Quantcast
Channel: Rollende Bierton
Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692

eind mei 2016 biernieuws

$
0
0



Ruim 150 activiteiten tijdens de Week van het Nederlands Bier
In de Grote Kerk in Den Haag is op 19 mei met het Nederlands Bierproeffestival de 5e editie van de Week van het Nederlandse Bier van start gegaan.
Burgemeester van Aartsen sloeg het eerste vat aan in het bijzijn van Henri Reuchlin, voorzitter van Stichting Week van het Nederlandse Bier (www.biernet.nl/nieuws/week-van-het-nederlandse-bier-2016-van-start).
In de Grote Kerk in Den Haag is op 19 mei met het Nederlands Bierproeffestival de 5e editie van de Week van het Nederlandse Bier van start gegaan. Burgemeester van Aartsen sloeg het eerste vat aan in het bijzijn van Henri Reuchlin, voorzitter van Stichting Week van het Nederlandse Bier. Tijdens de ‘Week’ staat bier uit eigen land centraal; een sector die de afgelopen jaren enorm groeide. Het aantal brouwerijen steeg van 120 in 2012 naar bijna 400 nu, en de jaarlijkse Week van het Nederlandse Bier groeit net zo hard mee (www.weekvanhetnederlandsebier.nl/63/40/week_van_het_nederlandse_bier__biersector_bloeit_als_nooit_te_voren.html).

Tijdens het vijfjarig jubileum van de Week van het Nederlands Bier organiseren ruim 150 bierbrouwers, bars en restaurants diverse biergerelateerde activiteiten. Van 19 tot en met 29 mei kon het publiek onder andere een kijkje nemen bij diverse brouwerijen, deelnemen aan bierwandeltochten en bierproeverijen of bijvoorbeeld op biervaart van Delft naar Rotterdam Delfshaven (www.biermagazine.nl/bier/22/693/ruim_150_activiteiten_tijdens_de_week_van_het_nederlands_bier.html). (www.bierblogger.nl/start-5e-editie-week-van-het-nederlandse-bier/)

Op zaterdag 28 en zondag 29 mei geeft een recordaantal van 109 brouwerijen een kijkje in de keuken tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen. Het publiek kan gedurende het hele weekend kennismaken met de grote diversiteit aan brouwerijen en het brouwproces van dichtbij meemaken (www.weekvanhetnederlandsebier.nl/63/41/28___29_mei__kijkje_in_de_keuken_bij_109_brouwerijen_tijdens_de_nederlandse_brouwerijdagen.html).

Michel Ordeman, voorzitter Klein Brouwerij Collectief (KBC): “Het brouwen van bier is een 100% natuurlijk proces, waarbij met een beperkt aantal ingrediënten de meest uiteenlopende biersoorten worden gemaakt. Hoe dit brouwproces in zijn werk gaat en wat hier allemaal bij komt kijken, laten de brouwers graag zien tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen aanstaand weekend. Bezoekers kunnen kennismaken met de enorme variëteit aan bieren en de brouwers ontmoeten die vol passie over hun vak kunnen vertellen (www.weekvanhetnederlandsebier.nl/63/41/28___29_mei
__kijkje_in_de_keuken_bij_109_brouwerijen_tijdens_de_nederlandse_brouwerijdagen.html) (www.nlbier.nl/nbd/).

In het laatste weekend van de Week van het Nederlandse Bier (op 28 en 29 mei) kun je kennis maken met de grote diversiteit aan brouwerijen (met en zonder eigen ketels) in Nederland. Je kunt genieten van honderden mooie Nederlandse (speciaal)bieren. En je ontmoet de brouwers en ontdekt hoe zij gloedvol praten over hun passie.
Nederland heeft bijna 400 bierbrouwerijen (met en zonder eigen ketels). Die brouwerijen brouwen heel veel verschillende bieren in alle uiteenlopende smaken en biertypes.
Veel mensen hebben bij een brouwerij het idee van een grote fabriek, maar het leuke van een brouwerij om de hoek is dat je van heel dichtbij het ambacht kan zien.
Je kunt met eigen ogen zien dat brouwers gepassioneerde mensen zijn die zelf aan de ketels staan, ingrediënten toepassen en een mooi en eerlijk product maken (www.biernet.nl/nieuws/week-van-het-nederlandse-bier-2016) (www.nlbier.nl/nbd/).

Henri Reuchlin, voorzitter Stichting Week van het Nederlandse Bier:  “De Week van het Nederlandse Bier wil iedereen kennis laten maken met het Nederlandse bier; de diversiteit aan bierstijlen en brouwerijen en de mooie combinatie van bier en spijs. Er zijn talloze activiteiten als proeverijen, masterclasses en bierwandelingen. Maar consumenten kunnen ook een kijkje achter de schermen nemen bij brouwerijen, waar brouwers laten zien hoe bier gebrouwen wordt en met welke ingrediënten. De Nederlandse biersector groeit als nooit tevoren en dat vieren we samen met de consument tijdens de Week!” (www.weekvanhetnederlandsebier.nl/63/40/week_van_het_nederlandse_bier__biersector_bloeit_als_nooit_te_voren.html)

Een van de aandachtsgebieden is bier & spijs, en koken met bier, zoals Bierpoffertjes met Karakter en Rabarbertaartjes met kriekstroop en honing.

Overigens kan ook met andere (niet Nederlandse) bieren worden gekookt:
There’s nothing unusual in enjoying a glass of beer alongside a meal, but have you tried cooking with your favourite brew? Try these ideas from the team at Pilsner Urquell
More than just a way of refreshing the palate, beer is a great ingredient in many hearty dishes.
Across the world, people have come up with innovative ways to blend the varied and often unique flavours of beer with other enticing ingredients to create something truly special.
Our Pilsner Urquell team, keen to share some favourite recipes that go well with their iconic Czech brew and other brands, have listed a few of the many ways you can experiment with beer in the kitchen:
‘Beer can chicken’ brings out the best in your bird, keeping the flesh nice and moist. You can cook this dish in the oven, or if the weather’s good, why not get out the grill?
Beer is fundamental to some dishes. Bohemian roast duck and svíčková just wouldn’t be the same without the addition of Pilsner Urquell.
Planning a night in with your favourite movie? Try preparing this quick Swedish recipe for beer popcorn.
Here’s a recipe for the perfect sausage made using Pilsner Urquell. Serve it with mustard and carrot and potato mash.
For an American classic that’s equally meaty, fry up a good burger, then garnish it to perfection with lager-infused ketchup and onions.
… and to finish, you can even use beer to enhance your dessert. Pilsner Urquell’s caramel sweetness makes it the key ingredient in this no-bake cheesecake (www.sabmiller.com/home/stories/pilsner-urquell-in-the-kitchen) (http://pilsnerurquell.com/uk/article/cooking-pilsner-urquell).

Digitaal erfgoed
De website bieretiketten.nl inmiddels erkend is als digitaal erfgoed van Nederland vanwege tienduizenden etiketten die hun kant van de geschiedenis van bier in Nederland vertellen (www.bierburo.nl/Bierburo/Bierlog_2016/Artikelen/2016/5/15_Empatisch_brouwer.html).

8.000 bierflesjes in eigen museum 
 Remi Dhaene (74) gaat er prat op dat hij in België de grootste verzameling heeft van biersoorten. Ruim een kwart eeuw had hij nodig om ze bijeen te krijgen. Om gezondheidsredenen wil hij zijn unieke collectie van de hand doen.... “Die bestaat nu uit achtduizend verschillende volle flesjes en blikjes bier uit 110 landen, zevenduizend soorten bierglazen, vierhonderd asbakken, tientallen dienbladen en nog veel meer attributen. In mijn museum staan ook boeken over bier, brouwerijen en huidige en verdwenen cafés”, somt Remi fier op (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160513_02288268).
Misschien dat Carlsberg interesse heeft. Die hebben de grootste bierflessenverzameling ter wereld (en een Guinnesbook of records vermelding).

8.000 liter bier vloeit per ongeluk in Demer
Tijdens het verlengde Hemelvaartweekend is brouwerij Jessenhofke uit Kuringen (Hasselt) maar liefst 8.000 liter bier kwijtgeraakt. De Jessenhofke Trippel vloeide weg bij Brouwerij Anders in Halen, waar het bier in vaten zat, en belandde in de Demer.
“We hadden 8.000 liter Jessenhofke Trippel in de vaten van onze brouwerij Anders in Halen zitten”, vertelt Gert Jordens van ’t Jessenhofke. “Normaal is dat 10 procent van onze jaarproductie. Het is eigenlijk onwaarschijnlijk dat dit kon gebeuren." (www.hbvl.be/cnt/dmf20160510_02283516/8-000-liter-bier-vloeit-per-ongeluk-in-demer)

Historisch: ondergrondse bierleiding in Brugge is een feit
Ongezien in de bierwereld: de ondergrondse bierleiding tussen brouwerij en bottelarij is een feit. Aan de installaties aan beide uiteinden wordt wel nog gewerkt. “Maar deze zomer stroomt er bier onder Brugge.”
De historische brouwerij De Halve Maan op het Walplein en de bottelarij op industriezone Waggelwater zijn voortaan fysiek met elkaar verbonden door een ondergrondse bierleiding. Sinds februari werden buizen fasegewijs ingegraven of de grond ingeboord, gisteren werd de laatste koppeling gemaakt. Dankzij een leiding van drie kilometer lang kunnen Brugse Zot en Straffe Hendrik weldra ondergronds van het brouwvat in het centrum naar flessen en vaten buiten de stad gepompt kan worden. “We zijn blij dat alles volgens plan is verlopen, want het was een huzarenstuk.”, zegt Xavier Vanneste, CEO van De Halve Maan (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160513_02288855).

AB/InBev + SABMiller
De Europese Commissie gaat akkoord met de overname van bierbrouwer SABMiller door zijn grote concurrent AB InBev. Door die fusie ontstaat het grootste bierbedrijf ter wereld.
De commissie vreesde eerder dat de twee grootmachten samen een te dominante positie op de wereldwijde biermarkt zouden krijgen, waardoor ze hun prijzen zouden kunnen verhogen.
De afgelopen tijd is bijna de hele Europese divisie van SABMiller verkocht, waardoor die vrees is weggenomen, concludeerde Brussel dinsdag. In het kader van de megabierfusie werden onder meer Grolsch en het Italiaanse Peroni verkocht aan het Japanse Asahi. ... De twee verkopen na de fusie samen volgens de Europese Commissie twee keer meer bier dan Heineken, momenteel de op twee na grootste brouwerij ter wereld, en vijf keer meer bier dan Carlsberg, momenteel de internationale nummer vier.
In Europa zijn Heineken en Carlsberg de marktleiders en worden door de fusie de nummers drie en vier samengebracht, gemeten naar de verkochte hoeveelheid bier (www.nu.nl/economie/4266961/ab-inbev-krijgt-toestemming-overname-sabmiller.html) (www.biernet.nl/nieuws/toestemming-fusie-ab-inbev-en-sab-miller) Zo zijn onder meer Grolsch, het Italiaanse Peroni en het Tsjechische Pilsner Urquell verkocht (www.nrc.nl/handelsblad/2016/05/25/biermarkt-brussel-akkoord-met-overname-sabmiller-1621078).


Een kort profiel van AB Inbev, het bedrijf waarvan de basis werd gelegd in 1366.
...
Hoofdkantoor: Leuven, België
Beursnoteringen: in Brussel en New York
Oprichting: in 2004 fuseerden het Belgische Interbrew en het Braziliaanse AmBev. De combinatie droeg de naam InBev tot 2008, het jaar dat het Amerikaanse Anheuser-Busch werd ingelijfd voor 52 miljard dollar. Vanaf dat moment staat de mondiale nummer 1 te boek als AB InBev.
Merken: AB InBev voert meer dan tweehonderd biermerken, waaronder Budweiser, Corona, Stella Artois, Beck's, Leffe en Hoegaarden. Naar eigen zeggen bezit het bedrijf zes van de tien meest waardevolle biermerken ter wereld.
Verkopen: in 2014 verkocht AB InBev 459 miljoen hectoliter bier, goed voor een omzet van ruim 47 miljard dollar en een nettowinst van meer dan 9,2 miljard dollar. Het jaar werd afgesloten met een nettoschuld van 42,1 miljard dollar.
Medewerkers: circa 155.000 verspreid over 25 landen (www.nu.nl/beurs/4144153/profiel-ab-inbev.html).

Een kort profiel van SABMiller, het Brits-Zuid-Afrikaanse moederbedrijf van onder meer Grolsch.
...
Hoofdkantoor: Londen
Beursnoteringen: in Londen en in Johannesburg
Opgericht: in 1895 in Johannesburg als South African Breweries (SAB). In de tweede helft van de vorige eeuw groeide het bedrijf flink in eigen land. Na het einde van de apartheid in Zuid-Afrika begon de brouwer in de jaren negentig ook sterk uit te breiden in de rest van de wereld. In 2002 kocht SAB de Amerikaanse Miller Brewing Company en in 2008 het Nederlandse Koninklijke Grolsch. Nu is het een van de grootste bierbrouwers ter wereld.
Merken: meer dan tweehonderd verschillende bieren. Naast Grolsch onder meer ook Pilsner Urquell, Peroni, Foster's en Dorada. Verder maakt SABMiller tegenwoordig ook frisdranken en is het bedrijf een van 's werelds grootste bottelaars van Coca-Cola.
Verkopen: in het afgelopen boekjaar dat liep tot eind maart verkocht SABMiller in totaal 324 miljoen hectoliter bier en andere dranken. Daarmee was het concern goed voor een omzet van 26,3 miljard dollar (23,4 miljard euro) en een bedrijfsresultaat (ebitda) van 6,4 miljard dollar. Naar eigen zeggen brengt SABMiller elke minuut wereldwijd meer dan 140.000 flesjes bier aan de man.
Medewerkers: 69.000 in meer dan 80 landen (www.nu.nl/beurs/4144152/profiel-sabmiller.html).

De verkoop van Peroni, Grolsch en Meantime aan het Japanse Asahi hebben geresulteerd in witte rook vanuit Brussel voor de overname van SABMiller door Anheuser-Busch InBev. Dit stelden analisten van S&P Global woensdag.
"We geloven dat het recente bod om delen van SAB Europese premium biermerken over te nemen de sleutel was tot goedkeuring door de Europese toezichthouder", aldus de analisten van S&P.
Het optimisme van AB InBev, gevoed door de goedkeuring door Brussel, om de overname van SABMiller in de tweede helft van 2016 af te ronden, is evenwel niet zonder risico volgens S&P. De analisten voorzien dat de Chinese toezichthouder nog roet in het eten kan gooien. SABMiller is samen met China Resources Enterprises eigenaar van de Chinese brouwer CR Snow, de grootste speler op de Chinese markt. De bedoeling is dat AB InBev het belang van SABMiller in CR van 49 procent verkoopt aan partner China Resources voor 1,6 miljard dollar.
S&P heeft een verkoopadvies op AB InBev met een koersdoel van 101,00 euro, terwijl het aandeel dinsdag op 111,65 euro sloot. De analisten menen echter dat deze korting gerechtvaardigd is, gezien de tragere winstgroei van 's werelds grootste brouwer.
Copyright ABM Financial News. All rights reserved (www.beurs.nl/nieuws/buitenland/4027003/beursblik-afronding-overname-sabmiller-steeds-dichterbij). 'AB InBev loopt financieel risico met overname SABMiller'
Anheuser-Busch InBev, 's werelds grootste bierbrouwer, loopt een "aanzienlijk" financieel risico met de overname van zijn grootste rivaal SABMiller.
Dat schrijft kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) in een vrijdag gepubliceerd rapport over de in België gevestigde multinational.
AB InBev bracht deze week een formeel bod van omgerekend 100 miljard euro uit op SABMiller, Het moederbedrijf van Grolsch. Bijna driekwart van dat bedrag moet met leningen bijeen worden gebracht. Daardoor neemt de schuld van de onderneming fors toe.
Om die reden beschouwt S&P langlopende leningen van AB InBev voorlopig als een iets riskantere investering. Met een rapportcijfer van A-, een stapje lager dan voorheen, acht de firma het risico dat investeerders lopen in schuldpapier van het bierconcern echter nog altijd zeer klein.
Bovendien voorziet S&P dat het fusiebedrijf genoeg gaat verdienen om de schuld redelijk snel af te bouwen. Daarbij wijst de kredietbeoordelaar er ook op dat de activiteiten van de twee brouwers goed op elkaar aansluiten en zorgen voor een sterke geografische spreiding. Daarnaast weet AB InBev doorgaans snel te profiteren van overnames. ... De deal moet overigens nog worden goedgekeurd door toezichthouders (www.nu.nl/economie/4164540/ab-inbev-loopt-financieel-risico-met-overname-sabmiller.html). Overigens heb ik nog geen geen overnamebevestiging kunnen vinden van de Oost-Europese bieren:

The businesses to be offered for sale are Dreher Breweries in Hungary; Kompania Piwowarska in Poland; Plzenský Prazdroj, the brewer of Pilsner Urquell, in the Czech Republic; Pivovary Topvar in Slovakia; and Ursus Breweries of Romania, SABMiller said in a separate statement.
“These assets include a number of top brands in their markets and are expected to attract considerable interest from potential buyers,” AB InBev said (www.bloomberg.com/news/articles/2016-04-29/anheuser-busch-to-sell-more-sabmiller-assets-to-win-eu-approval). Carlsberg A/S and Heineken NV, the Nos. 1 and 2 brewers in Eastern Europe by market share, are unlikely to buy many of the assets due to regulatory hurdles, said analysts. Molson Coors also is seen as unlikely to be a buyer. Analysts instead pointed to Asahi Group Holdings Ltd. and private-equity firms as likely buyers (www.wsj.com/articles/ab-inbev-offers-to-sell-sabmillers-central-eastern-europe-assets-1461913217).

Als ik zoek op Pilsner Urquell bought vind ik dit bericht uit 1999: South African Breweries PLC acquired two beer makers in the Czech Republic, Radegast a.s. and Plzensky Prazdroj a.s., from Nomura International PLC for 590 million euros ($630.6 million).
While pint-sized by some measures, the deal is most significant for giving SAB, the world's fifth-biggest brewer, control of Pilsner Urquell, the Czech Republic's most famous beer.
"Pilsner has potential in many major markets, and we want to leverage that potential," says Graham Mackay, SAB's chief executive.... It also gets Pilsner Urquell, one of Europe's most cherished beer brands. "In a world where authenticity is everything, it's the Holy Grail of beer," says Randall Dillard, Pilsner Urquell's chairman and managing director of Nomura's European principal finance group. SAB plans to market the beer as "the First Pilsner on Earth."
Called "pilsner" after its hometown's name in the Czech Republic, the beer is regarded as the original lager: the designation "pils'" is even carried by other brands, including Heineken and Miller. Once the world's largest brewery before World War I, Plzensky was also one of the first to export beer on a mass scale. Under communism, though, the brand languished.
Ownership of Plzensky has been tangled over the past decade. Nomura's involvement began in 1991, when it advised on a failed government effort to privatize Plzensky Prazdroj. Nomura then bought a majority stake in the brewery in 1998 from Investicni a Postovni Banka a.s., a then-struggling bank in which Nomura has since bought a controlling stake. Looking for a play in the fragmented Czech brewing sector, Nomura then began merging Plzensky with Radegast, which it had acquired in 1997. This was opposed by Britain's Bass PLC, which held a 33.4% stake in Radegast and was looking to consolidate its position.
Last week, however, Bass pulled out and sold its Radegast share to Nomura, opening the way for the Japanese bank to seek an industry partner. Huddled in the office of a London law firm this past weekend, Mr. Dillard and SAB's Mr. Mackay hammered out a deal.
Nomura, which owns thousands of pubs in the United Kingdom, will maintain a stake in the Czech breweries, for a while, anyway.  .. Following the acquisition of Radegast by Plzensky, the joint venture will own 96% of the combined business. SAB will have options to gain complete ownership of the joint venture by June 2001 ... SAB stepped up to the bar with Nomura just in time. Although Czechs drink voraciously, and beer is the national drink, it's literally cheaper than water and margins have been deteriorating for years. Exporting is regarded as key to a turnaround. "There's obviously a lot to be done on the international front to promote this [Pilsner] brand," says Martin Nejedly, an analyst at Wood & Co. in Prague. Still, Nomura's Mr. Dillard vowed to be "culturally sensitive" to Czech beer fans, and promised not to close down Pilsner's other Czech brands, including Gambrinus, the country's best-selling beer, and Primus, a lower-end product. (www.wsj.com/articles/SB939280790462289033). Als ik kijk in dat oude bericht valt ook op dat er toen ook overnames waren:

... Heineken NV of the Netherlands this year bought a controlling stake in Spain's largest brewer, Cruzcampo SA, and consolidated its stake in Poland's biggest brewers. In another development, Belgium's Interbrew SA teamed up with Indian-controlled Sun Brewing to establish a partnership in Russia, which had the world's highest growth rate in beer consumption in 1998, rising 21% to 31.3 million hectoliters. Overall, total beer shipments world-wide climbed by a scant 1.5% in 1998, to 1.27 billion hectoliters, according to Impact Databank, an M. Shanken trade publication (www.wsj.com/articles/SB939280790462289033). . 

Opnieuw boetes om Duits bierkartel
Op Biernet lees ik dat er wederom boetes zijn opgelegd. De Duitse kartelwaakhond Bundeskartellamt heeft boetes gegeven van in totaal 90,5 miljoen euro. Ditmaal aan Duitse supermarktketens omdat deze afspraken over prijzen met AB InBev had gemaakt. De ketens Edeka, Metro en Netto kregen een boete. De prijsafspraken gingen over de bieren Beck’s, Franziskaner en Hasseröder.
AB InBev zelf ontsnapte aan een boete, omdat het vanaf het begin goed heeft meegewerkt aan het onderzoek van het Bundeskartellamt. Ook supermarktketen REWE kreeg geen boete om dezelfde reden.
In 2014 werden in korte tijd tweemaal forse miljoenenboetes opgelegd aan Duitse brouwerijen door hetzelfde Bundeskartellamt. ... waaronder Warsteiner en Carlsberg. Ook Nederlandse brouwers Heineken, Grolsch en Bavaria hebben in 2007 een boete voor verboden prijsafspraken gekregen. (zie www.biernet.nl/nieuws/opnieuw-boetes-om-duits-bierkartel).


Bavaria Belgian Craft Brewer?
Ik kan het nog steeds niet helemaal geloven maar:
Bavaria N.V. en Palm Belgian Craft Brewers kondigendeze maand aan hun krachten te bundelen. Bavaria N.V. heeft met de overname van 60% van de aandelen een meerderheidsbelang genomen in Palm Belgian Craft Brewers. Palm Belgian Craft Brewers maakt daarmee vanaf heden deel uit van Bavaria N.V. ... Jan Toye, eigenaar Palm Belgian Craft Brewers: “Voor ons is deze stap een belangrijke mijlpaal. Belgisch speciaalbier brouwen is onze familietraditie sinds 1686. Na de sterke groei van Palm hebben we onze positie door een aantal overnames en innovaties versterkt. Om onze internationale distributiekracht te maximaliseren, zijn wij op zoek gegaan naar een strategische partner, waarbij Bavaria omwille van de vele synergiën direct aanvoelde als een ‘perfect fit’. Wij zijn uitgegaan van het centrale belang van de onderneming en onze werknemers en daarom is in volle overtuiging voor een verregaande samenwerking en nadien een volledig samengaan van Palm Belgian Craft Breweries met Bavaria gekozen. Ik heb er het volste vertrouwen in dat onze mooie brouwlocaties en bieren door de familie Swinkels en hun Brouwerij Bavaria verder zullen gekoesterd worden!”
...
Vanaf 2021 zal Palm Belgian Craft Brewers voor 100% deel uitmaken van Bavaria N.V. (www.biermagazine.nl/bier/22/692/bavaria_neemt_meerderheidsbelang_in_palm.html).

Bavaria neemt de Belgische speciaalbiermaker Palm over.
Door de deal krijgt Bavaria meerdere speciaalbiermerken in handen, waaronder Palm, Rodenbach, Brugge, Steenbrugge, Cornet, Arthur's Legacy en Estaminet.
,,Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei. Daarnaast krijgen we met deze samenwerking toegang tot Belgische retail en horeca'', zegt Bavaria-topman Jan-Renier Swinkels in een toelichting (www.ed.nl/algemeen/economie/bierbrouwer-bavaria-neemt-palm-over-1.6001189).

Palm is een stuk kleiner dan Bavaria. De omzet ligt op ongeveer 10 procent van die van de Nederlandse brouwer.
Het gaat al een flink aantal jaren moeizaam bij Palm. In 2014 boekte het concern nog een nettoverlies van 443.000 euro. Eind vorig jaar kondigde de ceo, Jan Vandewijngaerden, zijn vertrek aan. Hij stond tien jaar aan het roer van de brouwerij maar kon de neerwaartse spiraal niet keren. Zijn vertrek staat voor later deze maand gepland.
Palm is in gaan zetten op reeks nieuwe, zwaardere speciaalbieren. Er is in ieder geval weer een beetje winst: 475 duizend euro in 2015. De grootste groei kwam van Cornet, een bier dat Palm twee jaar geleden op kleine schaal introduceerde. Vorig jaar ging het iets beter met het bedrijf... Brouwerijgroep Palm heeft naast Palm ook nog brouwerijen Rodenbach, De Hoorn en de Gouden Boom onder zijn hoede. Samen maken ze jaarlijks meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier.
De Belgische traditionele speciaalbierbrouwer Boon, waar Palm een belang in heeft, valt niet onder de deal, zegt een woordvoerster van Bavaria.  (www.rtlz.nl/business/bedrijven/tijd-voor-meer-speciaalbier-bavaria-neemt-palm-over). Rick Kempen had er ook al op gewezen, dat Palm soms zelfs als pils werd neergezet in plaats van speciaal bier (het is nota bene een Spéciale Belge).

De overname maakt het feit dat er dit jaar retroflesjes van Palm op de markt komen extra bijzonder.

Op Omroep Brabant wordt getoond dat de humor in de reclame's van de beide brouwers vergelijkbaar is, de brouwerijen zullen dan wel bij elkaar passen zeker?
Bavaria en Palm zijn samen goed voor 600 jaar bierbrouwhistorie. De geschiedenis van Bavaria gaat terug tot 1719. De brouwerij van Palm werd opgericht in 1686 in het Belgische Steenhuffel. Anno 2016 produceren de brouwers gezamenlijk jaarlijks meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier (www.ed.nl/algemeen/economie/bierbrouwer-bavaria-neemt-palm-over-1.6001189).

Gisterochtend las ik in het ED dat Bavaria Palm overneemt. Dat doet mij als Palmdrinkende Lieshoutenaar deugd. De brouwerij stelt zich in het artikel echter te bescheiden op. De redacteur tekent op dat Bavaria stamt uit 1719 en Palm uit 1686. Maar Bavaria is echt ouder dan Palm.
Dat zit zo: ter gelegenheid van het vijftigjarig huwelijk van Jan Swinkels en Cornelia Verstappen verscheen in 1938 een boekje over Bavaria. Schrijver was Jac. Heeren, de gemeentearchivaris van Helmond. Heeren had in de archieven van Lieshout ontdekt dat Laurens Moorrees, een Swinkels-voorvader, vanaf 1719 vermeld stond op de collectelijst van accijns op alcoholische drank. Hij trok daaruit de conclusie dat Moorrees in dat jaar een brouwerij begonnen was.
In 2008 gaf Bavaria weer een boek uit over de brouwerij. Het werd geschreven door oud-directielid Antoon Swinkels en historicus Peter Zwaal. Zij schrijven daarin dat Heeren een voorbarige conclusie had getrokken. Morees moest in 1719 accijns gaan betalen omdat hij herberg de Zwaan in de Rijkstraat had overgenomen. Later, in 1730, kwam hij door zijn huwelijk met Helena van Moorsel in het bezit van de brouwerij aan de Kerkdijk, die echter in 1680 al bestond. Dus zes jaar voor het begin van de geschiedenis van Palm (www.ed.nl/mening/opinie-bavaria-is-echt-ouder-dan-palm-1.6008215).

Rodenbach kleurt beetje Oranje
 De Nederlandse brouwer Bavaria neemt Palm, waarvan brouwerij Rodenbach deel uitmaakt, over. Rudy Ghequire, sitemanager in de Spanjestraat, ziet de overname als een geweldige opportuniteit voor het Roeselaarse biertje.
Bij brouwerij Rodenbach reageren ze enthousiast op de overname. “Dit is voor ons een geweldige opportuniteit. De overname door Palm, in 1998, gaf ons een geweldige boost. Ik ben er zeker van dat dit nu ook het geval zal zijn. Bavaria is zo actief in export dat de Rodenbach straks wereldwijd aan naambekendheid zal winnen”, zegt Rudy Ghequire, die de afgelopen jaren al merkte dat in verschillende regio's in Nederland het Roeselaarse biertje enorm gesmaakt wordt (www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20160510_02282909).

Hertog Jan brouwt voor Kika
Hertog Jan brengt samen met de Stichting Geniet & Geef voor KiKa het roemruchte bier ‘Het Elfde Gebod’ tijdelijk terug op de markt. Hertog Jan In Arcen zal tweemaal 76 hectoliter brouwen, evenveel als het percentage kinderen dat op dit moment geneest van kanker.
Vanaf donderdag 1 september 18.00 uur is ‘Het Elfde Gebod’ verkrijgbaar op de tap van meer dan 160 Nederlandse cafés. Daarnaast brengt Hertog Jan het bier uit in kruikjes die verkrijgbaar zijn in geselecteerde slijterijen en supermarkten in heel Nederland. Hertog Jan vindt het een eer en mooie gelegenheid om de bierliefhebber opnieuw te laten genieten van een beroemde klassieker waarvan de opbrengsten ten goede komen aan KiKa, Stichting Kinderen Kankervrij. ‘Het Elfde Gebod’ is een goudblond bier van hoge gisting en bevat 7% alcohol.
Sinds 2012 presenteert de Stichting Geniet & Geef ieder jaar een bijzonder bier. Initiator Gaius Voûte, CEO Bier&cO en bestuurslid van de Stichting Geniet & Geef: “Momenten waarop je geniet, maken je er van bewust hoe goed je leven eigenlijk is (www.biernet.nl/nieuws/hertog-jan-het-elfde-gebod-terug-voor-kika).


Brouwerij De Hemel
Brouwerij de Hemel brouwt al sinds 1996 op ambachtelijke wijze bieren die afwijken van wat er zoal in de supermarkt verkocht wordt. De stadsbrouwerij in het centrum van Nijmegen is een laagdrempelig bedrijf waar mensen kunnen zien hoe het bier gemaakt wordt en kunnen genieten van een lekker biertje. In 20 jaar is er een hoop veranderd. De biermarkt is voortdurend in beweging, en voor Brouwerij de Hemel is het zaak om daarin mee te gaan. De afgelopen 20 jaar heeft Herm Hegger De Hemel met veel plezier opgebouwd en gerund, maar nu is het tijd voor de volgende generatie. Brouwerij de Hemel krijgt een nieuwe eigenaar. Thieu Hegger gaat de brouwerij van zijn vader over nemen. Voor de financiering van de overname is hij een crowdfunding-campagne gestart (www.biermagazine.nl/bier/22/695/nieuwe_eigenaar_voor_de_hemel_bij_20_jarig_bestaan.html).

Voor het runnen van een onderneming heb ik veel aan mijn opleiding Bedrijfseconomie die ik gevolgd heb aan de Universiteit van Amsterdam. Tijdens en na mijn studie heb ik ervaring opgedaan in een andere omgeving, Brouwerij ’t IJ in Amsterdam...Ik ben opgegroeid in de Brouwerij en neem nu het stokje over. Al ruim een jaar draai ik mee in de brouwerij om het vak te leren. Op 1 juli aanstaande zal ik mijn handtekening zetten en Brouwerij de Hemel officieel overnemen! Maar zo ver zijn we nog niet en om daar te komen heb ik jou hulp bij nodig (crowdfunding-campagne).

Crowdaboutnow
Als we het hebben over crowdfunding:
Verward, het café dat opvalt door persoonlijkheid, kennis en kwaliteit in Rotterdam.
Brouwerij Boegbeeld maakt speciaalbier voor Bosschenaren en is door Janneke en Mary-jane een jaar geleden opgericht.
Brouwerij den Drul te Groesbeek
Brouwerij Kwartje te Den Haag
LOC Brewery te Tilburg


De Bourgondische Bierkelder geeft iedereen de mogelijkheid te genieten van speciale bieren die onder de juiste condities een tijd zijn weggelegd om te rijpen. Om de kelders van een authentiek 18e-eeuws Brabants klooster te kunnen inrichten heb ik jullie hulp nodig.
Bas Schampers [is] succesvol aan de slag gegaan als zelfstandig horecatrainer. Na het cum laude afronden van de opleiding aan de Academy of Hotelmanagement in Breda ben ik succesvol aan de slag gegaan als zelfstandig horecatrainer. ...Elke keer als ik gerijpte bieren mocht proeven dacht ik, dit moeten meer mensen meemaken. Maar tegelijkertijd dacht ik ook, Hoe smaakt dit bier vers, een jaartje jonger of juist ouder? Deze beleving wil ik mogelijk maken voor iedere liefhebber van speciaalbier. Bij de Bourgondische Bierkelder koop je niet alleen een fles van jouw favoriete bier van jouw favoriete leeftijd. Bij de Bourgondische Bierkelder koop je heel een pakket van hetzelfde bier. Je krijgt meerdere jaargangen naast elkaar. Op die manier kun je de smaakevolutie van het bier letterlijk beleven (https://crowdaboutnow.nl/campagnes/BourgondischeBierkelder).

Hoegaarden witbier
Tijdens de World Beer Cup, een tweejaarlijkse wereldwijde biercompetitie in de VS, werd het witbier uit Hoegaarden bekroond met een gouden medaille. In de categorie Belgian-Style Witbier werd "Hoegaarden" onder 78 inzendingen verkozen als beste witbier (www.nieuwsblad.be/cnt/blrbi_02290682). Tja er is elke week wel ergens een wedstrijd met tig categorieën, waar allerlei bieren winnen. Het feit dat het iconische Hoegaarden, thans in handen van AB/InBev, toch weer wint is echter het opmerken waard...

Eerste Wit Kuytbier
Brouwerij VaNNeven is het gelukt om het eerste Wit Kuytbier van Nederland te brouwen. Kuyt of kuytbier is een bier dat wordt gebrouwen uit voornamelijk gemoute haver, een kleiner deel gerst en een nog kleiner deel tarwe.
Omdat er meerdere granen worden gebruikt, wijkt de smaak af van wat men gewend is.In tegenstelling tot gruitbier worden de kuitbieren niet op smaak gebracht met een kruidenmengsel .
Het Kuytbier stamt uit de 15e eeuw en heeft als basis haver, tarwe en gerstemout. Om de zomer in het bier te krijgen heeft het bier een fruitige geur met tonen van citrus en een vleugje koriander meegekregen (www.biernet.nl/nieuws/eerste-wit-kuytbier).

Delftse bierkaas
Bierhistorie Delft heeft in samenwerking met Westhoek Kaas uit Mijnsheerenland een bierkaas ontwikkeld. In deze kaas is het Delfts Luyks bier gebruikt (www.biernet.nl/nieuws/introductie-delftse-bierkaas).

Alcoholvrij of arm?
Er is met verontwaardiging gereageerd op het feit dat er toch wat alcohol in 'alcoholvrij bier' zit.
Voedselwaakhond Foodwatch heeft zich in Duitsland boos gemaakt over dit feit, maar dit is toch al lang bekend?
Dat de fabrikanten de aanwezigheid van een béétje alcohol in héle kleine letters vermelden, is onvoldoende rechtvaardiging, vindt de organisatie.
Als je er toch een beetje alcohol in stopt, dan moet je de aanduiding 'alcoholarm' gebruiken, zegt de consumentenorganisatie Foodwatch. Alcoholvrij suggereert nu eenmaal dat er niets in zit. Volgens de organisatie blijkt er in de meeste alcoholvrije biertjes toch wat alcohol te zitten (www.biernet.nl/nieuws/verontwaardiging-over-alcoholvrij-bier).

Eetbare sixpack
De Saltwater Brewery uit Florida (VS) heeft een plasticvrije sixpack verpakking ontwikkeld die zeedieren voedt, in plaats van ze in de problemen te brengen. De verpakkingen worden gemaakt van tarwe en gerst wat overblijft na het brouwen van bier. Mocht deze verpakking onverhoopt in het water belanden dan kan het opgegeten worden door dieren of vanzelf ontbinden (www.biernet.nl/nieuws/eetbare-sixpack-verpakkingen). Stay calm... and think biobased!

Boek over brouwerij Opitter 
(www.hbvl.be/cnt/dmf20160515_02290402/boek-over-brouwerij-opitter-voorgesteld)
Na het nieuws eerder deze maand, over het 200-jarige bestaan nu een boek.

Brouwerij Het Anker opent cultuurcafé aan Cultuurplein in Mechelen (www.gva.be/cnt/blmsi_02296729/het-anker-opent-cultuurcafe-aan-cultuurplein)


Dalend bierverbruik in België gecompenseerd door sterke exportstijging
Het bierverbruik in België is vorig jaar met 1,8 procent gedaald in vergelijking met 2014, naar 7,95 miljoen hectoliter. Gemiddeld dronk de Belg vorig jaar 71 liter bier, tegenover nog 72 liter in 2014, zo blijkt vandaag uit cijfers van de federatie van Belgische Brouwers (www.demorgen.be/economie/dalend-bierverbruik-in-belgie-gecompenseerd-door-sterke-exportstijging-b6b22bf3/).  Belg dronk nooit minder bier... Een slordige 3,2 miljard pintjes. Dat is ruw gerekend de hoeveelheid bier die de Belgen in 2015 soldaat maakte. Een stevig aantal, maar 10 jaar geleden waren er dat nog een miljard meer. Betrouwbare statistieken sinds het ontstaan van ons land zijn er niet, maar het lijdt geen twijfel dat de Belg nooit minder bier dronk. En het ziet er niet naar uit dat er in 2016 een trendbreuk zal komen. Meer nog: de terreurdreiging en uiteindelijk de aanslagen in ons land laten diepe wonden na. ‘Tijdens de eerste 4 maanden van het jaar daalde het bierverbruik in ons land met 6 procent’, zegt Jean-Louis Van de Perre, voorzitter van sectorfederatie Belgian Brewers. (zie hier een overzicht www.youtube.com/v/oj-E5BdGK_M?rel=0&color1=0x272727&color2=0x272727&border=0&fs=1&start=0).
(www.tijd.be/ondernemen/voeding_drank/Belg_dronk_nooit_minder_bier.9767779-3074.art?ckc=1&ts=1463865269).
"Het gaat om een eerder gebruikelijk jaar voor België en die dalende tendens wordt ook elders in Europa en Noord-Amerika waargenomen", concludeert voorzitter Jean-Louis Van de Perre van de Belgische Brouwers.
De pilsbieren "blijven onder druk staan", met een daling van 1,8 procent. De speciaalbieren kennen nog altijd een zeker succes, maar dat kan niet verhinderen dat ook trappistenbieren en de abdijbieren een daling optekenen van 1,3 procent. De degustatiebieren (streekbieren, sterke blonde bieren, pale ale, scotch en stout) gaan erop vooruit met 4,2 procent. "De Belg houdt niet minder van zijn biertje, maar hij drinkt het op een andere manier en op verantwoorde wijze, iets wat we alleen kunnen toejuichen", aldus Van de Perre (www.demorgen.be/economie/dalend-bierverbruik-in-belgie-gecompenseerd-door-sterke-exportstijging-b6b22bf3/).


Jean-Louis Van de Perre: "Onze vereniging telt 66 leden. Wie lid wil worden van de Belgische Brouwersvereniging, moet minstens 3000 hectoliter per jaar brouwen en al vijf jaar bestaan. Maar het gaat niet enkel om de grote jongens. Het aantal brouwerijen is toegenomen, van 168 naar 199. Bier is een hype. Jonge ondernemers lanceren zich in de bierwereld. Dat zijn mooie voorbeelden van entrepreneurs, want het is een kapitaalintensieve sector, en ze durven export naar verre landen aan. Dat is een voorbeeld van Belgische verankering."
2015 was het beste jaar ooit voor de export. In Frankrijk, goed voor bijna 3,7 miljoen hectoliter, is het schadelijke effect van de forse accijnsverhoging in 2013 al doorgespoeld.
Jean-Louis Van de Perre: "De verloren volumes van de voorbije jaren zijn inderdaad gerecupereerd. Het toont nogmaals aan dat de Belgische brouwers sterke en kwaliteitsvolle merken hebben. We hebben samen het hoofd boven water gehouden, en het gaspedaal dieper ingedrukt."... "AB InBev speelt de motor voor de export van alle Belgische brouwers. Het geeft een platform aan de andere brouwers. Ze zijn complementair." (http://trends.knack.be/economie/bedrijven/recordjaar-voor-belgische-bierexport/article-normal-704953.html)

In Frankrijk neemt bierconsumptie toe en wijn daalt...
Bij Van Gils & gasten`was op 25 mei biersommelier Sofie Vanrafelghem aanwezig om bier te promoten en te vergelijken met wijn. België is een bierland en toch wordt bier daar ook als minder gezien dan wijn. Ze koos geuze om te schenken. Ook de wijnsommelier Sepiden Sedaghatnia was daar blij mee. Al kwam die vervolgens met allerlei wijnen. Wel geven beiden aan dat de frictie tussen bier en wijn ook sociaal is ontstaan. Bier wordt met lagere welvaart dan wijn geassocieerd. Bier is met mout, hop en gist een smaak. Bier en wijn hebben ook een gezondheidsaspect. Bier en wijn hebben koolhydraten. Daar waar Sofie de bierbuik afdoet als onzin afdoet, en aangeeft dat bier minder alcohol bevat dan wijn, wijst Sepiden op het het feit dat bier van granen is gemaakt en dus koolhydraten en dus trage suikers, en dat je er dus van aankomt. Sofie geeft aan dat in bier alle suikers zin vergist en dat dat dus niet waar is. Sepiden geeft dan weer aan dat je van wijn minder drinkt dan bier. Met mate zouden beiden helpen tegen hart- en vaatziekten. Laura Lynn zit aan tafel en die geeft aan geen bier te lusten...

Ter info, ik zag deze dag op de Belgische TV dat een pintje 110 kcal bevat... Als ik dat nakijk op www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/zo-veel-kilocalorieen-zitten-er-in-alcohol dan
zie ik ook:
Droge witte wijn (100 ml)67
Rosé (100 ml)71
Rode wijn (100 ml)82
Bier, pils (250 ml)110

Sofie bekent dat ze vroeger een 'www' was (een witte-wijn-wijf). Toch is ze al vaker bij het programma geweest:
Zet eens een biertje op de kaart.
Van Gils & gasten  bier gastronomie Lieven Verstraete Sofie Vanrafelghem
Waarom zetten we geen bier op de kaart? Lieven Verstraete maakte zijn eigen bier Smokey Li en Sofie Vanrafelghem geeft haar professionele mening (www.een.be/programmas/tags/list/van-gils-%2526-gasten-/sofie-vanrafelghem).
"Ik was zelf een www, een witte-wijn-wijf"
Sofie Vanrafelghem is professioneel zytholoog, zeg maar bierkenner. "Ik ben de enige in België die dat fulltime doet als vrouw", zegt ze in "Van Gils & Gasten". En ze geeft toe dat ze vroeger zelf een www was, een witte-wijn-wijf (http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/videozone/Gezienoptv/1.2519330).

Wijnsommelier Sepiden Sedaghatnia presenteert haar eigen wijn dat is gemaakt op basis van blauwe druiven, Pinot Noir, maar wel wit is. Het is wel mooi om te zien hoe al die aandacht aan een product wordt besteed. Het gaat over degusteren en niet drinken... En zowel bieren als wijn passen bij gastronomie. Sofie kiest oesters bij het bier. De moslim Jamal die al de alcohol afgeslagen had nam wel de oester... of was het zeewater? Sepiden had kaviaar gekozen voor bij de wijn. Tja, imago...

5,000-Year-Old Chinese Beer Recipe Revealed
Nu.nl : 'Vijfduizend jaar oud recept voor Chinees bier achterhaald'
Wat heb ik een hekel aan nieuwskoppen die in raadsels het nieuws verhullen en verdraaien... Er is een 5.000-jaar oud bierrecept ontcijferd. Het wordt in het artikel geen enkele reden gegeven waarom het een achterhaald recept zou zijn. Waarschijnlijk zou het net zoals göse en dergelijke nog gewoon te vermarkten zijn... Metro heeft het beter met: Wetenschappers achterhalen 5000 jaar oud bierrecept

Archaeologists uncovered ancient "beer-making tool kits" in underground rooms built between 3400 and 2900 B.C. Discovered at a dig site in the Central Plain of China, the kits included funnels, pots and specialized jugs. The shapes of the objects suggest they could be used for brewing, filtration and storage.
It's the oldest beer-making facility ever discovered in China — and the evidence indicates that these early brewers were already using specialized tools and advanced beer-making techniques (www.npr.org/sections/thesalt/2016/05/23/479186257/5-000-year-old-chinese-beer-recipe-revealed).

Wetenschappers hebben een vijfduizend jaar oud recept voor bier achterhaald door resten van een brouwerij in China te onderzoeken.
De inwoners van het oude China brouwden hun bier rond 3.000 voor Christus met verschillende granen, zoals gerst, gierst en jobstranen.
Sommige van deze ingrediënten werden vermoedelijk geïmporteerd uit het Midden-Oosten.
Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS (www.nu.nl/wetenschap/4266743/vijfduizend-jaar-oud-recept-chinees-bier-achterhaald.html).

This research reveals a 5,000-y-old beer recipe in which broomcorn millet, barley, Job’s tears, and tubers were fermented together. To our knowledge, our data provide the earliest direct evidence of in situ beer production in China, showing that an advanced beer-brewing technique was established around 5,000 y ago. For the first time, to our knowledge, we are able to identify the presence of barley in archaeological materials from China by applying a recently developed method based on phytolith morphometrics, predating macrobotanical remains of barley by 1,000 y. Our method successfully distinguishes the phytoliths of barley from those of its relative species in China (www.pnas.org/content/early/2016/05/18/1601465113).

De wetenschappers van de Universiteit van Stanford kwamen tot hun bevindingen door verschillende potten, kruiken en trechters te onderzoeken die zijn aangetroffen in vijfduizend jaar oude ondergrondse woonruimtes op de Centrale Vlakte in China.
...
Het meest verrassende ingrediënt dat werd aangetroffen in de kruiken, is de graansoort gerst. Dit graan komt oorspronkelijk uit het gebied tussen Syrië en Afghanistan. Mogelijk werd de gerst speciaal voor het maken van bier naar China gebracht, zo meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science (www.nu.nl/wetenschap/4266743/vijfduizend-jaar-oud-recept-chinees-bier-achterhaald.html).

Now, researchers have found a surprising ingredient in residue from 5000-year-old beer brewing equipment. While excavating two pits at a site in the central plains of China, scientists discovered pottery fragments from pots, funnels, amphorae, and stoves (stove fragment pictured). The different shapes of the containers suggest they were used to brew, filter, and store beer—they may be ancient “beer-making toolkits,” and the earliest direct evidence of beer brewing in China ... Barley was an unexpected find: The crop was domesticated in western Eurasia and didn’t become a staple food in central China until about 2000 years ago, according to the researchers. Based on that timing, they suggest barley may have arrived in the region not as food, but as fodder for brewing beer. (www.sciencemag.org/news/2016/05/ancient-chinese-beer-recipe-reveals-surprising-ingredient)

Aan het oude Chinese bier werden ook delen van planten toegevoegd die veel suikers bevatten, zo blijkt uit het onderzoek.
Volgens hoofdonderzoeker Jiajing Wang moet het bier een bijzondere smaak hebben gehad. "Het smaakte waarschijnlijk een beetje zuur en een beetje zoet", verklaart hij op nieuwssite NPR (www.nu.nl/wetenschap/4266743/vijfduizend-jaar-oud-recept-chinees-bier-achterhaald.html).

Volgens wetenschapper Jiajing Wang moet het gerstenat overigens een vreemde smaak hebben gehad. „Het smaakte mogelijk een beetje zoetzuur”, aldus de onderzoeker (www.metronieuws.nl/xl/2016/05/wetenschappers-achterhalen-5000-jaar-oud-bierrecept).

Patrick McGovern, a biomolecular archaeologist at the University of Pennsylvania Museum in Philadelphia, who was not involved in the current research:
"All indications are that ancient peoples, [including those at this Chinese dig site], applied the same principles and techniques as brewers do today," says McGovern, who is known as the "Indiana Jones" of ancient fermented beverages.
(www.npr.org/sections/thesalt/2016/05/23/479186257/5-000-year-old-chinese-beer-recipe-revealed).

The 5,000-year-old beer "recipe" was published on Monday in the journal Proceedings of the National Academy of Sciences.
The recipe included a mix of fermented grains: broomcorn millet, barley and Job's tears, a chewy Asian grain also known as Chinese pearl barley. The recipe also called for tubers, the starchy and sugary parts of plants, which were added to sweeten and flavor the beer, the researchers write.
So what did this ancient beer taste like? The researcher leading the study, Jiajing Wang, an archaeologist from Stanford University, guessed "it would taste a bit sour and a bit sweet."
Finding evidence of barley in the beer was surprising to the scientists. Scientists had never seen barley in China this early before. Although barley is now common throughout China, no one completely understands when and why it first made its way there.
Maybe it was about beer. As Wang tells The Salt in an email: "Barley was one of the main ingredient[s] for beer brewing in other parts of the world, such as ancient Egypt. It is possible that when barley was introduced from Western Eurasia into the Central Plain of China, it came with the knowledge that the crop was a good ingredient for beer brewing. So it was not only the introduction of a new crop, but also the movement of knowledge associated with the crop."
McGovern says the new findings show that the Chinese became brewmasters early on: They were making barley beer in the same period as "the earliest chemically attested barley beer from Iran" and the "earliest beer-mashing facilities in Egypt," as well as "the earliest wine-making facility in Armenia," he writes in an email
(www.npr.org/sections/thesalt/2016/05/23/479186257/5-000-year-old-chinese-beer-recipe-revealed).

You don't need a scientist to tell you that beer can be an important part of fostering social relationships. (Think happy hour.) Wang and her co-authors propose that beer production and consumption may have helped shaped the hierarchical societies in the Central Plain of China thousands of years ago. As McGovern notes, it would have been "an exotic ingredient" that elites could have used to impress their friends and stay in power — "much like when we serve up that $70,000 bottle of 1982 Pétrus from Bordeaux" today
(www.npr.org/sections/thesalt/2016/05/23/479186257/5-000-year-old-chinese-beer-recipe-revealed).


Bier Slush Puppy
Zie je het al voor je? Tijdens de zomer zit jij heerlijk op het terras een ijskoud biertje te drinken. Maar een ijskoud biertje gaat helemaal naar het volgende level, met deze bier slush puppy machine. Het Japanse biermerk Kirin Ichiban kwam met deze geweldige uitvinding (www.beautify.nl/dit-is-alles-wat-je-nodig-hebt-een-bier-slush-puppy-machine/).  Bierbrouwerij Kirin Ichiban heeft de technologie eindelijk gepatenteerd zodat je ‘m ook naar je huiskamer kunt brengen. Perfect op tijd voordat de zomer begint. Voor tachtig euro inclusief verzendkosten is de Frozen Beer Slushie Maker hier te koop (www.want.nl/proost-een-slush-puppy-machine-voor-bier/).

Frank Hendriks, eigenaar van de Twentse Bierbrouwerij in Hengelo, heeft samen met Roel Nijhof van het Almelose bedrijf Monsterslush Iced Beer ontwikkeld. Iced Beer is een bevroren drank die voor 95% bestaat uit speciaalbier en dat gedronken wordt met een rietje. Het is verkrijgbaar in de smaken radler en rosé. Het speciaalbier komt van de Twentse Bierbrouwerij en Monsterslush levert de slush-ijsmachines en de basissiroop die aan het bier wordt toegevoegd. In de radler zit 2% alcohol, in de rosé 4%. Behalve in het proeflokaal van de Twentse Bierbrouwerij is Iced Beer inmiddels verkrijgbaar bij een café in Hengelo en enkele ‘hippe’ zaken in Amsterdam. De prijs van een glas Iced Beer ligt rond de 4 euro (www.foodholland.nl/nieuws/artikel.html?id=180778).

Bierbrouwer Frank Hendriks van Twentse Bierbrouwerij in Hengelo weet het zeker; zij verfrissende Iced Beer gaat heel Nederland veroveren als hét nieuwe zomerdrankje van 2016. [Zie hier]
Iced Beer is gemaakt van voornamelijk speciaalbier, slecht vijf procent bestaat uit ijsblokjes. Het bevroren biertje is te bestellen in de smaken Radler en Rosé bier.
Drinken met een rietje
Het verfrissende drankje tapt Hendriks uit een slush-ijsmachine en wordt met een rietje gedronken.
"Het speciaalbier is de basis, de pure smaak van bier wilde ik blijven proeven. Om dat voor elkaar te krijgen moest ik het koolzuur behouden, met een geheim ingrediënt is dat gelukt. Vandaar ook de schuimkraag op dit drankje."
Samen met Roel Nijhof bedacht de bierbrouwer Iced Beer. Nijhof levert de ijsmachines en hielp Hendriks met het vinden van de juiste smaak.
Soort smoothie
Hendriks bedacht Iced Beer nadat hij een scroppino dronk op een terras. Dit is een cocktail van citroenijs, wodka en prosecco.
"Ik vond het erg lekker, maar dit drankje is niet geschikt voor grotere afname. Daarom bedacht ik Iced Beer. Het is een soort van smoothie of slush puppy." (www.rtvoost.mobi/nieuws/nieuwsitem.aspx?nid=243965&cat=1&mcats=0&_ga=1.131015948.2042896467.1462994721www.youtube.com/watch?v=Cox2c9gUqzo)

Het is wat met bier en ijs:


Ben & Jerry’s en New Belgian Brewing lanceerden in 2015 in de Verenigde Staten een bier-ijscombinatie onder de noemer ‘New Belgium’s limited-edition Salted Caramel Brownie Brown Ale’. Het donkerkleurige bier smaakt licht, niet te zoet en heeft noten van zout, chocolade en vanille (www.evmi.nl/mensen-en-bedrijven/bier-ijs-en-ijs-met-bier/). De bierbrouwer komt ook met een speciale editie van het Ben & Jerry’s-bier, dat eerder dit jaar werd gelanceerd. Het biertje heet Salted Caramel Brownie Brown Ale (www.metronieuws.nl/koffiepauze/2015/10/ben-jerrys-maakt-bierijs-voor-de-feestdagen).

SVH Meesterijsbereider Alfons Graumans van Alfons IJscreaties in Rijsbergen maakte in 2014 een parfait op basis van rosébier (www.vakbladijs.nl/artikelen/meesterlijk-recept-rosebier-parfait/).

De 29-jarige Ari Fleischer is de bedenker van de "Frozen Pints". Hij kwam op dit idee op een feestje waar iemand een ijsmachine had meegebracht. Doordat een vriend bij de ijsmachine met zijn bier morste kwam Ari Fleischer op het idee om bierijs te maken.
De "Frozen Pints" zijn in 2013 al een grote hit in Amerika. De ijsjes zijn in zeven verschillende smaken verkrijgbaar: pompoen, perzik, honing, chocolade, espresso, vanille en in een donkere biersmaak. In alle ijsjes zit ook gewoon 3,3% alcohol  (www.biernet.nl/nieuws/frozen-pints-nieuw-bier-ijshttp://www.margriet.nl/koken/bierliefhebbers-ijsjes-met-biersmaak/)

Viewing all articles
Browse latest Browse all 1692