Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

Kristoffelbier of Christoffelbier?

$
0
0

´Kristoffelbier of Christoffelbier?´ dacht Fiona de Lange al in 2011:
Het Nederlandse Sint Christoffel Bier is vernoemd naar de patroonheilige van de stad, Sint Christoffel dat ook de beschermheilige is van de reiziger. 
Het Belgische Sint Kristoffel bier is vernoemd naar het Broederschap Sint Kristoffel dat werd opgericht op 15 juli 1931. Ter gelegenheid van het 80 jarig bestaan vindt een tentoonstelling plaats in Bocholt, België over de geschiedenis van de Sint Kristoffelbedevaart. Het bier dat speciaal ter gelegenheid hiervan is gemaakt heet een Bocholter (naar de plaats) Kristoffel, gebrouwen door Brouwerij Martens dat zal worden geschonken in de lokale cafés. Het is uiteraard een Belgische, lokale activiteit echter mocht dit Kristoffelbier ‘langdurig’ op de markt verschijnen is het natuurlijk wel verwarrend met ons Nederlandse Christoffelbier. (http://bier.blog.nl/biernieuws/2011/07/19/
kristoffelbier-of-christoffelbier).


Afgelopen jaar was ik in de Aldi en zag ze daar staan:
Kristoffel bruin -traditioneel- adbijbier en Kristoffel -traditioneel- Belgisch wit bier.


Tja de term kloosterbier is niet beschermd, zoals abdijbier en trappistenbier...



Kristoffel Kloosterbier
Dit Belgische donkere bier komt van de brouwerij Martens te Bocholt, Belgisch Limburg. Die brouwerij is al aardig op weg naar z’n derde eeuw in het bestaan en hoort bij de top op productiegebied. Men zit zelfs al in China om ook die markt proberen te veroveren.
Het is een bovengistend bier met in de grondstoffen gerstemout en maisgries. Het resultaat vind ik zeer geslaagd: een fraaie doorzichtige gloedvolle bruine kleur, een goede schuimkraag die ook redelijk lang blijft staan in je glas, als je dat tenminste degelijk omspoelt en vetvrij houdt.
Een fijne moutige en karamelachtige smaak (maar niet te zoet) kenmerkt dit bier, met een tikje koffiesmaak erin. Een lekker aroma hangt mooi in je neus. Ook een zekere frisheid valt te bewonderen in dit kloosterbier. Typisch een degelijk bier voor de koudere winterdagen, en met z’n 6% alcoholgehalte is-ie voor iedereen prima geschikt. €2,50 (3 flesjes) bij Aldi
(http://wijnblog.culinette.nl/kristoffel-kloosterbier/).

Etiket tekst: Kristoffel Kloosterbier is een Belgisch donker bier, traditioneel bovengistend gebrouwen uit speciaal geselecteerde zuivere grondstoffen en smaakt het best als het gedronken wordt op een temperatuur van 6 tot 8 graden Celsius (www.nachtmutsje.nl/kristoffel-kloosterbier-bruin/).

Wat zegt de brouwer: De donkere Kristoffel is gebrouwen met een unieke selectie van speciale mouten en aromatische hopsoorten.
Biertype: speciaal bovengistingsbier
Uitzicht: donker bier.
Aroma: licht gekarameliseerd, moutig, koffie-achtig, aangenaam en rijk aroma.
Smaak: het bier heeft een moutig-milde, gecarameliseerde smaak met een koffie-achtige nasmaak (www.nachtmutsje.nl/kristoffel-kloosterbier-bruin/www.biernet.nl/bier/merken/kristoffel-kloosterbierwww.martens.be/nl/eigen-merken).

before: 7%. Since 2015 or possibly earlier: 6% (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-bruin-brune-dark/184792/).

Kristoffel Bruin

Пиво рубиново-коричневого цвета, фильтрованное, со среднезернистой и несколько мыльной шапкой пены. Аромат очень похож на их же блонд, разве что тут еще проявляется немного ирисок и карамели (www.beerlog.ru/2015/06/04/kristoffel/).

Batavi (107) - Waalwijk, NETHERLANDS - FEB 11, 2015:
Helder roodbruin mahonie kleurig, met beige wat dunne schuimkraag, die ook snel weer inzakt. De geur is niet verkeerd, gebrande mout, karamel. De smaak is zacht zoet, met tonen van mout, karamel en rozijnen, lichte hopsmaak, wel een beetje waterig, maar desondanks is de alcohol van 6% wel aanwezig. De afdronk is karamel, koffie, en ook een wat metalige nasmaak. Geen verkeerde dubbel, deze Kristoffel Brune, een tikje saai van smaak, haalt niet het niveau van de Leffe Brune, en zeker niet de diepgang van Westmalle Dubbel (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-bruin-brune-dark/184792/).

Douberd (3104) - Arnhem, NETHERLANDS - JAN 17, 2015:
ABV 6% Brown colour on the body, small and frothy tan head, with low retention, leaving light lacing behind. Aroma of caramel, red fruits, marmalade, sugar. Taste of caramel, red fruits, forest fruit bubblegum, sugars, metallic notes on the finish. Medium thin body, highly carbonated. Okay beer, I expected much worse (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-bruin-brune-dark/184792/).

Kristoffel kloosterbier bruin is in ieder geval niet een erg zoet biertje, wat bij andere bruine bieren soms wel het geval is. Het heeft ook niet een erg romige, maar wel een volle smaak. De ingrediënten zijn: water ,gerstemout, maisgries (grof gemalen mais), suiker, hop en antioxidant (lang verhaal, het is in ieder geval positief ;). Het biertje is verder een klein beetje transparant en het bevat 6% alcohol. De smaak is een beetje zoet aan het begin, met licht bitter aan het einde. Verder valt de milde en uitgebalanceerde smaak op. In dit biertje zit van alles wat, tot aan het koffie-achtige aroma en nasmaak aan toe. Kristoffel kloosterbier bruin is dus een zeer goed te drinken biertje, zeker als je in de stemming bent voor een mild maar smaakvol bruin biertje! Proost! (www.biertjeproeven.nl/2014/12/12/kristoffel-kloosterbier-bruin/)

Er is ook een blonde variant:

Kristoffel Blonde

Het bier heeft een opvallende geur en smaak. Wat fruitig? Doet me denken aan banaan/sinaasappel? Zou dat de vitamine C zijn die ik ruik? Het bier heeft een klein zuurtje (zoals ik ook op ratebeer al las) en een 'retronasale DMS' (ook dat las ik op ratebeer; het staat voor de smaak die je krijgt nadat jet het bier gedronken hebt en die via je keel/neusholte opkomt, in dit geval van gekookte groente). In het bier zit een lekker hopbittertje. Het bier drinkt prettig weg, maar doet mij niet echt denken aan een zwaar (of traditioneel) kloosterbier.

Wat vinden anderen?

Color 
Beer is characterized by a pale golden color with a firm white foam.
Taste
Taste of beer a rich and crunchy, slightly sweet, with perfectly balanced hop bitterness and creamy texture.
Aroma 
The aroma of beer and full volume, with attractive spicy notes, tones of corn, toffee and fruit (http://winestyleonline.com/products/Martens-Kristoffel-Blond.html).

mjik83 (901) - Maastricht, NETHERLANDS - MAY 14, 2015
33cl flesje via Aldi, Maastricht Alcoholpercentage van 6% Uitgeschonken in Leffe glas Uiterlijk: goudoranjekleurig, weinig tot geen schuim Aroma en smaak: ijzertje, Belgisch gist, fruitig als abrikoos, citrus, zuurtje Conclusie: geen geweldig blond bier helaas (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-blonde/185289/).

slowrunner77 (6804) - Reno, Nevada, USA - SEP 29, 2014
darker than one is used to for the style, and fairly flavorful as well. better than average, but not wuite a standout, as it’s #2 rank implies. good dose of hopping and crisp malt sweetness make this a nice summer quencher." not as good on repeat visit (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-blonde/185289/).

Alengrin (3062) - BELGIUM - AUG 25, 2014
Abbey-style blond session beer since 2013, with snow white, sticky head and colour of ’old gold’. Aroma of green apple, iron, grains, banana, honey, grapefruit, cauliflower. Dry fruitiness, grainy, bit metallic, retronasal hint of DMS and low hop bitterness in the finish - need I say more?

Ragnampiza (699) - Rome / Lecce, ITALY - MAY 28, 2014
Pale gold, perfectly clear, with an average, creamy, moderately persistent bright white head. On the nose grain and corn mainly, some light fruit esters, light toffee, cardboard and booze. Fizzy, cloyingly sweet, massive wet cardboard taste upfront. Malty, a bit astringent, no fruitiness and hoppiness whatsoever. The alchool is well hidden, but it’s not easy to drink at all. Average to lively carbonation, light to medium body, slightly creamy texture. Tastes like a cheap macro lager with lots of brown/dark sugar added and a slightly bigger body. Almost drain pour (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-blonde/185289/).

jaghana (4525) - Strasbourg (Alsace), FRANCE - APR 10, 2014
Can 50cl, a typical poor belgian beer, lot of yeast notes on apple and currant, over carbonated, sweet, industrial caramel, mono-dimensional (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-blonde/185289/).



Wiki wijsheid:
Brouwerij Martens is een bierbrouwerij in Bocholt in Belgisch Limburg, opgericht in 1758. Ze heeft in België op twee na de hoogste productiecapaciteit (3,6 miljoen hl per jaar), daarvoor werd 2007 in de deelgemeente Kaulille een vernieuwde brouwerij ingericht.
De brouwerij werd in 1758 opgericht door Adriaan Geerkens als annex van een dorpsherberg.
Theodorus Martens, een brouwerszoon uit Reppel, doet in 1823 zijn intrede in dit bedrijf door te huwen binnen de familie Geerkens.
Vanaf 1923 ging men over tot het brouwen van het lage gistingsbier en sinds 1962 wordt de helft van de pils conform het Reinheitsgebot gebrouwen, omwille van de uitvoer naar Duitsland.
80 percent van de productie is trouwens bestemd voor de export, zoals voor Zuid-Europa een pils met de naam Wildbräu dat in 66cl petflessen in de schappen staat.
In 1988 koopt Brouwerij Martens de Hengelose Bierbrouwerij in Nederland op van het toenmalige Interbrew.
In België is de Limburgse brouwer vooral bekend als leverancier van de huismerken voor Aldi (Karlsquell), Makro, Carrefour en Cora. Verder wordt het “Martens Pils”, Sezoens, de Sezoens Quattro, Holger en Damburger gebrouwen.
Brouwerij Martens is in 2008 in China begonnen met de productie van bier voor de Chinese markt.
Met de Far Eastern Group – een producent van petflessen – uit Taiwan werd een samenwerking opgezet om dit in de omgeving van de stad Shanghai te realiseren. Dit gebeurt onder leiding van Patrice Thys een voormalige topman van InBev. (www.nachtmutsje.nl/kristoffel-kloosterbier-bruin/).

Brouwerij Martens - Reppelerweg 1, 3950 Bocholt - België

Brouwerij Martens bestaat ruim 250 jaar en is al die tijd een familiale onderneming gebleven. Acht generaties in rechtstreekse lijn hebben het bedrijf uitgebouwd tot een unieke brouwerij met respect voor de familiale waarden en tradities. Inmiddels staat met Fons en Jan Martens de achtste generatie aan het roer van dit Belgische familiebedrijf. Jaarlijks wordt meer dan 3 miljoen hectoliter gecommercialiseerd. De brouwerij is uitgegroeid tot een prominente speler op de Belgische en internationale biermarkt. Het grootste gedeelte van de productie is bestemd voor export en vindt zijn weg naar de markt in de vorm van onze eigen merken, de A-merken van onze vele business partners en de private brands voor de retail, cash & carry en groothandel. De rijke geschiedenis van Brouwerij Martens kan vandaag nog bezichtigd worden in het het Bocholter Brouwerijmuseum. Dit museum is het grootste brouwerijmuseum van Europa. Het werd gesticht door Jean Martens (°1919). De verbazingwekkende collectie van het museum vertelt het verhaal van de ware bierkunst doorheen de industriële geschiedenis vanaf 1758 tot nu. (www.martens.be/nl/brouwerij-martens). In het centrum van Bocholt, recht tegenover de glimmende gistingstanks van de Brouwerij Martens, is het Bocholter Brouwerij Museum gehuisvest in het historische Brouwershuis, waar sinds 1758 tot midden 19de eeuw de Martens-brouwers van vader op zoon het edele gerstenat brouwden.
Dit brouwershuis, oorspronkelijk een museum met een unieke collectie, dat het merkwaardig en nostalgisch verhaal vertelt van de ambachtelijke brouwkunsten anno 1900, werd recent uitgebreid, tot een multifunctioneel museum van 4.000 m² (www.bocholt.be/Brouwerijmuseum.html).

Brouwerij Martens bestaat al sinds 1758, ruim 250 jaar! Dit familiebedrijf is inmiddels één van de grootste brouwers van België en heeft een uitgebreid assortiment [zie hier]. Inmiddels staat alweer de achtste (!) generatie aan het roer. ...Verder timmeren ze bij brouwerij Martens flink aan de weg, je komt hun bieren over de hele wereld tegen! (www.biertjeproeven.nl/2014/12/12/kristoffel-kloosterbier-bruin/):

Napels wint de Italiaanse bekerfinale op Fiorentina: 
de spelers klinken er alvast een Martens op! 

Brouwerij Martens biedt een breed brouwportfolio:
VAN RECEPTUREN NAAR EEN COMPLETE PORTFOLIO!
Bierkarakteristieken en ranges
Alcohol: van alc. 0% vol. tot alc. 15% vol.
° Plato: densiteit van 0,5°P tot 27°P
Bitterheid: van 0 EBU tot 35 EBU
Biertypes:
Bieren van hoge en lage gisting (van neutraal tot complex smaakprofiel)
Dry-hopping met toevoeging van verse hopbellen na de rijping
Low calorie beers
High energy beers
Flavoured beers (diverse fruitsmaken, tequila, mojito, …)
Alcoholvrije of alcoholarme bieren
(www.martens.be/nl/private-brand-partnerships#dranken)



Kristoffel Witbier is gebrouwen met gerstemout, tarwe, haver, edele hopsoorten en kruiden.
Biertype: speciaal bovengistingsbier
Uitzicht: licht, wit-gele kleur, ongefilterd, met een permanente troebelheid
Aroma: typisch citrusaroma
Smaak: milde zoet-zure smaak met een rijk aroma en een evenwichtige, zachte bitterheid
Alc. 5,0% vol. (http://www.martens.be/nl/eigen-merken)

Kristoffel Belgian White Beer
Brewed by Martens
Style: Witbier
Bocholt, Belgium



Я тут недавно наткнулся в одном магазине на ранее не опробованное бельгийское пиво, которое по акции предлагали за 100-110 рублей за бутылочку 0.33, что, согласитесь, большая редкость в наше время, когда Бельгия стартует рублей от двухсот. Разумеется, взял все три предлагаемых вида — витбир, блонд и брюн. Уже после покупки заметил, что сварено пиво не где-нибудь, а на пивоварне Мартенс, расположенной на востоке Фландрии, на самой границе с Голландией. Пивоварня эта славится выпуском массовых лагеров (если открыть рейтбир, то мы увидим просто россыпь сортов с названиями, содержащими слова lager или pils) и представляет собой довольно типичного пивгиганта, несмотря на всю свою независимость и семейность, которой они так хвалятся. Эли смотрятся белыми воронами среди кучи производимых этой пивоварней лагеров, да и оформление какое понтовое — явно отсылает нас к аббатским элям. Что ж, давайте посмотрим, что внутри (www.beerlog.ru/2015/06/04/kristoffel/).


Tasting Notes
Color Beer is characterized by a hazy straw color.
TasteThe taste of beer is very soft, with fruity and spicy notes, has an excellent balance between sweetness and slight acidity, which replaced the finale mild hop bitterness.
Aroma The aroma of beer there are characteristic citrus notes.
Gastronomy Experts recommend to use it as an independent beer drink, combined with appetizers, salads, cheeses, white meat and fish (http://eng.winestyle.ru/products/Martens-Kristoffel-White-set-of-3-bottles.html).

mjik83 (901) - Maastricht, NETHERLANDS - MAY 12, 2015:
Uitgeschonken in Hoegaarden glas Uiterlijk: goudgeelkleurig, troebel met redelijke kraag Aroma en smaak: fruitig als citrus, bijbehorend zuurtje, granig, licht kruidig als koriander Conclusie: 1e paar slokken smaakt het als een goed Belgisch witbier. Daarna begint het zure me tegen te staan. Gezien de prijs/kwaliteit is het wel oke (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-belgian-white-beer/298483/). 

txspartan (977) - Wilrijk, BELGIUM - DEC 7, 2014
Mouldy citrus aroma. Head lasts a while. Stale dishwater citrus flavour. Somewhat syruppy (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-belgian-white-beer/298483/).

markextrae (1933) - NETHERLANDS - NOV 20, 2014
bottle sample. poured a hazy blonde white colour with a white head. sweet malts, grains, orange, coriander, orange peel, citrus. not your best belgian white beer (www.ratebeer.com/beer/kristoffel-belgian-white-beer/298483/).

Ja, het smaakt heel erg duidelijk naar dat Belgische witbier. Het is een heel erg 'overdone' witbier. Niet waterig of genuanceerd, maar het geeft het idee alsof er zoiets als een Belgisch witbiersiroop bestaat.... Het lijkt mij een heel zacht, ingetogen, met duidelijke witbiersmaak, voorbeeld van de Belgische witbiersmaak.

Bierbrouwerij Sint Christoffel is een voormalig Roermondse bierbrouwerij die actief was tussen 1986 en 2013. De brouwerij werd gezien als de grootste onder de kleine brouwerijen in Nederland. De naam "St. Christoffel" komt van de patroonheilige van de stad Roermond: Sint Christoffel (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Sint_Christoffel).


Christoffel was een brouwerij met sociale inslag, maar deze is sinds enkele jaren een brouwerijhuurder. Ze hebben op het etiket wel aangegeven dat het tegenwoordig wordt gebrouwen bij de Proefbrouwerij Lochristi.

Tegenwoordig zijn de Christoffel bieren weer verkrijgbaar, gebrouwen in het Belgische Lochristi in opdracht van de brouwerijhuurder Sint Christoffel Speciaalbieren B.V. uit Breda (https://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Sint_Christoffel)..

Blijven we nog even bij die heilige zitten. Wie was Sint Kristoffel?

Christoffel of Christoforus (Latijn: Christophorus; Grieks: Χριστόφορος, "Christus-drager") is een heilige in de rooms-katholieke Kerk en de oosters-orthodoxe kerken. Christoffel geldt als een belangrijke heilige die in vele landen en perioden vereerd werd en wordt. Zijn naamdag is 24 juli (vóór het Tweede Vaticaans Concilie viel zijn naamdag op 25 juli, maar omdat dat ook de naamdag van de apostel Jacobus is, werd Sint-Christoffel een dag verplaatst). In de Orthodoxe Kerk valt zijn feestdag op 9 mei. In de oosters-orthodoxe traditie werd hij vaak afgebeeld als een reus met een hondenkop.
In de middeleeuwen gold Christophorus als een van de Veertien Noodhelpers of Heilige Helpers, die ook als groep aangeroepen konden worden in een noodsituatie. Hij zou beschermen tegen de pest en tegen een 'onvoorziene dood', dat wil zeggen overlijden zonder de laatste sacramenten te ontvangen. Vanwege de geringe levensverwachting van de middeleeuwer waren (volks)prenten en beelden van de drager van Christus in de late middeleeuwen overal te vinden, op marktpleinen, in huizen en in kerken. Eén van deze prenten (de zogenaamde Buxheimer Christophorus in Manchester) draagt dan ook het opschrift 'Christofori faciem die quacumque tueris Illa nempe die morte male non morieris' (= 'Op welke dag gij het gelaat van Christophorus zult aanschouwen, op die dag zult ge zeker geen kwade dood sterven').
Sint-Christoffel is de patroonheilige van de reizigers, alle verkeersdeelnemers, timmerlieden, schilders, pelgrims, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, hakebusschutters, hoedenmakers, tuinmannen en kinderen en patroon tegen besmettelijke ziekten, onverwachte dood, de pest, droogte, onweer, hagel, watersnood, vuurrampen, oogziekten, tandpijn en van de bewoners van de stad Roermond, waar een groot beeld van hem met Christus op zijn schouder de top van de kathedraal siert. In die stad staat de enige Sint-Christoffelkathedraal ter wereld  (https://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_(heilige)).




Kristoffel was een martelaar uit de vroege tijd, waarschijnlijk tijdens Decius in 250.  Zijn naam werd later verbonden aan de legende van het dragen van het Jezuskind.
Een kind vroeg eens aan Kristoffel, groot in gestalte en getooid met een prachtige tulband, over een kolkende stroom gedragen te worden.  Met een wijds gebaar en een krachtige gang voldeed Kristoffel aan deze kinderwens.  Toen hij aan de overkant zijn bevreemding uitsprak over de zwaarte van de last, antwoordde dat pluimpje op zijn brede schouders : "Verbaas je niet, want met mij heb jij al de zonden van de hele wereld gedragen".  Het kind was Jezus zelf, die de wereldbol in zijn handen meedroeg.
Kristoffel werd alzo één van de noodhelpers in de kerk.  Zo geloofde men in de middeleeuwen dat wie een beeld van St. Kristoffel met het blote oog kon zien, beslist die dag van een schielijke dood of van een ongeval gespaard zou blijven.  Het kwam er dus op aan het beeld zo groot mogelijk te maken en het op een goed zichtbare plaats aan te brengen (op de hoeken van de straat) opdat niemand er ongemerkt aan zou kunnen voorbijgaan.
St. Kristoffel wordt vereerd als schutsheilige van de automobilisten en als helper in nood (www.kerknet.be/parochie/3078/content.php?ID=14649).
Op 15 juni 1931 werd in Bocholt het 'Broederschap St. Kristoffel' opgericht. Sedertdien heeft jaarlijks op de laatste zondag van de maand juni de zegening van voertuigen plaats.
In de St. Laurentiuskerk van Bocholt staat een imponerend beeld van de heilige Kristoffel.  Al vele jaren wordt deze heilige in Bocholt vereerd als 'Beschermer van reizigers', in het bijzonder van de autobestuurders.
Het parochieteam en de kerkraad van Bocholt, samen met het Sint-Kristoffelcomité, lieten een noveenkaars ontwerpen met het beeld van de heilige uit de kerk (www.kerknet.be/parochie/3078/content.php?ID=14649). Vandaag bestaat dit broederschap dus alweer 85 jaar,

Veranderingen in het leven doordat
je geestelijk groeit. Je gaat waarschijnlijk
reizen. Door gebrek aan discipline
ben je waarschijnlijk niet in staat om leiding te geven. Probeer de situaties in de hand te houden. Deze kaart belooft een goede afloop, wat er ook gaande is momenteel. Het geluk zal je toelachen (www.hetheiligenbeeldenmuseum.nl/7.html).

  St.-Kristoffel Londerzeel

Christoffel is een van de bekendste heiligen. Ook niet gelovigen hebben in in hun auto wel een afbeelding van deze bijzondere persoon.
Toch is er over Christoffel weinig authentiek materiaal. Alleen zijn bestaan en martelaarschap vallen terug op getuigenissen, het andere is meer als legende met een bezinnende inhoud.
Hij is waarschijnlijk aan het einde van de tweede eeuw in Kana of Lycie geboren en kreeg van zijn ouders, die geen geloof bezaten, de naam Reprobus. Als volwassene had hij het postuur van een reus. De volgende verhalen worden over hem verteld.
Tijdens een van zijn reizen zou Reprobus een kluizenaar ontmoet hebben die hem de opdracht gaf om mensen op zijn geweldig lichaam door de rivier naar de overkant te brengen. Tijdens een van deze overzettingen droeg hij een klein kind door het water naar de overkant. Halverwege de rivier werd het kind zwaarder en zwaarder en Reprobus dreigde te verdrinken. Toen hij uitgeput het droge bereikte zei het kind tot hem; "Jezus Christus was jouw last. Je hebt meer dan de wereld gedragen, want met mij heb jij al de zonden van de hele wereld gedragen.." Hij dompelde Reprobus in het water onder en doopte hem met de naam Christoffel (Christusdrager).
Tijdens de christenvervolging in zijn geboortestreek Lycie (zuidelijk Turkije), werd Christoffel door de koning gevangen genomen en in de kerker geworpen. Om deze reusachtige verschijning te kunnen folteren had de koning 400 soldaten nodig want de helft was niet in staat om hem te overmeesteren. Veel soldaten bekeerden zich door de moedige houding van Christoffel. Weer anderen waren onder de indruk van de folteringen en bekeerden zich tot het christendom toen ze zagen dat de pijlen die op hem afgeschoten werden op zijn lichaam afketsten of in de lucht bleven hangen. Een pijl, die afketste, raakte zelfs het oog van de koning. Na vele dagen van marteling raakte Christoffel uitgeput van de verwondingen. Dit was het ogenblik dat de ongeduldige en woedende koning Christoffel liet onthoofden.
Het stervensjaar van deze heilige zou in het jaar 250 zijn geweest (http://home.scarlet.be/spb8142/St.-Kristoffel_Londerzeel/documenten/kristoffel.htm).


Patroon van: reizigers, alle verkeersdeelnemers, timmerlieden, schilders, pelgrims, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, hoedenmakers, tuinmannen, onverwachte dood, kinderen. Patroon tegen: besmettelijke ziekten, de pest, droogte, onweer, hagel, watersnood, vuurrampen, oogziekten, tandpijn.
Zo geloofde men in de Middeleeuwen dat wie een beeld van St.-Christoffel met het blote oog kon zien, beslist voor een schielijke dood of ongeluk gespaard zou blijven. St -Christoffel wordt vereerd als de beschermheilige van de automobilisten en als helper in nood.
Zijn feestdag valt traditioneel op 25 juli. (Zijn naamdag is na het Tweede Vaticaans Concilie verplaatst naar 24 juli omdat 25 juli ook de gedachtenis van Jacobus is). In het aartsbisdom Mechelen-Brussel is Londerzeel de enige parochie die toegewijd werd aan Sint-Christoffel en het is dan ook niet te verwonderen dat men in Londerzeel jaarlijks uitpakt met de autowijding.
Elk eerste zondag van augustus wordt de vermaarde Sint-Christoffelbedevaart gehouden. De autowijding bestaat al sinds 1929 en wordt vandaag de dag georganiseerd door het Broederschap Sint-Christoffel. Van op de pui van het gemeentehuis zegent de pastoor alle voorbijrijdende voertuigen, fietsers en wandelaars. Het gemeentehuis bevindt zich recht tegenover de Sint-Christoffelkerk  (http://home.scarlet.be/spb8142/St.-Kristoffel_Londerzeel/documenten/kristoffel.htm).

Diverse schilders hebben Sint Christoffel afgebeeld met het Christuskind op zijn schouder. Hier zie je een werk van  Jheronimus Bosch. (Foto: Wikimedia)

Christoffel
in de Sint Christoforuskerk in Schagen
De 'Icoon' van Sint Christoffel
en het beeld van de Goede Herder
wordt veelvuldig zichtbaar


Tegenwoordig is reizen iets vanzelfsprekends, maar in de middeleeuwen was het een gevaarlijke onderneming. De middeleeuwse reiziger bad daarom voordat hij op reis ging tot de heilige Christoffel, de patroonheilige van de reizigers. Op 24 juli vieren we zijn naamdag.
....
Christoffel was in de middeleeuwen een van de populairste heiligen. Niet alleen werd hij door zijn heiligenleven gezien als patroonheilige van de reizigers, maar ook werd tot hem gebeden als iemand ernstig ziek was en dus ‘op weg’ was naar de dood. In deze functie nam zijn populariteit enorm toe tijdens de grote pestepidemieën. Hierdoor behoorde hij tot de zogenaamde pestheiligen.
Christoffel werd zó bewonderd, dat de mensen geloofden dat zij, door een afbeelding van Christoffel te zien, die dag niet een onverwachte dood zouden sterven. Dit is gebaseerd op een passage uit het heiligenleven in de Legenda Aurea. De kluizenaar zou gezegd hebben dat iedereen die Christoffel ziet ‘op die dag door geen zwakheid zou worden overvallen’. Hierdoor werd Christoffel een zeer geliefde heilige om in allerlei kunstvormen af te beelden.
Vanwege de grote populariteit van de heilige onder de pelgrims bevonden zich meestal meerdere afbeeldingen van Christoffel in één kerk.Het komt zelfs regelmatig voor dat Christoffel op de buitenmuur van een kerk is afgebeeld.
In de kunst wordt Christoffel afgebeeld als grote vriendelijke reus met een wilde baard en een staf. In de meeste gevallen wordt de scène uit zijn heiligenverhaal afgebeeld, waarin hij het Christuskind op zijn schouders door de rivier draagt. Dit zie je in de schilderkunst bijvoorbeeld in het werk van Jheronimus Bosch (ca.1450-1516), Dieric Bouts (ca.1410-1475) en Giovanni Bellini (1430-1516). Jan van Eyck (ca.1390-1441) schilderde Christoffel op het Gentse altaarstuk Lam Gods en gaf hem weer als beschermer van de pelgrims.
Naast schilderijen zijn er ook veel Christoffelbeelden gemaakt. Deze beelden komen veel voor in Duitsland, maar ook in Nederland zijn er fraaie exemplaren te vinden. In het Catharijneconvent bevindt zich een beeld van Hendrick Douverman (ca.1490 – ca.1543).
Niet alleen werd Christoffel afgebeeld op altaarstukken, muurschilderingen en beelden, maar ook op penningen, medaillons, vaantjes en borduursels. Reizigers konden deze kleine objecten namelijk makkelijk meenemen op reis en dienden voor privédevotie.
(www.geschiedenisbeleven.nl/ik-ga-op-reis-en-neem-mee-de-heilige-christoffel/)

Er is weinig tot niets te zeggen over de historische Christoffel, maar er worden verschillende legenden over hem verteld.
Christoffel van Chalcedon
In de vijfde eeuw zou er volgens legenden een man genaamd Christoffel in Chalcedon hebben geleefd. Zeker is dat Sint-Christoffel in deze tijd met name langs pelgrimsroutes al werd vereerd, maar over deze vijfde-eeuwse persoon is niet veel opmerkelijks te vertellen.
Christoffel de Cynocefaal
Een oudere Christoffel, een martelaar, zou in de tijd van de Romeinse keizer Decius (249-251) de begeleider van de apostel Bartolomeüs zijn geweest. Hij was afkomstig uit het land der Cynocefalen (Hondkoppigen). Bartholomeus was uitgezonden naar dit land om het evangelie te verkondigen. Eén van de Cynocefalen liet zich dopen en kreeg de naam Christoffel.
Door zijn bekering tot het christendom kreeg hij een menselijke tong en kon hij spreken. Hij ging vervolgens het evangelie prediken in Lycië. Zijn stok droeg bladeren en vruchten als teken van de instemming van God. In het kader van de christenvervolgingen door de plaatselijke koning werd hij langdurig gemarteld en onthoofd. Voor deze martelingen waren 400 soldaten nodig, Christoffel was immers een reus. Zijn sterfjaar zou 250 zijn geweest. In latere legenden wordt Christoffel als soldaat voorgesteld die vele medesoldaten bekeerde. Ook deze had een hondenkop.
Christoffel de Christusdrager
Wéér een andere legende verhaalt van ene Reprobus die zo arrogant was dat hij zijn diensten alleen wilde aanbieden aan het allerhoogste gezag. Eerst trad hij in dienst bij de koning, die echter bang bleek te zijn voor de keizer. Hij trad in dienst bij de keizer, maar die was bang voor de duivel. Toen bood hij zijn diensten aan aan de duivel. De duivel was echter bang voor Christus en Reprobus besloot Christus te gaan dienen.
Dat deed hij, op advies van een kluizenaar, door mensen op zijn brede rug een rivier over te dragen. Op zekere dag moest hij een klein kind de rivier over tillen. Terwijl hij daarmee bezig was werd het kind echter zwaarder en zwaarder, totdat Reprobus bijna bezweek en tot zijn schouders in het water stond. Toen openbaarde het kind zich als Christus en doopte Reprobus in de rivier. Zijn doopnaam werd Christoffel, Christusdrager. Jezus liet Christoffels staf groen uitlopen en zond hem weg om het evangelie te prediken. Ook in deze legende wordt hij uiteindelijk gemarteld en onthoofd. Dit is in het Westen het meest bekende verhaal (https://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_(heilige)).

Kijken we nog even naar het etiket:



Kind op de schouders en een stik waar iets van blaadjes uitkomen... Moslims plegen al een aanslag vanwege cartoons met hun profeet, maar het Christelijke geloof levert naast tal van cartoons ook inspiratie voor bieretiketten...terwijl alcohol ook al verboden is door de Islam....

Christoffel als reus
Het verhaal dat Christoffel een reus was wordt als volgt verklaard: zijn bijnaam Canineus (de hondachtige) zou zijn verbasterd tot Cananeus (reus uit Kanaän). Andere verhalen draaien dit proces om. Christoffel zou uit Kanaän stammen en daarom Cananeus zijn genoemd. Dat zou zijn verbasterd tot canineus en daarom werd gedacht dat hij een hondenkop had. Sommige mensen leggen ook een verband met de Egyptische god Anubis. Deze Anubis wordt ook met een hondenkop afgebeeld en volgens de legende droeg hij de valkgod Horus, zoon van de zonnegod Aton, over de Nijl (https://nl.wikipedia.org/wiki/Christoffel_(heilige)).


De link tussen Christendom en Egyptische religie en natuurverering heb ik ook al eens gehoord bij Zeitgeist (zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Zeitgeist_(film) en voor de bewering ook hier en hier).

Geïnspireerd op de legende van Sint-Christoffel -van wie de afbeelding auto’s en fietsen siert- creëren Simon Allemeersch, Barbara Claes en Stefanie Claes een universum van theatrale tableaus en pseudo-documentaire cinema, aangestuwd door de muziek van drummer Giovanni Barcella en saxofonist Jeroen Van Herzeele.
Een klein zintuiglijk verhaal dat verwijst naar de grote angsten, de schrik voor het onverwachte, het monsterlijke. Over hoop op bescherming voor geliefden die op weg zijn, onzeker van een behouden thuiskomst.
De Heilige Christoffel waakt over iedereen in het verkeer, Amerika, alle immigranten, timmerlieden, schilders, fruithandelaren, boekbinders, schatgravers, hoedenmakers, tuinmannen en kinderen en hij zou bescherming verlenen tegen besmettelijke ziekten, onverwachte dood, de pest, droogte, onweer, hagel, watersnood, vuurrampen, oogziekten en tandpijn.
Eén keer voorbij de vreemdheid en de humor van een heilige die hoedenmakers met immigranten verbindt, beginnen de echte vragen: hoe gaan wij om met dreigende catastrofes en de brute onvoorspelbaarheid van de dood? De kernvraag is: hoe bezweren wij onze angst? (www.dewerf.be/dewerf.be/sintchristoffel.html)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692