PB-International op de markt is gebracht. Het systeem bestaat uit een opvangtank voor het regenwater, een UF-membraanfilter en een opslagtank.
De eerste pilot-installatie is al aangesloten op een huis in het Brabantse Boekel.
(www.waterforum.net/nieuws/10295/de-prael-tapt-bier-gebrouwen-van-amsterdams-regenwater).

Bier van urine:  ‘From Sewer to Brewer’
Onderzoekers van de Universiteit Gent leiden urine door een hoogtechnologisch filtersysteem. Dit systeem filtert de urine, waardoor er puur water en meststoffen over worden gehouden.
Het systeem draait op zonne-energie wat mogelijkheden biedt voor ontwikkelingslanden. Boeren kunnen met een dergelijk systeem meststoffen voor akkerbouw produceren en hebben toegang tot schoon water. Een gemiddelde mens produceert ongeveer 700 liter urine per jaar, waarmee je in theorie bijvoorbeeld 130 kilogram mais zou kunnen bemesten.

Van het gezuiverde water wordt uiteindelijk bier gebrouwen. Het bier wordt tijdens de Gentse Feesten aan de mensen geserveerd. Daarmee is de cyclus rond, het gaat er boven in en het komt er beneden weer uit! (www.biernet.nl/nieuws/bier-gebrouwen-met-urine) ‘From Sewer to Brewer’ heet het letterlijk goudgele drankje dat professor Arne Verliefde van de Universiteit Gent [en TU Delft] serveert op de Gentse Feesten. Dat is een jaarlijks terugkerend volksfeest dat tien dagen duurt. Het bier van Verliefde wordt daar in, hetzij een kleine oplage, geschonken (www.metronieuws.nl/xl/raar/2016/07/man-brouwt-pisbiertje-van-urine-gentse-feesten).

Belhamel van de Speciaalbierbrouwerij in de Nacht 
Bierbrouwer en restauranteigenaar Peter Bouman heeft een nieuw Venloos biertje gebrouwen: de Belhamel. Een deel van de opbrengst gaat naar Stichting Venloos Carillon, dat op zoek is naar geld voor de vervanging van de automatische speelinrichting in de toren van de Martinuskerk (www.biermagazine.nl/bier/22/745/belhamel__biertje_voor_het_venloos_carillon.html).

Dordtse Stadsbrouwerij 10 jaar
Het is bier uit de buurt dat nu zijn hoogtijdagen beleeft. Wie er helemaal bij wil horen, drinkt nu gerstennat dat in eigen omgeving wordt bedacht, gebrouwen en verkocht, ook in de Drechtsteden. Deze maand viert de stadsbrouwerij in Dordt het 10-jarige jubileum.... Het bier dat in de Dordtse Stadsbrouwerij wordt gebrouwen heet Schapenkopje en is er in vier soorten: amber, blond, dubbel en sinds januari ook triepel. ,,Ja, triepel met een extra 'e'. Dat verwijst naar bier van brouwerij De Sleutel die hier vroeger zat. Dat was een commerciële brouwer, die in 1953 eigendom werd van Heineken en in 1968 is gesloten. Op dit terrein volgde toen een enorme kaalslag. Woningcorporatie Trivire heeft het gesaneerd. Van de brouwerij bleven drie gebouwen over. In één daarvan, de lagerkelder, waar vroeger het bier stond te rijpen, brouwen wij nu ons bier. We hebben ook een mouterij. Daarboven zijn nu woningen.''... Bij de Stadsbrouwerij komt bij het bier maken iets bijzonders kijken. De inbreng van jongeren. ,,Wij zijn een soort stageplaatsenfabriek. De Stadsbrouwerij is een gesubsidieerde stichting. We bieden stageplaatsen aan jongeren van drie scholen: het Da Vinci College, het Wellant College en de Hans Petri School. Meer en meer mensen hebben biermaken als hobby. Kevin Scholten uit Dordrecht bijvoorbeeld. Hij haalde dit voorjaar al de krant met zijn biermerk 2 Beards Brewery, dat hij sinds november vorig jaar samen runt met Vincent Hazeleger uit Breda (www.bndestem.nl/algemeen/binnenland/bier-uit-eigen-buurt-1.6160774).
Princessebier van d’Oranjeboom
Princessebier op de markt! Dit historische bier, waarvoor Roel Mulder een recept uit 1866 had opgeduikeld (http://dossierhop.nl/verlorenbieren49a/http://dossierhop.nl/verlorenbieren49b/), is binnenkort overal verkrijgbaar. Om het nog mooier te maken, gebeurt dat onder de eeuwenoude merknaam d’Oranjeboom, een brouwerij die dit bier in de 19e eeuw al in zijn assortiment had.
princessebier was een van de populairste biersoorten van de negentiende eeuw. Nadat het in 1748 voor het eerst opdook in de annalen van de VOC als een exportbier voor Oost-Indië, burgerde het langzaam in Nederland in. Bijna elke brouwerij lijkt het geproduceerd te hebben, totdat men begon over te schakelen op ondergistend bier naar Duits voorbeeld. Zo rond 1900 verdween princessebier, als een van de laatste ‘Oud-Hollandse’ bieren, van de markt (http://verlorenbieren.nl/princessebier-van-doranjeboom/).

United Dutch Breweries in Breda, voortgekomen uit de oude Oranjeboom-bierbrouwerij die in 2004 door de toenmalige eigenaar Inbev is stilgelegd en afgebroken. In feite is het de voortzetting van de exportafdeling van de brouwerij, die altijd is doorgegaan met wat ze al deden: het verkopen van Oranjeboom-bier naar alle uithoeken van deze wereld. Terwijl sinds 2004 het bier van de Nederlandse markt verdween, lieten zij door andere brouwerijen nog steeds bier van dit merk maken voor zo’n beetje overal: van Ghana tot Nieuw-Zeeland en van het Midden-Oosten tot Singapore.
Met Inbev hadden ze echter de deal moeten sluiten dat ze het merk niet in thuisland Nederland mochten verkopen. Het was overigens niet de eerste keer dat Oranjeboom verbannen was naar het buitenland: in de jaren dat de brouwerij voor Nederland uitsluitend Skol produceerde (1972-1982) bleven ze de naam Oranjeboom nog voor de export voeren.
In maart 2015 mocht Oranjeboom weer in de Nederlandse schappen terugkeren. Het leverde wat aandacht in de kranten op, maar verder vloog de Oranjeboom je nog niet om de oren. Logisch ook: je vecht jezelf niet zomaar even terug op de pilsmarkt. Maar de markt voor speciaalbier, dat is een ander verhaal. En dus vonden ze, al googelend, de artikelen die Roel Mulder over Oranjeboom geschreven had, met daarbij de afbeelding van een prijscourant uit ongeveer 1885. Vooral dat laatste vonden ze inspirerend: allemaal oude biersoorten die Oranjeboom ooit gemaakt had: dubbel stout, donker lager, belegen gerste en… princesse (http://verlorenbieren.nl/princessebier-van-doranjeboom/).

Stijn Deelen, directeur van United Dutch Breweries: “In een zoektocht door onze eigen Oranjeboom archieven in Rotterdam, ontdekten we vorig jaar enkele unieke Oranjeboom recepten. Met onze bier specialisten doken we in de oude documenten, en ontrafelden de receptuur voor een aantal verloren bieren, waaronder dit Princesse bier. Samen met microbrouwerij de Beyerd in Breda besloten we om dit bier als eerste weer terug te brengen, natuurlijk in haar oorspronkelijke smaak."
Deelen vervolgt: “Met d'Oranjeboom lanceren wij deze verdwenen biersoort in twee varianten: Princesse bier en Princesse witbier. Princesse is een bovengistende luxe biersoort, gekenmerkt door een rijke, volle en kruidige smaak. Begin vorige eeuw helaas verdwenen met de opkomst van goedkopere ondergistende lagers. Huidige smaaktrends in de bierwereld gaan sterk terug richting deze kruidige en hoppige biersoorten.” (www.biernet.nl/nieuws/herlancering-vergeten-nederlandse-bieren)


Brouwcafé De Beyerd in Breda hadden al eens princessebier op tap! De brouwer Joppe de Bres vertelde dat de reconstructie van het recept als basis had gebruikt. Ook kwam Roel Mulder in contact met de mensen van United Dutch Breweries in Breda. Vervolgens vroegen ze De Beyerd om een proefbrouwsel te maken op basis van het recept dat Mulder aan De praktische bierbrouwer had ontleend, én ze betrokken hem erbij om historische adviezen te geven. Dat vond Mulder natuurlijk een eer maar ook een bewijs dat ze de geschiedenis serieus wilden nemen. Niet alleen kon Mulder ze dus helpen het juiste verhaal te vertellen, bovendien kon hij ze adviseren over al die ándere bieren uit hun assortiment door de eeuwen heen. Er volgen dus mogelijk nog meer historische bieren (http://verlorenbieren.nl/princessebier-van-doranjeboom/).


'Nederlander kiest vaker voor speciaalbier' 
Gepubliceerd: 19 juli 2016 13:05

Laatste update: 19 juli 2016 13:49
De Nederlandse bierdrinker kiest vaker voor iets anders dan een 'normaal' biertje. Ten opzichte van twee jaar geleden zegt ruim veertig procent van de consumenten vaker te kiezen voor andere soorten bieren.... Opvallend is dat vrouwen veel vaker voor een ander soort bier kiezen dan mannen (51 procent tegenover 37 procent).
Wel blijft het grootste deel van de bierdrinkers (80 procent) pils drinken. ... Onder de biervariaties is speciaalbier het populairst. Zo'n vier op de vijf bierdrinkers kiest voor zo'n variant (www.nu.nl/eten-en-drinken/4295473/nederlander-kiest-vaker-speciaalbier.html?redirect=1). Vaker? Vaker dan wat?
Ten opzichte van 2 jaar geleden? Dat was vast 2 jaar geleden toen stond op nu.nl:
Nederlanders ontdekken massaal speciaalbier
Gepubliceerd: 16 mei 2014 16:44
Laatste update: 18 mei 2014 19:37
Lokale brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond. De vraag naar speciaalbier stijgt in Nederland explosief en ook de haute cuisine neemt het product steeds serieuzer.
Woorden als 'bewust' en 'ambachtelijk' staan tegenwoordig steeds vaker centraal bij de aanschaf van een biertje.
Constant Keinemans, voorzitter van KBC, verklaart de toename onder andere door de groeiende vraag naar streekproducten. "Mensen zijn op zoek naar wat er bij hen uit de omgeving komt. Ze steunen liever een ondernemer uit de buurt dan een onbekende leverancier."
Ook de grote brouwerijen ontgaat de toegenomen aandacht voor bier niet. "Tien jaar geleden is dat ongeveer begonnen, maar de afgelopen drie à vier jaar heeft het een vlucht genomen", zegt Marc Scholten, marketing manager bij Brand.
Ondanks het groeiende aantal kleine brouwerijen, vreest Scholten niet voor een afvlakkend marktaandeel van Brand. "Concurrentie? Nee, al die aandacht voor bier vinden wij juist mooi. Het prikkelt ons om ook met nieuwe bieren te komen."
KBC-voorzitter Keinemans, zelf al 24 jaar werkzaam bij verschillende brouwerijen, denkt evenmin dat de twee bierstromen elkaar bijten, maar benoemt nadrukkelijker de verschillen die er volgens hem wel zijn. "Bij ons gaat het om smaak en ambacht, bij de grote jongens gaat het om hectoliters. Wij zijn een aanvulling daarop."
De brouwers van Brand spelen in op de veranderende vraag. De verhouding in de productie van pils en speciaalbier was grofweg 90/10 en is nu 80/20, zegt Scholten. "De verkoop van speciaalbier groeit harder dan pils. Ons doel is om ieder jaar met een nieuwe smaak te komen en daarbij de bestaande merken te behouden." (www.nu.nl/weekend/3777499/nederlanders-ontdekken-massaal-speciaalbier.html).

Bier en sporten
Dat een biertje en fanatiek sporten totaal niet samengaan, is een vaak genoemd probleem. Voor menig man is het ook een reden om de sportschool vaarwel te zeggen. Maar fanatiek sporten hoeft niet te betekenen dat je voorgoed afscheid moet nemen van bier. Sterker nog: bier heeft juist bepaalde ingrediënten die jouw prestaties in de sportschool verbeteren!
Een fermenterend ingrediënt in bier kan bijvoorbeeld je prestaties verbeteren doordat het je witte bloedcellen een schop onder hun kont geeft. Volgens een onderzoek van Servische sportonderzoekers kan 2-3 gram biergist per dag je uithoudingsvermogen met vijf procent verbeteren.
Ongefilterd, ambachtelijk bier bevat hier meer van dan ‘gewone’ pilseners, dus ga voor een witbiertje. Let wel: 2-3 gram biergist staat gelijk aan acht biertjes – iets wat we je niet willen aanraden. Gelukkig zijn er ook biergistsupplementen te verkrijgen.
Een klein biertje na je werk gaat meer doen dan je over de finishlijn helpen. Deze ambachtelijke goudgele rakkers gaan je gezondheid verbeteren waar nodig (www.speciaalbierfans.nl/07/07/2016/neem-voortaan-een-biertje-mee-naar-de-sportschool/).


Bier voor vrouwen
In de Voorburgse Bierwinkel uit Voorburg (Zuid-Holland) komen steeds vaker vrouwen een biertje kopen voor zichzelf. Is de tijd dat bier vooral een mannendrank was voorbij?
We stellen Marjon (47), die regelmatig langskomt voor een speciaal biertje, een paar vragen over bier en vrouwen. “Vroeger ving ik weleens vreemde blikken op als ik in een café of op een borrel bier bestelde. Jij aan het bier? Dan was ik de enige. Maar nu zie ik dat steeds meer vrouwen bier drinken.” “Sterker nog: het is zelfs helemaal hip om als vrouw bier te drinken! Cafés hebben steeds meer speciale bieren op de tap. Het is helemaal niet meer vreemd om als vrouw naar de bierkaart te vragen.” (www.speciaalbierfans.nl/06/07/2016/bier-voor-vrouwen/)

Oedipus International Beer Festival kleurrijk succes
Begin juli was er een meer dan geslaagd feestje bij het eerste internationale bierfestival van Oedipus. Wat een onverwacht grote opkomst in Amsterdam-Noord, veel meer dan waar de organisatie op had gehoopt (www.biermagazine.nl/bier/22/741/oedipus_international_beer_festival_kleurrijk_
succes.html).

Het Anker in zee met BNP Paribas Fortis Private Equity
BNP Paribas Fortis Private Equity is op 24 juni 2016 toegetreden als minderheidsaandeelhouder van Het Anker. Hiermee ondersteunt BNP Paribas Fortis Private Equity de toekomstige investerings- en expansieplannen van de Mechelse stadsbrouwer, wereldwijd gekend voor haar speciaalbier merken Gouden Carolus en Maneblusser alsook voor haar Belgische whiskystokerij, Stokerij De Molenberg.
De relatie tussen Charles Leclef (5de generatie eigenaar) en BNP Paribas Fortis gaat terug tot 1984 waarbij de bank de brouwerij steeds steunde in de uitbouw van haar activiteiten. Door deze langdurige samenwerking, kennis van het familiebedrijf en gedeelde visie werd besloten deze samenwerking via BNP Paribas Fortis Private Equity te intensifiëren met als doel de ontwikkelingsplannen gedurende de komende jaren te realiseren, evenwel met behoud van de familiale identiteit van het bedrijf. Deze beslissing faciliteert bovendien een tijdige opstart van de familiale successieplanning (www.biermagazine.nl/bier/22/746/het_anker_in_zee_met_bnp_
paribas_fortis_private_equity.html).

Uitbreiding brouwerij De Leckere
De Leckere breidt uit met drie extra gisttanks. De Leckere is de afgelopen jaren gestaag groeit. De productie werd opgeschroefd en er werden meerdere malen nieuwe lagertanks bij geplaatst.
De vraag naar De Leckere bier nam echter zo snel toe dat de maximale productiecapaciteit al weer in zicht kwam. Dankzij succesvolle crowdfundingactie van afgelopen december en de Rabobank kon De Leckere meteen op de situatie anticiperen met drie extra tanks van 6000 liter netto per stuk uit. Daarmee is de totale capaciteit met 2.500HL per jaar vergroot (www.biermagazine.nl/
bier/22/744/uitbreiding_brouwerij_de_leckere.html).

Biersites.info en Belgischbier.eu
Belgischbier.eu is de opvolger van deze website Biersites.info, welke naam niet langer relevant was. De nadruk van Belgischbier.eu zal vooral liggen op het verzamelen en verspreiden van biernieuws. Daarnaast is er aandacht voor de Belgische brouwerijen en alles daarom heen, onderverdeeld per provincie. Belgischbier.eu is een particulier initiatief. De website is online sinds 15 juni 2016. Van harte welkom op www.belgischbier.eu. Vanaf 1 juli 2016 wordt Biersites.info niet meer geüpdatet (http://biernieuws.biersites.info/).

PALM Hoppluk op zondag 28 augustus
Op 28 augustus plukt Brouwerij PALM in Steenhuffel de hop voor PALM Hop Select. Naar traditie doen ze dit samen met bierliefhebbers. Mee plukken is mee genieten van het bier, van het vakmanschap van de hop- en brouwmeester. Inschrijven voor de hoppluk kan via www.palmhopselect.be (http://belgischbier.eu/). 

Cara T-shirt
Gentenaar Bert Dries ontwierp het Cara T-shirt. “Bij Cara waren ze daar zeer tevreden over.”
Foto: Karel Hemerijckx
Drie maanden geleden zette illustrator Bert Dries, beter bekend onder zijn pseudoniem Musketon, een tekening van een blik Cara Pils op zijn Instagram-account. Die post kreeg zoveel likes en positief commentaar dat Dries, na overleg met Colruyt dat het bier verkoopt, besliste om de afbeelding op een T-shirt te zetten. ZEB, dat de shirts verkoopt, werd op de vingers getikt omdat het niet vermeldde dat je bier met verstand moet drinken. 
Wie mijn T-shirts draagt, weet dat hij met mate moet drinken.” Dat zegt Gentenaar Bert Dries, de ontwerper van het populaire T-shirt met opschrift Cara Pils (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160711_02380741) (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160711_02380739).

Nieuw Gents bier Suzanne vecht tegen ‘schijnbrouwers’
Jonge Gentse brouwers hebben iets tegen ‘biermarketeers’ die niet zelf hun bier brouwen (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160711_02380758).


Met Suzanne is Gent een nieuw bier rijker. Een bier met een verhaal nog wel. “Suzanne is een statement”, zeggen de twee jonge brouwers, Janos Baets en Leopold De Ketelaere. “Tegen de marketeers en schijnbrouwers. Kijk eens verder dan de zoveelste reclamestunt.”
De nieuwe Gentse stadsbieren schieten als paddenstoelen uit de grond. Behalve Gruut in de Dodoensdreef en De Wilde Brouwers op de Begijnhoflaan brouwt echter niemand binnen de stadsmuren. De bieren worden gebrouwen buiten Gent, maar geschonken ín de stad (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160711_02380765). Zouden ze ook Jack de olifant van Brouwerij The Musketeers bedoelen?


Sierra Nevada's Brewmaster gaat met pensioen?
Sierra Nevada Brewing Co.’s Brewmaster, Steve Dresler, has announced that he plans to retire next year.  Dresler has been in charge of Sierra Nevada’s brewing program since the early 1980s, after joining Sierra Nevada in 1983.
Under Dresler’s direction, Sierra Nevada won eight World Beer Cup awards and 31 GABF medals.  He has overseen the development and production of almost all of their new beers for more than 30 years.  Last year, the Brewers Association awarded him the Russell Schehrer Award for Innovation in Brewing, an honor selected by a committee made up of members of the BA’s advisory board.  Sierra Nevada is the first and only two-time winner of this award.
Of Dresler’s retirement, Sierra Nevada founder Ken Grossman said, “It’s bittersweet.  Steve is an iconic figure in our brewery and in the industry.  His talent and personality are legendary, and he has set the tone in our production department for years.  I wish him all the best in this much-deserved retirement.”
Although Dresler will work into 2017, Sierra Nevada will post the Chico head brewer position immediately in order to allow time for an extensive search, as well as for Dresler to help train the selected candidate (http://allaboutbeer.com/news/steve-dresler-retirement/).

Brewery Ommegang Announces New President
Duvel Moortgat USA announced today that Doug Campbell, a 12-year beer and spirits industry veteran, joins Brewery Ommegang as President effective August 1st 2016. Among his duties Doug will oversee the day-to-day operations at the Cooperstown brewery as well as spearhead all marketing initiatives for Brewery Ommegang. Doug takes over the role from Bill Wetmore, who is leaving to pursue other opportunities at the end of September, following a transition period.
“Finding the next leader for Brewery Ommegang was a challenge we could not take lightly,” said Simon Thorpe, president of Duvel Moortgat USA. “Bill has done terrific work over the last 2 years and it was important we find someone to carry on the torch who not only had the talent to take Brewery Ommegang into its future, but someone who wanted to put roots down in the Cooperstown community. Doug brings a wealth of expertise in high-end spirits & beer; a great passion for craft and our culture; and a desire to build on an already flourishing, iconic brewery that recently won Champion Brewery at the World Beer Cup 2016. We look forward to his contribution to the Duvel Moortgat US family over the coming years.”
Prior to joining Ommegang and Duvel Moortgat, Doug held a number of positions with Diageo over a 12-year period. Most recently he was Brand Director for Ketel One Vodka and was previously Brand Director for Diageo-Guinness USA’s beer portfolio including Guinness, Red Stripe, Smithwick’s and Harp. Doug also spent several years in brand management of other Diageo spirits brands, including Smirnoff and Jose Cuervo Tequila (http://thefullpint.com/beer-news/significant-changes-duvel-mortgat-usa/).

U.S. OPEN BEER CHAMPIONSHIP
Breweries from Maui to Munich sent in almost 5,000 beers representing over 90 different styles for the 2016 U.S. Open Beer Championship. This competition includes professional breweries and award-winning home-brewers. Today, U.S. Open judges from England, Canada and the United States announced the winners. 
Firestone Walker Brewing from Paso Robles, CA was named Grand National Champion by winning three gold medals, one silver medal and a bronze. Their three beers that were awarded gold medals were Union Jack IPA, Double Jack and Parabajava.
Melvin Brewing from Jackson, Wyoming placed second while Cigar City Brewing from Tampa, Florida took home third.
Judging in the U.S. Open Beer Championships is blind; the judges do not know what beers they are tasting. The final round of judging was held at the Quarter Barrel Brewery & Pub in Oxford, Ohio (http://allaboutbeer.com/news/u-s-open-beer-championships-winners-2016/).
Rahr & Sons Brewing Co. has been recognized as one of the top 10 breweries in the country in the 2016 U.S. Open Beer Championship. The only North Texas brewery on the list, Rahr & Sons tied for number 10 with Elm City Brewing in New Hampshire.
Rahr & Sons also won three medals for individual beers. The Regulator received gold for the best Dopple/Strong Bock, Summertime Wheat tied for gold among the German Hefeweizens, and Rahr’s Blonde won silver in the Muchner Helles – Light category (http://thefullpint.com/awards/rahr-sons-brewing-wins-top-brewery-award-u-s-open-beer-championship/). 


Nice (Chouffe?)
Deze maand was er weer een aanslag in Frankrijk. Dit keer in Nice. Het is een tragische gebeurtenis, waarbij je jezelf betrapt op de gedachte 'alweer?'. Zelf denk ik ook altijd even aan mijn blog, heb ik voor komende tijd geen blogberichten klaar staan over deze plaats? Dat heb ik een keer gehad met de aanslag op de marathon van Boston. Toen heb ik het bericht tijdelijk ingetrokken en later alsnog gepubliceerd. Het zou jammer zijn om veel traffic te krijgen dat enkel op zoek is naar nieuws over de aanslag in plaats van bier. Hetzelfde kan opgaan voor bieren. Wellicht dat sommige brouwers moeten opletten wat ze nu uitbrengen.

N'Ice Chouffe is een Belgisch bier. Het bier wordt gebrouwen door Brasserie d'Achouffe te Achouffe. In 2006 werd de brouwerij overgenomen door Brouwerij Duvel Moortgat.
N'Ice Chouffe, een donker winterbier met een alcoholpercentage van 10%, werd gelanceerd in 1993.Het is gekruid met tijm en curaçao. Op het etiket staan twee kromgebogen kabouters met hop en gerst op hun rug en zich verwarmend aan een vuur.
Inspiratie voor de naam van het bier werd gevonden in Québec, waar een bevriende brouwer de naam "Chouffe N'Ice" suggereerde. De naam kan verwijzen naar "nice Chouffe", maar ook naar "ice Chouffe", naar analogie met andere ijsbieren (https://nl.wikipedia.org/wiki/N%27Ice_Chouffe).


Karl Strauss & Hillcrest Brewery Collaborate To Help Orlando Tragedy Victims
In the wake of the recent Orlando tragedy, Hillcrest Brewing Company approached Karl Strauss Brewmaster, Paul Segura, with the idea of brewing a beer to help raise funds for the victims and their families. Within hours, graphics and a recipe were developed for the brew dubbed All You Need Is Love and a call to action was sent out to San Diego brewers encouraging participation in the movement.
“Our hope was to leverage the talent, creativity, and camaraderie of our local brewing community to send a message of solidarity—that we all stand together to promote peace, love, and freedom.” –Paul Segura, Brewmaster, Karl Strauss Brewing Company
...
Karl Strauss Brewing Company has pioneered the San Diego beer scene since 1989 with innovative beer releases like Aurora Hoppyalis IPA, Two Tortugas Belgian Quad, and Wreck Alley Imperial Stout. The brewery has won 95 medals since 2009 and its Red Trolley Ale is one of the most award-winning beers in the world (http://thefullpint.com/beer-news/karl-strauss-hillcrest-brewery-collaborate-help-orlando-tragedy-victims/). 

Ook in Nederland is een tijdje geleden een aanslag geweest: Aanslag moskee: Bier en een brandbom
Vijf mannen uit Enschede staan terecht voor een aanslag op een moskee in hun stad. „Maar ja, ze waren hartstikke lazarus.” (www.nrc.nl/nieuws/2016/07/10/bier-en-een-brandbom-3191432-a1510247).  Een stel jeugdvrienden die waren vastgelopen in het leven en hun tijd verdreven met honden, voetbal en vreemdelingen haat...

In Nederland zou zoiets als van Karl Strauss Brewing Company wellicht kunnen met de vluchtelingen. Als ik echter een beetje google kom ik geen bierinitiatieven tegen.. Wel kom ik wat andere berichtje stegen:

Oktoberfest van start met bier, Lederhosen én vluchtelingen
21 sep 2015, 7:25 (www.foodlog.nl/artikel/oktoberfest-van-start-met-bier-lederhosen-en-vluchtelingen/)

Vluchtelingen in Noord-Griekse stad Idomeni, aan de grens met Macedonië, verdrijven de verveling met blikjes bier en breakdance
april 22, 2016 (www.vice.com/nl/read/joris-van-gennip-idomeni-976)

En er is ook bier in Griekenland: Mythos en Fix Hellas. Hij vertelde dat Mythos het populairst was, maar dat Fix ook echt wel het probereen waard was (http://bier.blog.nl/biernieuws/2015/07/06/bier-waar-de-goden-geen-nee-tegen-zeggen).


Dit bier met nazisymboliek is tegen vluchtelingenopvang
DOOR ALEX SWERDLOFF
30.03.2016
Een Beierse brouwer heeft een speciaalbiertje uit de productie gehaald. Het gaat om de Duitse Röhrl Brouwerij die daarbij de volgende verklaring op haar website plaatste: “Er is bij het bier gerefereerd naar symboliek die ons compleet onbekend was en waar wij geen bedoelingen bij hadden. Wij nemen afstand van alle vormen van xenofobie en bieden oprecht onze excuses aan voor alle misverstanden.”
Misschien moeten ze toch niet zo verrast zijn. De naam van het bier, ‘Grenzzaun halbe’, is volgens de brouwer gekozen om het debat over het sluiten van de grenzen voor vluchtelingen uit het Midden-Oosten in Duitsland te doen oplaaien. Volgens The Guardian zegt de CEO van de brouwerij, Frank Sillner, dat hij met de naam van het bier inderdaad commentaar wilde geven op de vluchtelingencrisis en mensen wilde herinneren aan de waarden van Beieren. Sillner zei tegen een Duitse krant dat het idee voor het bier tot hem kwam tijdens een gesprek over het Duitse vluchtelingenbeleid. Beieren is de deelstaat waar de meeste vluchtelingen Duitsland binnenkomen. Dat waren er het afgelopen jaar meer dan een miljoen mensen.
Het wordt nog erger. De brouwerij wordt ervan beschuldigd niet zo subtiel nazisymboliek in het bier te verstoppen. De bruine flesjes waren bedrukt met de woorden ‘Het thuisland heeft bier nodig,’ ‘bescherm,’ ‘verdedig,’ ‘preserveer,’’ loyaliteit’ en ‘discipline.’
Later viel op dat het biertje in de winkel 88 eurocent kostte. Het cijfer 88 wordt vaak gebruikt als codetaal voor ‘Heil Hitler’ – aangezien de letter ‘h’ de achtste van het alfabet is.
Maar wacht, er is meer! De houdsbaarheidsdatum van alle tweeduizend flessen is 9 november, dezelfde datum als de Kristallnacht in 1938, waarbij Joden in Duitsland massaal aangevallen werden.
De brouwerij zegt dat al deze symboliek puur toeval is. Wel geven ze toe dat ze tegen vluchtelingen zijn of, hoe Sillner het uitdrukt, pro-Beieren. “Toen de toestroom van vluchtelingen erger werd, wilden we alle mooie en positieve tradities van Beieren duidelijk maken om ervoor te zorgen dat, ondanks de bereidheid te helpen, we die niet vergeten,” aldus Sillner. MUNCHIES vroeg de brouwerij om een reactie maar daar werd niet op gereageerd.
Dankzij anti-immigratieretoriek komt er in Europa meer nazipropaganda uit de jaren dertig naar boven, en dat is overduidelijk iets zeer kwalijks (https://munchies.vice.com/nl/articles/dit-bier-met-nazisymboliek-is-tegen-vluchtelingenopvang) (www.sueddeutsche.de/bayern/straubing-brauerei-nimmt-grenzzaun-halbe-nach-kritik-vom-markt-1.2918918,
www.sueddeutsche.de/bayern/niederbayern-grenzzaun-halbe-wie-der-brauer-sich-verteidigt-1.2916761). „Grenzzaun-Halbe“: Mit diesem neuen Produkt hat sich die Straubinger Röhrlbrauerei ein echtes Eigentor geschossen. Erst gab es einen Shitstorm in den sozialen Netzwerken. An der Uni Regensburg, wo Röhrl in der Mensa und den Cafeterien quasi das Getränkemonopol hat, wurde nun vom ASTA ein Boykott-Aufruf gestart (www.regensburg-digital.de/grenzen-fuer-grenzzaun-halbe-bier-boykott-an-der-uni/19032016/).

Fehler räumt Sillner dabei nicht ein. Schuld an allem seien die Kritiker. Die Idee des Bieres sei gewesen, daran zu erinnern, „dass wir Bayern Werte und Traditionen haben, die genauso schützenswert sind, wie die Menschen auf der Flucht vor Krieg“. Die „Grenzzaun-Halbe“ solle darauf „aufmerksam machen, dass man bei aller Hilfe und Unterstützung für Menschen in Not die Werte und Traditionen, die Bayern ausmachen, nicht vergessen darf“. Vielleicht habe man mit der „Grenzzaun-Halbe“ „nicht jedermanns Geschmack getroffen“, so Sillner weiter.
„Aber dass man uns als rechtsradikal betitelt, weil wir die Flasche für 80 Cent (UVP) plus Pfand verkaufen, hat uns schockiert. So böse können wir gar nicht denken, wohl aber die anonymen Hetzer im Internet. Wir distanzieren uns von solch absurden Unterstellungen. Mit Rechtsradikalismus haben wir nichts zu tun, aber wenn man nun unser Produkt in die rechte Ecke stellt, dann kann die einzig richtige Entscheidung nur sein, die ‚grenzzaun halbe‘ vom Markt zu nehmen.“
Auf der Homepage der Brauerei wurde unter der Stellungnahme noch eine Entschuldigung nachgeschoben: „Mit unserem Bier haben wir Gefühle verletzt, dies war nicht unsere Absicht. Hiermit entschuldigen wir uns in aller Form.“  (www.regensburg-digital.de/roehrlbraeu-bier-vom-markt-genommen-aus-fuer-grenzzaun-halbe/22032016/)


Op mijn eigen blog had ik al eens aandacht voor


Terwijl Jopen sterk doorgaat, staakt John Cofey hun muzikale activiteiten... zou het door de naam van het bier komen? Op hun website hebben ze hun single 'No house for thee', over vluchtelingen. In dat licht is de naam van dit bier wellicht wat cru en ongepast... of ligt dat aan mij? (http://biervat.blogspot.nl/2016/05/the-sinking-ship.html)

De Nederlandse band John Coffey gaat niet alleen om het cool vangen van bier. Met hun nieuwe videoclip vragen ze aandacht voor de vluchtelingencrisis. Ze verwoorden het zelf zo:
This is our new video for No House For Thee. It's a song in which we want to make clear that when a brother or sister from afar needs help, we should offer it. The lyrics in the song can be quite harsh, being based on the tragedies which happen on our European seas. But if it represents anything at all, it is always a call for humanity. There should always be a house for those who lost their own (www.wtf.nl/bners/31352/john-coffey-vraagt-met-nieuwe-videoclip-aandacht-vluchtelingen.htmlhttp://www.wtf.nl/bners/31352/john-coffey-vraagt-met-nieuwe-videoclip-aandacht-vluchtelingen.html).

Als ik verder zoek in de virtuele archieven van google (pagina 2 en verder en met de steekwoorden bier en vluchtelingen en actie) vind ik meer:

Een groep vrienden uit het Brabantse Oss baart opzien met hun carnavalslied ‘Vluchtelingen uit Aleppo’. “Het mooiste feestje gaat beginnen. En dit jaar zijn we niet alleen”, zo beginnen de vrienden hun hit. De formatie Grenzeloos Gek maakte de hit op de klanken van George Bakers beroemde Una Paloma Blanca. “Boer, bakker of bioloog, ze komen naar hier voor vier dagen bier…” Het liedje is een uit de hand gelopen grap die positief bedoeld is, zo vertellen de makers onze redactie (www.hartvannederland.nl/nederland/noord-brabant/2016/carnavalslied-vluchtelingen-kan-dit-wel-niet/).


Tientallen acties voor hulp aan vluchtelingen
Bier in Amsterdam
Amsterdamse horecabedrijven doen ook mee! Bar Bukowski, De Biertuin, Smokin' Barrels en Waterkant Amsterdam hebben in september voor elk verkocht biertje een deel aan Stichting Vluchteling gedoneerd. “Als onderneming moeten wij ook ons steentje bijdragen aan de vluchtelingenproblematiek”, aldus Brian Fernandes, Café Waterkant Amsterdam. Super tof dit! (www.vluchteling.nl/Nieuws-Overzicht/Acties-voor-hulp-vluchtelingen.aspx)

Geen bier maar de Balkan: Groningse studenten helpen vluchtelingen op weg (www.whocares.me/artikel/geen-bier-maar-de-balkan-groningse-studenten-helpen-vluchtelingen-op-weg)

Hulp voor Syrische vluchtelingen komt op gang
Het eerste geld voor de actie ‘Wageningen voor Syrië’ is binnen. Via de verkoop van Ons Bier op de Molenmarkt, werd maar liefst € 270 binnen gehaald.
Zo draagt dit bier niet alleen bij aan het landschap van de Eng, maar ook aan de Syrische vluchtelingen (https://wageningensyrie.wordpress.com/2014/09/19/hulp-voor-syrische-vluchtelingen-komt-op-gang/).

Wieckse en WakaWaka helpen Afrikaanse vluchtelingen met oplaadactie 'Share The Sun'
Biermerk Wieckse en stichting WakaWaka slaan de handen ineen om gevluchte gezinnen in het donker van licht te voorzien. Veilig licht op zonne-energie met een limited Wieckse-WakaWaka, om precies te zijn. De bierdrinker helpt mee door op een zonnig terras zijn smartphone te laten opladen.
'Wieckse bier is bier dat volledig wordt gebrouwen op zonne-energie en wij zijn dan ook erg trots om de nieuwe limited Wieckse WakaWaka aan jullie te tonen', melden bierconcern Heineken en stichting WakaWaka. 'Met de Wieckse WakaWaka kan je jouw smartphone altijd en overal opladen met zonne-energie.
Heineken, WakaWaka en Cordaid doneren 'namens jou' een WakaWaka Solar Light aan een gezin in Centraal Afrikaans Republiek (C.A.R.). In dit land woedt sinds 2012 een burgeroorlog. Honderdduizenden mensen zijn ontheemd en hebben als gevolg van het conflict alles verloren, waaronder toegang tot licht en elektriciteit. In de vluchtelingenkampen stopt het leven als het donker wordt. De kaarsen en kerosinelampen die gebruikt worden zijn duur, gevaarlijk en erg schadelijk voor de gezondheid.
Met één WakaWaka Solar Light heeft een gezin ’s avonds weer licht om te koken, te lezen, te werken, huiswerk te maken en veilig naar buiten te gaan. Samen met Cordaid helpt Wieckse deze slachtoffers: voor iedere verkochte Wieckse WakaWaka wordt een WakaWaka Solar Light gedoneerd aan een gezin in het donker (www.marketingtribune.nl/bureaus/nieuws/2015/07/wieckse-en-wakawaka-helpen-afrikaanse-vluchtelingen-met-actie-share-the-sun/index.xml).

Brexit: Britain's best beer festivals this summer
Groot Britanië is al eeuwen bekend met het samenhouden van een groot verbond (o..a Canada en India en Australië), maar zelf willen ze nergens bij horen?  Ook in Groot Brittanië (binnenkort dus buiten de EU) zijn bierfestivals. Ze houden misschien niet van de EU, maar wel van bier. Zie www.telegraph.co.uk/food-and-drink/beer/britains-best-beer-festivals-this-summer/.

Government of Alberta Announces Standardized Beer Markup Policy
The Government of Alberta has announced that it has directed the Alberta Gaming and Liquor Commission to implement a new policy that will see a markup of $1.25 per litre applied to all beer sold in the province, regardless of the size or location of the brewery.
The previous policy implemented last October with little notice had a graduated markup for breweries in the New West Partnership region (British Columbia, Alberta and Saskatchewan) that ranged from 10 cents to $1.25 per litre depending on the size of the brewery, while beer from outside of the region was subject to the highest rate regardless of brewery size. This latter criteria lead to some breweries withdrawing from the Alberta market, while others initiated legal action against the province.
While this new rate means that smaller breweries in Alberta will now be subject to a higher markup, the Government has also announced that “a grant for Alberta-based small brewers will be provided to support the development of the industry, while supporting local entrepreneurship and investment.” 
The Alberta Small Brewers Association has responded positively to the change, saying that the move “signals an understanding of the unique needs of the small and medium sized businesses that characterize Alberta’s growing brewing industry,” and that ASBA members “applaud the consultative approach taken by the Minister and his staff in bringing these changes.” (www.canadianbeernews.com/2016/07/13/government-of-alberta-announces-standardized-beer-markup-policy/)


Propeller Brewing Announces Rod Daigle as New Head Brewer
Propeller Brewing has announced that a brewer who recently returned to his native Maritimes after some time away has been named head brewer at the company.
Rod Daigle trained at the Siebel Institute and spent several years working at a number of breweries before co-founding Ontario’s Brimstone Brewing in 2012. He moved back east earlier this year, and after a short stint at another local brewery, he has now joined the Propeller team.
“Coming from the East Coast, I recognize and have long admired Propeller as one of the standouts in the industry,” says Daigle  “I have romantic memories of cutting my teeth on craft beer and learning about the different beer styles from Propeller’s early days, almost twenty years ago. I also recognize craft beer is exploding in the Maritimes, and Halifax is at the epicenter. Propeller and Halifax are the perfect landing.” (www.canadianbeernews.com/2016/07/13/propeller-brewing-announces-rod-daigle-as-new-head-brewer/)

Rebellion Brewing Margarita Gose
Rebellion Brewing has announced details of the latest in its monthly series of limited edition beer releases. Margarita Gose is described as follows:
Gose is a historical style of sour German beer with wheat, salt and coriander that is regaining popularity among North American craft brewers. Our Margarita Gose includes a heavy addition of lime zest for an extra refreshing citrus note. With no hop flavour or bitterness to get in the way, this 4.5% gose is all about thirst quenching tart citrus! (www.canadianbeernews.com/2016/07/12/


Stillwater Artisanal (MD) - Gose Gone Wild World Tour - Phuket (New/Limited)
[Brewed at/by Crazy Mountain Brewng Co. (CO)]
Single 22oz Bottle  4.80%  Berliner Weisse w/Mango, Lemongrass, Thai Chilies and Sea Salt (http://coloradobeernews.blogspot.nl/http://coloradobeernews.blogspot.nl/2016/07/weekly-beer-update-thursday-july-7-2016.html) ??? Ik weet het niet hoor, maar Göse is echt een andere stijl dan Berliner Weisse...
De website www.stillwater-artisanal.com/ heeft een rustgevende (not!) beginscherm met de vraag 'you legal? yes or no'. Vervolgens is het bier daar te vinden:  
Gose Gone Wild - Phuket
Sour Wheat Ale with Mango, Lemongrass, Thai Chilis & Sea Salt
4.8% ABV The first stop on the GGW world tour - exotic flavors from wild nights in foreign lands (www.stillwater-artisanal.com/ggw_phuket.html).

Innis & Gunn Canada Releases Fired Oak Scotch Ale
The Canadian branch of Scotland’s Innis & Gunn has announced details of the latest I&G seasonal brand to be released in Canada.
Innis & Gunn Fired Oak Scotch Ale is an 7% abv ale with the following description:
Innis & Gunn was born from the discovery that the marriage of oak and beer can create something pretty remarkable and the brewer’s new Fired Oak Scotch Ale proves this case in point. The key to imparting outstanding flavour is all about finding the perfect match and balance of ingredients. This Scotch Ale uses a combination of lightly toasted oak and a unique batch of charred Heartwood American oak, flamed and blackened to give an intense roasted flavour. Notes of coffee, spices, vanilla and caramel give a balanced sweetness and transform this beer into a new cult classic (www.canadianbeernews.com/2016/06/17/innis-gunn-canada-releases-fired-oak-scotch-ale-as-newest-seasonal/).

America
Ik had het nieuws al eerder gelezen, maar het destijds niet interessant gevonden. Budweiser gaat tijdelijk worden verkocht onder de naam 'America'. Er is nu een editorial over deze naam:
Is America Worthy of "America"?
Tom Dalldorf
As Shakespeare’s Juliet might have asked, “What’s in a name? That which we call a beer by any other name would smell as…” well, beery.
The self-proclaimed “King of Beers,” in a desperate attempt to pump sales into a dying brand, has decided to rebrand its iconic Budweiser as “America.” Budweiser, in the glory days known as “Big Red,” was long ago dethroned by its stablemate, Bud Light, and has continued to lose market share in a beer market unkind to bland industrial light lager. This attempt to give the brand some cachet is planned for the hot summer months on through to the presidential elections in November. A blatant attempt to tap into the Trump phenom?
The irony, seemingly missed by the PR geniuses in St. Louis, is that the company has not been an American company since it was bought out in 2008 in a hostile takeover (“Over my dead body,” said young master Busch IV at the time — spoiler alert: he lived) by a Belgian-Brazilian consortium and is now managed out of Leuven, Belgium.
In a statement worthy of Mad Men, Tosh Hall, the creative director at branding firm JKR, said, “We thought nothing was more iconic than Budweiser and nothing was more iconic than America.” The Brazilian bean counters must have agreed. The response (thanks to the Internet) was instant and brutally hilarious.
A few Twitter posts will give you a sense of the outrage and disbelief. One tweet said, “We are not mad because Budweiser is calling themselves America. We are more upset that they call themselves beer.” Another tweet mused: “Budweiser’s rebrand means hops will now be infused with crumbling infrastructure and student loan debt.” Yet another: “If Budweiser is now called ‘America,’ when do they make America great again?”
Peter Sagal, host of the NPR news quiz, “Wait Wait… Don’t Tell Me,” said, “When you think of washed-out beer water, think of America.”
Tiny Saugatuck Brewing in Michigan got its 15 minutes of fame by announcing (with a fanciful graphic rendition) that it was introducing a new beer called ’Murica. The brewery says, “It’s brewed in a style America’s founders might describe as ‘Freedom,’ and the process is naturally overseen by 1,776 bald eagles.” Gullible beer fans demanded to know where to buy the spoofy suds. The brewery had to follow up with, “This beer, ’Murica, was and is a piece of satire meant to bring a few laughs.” While the brewers there insist they love America, they can’t make this super-patriotic brew because, for one, they “do not have 1,776 bald eagles at the brewery,” although they did add: “But how cool would that be?” Brewers.
So, if Budweiser is America, then Bud Light is what, Canada? (http://celebrator.com/columns/tdalldorf/editorials_2016.html)

Bierfestivals
Ik ben bij een aantal festivals  geweest afgelopen jaren en er viel me wat op dat je soms te maken hebt met mensen van de brouwerij en met verstand van zaken en soms met vertegenwoordigers of horeca-uitzendkrachten. Ook daar vond ik een editorial over:
Beer's Future Through a Wineglass Darkly
Tom Dalldorf
Craft beer’s enormous success can be troubling, too. Many fans and industry insiders wonder about craft beer’s ability to continue to grow and capture new enthusiasts. Will this rapid expansion, with small breweries and brewpubs popping up like spring hop shoots after a rain, lead to a glut of beer? Can the rapid expansion of breweries sustain itself, or will there be a downturn or, Ninkasi forbid, a crash? It happened in the mid- to late ’90s. Who will step up to drink all this new beer? The “King of Beers” and its multinational, foreign-owned management, now known as Anheuser-Busch InBev, based in Belgium, still command the largest piece of the U.S. beer pie, accounting for 46 percent (or 351 million barrels) of beer produced, with the SABMiller(Coors) conglomerate, also foreign-owned, producing 276 million barrels. AB InBev is in the process of buying its rival for over $100 billion to become the largest brewer in the world and totally dominate the American beer industry.
Our nascent craft beer segment, now celebrating 4,200 breweries around the country, produces about 22 million barrels annually. The largest brewery in the craft segment is Samuel Adams, accounting for some 4 million barrels of beer. The craft segment of the beer pie, however, is growing rapidly, whereas the Big Beer segment is in steady decline.
We are often asked how many more small breweries can be supported before the good-beer market is saturated. Back in those halcyon days over 50 years ago, when small wineries were popping up like mustard weeds among the vines, the same questions were asked. At the time, the wine industry was dominated by one enterprise started by Italian emigrants by the name of Ernest and Julio Gallo.
The brothers Gallo started post-Prohibition in 1933 and struggled for many years against some 800 other start-up wineries, mostly in California. By making clean, affordable products and doing a lot of their own distribution, Gallo came to dominate the U.S. wine market, taking over other brands, putting many out of business and jealously guarding shelf space.
As varietal wines became more attractive, the jug brand category shrank, but Gallo, not an organization to let such matters go unnoticed, began buying up and marketing other smaller-sounding, if not actually small, wineries. Gallo now owns some 60 brands of domestic and imported wines, including Apothic, Barefoot, Bridlewood, Columbia, Covey Run, Dancing Bull, Ecco Domani, Frei Brothers, MacMurray Ranch, Mirassou, Turning Leaf, William Hill and many others.
Consider our beer world as being much like the wine world of the past. As fewer people embrace “jug” beers, the trend toward flavor-forward “varietal” beer is now the tail wagging this dog. Big Beer (AB InBev and SABMiller) is moving rapidly in acquiring brands to market and distribute, including Blue Point, Elysian, Four Peaks, Golden Road, Goose Island, Meantime, 10 Barrel and others.
Today there are over 10,000 wineries across the U.S., compared to 4,200 breweries. And we are a beer-, not wine-, drinking nation. Statistics for beer and wine consumption show that beer is the overwhelming leader, with 87 percent of the beverage alcohol pie, with wine at 8% and spirits at 5%. That looks like a lot of room for new roots-based breweries across our country.
We are truly in the golden age of beer. Your support and enthusiasm for craft beer is making a huge contribution to the continuing evolution of the beer industry. As a Celebrator reader, you are in the unique and enviable position of leading others to the rewards to be found in the beverage of flavor and moderation: craft beer. Spread the word…
...
LETTERS TO THE EDITOR (June/July 2016)
Dear Editor,
It is true we are in a golden age of craft beer. Your comparison of wine history is right on (“Notes from the Publisher,” April/May 2016). Here are a couple of other ideas.
First, beer soldiers. Back in 1984, when I turned the corner away from macro beer and imports, I was one of those who championed craft beer, asking major restaurants, bars and grocery stores why they were not serving or selling great-tasting beer. People like me and publications like yours provided the information to keep the movement going forward.
Second, beer festivals. I have been volunteering at festivals since the mid-nineties. At my last two festivals, OBF 2015 and Spring Beer & Wine Fest 2016, volunteers were not showing up. Brewers and brewery reps hardly came at all. They just sent in their kegs and let the beer be served by people who had no vested interest in whether they sold or not.
The people who attend have changed also. Very rarely do you find someone with a program and a notebook who is just interested in taste-sized samples. Young people today now have growler bars, with 30–40 taps selling a different style of beer every single day. Why spend $20 or more when you can step into your local establishment and conduct your own festival?
In the beginning, a festival was a great way for breweries to show off their products and skill as brewers. Lately, it feels like those breweries that are well established have no need to send their beer. People know who they are and what beer they sell. Festivals are supposed to be fun, not work, and that is what they are turning into.
Keep writing and publishing, and I will keep reading and exploring.
Cheers,
Don Knott
Portland, Oregon

Tja, dat is waar. Vroeger was een festival de enige plek om het vreemde bier te proeven, maar tegenwoordig zijn er bierwinkels en cafés met groot aanbod. 

Brewers Association of MD Restricts Membership to Craft Breweries Only
The Brewers Association of Maryland (BAM) announced a change in bylaws to restrict voting memberships and board representation to craft brewers, in light of recent brewery acquisitions by multi-national corporations.
“Given the changing nature of the beer industry and the predatory behavior our members are noticing from mega-beer, the membership has voted unanimously to support a change to BAM’s bylaws to keep the organization focused on local craft beer,” said Kevin Atticks, BAM’s executive director.
State brewers guilds across the country have been forced to decide the status of local brewers’ membership upon acquisition by mega-corporations such as Anheuser-Busch InBev and Constellation.
“It is virtually impossible for large, multi-national industrial breweries to share the same interests as small, local, independent craft breweries,” said Ben Savage, president of the Brewers Association of Maryland and CMO of Flying Dog Brewery in Frederick. “We wanted to be proactive in making sure that the voting voice of our membership truly represented Maryland craft beer.”
“Craft brewery” is defined by the national Brewers Association as having an annual production of six million barrels of beer or less (approximately 3 percent of U.S. annual sales) (http://thefullpint.com/beer-news/brewers-association-md-restricts-membership-to-craft-breweries-only/).

Tja, de grote brouwerijen kopen de kleintjes op... dat heeft gevolgen voor de verengingen en organisaties van deze brouwerijen.

Over Heineken gesproken, op dumpert kwam een filmpje voorbij van een Chinese(?) bierfabriek;
Illegale Heineken fabriek in China
15 juli 2016 17:01
Iemand een lekker pilsje?
(www.dumpert.nl/mediabase/6836173/60cb7f84/illegale_heineken_fabriek_in_china.html)

Dille & Kamille lanceert bier
Dille & Kamille presenteert deze zomer een eigen biertje.
Dat wordt een fris en ambachtelijk witbier, op smaak gebracht met kamille: Witte met Kamille.
De basis van het Dille & Kamille-biertje is kuitbier, een licht troebel en traditioneel Hollands bier dat in de 15e eeuw ontstond en waarvoor veel haver gebruikt wordt. Speciaal voor Dille & Kamille werd er kamille aan toegevoegd, dat het biertje een subtiele maar bijzondere toets geeft. Het biertje heeft een alcoholpercentage van 5,5% en is zacht van smaak.
Het drankje wordt exclusief voor Dille & Kamille gebrouwen door De Naeckte Brouwers uit Amstelveen. Het Dille & Kamille bier wordt gebrouwen door Michel Lagrand en Jan Albert van der Veen van de brouwerij De Naeckte Brouwers te Amstelveen. De brouwers, gaan net als Dille & Kamille, altijd voor eerlijk en puur. Het geheim van goed bier zit voor hen in de liefde voor het ambacht. De natuurlijke ingrediënten moeten zich perfect tot elkaar verhouden, zodat iedere graankorrel en hopbloem zijn eigen plek heeft (www.biernet.nl/nieuws/dille-en-kamille-lanceert-bier).

Walmart, ’s werelds grootste supermarktketen en retailer, lanceert een eigen private label ‘craft’ of ambachtelijk bier
Walmart is quietly rolling out its own craft-beer labels. The retailer recently started selling several varieties, including Cat's Away IPA, After Party Pale Ale, Red Flag Amber, and 'Round Midnight Belgian White, Brian Sozzi at TheStreet reports.
Walmart has also launched a brand called Pacific Drift in California.
"We want to bring craft beer to the masses," Al Dominguez, Walmart's senior vice president of adult beverages, told TheStreet.
The beers are brewed by Rochester, New York-based Trouble Brewing.  Getting into craft beer is a smart move for Walmart.
(www.businessinsider.com/walmart-is-going-after-budweiser-2016-6?yptr=yahoo&ref=yfp?r=UK&IR=T)  Micro Brewery
445 St.Paul Street
Rochester, New York 14605 US (www.brewerydb.com/brewery/Qg6dpg)
Founded in 1878, The Genesee Brewing Company, based in Rochester, New York, is one of the largest and oldest continually operating breweries in the United States. The Brewery makes the Genesee line of beers, including the iconic Genesee, the refreshing Genny Light, and the original Genesee Cream Ale.
The Genesee Brewing Company is part of North American Breweries (http://www.geneseebeer.com/). 1995 Genesee establishes High Falls Brewing Company as its craft brewery subsidiary. A new logo featuring the "high falls" of the Genesee River, which has served as the brewery’s home since 1878, brands the company.... 1999...A management led buyout reorganizes the brewery as The High Falls Brewing Company..... 2009 KPS Capital Partners, L.P. forms North American Breweries (NAB) and acquires The Genesee Brewing Company, Labatt USA and a perpetual license for Seagram’s Escapes, becoming the largest independently owned beer company in the United States.... 2012 Genesee Brewery and North American Breweries started a new chapter in our history when Florida Ice & Farm Co (FIFCO), a Costa Rica based producer of alcoholic and non-alcoholic beverages, purchased the company
De moedermaatschappij is High Falls Brewery, momenteel Amerika’s vijfde grootste bierproductie bedrijf, gespecialiseerd in contractbrouwen (www.mylifewithbeer.nl/ambachtelijk-bier-krijgt-te-maken-met-ernstige-problemen/) High Falls Brewing Company, located in Rochester, New York, is the fifth largest brewing company in America, and the brewers of JW Dundee's Honey Brown Lager, Michael Shea's Irish Amber, Genny Light, the Genesee Family of brands and Koch's Golden Anniversary. High Falls distributes its fine products across 41 states and Ontario, Canada.
High Falls also brews beer for other beer companies, such as the Boston Brewing Company (makers of Sam Adams beer). As much as 50% of the output of High Falls' brewery is for other firms. High Falls also distributes beer for other companies, some as far away as New Zealand, which may explain why trucks bearing the brands of other breweries (such as Coors) are sometimes seen on their premises (www.brewerydb.com/brewery/Qg6dpg).  Florida Ice and Farm Company S.A. (abbreviated as FIFCO) is a Costa Rican food and beverages company headquartered in the province of Heredia, Costa Rica. It has a catalog of over 2000 products,[3] sold in over 15 countries.... In 1908 two brothers of Jamaican origin, Rupert Cecilio and Stanley Lindo Morales founded a company in Siquirres; dedicated to agriculture and the fabrication of ice. The finca (property) in which the company was located was called "La Florida", from which the company took its name of "Florida Ice and Farm Company". The brothers used an English name due to the fact that English was their native tongue as it was also for many caribbean migrants that lived in the Atlantic region of Costa Rica.[5] With that same company they purchased the brewery and beverages business owned by José Traube in 1912. ... In 1958, the company purchased Cervecería Ortega. Originally founded in 1910 by the Ortega Family of Spanish origin, the Ortega brewery had been one of the main competitors with brands such as Imperial and Bavaria....In 1998 the company acquired “Cervecería Tropical”.... In 2007, FIFCO purchased the operations of SAB Miller in Costa Rica... In October 2012 FIFCO purchased North American Breweries Holdings (NAB) from KPS Capital Partners, for $388 million USD through its subsidiary Cervecería Costa Rica S. A. NAB sells Genesee and Labatt beer in the United States, as well as craft or small batch beers including Honey Brown Lager, Magic Hat and Pyramid.[12] Under contract FIFCO brews Heineken beer at its facility at La Ribera de Belen (https://en.wikipedia.org/wiki/Florida_Ice_and_Farm_Company).

Ik volg er niks meer van een klein brouwerijtje, onderdeel van een groter bedrijf, onderdeel van een keten, opgekocht door een nog groter bedrijf. Op de een of andere manier was dat toch net niet datgene wat microbrouwerijen onderscheidend maakte van AB/InBev en consorten...

Nog meer problemen voor craftbrewers
Rick Kempen heeft op zijn website weer een stuk over problemen. Welke problemen krijgen de kleine brouwers?
- originele biernamen verzinnen wordt steeds moeilijker. Alles is al wel eens gebruikt;
- doordat Walmart e.d. een eigen 'craft'label op de markt brengen, zoals Brouwers van AH, gaat het ten koste van de kleine bedrijfjes...Since 2011, Anheuser-Busch InBev has purchased eight craft beer brands, including Goose Island, Blue Point, 10 Barrel, Elysian, Golden Road Brewing, Four Peaks Brewing Company, Camden Town Brewery, and Breckenridge Brewery (www.businessinsider.com/walmart-is-going-after-budweiser-2016-6?yptr=yahoo&ref=yfp?r=UK&IR=T). ABI’s geschiedenis is betreurenswaardig, met het kopen van kleine brouwerijen en deze vervolgens droog melken, het verpesten van de smaken van bier en het slopen van brouwerij reputaties. Het is alleen geïnteresseerd in geld en niet in bier: in feite heeft de Raad van Bestuur van AB InBev evenveel passie voor bier als een leeuw voor wortelen...
- Met meer dan 4.600 brouwerijen actief in de Verenigde Staten en rond 3.000 brouwerijen in planning (!) naderen we een punt van verzadiging. En het zijn niet langer de – op zich uitgekauwde en verveelde – verhalen over ‘drie vrienden, met een gedeelde passie voor bier, die de beslissing namen om te beginnen met het brouwen van die bieren ze echt willen drinken’ en start-ups die het bier landschap domineren. Het zijn bankiers, accountants en ondernemers die hebben gefaald op ander terrein die een duik in het zwembad nemen. Mijn werkgever, Bier&cO, krijgt rond 25 brouwerij portefeuilles aangeboden om te vertegenwoordigen – per week. Individuele kleine juweeltjes daargelaten zijn de meeste middelmatig maar de meeste hebben de onmiskenbare geur van snel geld om zich heen hangen. Sommige ‘brouwers’ weten niet eens wat fermentatie is.
(zie www.mylifewithbeer.nl/ambachtelijk-bier-krijgt-te-maken-met-ernstige-problemen/)

Bier gebrouwen mbv kunstmatige intelligentie
IntelligentX Brewing heeft een bier ontwikkeld dat wordt samengesteld op basis van kunstmatige intelligentie.
Het brouwsel wordt door een computer aangepast op basis van feedback van gebruikers.
IntelligentX Brewing Co uit Londen heeft een premium bier ontwikkeld en gebruikt bij het brouwen kunstmatige intelligentie. Om de smaak van het bier te laten evolueren en te perfectioneren, wordt gebruik gemaakt van ingewikkelde algoritmes.... Drinkers van het bier worden uitgenodigd om via een online feedback systeem hun mening te geven. De kunstmatige intelligentie zal deze feedback gebruiken om de smaak van het bier te helpen evolueren en te verbeteren. Volgens één van de oprichters is kunstmatige intelligentie een perfecte manier om in te spelen op de speciaalbier revolutie, aangezien smaken en voorkeuren sneller veranderen dan ooit tevoren. (www.biernet.nl/nieuws/bier-gebrouwen-mbv-kunstmatige-intelligentie). Dus zo krijg je bier dat door de meeste stemmen gelden -volgens mij- zal vervlakken tot een mainstream pils. Ik dnek dat zo een bier niet op kan teen de unieke smaak van legendes zoals Pierre Celis.

Holland Mout
Dochterbedrijf van bierbrouwer Bavaria Holland Malt gaat haar mouterij in Eemshaven uitbreiden.
De capaciteit wordt verdubbeld tussen nu en eind 2017. Holland Malt in Eemshaven gaat per jaar van 140.000 ton naar 280.000 ton mout. De capaciteit van de twee mouterijlocaties in Eemshaven en Lieshout komt dan uit op 405.000 ton mout per jaar. De afgelopen jaar wist Holland Malt de productie al met 10 procent uit te breiden, door preventief onderhoud slimmer te plannen, 24 uur per dag en 7 dagen per week te draaien en een volautomatische verpakkingsstraat en verdere automatisering in productie als logistiek in te zetten.
Wereldwijd zal er tussen 2014 en 2025 zo’n 15 procent meer bier gedronken worden, zegt managing director Jos Jenissen van Holland Malt. “Daarnaast zien we trends als premiumisatie en de opkomst van speciaal- en craftbieren, wat een grotere storting van mout in het bier betekent.
Maar ook met de groei in opkomende markten zien wij grote kansen voor onze mouterij. En we zijn daarbij ambitieus.” Willem Swinkels, Finance & Operations director van Bavaria zegt ook dat speciaalbieren steeds belangrijker worden. “Wij willen en kunnen het gehele biersegment bedienen. Of het nu gaat om alcoholvrij bier, pils of donker bier.”
Mouterij Eemshaven
De helft van de productie van Holland Malt is bestemd voor de Europese markt, de rest voor gebieden als Azië, Afrika en Latijns-Amerika, aldus het bedrijf. De nieuwbouw in Eemshaven is begin 2018 operationeel (www.biernet.nl/nieuws/bavaria-mouterij-verdubbelt-capaciteit).

Nationale Bierbank breidt uit
De grootste vintage bierkelder ter wereld, de Nationale Bierbank, breidt uit met een nieuwe bewaarlocatie in Fortbrouwerij Duits&Lauret in Everdingen.
Bierliefhebbers kunnen hier hun eigen biercollectie verder laten rijpen (www.biernet.nl/nieuws/nationale-bierbank-breidt-uit).

Uitspraak: Biertje mag bij de kapper
De Slijtersunie spande een zaak aan omdat ze van mening zijn dat een gewone winkel niet zomaar drank mag verkopen.
Het zogenaamde blurring is toegestaan, aldus de rechter.
Gemeentes bepalen zelf of zij meedoen aan de proef met drankverkoop in winkels, daar moeten de slijters hun pijlen op richten.
Begin dit jaar startte de Vereniging van Nederlandse Gemeenten de pilot ‘gemengde horecabestemming’ gestart nadat een aantal gemeenten daarom vroegen. Ondernemers in dertig gemeenten experimenteren nu met mengvormen horeca en een winkel. Zo kunnen kappers hun klanten een biertje inschenken en kan een café kunstwerken te koop aanbieden.
Standpunt Nederlandse slijters
De rechter oordeelde dat de SlijtersUnie onvoldoende aannemelijk gemaakt heeft dat de VNG iets doet wat niet mag. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) heeft namelijk een beperkte rol in deze pilot: de gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van het plan (www.biernet.nl/nieuws/uitspraak-biertje-mag-bij-de-kapper).

Bierdrinker wil ruime keuze uit goudgele rakkers: 
Speciaalbier blijkt het populairst onder de biervariaties 
De Nederlandse bierdrinker wordt avontuurlijker. Vooral vrouwen openen graag bijzondere biertjes.
De Nederlandse bierdrinker drinkt niet meer standaard een gewone pils. Ruim 40 procent van ruim duizend ondervraagde Hollanders die regelmatig een biertje naar binnen klokken, kiest vaker ‘ander bier’ dan dat hij twee jaar geleden deed. Dat blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek van de grootste brouwers van ons land.
Bijna de helft van de bierdrinkers vindt het belangrijk dat een horecagelegenheid meerdere soorten bier op de kaart heeft staan. Speciaalbier blijkt het populairst onder de biervariaties (www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/07/bierdrinker-wil-ruime-keuze-aan-goudgele-rakkers). Speciaalbier blijkt het populairst onder de biervariaties? Wat zou dat toch betekenen biervariaties?

Wat voor bier drink je als je geen bier lust?
Het aanbod aan bieren in Nederland is de afgelopen jaren groter geworden. Speciaalbier verovert namelijk steeds meer de harten van de Nederlanders. Door de groei in speciaalbier lijkt er voor iedereen wel wat wils (www.metronieuws.nl/nieuws/extra/2016/07/bier-voor-niet-bierdrinkers).

Honderden kwamen kijkje nemen naar nieuwbouw Othmar Brouwerij en Gasterij Oatmössche
Zo’n 400 mensen namen de moeite en toonden zich verrast over de snelheid van de bouw. Met eigen ogen konden ze de vorderingen zien van het grootschalige project dat een belangrijke trekpleister gaat worden in Ootmarsum. Velen spraken dan ook hun vertrouwen uit in de goede afloop van dit initiatief (www.inenomootmarsum.nl/honderden-komen-kijkje-nemen-naar-nieuwbouw-othmar-brouwerij-en-gasterij-oatmossche/).


Ik had gehoord dat het plan was afgeschoten?
Zo gaf ik begin dit jaar aan dat het Commanderieplan in Ootmarsum niet doorgaat, door een uitspraak van de RvS (Uitspraak 201311709/1/R6). Die beslissing was al in 2014 gemaakt: Het Commanderieplan in Ootmarsum gaat niet door. De Raad van State heeft het hele plan naar de prullenmand verwezen (www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/commanderie-ootmarsum-van-de-baan-1.4666692). De buurt/gemeente zag het echter anders:

De uitspraak op 10 december 2014 van de Raad van State, die inhoudt dat het raadsbesluit van de Gemeenteraad Dinkelland voor het bestemmingsplan Commanderie Ootmarsum nietig verklaard werd, kwam bijzonder hard aan. De bezwaarschriften van de omwonenden hebben het ultieme effect gehad. Geplande investeringen van vele miljoenen en meerdere tonnen aan gemaakte kosten zijn hiermee verloren gegaan. Het afkeuren van het bestemmingsplan betekent eigenlijk weer helemaal opnieuw beginnen. Voor het totaalgebied van 14 ha. moet een nieuw plan gemaakt worden. Uitgangspunt voor de Stichting Commanderie Ootmarsum is steeds geweest dat er een dergelijke inrichting van het gebied zou komen die de historie op deze plek recht zou doen. Bij het gegeven, dat de oude bebouwing niet gereconstrueerd kan worden, heeft de stichting zich reeds lang neergelegd en de inspanning is omgezet in een streven hier een bijzondere plek te creëren waar de cultuur-historie, het toerisme en de natuur de boventoon voeren (www.commanderieootmarsum.nl/standvanzaken.html).

In november 2008 is in de Hofkamer van het Openluchtmuseum Ootmarsum door het bestuur van de Stichting Commanderie Ootmarsum een ontwikkelingsmota aangeboden aan het gemeentebestuur van Dinkelland.  Het voltallige college was aanwezig. Burgemeester Kristen sprak zijn waardering uit voor de uitvoerige nota die niet alleen een goed beeld van de historie geeft maar ook concreet aangeeft op welke onderdelen het kerngebied van de voormalige commanderie ontwikkeld kan worden (www.commanderieootmarsum.nl/deplannen.html).

Door de stichting Commanderie is in 2009 een rapport over de mogelijke ontwikkelingsrichting van het Commanderiegebied  opgesteld en aangeboden aan het gemeentebestuur van Dinkelland. De gemeente heeft de draad opgepakt. Het te ontwikkelen gebied is in de plannen voor de toeristische ontwikkeling van Dinkelland opgenomen en aangemerkt als een te ontwikkelen cultuurhistorisch project met nationale uitstraling (www.commanderieootmarsum.nl/standvanzaken.html).

Op de plek waar 800 jaar geleden de Ridders der Duitse Orde van de Commanderie Ootmarsum zetelde, verrijst binnenkort het Commanderieplein. Het sterk verloederde terrein nabij het centrum van Ootmarsum wordt omgeturnd tot een bruisende plek waar historie, natuur en cultuur hand in hand zullen gaan.
Zo’n vier jaar geleden werden de eerste stappen richting de herontwikkeling van de Commanderie gezet. Met het voortschrijden van de tijd werden de plannen ingehaald door wettelijke richtlijnen als de ladder voor duurzame verstedelijking. Eind 2014 keurde de Raad van State het plan af op de eerste trede vanwege de woningbouw die op deze plek zou plaatsvinden.
Onze opdrachtgever Commanderie Ootmarsum BV wilde echter door. Kromhof-Pullen kreeg opdracht om in een zeer kort tijdsbestek een nieuw plan te realiseren. In goede samenwerking met specialisten zorgden we voor een nieuw bestemmingsplan met bijbehorende omgevingsvergunning, waarvoor begin 2016 groen licht kwam. Eind 2016 moeten de bouwwerkzaamheden klaar zijn. Het Commanderieplein wordt omringd door het Poortgebouw en het Bijgebouw waar plek is voor:
• Ambachtelijke brouwerij Othmar Bier (www.kromhofpullen.nl/commanderie-ootmarsum/)

Snel nieuw plan voor Commanderie Ootmarsum
Wethouder Loes Stokkelaar van Dinkelland wil snel met een nieuw plan komen voor het gebied de Commanderie in Ootmarsum.
Het vorige plan dat voorzag in onder meer een bierbrouwerij, hotel en 25 luxe woningen, is onlangs door de Raad van State vernietigd na bezwaren van omwonenden (www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/snel-nieuw-plan-voor-commanderie-ootmarsum-1.4746587).

Op 3 november 2015 heeft de gemeenteraad van Dinkelland het besluit genomen akkoord te gaan met het nieuwe plan voor de invulling van het voormalige commanderiegebied. Het is een afgeslankt plan zonder hotel, grachten en woningbouw en een investeerder is afgevallen. De groenstructuur en watergebied blijft intact. De overgebleven investeerder Hans Heupink heeft een plan laten maken waarbij er aan het eind van de doorgetrokken Commanderiestraat (laan?) een plein komt waaraan een donjon wordt gebouwd, een nieuwe ingang voor het openluchtmuseum, een restaurant en een brouwerij. Al met al een fraai plan waardoor een aantrekkelijke entree voor Ootmarsum tot stand komt (www.commanderieootmarsum.nl/standvanzaken.html).

Raad zet licht op groen voor ‘Commanderie’ Ootmarsum
De plannen voor de ‘nieuwe’ Commanderie in Ootmarsum kunnen worden uitgevoerd. De gemeenteraad van Dinkelland heeft dinsdagavond het licht op groen gezet.
Dat gebeurde toen duidelijk werd dat de dreiging van een bezwaarschrift bij de Raad van State door bewoners van de Van Bodelswingstraat is verdwenen. Wethouder Loes stokkelaar-Fila slaagde er maandagmiddag op het laatste moment in overeenstemming te bereiken door toe te zeggen dat de Molenbeek wordt verlegd zodat het water toch achter langs de van Bodelswingstraat blijft stromen.
Het fiat van de gemeenteraad betekent dat ondernemer en investeerder Hans Heupink met de bouw van een nieuwe bierbrouwerij met een brasserie kan beginnen in combinatie met een nieuwe entree voor het Openluchtmuseum Ootmarsum. Zodra het bestemmingsplan over zes weken onherroepelijk is, gaat de eerste schop de grond in (www.tubantia.nl/regio/oldenzaal-en-omgeving/dinkelland/raad-zet-licht-op-groen-voor-commanderie-ootmarsum-1.5403691).

Op 5 november 2013 heeft de gemeenteraad van Dinkelland het bestemmingsplan “de Commanderie
Ootmarsum” vastgesteld. Tegelijk met dit bestemmingsplan, dat (kort samengevat) voorzag in 16
kavels voor woningbouw, de realisatie van een hotel en de realisatie van een brouwerij met
detailhandel, werd – als toetsingskader voor welstand bij de aanvragen om omgevingsvergunning die
op basis van dat bestemmingsplan zouden worden ingediend – ook het bijbehorende
beeldkwaliteitsplan Commanderie Ootmarsum vastgesteld.
Echter, nadat op 10 december 2014 de Raad van State dit bestemmingsplan, waartegen door
buurtbewoners beroepen waren ingesteld, heeft vernietigd, werd een heroverweging van de plannen
voor het Commanderiegebied noodzakelijk.
Op 31 maart 2015 heeft de gemeenteraad van Dinkelland vervolgens ingestemd met een nieuwe
planopzet voor het Commanderiegebied in Ootmarsum (www.bestuursweb.nl/stukken/4765/1/pdf.pdf).

Op 3 november jl. heeft de raad het bestemmingsplan “Ootmarsum, Commanderie” vastgesteld. Dit
bestemmingsplan is opgesteld ten behoeve van de realisatie van een ambachtelijke brouwerij met
brasserie en detailhandel rondom een plein, de aanleg van een “hoptuin”, de uitbreiding van het
open lucht museum (met de Weemhof en een nieuwe entree), de verlegging van de Molenbeek
conform de Molenbeekvisie en een uit te voeren kwaliteitsslag aan en rondom de vijvers in het
gebied.
Om bij de toekomstige aanvraag om omgevingsvergunning voor de bouw van de brouwerij over een
actueel en passend toetsingskader voor welstand te beschikken, is het noodzakelijk dat er ter
vervanging van het eerder (op 5 november 2013) door de raad vastgestelde beeldkwaliteitsplan
Commanderie Ootmarsum over een actueel en passend toetsingskader voor welstand wordt beschikt (www.bestuursweb.nl/stukken/4764/1/pdf.pdf).

Commanderie Brouwerij te Ootmarsum
Architect : Lammerink te Ootmarsum
Bouwmanagement : BBD Bouwmanagement te Oldenzaal
(www.bouwbesluittoetsing.nl/portfolio/commanderie-brouwerij-te-ootmarsum/)

Omgevingsvergunningen; aanvragen (reguliere procedure)
Sommige omgevingsvergunningen moeten worden voorbereid met de zogenaamde reguliere
voorbereidingsprocedure. De ontvangst van de aanvraag moet dan worden gepubliceerd.
En er moet in principe binnen 8 weken op de aanvraag worden beslist. Bij de gemeente is
binnengekomen een aanvraag – reguliere procedure - voor:
Ootmarsum Eerste Stegge 11 het oprichten van een bierbrouwerij, 
omgevingsvergunning beperkte milieutoets

Gemeente Dinkelland heeft de omgevingsvergunning afgegeven voor nieuwbouw van de Commanderie, bestaande uit gebouw 1 (bedrijfswoning, kantoor, restaurant, bierbrouwerij en brasserie) en gebouw 2 (atelier/expositie/ambacht) voor de locatie Commanderieplein te Ootmarsum (http://commanderieplein.nl/?p=15870).

Burgemeester en wethouders hebben met toepassing van de zogenaamde reguliere voorbereidingsprocedure een of meer omgevingsvergunningen verleend.
...Ootmarsum Oldenzaalsvoetpad, nabij nr.13
het bouwen van de Commanderie bestaande uit gebouw 1 (bedrijfswoning,
kantoor, restaurant, brouwerij, brasserie) en gebouw 2 (atelier/expositie/ambacht)
27-01-2016 (www.dinkelland.nl/file/104/download)

Voor het “oprichten of veranderen” van bepaalde categorieën van inrichtingen is geen omgevingsvergunning
vereist. Wel moet op grond van artikel 8.41 van de Wet milieubeheer vooraf
een melding worden ingediend en moeten landelijk vastgestelde voorschriften worden nageleefd.
Burgemeester en wethouders kunnen met betrekking tot deze bedrijven wel nog zogenoemde
“maatwerkvoorschriften” vaststellen. Een melding is ingediend voor een inrichting te:
Ootmarsum Commanderie 4 het starten van een bierbrouwerij (www.dinkelland.nl/file/377/download)

Omgevingsvergunningen; verleende vergunningen
Burgemeester en wethouders hebben met toepassing van de zogenaamde reguliere voorbereidingsprocedure
een of meer omgevingsvergunningen verleend. Belanghebbenden kunnen
gedurende 6 weken na de datum van verzending aan de aanvrager schriftelijk bezwaar maken
bij het college van burgemeester en wethouders. Wie bezwaar maakt, kan de voorzieningenrechter
van de rechtbank zo nodig vragen om een voorlopige voorziening. Gedurende de bezwarentermijn
liggen de stukken ter inzage op het gemeentehuis. Als u de stukken wilt inzien,
verzoeken wij u om daarvoor eerst telefonisch een afspraak te maken.
Burgemeester en wethouders hebben een omgevingsvergunning verleend voor:
Ootmarsum Commanderieplein 4
het oprichten van een bierbrouwerij (omgevingsvergunning beperkte milieutoets)

Ootmarsum, Commanderie
Toelichting
Plan:Ootmarsum, Commanderie
Status:ontwerp
Plantype:bestemmingsplan
IMRO-idn:NL.IMRO.1774.1502349-0301
Het voorliggende bestemmingsplan heeft als doel een uitbreiding en versterking van de culturele en recreatieve voorzieningen van Ootmarsum mogelijk te maken door een uitbreiding van het Openluchtmuseum, de verplaatsing van de horeca-activiteiten van de Weemhof, de vestiging van ambachtelijke bierbrouwerij Othmar, een efficiëntere indeling van het museumterrein en een nieuwe groene inrichting van een deel van het plangebied.
Op 24 april 2014 heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan Commanderie Ootmarsum gewijzigd vastgesteld. In dit plan was het kader was opgenomen voor deze ontwikkelingen. Daarnaast voorzag dit bestemmingsplan in woningbouw op de voormalige gemeentewerf, een deel van de vijvers en langs de Commanderiestraat, de bouw van een hotel en uitbreiding van het parkeren op de Stadsweide. De afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 10 december 2014 het bestemmingsplan vernietigd.
Naar aanleiding van de uitspraak van de Raad van State heeft een heroverweging van de plannen plaats gevonden. Dit heeft geresulteerd in het raadsbesluit van 31 maart 2015, waarbij is besloten om af te zien van woningbouw op de vijvers en de bouw van een hotel. De rest van de plannen zal wel doorgang vinden, waarbij de raad heeft besloten de planvorming in tweeën knippen. Als eerste zal de planvorming voor het Openluchtmuseum, Weemhof en Othmar worden opgepakt. In het voorliggende bestemmingsplan is daarvoor het planologisch juridische kader opgenomen. De woningbouw op de voormalige gemeentewerf en langs de Commanderiestraat wordt later opgepakt en maakt dus geen onderdeel uit van dit bestemmingsplan (www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.1774.1502349-0301/t_NL.IMRO.1774.1502349-0301.html#_1_Inleiding).

Ambachtelijke bierbrouwerij en brasserie Othmar
In 1999 is Ootmarsummer Bierbrouwerij Heupink & Co opgericht met als doel de oeroude biercultuur van en rond Ootmarsum nieuw leven in te blazen. Het ging toen om een kleinschalige huisbrouwerij. De brouwerij heeft enkele jaren geleden een meer professionele doch ambachtelijke opzet gekregen en is nu gevestigd in een bedrijfspand aan de Eerste Stegge 11 op De Mors te Ootmarsum. Het bedrijf zit na de eerste aanloopfase nu in een stabiele groeifase. De productiecapaciteit is op dit moment 10 hl per dag. De huidige (maximale) jaarproductie is 1.000 hl.
In de brouwerij wordt uitsluitend gebrouwen volgens het Duitse "Reinheitsgebot", waardoor er natuurlijke bieren ontstaan. De brouwerij is steeds meer gericht op het realiseren van een echt streekproduct, waarbij alle ingrediënten (met name gerst, hop en gist) in de regio worden geproduceerd. Een koperen brouwhuis met een capaciteit van 10 hectoliter en een professionele afvul- en etiketteerlijn, zorgen ervoor dat ambachtelijke bieren op een professionele wijze kunnen worden gebrouwen. Er worden verschillende biersoorten geproduceerd die zowel via internet, als via de detailhandel (slijterij) en horeca wordt afgezet. Othmar is ook gericht op publieksvoorlichting, waarbij uiteraard regelmatig educatieve proeverijen worden georganiseerd.
De beoogde professionele exploitatie van de brouwerij vraagt om een bedrijfsomvang van enkele arbeidsplaatsen: de een meer gericht op het brouwen en de ander meer gericht op de verkoop. Een omvang van meerdere arbeidsplaatsen is vooral ook noodzakelijk om in geval van ziekte en vakantie de productie voort te kunnen zetten en de continuïteit van het bedrijf veilig te stellen. De huidige productie van 1.000 hl per jaar is onvoldoende om de benodigde arbeidsplaatsen en investeringen in brouw- en afvulinstallaties te kunnen bekostigen. In verband met de gewenste exploitatie is groei van het bedrijf noodzakelijk.
De plannen van de brouwerij op het Commanderieterrein komen op meerdere manieren tegemoet aan de wensen van het bedrijf. Het is de bedoeling op het Commanderieterrein een brouwerij te realiseren met uiteindelijk een productiecapaciteit van 40 hl per dag (maximaal 7.500 hl per jaar), gecombineerd met een proeflokaal / brasserie. De huidige locatie aan de Eerste Stegge 11 zal daarbij in gebruik blijven. Vanuit kwaliteits- en kostenoogpunt zal op deze locatie niet meer gebrouwen worden. In de brouwerij op het Commanderieterrein wordt een nieuwe, technisch zeer hoogstaande brouwinstallatie geplaatst. Opslag van zowel de grondstoffen als de producten van de brouwerij zullen zoveel mogelijk aan de Eerste Stegge gevestigd blijven, waardoor de aan- en afvoer voor de nieuwe brouwerij gespreid en gedoseerd kan plaatsvinden, hoofdzakelijk in eigen beheer en met klein materieel. Transport van en naar de brouwerij door vrachtwagens wordt hierdoor zoveel mogelijk voorkomen. De productie op het Commanderieterrein blijft op deze wijze ambachtelijk en attractief. Ter vergelijking: de brouwerij van Grolsch in Boekelo heeft een productiecapaciteit van 3.200.000 hl per jaar (dat is meer dan 400 keer zoveel), waarbij een uitbreiding naar 6.000.000 hl per jaar wordt nagestreefd.
De maximale productiecapaciteit zal niet vanaf het begin gerealiseerd worden. In eerste instantie zal er één keer per dag gebrouwen worden, wat daarna eventueel uitgebreid zal worden naar twee brouwsels van 20 hl per dag. Bij 4 brouwdagen in de week (en 1 dag schoonmaken) en 47 weken productie per jaar, komt dat uit op 7.500 hl per jaar.
De nieuwe brouwerij op het Commanderieterrein zal deels in het Poortgebouw (brouwerij, brasserie en op zolder opslag van mout en het schroten hiervan) en deels in het Bijgebouw gevestigd worden. In het Bijgebouw gebeurt het vergisten, lageren, afvullen en etiketteren en de opslag van bier en kleine productie voorraden. De twee locaties worden met ondergrondse leidingen met elkaar verbonden. De publieksfuncties worden zowel in het Poortgebouw als in het Bijgebouw gevestigd. In het bijgebouw zal dit uitsluitend via excursies / rondleidingen plaatsvinden. De voorgevel van het Bijgebouw krijgt een open karakter, zodat men ook vanaf het Commanderieplein een indruk krijgt van het brouwproces.
Tot slot kan opgemerkt worden dat in de brouwerij slechts een deel van het hele productie- en brouwproces van bier plaats vindt. Het mouten vindt niet hier plaats, omdat Othmar voorbewerkte grondstoffen inkoopt. De ingrediënten voor het bier zijn voor de bezoekers wel zichtbaar in de aan te leggen hoptuin met graanakkers. In combinatie met activiteiten bij het Openluchtmuseum kan men zien hoe de gewassen worden verbouwd, geoogst en verwerkt.

Zowel de ruimtelijke ordening als het milieubeleid stellen zich ten doel een goede kwaliteit van het leefmilieu te handhaven en te bevorderen. Dit gebeurt onder andere door milieuzonering. Onder milieuzonering verstaan we het aanbrengen van een voldoende ruimtelijke scheiding tussen milieubelastende bedrijven of inrichtingen enerzijds en milieugevoelige functies als wonen en recreëren anderzijds. De ruimtelijke scheiding bestaat doorgaans uit het aanhouden van een bepaalde afstand tussen milieubelastende en milieugevoelige functies. Die onderlinge afstand moet groter zijn naarmate de milieubelastende functie het milieu sterker belast. Milieuzonering heeft twee doelen:
het voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij woningen en andere gevoelige functies;
het bieden van voldoende zekerheid aan bedrijven dat zij hun activiteiten duurzaam onder aanvaardbare voorwaarden kunnen uitoefenen.
Voor een eerste inschatting van de aan te houden afstanden wordt in de praktijk de VNG-uitgave "Bedrijven en Milieuzonering" uit 2009 gehanteerd. Deze uitgave bevat een lijst, waarin voor een hele reeks van milieubelastende activiteiten (naar SBI-code gerangschikt) richtafstanden zijn gegeven ten opzichte van milieugevoelige functies. De lijst geeft richtafstanden voor de ruimtelijk relevante milieuaspecten geur, stof, geluid en gevaar. De grootste van de vier richtafstanden is bepalend voor de indeling van een milieubelastende activiteit in een milieucategorie en daarmee ook voor de uiteindelijke richtafstand. De richtafstandenlijst gaat uit van gemiddelde moderne bedrijven. Daarbij moet worden opgemerkt dat sommige activiteiten een grote bandbreedte in bijvoorbeeld de omvang en mogelijke hinder hebben. Indien bekend is welke activiteiten concreet zullen worden uitgeoefend, kan gemotiveerd worden uitgegaan van de daadwerkelijk te verwachten milieubelasting, in plaats van de richtafstanden. De afstanden worden gemeten tussen enerzijds de grens van de bestemming die de milieubelastende functie(s) toelaat en anderzijds de uiterste situering van de gevel van een milieugevoelige functie die op grond van het bestemmingsplan/wijzigingsplan mogelijk is.
...
Een bierbrouwerij heeft volgens de VNG-lijst een afstand van 300 m (SBI-2008-code 1105), gelet op het aspect geurhinder. Dit is echter van toepassing op grote(re) productiebrouwerijen en niet voor de onderhavige ambachtelijke brouwerij. Het kleinschalig en ambachtelijk bier brouwen komt voor het geluid en geuraspect meer overeen met de categorie 1102 tot 1104, 'vervaardiging van wijn, etc.', waarvoor een afstand van 30 meter geldt. Voor beide aspecten is afzonderlijk onderzoek gedaan, waarvan de resultaten in dit hoofdstuk zijn opgenomen. De ambachtelijke brouwerij is vanuit een oogpunt van een goede ruimtelijke ordening dan ook ter plaatse aanvaardbaar. De overige milieuhinderaspecten zijn door deze kleinschaligheid eveneens zeer beperkt (www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.1774.1502349-0301/t_NL.IMRO.1774.1502349-0301.html#_5.5_Milieu-zonering).

Zoals in de vorige paragraaf is vermeld, is geur een van de mogelijke aspecten van milieuhinder waar bij brouwerijen rekening mee gehouden moet worden. Door SGS Environmental Services is daarom een geurhinderonderzoek uitgevoerd, dat als bijlage 9 bij deze toelichting is opgenomen.
De geurbelasting in de omgeving van een emissiepunt wordt berekend met behulp van verspreidingsberekeningen. Verspreidingsberekeningen worden uitgevoerd met behulp van wiskundige modellen, waarmee het transport en de verdunning in de atmosfeer worden beschreven. Op deze wijze ontstaat een beeld over de verschillende immissieconcentraties die kunnen optreden verdeeld over een langere periode. Geurnormen worden getoetst bij zogenaamde geurgevoelige objecten. Dit zijn allereerste woningen, ziekenhuizen en dergelijke. Winkels, horeca, bedrijfswoningen e.d. worden over het algemeen als minder geurgevoelig beschouwd.
Voor de beoordeling van de geursituatie van de brouwerij zijn met name de zogenaamde piekbelastingen van belang. Dat zijn concentraties die gedurende kortere perioden kunnen optreden. Dit wordt uitgedrukt als een zogenaamde percentielwaarde. Voor de brouwerij iis getoetst aan de 99,99-percentiel immissiegrenswaarde van 30 ge/m3. Verder zijn berekeningen uitgevoerd bij een lozingshoogte van 5 meter en van 10 meter. Daarbij is de lozingshoogte van 5 meter het meest kritisch.
De bierbrouwerij produceert maximaal twee brouwsels van 20 hl per dag. De productie bestaat voor 75% uit pils en soortgelijk bier. Het overige zijn speciaal bieren. Uit de resultaten van de verspreidingsberekeningen op basis van de berekende geuremissie blijkt dat bij mogelijke gevoelige bestemmingen bij zowel een lozingshoogte van 5 als 10 meter de grenswaarden niet worden overschreden. Daarmee wordt ruim onder de grenswaarden gebleven. Voor de omliggende geurgevoelige objecten zal sprake zijn van een aanvaardbare geursituatie. De berekende geringe geurhinder is inherent aan de aard van de voorziene kleinschalige ambachtelijke brouwerij. Dit kleinschalige karakter is overigens ook geborgd in de gebruiksregels van het bestemmingsplan (www.ruimtelijkeplannen.nl/documents/NL.IMRO.1774.1502349-0301/t_NL.IMRO.1774.1502349-0301.html#_5.6_Geur).


Bovenstaande berichten stonden klaar voor a.s. vrijdag, maar het overzicht is al weer overvol.... dus vandaar en paar dagen eerder een nieuwsoverzicht... komt het door de komkommertijd?

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692