Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Biernieuws van juni 2016

$
0
0
Na afgelopen maanden steeds tweewekelijks (lees: eens per twee weken) een nieuwsoverzichtje te hebben gemaakt, deze maand opnieuw een overzicht halverwege de maand:

Tientallen nieuwe Nederlandse bierbrouwerijen in 2016
In de eerste zes maanden van dit jaar zijn 38 nieuwe bierbrouwerijen opgericht in Nederland. Daarmee komt het totaal op 422 stuks [(inclusief brouwerijhuurders)].
Vorig jaar werden al 138 bierbrouwerijen opgericht, blijkt uit gegevens van vakwebsite Cambrinus.
Nederlandt telt momenteel 220 bierbrouwerijen en 202 brouwerijhuurders. Onder die laatste categorie vallen ondernemingen met een eigen biermerk, maar zonder eigen brouwerij. Zij 'huren' ergens een brouwketel.
"Sinds 2010 stijgt het aantal brouwerijen elk jaar explosief. Bier is nog steeds superhip, en met name jongeren onder de dertig blijven het brouwen ontdekken. En dan nemen we de hobbybrouwers niet eens mee in onze cijfers", zegt Jan Ausems van Cambrinus.
Ausems houdt al sinds 1986 de cijfers over brouwerijen bij. "Toen waren het er nog maar 27. Er is veel gebeurd in die dertig jaar." (www.nu.nl/eten-en-drinken/4275718/tientallen-nieuwe-nederlandse-bierbrouwerijen-in-2016.html) (www.biernet.nl/nieuws/aantal-nl-brouwerijen-neemt-verder-toe)

Biernet toont een prachtige grafiek:


Noord-Holland heeft de meeste brouwerijen per inwoner
Relatief gezien telt Noord-Holland de meeste brouwerijen met 9 stuks per 250.000 inwoners. Dat komt neer op 100 brouwerijen, waarvan 42 in Amsterdam gevestigd zijn. In Drenthe en Zuid-Holland bevinden zich naar verhouding de minste bierbrouwerijen  (www.nu.nl/eten-en-drinken/4275718/tientallen-nieuwe-nederlandse-bierbrouwerijen-in-2016.html).

Bijna Amerikaanse toestemming megafusie
Bierbrouwers Anheuser-Busch InBev en SABMiller hebben de goedkeuring voor hun voorgenomen fusie door de Amerikaanse autoriteiten bijna op zak  melde persbureau Bloomberg deze maand.
Om zorgen over de concurrentie in Europa weg te nemen, hebben de twee bierconcerns al beloofd dat zij merken als Grolsch, Peroni en Pilsner Urquell zullen afstoten. Dat bleek voldoende om de Europese Commissie te overtuigen. In de VS is onder meer Miller verkocht aan samenwerkingspartner Molson Coors (www.biernet.nl/nieuws/bijna-amerikaanse-toestemming-megafusie) (www.missethoreca.nl/cafe/nieuws/2016/6/na-europa-lijkt-ook-vs-overstag-met-bierfusie-101237883).

AB InBev werpt zich met Starbucks op ijsthee
De Amerikaanse koffieshopketen Starbucks en 's werelds grootste bierbrouwer AB InBev bundelen de krachten om vanaf volgend jaar een gamma ijstheeproducten los te laten op de Amerikaanse markt (www.demorgen.be/economie/ab-inbev-werpt-zich-met-starbucks-op-ijsthee-b159a744/).

Citroen of limoen in je bier?
Een echte bierkenner of brouwer ergert zich er kapot aan. Schijfjes citroen of limoen in het bier. Er zijn zelfs acties op Twitter gestart dat citroen en limoen niet thuis horen in bier (www.biernet.nl/algemeen/weetjes/geen-citroen-of-limoen-in-je-bier). Met enige regelmaat komt deze discussie weer opzetten en ik moet bekennen er zelf ook aan meegedaan te hebben. Maar laten we eerlijk zijn: over smaak valt niet te twisten.

Als de brouwer had gewild dat zijn witbier naar citroen zou smaken had hij het vast zelf toegevoegd! Een citroen vernietigt de smaak van het bier zoals de brouwer het bedoeld heeft. Ook de kwaliteit van de schuimkraag komt eronder te lijden (www.biernet.nl/algemeen/weetjes/geen-citroen-of-limoen-in-je-bier). Tja, als de bakker had gewild dat ik kaas of jam op de boterham zou hebben, dan had hij het er zelf opgedaan... De opkomst van radler heeft volgens mij toch aangetoond dat brouwers er niet vies van zijn om hun bier met limonade aan te lengen. Er bestaan ook tal van mixen met bier, zoals Guinness Black & Tan. Pim (gast) deelt mijn mening:

Pim (gast) op 09-06-2016 om 16:41:01
En wat als je het nou gewoon lekkerder vindt met citroen?! Bemoei je met je eigen smaak
 (www.biernet.nl/algemeen/weetjes/geen-citroen-of-limoen-in-je-bier).

Misschien vandaar dat er nu radler ijstheesmaak op de markt komt?
Bier kan ontploffen
Brouwerij De Kroon op Leeuwarden heeft  honderdzeventig flesjes Cambier Licht Blond en Cambier Zwaar Blond teruggehaald omdat de flesjes kunnen ontploffen.
Het ontploffingsgevaar is er alleen voor een aantal bieren, namelijk Cambier Licht Blond of Cambier Zwaar Blond. In deze bieren zit te veel koolzuur.
Bierdrinkers kunnen merken dat, wanneer ze het flesje openmaken, het bier er krachtig uit spuit. In extreme gevallen kan een fles ontploffen. Volgens De Jong gaat het om het fenomeen ‘gushing’, waar brouwers vaker mee te stellen hebben. Het gistingsproces gaat dan te lang door in de fles.
Ulco de Jong van Brouwerij De Kroon op Leeuwarden laat weten dat er onderzoek wordt gedaan bij Admiraals Bierbrouwerij in Aldtsjerk, waar het bier gebrouwen is. ,,Er worden laboratoriumtests en luchtmetingen gedaan. Het kan zijn dat er een schimmel in de mout heeft gezeten, dat er een wilde gist in het bier is beland of dat het bier te vroeg gebotteld is.’’ (www.biernet.nl/nieuws/bier-in-leeuwarden-kan-ontploffen) (www.lc.nl/friesland/Plofgevaar-voor-Cambier-flesjes-21413154.html). Het was al bekend dat bier kan 'ontploffen' door een ferme tik op de bovenkant van de fles...



Bier is toch gezond
Na het slechte nieuws dat bieronderzoek onterecht een J-curve hadden aangetoond komt biernet weer met goed nieuws:
Bier helpt tegen hart- en vaatziekten
Geneest bier Alzheimer?

Deense onderzoekers concluderen nu dat een paar glazen wijn of bier wel degelijk beschermen tegen hartziekten....Deskundigen denken dat alcohol de hoeveelheid goed cholesterol verhoogt, waardoor de kans op hartziekten kleiner wordt.
Wat de Deense wetenschappers helaas ook ontdekten is dat de kans op borstkanker met dertig procent toenam bij verhoogde alcoholconsumptie. De invloed van bier op het menselijk lichaam is gelukkig niet alleen maar negatief, in tegendeel zelfs!
en andere studie die deze week verscheen van het Mediterraan Neurologisch Instituut komt tot gelijkaardige conclusies. De onderzoekers vergeleken 150 bestaande studies en stelden dat twee drankjes per dag de kans op hartziekten aanzienlijk verkleinde.
“Tenzij mensen een verhoogd risico hebben op alcohol gerelateerde kankers of verslavingsgevoelig zijn is er geen reden om gezonde volwassenen af te raden om met mate te drinken,” aldus de wetenschappers (www.biernet.nl/nieuws/bier-helpt-tegen-hart--en-vaatziekten).

Finse onderzoekers bestudeerden data van 125 overleden mannen tussen de 35 en 70 die toestemming hadden gegeven voor medisch onderzoek na hun dood. Uit dit onderzoek is een opmerkelijke conclusie voortgekomen, waarbij er een verband lijkt te zijn tussen bierconsumptie en bescherming tegen de ziekte van Alzheimer.
Daarbij gaat het erom dat biergebruik lijkt te beschermen tegen de neerslag van het zogenoemde amyloid-beta eiwit tussen de hersencellen, wat door veel onderzoekers wordt gezien als een veroorzaker van Alzheimer.
(www.biernet.nl/nieuws/geneest-bier-alzheimer).

Bierexport
De Belgische bierexport beleefde in 2015 een recordjaar. Brouwers verscheepten meer dan 13 miljoen hectoliter naar het buitenland.
Dat staat gelijk aan ongeveer vier miljard flesjes. Een stijging van ongeveer 8 procent ten opzichte van 2014, meldt Knack. "We leveren kwaliteit, verscheidenheid, traditie en sterke merken", zegt Jean-Louis Van de Perre, de voorzitter van de Belgische Brouwersvereniging.
De Belgen profiteren onder meer van de opkomende interesse in (ambachtelijk) bier uit China. In dat land is in 2015 een half miljoen hectoliter afgezet.
De Verenigde Staten blijven de belangrijkste exportmarkt voor Belgisch bier. Vooral Stella Artois vindt als vanouds gretig aftrek bij de Amerikanen (www.nu.nl/eten-en-drinken/4264230/belgisch-bier-wereldwijd-steeds-vaker-gedronken.html).
Nederlands bier van ambachtelijke makelij blijft het goed doen in het buitenland. De grens van de brouwcapaciteit komt hierdoor volgens de exporteur in zicht.... In eigen land is ambachtelijk Nederlands bier al jaren populair. Vorig jaar ontplofte ook de vraag ernaar vanuit het buitenland.
"Toen stegen onze exportcijfers met 60 procent", vertelt Rick Kempen van Bier&co, dat voor tien brouwers bier naar andere landen verscheept.... Brouwerijen die het goed doen zijn onder meer Maximus (Utrecht), Zundert (uit het gelijknamige dorp in Noord-Brabant), Brouwerij 't IJ en De Prael (beiden uit Amsterdam).
Ook brouwerij Jopen uit Haarlem beleeft successen. "We hebben de gang naar het buitenland lang uitgesteld, omdat we de vraag in Nederland amper aankonden. Dankzij uitbreiding van de brouwerij kon het toch", vertelt mede-oprichter Michel Ordeman. "Vorig jaar ging 5 procent van onze productie naar het buitenland. Dit jaar 10 procent, verwacht ik."
Brouwerijen die niet de luxe hebben dat ze kunnen uitbreiden, naderen volgens Kempen hun grenzen. "Brouwerijen zijn niet van rubber. Als de maximale brouwcapaciteit bereikt wordt, zullen ze de voorkeur geven aan het blijven bedienen van de Nederlandse markt in plaats van het buitenland."
Innovatief
Niet alleen in Nederland breidt de ambachtelijke bierindustrie zich als een olievlek uit. In andere landen is hetzelfde gaande. "Het wordt steeds lastiger om tussen dat geweld relevant te blijven", zegt Kempen.
Toch weten brouwers als Jopen zich te onderscheiden. "Door innovatief te blijven", is de verklaring van Ordeman. "Hoe belangrijk innoveren is, zie je aan België. Grote Belgische speciaalbierbrouwerijen hebben het moeilijk omdat ze jarenlang dezelfde soorten bleven brouwen: een witbier, een blond bier, een dubbel, en een tripel."
Nederlandse brouwerijen moeten volgens Ordeman vermijden dat ze in die valkuil stappen. Hij waakt voor een eenzijdige focus op de populaire IPA: een op Amerikaanse leest geschoeide bittere biervariant (www.nu.nl/eten-en-drinken/4268727/ambachtelijk-bier-nederland-gewild-grens.html).

Bierglazen passend bij speciaalbiertrend
Nederlands bekendste biersommelier, Fiona de Lange, heeft in samenwerking met glazenproducent Ritzenhoff een serie van drie bierglazen ontwikkeld. De basis voor alle bierglazen is een tulpvorm voor schuim- en aroma behoud.
“Als biersommelier puilen mijn kasten natuurlijk uit met glazen en dan heb ik overal slechts één of twee glazen van. Op tafel ziet dat er natuurlijk niet uit. En ook bij vrienden en familie ging keer op keer de kast open met een rood hoofd en een vraagteken en moest een bier toch maar uit een ander biermerkglas gedronken worden. Mijn conclusie was dat er echt iets ontbrak, een bierglazenfamilie zoals deze bij wijn ook al decennialang bestaat.” (www.biernet.nl/nieuws/bierglazen-passend-bij-speciaalbiertrend). ook brouwerij Van Steenberge lanceert uniek proefglas (https://bierflash.wordpress.com/2016/05/24/brouwerij-van-steenberge-lanceert-uniek-proefglas/).

Brand Porter brouwwedstrijd
Dennis Pancras en Niels Bosman uit Enschede hebben de Brand Bierbrouwwedstrijd 2016 gewonnen.
Ze brouwden de beste Porter uit 194 inzendingen.
Voorgaande jaren wonnen Marc Vriens met Pilsener (2012), Jacques Bertens met Zwaar Blond (2013), Jeroen Free met IPA (2014) en Bart Engel met Saison (2015). Brand Zwaar Blond, IPA en Saison behoren inmiddels tot het vaste assortiment van Brand (www.biernet.nl/nieuws/tukkers-winnen-brand-bierbrouwwedstrijd).

Alfa krijgt biertuin
Na de aankondiging van een belevingscentrum met biertuin bij Gulpener lijkt het opnieuw raak in Limburg. Bij Alfa wil men een biertuin realiseren voor de bezoekers van de brouwerij (www.biernet.nl/nieuws/alfa-krijgt-biertuin).

Windmolens voor Heineken
Heineken neemt officieel de vier windmolens bij de brouwerij in Zoeterwoude in gebruik. De windturbines hebben een gezamenlijke capaciteit van 12 megawatt. De bouw werd al eind 2014 gestart. De windmolens gaan 40% van de stroom voor de brouwerij leveren (www.biernet.nl/nieuws/windmolens-voor-heineken).

Biogasmotor bij waterzuivering levert elektriciteit voor brouwerij Hoegaarden
De brouwer in Hoegaarden kan met een nieuwe biogasmotor 59 procent meer groene energie produceren. De biogasmotor werd in samenwerking met partner Van Parijs Maes Engineering (Bleyveld) geïnstalleerd.... Biogas is een nevenproduct van het waterzuiveringsproces in Altenaken. In plaats van dit zoals gewoonlijk op te branden in een fakkel, zonder verder nut, kan AB InBev dit, dankzij de biogasmotor, nu inzetten om duurzaam energie op te wekken.
In de biologische waterzuiveringsinstallatie van een anaerobe reactor wordt afval omgezet naar biogas door gebruik te maken van een natuurlijk gistingsproces. Dit gas wordt vervolgens opgevangen en naar de biogasmotor gestuurd. De verbrandingsoven binnenin de motor zal daar het biogas omzetten in elektriciteit en warmte. Deze elektriciteit zal rechtstreeks op de waterzuivering zelf worden verbruikt (pompen, motoren, beluchters,…). De restwarmte zal opnieuw terugvloeien naar de anaerobe reactor, waardoor deze beter gaat werken.
Voor het ontwikkelen van deze nieuwe motor deed de brouwerij een beroep op de expertise van een externe engineering bedrijf. De biogasmotor heeft een totale productiecapaciteit van 195kW, wat maar liefst 20procent meer is in vergelijking met de vorige biogasmotor (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02327579).

Bier en chocolade
Bierliefhebber Geroen Vansteenbrugge en chocoladekenner Claudia Delbaere hebben samen een boek over bier & chocolade geschreven...  Bier en Chocolade - 40 tongstrelende combinaties ... “Een gewaagde combinatie, maar dit wordt dé dessert­hype van 2016.” (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160607_02327894)

Bieren komen en bieren gaan
Elke week komen er wel nieuwe bieren op de markt, zoals Tazettein, PittemKlerkenbier, Gouwe Veenbonk en Tongsneyder  (mede door de vele hobbybrouwers, zie ook https://bierflash.wordpress.com/2016/06/05/hobbybrouwers-willen-hun-eigen-bier-vermarkten/). Het nieuws over Brouwers Pilsener verbaasde me dan ook niet in de trant van nieuwe bieren zijn niets nieuws. Het viel me echter wel op dat het nieuws via zo veel verschillende kanalen kwam (PR van AH?). Dus daarom ook maar hier;
Albert Heijn introduceert binnenkort een nieuw eigen bier. Het gaat om Brouwers pilsener dat AH Pils gaat vervangen.
Brouwers pilsener vervangt het AH pils. De naam refereert aan Brouwers bier. Dit bier werd in 1978 geïntroduceerd door AH en in 1999 weer van de markt gehaald. Het nieuwe pilsener is niet te vergelijken met Brouwers Bier. Bij het brouwen van Brouwers Pilsener wordt dry hopping toegepast, waardoor het bier een bijzondere, hoppige smaak heeft (www.biernet.nl/nieuws/brouwers-pilsener-vervangt-ah-pils). Albert Heijn Pilsener was de nieuwe naam voor Brouwers Bier, dat in 1998 van de markt verdween (www.biernet.nl/bier/merken/ah-pilsener).  Helaas geldt voor Amstel 1870 hetzelfde als voor Amstel Gold. De vraag naar dit bier was helaas niet meer voldoende om het in het assortiment te houden (www.biernet.nl/bier/merken/amstel-1870).
Duvel Tripel Hop komt permanent op de markt (http://weekend.knack.be/lifestyle/culinair/duvel-tripel-hop-komt-permanent-op-de-markt/article-normal-713061.html).
Warsteiner heeft een nieuw speciaalbier geïntroduceerd: Warsteiner Braumeister. Dit Lager bier is gebrouwen tere ere van het 500 jarig bestaan van het Reinheitsgebot... Het amberkleurige bier wordt gemaakt via het zogenoemde dry-hopping: een speciale techniek waarbij de hop niet wordt meegekookt maar pas later wordt toegevoegd. Dat zorgt voor een fruitige hopsmaak met een bloemige, fris-bittere afdronk.
Warsteiner Braumeister wordt gebrouwen van cara-mout, cascade hop en water, en heeft een lichte citrusgeur.  “Warsteiner Braumeister is een traditioneel recept, geheel volgens het Reinheitsgebot gebrouwen, maar dan in een moderne uitvoering”, vertelt Thomas Wijns, een met Warsteiner verbonden bieroloog. (www.biernet.nl/nieuws/warsteiner-bier-ter-ere-van-reinheitsgebot).


Bierverzameling
Remi Dhaene (74) van het Biermuseum in Ertvelde reageert voor het eerst op de overname van zijn indrukwekkende biercollectie door het Bruges Beer Museum. “Ik kan mij geen mooiere plek voorstellen voor de collectie dan de Grote Markt in Brugge.” (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160602_02320544)

Opening Brouwerij St. Joris
Elke week, zo lijkt  het, opent er wel ergens een brouwerij. Deze maand was dat in Breda: De brouwerij en het bijbehorende proeflokaal zitten in de kelder van de Boterhal op de Grote Markt in Breda. De middeleeuwse kelder stamt uit 1483 en is in oude glorie hersteld.
In brouwerij Sint Joris worden de huisbieren van de Boterhal gebrouwen en gelagerd. De totale capaciteit van de brouwinstallatie is 500 hectoliter per jaar (www.biernet.nl/nieuws/opening-brouwerij-st-joris).


Bieremoji's
De federatie van Belgische brouwers komt met meer dan zestig emoji’s van verschillende glazen Belgisch speciaalbier.
De recensies zijn vooralsnog vernietigend over deze app. De bierglazen worden niet als emoji verstuurd maar als plaatje in Whatsapp en FB messenger en je kan ze dus niet in een tekstregel invoegen. Wellicht komt er binnenkort een update, waardoor je ze wel als Emoji kunt versturen (www.biernet.nl/nieuws/belgisch-bier-emojis) Het is onwaarschijnlijk dat een Belgisch bier ooit echt zal dienst zal doen als een officiële emoji, die standaard te vinden zijn in het virtuele keyboard van iOS en Android.
Officiële emoji's moeten eerst worden goedgekeurd door Unicode. Die gaat over de internationale standaard voor de codering van letters, leestekens en andere grafische tekens. Een comité zit regelmatig samen om over nieuwe emoji's te vergaderen. En emoji's die verwijzen naar merken zijn bij voorbaat uitgesloten (www.demorgen.be/technologie/zeg-het-eens-met-een-belgische-bieremoji-b50eee79/).


De eerste Great Breweries Marathon 
5.500 deelnemers lieten zich van hun sportiefste kant zien tijdens de Great Breweries Marathon, een loop- en wandelevenement in het teken van de Belgische biercultuur, langsheen de brouwerijen Duvel, Palm en Bosteels (www.nieuwsblad.be/cnt/blgra_02330911,
www.standaard.be/cnt/dmf20160605_02324243?pid=5605002).  De marathon is een sportieve en gastronomische ontdekkingstocht -hoe kan je beide koppelen?- langs brouwerijen. "Golazon, Brouwerij Bosteels, Duvel Moortgat en Palm, willen met dit evenement het rijke Belgische bierlandschap beklemtonen (www.nieuwsblad.be/cnt/blpva_02323553).

Stavaza CoBraHa
Tijdens de algemene vergadering van Co.Br.Ha., het vennootschap boven brouwerij Haacht, heeft het bestuur toegelicht hoe het bedrijf probeert te overleven in een moeilijke biermarkt en waarom het momenteel geen overnames doet.
“Het is onvoorstelbaar hoe moeilijk de Belgische biermarkt de voorbije vijf jaar is geworden. AB InBev en Alken-Maes hebben samen een marktaandeel van ongeveer 70 procent. De rest moet onder alle andere brouwers verdeeld worden”, zei gedelegeerd bestuurder Frédéric van der Kelen volgens De Tijd aan de 47 aanwezige aandeelhouders.
Nochtans weet Co.Br.Ha. goed stand te houden in die moeilijke markt. ...
Co.Br.Ha blijft ook op zoek naar potentiële brouwerijen om over te nemen, maar het wil daarbij niet overhaast te werk gaan. “Wat te koop staat, is niet interessant. En de brouwers die ik wil kopen, zijn niet te koop”, aldus Van der Kelen (www.retaildetail.be/nl/news/brouwerij-haacht-overleeft-moeilijke-markt).



Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692