Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Deel 2 (of trois?) of nee part IV van Frankrijk: Alsace Champagne-Ardenne Lorraine en Bourgogne Franche-Comté

$
0
0

Sinds dit jaar bestaat Frankrijk uit de volgende gebieden:
1. Nord-Pas-de-Calais Picardie, voorheen Nord-Pas-de-Calais en Picardie
2. Alsace Champagne-Ardenne Lorraine , voorheen Alsace, Lorraine en Champagne-Ardenne
3. Île-de-France blijft Île-de-France
4. Centre blijft Centre
5. Basse-Normandie Haute-Normandie, voorheen Basse-Normandie en Haute-Normandie
6. Bretagne blijft Bretagne
7. Pays de la Loire blijft Pays de la Loire
8. Aquitaine Limousin Poitou-Charentes, voorheen Aquitaine, Limousin en Poitou-Charentes
9. Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées, voorheen Midi-Pyrénées en Languedoc-Roussillon
10. Auvergne Rhône-Alpes, voorheen Auvergne en Rhône-Alpes
11. Provence-Alpes-Côte d'Azur blijft Provence-Alpes-Côte d'Azur
12. Corse blijft Corse
13. Bourgogne Franche-Comté, voorheen Bourgogne en Franche-Comté

De regio's zijn zelf weer verdeeld in departementen: dat is nog meer gebieden.

Frankrijkvakantieland heeft het land echter weer verdeeld in 12 vakantieregio's:
Dit zijn de 12 vakantieregio's met extra tips voor de vakantie in Frankrijk:
De Alpen
Het noorden (Nord-Pas-de-Calais, Picardië)
Normandië
Parijs en omgeving
Het oosten (Champagne-Ardennes, Elzas, Lotharingen)
Bretagne
De vallei van de Loire (van Sancerre tot Angers)
Het midden van Frankrijk (het binnenland, Bourgogne & Franche Comté
Het midden van Frankrijk (aan de kust) van Vendée tot Charente en Vienne
Het Centraal Massief, Auvergne, Limousin
De noordelijke- en de zuidelijke Alpen
Het zuidwesten (Le Sud Ouest), Dordogne, Gironde, Landes, Gers, Pyreneeën
De Middellandse Zee (Méditerrannée), Langudoc, Côte d'Azur
De kusten en stranden van Frankrijk
(www.frankrijkvakantieland.nl/regio/frankrijk-departementen.html)

Het Noorden en Normandië heb ik gehad. De Alpen volgens mij al een keertje eerder...met Tirol en dergelijk. Nu dus nog:
- Alsace Champagne-Ardenne Lorraine en Bourgogne Franche-Comté
- Centre, Parijs en omgeving;
- Bretagne en Pays de la Loire en Aquitaine Limousin Poitou-Charentes, als Franse Zuidwestkust;
- Languedoc-Roussillon Midi-Pyrénées
- Provence-Alpes-Côte d'Azur

In dit bericht beperk ik me tot Alsace Champagne-Ardenne Lorraine en Bourgogne Franche-Comté, dat is nog steeds een hele mond vol Franse Fromage...

The Nord-Pas-de-Calais area, also known as French Flanders, has a longstanding cultural ties to Belgium; however, it should not be thought that its brewing tradition is a mere imitation of its neighbour's, but rather a descendant of a common brewing heritage (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_France#Alsace_and_Lorraine). Daar waar Nord-Pas-de-Calais dus met België is verbonden is deze regio van Alsace Champagne-Ardenne Lorraine en Bourgogne Franche-Comté verbonden met Duitsland.

Maar de Fransen in het noorden zijn dol op de vele Belgische bieren. En dus is het geen gewoon bier, maar gitzwart bier. Een soort Guinness, maar dan zoet in plaats van bitter.
De ober komt aan met een blad met bier. En ja, het is een karakteristieke ober. Met snor, goedgemutst en vol grapjes. Trots laat hij het Licorne-bier zien, met het beeldmerk van een eenhoorn. En ja, hij wil best even poseren voor een foto voor het beroemde Château de Rohan (www.droomplekken.nl/specials/vogezen-bossen-burchten-en-bier.html).


De Elzas bevindt zich in het noordoosten van Frankrijk, tussen Duitsland in het oosten, de Vogezen in het westen en Zwitserland in het zuiden (www.tourisme-alsace.com/nl/kaart-van-de-elzas/).

In de Elzas gaan wijn en bier hand in hand (Elzas - Vogezen / druk 1,  geredigeerd door S. Vinet)

The Alsace or Alsace-Lorraine region has had a turbulent history, changing hands several times between Germany and France. Currently, the French part is the main beer-producing région of France, thanks primarily to breweries in and near Strasbourg. These include those of Fischer (closed in 2009), Licorne (Karlsbräu), Kronenbourg, l'Espérance (Heineken International), Meteor, Schutzenberger and Champigneulles (near Nancy). The Adelshoffen brewery on Schiltigheim, founded in 1864 and closed in 2000, is noted for speciality beers such as Adelscott whisky beer.
Hops are grown in Kochersberg and in northern Alsace. There are also a number of micro-breweries in the area (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_France#Alsace_and_Lorraine).

De Elzas (Frans: Alsace, Duits: Elsass ) is een regio in het oosten van Frankrijk. De hoofdstad is Straatsburg. De Elzas is onderverdeeld in de departementen Haut-Rhin en Bas-Rhin. De regio maakt na de regionale herindeling per januari 2016 deel uit van de regio Alsace-Champagne-Ardenne-Lorraine.
In het westen van de Elzas liggen de Vogezen, in het oosten langs de Rijn ligt het Rijndal. Beide lopen langgerekt en evenwijdig van het zuiden naar het noorden. Dat komt overeen met de lange vorm van de Elzas. De Elzas is bekend om de regionale wijncultuur en de huizenbouw in vakwerk.
...
De Elzas werd in de vijfde eeuw, evenals Zwitserland en het huidige zuidwesten van Duitsland, bevolkt door de Germaanse stam van de Alemannen maar al rond 500 ingelijfd bij het Frankische Rijk. Het was samen met Lotharingen vanaf de splitsing van het Frankische Rijk duizend jaar lang, tot in de 17de eeuw, een integraal deel van het Duitse Rijk (Heilige Roomse Rijk). Bestuurlijk was het onderverdeeld in ca. 70 steden waarvan 10 rijkssteden, die direct onder de Duitse keizers stonden, en in vele geestelijke en adellijke heerlijkheden. Het bekende heersersgeslacht Habsburg vormde een van deze lokale feodale heersers en had dus zijn oorsprong in de Elzas; het zou later zijn macht overigens in oostelijker streken gaan vestigen. Cultureel behoorde de Elzas tot het Rijnland en als zodanig maakte het in de 16de eeuw ook de lotgevallen mee van de kerkhervormingsstrijd in het Duitse Rijk: vooral de Elzasser steden voerden toen het lutheranisme in. In het zuiden was de oriëntatie op Zwitserland gericht en daar werden het calvinisme en Zwinglianisme van invloed met als centrum Mühlhausen (Mulhouse). Vooral Straatsburg bleef een belangrijk intellectueel centrum waarin al deze stromingen lange tijd naast elkaar konden voortbestaan. Sociale, religieuze en economische onrust bracht de plattelandsbevolking ertoe zich aan te sluiten bij boerenopstanden die in de midden en zuidelijke Duitse landen om zich heen grepen en zeer gewelddadig door de adel werden onderdrukt. Om de uit balans geraakte machtsverhoudingen opnieuw vast te leggen werd in Duitse landen een Dertigjarige Oorlog gevoerd en bij de vrede in 1648 vond in tal van gebieden, ook in de Elzas, een herstel van het rooms-katholicisme plaats.
...
en in de loop van de 18de eeuw kwam de gehele Elzas onder Frans gezag, hoewel de Franse koningen tal van autonome bestuursvormen en rechtsplegingen lieten voortbestaan. De Franse revolutie voerde in 1789 een centralistisch bestuur in en deelde de Elzas bestuurlijk op in departementen. Sindsdien kreeg de verfransing steeds meer gestalte, vooral onder de burgerij die zich nu op Parijs ging oriënteren. De plattelanders bleven niettemin als vanouds Duitse dialecten spreken. Maar vooral het Franse staatsonderwijs legde ook daar de grondslag voor toekomstige tweetaligheid. De zielzorg door de kerken hanteerde echter consequent de volkstaal ondanks de druk die werd uitgeoefend door Parijs.
Na de verloren Frans-Duitse Oorlog van 1870 moest Frankrijk het gebied aan het nieuwe Duitse Keizerrijk afstaan. Daarin vormde het sindsdien met Lotharingen als Elzas-Lotharingen een provincie die met de status van 'Reichsland' voorlopig vanuit Berlijn zou worden bestuurd. In Frankrijk bestond zeer veel weerzin tegen dit vredesverdrag, weerzin die voeding gaf aan decennialange revanchegedachten, dit Revanchisme zou op zijn beurt weer bijdragen aan het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. ...Na de Eerste Wereldoorlog, bij de ondertekening van de Vrede van Versailles in 1919 kwam de revanche en werd de Elzas weer door Frankrijk ingelijfd. ...De inlijving bij Duitsland in 1940, na de Duitse bezetting van Frankrijk, werd daarom niet door alle Elzassers afgewezen. De nazi-terreur bracht daar verandering in, vooral na de invoering van de dienstplicht voor de Wehrmacht. De intocht van het Franse leger in 1945 was een bevrijding en nadien besloten steeds meer Elzassers definitief Frans te worden en hun Duitse dialect niet meer door te geven aan hun kinderen. De enige officiële taal van de Elzas is nu het Frans, wat sinds 1945 ook de meest gesproken taal geworden is (https://nl.wikipedia.org/wiki/Elzas) (www.tourisme-alsace.com/nl/geschiedenis/).

De voornaamste streekproducten uit de Elzas zijn de Munsterkaas, de wijnen, likeuren, kool en bier! Het meest gebruikte vlees is varkensvlees: voor de spekjes in de flammekueche, Presskopf à l'alsacienne (ouderwetse hoofdkaas), Kassler (gerookte varkensfilet) in de zuurkool en vele soorten vleeswaren.
In de Elzas verblijven zonder het traditionele bier te proeven? De productie uit de verschillende brouwerijen in de Elzas heeft al lang een internationale bekendheid. Om de vele smaken ervan te proeven gaat u in het eerste of tweede weekend van augustus naar het bierfeest in Schiltigheim, hoofdstad van het bier in de Elzas! (www.tourisme-alsace.com/nl/de-streekproducten/de-vogezen/)

Kronenbourg (in de volksmond ook wel Kro genoemd) is het grootste biermerk van Frankrijk. Het wordt gebrouwen door de Brasseries Kronenbourg, waarvan het hoofdkantoor in de stad Straatsburg staat. Het bier wordt gebrouwen in de plaats Obernai. De Brasseries Kronenbourg zijn onderdeel van het Deense bedrijf Carlsberg.
Het merk Kronenbourg bestaat sinds 1947, als Jérôme Hatt, nakomeling van de oprichter van de brouwerij, terugkomt naar Straatsburg en het belangrijkste merk van het bedrijf, Tigre Bock, hernoemt naar de Straatsburgse wijk Cronenbourg, waar dan de brouwerij nog staat. Hij vervangt hierbij de eerste letter door een 'K', om het merk een Duits aanzien te geven, wat voor kwaliteit zou staan.
Vandaag de dag is Kronenbourg het meest gedronken bier in Frankrijk: een op de vijf biertjes die in het land gedronken worden, zijn van dat merk. Het is het eerste merk dat in de horeca geschonken wordt en in supermarkten verkocht, en van alle producten in de supermarkt is het zelfs het achtste merk in Frankrijk.
Alle varianten van Kronenbourg zijn voorzien van een rood-wit geblokt etiket omdat dit de kleuren van de Elzas zijn, waar het bier vandaan komt. Boven het wapenschild op het etiket is een klein kroontje geplaatst (Elzassisch: Krone) en in het schildje een kasteel (Elzassisch: Burg) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kronenbourg).

Straatsburg
Straatsburg, Frans: Strasbourg, Duits: Straßburg, is de hoofdstad van de regio Elzas in het noordoosten van Frankrijk. De stad ligt aan de Rijn, aan de overkant van de Rijn ligt Duitsland. Toch is voor de stad de rivier de Ill net zo belangrijk, omdat het centrum tussen twee armen van de Ill ligt (https://nl.wikipedia.org/wiki/Straatsburg).

De Ill (Frans l'Ill, spreek uit iel) is een rivier in de Elzas. Hij ontspringt in de Sundgouw in de bergen van de Jura, in het dorpje Winkel, gaat ondergronds en komt weer boven bij Ligsdorf. Hij mondt bij Straatsburg uit in de Rijn, na de chute van Gambsheim.
De rivier doorkruist, bijna parallel aan de Rijn, de beide departementen van de Elzas, Haut-Rhin en Bas-Rhin, en achtereenvolgens de steden Altkirch, Mulhouse, Colmar en Sélestat. In de stad Straatsburg verdeelt hij zich in meerdere takken en vormt zo de eilandjes van de wijk la Petite France (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ill_(Frankrijk)).

De afgelopen 200 jaar is Straatsburg als gevolg van oorlog en annexatie in 1681, 1870, 1918, 1940 en 1945 van Duitse in Franse handen overgegaan en omgekeerd. Onder deze oorlogen heeft de stad geleden. In Straatsburg werd Duits maar wordt sinds recente tijd Frans gesproken.
Straatsburg is bekend, omdat de zetel van de Raad van Europa en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens er zijn gevestigd. Samen met Brussel is het ook de zetel van het Europees Parlement. Het is een universiteitsstad.
Het oudste deel van Straatsburg, la Petite France, bevindt zich op de plaats waar de Ill zich om het centrum in tweeën splitst. Het is het meest toeristische deel van de stad. Het bekendste gebouw in het centrum is de kathedraal, met één toren. Het bekendste plein is de Place Kléber, genoemd naar Jean-Baptiste Kléber, een generaal tijdens de Franse revolutionaire oorlogen. Straatsburg is bekend om het grote aantal huizen dat in vakwerk is gebouwd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Straatsburg).


Our favourite part of Strasbourg is La Petite France, a popular tourist attraction located on the Grande Île. The Grande Île is a UNESCO World Heritage Site and historical centre famous for it’s medieval black and white timber-framed buildings, old tanning-houses, baroque sandstone buildings, ancient canals and river locks.
Strasbourg is a very old city that has an interesting past, most notably that it was once a part of the old German Empire, which explains why it has such a strong “German” vibe (http://travelingcanucks.com/2013/01/strasbourgs-cutest-neighbourhood-le-petite-france/).

In la Petite France staat schijnbaar een groot biervat?

Schiltigheim ligt tegen Straatsburg aan...In Schiltigheim staan twee grote brouwerijen: één van Fischer en één van Heineken (https://nl.wikipedia.org/wiki/Schiltigheim).


Nee, de echte bierbrouwers van Heineken werken in het Franse Schiltigheim, in de buurt van Straatsburg. Daar wordt al sinds 1854 Fischer bier gebrouwen. De slogan 'vakmanschap is meesterschap' van Grolsch gaat hier zeker op. Fischer Tradition is een stevig, blond bier waarvoor je best even mag gaan zitten. Zou het toeval zijn dat het in beugelfles zit die verdraaid veel op die van Grolsch lijkt? Nu ja, op die oude vertrouwde bruine dan, wat minder op die nieuwerwetse groene.
Dat Fischer is sinds 1996 eigendom van Heineken. Alleen, onder de hoede van Heineken gaat het niet goed. Heineken wil de brouwerij sluiten, meldt de Straatsburgse editie van Libération. De productie zou overgeplaatst worden naar een andere brouwerij in Schiltigheim. Die wordt nu geblokkeerd door boze werknemers van Fischer. Update 7-11-2010: de site van Fischer is zo dood als een pier, maar het bier schuimt nog: het wordt gebrouwen in de andere brouwerij in Schiltigheim (www.hurktoilet.nl/weblog/wreageer.php?id=3094).
(www.beeradvocate.com/beer/profile/197/)


The Fischer brewery was founded in 1821 in Strasbourg, in the Alsace region in France, and moved to Schiltigheim in 1854, apparently because of the good quality of water there. In 1922, they took over the neighbouring Adelshoffen brewery and became Groupe Pêcheur (the French translation of the German Fischer). Groupe Pêcheur was in turn taken over by Heineken in 1996.
In 2008 Heineken announced that it would close the brewery by the end of 2009 and transfer its production to the l'Espérance (en: hope) brewery, also in Schiltigheim (www.brewerydb.com/brewery/ZZs87j).

Mulhouse is een stad met een rijk industrieel verleden. Op het eerste gezicht is de plaats bijgevolg minder aantrekkelijk dan de steden in de buurt. Toch kunt u zich tijdens wandelingen door de oude stad onderdompelen in de heel kosmopolitische sfeer en kunt u historische monumenten ontdekken, zoals het Stadhuis of de tempel Saint-Etienne. In de nieuwe wijk die werd gebouwd tijdens de industriële revolutie, vindt u het square de la Bourse (Beursplein), Romeinse baden, de Tour de l’Europe (Europatoren) en mooie eigendommen van industriële directeurs. In de groene wijk Rebberg ten slotte staan vele woningen van groot architecturaal belang. Het loont de moeite even door deze wijk te wandelen, al is het maar op weg van of naar de opmerkelijke dieren- en plantentuin die zich hier bevindt (www.tourisme-alsace.com/nl/essentiel-elzas/incontournables-mulhouse-.html).

Brasserie Le Gambrinus
5, Rue Des Franciscains, Haut-Rhin,
Mulhouse, 68100 France
(www.beeradvocate.com/beer/profile/4837/)

Cette sympathique brasserie, Le Gambrinus, se situant au cœur du centre ''historique'' de Mulhouse, sur le passage piéton, va conquérir tous les amateurs de Flammekueche comme moi (www.monnuage.fr/point-d-interet/brasserie-le-gambrinus-a30168).


Le Gambrinus à Mulhouse, Alsace
Bar, brasserie, restauration, musique et expos
Le site internet du GAMBRINUS est en cours de réalisation pour le moment.
En attendant, vous pouvez :
Nous rejoindre sur Facebook
(www.legambrinus.com/)

French brewers market bière de mars ("march beer"), or bière de printemps ("spring beer") over the month of march. It is produced in limited quantity starting from a variety of barley sown in the previous spring, harvested the previous summer and brewed at the beginning of the winter. It is in general a top-fermented ale of moderate strength (4.5% to 5.5%). In contrast to German Märzen beers, it is less hopped (less bitter) and weaker, although it can be darker (often by addition of caramel or other colourants), and slightly spiced. German Märzen is also fermented with lager, not ale, yeast (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_France#March_beers).
L’alsacienne Sans Culotte C’est Chou Croute - Brasserie Le Gambrinus
Style | ABV 
Belgian Pale Ale |  5.00% ABV 
Contract brewed by Brunehaut for Brasserie Mulhouse.

Bij Châlons-sur-Champagne kun je de eerste druivenstokken zien waar de licht tintelende wijn van wordt gemaakt en de streek haar patent op heeft ... Champagne. Overigens tref je in dit gebied ook veel herinneringen aan over WO I die hier in alle hevigheid heeft gewoed (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/07_champagne-ardennes/07_champagne.html).

La Fourchette is located in Champigny-sur-Marne. La Fourchette is working in Breweries activities (volgens de Yellow Pages), maar het zou ook een restaurantketen kunnen zijn. Brasserie De La Mairie is located in Champigny-sur-Marne. Brasserie De La Mairie is working in Breweries activities (volgens de Yellow Pages). Al vermoed ik dat het restaurants betreft...waar vast ook champagnewijn wordt geserveerd...

Champagne wine
Champagne wines are exclusively produced from grapes grown, harvested and made into wine within the Champagne delimited region, in France. The grapes used to make Champagne wines possess characteristics not found anywhere else in the world due to the particular geography, soil and climate of the Champagne delimited region.
Champagne wines are produced by natural yeast fermentation in the bottle, in accordance with strict criteria laid down in the Champagne regulatory framework covering every aspect of winemaking.
Principal rules:
- Just three authorized grape varieties: Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier
- Short pruned vines (Cordon de Royat, Chablis and Guyot pruning)
- Capped grape yields per hectare
- Juice extraction strictly limited to 102 litres of must per 160 kilos of grapes
- Minimum annual required alcohol levels by volume
- Dedicated Champagne wine-making and storage premises
- A natural winemaking process known as the ‘Méthode Champenoise’
- A minimum 15 months storage period for bottled wines prior to shipping
(www.champagne.fr/en/from-vine-to-wine/what-is-champagne-wine/champagne-wine)

Champagne
Champagne (la Champagne) is Frankrijks noordelijkste wijnstreek en staat bekend om zijn mousserende wijnen die als enige ter wereld de naam "Champagne" (le champagne) mogen dragen. Daarnaast worden ook enkele niet-mousserende witte en rode wijnen geproduceerd onder de AOC "Coteaux Champenois".
Champagne bestaat uit twee regio's. De noordelijke regio ligt rondom de driehoek Reims (N), Épernay (W) en Châlons-en-Champagne (ZO). De zuidelijke regio ligt ten zuiden van Châlons en wordt begrensd door Bar-sur-Aube (N0), Bar-sur-Seine (W) en Mussy-sur-Seine (Z). Als gevolg van de wereldwijde, grote vraag naar Champagne en de daaruit voortvloeiende schaarste, werd in 2008 door de Franse wijnbranche unaniem besloten de officiële champagnestreek uit te breiden, waardoor meer wijn geproduceerd kan worden die afkomstig is uit de champagnestreek. In plaats van de oorspronkelijke 319 districten die het predicaat champagne aan mousserende wijn kunnen geven, behoren na de uitbreiding 357 districten tot de champagnestreek.
Overigens is Champagne ook de naam van een Zwitsers dorp dat wijn produceert onder de naam "champagne", geheel tegen de zin van de Fransen. Hierover is een zaak aanhangig bij het Europese Hof in Luxemburg (Case T-212/02) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Champagne_(wijnstreek)).

19 april 2007  Arrest van het Hof van Justitie in zaak C-381/05
De Landtsheer Emmanuel SA / Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne, Veuve Clicquot Ponsardin SA Op 8 mei 2002 hebben het Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC) en Veuve Clicquot Ponsardin SA De Landtsheer gedagvaard voor de Rechtbank van Koophandel te Nijvel (België) en met name gevorderd dat het gebruik van bovengenoemde vermeldingen werd verboden. Een dergelijk gebruik is huns inziens niet enkel misleidend, maar ook een vorm van ongeoorloofde vergelijkende reclame (http://europa.eu/rapid/press-release_CJE-07-30_nl.doc.).

Bière de Champagne
One of the newest and most interesting styles of beer, the Bière de Champagne has much potential within the beer industry as a top-shelf crossover beer. Primarily brewed in Belgium, these beers typically undergo a lengthy maturation. Some are even cave-aged in the Champagne region of France and are then subjected to remuage and dégorgement, which is the "methode de champenoise" process of removing yeast from the bottle. Most are delicate, high in alcohol, highly carbonated and sometimes spiced. Color can range from very pale to dark hues (www.beeradvocate.com/beer/style/141/).

Brouwerij ‘Malheur’ en/of Bosteels zouden de stijl hebben uitgevonden:

The story of the creation of Champagne style beer begins with Michael Jackson, the celebrated ‘Beer Hunter’ and beer writer (as opposed to the pop star of ‘Neverland Ranch’ fame).
Michael Jackson and an American friend paid a visit to Malheur on one of their trips to Belgium. Over a beer, Jackson casually asked Manu what his ultimate dream in brewing might be. Manu replied that he wanted to make a beer like they make Champagne in France.
“Why don’t you do it?” asked Jackson.
“I have no customers for that”, was Manu’s commercially aware response.
Jackson’s American friend piped up – “I’ll take your first container”. He was a Belgian beer fanatic, a member of his own Belgian beer club in the States, and hungry for something new.
“Ok”, smiled Manu. “I’ll start production”. And so it began.
It should be noted, however, that the other brewery in Buggenhout – Bosteels – also lays claim to the invention of this style of beer and they recount their relationship with Jackson as the reason for the brewing of their first ‘Deus beer’. Either way, it is a story worth telling.
‘Malheur’ is the French word for ‘misfortune’. The reference is to ‘mishaps’ that can be laughed at among friends and enjoyed in retrospection. Perhaps even with a beer.
Manu went on to make many visits to the Champagne region of France to study methods of production there. He was also able to secure Champagne yeast and to hire machines which acted as his rémuage robots.
Notably, EU regulations stipulate that these beers cannot be called ‘Champagne’ beers and this is why I refer here always to ‘Champagne style’ beers. However, the designation ‘Brut’ is often used on these bottles, a label used frequently with Champagnes and sparkling wines to denote the level of dryness or sweetness of the drink.
The process starts off with the conventional brewing process. Malheur’s three Champagne-style beers begin as three of their other top-fermented ales. The Malheur 8 becomes the Malheur Cuvée Royale. The Malheur 10 becomes the Malheur Bière Brut ‘World Classic’. And the Malheur 12 becomes the Malheur Brut Dark.
After brewing, the top-fermented ale is poured into Champagne style bottles for a secondary fermentation. This can take anywhere between 3 months and a year. After that, they get ready for the Champagne treatment.
Champagne style bottles are used so that the yeast deposits can more easily be removed during rémuage or ‘riddling’, essentially the process by which these yeast deposits are forced to flow into the neck of the bottle. The bottles are placed down horizontally and then turned slightly every two days so that they face more towards the floor with each rotation. After two weeks they will be almost upside down and all of the yeast deposits will be sitting in the neck.
After the rémuage comes another process closely associated with the production of Champagne: the dégorgement. This is the process of removing the yeast and is achieved through freezing the neck of the bottle by dipping it into ice water.
The deposits freeze and a small ice cube is formed in the neck of the bottle. When the bottle is opened, the pressure from within the bottle pushes the little ice cube out along with the sediment. Some extra sugars are added before the bottle is corked, capsuled, wire caged, labeled, collared and prepared for sale. The whole process is known as Méthode Champenoise (www.belgiansmaak.com/malheur-champagne-style-beer/).

If beer doesn’t watch out, it’s going to turn itself into wine. Already, it’s assimilated wine’s bottles and corks, its grapes (Midas Touch, Cantillon Vigneronne), and even its place at the dinner table. Now beer is expropriating one of wine’s most sacred rituals—the high art of methode Champenoise—and coming up with a whole new beer style: Bière de Champagne, or Bière Brut.
A couple of Belgian brewers—Bosteels and Landtsheer—are doing it, and so is Oregon’s Golden Valley. In truth, this style’s a stretch because it’s defined not so much by its ingredients, flavor and character, than it is by its method of production. But, man, what a method (http://www.beeradvocate.com/mag/746/the-champagne-of-beers/).

Brasserie de Saverne brouwt een champagnebier: Kasteel Cru (5,2%) en Kasteel Cru Rose (5%).

Nu is de Champagnestijl een bierstijl die vanuit België is ontwikkeld over de Franse wijn, maar ook in Frankrijk kunnen ze bierstijlen ontwikkelen.

Whisky beer is one of more popular speciality styles, made with peat-smoked malt. The original was Adelscott Bière au Malt á Whisky, a 6.5% ABV lager from the Adelschoffen brewery in Alsace, which was launched in the 1980s. A darker Adelscott Noir is also brewed. Kronenbourg likewise brew Wel Scotch (6.2% ABV) with whisky malt. The Meteor Brewey's 8% ABV Mortimer is packaged like whisky, but actually classed as a Vienna lager. The foregoing are all Alsace-based, top-fermented brews; Amberley (7.3% ABV) is Pelforth's top-fermented whisky beer, from the Lille area (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_France#Whisky_beer).

Saverne (Duits: Zabern) ligt 40 km ten noordwesten van Straatsburg, aan het kanaal van de Marne naar de Rijn (Marne-Rijnkanaal) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Saverne).

Champagne-Ardenne: dichtbij en toch heel Frans
Het is een gevarieerde streek qua landschap. In het noordelijkste deel liggen de Franse Ardennen met vooral bossen en heuvels en de door het landschap slingerende Maas. Een mooi decor van een fietstocht langs de rivier. Ten zuiden van Reims liggen de wereldberoemde wijngaarden waar je prachtige wandelingen of fietstochten kunt maken.
Champagne-Ardenne ligt maar een paar honderd kilometer van de Nederlandse grens en is een ideale bestemming voor een korte vakantie. Ook met kinderen is er veel te beleven (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/07_champagne-ardennes/07_champagne.html).

Het champagnegebied bevindt zich ten zuiden van Reims. De wijngaarden heeft men voor twee derde beplant met blauwe druiven en voor een derde met witte. Dat champagne desondanks toch een blanke kleur heeft, komt omdat men de blauwe druiven perst en de kleurgevende schillen daarna niet mee laat gisten met het sap. Na afloop van gisting is bij de meeste wijnen het eindprodukt al haast bereikt, maar in de Champagne begint men dan pas. Eerst met het mengen. Elk champagnehuis heeft zijn eigen standaard ‘blend’, die jaar na jaar onveranderd blijft van kleur, geur en smaak. Het componeren van dit mengsel eist ontstellend veel zorg en vakmanschap. Want niet alleen proeft men tientallen monsters van de laatste oogst, maar bovendien worden er veelal oudere wijnen bij betrokken om nou net die kleine smaaknuance toe te voegen die men nodig acht. Als de uiteindelijke keus bepaald is, wordt de wijn volgens de aangegeven verhoudingen gemengd en vindt de botteling plaats (http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/15326-wijn-champagne.html).

De Franse Ardennen
Ardenne is een heuvelachtig departement waar je elk seizoen kunt genieten van de mooie natuur.
De uitgestrekte bossen worden afgewisseld met kronkelende riviertjes en interessante rotsformaties. Het is een gebied bij uitstek om eens een aantal dagen de drukte van de dagelijkse beslommeringen te ontvluchten en het ligt maar op een paar uur rijden van de Nederlandse grens.
De Ardennen betekent in het Keltisch: breed bos. Wij concluderen dat de Kelten het goed hadden gezien want het is één en al bos wat je hier ziet. De Maas stroomt er op haar eigen eigenwijze manier dwars doorheen en dat kan in de natte maanden van het jaar tot behoorlijk wat overlast in de vorm van overstromingen zorgen. Overigens levert dat ook weer indrukwekkende plaatjes op (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/07_champagne-ardennes/07_champagne.html).

In de Belgische Ardennen is zoals bekend een mooie brouwerij met kabouters in Achouffe, brouwerij Brasserie D'Achouffe brouwt sinds 1982 en is bekend van hun La Chouffe.

Een ontdekkingstocht door de Belgische Ardennen, die volledig in het teken staat van de lekkerste bieren. U kent ze wel, de trappist van Rochefort of Chimay, een frisse La Chouffe of een gouden Malmedy Tripel (www.ardennes-etape.nl/vakantie-ardennen-Brouwerij-148/Bierroute-in-de-Ardennen-Deel-1-3814.html).

Maar zijn er ook brouwerijen in de Franse Ardennen?

Travel the quiet rural lanes of the French Ardennes and you'll find it hard to believe that this benign landscape of wooded hills, looped by the Meuse and Semoy rivers, has seen so many bloody battles down the centuries. Yet, since Roman times, these borderlands have been a place of conflict, a coveted stronghold on the European continent; the thick forests were once a hiding place for soldiers, the meadows a battleground for the bloodiest wars.
Today, the French Ardennes, the département that rises north-east from the Champagne region up to the Belgian border, wiggling a finger of land into its northern neighbour, is a peaceful backwater, its landscape roamed not by invading armies but visitors in search of a holiday in a beautiful rural setting.....The landscape is littered with evidence of empires past, from the Romans to the medieval princes and the German occupation in the Second World War. The remains of a Roman encampment can be found at Vireux-Molhain, dating from the third century. The French Ardennes is also the location of Europe's largest castle fortress at Sedan (chateau-fort-sedan). Memories of more recent conflicts are recorded at museums such as the Musée de la Bataille Mai-Juin 40 (museedesemuy.e-monsite.com) at Semuy, which tells the story of the French and German soldiers who fought in the Ardennes during the Second World War (www.independent.co.uk/travel/europe/travellers-guide-french-ardennes-8160981.html).

De twee wereldoorlogen werden fataal, veel brouwers niet de vorderingen en koper verbeurdverklaringen overleven door de Duitse bezetter. Vervolgens, technologische veranderingen die belangrijke investeringen en industriële concentratie vereist, waren juist 21 brouwerijen nog steeds in werking in 1946. De laatste, de belangrijkste en meest bekende, de Grande Brasserie de Sedan Ardennes productie gestaakt in 1970 (www.ardwen.fr/la-brasserie-ardwen/un-peu-d-histoire.html).

Brewing has been making a comeback, with notable breweries including the award-winning Ardwen (ardwen.fr; guided tours €3), at Launois-sur-Vence. Sample the brews alongside local dishes in the restaurant. Try the Abbey Tripel Woinic, a pale ale named after Eric Sleziak's giant iron sculpture of a wild boar, the region's symbol, that stands by the A34 outside the town of Rethel.
Auberge de l'Abbaye (auberge-de-labbaye.com) in Signy l'Abbaye, champions local produce, rearing and growing meat and vegetables at its own organic farm. ...Local specialities to tick off your gastronomic list as you tour the Ardennes include boudin blanc, or white sausage, from Rethel, and tarte au sucre, a cake that tastes as sweet as it sounds (www.independent.co.uk/travel/europe/travellers-guide-french-ardennes-8160981.html).    

                                                                                                   Het was in 2003 dat een team van de Ardennen, de liefhebbers van goed bier en verlangend het brouwtraditie herleven heeft het ontwerp Ardwen, brouwerij erfgename van de expertise van generaties van brouwers Ardennen gevormd. In 2006 was alles klaar om te brouwen en verpakken van de eerste Ardwen Blonde die beloond werd in februari 2007 een gouden medaille op het Concours Général de Paris (www.ardwen.fr/la-brasserie-ardwen/un-peu-d-histoire.html).

Brasseur artisanal, ARDWEN a retrouvé le savoir-faire historique des brasseurs des Ardennes pour vous offrir des bières de qualité (www.ardwen.fr/).


Les bières de  » La Margoulette  » sont brassées dans les Ardennes, aux abords de l’A34, à 25 minutes de Reims.Cette brasserie, qui existe depuis 2010, a pour origine la reconversion de son propriétaire Fabrice, qui était anciennement commercial. 360 hl sont produits à l’année soit l’équivalent de 110 000 bouteilles de 33 cl ! Mais toute la production n’est pas vendue en bouteilles, un tiers est vendu directement en fûts aux associations, mairies, particuliers, festivals… Par exemple, Le (fameux) Cabaret Vert a déjà proposé La Margoulette à ces spectateurs (http://bonnesadressesremoises.fr/index.php/la-margoulette-brasserie-bergnicourt/).

La Margoulette is opgezet in 2010 door -ik vermoed- Simon Laurent Turbeaux (zie http://margoulette.extra-flash.com/). Mais au fait, c’est quoi une margoulette ? (http://bonnesadressesremoises.fr/index.php/la-margoulette-brasserie-bergnicourt/)


Brasserie La Margoulette
Route du Château – 08300 Bergnicourt 

AB Bière
AB Bière est une brasserie artisanale qui a vu le jour en mai 2010. Tout est fait sur place: du concassage du malt au brassage en passant par le conditionnement pour la vente... C’est après une formation d’un an près de Douai (59) chez un brasseur de 40 ans d’expérience (lui même fils de brasseur), que j’ai appris le métier. Il m’a transmis son expérience et son savoir faire, ainsi qu’une partie de son ancien matériel. Ce dernier m’a pris sous son aile pour m’aider à créer et installer ma propre brasserie. Passionnée de bière depuis de nombreuses années, j’ai mis au point mes propres recettes, et ainsi est née...(www.ratebeer.com/brewers/ab-biere/17654/).



La bonne Margoulette de Fabrice commence à se faire mousser (www.lunion.com/region/la-bonne-margoulette-de-fabrice-commence-a-se-faire-mousser-ia3b25n305986). La bière artisanale "La Margoulette" a été créée en mai 2010 par Fabrice Devie, qui a suivi une formation en brasserie dans le nord de la France (www.berengere-poletti.fr/a-la-une/en-circonscription/3651-inauguration-de-la-brasserie-la-margoulette-a-bergnicourt).
C'est à l'initiative d'une poignée de copains que la PBA et son produit l’Oubliette voient le jour en 1997 (www.biere-oubliette.com/content/6-historique). L’Oubliette est une bière brassée par infusion avec du malt, du houblon des levures et de l’eau, sans additifs ou conservateurs d’aucune sorte.
Le processus n’inclut ni filtration ni pasteurisation afin de préserver au mieux les qualités gustatives du produit.
Pour la même raison les bières en fût sont stockées en chambre froide et doivent être consommées dans les trois mois pour une qualité optimale.
L’oubliette, Made in Qualité depuis 1997 !!
(www.biere-oubliette.com/content/7-brassage)

La Petite Brasserie Ardennaise
2 chemin du Vivier Guyon
08000 Charleville Mézière

Ja dus, Frankrijk biedt ook mooie brouwerijen!

Charleville-Méziers de hoofdstad van dit departement en de omgeving van de mooie plaats is een prima uitvalsbasis. De stad beschikt over een prachtig plein dat vooral in de zomer het middelpunt van de stad is (http://www.frankrijkvakantieland.nl/regio/07_champagne-ardennes/07_champagne.html).

Sedan waar de grootste vesting van Europa ligt . Een complex van forten en tunnels van maar liefst 35.000m2 (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/07_champagne-ardennes/07_champagne.html).

L'histoire de la bière de Sedan est aussi vieille que les remparts de son chateau fort le plus étendu d'Europe, où les princes la dégustaient et la régissaient déjà depuis le 14ème siècle, mais c'est surtout à travers l'épopée de la Grande Brasserie Ardennaise (G.B.A) que l'on pense la connaître et pouvoir la résumer (www.biere-sedan.fr/indexpc.php?idp=3). En 1706, la brasserie DOCQUIN est crée rue du Temple à Sedan. C'est au départ un complément d'activité pour cette famille car la fabrication de la bière est en pleine expansion à Sedan. ...Charles DOCQUIN, président du Syndicat des Brasseurs Ardennais, devient également Président du Syndicat National des Brasseurs et prépare à ce titre la présence de cette profession dans l'exposition universelle de 1900, à Paris....La brasserie après avoir été longtemps un lieu de restauration dans ses deux niveaux inférieurs reprend son activité première en 2012 sous l'appellation Brasserie de SEDAN (www.biere-sedan.com/).  Depuis 2010 notre brasserie de Sedan est installée au 22 rue Berthelot dans un magnifique batîment du  19ème classé au patrimoine Industriel qui à sa création en 1896 était destiné à l'industrie textile.
Actuellement et depuis 2013 nous avons pour cause de travaux installé notre brasserie à 60km de Sedan et plus précisement à Haybes au clos Belle Rose où nous avons relevé un autre défi dans la relance des bières de Haybes.
La Brasserie de Sedan fut également installée en 2012 pendant quelques mois dans les murs de l'ancienne Brasserie Docquin fondée en 1706. Elle est une des plus vieilles brasserie urbaine en cascade d'Europe (savoir + rubrique 1706). Nous avions fêté sa résurrection avec notamment avec de nombreuses soirées dégustations où furent mise à l'honneur des défaut artisanales invitées à chaque occasion (www.biere-sedan.fr/indexpc.php?idp=40).



C'est donc en 1954 que naitra la PRINCE'S BEER* et sa première recette directement dérivée comme le défaut/princesse-limonade-sedanprécise ici Jean NIDERMAYER de la bière phare de l'époque LA CERVIZIA Pils, que les clients ne nommait pas comme le veut la légende 'PRINCESSE' qui était alors une limonade (photo ci-contre), mais 'SUPER' parce qu'elle avait été présentée comme une Super pils de 6,5° (www.biere-sedan.fr/indexpc.php?idp=9).  "La princesse" a été élaborée à partir de la recette de la fameuse "Prince's Beer" produite à Sedan par la Grande Brasserie Ardennaise (www.biere-sedan.fr/indexpc.php?idp=10).


Nu vraag ik me af of dit Princesse Beer vergelijkbaar is of verbanden heeft met het Nederlandse Princessebier dat in 1748 in Amsterdam voor het eerst opdook, en dat het rond 1900 verdween, weggeconcurreerd door het moderne ondergistende bier, dat ook zelf te maken zou zijn.

Ten zuiden van Sedan (ca. 35 km) en ten Noorden van Verdun (ca. 50 km) ligt een plaatsje Stenay.

Stenay is een plaats in Noord-Frankrijk, in Lotharingen, ..De plaats is ontstaan in de Romeinse tijd, rond 50 v.Chr. Het vroeg-middeleeuwse stadscentrum is goed bewaard gebleven. De stad is echter vooral bekend door enkele theorieën rondom de heilige Dagobert II die in de stad begraven ligt. In de crypte van koning Dagobert bevindt zich een steen waarop een kruis met gelijke armen, een visgraat (>) en de letters SRNPR staan. De visgraat (>) en de letters verwijzen naar het zogenaamde Satorvierkant, een matrix van 5 bij 5, waarin 5 woorden staan die in alle richtingen gelezen kunnen worden. Deze steen zou verwijzen naar de Priorij van Sion, een geheim genootschap dat in verband wordt gebracht met de Merovingen, koning Dagobert en Rennes le Chateau in de Pyreneeën...Over de naam doen ook veel legenden de ronde. Het wapenschild van de stad is zilver met een omhoogwijzende visgraat (^) in blauw, met daaronder een gewapende rechtopstaande gouden leeuw met geopende bek. In 1973 poneerde Gérard de Sède de stelling dat Stenay is afgeleid van Sathenay/Sathanay; een directe verwijzing naar de duivel. De staande figuur op het wapenschild zou dan ook geen leeuw zijn, maar de gehoornde Satan met bokkepoten. Stenay zou hiermee de stad van de Satan zijn....In werkelijkheid is de naam Stenay waarschijnlijk afgeleid van Setinius, dat weer afkomstig is van de Romeinse stad Setia (het tegenwoordige Sezze), 80 km ten zuidoosten van Rome. Feitelijk is het zelfs nagenoeg onmogelijk dat de stad is genoemd naar Satan; dit is immers een Hebreeuws woord, dat met de bijbel door de christelijke wereld is verspreid. Het deel van het Romeinse Rijk waar Stenay ligt is pas in de 5e eeuw gekerstend; het is dus onlogisch dat een stad in 50 v.Chr. is genoemd naar een woord in een taal die niemand kende.
Ondanks dit feit houden de bewoners het Satan-verhaal levend, omdat het goed is voor het toerisme en de omzet; de plaatselijke snoepwinkel verkoopt Crottes de Satan en de eremedaille van de stad wordt uitgegeven door de Confrérie des Diablotins de Stenay (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stenay).

17 Rue du Moulin
55700 STENAY

Het Europese biermuseum is gevestigd in het oude levensmiddelenmagazijn van de citadel van Stenay, Gebouwd tussen 1609 en 1615. Het is open sinds 1986 maar gerenoveerd in 2008 en stelt u een nieuw museum voor over een tentoonstellingsoppervlakte van meer dan 2 500 m² om alles te begrijpen over het bier en zijn geschiedenis, dankzij de collecties van meer dan 50 000 voorwerpen.
Het voert u mee te midden van de geuren van de biertuin op zoek naar de aromaten en gebruikte specerijen in de brouwerij. Het stimuleert uw zintuigen: het zicht natuurlijk maar ook het voelen en de reuk, alvorens u te laten proeven uit een keuze van 50 artisanale en industriële bieren. Het biedt u duizend en één bezoekmogelijkheden naargelang uw interesses: technische, culturele, gastronomische of historische ….in een cultureel programma dat altijd maar vernieuwd.
Breng ons een bezoekje! Een bezoekje zonder mate te gebruiken! Mogelijkheid tot begeleid bezoek voor groepen en schoolkinderen, alleen op reservatie. Een parcours voor kinderen maar ook vertalingen in het Duits, Nederlands en Engels (www.toerisme-maas.com/nl/981/3/0/PCULOR055FS0001W/sit/detail/MUSEE_EUROPEEN_DE_LA_BIERE/STENAY).



De vestingstad Rocroix is heel bijzonder en is absoluut een omweg waard. Het is de enige vesting in Frankrijk die gebouwd is in een 5 puntige stervorm.
De vesting van Rocroix is nog in prima staat te zien en een wandeling over de stadsmuren is bijna een must. Je kunt ook een route volgen die deze vestingwerken passeert. Niet alleen met de auto maar ook met fiets is dit mogelijk.
Zuidelijker van Rocroix wordt het landschap groen en heuvelachtig. Ook tref je hier immense velden aan met graan, koolzaad (prachtig geel in het voorjaar) en vooral ook suikerbieten. De rivier de Marne geeft haar naam aan dit deel van de regio (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/07_champagne-ardennes/07_champagne.html).

Constructed: 1552 - 1556,
additions made until 1886
Used by: France, Spain
Conflict in which it participated: 30 Years' War
The lopsided starfort at Rocroi was part of a centuries-long chess match between France and Spain: You build a fort there, I respond with a bigger fort here.
In the 17th century, France was completely surrounded by either water or Habsburgs. Spain was of course to the south, but the Spanish Netherlands, which are today Belgium and the Netherlands, lurked threateningly to the north...and the lands of the Austrian branch of the Habsburg Empire were to the east (www.starforts.com/rocroi.html).

cuadro que conmemora la derrota en francia de este Tercio,
que se nego a rendirse para morir todos en el campo de batalla

Rocroi, 19 de mayo de 1643” por Julio Albi. No es fácil explicarse el mito que se ha formado en torno a la batalla de Rocroi. No produjo ningún cambio estratégico mencionable, ya que al final de la campaña de ese año, tras conseguir otros éxitos poco reseñables, el ejército francés se hallaba exhausto y diezmado por las bajas, debidas a los combates, las penalidades y la sempiterna deserción, mientras que el español se hallaba ya totalmente reorganizado. Tampoco reveló ningún fallo estructural en esa infantería española que una escuela cada vez menos vigente ha venido presentando como elefantiásica y rígida. Por fin, no fue ni la primera ni la última derrota de los tercios. Parecería, pues, que debería ocupar entre las grandes batallas de la Historia un lugar menor del que detenta. Ilustración de Julia Lillo. Mapas de Carlos De La Rocha (www.despertaferro-ediciones.com/2014/03/26/rocroi-19-de-mayo-de-1643-por-julio-albi/).

Zie hier de slag op youtube (ik vermoed een reconstructie):


The Battle of Rocroi, which took place on May 19, 1643, was the first major Spanish defeat in the 30 Years' War, and spelled the beginning of the end of both the Tercio and the Spanish Netherlands. ...The Battle of Rocroi marked the return of France to the international stage after a century of civil war and defeat. Can the starfort at Rocroi be given credit for this? Sure it can.
Despite this French victory, Spain managed to occupy Rocroi, without much in the way of French resistance, from 1653 to 1659. The Spanish considerately built two counterguards, advanced outerworks that protected bastions, while stewards of the fort.
Rocroi was returned to the French by the Treaty of the Pyrenees (1659), which ended the conflict betwixt France and Spain. Our Lord and Saviour Vauban (1633-1707) showed up and started doing his Vaubanny thing in 1675, causing a dizzying array of outerworks to be sprinkled around the fort for the next 25 years.
...
Further works were added to Rocroi in 1744 and 1838. Amazingly, improvements were still being made on the 300-year-old fort's walls between 1879 and 1886. In 1886, however, an experiment was held at Fort Malmaison, a modern fort that was part of the Pré Carré's second line, in the town of Chavignon. Artillery shells with a new explosive compound called melanite were fired at the fort, in an effort to systematically determine the effect of the latest explosives on a masonry fortification.
As one might imagine, the masonry fortification did not fare well, although it was not given an opportunity to shoot back. This experiment led to the official determination that the concept of the masonry fort as a viable defense option was over. This became known as la Crise de l'Obus-Torpille, or Crisis of the Shell Torpedo...and was the final nail in the coffin of the starfort in the land of the starfort.
Today, the walls of Rocroi are there to be explored at will, except for some bastions and sections of the inner wall, which are private property. So watch it! (www.starforts.com/rocroi.html)



Le Temple de La Biere (123, RUE CARNOT - 60610 Lacroix-Saint-Ouen) is hoe kan het ook anders, een restaurant. In België is dan weer een Brasserie Lacroix, zie hier.

Marne is een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Champagne (https://nl.wikipedia.org/wiki/Marne_(departement)).

Marne is het centrum van de Champagnestreek met de grootste wijnhuizen in Reims en Épernay. Ruim 30.000 ha wijngaarden nodigen uit tot ontdekkingstochten te voet. Het dal van de Marne is ook een mooi gebied maar je zult er niet alleen zijn. Het Lac du Der-Chantecoq is een vogelparadijs en bij Argonne zul je uitgestrekte wouden aantreffen. De hoofdstad Reims is een mooie stad met parken en veel bloemen en een rijke historie (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/07_champagne-ardennes/07_champagne.html).

De Marne is een rivier in Frankrijk, die op het plateau van Langres ontspringt. De Marne en de Seine komen in het oosten van Parijs samen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Marne_(rivier)).

Dithmarscher Brauerei Karl Hintz is een Duitse brouwerij uit het Duitse Marne (Ratebeer, BeerAdvocate).

Reims, in het Nederlands, maar verouderd: Riemen, is een stad in het noordoosten van Frankrijk, het ligt halverwege Parijs en Luxemburg. Het is een stad met een lange geschiedenis, die beroemd is vanwege haar kathedraal en de champagne die er vandaan komt.
Tijdens de Eerste Wereldoorlog, 1914-1918, werd de bebouwing van Reims bijna geheel door de Duitsers verwoest, dat gebeurde door artillerievuur. Die bebouwing bestond uit veel huizen in vakwerk. De kathedraal werd door vuur zwaar beschadigd. Na de oorlog kon maar een klein deel van de bevolking terug naar hun eigen huis. Door de moeilijkheden kon pas in 1920 worden begonnen met het wederopbouwen van Reims. Het was een restrictie dat de huizen niet in de oorspronkelijke middeleeuwse stijl mochten worden gebouwd.
De stad Reims werd onderscheiden met het Legioen van Eer, het Franse Oorlogskruis met de palm uit de Eerste Wereldoorlog en het Oorlogskruis uit de Tweede Wereldoorlog. Reims was op 7 mei 1945 de stad waar de Duitsers de capitulatie tekenden. Dat gebeurde in het hoofdkwartier van generaal Eisenhower.
Bezienswaardigheden in de stad zijn behalve de kathedraal de romaanse basiliek van Sint-Rémi, het aartsbisschoppelijk paleis: het Paleis van Tau en de Romeinse triomfboog Porte Mars. De eerste drie staan op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO (https://nl.wikipedia.org/wiki/Reims). Er zijn verschillende dingen te bezoeken volgens Lonely Planet.

Ratebeer heeft ook een aantal bierbestemmingen aangegeven:
- Bierwinkel La Maison de la Bière (5 Rue du Docteur Robert Creusat, Zone actipôle de la Neuvillette, Reims, France)
- Bierwinkel Mille et Une Bières (12 rue Nicolas Appert (Tinqueux) Reims, France)
- Brewpub Les 3 Brasseurs Reims (73, place Drouet d’Erlon, Reims, France 51100)

a chain of about 20 American style brewpub-restaurants operating under the name Les 3 Brasseurs (The Three Brewers), which extends outside the country (https://en.wikipedia.org/wiki/Beer_in_France#Brewpubs). Misschien net zoiets als Frogpubs.


Les 3 Brasseurs Reims is een brewbup in Reims (zie www.les3brasseurs-reims.com/): Reims CENTRE 77 Place Drouet d'Erlon 51100 Reims [ze hebben ook een vestiging in Thillois].
Originaires du Nord de la France, région de grande tradition brassicole, Les 3 Brasseurs ont souhaité faire revivre l'ambiance des brasseries artisanales d'autrefois.
Aux 3 Brasseurs, vous retrouverez un plaisir unique: celui de déguster des bières brassées sur place, à l'ancienne et devant vous, dans le respect de la tradition.
Connaissez vous le welsh, la flammekueche, la carbonnade ou encore le burger ch'timi ?
Venez découvrir toutes les spécialités culinaires qui font l'originalité des 3 Brasseurs et pour chaque plat, vous trouverez une bière à déguster conseillée par notre maître brasseur.  
Tous les jours aux 3 Brasseurs, venez aussi apprécier les suggestions et plats du jour que concocte chaque semaine notre chef cuisinier ! A Reims, Les 3 Brasseurs , ce sont 2 adresses pour vous accueillir (www.les3brasseurs-reims.com/centre/les-3brasseurs-reims-centre.html).




Het kruis van Lotharingen (Frans: Croix de Lorraine ), ook Lotharings kruis of Lorraine-kruis genoemd, is een bekend heraldisch symbool , dat onder meer gebruikt werd door de Vrije Fransen tijdens de Tweede Wereldoorlog en later door het gaullisme in Frankrijk. Vroeger werd het ook kruis van Anjou (Croix d'Anjou ) genoemd, omdat het in het wapenschild van het Huis Anjou voorkwam.
Het Kruis van Lotharingen is een kruis met twee horizontale balken. Oorspronkelijk waren de balken van dezelfde lengte, maar later werd de bovenste balk korter dan de onderste, net als het patriarchaal kruis.
Het dubbele kruis was oorspronkelijk de vorm van een schrijn waarin een stuk van het Ware Kruis werd bewaard. Deze relikwie werd oorspronkelijk in Constantinopel bewaard, maar belandde in de veertiende eeuw in de kathedraal van Angers, de hoofdstad van de Franse provincie Anjou. De hertogen van Anjou hadden voor de relikwie een grote verering. Lodewijk I van Anjou, koning van Hongarije en Polen voerde het kruis op zijn wapenschild. Sindsdien staat het Lotharings kruis op het wapen van Hongarije. Ook Slowakije, dat historisch een deel van Hongarije was; voert het kruis vandaag nog op zijn wapen en zijn vlag. Ook Litouwen voert het kruis op zijn wapen, aan het schild van de ridder, en ook bij zijn luchtmacht.
Sinds René I van Anjou in 1431 hertog van Lotharingen werd, raakte het kruis van Anjou bekend als symbool voor die streek, hoewel het nooit voorkwam in het eigenlijke wapen van Lotharingen. De kortstondige republiek Elzas-Lotharingen die op het einde van de Eerste Wereldoorlog zich van Duitsland losscheurde, heeft het kruis even op haar vlag gevoerd.
Het kruis werd ingevoerd als symbool van de Vrije Fransen die de strijd tegen de nazi-Duitsland in 1940 wilden voortzetten, nadat de Franse regering de strijd gestaakt had. Het idee kwam van vice-admiraal Émile Muselier, die op 1 juli 1940 door generaal Charles de Gaulle was benoemd tot bevelhebber van de Vrije Franse Lucht- en Zeestrijdkrachten. Twee dagen nadien bepaalde Muselier, wiens vader uit Lotharingen kwam, dat elk oorlogsschip onder zijn bevel een geus met een (rood) Lotharings kruis zou voeren en dat de vliegtuigen dit kruis op hun kokarde zouden dragen. Het kruis moest de schepen en voertuigen van de Vrije Fransen onderscheiden van de strijdkrachten van Vichy-Frankrijk. die met Duitsland een wapenstilstand hadden gesloten. Het was ook bedoeld als symbool van strijd tegen het hakenkruis van de nazi's.
Het Kruis van Lotharingen werd niet officieel gebruikt voor de Vrije Franse legers op het land, al droegen de meeste militairen (ook generaal De Gaulle zelf) het als insigne. Het verzet in Frankrijk gebruikte het kruis op insignes, vlaggen en armbanden (https://nl.wikipedia.org/wiki/Kruis_van_Lotharingen).


La Croix de Lorraine was the symbol used by the French Resistance in WWII. La Croix (the Cross) - pronounced "la crwah" - was also a favorite fashion designer on Absolutely Fabulous.
A number of different grains were used in this beer, including wheat, flaked barley, rye, and oats. Its malt character is met with a big hop signature - summit for bittering, and centennial and crystal for the whirlpool and dry-hop additions. We harvested the Ardennes yeast from our Continuing Resolution, and it contributes a bubble-gum- like fruity ester character, to go along with the clove phenolic note. The hop charater is a bit resiny, and the bitterness lingers in the finish.
BELGO-AMERICAN IPA
ABV  7.9IBU  70
Profile: A symbol of the French Resistance in WWII. This beer's malt character is met with a big hop signature. Fruity esters and a resiny bitterness to finish (http://revbrew.com/beer/detail/la-croix-de-lorraine).

Het moderne Franse Lotharingen (Frans: Lorraine, Duits: Lothringen, Rijnfrankisch: Lothringe, Luxemburgs: Loutrengen en in het Nederlands ook wel Lorreinen) is een regio in het noordoosten van Frankrijk.
Het huidige Lotharingen moet niet worden verward met het oorspronkelijke hertogdom van die naam, dat veel groter was. Dit Lotharingen werd bij de splitsing van het Frankische Rijk, in de 10de eeuw, in een westelijk rijk (Frankrijk) en een oostelijk rijk (Duitsland), ingericht als onderdeel van dat laatste. Lotharingen werd in het oosten begrensd door de Rijn en in het westen door de Schelde en de Noordzee. De huidige Franse regio Lotharingen komt, samen met de huidige Elzas, en met Luxemburg grotendeels overeen met het zuidelijke deel van dat oorspronkelijke Lotharingen, toen genaamd Opper-Lotharingen. Het noordelijke gedeelte omvatte het grootste deel van het huidige België en geheel Nederland, en heette Neder-Lotharingen of Lothrijk.
...
In 1697 werd het keizerlijk Duitse gezag hersteld. ...Toen in 1733 de Poolse Successieoorlog uitbrak, bezette Frankrijk het hertogdom opnieuw. Vervolgens werd Lotharingen de inzet van een ingewikkelde ruil. ... Lotharingen [werd afgestaan] in ruil voor het groothertogdom Toscane. Het hertogdom Lotharingen ging in 1737 naar Stanislaus Leszczyński, de afgezette koning van Polen, wiens dochter met de Franse koning Lodewijk XV was getrouwd. ...Volgens een afspraak ... ging Lotharingen toen naar Frankrijk. Het werd een Franse provincie met een autonoom statuut tot aan de Franse Revolutie....Als gevolg van de Vrede van Frankfurt na de Frans-Duitse Oorlog werd het noordelijke, grotendeels Duitstalige en aan Duitsland grenzende, deel van Lotharingen in 1871 bij het nieuwe Duitse Rijk gevoegd als deel van het rijksland Elzas-Lotharingen....Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd aan de westgrenzen van Lotharingen fel gevochten, vooral rond Verdun en ook bij Saint-Mihiel. Het front kwam overigens niet over de toenmalige staatsgrenzen heen. Na de oorlog moest Duitsland Lotharingen weer aan Frankrijk afstaan. In de Tweede Wereldoorlog kwam het opnieuw tot een soevereiniteitswisseling toen Duitsland het gebied in tussen 1939 en 1945 inlijfde (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lotharingen_(Frankrijk)).

Quiche Lorraine: Toch wel de koningin van de Franse quiches, of in elk geval de meest bekénde (http://www.ah.nl/allerhande/recepten/R-L1383828425679/quiche-lorraine).
Een quiche is een hartige open taart, meestal gemaakt met een zanddeegbodem van meel, water en boter. De vulling bestaat uit een luchtig opgeklopte mix van eieren en room. Hier worden dan vervolgens nog groenten, vlees of vis en meestal ook kaas aan toegevoegd. Quiche wordt meestal warm, maar ook wel afgekoeld opgediend.
De meest bekende quiche is de Quiche Lorraine, waarbij spek en kaas de hoofdingrediënten vormen. Een Quiche Alsacienne is een Quiche Lorraine met ui...Quiche is afkomstig uit Lotharingen, wisselend een Duitse of een Franse streek. De verfranste naam is afgeleid van een woord uit de streektaal dat verwant is aan het Duitse woord Kuchen (koek) (https://nl.wikipedia.org/wiki/Quiche).


Brasserie Lorraine (Heineken) (ratebeer.com) zal vast een grote onpersoonlijke brouwerij zijn, mij interesseren juist die kleine brouwerijtjes.

Les Brasseurs De Lorraine
French Craft Brewery from Lorraine
Les Brasseurs de Lorraine were created in 2003 by Régis Bouillon and Jean-François Drouin, two engineers brewers in order to revive the great tradition of beer in Lorraine. [This] brewery has became the largest craft brewery in Lorraine.....We defend the daily knowledge of Lorraine's craftmen and we are members at the regional identifier "Lorraine notre signature." Our brewery is the first craft brewery whose products are certified "Origine France Garantie" (www.brasseurs-lorraine.com/home_en.html). All our beers are brewed using traditional craft methods, using raw materials of natural origin only. Our beers are pure malt, no additives, no preservatives and suffer no pasteurization (www.brasseurs-lorraine.com/beers.html).

Régis Bouillon et Jean-François Drouin deux copains de l´école d´ingénieurs de Nancy, passionnés par les techniques brassicoles, produisent aujourd´hui 3000 hectolitres de bière par an. ©N. Ouvrard (http://grandes-cultures.reussir.fr/actualites/de-l-orge-a-la-biere-deux-jeunes-agronomes-relancent-la-biere-lorraine:31535.html)


"Notre passion pour la bière, produit chargé d'histoire, notre attachement à la région Lorraine sont à l'origine de la création de notre brasserie."
La brasserie produit des bières naturelles de fermentation haute et grande qualité, dans le respect de la tradition Lorraine.
Les Brasseurs de Lorraine
3, rue du Bois le Prêtre 54700 PONT-À-MOUSSON
(www.tourisme-pontamousson.fr/PBCPPlayer.asp?ID=676262)
(www.topofthehops.fr/a-la-rencontre-des-brasseurs-de-lorraine/www.beeradvocate.com/beer/profile/8994/)
La brasserie n’est plus vraiment à présenter sur la scène brassicole hexagonale et internationale. Quatre des productions ont reçu des récompenses aux différents Concours Généraux Agricole de 2012 à 2015 pour la Noiraude, Bière Gamote, Mona Lisa et 14-18 et deux bières ont été primées lors du World Beer Awards 2014 pour la Lux Divina et la Duchesse de Lorraine (www.topofthehops.fr/a-la-rencontre-des-brasseurs-de-lorraine/).



Bij het plaatsje Longuyon kun je de Maginotlinie bezoeken waarbij je met een treintje door een ondergrondse militaire wereld uit de eerste wereldoorlog rijdt. Het is een indrukwekkende bezoek (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/13_lorraine/13_lorraine.html).

Tussen Duitsland en de Route de Soleil ligt een gebied dat gedomineerd wordt door de Moesel. Deze kronkelende rivier zorgt voor een boeiend landschap en voor vele verrassingen. Wat te denken van prachtige orchideeën? In de omgeving van Hanau heb je een goede kans ze in het voorjaar aan te treffen (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/13_lorraine/13_lorraine.html).

Metz heeft een meer dan bezienswaardige binnenstad en een Keltisch- en Romeinse historie. De omgeving van Metz staat bekend om zijn mooie orgels. In de oude binnenstad kun je lekker slenteren en vergeet vooral de kathedraal Saint-Etienne niet. Je zult onder de indruk raken van de ruim 6500 m2 glas-in-loodramen en de enorme hoogte in de kerk (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/13_lorraine/13_lorraine.html).

Ook de Vogezen, een bekende vakantiestreek, ligt in deze regio:

De Vogezen in Lotharingen
Het zuidelijke deel van Lotharingen heeft een prachtige natuur. Hier beginnen de Vogezen en het Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges. Dit deel van Lotharingen ligt tegen de Elzas en is een fraai gebied om te wandelen. Met de auto over de Route des Crêtes toeren staat garant voor magnifieke uitzichten over het Vogezenlandschap. Wist je dat je bij helder weer op de Grand Ballon zelfs de besneeuwde top van de Matterhorn kunt zien? Het hoogste punt van de Vogezen in Lotharingen is de Honeck. Met 1363 meter heb je er op de top een schitterend uitzicht...De Vogezen heeft Épinal als hoofdstad (www.frankrijkvakantieland.nl/regio/13_lorraine/13_lorraine.html).

Dit zijn de Vogezen, een wonderlijk Frans-Duits gebied. Of Duits-Frans, want het loopt continu over in elkaar (http://www.droomplekken.nl/specials/vogezen-bossen-burchten-en-bier.html).

La Crèche is een kleine natuur-camping, aire naturelle, ...in een van de gehuchtjes van le Val d'Ajol, een groene gemeente in de zuidelijke Vogezen. Vroeger was er in le Val d'Ajol, zoals in zoveel plaatsjes in Frankrijk, Nederland, België en Duitsland, een bierbrouwerij, "la Gerbe d'Or". Net als elders zijn de meeste kleine brouwerijen opgekocht door een paar groten, met als doel hun marktaandeel veilig te stellen. Helaas is de brouwerij "la Gerbe d'Or" al jaren gesloten....Maar gelukkig zijn er ook in le Val d'Ajol lieden die de eenheidsbiersmaak willen doorbreken. Een aantal jaren geleden zijn zij weer een kleine ambachtelijke brouwerij gestart, Val Heureux. Er worden op dit moment 3 smaken gebrouwen: la blonde, l'ambrée en la brune.
Het is mogelijk de brouwerij te bezoeken en ter plekke samen met de brouwers te proeven.
En dan is er in Dommartin-lès-Remiremont een brouwerij die "la Bête des Vosges" maakt, ook niet onverdienstelijk (http://blog.lacreche.com/2009/07/bier.html).


Brasserie Burval 24 avenue de Méreille 88340 Le Val d'Ajol © Burval 2012 (www.val-heureuse.com/album-photos/la-brasserie.aspx).




La bête des Vosges est un animal légendaire qui sévit entre 1975 et 1994 dans le massif des Vosges (France) (https://fr.wikipedia.org/wiki/B%C3%AAte_des_Vosges).


Bière La Bête des Vosges
Brasseur : Brasserie Artisanale des Vosges
Pays: France
Alcool : 8%
D'une belle couleur ambrée foncée trouble à reflets orangés, la bête des Vosges mousse à grosses bulles mais peu et de façon non persistante.
Son nez fruité est d'intensité moyenne mais composé d'odeurs variées de poires sucrées bien mûres, de malt, de caramel, de réglisse avec des notes de cancoillotte luxembourgeoise. La bouche très riche dévoile une rondeur moyenne à forte. Elle est aussi marquée par une présence alcoolique nette.
Le final d'intensité moyenne à forte permet de retrouver en bouche et de façon plus prononcée les odeurs perçues un peu avant : poire, caramel, et réglisse. Ce final ample laisse les parois buccales un peu grasses.
Très intéressante arômatiquement parlant, la bête des Vosges souffre peut-être d'une présence alcoolique un peu trop marquée, mais rien de bien méchant (www.paradis-biere.com/biere-290.htmlwww.guidedesbieres.com/biere1071/la-bete-des-vosges.html).


La Brasserie Artisanale des Vosges, aussi appelée Brasserie La Madelon, a été créée par Francis et Amparo Hoffner en 2000. Autrefois installée dans les murs de l’ancienne Brasserie des Vosges à Dommartin-lès-Remiremont, elle est depuis 2014 implantée à Saint-Etienne-lés-Remiremont, au pied du Saint-Mont, lieu chargé d'histoire ou est mort vers 640 Saint-Arnoul, Saint patron des brasseurs lorrains.
''La Madelon'', symbole de la Brasserie, est aussi la première bière à avoir été brassée. Elle se décline aujourd'hui en 4 versions (Blonde, Ambrée, Noire et Blanche). D'autres bières viennent également compléter la gamme.
La salle de brassage a une capacité de 20HL et est dotée de 6 fermenteurs de 40HL, 3 tanks de bières filtrées de 20HL, et d'une ligne d'embouteillage automatisée.
Une boutique est accolée à la Brasserie. Disposant d'un bar, elle est en grande partie vitrée afin de pouvoir déguster nos bières tout en jetant un œil sur la partie fabrication. Elle propose également un grand choix de produits régionaux exclusivement issus du terroir Lorrain (www.brasserie-lamadelon.fr/5-la-brasserie).



Brasserie La Madalon
21, Rue du Velodrome
88200 Saint-Etienne-lès-Remiremont

Bourgogne-Franche-Comté (soms afgekort BFC) is een gebied van Oost-Frankrijk na de fusie van twee administratieve regio historisch en economisch de Bourgogne en Franche-Comté, in het kader van territoriale hervormingen in 2014, de zilverkaars 17 december 2014 en doeltreffende 1 ste januari 2016. Na de regionale verkiezingen in december 2015. Dit nieuwe gebied beslaat 47.784 km 2, heeft 2.816.814 inwoners in 2012 en brengt de departementen samen Côte-d'Or, de Doubs, de Haute-Saône, de Jura, de Nièvre, in Saône- et-Loire, het Belfort en de Yonne (https://fr.wikipedia.org/wiki/Bourgogne-Franche-Comt%C3%A9https://en.wikipedia.org/wiki/Bourgogne-Franche-Comt%C3%A9).

Côte-d'Or doet mij denken aan chocolade.

Côte d'Or is een chocolademerk dat is ontstaan in België in 1883. De naam verwijst naar de Goudkust, het tegenwoordige Ghana, in Afrika, waar cacaobonen vandaan kwamen. De olifant in het logo staat voor de kracht van het merk.
In 1870 bedacht de Belg Charles Neuhaus het merk Côte d'Or en hij opende ook gelijk de fabriek van dit merk. Het merk werd in 1883 gedeponeerd. In 1906 verscheen de olifant in het logo waaraan het merk tegenwoordig zo gemakkelijk wordt herkend. In 1911 bracht Côte d'Or het jarenlang beroemde pakje op de markt: een witgouden verpakking met daarin twee stukken chocolade. In 1930 kwam er een paviljoen aan het Belgische strand gewijd aan het merk Côte d'Or. Op de Wereldtentoonstelling van 1935 in Brussel kreeg Côte d'Or grotere bekendheid en dat zorgde voor de ontwikkeling van veel nieuwe producten in de jaren erna, zoals de Chokotoff, de Mignonette en de Bouchée. ...Het kwam in 1987 in handen van Jacobs-Suchard, dat in 1990 grotendeels werd overgenomen door Philip Morris' Kraft General Foods. Tegenwoordig is het onderdeel van het Amerikaanse bedrijf Mondelēz International (https://nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%B4te_d%27Or_(chocolade)).

Côte-d'Or is een voormalig Frans departement.Het departement was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Bourgondië. Hoewel de naam het anders doet vermoeden, ligt dit departement niet aan de kust. De term 'côte' doelt op het reliëf en is verwant met de geologische term cuesta (reliëfvorm). Die naamgeving herkennen we ook in de wielersport, waar kleine hellingen ook 'côtes' genoemd worden. Binnen het departement ligt de gelijknamige cuesta Côte d'Or, waar zich ook een wijngebied bevindt.
Het deel 'or' is geïnspireerd door de gouden kleuren van de wijngaarden die in deze streek van de Bourgogne in de herfst kenmerken.
De naam werd in 1789 voorgesteld door Charles-André-Rémy Arnoult, lid van de Nationale Grondwetgevende Vergadering.
De poëtische bijklank van de benaming 'Côte-d'Or' inspireerde meer dan een eeuw later de Franse dichter Stephen Liégeard om een deel van de Franse Middellandsezeekust 'Côte d'Azur' te noemen (https://nl.wikipedia.org/wiki/C%C3%B4te-d%27Or).

Geen bier?

Dan zijn er nog Doubs, de Haute-Saône, de Jura, de Nièvre, in Saône- et-Loire, het Belfort en de Yonne om te doorzoeken op bier en brouwerijen:


Ach ja, vooral wijnen in het gebied rondom de Doubs...


De Doubs, uitspraak: doe, is een 430 km lange rivier in het oosten van Frankrijk. Zij ontspringt bij het dorp Mouthe in de Franse Jura, dichtbij de grens met Zwitserland. De bron van de Doubs ligt op een hoogte van 937 m, de rivier mondt bij Verdun-sur-le-Doubs, op een hoogte van 180 m in de Saône uit. Het departement waar de Doubs het eerste doorheen stroomt, is naar de rivier genoemd: het departement Doubs.
De naam komt van het Latijnse dubius = twijfelaar. De naam duidt op het feit dat de bron en de uitmonding maar op ongeveer 100 km van elkaar liggen, terwijl de lengte meer dan 400 km is. Eerst stroomt de rivier naar het noordoosten, richting de Rijn, en daarna, iets noordelijker, terug naar het zuidwesten.
De Doubs is gedeeltelijk grensrivier tussen Frankrijk en Zwitserland. Nabij Morteau vormt de Doubs het Lac de Chaillexon, waarna de rivier zich bij de Saut du Doubs in een waterval 25 m naar beneden stort. Langs de grens met Zwitserland baant de Doubs zich een weg door een nauw dal, de Gorges du Doubs. Iets voorbij Goumois maakt de Doubs een lus op Zwitsers grondgebied (https://nl.wikipedia.org/wiki/Doubs_(rivier)). After the Saône, into which it flows, the Doubs is the second longest river in central eastern France (http://en.eurovelo6-france.com/european-rivers-to-discover-by-bike/the-doubs). De inwoners van Doubs worden Doubien(ne)s of Doubistes genoemd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Doubs_(departement)).

De Doubs herbergt verscheidene landschappen zoals vlaktes, hoogvlakte, ingebedde valleien, waterlopen, watervallen, meren en beboste bergen. Maar dit departement heeft ook een rijk cultuurerfgoed, dat men ontdekt in Besançon met zijn beroemde citadel. En er is de Koninklijke zoutmijn van Arc-et-Senans, het imposante kasteel van Joux, de historische kunststad Montbéliard en het charmante plaatsje Omans. Wie in de Doubs verblijft, moet zeker proeven van zijn fameuze gastronomische specialiteiten zoals de comtékaas en worsten van Morteau en Montbéliard (www.france-voyage.com/frankrijk-gids/doubs-departement.htm). De Comtoise stoofpot is een gemakkelijk boerengerecht, die zich van anderen onderscheid door het gerookte vlees. Deze bevat bijvoorbeeld, onder andere, gepekelde voorbout, worst, en spek uit de Haut-Doubs (www.france-voyage.com/frankrijk-gastronomie/comtoise-stoofpot-382.htm). De salade comtoise is een complete maaltijd die ook vroeger al zeer geliefd was, omdat de boeren er een hele dag op konden teren.
Deze salade bestaat traditiegetrouw uit groene sla, gerookte ham of spek, Montbéliard- of Morteau worst naar gelang de plaats, gebakken aardappelen, comté kaas, tomaten, noten, geraspte rode kool, croûtons, en natuurlijk vinaigrette (www.france-voyage.com/frankrijk-gastronomie/salade-comtoise-383.htm).

De comté, gemaakt in de Jura, de Doubes en de Ain, is een heerlijke verhitte, geperste kaas uit rauwe koeienmelk die een Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) geniet. De rijpingsduur bedraagt 4 maand minimum en kan gaan tot 36 maand! (www.france-voyage.com/frankrijk-gastronomie/comte-196.htm)

De Morbier is een onverhitte, geperste AOC-koeienkaas, te herkennen aan zijn centrale streep in as, die zijn naam te danken heeft aan het dorp Morbier, gelegen in de Haut-Jura. De rijpingsperiode van deze overheerlijke kaas bedraagt 45 dagen minimum.
De morbiflette, variant van de tartiflette, is een gerecht op basis van aardappelen, uien, spekjes en morbier. Heerlijk! (www.france-voyage.com/frankrijk-gastronomie/morbier-197.htm). Morbier, is dus geen bier, maar kaas...

Bij Comté denk ik niet aan kaas, maar aan de filosoof:

Isidore Marie Auguste François Xavier Comte (Montpellier, 17 februari 1798 – Parijs, 5 september 1857) was een Frans wiskundige en filosoof. Hij was een van de eerste wetenschapsfilosofen en de grondlegger van het positivisme, dat bedoeld was om aan de malaise ontstaan na de Franse Revolutie een halt toe te roepen. Auguste Comte behoort ook tot de grondleggers van de sociologie. Zijn religie van de mensheid ("L'amour pour principe et l'ordre pour base; le progrès pour but"; "Liefde als principe en orde als basis; vooruitgang als doel"). werd populair in Frankrijk, Mexico en het Braziliaanse keizerrijk en stierf een zachte dood aan het begin van de 20e eeuw (https://nl.wikipedia.org/wiki/Auguste_Comte).

Orde en Vooruitgang (Frans: Ordre et Progrès, Spaans: Orden y Progreso, Portugees: Ordem e Progresso) is het bekendste motto van het positivisme. De kreet is afkomstig van een citaat van Auguste Comte: "L'amour pour principe et l'ordre pour base; le progrès pour but" ("Liefde als principe en orde als basis; vooruitgang als doel").
Orde en Vooruitgang vormde de basis waarmee in Latijns-Amerika tussen 1870 en 1930 veel oligarchische en autoritaire regimes zich rechtvaardigden. Men gaf weliswaar toe dat democratie een betere staatsvorm was, maar om een democratie goed te laten functioneren moest de bevolking eerst worden opgevoed en onderwezen en moest er economische en materiële vooruitgang worden geboekt. Dit werd aangehaald door onder anderen Porfirio Díaz (Mexico) en Juan Vicente Gómez (Venezuela). Het devies is ook opgenomen in de vlag van Brazilië (https://nl.wikipedia.org/wiki/Orde_en_vooruitgang).

Toen hij in 1857 stierf ... had zich al een cultus rond zijn persoon gevormd en kreeg zijn positivisme, dat vooral gestalte had gekregen in de wet van de drie stadia, grote bekendheid. Hij werd door zijn volgelingen, ... bijna als een heilige beschouwd.... Comte stelde zich de verbetering van de maatschappij ten doel en baseerde zijn oplossing op het credo "Orde en vooruitgang". Die twee begrippen werden tot dan toe als onverenigbaar beschouwd. De vooruitgang waarin de denkers van de verlichting rotsvast geloofden, was volgens hen namelijk onlosmakelijk verbonden met chaos. Hij beschouwde het als zijn doel om de Franse Revolutie af te sluiten.
Volgens Comte was het eerste vereiste voor het verbeteren van de samenleving het ontwikkelen van een nieuwe, theoretische wetenschap over die samenleving. In het positivisme van Saint-Simon, dat uitging van de wet van de vooruitgang zag hij de ideale methode voor die wetenschap. Comte heeft de wet van de vooruitgang geherformuleerd als de wet van de drie stadia. Als programmaverklaring voor de nieuwe wetenschap (de sociologie), schoof Comte het doorgronden en formuleren van de wetten die de sociale werkelijkheid beheersen naar voren (https://nl.wikipedia.org/wiki/Auguste_Comte).

Tja, het ging mij niet om filosofie, wijn, kaas of worst, maar bier. Daarvoor kun je kijken op Wikipedia, maar die linkt niet verder... Ik tracht wat verder te zoeken en brouwerijen te vinden:


Les Brasseurs du Doubs
4, rue du Chalet
25330 Malans
(www.biere-france.com/?page=fiche+brasserie&nom=les+brasseurs+du+doubs)

Brasseries Franc-comtoises > Brasserie Biere du Doubs (http://brassfcomtoises.canalblog.com/albums/brasserie_biere_du_doubs/index.html).
Bière du Doubs
26, Grande rue
25360 Nancray (http://forum.touteslesbieres.fr/topic9405-brasserie-biere-du-doubs.htmlhttp://happybeermap.com/brasserie-artisanale/france/franche-comte/nancray/brasserie-professionnelle/biere-du-doubs/#post_map). Brasserie du Doubs ( Nancray) (http://biere.bbfr.net/t7321-brasserie-du-doubs-nancray) brouwt o.a. een amber, blond en wit bier. (http://brassfcomtoises.canalblog.com/albums/brasserie_biere_du_doubs/index.html).  Une nouvelle brasserie qui a tout juste un an (28 octobre 2010, date du 1er brassin), et qui se situe à Nancray dans le Doubs (comme son nom l'indique) (http://forum.touteslesbieres.fr/topic9405-brasserie-biere-du-doubs.html). Son master en technologies agroalimentaires en poche, Dimitri Morin est parti travaillé dans des grandes entreprises industrielles (William Saurin puis Justin Bridou), mais l’épanouissement professionnel n’était pas au rendez-vous. Le jeune homme et sa compagne Lucie avaient en tête de créer leur propre micro-brasserie depuis leurs études. A l’époque, Dimitri découvre l’univers des brasseurs, « un milieu qui m’a tout de suite intéressé ». Puis il a l’opportunité d’acquérir le matériel qu’il stocke en attendant de trouver un local. Vivant en Ardèche, le couple trouve finalement une maison à Nancray, le pays de Dimitri (http://biere.bbfr.net/t7321-brasserie-du-doubs-nancray).




Elisabeth poured a cervoise brewed by La Rouget de Lisle in the town of Bletterans in the Franche-Comté region. She said that cervoise is a beer that is brewed without hops, the flavoring agent that gives beer its distinctive bitter taste. The beer had a sweet honeysuckle aroma and a honey-like flavor. We tasted it with La Fourme de Montbrison (pictured with La Joyeuse), a cow’s-milk blue cheese made in the Auvergne region in southern France. The Fourme de Montbrison is perhaps the mildest blue cheese that I have ever tasted, and I thought that it went well the mildly-sweet cervoise
Merry Chrismouss, a Christmas beer brewed by Entre 2 Monde in the Vallée de la Loue in Franche-Comté, had an aggressive, bitter-coffee flavor. All of the beers produced by this company are unfiltered, unpasteurized, and re-fermented in the bottle. It was the beer that I liked the least, and as far as I could tell, it didn’t go with any of the cheeses.
Elisabeth’s beer and cheese tasting was a great occasion to learn more about the world of beer, and I was happy that I had the chance to attend (http://blog.parisinsights.com/christmas-beer-and-cheese-paring-with-elisabeth-pierre/).

Brasserie Entre 2 Mondes - Quelque part dans la vallée de la Loue
Les vacances sont un moment favorable à la découverte des brasseries artisanales régionales. La Franche-Comté compte au moins 16 brasseurs, qui se connaissent à peu près tous, et sans doute se sont-ils émulés les uns les autres pour créer un noyau de brasseurs incontournables (www.touteslesbieres.fr/dossiers/dossier_205_brasserie+entre+2+mondes+-+quelque+part+dans+vallee+loue.html).


12, rue Ernest Reyer
25920 Mouthier
Haute-Pierre
Vallée de la Loue

Fabrication de bière artisanale...
Installée dans la Vallée de La Loue en Franche-Comté, la brasserie vous la brasse à la québécoise !
"Des p'tites broues artisanales" bien typées comme la région. Doux mélange de Québec et de Suisse en France, Daniel et Fabienne vous emportent entre 2 Mondes...(http://sites.artisan-comtois.com/index_minisite.php?Id=709&page=1)

Entre deux mondes est un film dramatique germano-afghan réalisé par Feo Aladag, sorti en 2014 (https://fr.wikipedia.org/wiki/Entre_deux_mondes).




Novil'Bier
10 chemin au dessus des roches
25220 Novillars
Bière boutique
13 Grande Rue
25340 Uzelle
Bière Boutique est une socété de vente de produits et de matériaux pour les brasseurs de bière amateurs et artisanaux. La société fabrique et vend de la bière en Franche-Comté (vente bière franche-comté rougemont): la bière du Pays de Rougemont. Les variétés de bières ne sont pas disponibles toute l'année. Elles sont fabriquées selon les saisons (www.biere-france.com/?page=fiche+brasserie&nom=biere+boutiquehttp://fr.kompass.com/c/biere-boutique/fr4750999/www.danstaryeast.com/retailers/locations/bi%C3%A8re-boutique).

Brasserie du Mont d'Or
25, rue de l'Etoile
25370 Longevilles-Mont-d'Or
Micro-brasserie dont les bières ne sont disponibles que dans la région. Les bières produites sont une alternative à la "Fée Verte" (l'Absinthe) en proposant les "Fées" blonde, ambrée et blanche (www.biere-france.com/?page=fiche+brasserie&nom=brasserie+du+mont+d+or). La Brasserie du Mont d'Or, société à responsabilité limitée a été active pendant 9 ans.
Localisée à  Longevilles-Mont-d'Or (25370), elle était spécialisée dans le secteur d'activité de la fabrication de bière (www.societe.com/societe/la-brasserie-du-mont-d-or-443357637.html).

Cave Parisot
Eric Parisot - 30, rue de Belfort
25600 Sochaux
En avril 2004, Stéphane Gros élabore la recette de la "Griffe du Lion". Cette bière est ensuite brassée dans le Jura par la brasserie Rouget de Lisle. Elle est distribuée au "Rendez-Vous Comtois" (16, rue MalhouasGros - 25420 Bart). Cet établissement rend hommage à l'ancienne brasserie de Sochaux. La bière est alors disponible dans la région ou au travers des marchés de produits locaux. En mai 2006, Stéphane Gros arrête son activité puis vend la licence à Eric Parisot à Sochaux (www.biere-france.com/?page=fiche+brasserie&nom=cave+parisot) (http://beerme.com/brewery.php?19431) (www.cave-parisot.com/presentation).

Haute-Saône (70) is een voormalig Frans departement. Het departement was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Franche-Comté. De inwoners van Haute-Saône heten Haut-Saônois (https://nl.wikipedia.org/wiki/Haute-Sa%C3%B4ne).

La Brasserie Klem : bière artisanale de Haute-Saône
La Haute-Saône fut autrefois une région viticole. Aujourd’hui, la vigne a laissé place aux arbres fruitiers, et à la bière ! Nous vous invitons à découvrir la Brasserie Klem en Haute-Saône (www.carnets-voyage-photos.fr/la-brasserie-klem-biere-artisanale-de-haute-saone/).

Brasserie Klem
Maison « chalet en bois », 8 impasse de la Croze 70110 Borey
La Brasserie Klem, c’est tout d’abord une histoire de passionnés. Clément et Florine, un jeune couple haut-saônois, se sont lancés dans l’aventure du brassage en 2010. L’idée a fait son bout de chemin avant de se concrétiser. Clément commence alors son apprentissage de maitre brasseur, parfois dans la douleur. La fabrication de la bière, c’est un art complexe ! Clément décide donc de suivre une formation à Douai, qui lui permet de maitriser tous les aspects techniques de réglementation et d’hygiène (www.carnets-voyage-photos.fr/la-brasserie-klem-biere-artisanale-de-haute-saone/).


De Jura is een gebergte aan weerszijden van de grens tussen Frankrijk en Zwitserland. Het is een oud berggebied, waarvan de toppen zich parallel aan elkaar uitstrekken van noord naar zuid. Naar het westen verloopt de Jura terrasvormig, aan de oostzijde daalt het gebergte met een hoge, steile wand af naar de Zwitserse Hoogvlakte. In het zuiden zijn de hoogste bergtoppen: Crêt de la Neige (1718 m) in Frankrijk, en de Mont Tendre (1678,8 m) in Zwitserland. Naar het noordoosten worden de bergen lager. Behalve door bergpassen hebben de lengtedalen verbinding door rotskloven (cluses).
De Jura stamt uit de middelste periode van het Mesozoïcum, dat naar het gebergte genoemd is (zie Jura (tijdvak)). Het bestaat uit afzettingen van donkere en bruine mergels en wit kalksteen (dolomiet). Radiometrische datering geeft als ouderdom voor de Jura ca. 205 tot 135 miljoen jaar.
Het boogvormige ketengebergte scheidt zich in het zuiden af van de Alpen; verder noordelijk ligt het Molassebekken tussen Alpen en Jura. De stratigrafie bestaat van oud naar jong uit: Bontzandsteen, Muschelkalk, Keuper, Lias, Dogger, Malm, Krijt en plaatselijk Onder-Tertiair. Men onderscheidt twee gedeelten: de Keten-Jura en de Tafel-Jura. De Keten-Jura vormt het binnenste deel van de boog en is sterk geplooid. Deze plooien zijn vaak doorgebroken en opgeschoven met een beweging die naar het noordwesten gericht is. De Tafel-Jura is veel eenvoudiger geplooid, met brede, horizontaal liggende kruinen. De Keten-Jura is op de Tafel-Jura geschoven.
De Jura is een goed voorbeeld van een plooiingsgebergte waar de plooiing niet diep in de ondergrond reikt: alleen het Tertiair en het Mesozoïcum zijn geplooid, terwijl het grondgebergte niet aan deze plooiing deelnam, ofschoon het wel aan breukvorming onderhevig is geweest. Een dergelijke oppervlakkige plooiing was mogelijk doordat vrijwel de gehele Mesozoïsche en Tertiaire formaties over de plastische zout- en gipslagen in de Muschelkalk gegleden zijn. Aan beide uiteinden van de Jura vindt men slechts enkele plooien, terwijl in het middengedeelte er wel tien tot vijftien voorkomen. Een ander belangrijk tektonisch verschijnsel zijn de horizontale verschuivingen, die scheef op de plooibundel staan. Breukvorming en plooiing staan met elkaar in direct verband. De plooiing vond plaats in het Plioceen.
In de Jura komen vele zogenaamde reculées voor. Het zijn diep in de kalk uitgeschuurde dalen. Ze worden ter plaatse ook cirques genoemd (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jura_(gebergte)).
(http://nl.franche-comte.org/Ontdek/De-Franche-Comte-ontdekken/Juragebergte)

Het Jura is een periode in de geologie (en een systeem in de stratigrafie) die duurde van ongeveer 201,3 tot 145,0 miljoen jaar geleden (Ma). Het Jura is de tweede en middelste periode van het era Mesozoïcum. Het volgt op het Trias en wordt opgevolgd door het Krijt.
In het Jura was het opbreken van het supercontinent Pangea in volle gang. Het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan opende zich. Het was een warme periode, waarin ijskappen op de polen ontbraken. De zeespiegel stond wereldwijd vrij hoog, vooral aan het begin van het tijdvak. Het Jura was (samen met het erop volgende Krijt) de bloeiperiode van de dinosauriërs, ook ontstonden de eerste vogels.
De naam Jura werd voor het eerst gebruikt door de paleontoloog Alexandre Brongniart (1770-1847). Het Jura is genoemd naar het gelijknamige gebergte op de Zwitsers-Franse grens, de Jura, waar veel gesteenten van Jurassische ouderdom aan het oppervlakte liggen (dagzomen).
Het Jura wordt in drie series of tijdvakken ingedeeld: Onder/Vroeg, Midden en Boven/Laat. In Noord-Europa en op de Britse Eilanden worden hiervoor vaak de inofficiële namen Lias, Dogger en Malm gebruikt. Deze worden weer onderverdeeld in elf etages of tijdsnedes (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jura_(periode)).

De jura ligt dus op de grens van Frankrijk en Zwitserland, een langgerekt smal wijngebied met de wijnstokken op de westelijke helling van het Juragebergte. De hellingen liggen op een hoogte tussen de 200 en 500 meter en vangen veel zon. De gordel van de wijngaarden wordt door de Fransen "Region Vinicole Franche Comté" genoemd. De bodem bestaat voornamelijk uit klei en kalkgesteente met hier en daar wat mergel (http://eten-en-drinken.infonu.nl/bier-en-wijn/65180-de-jura-en-savoie.html).


Brasserie Des 3 Epis
‘brouwerij van de 3 korenaren’
Chemin de l'abattoir - 39270 - Orgelet
(http://nl.juralacs.com/page-nl-geniten-streekproducten--wijnen-en-bieren-uit-de-jura,109.html)
(http://biervat.blogspot.nl/2015/06/bekende-streken-deel-1.html) La brasserie reçoit toute l’année des visiteurs, particuliers et groupes, sur rendez vous préalable.
A l’occasion d’une visite commentée, vous découvrirez l’alchimie de la bière et (presque) tous les secrets du brasseur : les malts, les houblons, la levure. Ensuite, dans notre brasserie, vous dégusterez nos bières. Durée totale : environ une heure. La visite de la brasserie est gratuite (http://brasserietroisepis.fr/?page_id=31). Ze brouwen diverse bieren.


Nièvre (58) was een Frans departement in het zuidwesten van de regio Bourgondië. Het departement is genoemd naar de gelijknamige rivier welke er ontspringt. De hoofdstad van Nièvre is Nevers (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ni%C3%A8vre_(departement)). De Nièvre is een Franse zijrivier van de Loire. Het departement Nièvre ontleent zijn naam aan de rivier.
De Nièvre ontstaat in de Collines du Nivernais, het heuvelachtige midden van het departement, en is een regenrivier. De twee belangrijkste takken zijn de Nièvre de Champlemy (of Grande Nièvre) en de Nièvre d'Arzembouy. Deze komen samen in Guérigny, waar de rivier eenduidig verder stroomt onder de naam Nièvre (https://nl.wikipedia.org/wiki/Ni%C3%A8vre_(rivier)).


Brasserie Artisanale Des Bertranges (Mai 2010)
Vingeux 58130 SAINT AUBIN LES FORGES
Brasseur: Jacques ANSAULT
Bières:Bière des Bertranges (blanche-8,4%, blonde-8,4%, ambrée-6,9%, brune)
(http://quid-tegestophile.over-blog.fr/article-nievre-58-brasseries-67197719.html)


La première Brasserie artisanale de la Nièvre
Créée en février 2010 la Brasserie Artisanale des Bertranges fabrique et conçoit des bières artisanales, nivernaises et authentique à Saint Aubin les Forges (58) à seulement 20Km de Nevers. Cette brasserie artisanale produits des bières artisanales en très petites quantités...La brasserie artisanale des Bertranges vous proposent 5 bières artisanales : la Bertranges Blanche (un bière très florale), la Bertranges Blonde (une bière robuste), la Bertranges Ambrée (une bière épicée), la Bertranges Brune (une bière spéciale) et la Stout des Bertranges (une bière de type Irlandaise). Toutes ces bières sont disponibles à la brasserie artisanales des Bertranges (www.brasserie-bertranges.com/).
Jacques et Denis ou Denis et Jacques : "on se connaissait depuis longtemp mais c'est la bière et le brassage qui nous ont rapproché" (www.brasserie-bertranges.com/brasserie-artisanale_p_108.html).

[100 % Nièvre] La Rur'ale, bière artisanale du Hameau de Pinay !
100% Nièvre : Vincent Robiche, brasseur à Parigny-les-Vaux : il fabrique la bière Rur'ale - christophe masson (www.lejdc.fr/nievre/actualite/2014/08/28/100-nievre-la-rur-ale-biere-artisanale-du-hameau-de-pinay_11122441.html).


La Rur'ale, bière de chez nous produite dans la Nièvre
Vincent Robiche, jeune brasseur de Pinay (Parigny-les-Vaux), met sur le marché une bière de son invention...Avec une cuve de brassage de 50 litres, sa production, commencée pendant l'été 2010, a vite montré ses limites. Aussi vient-il d'investir dans un matériel plus performant s'installant, cette fois, dans les locaux désaffectés et mis aux normes de la ferme de son père. Aujourd'hui, il dispose d'une cuve de brassage entièrement automatisée de 200 litres (dont le fonctionnement ressemble à celui des cafetières italiennes) et de trois cuves de fermentation de 250 litres.
Son ancienne installation lui permettra de mener à bien des essais avec des mélanges de céréales et des épices différents. Il fabrique des bières blonde, rousse, brune et une bière de Noël. On peut trouver ses produits à Nevers et à Autun (Saône-et-Loire). (www.lejdc.fr/nievre/actualite/departement/nievre-local/2011/08/11/la-rur-ale-biere-de-chez-nous-produite-dans-la-nievre_1101717.html) (www.lejdc.fr/nievre/actualite/2014/08/28/100-nievre-la-rur-ale-biere-artisanale-du-hameau-de-pinay_11122441.html).

Saône-et-Loire (71) was een Frans departement [en] een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincies Bourgondië en Bresse (https://nl.wikipedia.org/wiki/Sa%C3%B4ne-et-Loire). De Saône-et-Loire, doorweven van zoveel waterlopen, met bossen, houtwallen, wijngaarden en bergen, is een bron van vreugde voor vissers en mensen op zoek naar ontspanning (www.france-voyage.com/frankrijk-gids/saone-et-loire-departement.htm).  De streek lijkt geen bier te kennen, maar wel rund , kaas en wijn (zie www.france-voyage.com/frankrijk-gastronomie/saone-et-loire-departement.htm). Zo kent men er het Charolais-rund en de Charolais kaas.


Au pays du vin, les bières artisanales montent en pression...Les derniers venus sur le marché, Romain Colas et Thomas Fournier, ont fondé la Brasserie artisanale de Bourgogne en avril dernier, dans les locaux d’une ancienne tonnellerie à Chagny, où ils produisent l’Audacieuse. Un nom en forme de clin d’œil pour une bière dont la création nécessitait pas mal d’audace, dans une région où les viticulteurs règnent en maître. En seulement 4 mois de production, les deux associés ont pu produire 230 hl de bière, déclinée en blonde, blanche et rousse et ponctuellement en ambrée, en fûts et en bouteilles, leur objectif étant d’en sortir 500 hl sur l’année 2014 (www.lejsl.com/edition-de-chalon/2014/08/10/au-pays-du-vin-les-bieres-artisanales-montent-en-pression).

Belfort
Een belfort of hallentoren is een middeleeuwse wachttoren met een stormklok. Meer algemeen wordt met 'belfort' een stedelijke toren in de Zuidelijke Nederlanden aangeduid, waarin de stadsklokken werden gehangen en die vaak op of aan een stadhuis of commerciële lakenhal werd gebouwd. Een groep van 56 belforten in België en Frankrijk is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst.
...
De eerste belforten waren van hout. Deze vielen gemakkelijk ten prooi aan de in de middeleeuwen veelvuldig voorkomende stadsbranden. Er is geen enkel houten belfort bewaard gebleven. Vanaf de 12e eeuw werden de belforten in steen opgetrokken. De oudste stenen belforten doen denken aan kasteeltorens, zoals de zware vierkante toren van de 13e-eeuwse Lakenhalle van Ieper of het 14e-eeuwse ronde belfort van Namen dat oorspronkelijk een toren van de stadsmuur was. In de eeuwen daarna werden de stedelijke klokkentorens veel slanker, waarbij het bovenste deel van de toren extra opviel, zoals bij het stadhuis van Brussel (15e eeuw) en de Lakenhal van Tielt (16e eeuw).
Het belfort was, als veiligste plek in de stad, vaak het onderkomen van het stadsarchief, de stadskluizen en soms ook de gevangenis. Door de hoogte werd de klokkentoren ook gebruikt als uitkijktoren om vijanden tijdig te zien aankomen en om stadsbranden snel te kunnen ontdekken. De stadsklok werd dan geluid. Andere functies van de stadsklok waren: aangeven wanneer de stadspoorten open en dicht gingen, luiden bij het begin en einde van de werkdag en het beieren ter gelegenheid van festiviteiten (https://nl.wikipedia.org/wiki/Belfort_(toren)).

Jordan R. Belfort (The Bronx, 9 juli 1962) is een Amerikaans voormalig effectenmakelaar en fraudeur die nu motivatiespreker is. In de jaren 90 richtte hij het bedrijf Stratton Oakmont op, dat telefonisch handelde in penny stocks. Belfort werd snel schatrijk en hield er een extravagante levensstijl met veel alcohol, drugs en seks op na. Hij was zwaar verslaafd aan cocaïne, Quaalude en vele andere medicijnen.
In 1998 werd Belfort beschuldigd van beursfraude en witwassen. Hij verleende zijn assistentie aan de FBI en zat daardoor slechts 22 maanden in de gevangenis. Daar leerde hij Tommy Chong kennen, die hem aanraadde zijn belevenissen op te schrijven; dat werden The Wolf of Wall Street en Catching the Wolf of Wall Street. Het verhaal van Jordan Belfort inspireerde de film Boiler Room (2000). In 2013 volgde de blockbuster The Wolf of Wall Street (2013) van Martin Scorsese met Leonardo DiCaprio.
De laatste jaren verdient hij zijn geld met het geven van lezingen (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jordan_Belfort).


Als je het hebt over aandelen en bankzaken, dan past daar verduisteren, liegen en bedriegen bij:


Maar goed, het gaat over Frans bier, dus terug naar het Franse Belfort:

Belfort is een stad en gemeente in het Franse departement Territoire de Belfort (regio Franche-Comté) en telt 50.417 inwoners (1999)), die Belfortains worden genoemd. De stad maakt deel uit van het arrondissement Belfort. In de stad staat een monumentaal beeld van een leeuw (22 m lang en 11 m hoog) gemaakt door Frédéric Bartholdi. In het Elzassisch of het Duits heette de stad vroeger Befert of Beffert (https://nl.wikipedia.org/wiki/Belfort_(stad)).


Belfort - Rogness Brewing Company
Rogness Brewing Company from Austin, TX again has impressed me with another beer. This time with Belfort, a Belgian-Style Strong Ale (http://beermetaldude.com/2013/12/23/beer-review-rogness-brewing-company-belfort/). Ook de Belgische Brouwerij Aigle Belgica had een bier genaamd Belfort. maar het schijnt nog steeds te bestaan:

Belfort Sterk Belgisch Bier
Belfort wil zijn steentje bijdragen aan de instandhouding en heropleving van de hopteelt en hopcultuur in België. Daarom is Belfort gebrouwen met 100% Belgische hop (www.belfort.beer/#!about/c14qb).

Op/in? de Franse Yellow Pages (de Pages Jaune) zijn er vast brouwerijen te vinden, maar ze vallen niet op tussen de wijngaarden en café's (www.pagesjaunes.fr/annuaire/belfort-90/cavistes) en bierwinkels (zoals saveur-biere.com), niet te vergeten....



La coup de Trique du Faubourg
Bière artisanale du Territoire de Belfort
Dans les années 1920-1940 le Faubourg des Vosges (actuellement l'avenue Jean Jaurès) était surnommé le Faubourg des coups de Triques, quartier ouvrier de part la proximité des usines SACM (Alstom).
Les Caves du Salbert se trouvant dans ce faubourg, nous avons tout simplement donné son nom à notre bière. Ainsi est née en 2009" la Coup de Trique du Faubourg" (www.cavesdusalbert.com/page/1800_biere_artisanale_de_belfort_
la_coup_de_trique_du_faubourg_ambree_type_belge.php). Hun brouwproces is te zien en ze hebben diverse bieren uit de regio's Belfort, Lorraine, Mousson, Haute Saone, Jura, en de Elzas.



Yonne (89) was een Frans departement, [ook weer] vernoemd naar de rivier de Yonne die van zuid naar noord het gebied stroomt. Het departement was een van de 83 departementen die werden gecreëerd tijdens de Franse Revolutie, op 4 maart 1790 door uitvoering van de wet van 22 december 1789, uitgaande van een deel van de provincie Bourgondië. De inwoners van Yonne heten Icaunais (https://nl.wikipedia.org/wiki/Yonne_(departement)).
 De rivier de Yonne is een zijrivier van de Seine in Bourgondië en Île-de-France(Frankrijk). De rivier is 293 km lang en ontspringt in het massief van de Morvan. De monding in de Seine bevindt zich bij Montereau-Fault-Yonne. De Seine heeft tot dat punt een kortere afstand afgelegd dan de Yonne. De Yonne is de naamgever van het departement van de Yonne, maar stroomt ook door de departementen Nièvre en Seine-et-Marne. De voornaamste steden aan de rivier zijn Auxerre en Sens. De Yonne is bevaarbaar vanaf Auxerre. Het Bourgondisch Kanaal (geopend in 1832) verbindt de rivier met de Saône en het Canal du Nivernais (1843) met de Loire. In de oudheid stond de Yonne bekend onder de naam Icaunus (https://nl.wikipedia.org/wiki/Yonne_(rivier)).


Brasserie de Vezelay
Nous trouver
La brasserie de Vézelay est nichée le long de la Cure,
au pied de l’abbaye de Vézelay, au coeur du parc naturel du Morvan.
Restauration légére en été
Rue du Gravier
89450 Saint Père sous Vézelay
(www.brasseriedevezelay.com/fr/nous-trouver/)
(www.brasseriedevezelay.com/fr/accueil/).

La Brasserie de Vézelay, installée à Saint-Père, proposera une bière de tradition estampillée bio. Sa production devrait friser les 2.000 hectolitres (www.lyonne.fr/yonne/actualite/departement/yonne-local/2012/02/09/la-biere-bio-s-installe-a-saint-pere_181772.html).


Founded in July of 2012, at the foot of the eternal hill of Vézelay Abbey, right in the natural Parc du Morvan, by Marc Neyret, the Brasserie de Vezelay produces exclusively organic beer « made in France ». He met Stefan Peter Stadler, master brewer from Bavaria, who has immediately involved himself in the creation of the brewery, transmitting his invaluable knowledge. This transmission of knowledge has been a real gift enabling the brewery, to discover the best of the great art of Bavarian brewing and traditions.
The brewery blends in perfectly with the countryside and its community.
All developments are subject of one particular aim : The production has to be respectful of its environment and its customers.
The brewery uses natural water, coming from a spring from the hills of the natural park and we recycle the water and return it to the community. The drab and the residue of the malt are given to Alain, our cow breeding neighbour, to feed to his cows (www.brasseriedevezelay.com/en/by-the-way-2/). Our beers are exclusively made of water, malt and hops, to which the yeast is added for fermentation, in accordance with the Bavarian law of purity enacted in 1516 (Reinheitsgebot). Unlike the French and Belgian beers, we add no sugars for re-fermentation. They do not contain any additives. They are neither filtered nor pasteurized to preserve flavour.
We have a daily production capacity of 15 hectolitres or 3 000 bottles of 50 cl. In order to produce the best possible beers we have chosen to work with a Bavarian family company which has manufactured breweries for nearly 350 years.
Our collaboration with our friends at Indslev Bryggeri (Denmark) and in particular with Stefan Peter Stadler, master brewer, enables us to offer you a product that excels ! (www.brasseriedevezelay.com/en/production-secrets-2/)


La Brasserie de Vézelay menacée d'expulsion
le samedi 21 mars 2015
La Brasserie de Vézelay, située à Saint-Père, au pied de la Basilique, produit des bières bio et connaît depuis ses premiers pas en juillet 2012, un très fort développement....Face à ces succès, la Brasserie investit pour augmenter de 50 % sa capacité de production, car elle veut augmenter son chiffre d'affaires.
Tout irait bien si la brasserie de Vézelay n’était sous le coup d'une procédure d'expulsion en référé pour le mardi 31 mars 2015.  Mardi prochain. Le propriétaire est Yonne Équipement, bras armé du conseil général (www.auxerretv.com/content/index.php?post/2015/03/21/La-Brasserie-de-V%C3%A9zelay-menac%C3%A9e-d-expulsion). Een conflict van het privaatrecht tussen een verhuurder en huurder Yonne Equipment, door een commerciële lease in 2012 ondertekend gebonden, is enorm gegroeid. Het dossier gaat naar de rechter in Auxerre, dinsdag 31 maart [2015]...Het is de... klassieke commerciële lease van 10 jaar, dat is de twistappel, vergiftigde relaties tussen Yonne apparatuur en de eigenaar van de brouwerij, sinds het begin in 2012.

La brasserie de Vézelay perd le bras de fer contre Yonne équipement
Marc Neyret maart had aangekondigd dat zijn brouwerij was onder een interim-uitzetting procedures. De rechter is overeengekomen met zijn huisbaas, Yonne apparatuur dinsdag.
De brouwerij Vézelay werd veroordeeld tot betaling van € 58.000 in onbetaalde huur, en verlaat het pand. Justitie eindigde het geschil tussen de Yonne en de brouwerij apparatuur Vézelay sinds januari.
De rechter veroordeelde hem, in een volgorde die dinsdag 30 juni, het bedrijf Marc Neyret te Yonne apparatuur te betalen een bedrag van € 58.000, wat overeenkomt met de niet-betaalde huur, en beval zijn uitzetting van de gebouwen van de Heilige Vader, die Yonne apparatuur is de eigenaar.
"We verkennen alle oplossingen"
Het onbetaalde bedrag is de oorsprong van het conflict tussen de exploitant en zijn huurder. Vézelay brouwerij, die telt "vijf" vaste medewerkers en straalt een omzet van € 545.000, betwisting van de opgeëist door Yonne apparatuur bedragen (www.lyonne.fr/yonne/actualite/pays/avallonnais/
2015/07/04/la-brasserie-de-vezelay-perd-le-bras-de-fer-contre-yonne-equipement_11508297.html).


Brasserie LARCHÉ
89 rue Bellocier
89100 SENS
FRANCE
L' entreprise est née en 1996​, du désir de trois amis de faire revivre ce qui fût autrefois une tradition dans la ville de Sens ,
la fabrication de bières.
Quelques années plus tard, elle est devenue Brasserie Larché, du nom de l'entreprise de distribution de boissons bien connue des Senonais, celle là même qui avait pris la suite de la Brasserie Cron, en octobre 1945.
L' entreprise est née en 1996​, du désir de trois amis de faire revivre ce qui fût autrefois une tradition dans la ville de Sens ,
la fabrication de bières.
Quelques années plus tard, elle est devenue Brasserie Larché, du nom de l'entreprise de distribution de boissons bien connue des Senonais, celle là même qui avait pris la suite de la Brasserie Cron, en octobre 1945 (www.brasserie-larche.fr/#!histoire/c2d1).



Bij deze bieren wordt verwezen naar Thomas becket. Wie was dat nu weer?

Thomas Becket (Londen, 21 december 1118 (ongeveer) – Canterbury, 29 december 1170), aartsbisschop van Canterbury, was een Engelse katholieke geestelijke van Normandische afkomst.
...Becket ... verbleef in de abdij van Pontigny, en kreeg inderdaad de steun van paus Alexander III. Deze kon echter geen werkelijke steun verlenen, aangezien hij zelf in een moeilijke positie verkeerde wegens onmin met de Duitse keizer Frederik Barbarossa en de tegenpaus Paschalis III (https://nl.wikipedia.org/wiki/Thomas_Becket). De abdij van Pontigny is een voormalige cisterciënzer abdij gelegen in de gemeente Pontigny in het departement Yonne in Bourgondië, Frankrijk. De Latijnse naam van Pontigny is Pontiniacum..... De abdij was een geliefd toevluchtsoord voor vervolgden. Zo verbleef Thomas Becket van 1164 tot 1166 in Pontigny. Hij was hierheen gevlucht vanwege zijn verzet tegen de Engelse koning Hendrik II. Stephen Langton verbleef er van 1208 tot 1213. Edmund Rich, aartsbisschop van Canterbury, verbleef in Pontigny in 1240. Zijn praalgraf bevindt zich in de kloosterkerk (https://nl.wikipedia.org/wiki/Abdij_van_Pontigny).


Zo kom ik weer op een vreemd etiket , over een landstreek in het Noord-Oosten van Frankrijk:
De Puisaye streek. De schoonheid van Puisaye is in het landschap bewaard. Het heeft een prachtig platteland met weilanden en boomgaarden, stromen en meren, copses en moerassen, en een rijke grond. De klei wordt gebruikt voor potterij, met ovens die vroeger met hout van het bos werden aangestoken. Ochre werd lokaal gemijnd en zelfs naar Rusland geexporteerd for architectuur, keramiek en schoonheidsmiddelen (http://burgundy4u.nl/france/nl/france-burgundy-puisaye-saint-frageau-en-puisaye89). Schrijver Sidonie GabrielleCollete, geboren in Saint-Sauveur-en-Puisaye in 1973. omschreef de Puisaye als een "blauwe sprankel van een verre heuveltop, waar stenen, vlinders en kaardenbollen dezelfde azure intensiteit opzuigen"

Brasserie artisanale de Puisaye
Kate et Olivier HALLET vous réservent un accueil chaleureux dans leur ferme bourguignonne à la Plauderie à côté de Saint-Privé en Puisaye. La ferme propose, en plus de la brasserie, des visites pédagogiques, un gîte de groupe apprécié pour son ambiance familiale et un gîte de tourisme.
Kate HALLET, brasseuse, brasse 2 bières disponibles toute l'année : la blonde et l'ambrée. 4 autres bières sont brassées plus ponctuellement. Vous trouverez au Drive Épicier à Auxerre la bière au cassis et la bière de printemps.
"Notre brasserie artisanale de Puisaye a été créée en 2007, elle est née d'une passion qui pendant 10 ans m'a fait brasser toutes sortes de bières dans ma cuisine. C'est une entreprise familiale de petite taille. La production annuelle est de 80 hl". nous explique Kate (http://drive-epicier.com/content/11-brasserie-artisanale-de-puisaye).

Brasserie de la Puisaye
(http://biere.bbfr.net/t2847-brasserie-de-la-puisaye)
bière puisaye
Producteur BRASSERIE ARTISANALE de la Puisaye
La Plauderie
Saint Prive
89220 France
(www.keldelice.com/producteurs/brasserie-artisanale-de-la-puisaye)
Ze brouwen o.a.:
LA GRENOUILLETTE AMBRÉE, bière ambrée de type strong ale, titrant 8%.
LA GRENOUILLETTE BLANCHE, bière blanche de type witbier, titrant 4,5%.
LA GRENOUILLETTE BLONDE, bière blonde de type ale, titrant 6%.
LA GRENOUILLETTE CHÂTAIGNE, bière blonde de type ale aromatisée à la châtaigne, titrant 5%.
LA GRENOUILLETTE DE NOËL, bière ambrée de type strong ale, titrant 8%.
LA GRENOUILLETTE DE PRINTEMPS, bière ambrée de type ale, titrant 5%.
LA GRENOUILLETTE ROUSSE, bière rousse de type ale aromatisée au cassis, titrant 5%.
LA GRENOUILLETTE STOUT, bière noire de type stout, titrant 5%.
(http://quid-tegestophile.over-blog.fr/2015/02/brasserie-de-la-puisaye-89.html)


Zo, is het wel weer genoeg voor vandaag denk ik.  C'est tout...pour La (of is het Lu?) Alsace Champagne-Ardenne Lorraine en Bourgogne Franche-Comté....

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692