De Regio Prešov (Slowaaks: Prešovský kraj) is een bestuurlijke regio van Slowakije bestaande uit dertien okresy (districten). De hoofdstad is Prešov (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pre%C5%A1ov_(regio)).
The region Prešov fills the north-eastern part of Slovakia and it stretches from the west to the east. It borders on Poland and Ukraine in the north and east respectively.
The metropolis of what is the biggest region of Slovakia is the town Prešov, the third biggest town in Slovakia. It is also the centre of the historic region Šariš. Its pride is the town Bardejov (UNESCO monument) with the neighbouring world famous spa Bardejovské kúpele. Šariš is also the area with greatest number of wooden churches.
The most attractive area in Slovakia in terms of tourism, the mountain range High Tatras (Vysoké Tatry), is also part of this region (http://slovakia.travel/en/presov-administrative-region).
The region Prešov fills the north-eastern part of Slovakia and it stretches from the west to the east. It borders on Poland and Ukraine in the north and east respectively.
The metropolis of what is the biggest region of Slovakia is the town Prešov, the third biggest town in Slovakia. It is also the centre of the historic region Šariš. Its pride is the town Bardejov (UNESCO monument) with the neighbouring world famous spa Bardejovské kúpele. Šariš is also the area with greatest number of wooden churches.
The most attractive area in Slovakia in terms of tourism, the mountain range High Tatras (Vysoké Tatry), is also part of this region (http://slovakia.travel/en/presov-administrative-region).
Prešovský kraj okresné mestá:
Prešov
Bardejov
Humenné
Kežmarok
Levoča
Medzilaborce
Poprad
Sabinov
Snina
Stará Ľubovňa
Stropkov
Svidník
Vranov nad Topľou
(www.lacneubytovanie.net/slovensko/okres-presov/)
Prešov, the third biggest town in Slovakia. It is also the centre of the historic region Šariš (http://slovakia.travel/en/presov-administrative-region).
The 49° degree latitude is marked by a monument.
Discover the undiscovered town. It´s easy to be found, lieing straight on the 49th parallel. English Queen wears an opal from the world´s famous Presov opal mines on her crown. Signature on the 10 dollars note belongs to Michal Bosak, originaly from Presov. What´s more, one of the only 4 copies in the whole world of the Turin shroud is placed in the Presov Greek Catholic church (www.presov.info/). In de stad schijnt ook een biermuseum te zijn:
The only beer gallery in Slovakia can be found in the centre of the town, at Svätoplukova street, in the non – smokers pub. It is the creation of caricaturist Fedor Vico who organize big international competition of drawn humor about the beer every year, Golden Barrel. Prešov region, historicaly known as Šariš, is famous also for its original beer which is traditionaly boiled here for ages (www.presov.info/museums/).
PREŠOVSKÝ PIVOVAR, s.r.o.
Hlavná 65 , 08001 Prešov
(www.azet.sk/katalog/pivovary/presovsky-kraj/)
Onze brouwerij Presov is een typisch binnenlandse micro-brouwerij, die werd opgericht in 2014. De brouwerij We hebben al een paar jaar, werd ons bier voor het eerst geproduceerd in 2008 en sindsdien hebben we geworden geleerd en aangescherpt, zodat wij u de beste bieren die kan microbrouwerij aanbod.
We doen wat we genieten - we maken het voor u
Oorspronkelijke tekst
ROBÍME TO, ČO NÁS BAVÍ – ROBÍME TO PRE VÁS
Copyright © 2014 Brewery Prešov, sro Ontwikkeld door Optimet ontwerp
Prešov (Hongaars: Eperjes, Oekraïens: Prjasjiv; Пряшів, Duits, hist.: Eperies of Preschau) is een stad in het noordoosten van Slowakije. Het is de derde stad van het land (91.782 inwoners tijdens volkstelling 2011) en de hoofdstad van de Prešovský kraj. De stad ligt aan de rivier de Torysa op bijna 40 km van Košice en is het centrum van de landstreek Šariš. De stad heeft een historische binnenstad en is het culturele centrum van de Oekraïense minderheid in Slowakije: in Prešov bevindt zich de enige Grieks-Katholieke bisschopszetel van het land. Ook de enige zoutfabriek van Slowakije staat in Prešov. De zoutwinning heeft in deze streek een lange geschiedenis.
De eerste vermelding van de stad zelf dateert uit 1247. In de dertiende eeuw kwamen op uitnodiging van de koning van Hongarije Duitse en Vlaamse immigranten naar de stad, die in de buurt van zoutmijnen lag. De stad kreeg in 1299 stadsrechten en in 1324 verhief koning Karel Robert haar tot Vrije Koninklijke Stad. In de 16de eeuw beleefde de stad een economische bloeitijd. Prešov werd een centrum van de reformatie. In 1656 werden er boeken gedrukt. De stad behoorde inmiddels tot het Oostenrijkse "Koninklijk Hongarije" (sinds 1526).
Dieptepunten in de geschiedenis van de stad zijn het Bloedbad van Eperjes (1687), waarbij de Oostenrijkse generaal Antonio Caraffa 24 vermogende burgers liet terechtstellen als vergelding voor hun steun aan de anti-Habsburgse opstand onder Imre Thököly, en de pestepidemieën van 1696 en 1710. In 1887 leed de stad bij een grote brand veel schade.
In de negentiende eeuw kreeg Prešov dankzij de reputatie van zijn onderwijsinstellingen de bijnaam het "Athene aan de Torysa". De stad werd in 1883 aangesloten op het spoorwegnet. Toch raakte de stad economisch op achterstand in vergelijking met het naburige Košice.
De opvallendste gebouwen in de binnenstad van Prešov staan aan de Hoofdstraat (Hlavná ulica), dat in feite een langgerekt plein is, op dezelfde wijze als ook Košice en veel andere Slowaakse steden zijn opgezet. Midden op het plein bevindt zich de driebeukige laat-gotische St. Nicolaaskerk (Kostol sv. Mikuláša), die in 1515 werd voltooid. De toren is een neogotische creatie uit 1903 van Frigyes Schulek, de architect van het Vissersbastion in Boedapest. Direct achter de St. Nicolaaskerk bevindt zich de lutherse kerk, gebouwd in renaissancestijl.
Aan de Hoofdstraat bevinden zich nog enkele opmerkelijke renaissancegebouwen: het Rákóczipaleis, dat thans een museum huisvest, en het Klobusiczkypaleis. Aan het plein staat ook het stadhuis, dat in zijn huidige vorm een barokgebouw is, maar oorspronkelijk ouder is. Vanaf het balkon werd in 1919 de Slowaakse Radenrepubliek uitgeroepen. Achter het stadhuis bevindt zich de gevangenis van Caraffa, een van de weinige overgebleven gotische gebouwen in Prešov (http://nl.wikipedia.org/wiki/Pre%C5%A1ov).
De Slowaakse Radenrepubliek (Slowaaks: Slovenská republika rád) was een communistische staat, die slechts korte tijd bestond in het zuiden en oosten van Slowakije. De republiek wordt als een marionettenstaat van de Hongaarse Radenrepubliek beschouwd en bestond van 16 juni tot 7 juli 1919. De hoofdstad was Košice en de Tsjechische journalist Antonín Janoušek had de leiding als voorzitter van het revolutionair comité.
Eén jaar eerder, direct na de Eerste Wereldoorlog, was de staat Tsjecho-Slowakije gevormd. Het leger kreeg de orders om volledige controle over Slowakije te verkrijgen. Een succesvolle aanval van het Hongaarse leger leidde tot de bezetting van een deel van Slowakije en het oprichten van de Slowaakse Radenrepubliek. Nadat het Hongaarse leger zich had teruggetrokken, veroverde het Tsjecho-Slowaakse leger het gebied en werd de Slowaakse Radenrepubliek ontbonden.
De republiek werd op 16 juni uitgeroepen in Prešov, waardoor vele mensen dachten dat dit ook de hoofdstad was, maar er werd besloten Košice hoofdstad te maken, omdat deze plaats dichter bij de Hongaarse grens lag (http://nl.wikipedia.org/wiki/Slowaakse_Radenrepubliek).
De Hongaarse Radenrepubliek (Hongaars: Magyarországi Tanácsköztársaság) was de officiële naam voor Hongarije onder het communistische regime tussen 21 maart 1919 en 6 augustus 1919 onder leiding van Béla Kun. Het was de eerste communistische regering die gevormd werd in Europa na de Oktoberrevolutie in Rusland, waarbij de Bolsjewieken de macht kregen in dat land. Na vier maanden viel de Radenrepubliek uiteen toen het Roemeense leger Boedapest bezette. De opvolger van de Radenrepubliek was het Koninkrijk Hongarije dat gevormd werd nadat het Roemeense leger zich terug trok uit Hongarije.
De Radenrepubliek lag in een strategisch gevaarlijke positie langs het vijandige Roemenië en Tsjecho-Slowakije. Midden april 1919 viel Roemenië het land binnen. Nadat de sociaaldemocraten weggestemd waren beslisten de communisten om te blijven vechten. De vrijwilligers van de Rode Gard stopten de Roemenen en ze namen een aanzienlijk stuk van Tsjecho-Slowakije in. Het was de bedoeling om via Tsjecho-Slowakije een opening te zoeken naar de Russische SFSR (Russische Socialistische Federatieve Sovjetrepubliek).
...
De situatie van de Hongaarse Communisten begon te verslechteren toen, na een mislukte coup van de sociaaldemocraten op 24 juni, de nieuwe communistische regering van Antal Dovcsák represailles ondernam op grote schaal. Revolutionaire rechtbanken lieten 590 mensen executeren die ervan verdacht werden betrokken te zijn geweest bij de coup. Dit werd bekend als de "Rode Terreur" en hierdoor werd de regering impopulair bij een groot deel van de bevolking.
Het werd voor de Hongaren steeds moeilijker om tegen twee vijanden te vechten en de steun voor de communistische partij en oorlog vervaagde, onder andere omdat de meest toegewijde communisten zich opgegeven hadden om te vechten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hongaarse_Radenrepubliek).
The region Šariš:
Šariš is the traditional name of a region situated in northeastern Slovakia. It encompasses the territory of the former (comitatus) Sáros county.
Šariš county was created before the 13th century from the comitatus Novi Castri (named after Novum Castrum, today Abaújvár), which also included the later counties Abov and Heves. The county's territory was situated along Torysa and upper Topľa rivers. Its area was 3,652 km² around 1910. The original seat of the county was Šariš Castle and since the 17th century, Prešov.
Šariš region is one of the 21 Slovakia's official tourist regions, however, it isn't an administrative region unlike its predecessor. Today, the region is mostly in the Prešov Region, fully including Prešov, Sabinov, and Bardejov districts, and partly including Stará Ľubovňa, Kežmarok, Vranov nad Topľou, Svidník and Stropkov districts. A small part of the region is located in the Košice Region. Major towns in the region include Prešov, Bardejov and Svidník (http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ari%C5%A1).
High Tatras (Vysoké Tatry)
The High Tatras or High Tatra Mountains (Slovak and Czech: Vysoké Tatry, Polish: Tatry Wysokie), are a mountain range along the border of northern Slovakia in the Prešov Region, and southern Poland in the Lesser Poland Voivodeship. They are a range of the Tatra Mountains chain.
The Górale people ("highlanders"), a group of indigenous people with a distinctive traditional culture, are of the High Tatras and other mountain ranges and valleys in the Tatra Mountains region.
Ludwig Greiner identified Gerlachovský štít (Gerlachovský Peak) (2,665 metres (8,743 ft)) as the highest summit of the Tatra Mountains, and the entire Carpathian Mountains system. It is also the highest point of Slovakia (http://en.wikipedia.org/wiki/High_Tatras). Once it was determined that the mountain was the highest point in the region, the succession of the authorities that held control over it took an interest in its name and changed it periodically for symbolic reasons. In 1896, as part of Austria-Hungary, the highest peak of the Carpathians received its first government-sponsored name − after the contemporary head of state Emperor Francis Joseph I. Guidebooks sometimes did not catch up on these name changes. After the dissolution of the monarchy in 1918, the mountain continued to be known simply as Gerlachovský štít because it belonged to the village of Gerlachov. The Polish government, claiming the territory of the High Tatras for Poland, simultaneously called the mountain Szczyt Polski (Polish Peak), but never gained control over it. The new Czechoslovak government changed the name to Štít legionárov (Legionnaires Peak) in honor of the Czechoslovak Legions in 1923, but the name was dropped in favor of the earlier Gerlachovský štít in 1932. As a result of the Communist coup d'état in 1948, the mountain was renamed once more − to Stalinov štít (Stalin Peak) in 1949. Its traditional name Gerlachovský štít was restored yet again a decade later and has remained unchanged through the present (http://en.wikipedia.org/wiki/Gerlachovsk%
C3%BD_%C5%A1t%C3%ADt).
Er is ook bier vernoemd naar de Tatra, maar...
Als we kijken naar de verdeling van het bier op kaarten, zou Oost-Slowakije rood zijn. Het is deze kleur is een kwestie bier Saris. Bier, dat gebeurde in dit deel van het land letterlijk cult (http://opive.sk/pat-dovodov-preco-vychodu-kraluje-pivo-saris/).
Er zijn vele redenen. Toch vonden we vijf fundamentele die het beste match bier situatie in de regio. Hoewel het om eerlijk te zijn toegevoegd dat de tijd verandert en de rode lawine begint te vervagen.
1. Het ontbreken van een breder scala van
Michalovce, Košice en Poprad Velky Saris. Dat was het viertal van de industriële brouwerijen die bier oosten van Slowakije die in de tweede helft van de 20e eeuw. Feedback over de kwaliteit van een gouden vloeistof varieerde tussen het kwartet waren gunstig en de beste voor Saris.
...
2. De prijs wordt beslist
op de Slowaakse biermarkt keer betaald bier bestemmingsplan. Dit betekende dat elke brouwerij haar een harde schijf had gegeven en mogen niet hun grenzen overschrijden. Wanneer deze regel later vrijgelaten, Saris geen zorgen te maken over.
...
3. Stevig geworteld traditie
combinatie van deze factoren veroorzaakt het Oosten was decennialang het grondgebied sari's. Het ontbreken van concurrentie en de lange gewoonte van het drinken Saris creëerde een traditie.
...
4. agressief beleid bier
als ik schrijf over bier Saris, een zeer belangrijke mijlpaal te noemen. 1997. Het was toen dat de buitenlandse investeerder brouwerij aangegaan met een rijke traditie. Brouwerij de buurt Prešov koopt Zuid-Afrikaanse SAB groep (later omgedoopt SABMiller). Maar voor deze ingang, de toekomst van de brouwerij kan zijn precair. Afrikanen en investeren in de Oost koos een agressief beleid dat bracht fruit en meer versterkt Saris in het hart van Oost-christenen.
...
5. "Voor de echte bier is slechts één. Saris "
In de afgelopen jaren, is de situatie veranderen. Ook in het oosten. Microbrouwerij toeneemt als paddestoelen na de regen en in pubs zijn ook het ontvangen van diverse Tsjechische merk. Een groot deel van het bier drinkers, deze verandering te verwaarlozen. Ze zijn gewoon trouw aan hun bier. "Saris is slechts één. '' Saris anders smaakt." Hoewel deze zijn zinnen die andere merken te slaan en te blijven in zijn Saris (http://opive.sk/pat-dovodov-preco-vychodu-kraluje-pivo-saris/).
Šariš Brewery
Pivovarská 9
082 21 Veľký Šariš
In 1964, the Šariš brewery was built and it quickly became the largest brewery and the largest exporter of beer in Slovakia. As business boomed, Saris expanded. ....By 1983, they were producing one million hectoliters of beer per year. They continued to be Slovakia’s largest brewery, which drew attention from SABMiller (the brewing company behind MGD, Pilsner Urquell, Fosters, and many other successful brews). In 1997 SABMiller purchased the company. Ten years later they were merged with Topvar, another successful Slovak brewery.
Brands: Topvar, Šaris, Smädný Mních (www.slovakbeer.com/?cat=3)
Image may be NSFW.
Clik here to view.

(http://www.kamnapivo.sk/webtron/smadny-mnich-sutaz-2012.html)
Smädný Mních is een Slowaaks biermerk. De naam doet me denken aan München, maar betekent -als ik de brouwerijsite van Pivovary Topvar goed begrijp- dorstige monnik. Het bier met een vrolijke bierdrinkende monnik op het etiket (http://biervat.blogspot.nl/2013/02/vakantiefotos-deel-iv-van-iv.html).
Smädný Mních ( pol Thirsty Monk.) - een merk van de Slowaakse bier geproduceerd in de brouwerij Šariš het bedrijf Pivovary Topvar , die behoren tot de SABMiller . Momenteel is er slechts één soort bier heeft 10% extract en 4,3% alcohol. Eerder Smädný Mních gespeeld in drie varianten 10%, 12% en non-alcoholische. Het verschilde ook het beeld van de monnik op het etiket. De verkoop gebeurt ook drinken Smädný Mních Radler (2,0% alcohol). Het drankje is een combinatie van bier (47%) citroenzuur en natuurlijk citroensap (http://pl.wikipedia.org/wiki/Sm%C3%A4dn%C3%
BD_mn%C3%ADch).
Šariš Brewery (Slovak: Pivovar Šariš) is the largest brewery in Slovakia, located in Veľký Šariš near Prešov. The brewery has been part of global brewing giant SABMiller (since 1997). Since January 1, 2007, the company Pivovary Topvar has operated in Slovakia, which is the combination of the existing breweries Pivovar Šariš and Topvar. SABMillero owns 100% of the shares of Pivovary Topvar. Šariš Brewery was founded in 1964. The first litres of Šariš beer were brewed on May 26, 1967 (http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ari%C5%A1_Brewery).
Bier wordt gebrouwen in Saris waarschijnlijk al sinds de vroege middeleeuwen. Šarišský brouwen gilde gilde in zijn akte van 1506 wijst erop dat deze regio brouwers produceren bier hier sinds mensenheugenis. In de zeventiende eeuw šestnástnom en maar liefst 73 thuisregio het recht om bier te brouwen. In de omgeving van het stadje Velky Saris aan de zuidwestelijke hellingen zelfs gegroeid hop (www.pivovarytopvar.sk/historia/index/saris/1964). In 1967 werd het eerste Sarisbier gebrouwen (www.pivovarytopvar.sk/historia/index/saris/1967).
De eerste partij van het [Topvar] bier werd gebrouwen in de brouwerij Topvar 1 mei 1964. Drie jaar voordat de Topoľčanoch begon mout te produceren. Tot 1989, de brouwerij fabriek nationale onderneming sladovne Slowaakse Trnava. 1. 1. 2007, de fusie van de bedrijven Pivovar Saris en Topvar creëerde een bedrijf met een nieuwe naam Breweries Topvar, vanaf 1 3. 2010, de productie van bier werd overgebracht naar de resterende fabriek bedrijf in Slowakije. De brouwerij blijft functioneren als een bedrijf - distributie en het administratief centrum (www.pivovarytopvar.sk/historia/index/topvar/-).
ŠARIŠ lijkt Slowaaks voor HEINEKEN (https://translate.google.nl/).
Pivovary Topvar, a.s.
Pivovarská 9, 082 21 Veľký Šariš
(www.azet.sk/katalog/pivovary/presovsky-kraj/)
Topvar brouwerij in samenwerking met de Gemeenschap Foundation Velky Saris geeft subsidies voor werkgelegenheid (zie www.slovenskepivo.sk/novinky/151-prilezitost-pre-presovsky-kraj-na-rozvoj-prosperity en www.pivovarytopvar.sk/tlacove-spravy/view/prilezitost-pre-presovsky-kraj-na-rozvoj-prosperity). Topvar brouwerijen introduceerde een programma voor duurzame ontwikkeling genoemd Prosperity programma als onderdeel van de wereldwijde SABMiller plc van de zelfde naam. Binnen het project, het bedrijf van plan om ook richten op de ondersteuning van kleine en middelgrote ondernemingen. "De verantwoordelijkheid is een natuurlijk onderdeel van ons bedrijf. Ambient Assisted waarin wij actief zijn, hebben we tien jaar ervaring, en in Oost-Slowakije, waar ook onze brouwerij in Velky Saris. De nieuwe subsidieprogramma kunnen we een nieuw perspectief op hoe het kan worden gedeeld in samenwerking met de non-profit sector aan een beter milieu waarin we samen gedijen te brengen ", zegt Miroslav Remenárová, manager corporate relations en communicatie Pivovarov Topvar (www.pivovarytopvar.sk/tlacove-spravy/view/prilezitost-pre-presovsky-kraj-na-rozvoj-prosperity).
Pivovary Topvar, a. s., Pestovateľská 9,
821 04 Bratislava
Topvar Breweries (Slovak: Pivovary Topvar, a. s.) is a beer brewing company in Slovakia. The company was created by the fusion of the Saris and Topvar breweries on 1 January 2007, after both were purchased by global brewing giant SABMiller in 2006.
The original Topvar Brewery was founded in 1957 and the first Topvar beer wes brewed in Topoľčany in 1964. Since 2010 beer brewing has been relocated to Veľký Šariš (http://en.wikipedia.org/wiki/Topvar). Veľký Šariš (Hongaars:Nagysáros) is een Slowaakse gemeente in de regio Prešov, en maakt deel uit van het district Prešov (http://nl.wikipedia.org/wiki/Ve%C4%BEk%C3%BD_%C5%A0ari%C5%A1).
The first written mention of Veľký Šariš dates back to 1217
(http://en.wikipedia.org/wiki/Ve%C4%BEk%C3%BD_%C5%A0ari%C5%A1).
(www.velkysaris.sk/)
Pivovary Topvar, a. s., Pivovarská 9,
082 21 Veľký Šariš
(www.pivovarytopvar.sk/content/view/kontakty)
Šariš Brewery (Slovak: Pivovar Šariš) is the largest brewery in Slovakia, located in Veľký Šariš near Prešov. The brewery has been part of global brewing giant SABMiller (since 1997). Since January 1, 2007, the company Pivovary Topvar has operated in Slovakia, which is the combination of the existing breweries Pivovar Šariš and Topvar. SABMillero owns 100% of the shares of Pivovary Topvar.
Šariš Brewery was founded in 1964. The first litres of Šariš beer were brewed on May 26, 1967 (http://en.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ari%C5%A1_Brewery).
Miková is a municipality in the Stropkov District in the Prešov Region of north-eastern Slovakia. In historical records the village was first mentioned in 1390 and again by Hungarian ethnographer András Vályi.
The village is perhaps best known as once being the center of Europe's taxidermy trade, and as the ancestral village of the American artist Andy Warhol, whose parents both emigrated from Miková in the early 20th century. They are believed to have left their home, so their children would have better opportunities than taxidermy, as they were opposed to the practice. Warhol nonetheless served as a taxidermist's apprentice before entering college (http://en.wikipedia.org/wiki/Mikov%C3%A1).
Andy Warhol was een bekende Amerikaanse kunstenaar. Hij werd op 6 augustus 1928 geboren in Pittsburgh als Andy Warhola, zoon van twee immigranten. Zijn vader immigreerde in 1914 naar de Verenigde Staten, en zijn moeder volgde in 1921.
Warhol is vooral bekend van zijn contrastrijke schilderijen en zeefdrukken van alledaagse objecten zoals Campbell's soepblikken, bloemen en de banaan op de cover van het album The Velvet Underground and Nico (1967), alsook voor zijn gestileerde portretten van 20e-eeuwse beroemdheden als Marilyn Monroe, Elvis Presley, Judy Garland, en Elizabeth Taylor.
Miková
Warhols ouders waren afkomstig uit Mikó, dat destijds deel uitmaakte van het Oostenrijks-Hongaarse rijk, en tegenwoordig Miková heet. Miková is nu een dorpje in het noordoosten van Slowakije, in de regio Prešov. Warhol overleed op 22 februari 1987 in een ziekenhuis in New York (www.slowakije.net/trivia_feiten_weetjes/).
Amerikaans kunstenaar, cineast, publicist, muziekproducent en acteur, geboren 6 augustus 1928-1931 Pittsburgh (Pennsylvania) (Verschillende geboortedata worden genoemd. Warhol beweert dat zijn geboorte-akte uit 1930 een vervalsing is) - overleden 22 februari 1987 New York.
De Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer Andy Warhol was een veelzijdige popart kunstenaar. Zijn roem, die hij zelf zorgvuldig cultiveerde, kwam niet alleen voort uit zijn werk maar ook uit zijn levensstijl (www.kunstbus.nl/kunst/andy+warhol.html).
Amerikaans kunstenaar, cineast, publicist, muziekproducent en acteur, geboren 6 augustus 1928-1931 Pittsburgh (Pennsylvania) (Verschillende geboortedata worden genoemd. Warhol beweert dat zijn geboorte-akte uit 1930 een vervalsing is) - overleden 22 februari 1987 New York.
De Amerikaanse kunstschilder, graficus, fotograaf en filmer Andy Warhol was een veelzijdige popart kunstenaar. Zijn roem, die hij zelf zorgvuldig cultiveerde, kwam niet alleen voort uit zijn werk maar ook uit zijn levensstijl (www.kunstbus.nl/kunst/andy+warhol.html).
Het Andy Warhol Museum in Pittsburgh, Pennsylvania is het grootste Amerikaanse museum opgedragen aan een enkele kunstenaar; het bevat meer dan 12000 werken van Warhol (http://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol). The collection includes 900 paintings; approximately 100 sculptures; nearly 2,000 works on paper; more than 1,000 published and unique prints; and 4,000 photographs. The collection also features wallpaper and books by Warhol, covering the entire range of his work from all periods, and includes student work from the 1940s, 1950s drawings, commercial illustrations and sketchbooks; 1960s Pop paintings of consumer products (Campbell's Soup Cans), celebrities (Liz, Jackie, Marilyn, Elvis), Disasters and Electric Chairs; portrait paintings (Mao), Skull paintings and the abstract Oxidations from the 1970s; and works from the 1980s such as The Last Supper, Raphael I-6.99 and collaborative paintings made with younger artists such as Jean-Michel Basquiat and Francesco Clemente. Drawings by Warhol's mother Julia Warhola are also included in the art collection (www.warhol.org/museum/about/).
Andy Warhol (Pittsburgh, 6 augustus 1928 - New York City, 22 februari 1987) was een Amerikaans kunstenaar, filmregisseur en auteur. Warhol werkte tevens als muziekproducent en acteur. Vanuit zijn achtergrond en ervaring in de toegepaste kunst was Warhol een van de protagonisten van de popart in de Verenigde Staten in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw. Warhol wordt ook wel the silver prince of the pop genoemd.
Andy Warhol werd als Andrew Warhola geboren in Pittsburgh (Verenigde Staten). Zijn ouders waren Ondrej (Andrew) Warhola en Júlia Justyna Zavacká, Roetheense immigranten uit het dorp Miková in het huidige Slowakije. Ondrej (wiens familienaam oorspronkelijk als Varhola werd geschreven, hij veranderde de schrijfwijze naar Warhola toen hij naar de VS emigreerde) werkte in de kolenmijnen van Pennsylvania. Andy toonde reeds vroeg artistiek talent en ging toegepaste kunst studeren in Pittsburgh aan het Carnegie Institute of Technology, de tegenwoordige Carnegie Mellon University. Daar viel hij op door het tekenen van twee zelfportretten waarop hij in zijn neus aan het peuteren was (Upper Torso Boy Picking Nose en Full Figure Boy Picking Nose). In 1949 verhuisde Warhol naar New York, waar hij een bescheiden carrière opbouwde in de reclame- en tijdschriftenwereld.
In de jaren zestig startte Warhol met het op groot formaat schilderen van beroemde Amerikaanse producten als Campbell's-soepblikken en Coca-Cola-flessen. Hij wist de invloedrijke galeriehouder en kunstverzamelaar Leo Castelli te interesseren voor zijn werk. Hij ging de zeefdruktechniek gebruiken, om niet louter kunst te maken met alledaagse commerciële massaproducten als motief, maar om zelfs zijn eigen kunst als massaproduct te creëren. Warhol wilde het liefst een emotieloze machine worden. Hij stelde zich op als chef van een team van kunstarbeiders die zich bezig hielden met het maken van zeefdrukken, films, boeken en tijdschriften. Dit team was actief in een studio in de buurt van Union Square in New York. De studio werd the Factory genoemd omdat er werkelijk een productielijn van schilderijen in gehuisvest was. Deze studio groeide uit tot een ontmoetingsplaats voor artiesten, homo's, travestieten, junks en fotomodellen. Iedereen met enige artistieke pretentie was er welkom.
De oorspronkelijke Factory was gevestigd in een oude pettenfabriek op 231 East 47th street (vierde verdieping). Na een aantal jaren verplaatste Andy Warhol zijn entourage naar een kantoorpand aan de overkant van de straat; 33 Union street West (zesde verdieping). Deze tweede Factory werd door Warhol zelf the Office genoemd want er was niet uitsluitend een atelier gevestigd, maar ook de redactie van het door Warhol opgerichte blad Interview. Warhol werd in de jaren van de Factory wereldwijd bekend met zijn zeefdrukken. Hij maakte zeefdrukken van elk onderwerp dat zich ervoor leende.
Warhols oeuvre baseert zich grotendeels op de Amerikaanse populaire cultuur. Hij schilderde en tekende bankbiljetten, stripafbeeldingen, voedsel, vrouwenschoenen, beroemdheden en alledaagse objecten. Voor hem vertegenwoordigden deze motieven de Amerikaanse culturele waarden.
...
Op 3 juni 1968 kwam Valerie Solanas, een radicaal feministisch auteur die van tijd tot tijd rondhing in de Factory, in de studio opdagen en schoot Warhol en Mario Amaya neer. Solanas was eerder op die dag afgewezen in de Factory nadat ze een script had teruggevraagd dat ze aan Warhol ter inzage gegeven had. Het script was blijkbaar zoekgeraakt. Warhol werd zwaar verwond door de schietpartij en werd in het ziekenhuis zelfs klinisch dood verklaard. Hij leed voor de rest van zijn leven aan de fysieke gevolgen van de aanslag. Zo moest hij bijvoorbeeld steeds een korset dragen om zijn onderbuik te ondersteunen. De schietpartij had een grote nawerking op Warhols leven en zijn kunst. De Factory werd strenger afgeschermd en voor velen betekende deze gebeurtenis het einde van de wilde jaren van de Factory....In vergelijking met Warhols provocerende werk in de jaren zestig waren de jaren zeventig artistiek gezien minder productief, hoewel Warhol veel zakelijker werd. Volgens zijn toenmalige assistent Bob Colacello zocht Warhol in die jaren vooral naar gefortuneerde mensen bij wie hij een portretopdracht in de wacht kon slepen
Warhol overleed op 22 februari 1987 om 6.32 uur op 58-jarige leeftijd in New York City. Hij was herstellende van een routineoperatie aan zijn galblaas toen hij in zijn slaap stierf aan een hartstilstand. Het ziekenhuispersoneel had hem na de operatie slaapmiddelen toegediend en had zijn welbevinden onvoldoende gevolgd. Daarom klaagden advocaten van Warhols nabestaanden het ziekenhuis aan wegens nalatigheid. Warhol had een medische behandeling almaar uitgesteld omdat hij bang was voor ziekenhuizen en een grote hekel had aan dokters (http://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol).
Toen Warhol ...begon te schilderen, koos hij een eigen aanpak. Hij begon te schilderen met gesloten luiken, en steeds dezelfde single op zijn platenspeler. Op dat moment was popart, zoals de benaming later zou worden, reeds in opkomst. Warhol adapteerde deze nieuwe stijl, waarbij alledaagse voorwerpen deel konden uitmaken van het repertoire van de kunstenaar. All is pretty (alles is mooi) was daarbij zijn devies. Zijn eerste werken tonen afbeeldingen naar krantenadvertenties, voor korsetten, cola, likdoornpleisters en stofzuigers. Later begon hij met afbeeldingen uit strips, zoals Superman, Popeye en Dick Tracy.
Deze vroege werken waren handgeschilderd met opzettelijk aangebrachte verfdruipers. De druipers verwezen naar de op dat moment populaire stijl van het abstract expressionisme; die bijvoorbeeld door Jackson Pollock en Willem de Kooning werd toegepast. Hij wilde 'erbij horen' en succesvol zijn. Na de eerste handgemaakte schilderijen begon hij al snel met de meer afstandelijke zeefdrukken op doek waarmee hij beroemd werd.
Strips, typografie en dergelijke werden echter al gebruikt door artiesten als Roy Lichtenstein en Jasper Johns; Warhol zocht als onderwerp een persoonlijk kenmerk dat hem zou onderscheiden van de anderen. Een binnenhuisarchitecte, Muriel Latow stelde hem voor dat hij de dingen zou schilderen waarvan hij het meeste hield. In eerste instantie noemde hij "geld". Toen ze zei dat hij iets moest schilderen wat mensen herkennen, een blik soep bijvoorbeeld, vatte Warhol dit letterlijk op, zoals hij wel vaker deed, en voor zijn eerste grote tentoonstelling schilderde hij zijn roemruchte Campbell's-soepblikken. Hij schilderde alle tweeëndertig varianten van Campbell's-soup. De blikken verschillen alleen in de titel van de soep (zoals Chicken, of Cream of Asparagus). Warhol hield ook van geld en schilderde dus ook bankbiljetten. Hij adoreerde beroemdheden (en aspireerde beroemdheid); dus schilderde hij ze (http://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol).
Campbell's Soup Warhol, Andy : Dollar
Andy Warhol
Vanuit de soepblikschilderijen ontwikkelde Warhol zijn latere stijl. Hij verving het schilderen van een kenmerkend onderwerp door het schilderen volgens een kenmerkende stijl, waarbij het handgemaakte stilaan op de achtergrond raakte. Warhol ging varianten van de zeefdruktechniek toepassen en werd meer en meer de bedenker van schilderijen in plaats van de schilder die zelf de kwast vasthoudt. Op het hoogtepunt van zijn roem had hij meerdere assistenten in dienst, die volgens zijn aanwijzingen zeefdrukken produceerden in verschillende variaties wat betreft kleuren en afmetingen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Andy_Warhol).
Popart is een kunststroming die tegelijkertijd, maar los van elkaar, is ontstaan in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten van Amerika in het midden van de jaren vijftig en haar hoogtijdagen beleefde in de jaren zestig van de 20e eeuw.
De naam is een afkorting, geïntroduceerd door de Britse criticus Lawrence Alloway, die deel uitmaakte van een groep kunstenaars, architecten en critici, the Independent Group, die elkaar ontmoetten in het Institute of Contemporary Art in Londen. Alloway gebruikte de term in 1949 als afkorting van het begrip popular mass culture, dit is alles wat tot geïndustrialiseerde massacultuur behoort. Het kunstwerk van de Engelsman Richard Hamilton "Just What Is It That Makes Today's Homes So Different, So Appealing?", een collage uit 1956, wordt algemeen beschouwd als het begin van de popart. In die collage zijn alle elementen aanwezig waarvan de popart gebruik zal maken.
Popart was een kunststroming die voortkwam uit een bepaalde tijdgeest, namelijk die van de vrijheid, seksuele revolutie en vrouwenemancipatie. De popart zette zich gedeeltelijk af tegen het Amerikaanse abstract expressionisme. Het hyperserieuze en -conceptuele karakter van deze kunststroming was de ideale voedingsbodem voor een reactionaire beweging als de popart. Omdat kunstenaars van het abstract expressionisme het museum zagen als de ideale elitaire plek voor hun kunstwerken was de logische reactie dat de popart de kunst naar de mensen wilde brengen (tot op straat ..)
...
Kenmerken en kunstenaars popart
- Speels gebruik van de identiteit en de symbolen van de Westerse consumptiecultuur. (Kunstenaars: Jasper Johns, Andy Warhol).
- Gebruik van commerciële materialen en voorwerpen; producten uit het leven van alledag: plastic voorwerpen, kitsch, advertenties, affiches, (Kunstenaars: Robert Rauschenberg, Gustave Asselbergs) pin-ups (Kunstenaars: Tom Wesselmann, Allen Jones, Woody van Amen) film- en popsterren (Andy Warhol).
- Gebruik van strips. (Roy Lichtenstein).
- Glamourachtige kleuren ontleend aan reclameafbeeldingen op straat. (Andy Warhol, James Rosenquist, Rik van Bentum). Geen persoonlijk handschrift van de kunstenaar. Veel werk wordt door anderen uitgevoerd. De kunstenaar gebruikt vaak 'ready mades': kant-en-klare, bestaande voorwerpen. (Tom Wesselmann, Robert Rauschenberg, Woody van Amen).
- Vervreemding door vergroting of herhaling, of door gebruik van ongebruikelijke materialen. (Claes Oldenburg).
(http://nl.wikipedia.org/wiki/Popart)
Popart moet overigens niet verward worden met Opart:
Op-art is een richting in de schilderkunst van de 20e eeuw die bekend werd in de jaren 1963-1966. De term is een afkorting van het Engelse begrip optical art. Op-art speelt een spel met verschillende optische illusies.
De werkwijze binnen deze kunststroming ontstond uit de geometrische abstracte kunst en wordt soms gerelateerd aan de kinetische kunst uit dezelfde tijd, die echter veeleer een stroming in de beeldhouwkunst is. Op-art is een zeer toegankelijke kunstvorm; ook minder ervaren kunstkijkers worden er direct door aangesproken. De kunstenaars die gerekend worden tot de op-art maakten schilderijen met sterke licht-donker contrasten, vibrerende kleuren, moiré-patronen en composities die tijdens het kijken lijken te gaan bewegen.
Het was de Pools-Franse schilder Henryk Berlewi, met El Lissitzky en Kasimir Malewitsj deel uitmakend van de suprematistische Proun-groep (abstracte kunst), die tussen 1922 en 1924 in Berlijn de theorie uitwerkte van zijn Mechano-Faktura. Daarmee was hij de wegbereider voor een aantal Franse abstracte kunstenaars, die kort voor de Tweede Wereldoorlog experimenteerden met optische fenomenen, die ze gebruikten om niet-verhalende, niet-perspectivische composities samen te stellen. Met geometrische vlakken, transparante kleurlagen en overlappingen creëerden zij indrukken van vibratie, pulserend licht, en andere spontane optische sensaties.
Na de bevrijding van Parijs, in 1944, groepeerden zich in de pas opgerichte galerie van Denise René een aantal kunstenaars rond de van oorsprong Hongaarse schilder Victor Vasarely. Zijn werk is van alle op-artkunstenaars het bekendst geworden.
De term op-art werd echter pas voor het eerst in druk genoemd in oktober 1964 in Time Magazine en werd pas volledig gedefinieerd door R.H. Carraher en J. Thurston in hun studie Optical Illusions and the Visual Arts, uit 1966. Men beriep zich daarbij op het theoretische werk Interaction of colors, uit 1963, van Josef Albers, professor aan de universiteit van Yale (http://nl.wikipedia.org/wiki/Op-art).
Dat moiré-patroon zie je bijvoorbeeld soms op TV met bepaalde gestreepte overhemden en dergelijke...(http://nl.wikipedia.org/wiki/Moir%C3%A9patroon). Maar goed Andy Warhol(a) maakte popart en die stijl is er nog steeds...
I am so overjoyed to bring you this Andy Warhol inspired piece by local artist Rodney Thompson for Art & Wine (https://artandwineohmy.com/events/warhol-beers-2015-04-14/),
Van Warhol zijn ook verschillende rake uitspraken (quotes):
The artist Andy Warhol explained to Albert Dorne, “Art must transcend mere drawing."
"Pardon me, Andy,” Dorne interrupted, “but there’s nothing all that fucking mere about drawing.”
(http://chipsandbeermag.tumblr.com/post/40434594097/the-artist-andy-warhol-explained-to-albert-dorne)
“The most exciting attractions are between two opposites that never meet.”
-Andy Warhol
(http://static.squarespace.com/static/52ebae7ee4b0dabc1e
a6bcc5/52f4ce60e4b0eeb799bfe341/52f4cfb9e4b0eeb799
be03d65189dcc8454cee93859.jpg)
(http://d3jgkzl5mcxi5w.cloudfront.net/2012/07/warhol-quote_banner1.jpg)
Beck’s Beer has been using Andy Warhol’s face on advertisements around NYC according to the ArtInfo blog…(http://beerpulse.com/2011/12/the-many-faces-of-andy-warhol/) The Andy Warhol Foundation has licensed a lot of crazy products in recent years, from “Warhol Factory X Levi’s” to the “Andy Warhol Men” address book, but seeing the artist’s face on the side of a bottle of beer is a first.
One of the late pop artist’s “fright wig” self-portraits is being used to advertise Beck’s beer in NYC. The touted Warhol label is part of the German brewer’s long-running “Art Label” program (Beck’s celebrated 25 years of art labels earlier this year with an arty pup crawl in London).
...
Is sticking Andy’s face on a beer bottle tacky? Yes. Then again, he pioneered art-advertising synthesis with his design for a 1985 Absolut vodka ad.
(http://blogs.artinfo.com/artintheair/2011/08/17/andy-warhol-beer-pitchman/)
WARHOL’S POP ART INSPIRES LOCAL HOP ART ALE
HARMON BREWERY AND TACOMA ART MUSEUM BRING BEER AND ART TOGETHER
TACOMA, WA – In 1982, Andy Warhol set his sights on Tacoma with a proposal to drape the Tacoma Dome with a Pop Art flower. Today, those flowers are coming to Tacoma Art Museum and have inspired the local Harmon Brewery to create Hop Art Ale, a special, seasonal IPA to celebrate Warhol’s Tacoma connections. The flower-inspired ale is the fourth seasonal beer that Harmon Brewery has crafted in partnership with Tacoma Art Museum (www.washingtonbeerblog.com/flower-for-tacoma-idea-ipa/). “In crafting this beer we took our signature Point Defiance IPA and aged it with rose hips, hibiscus, lavender, and chamomile to tie in with Warhol’s love of flowers,” said Pat Nagle, Owner of The Harmon Brewery and Restaurant. “The lavender has a nice presence and each flower does its part to provide the aroma and the taste of this amazing IPA.” (http://beerpulse.com/2012/10/harmon-hop-art-ale-becomes-fourth-beer-in-partnership-with-local-museum/)
Warhol
Falstaff Brewery
Type Pale Ale
ABV 4.3%
Light gold in colour with a citrus hop nose. Fruit and hop flavours with a hint of spice and a clean hoppy finish (www.perfectpint.co.uk/real-ale-beers-info/28194/Falstaff-Brewery/Warhol, www.ratebeer.com/beer/falstaff-warhol/317467/).
BrewDog Hello My Name is Vladimir. This double IPA flavoured with limonnik berries (supposedly an aphrodisiac) was made in reaction to Russian anti-gay legislation. The Andy Warhol-inspired label, showing Vladimir Putin with eye shadow and lipstick, certainly casts him in a less than masculine light (https://studentofbeer.wordpress.com/2014/06/05/a-battle-for-the-ages/). The sick, twisted legislation brought about in Russia that prevents people from living their true lives is something we didn't want to just sit back and not have an opinion on. Our core beliefs are freedom of expression, freedom of speech and a dogged (no pun intended) passion for doing what we love. Thus, we are donating 50% of the profits from this beer to charitable organisations that support like minded individuals wishing to express themselves freely without prejudice.
This beer is a double IPA brewed with Limonnik berries. We heard they're great for improving sexual performance, so we've sent a case to the Kremlin as we suspect there is someone there who would appreciate a little helping hand (www.brewdog.com/lowdown/blog/hello-my-name-is-vladimir).
The limited-edition ‘Hello, My Name is Vladimir’ beer features a Warhol-esque impression of Vladimir Putin wearing make-up on its label and the satirical *not for gays small print across the bottom.
BrewDog, the brewery responsible for creating the ‘protest beer’ included the following description on the labels: “Hello, my name is Vladimir. I am 100 per cent hetero and will pass laws to prove it.
"Drinking me gives you energy, ignorance and dogmatism required to shoot a deer (with your top off) and pass internationally denounced, discriminatory legislation (top optional) before you've even had your caviar breakfast."
James Watt, co-founder of BrewDog said they produced the double IPA 8.2 per cent beer, which went on sale shortly before the 2014 Sochi Winter Olympics begins, as a protest against the President's gay laws and to “hold up a mirror to discriminatory legislation signed off by Mr Putin.”
(www.independent.co.uk/life-style/food-and-drink/news/vladimir-putin-not-for-gays-protest-beer-launched-by-scottish-brewery-brewdog-9108835.html)
Maar goed, vanuit Schotland toch weer even terug naar de regio waar we met onze bierreis waren gebleven, ergens in Oost-Europa:
Lesbian, gay bisexual, and transgender (LGBT) persons in Slovakia face legal challenges not experienced by non-LGBT residents. Both male and female same-sex sexual activity are legal in Slovakia, but households headed by same-sex couples are not eligible for the same legal protections available to opposite-sex couples.
Predominantly Roman Catholic Slovakia, unlike its neighbour, the Czech Republic, is more conservative on issues dealing with lesbian, gay, bisexual, transgender (LGBT) rights.
Same-sex sexual activity was legalized in 1962. There is no legal recognition of same-sex unions in Slovakia. On 4 June 2014, the Slovak parliament approved a constitutional amendment to ban same-sex marriage, with 102 deputies for and 18 deputies against the legislation. An Anti-Discrimination Act was adopted in 2004, in requirement with European Union protocols on anti-discrimination in its member states. The Act, broadened in 2008, makes it illegal to discriminate on the basis of sexual orientation. A Pew Global Attitudes Project survey recorded that 66% of Slovaks believe that homosexuality should be accepted by society. A European Union poll shows 19% of Slovaks support same-sex marriage (http://en.wikipedia.org/wiki/LGBT_rights_in_Slovakia).
Saturday, February 7, 2015, Slovakia held a referendum that could have led to a significant step backwards in terms of tolerance and LGBT rights in the country. If successful, the referendum would have bolstered homophobic discrimination and undermine sexuality education. Fortunately, Slovak people stayed away from the ballots. Only 21.4% of eligible voters showed up, causing the referendum to fail.
To be legally binding, turnout in the ballot must be more than 50 percent in the nation of 5.4 million people. There were seven referendums held, since Slovakia gained independence in 1993 after the split of Czechoslovakia. Only one of those, the referendum on the entry into the European Union, met the condition.....The leader of the Christian organization Alliance za Rodinu (Alliance for Family), who initiated the referendum by gathering over 400,000 signatures (350,000 is the minimum to initiate the referendum), Anton Chromik, was satisfied with the results. He called the result a good base for the further actions and declared the fight not be over. He is planning to initiate a second referendum with the same goal after the required three year break period runs out. The referendum, regardless of the results, sets a very wrong and dangerous example, in a region once torn by the nationalistic sentiments. Referendums are not meant to enable the majority to votes against the minority to be deprive of human rights (www.glaad.org/blog/slovakias-referendum-homophobic-discrimination-has-failed). People all over Slovakia have been receiving a letter from the pro-referendum campaigners ...the letter that was sent out said it was ‘a battlefield for fundamental rights and values’, also calling homosexuals a ‘freak minority’. As many of the campaigners are of the opinion that homosexuality is some kind of illness, this poses the question as to when other people will have certain rights taken away from them if they suffer from some mental or physical handicap, depression, schizophrenia and so on. Once a society starts differentiating and dissecting itself up into classes with different rights, we might find ourselves walking a dangerous path backwards to darker times that Europe can still remember (www.thedaily.sk/controversial-referendum-democracy-or-discrimination/).
Nou om deze zware kost toch even iets luchtiger te maken zie hier.
Over groeperingen gesproken. Een deel van de Slowaken (zoals de ouders van Andy Warhol) identificeert zich als Roethenen.
Roethenen (Roetheens: Русины, Roesyny; Oekraïens en Servisch: Русини; Roesyny, Hongaars: Ruszinok) is in het huidige spraakgebruik de benaming voor de meest zuid-westelijke der Oost-Slavische volksstammen, in essentie diegenen wiens voorouders zich ten tijde van Oostenrijk-Hongarije in het Hongaarse gedeelte woonden (Karpato-Roethenië) (http://nl.wikipedia.org/wiki/Roethenen_(Karpati%C3%AB)).
Karpato-Roethenië, vaak kortweg Roethenië, is een historische landstreek in Oost-Europa, waarvan het grondgebied nagenoeg samenvalt met de huidige oblast Transkarpatië (Zakarpattija) in Oekraïne. Andere namen voor het gebied zijn Transkarpatië, Subkarpatië en Karpato-Oekraïne.
De Hongaarse naam van het gebied luidt Kárpátalja, de Tsjechisch/Slowaakse Podkarpatská Rus. Deze beide namen duiden evenals de naam Subkarpatië op de ligging van het gebied aan de voet van de Karpaten. Het element Rus verwijst evenals de naam Roethenië naar de Roethenen, de meest specifieke bevolkingsgroep in het gebied. De naam Transkarpatië wijst op een (Oekraïens-Russisch) perspectief vanaf de andere zijde van de Karpaten.
In de loop van de 20e eeuw is Roethenië buitengewoon vaak van 'eigenaar' veranderd. Tot de Eerste Wereldoorlog was het Hongaars, vervolgens behoorde het achtereenvolgens tot Tsjecho-Slowakije, wederom Hongarije, de Sovjet-Unie en Oekraïne (http://nl.wikipedia.org/wiki/Karpato-Roetheni%C3%AB).
Met de naam Roethenen werden op verschillende momenten in de geschiedenis verschillende bevolkingsgroepen van Roethenië aangeduid, met name voor de Oost-Slavische volkeren binnen het Pools-Litouwse Gemenebest. De benaming werd ook gebruikt voor de Oostelijke Slaven die binnen de grenzen van Oostenrijk (vanaf 1867: Oostenrijk-Hongarije) woonden (in Galicië en Lodomerië, de Boekovina en verschillende gebieden die tot Hongarije behoorden).
Hun taal onderscheidde zich enigszins van die van de Oekraïners in Rusland, maar vooral kerkelijk weken ze af: zij behoorden tot de geünieerde kerk (liturgisch oosters-orthodox, maar de paus van Rome erkennend), namelijk de Roetheens-katholieke Kerk.
In de 19e eeuw liepen hun culturele oriëntaties uiteen: sommigen richtten zich op Rusland, anderen op de Oekraïners in Rusland en weer anderen zagen zich vooral als Roetheen. Omdat de naam "Oekraïners" ("grensbewoners") een Russisch perspectief weergeeft, wensten velen zich niet met het Oekraïense nationalisme te identificeren, temeer daar ze nooit bij het Russische Rijk behoord hadden. Ze noemden zich daarom geen Oekraïners maar Roesyny.
Na de Tweede Wereldoorlog woont het merendeel van hen binnen Oekraïne: de verwantschap met Oekraïners en de druk van de overheid hebben ertoe geleid dat een deel van de Roethenen zichzelf als Oekraïners beschouwt. Het grootste deel van de Roethenen is het hier echter niet mee eens en beschouwt zichzelf als een zelfstandig volk. Zij ijveren voor meer zelfstandigheid van het Roetheense volk binnen de Oekraïense staat, waarbij er ook separatistische Roethenen zijn. Verder beschouwen sommige Roethenen zichzelf als Russen (http://nl.wikipedia.org/wiki/Roethenen_(Karpati%C3%AB)).
Vysoké Tatry (Hongaars: Magastátra) is een Slowaakse gemeente in de regio Prešov, en maakt deel uit van het district Poprad. De naam van de gemeente is gelijk aan de Slowaakse naam voor de Hoge Tatra. Daarom wordt de plaats informeel ook wel aangeduid als Mesto Vysoké Tatry (Stad Hoge Tatra). De gemeente ontstond in 1990 door het samenvoegen van de gemeenten Starý Smokovec, Štrbské Pleso en Tatranská Lomnica. Tot 1999 was de officiële naam van de gemeente Starý Smokovec, een van de huidige dorpskernen van de gemeente (http://nl.wikipedia.org/wiki/Vysok%C3%A9_Tatry).
De Hoge Tatra (slow.: Vysoké Tatry, pl: Wysokie Tatry) is een gebergte op de grens van Slowakije en Polen. Het is een onderdeel van respectievelijk de Tatra, de Beskiden en de Karpaten.
Het gebergte is het hoogste en ook het enige alpiene deel van de Tatra. Gelegen in het centrale noorden van Slowakije (4/5) en het Poolse gebied rond Zakopane (1/5). Het hoogste punt van de Tatra, en van de gehele Karpaten is de Gerlachovský štít (2655 m), gelegen in Slowakije. De belangrijkste stad in de omgeving van de Hoge Tatra is Poprad, gelegen aan de rivier de Poprad, ten zuidoosten van het gebergte.
De Hoge Tatra is een uniek natuurgebied en ook het belangrijkste skigebied van Slowakije en Polen. Het heeft daar de status van Nationaal Park (Slowaaks Tatranský národný park, Pools Tatrzański park narodowy). Ten tijde van het communisme, was dit gebied vooral geliefd bij het wat rijkere deel van de Sovjet-Unie en andere toenmalige Warschaupact-staten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoge_Tatra).
Poprad (Hongaars: Poprád, Duits: Deutschendorf) is een stad in het noorden van Slowakije aan de voet van het Tatragebergte. Poprad heeft een historisch centrum en is gelegen aan de rivier Poprad.
De omgeving van Poprad bestond oorspronkelijk uit Slowaakse nederzettingen en wordt voor het eerst in 1256 vermeld met de toenmalige Slavische namen als Poprad, Forum Sabbathe (nu Spišská Sobota) en Vylka (nu Veľká). Doordat het gebied in de dertiende eeuw door Duiters werd gekoloniseerd staan in latere schriftelijke bronnen voornamelijk Duitse namen, zoals in 1268 Villa Theutonicalis voor Poprad en Sanctus Georgius voor Spišská Sobota.
Poprad is het startpunt van de Tatranská Elektrická Železnica (Tatra Elektrische Spoorwegen), een aantal smalspoorlijnen die de reservaten in het Hoge Tatra-gebied, zoals Starý Smokovec, Štrbské Pleso en Tatranská Lomnica met elkaar en Poprad verbinden. Verder heeft Poprad treinverbindingen met andere steden in Slowakije en daarbuiten, zoals Praag in Tsjechië.
Ten noordwesten van Poprad ligt de internationale luchthaven Poprad-Tatry (http://nl.wikipedia.org/wiki/Poprad_(stad)). Sinds 2000 is er een stedenband met Zwijndrecht (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Poprad_(stad))
In en rondom Poprad is vast wel bier te vinden (zie www.kamnapivo.sk/presovsky-kraj/poprad/).
Family microbrouwerij EGIDIUS brouwerij werd opgericht om het grote publiek onmiskenbare bier met een specifiek karakter verder onbehandeld bier wordt gekenmerkt door een volle, rijke en aangename moutsmaak brengen. De smaak van het bier gist is een evenwichtig, variëren naar gelang van de productsoorten, variërend van licht tot donker amber pils. Elk bier heeft zijn eigen kenmerken, maar allemaal iets gemeen hebben - ze zijn ongepasteuriseerde en ongefilterd, alle gezondheidsbevorderende stof te behouden en hebben een beetje extra smaak (www.malepivovary.sk/o-mne/egidius/).
Pivovar Pilsberg
Murgašova 1 , 058 80 Poprad
(www.azet.sk/katalog/pivovary/presovsky-kraj/)
Brouwerij Pilsberg , sro Poprad onder de Hoge Tatra
Bijna 200-jarige traditie van het brouwen van bier in onze brouwerij , ....garanderen u een uitstekende kwaliteit bier, geproduceerd door klassieke technologie van mout van de beste eigenschappen van de Tsjechische hop en kristalhelder water uit de bergen Hoge en Lage Tatra . De eerste brouwerij in Poprad werd opgericht in 1812 . Deze brouwerij was in werking totdat de positie van de nieuwe brouwerij die in 1882. Beide brouwerijen gebouwd Popradskí handelaren en ambachtslieden. In gebruik is genomen Sinds de gebeurtenissen van de oorlog, de meeste van de documentatie wordt vernietigd, in geslaagd een aantal gegevens naar de bodem van de geschiedenis in de archieven van de stad te krijgen Poprad . De oorspronkelijke naam van de Poprad brouwerij was Erste und Zipser Dampfbrauerei Mälzerei AG in Poprad (eerste Spišský stoom brouwerij en mout, deelnemingen in Poprad ). In 1945 na de bevrijding holding werd onder de nationale administratie te zetten. In 1948 werd het pand in beslag genomen inhoud van de brouwerij werd genationaliseerd en opnieuw opgenomen in de nationale onderneming Oost-Slovaakse brouwerijen gevestigd in Košice. 1952/12/20 werd opgericht met ingang van 1953/01/01 een nieuwe onderneming - Spišské brouwerij in Poprad ., waarin planten in Poprad, Levoča, bier winkels in Ves en Revúcej zijn verwerkt De datum van 1958/04/01 in Slowakije was het opzetten van een joint venture voor alle Brouwerijen getiteld Bierbrouwerijen en mouterijen, NC Bratislava . De bijeenkomst werd afgelast op 1960/07/01 en een nieuw bedrijf opgericht in Košice, Oost Slowaakse brouwerijen waarin ze werden opgenomen en onze brouwerij. De gehele brouwerij en mouterijen beheerd ditmaal het directoraat-generaal van de brouwerijen en mouterijen in Bratislava. In 1992 werd de brouwerij geprivatiseerd door Vega sro Poprad . ...Aanzienlijke kosten noodzakelijk zijn vanwege de filtratie gebied van machine apparatuur bedrijf Steinecker uit Duitsland . In dienst van de centrale sanitaire units CIP van Nederlands bedrijf Diversey Lever uit dat de mogelijkheid van de gistende infecties in verschillende stadia van de productie van bier. ....Malt heeft een hoge standaard kwaliteit parameters die ook mechanische apparatuur lijn gemaakt Lausmann van het Duitse Regensburg . Vanaf 1.1.2000, de brouwerij en-mout bezeten bedrijf Pivovar Tatran en Poprad . .... Van 1.5.2004, werd het bedrijf omgezet in Pivovar Tatran 1812 , werd sro opgericht 01.10.2004 en vervolgens Tatranská Sladovna, sro Poprad . Van 10.03.2005 de brouwerij veranderde haar commerciële naam te presenteren Pilsberg, sro ., die werd voltooid fase van stabilisatie. De inspanningen van het bedrijf zijn fruit in de vorm van erkenning en de Tsjechische brouwerij gedragen toen maart 2005 de Tsjechische vereniging van kleine zelfstandige brouwerijen heeft onze brouwerij genomen als lid van de vereniging als de eerste Slowaakse brouwerij in de geschiedenis helemaal .
(www.pilsberg.sk/o-pivovare-pilsberg.php) (zie ook http://poprad.korzar.sme.sk/c/6743586/buraju-pivovar-znamy-pivom-ktore-zosmiesnil-cesky-prezident-zeman.html)
Bijzonder dat Tjechisch en Slowaaks zo door elkaar lopen. Al is AB/InBev natuurlijk ook Belgisch/Amerikaans/Brazilaans bedrijf.
Op het gebied van de Poprad brouwerij begon de vernietiging van bestaande gebouwen die al in slechte staat waren. Behoudt alleen de mouterij, dat dicht bij de verkeerslichten op Juh. De bouw van nieuwe gebouwen wil investeerder, investeringsmaatschappij Pilsberg, beginnen zo snel mogelijk.
...Poprad gaf een bestemmingsplan vergunning voor de locatie van het complex in een gebied Poprad brouwerij huidige brouwerij terug in augustus vorig jaar.
...
Aan het einde van de jaren '90 van de vorige eeuw, toen de Tsjechische premier en huidig president van Tsjechië Miloš Zeman uitgedrukt pejoratively naar Poprad biertje pakken. Alsof Zeman verklaarde de Slowaakse bier was naar zijn mening de juiste precies goed voor het reinigen van kunstgebitten. vliegveld Popradske in oktober 1999 ingenomen met de Tsjechische premier Milos Zeman, die tijdens een informele bijeenkomst
...
Toenmalige directeur van de brouwerij Paul Jurčík handen die een spandoek met de tekst: Pivovar Tatran verwelkomt meester Zeman. Een tweede poging om Zeman een aantal flessen bier Tatran passeren vond plaats aan het einde van een persconferentie na een bijeenkomst van de ministers-presidenten van de vier landen, ... Zeman ook de tweede keer weigerde te accepteren. Tatran Poprad brouwerij tegengegaan de beledigende uitspraken over zijn bier door de invoering van een nieuw type bier. Na Milos Zeman in 2004 benoemd lage graad van 8% bier. Liquid brood bestemd minste bankabel klant werd genoemd Edelman, een Duitse edelman. Naam Zeman lijkt niet erg imiterende en dus toevlucht Popradskí brouwers na haar Duitse variant (http://poprad.korzar.sme.sk/c/6743586/buraju-pivovar-znamy-pivom-ktore-zosmiesnil-cesky-prezident-zeman.html).
Ik heb net als goed bier, en niet wat zure bier van kleine brouwerijen die bier ver van nadert, zei president Milos Zeman tijdens zijn laatste bezoek Olomouc Region.
Tsjechisch-Moravische Vereniging van brouwerijen voor kritiek Zeman adres Microbrewery nodigt de president om de grootste proeverij evenement van het jaar - microbrouwerij Festival in het Kasteel van Praag, die zal beschikken over meer dan 70 brouwerijen 139 bieren en hij heeft dan de mogelijkheid om hun bier te proeven. "Meneer de president op Festival van harte uitgenodigd. Zal dus de kans om te proeven bieren van kleine brouwerijen, praat rechtstreeks met individuele bierbrouwers brouwerijen, en die hij in staat om zo volledig en nauwkeurige informatie te geven aan hun bieren zullen zijn ", reageert John Suran (19 mei 2015, www.prvnizpravy.cz/zpravy/byznys/
zeman-pivo-z-minipivovaru-se-dobremu-pivu-zdaleka-neblizi/),
Miloš Zeman was ooit het bier Popradskom zei dat het alleen geschikt is voor het reinigen van kunstgebitten. "Zeman We schreven een brief waarin we hem uitgenodigd voor de doop Edelmann, maar hij reageerde niet op," zei een bron van de brouwerij Tatran. Doopfeesten afzien dan ook met de voormalige premier. Echter, Zeman lijst kreeg. "Ik heb de nieuwe leiding van de Poprad brouwerij ongeveer een kwart van een brief waarin hij vertelde me dat mijn kritiek gerechtvaardigd was Poprad bier, en ze bereidt zich voor op een nieuw bier", aldus de Tsjechische ex-premier. "Onlangs me hier in het huisje Nove Veseli bezocht de Slowaakse ambassadeur bij de Tsjechische Ladislav Ballek, dus ik vroeg hem om het leiderschap van mijn naam lijst voor de brouwerij te bedanken. " (www.topky.sk/cl/10/36359/Nove-popradske-pivo-nazvali-po-Zemanovi-)
Premier Milos Zeman ander bier te proeven op het evenement, jaarlijks georganiseerd door de Vereniging van Vrienden van het bier. In totaal acht van hen geproefd premier (6 december 2000).
Václav Klaus slaví narozeniny, na pivo přišel i Miloš Zeman
Voormalig president en de premier Vaclav Klaus heeft vandaag de dag een goed humeur. Zij vieren een verjaardag en nodigde een lange lijn van belangrijke gasten. Onder andere zijn opvolger op de Praagse Burcht Milos Zeman (18.6. 2014 18:09, http://tn.nova.cz/clanek/zpravy/domaci/vaclav-klaus-slavi-narozeniny-na-pivo-prisel-i-milos-zeman.html).President Milos Zeman is tegen de privatisering van Budvar. Volgens hem zou de verkoop van nationale bedrijven leiden tot een verslechtering van de kwaliteit van Ceske Budejovice bier. Elke privatisering zou vermoedelijk betekenen dat Budvar valt Anheuser-Busch InBev. Zeman zei dat tijdens een driedaags bezoek aan de Zuid-Boheemse regio, die in de Tsjechische Budejovice begon.
"Budvar is de enige nationale bedrijf in de Tsjechische Republiek en werd deze maatregel genomen om de privatisering van de handen van de Amerikaanse groep Anheuser Busch, dat onlangs fuseerde voorkomen," Zeman zei tijdens een ontmoeting met Zuid-Boheemse raadsleden. Anheuser-Busch in 2008 werd een deel van Anheuser-Busch InBev (http://byznys.lidovky.cz/zeman-americane-piji-misto-piva-hnedou-brecku-budvar-nedame-p4d-/firmy-trhy.aspx?c=A140217_143946_firmy-trhy_mev).
Nu begrijp ik het. De kritiek van Zeman gaat niet tegen, maar voor de microbrouwerijen. Hij is tegen de overname van Budejovice door AB/InBev. Die overname is inderdaad erg vreemd, want AB/InBev is juist de eigenaar van Budweiser, die al jaren in wrevel is met Budejovice over Budvar. Het zou logischer zijn als Heineken, of nee wacht die is maar met één merk bezig, als SABMiller het merk zou overnemen en er net zo mee om zou gaan als Pilsner Urquell...maar dat is mijn mening.. (misschien ondertussen al gebeurt?)
(zie ook www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/205315/zemanuv-narocny-program-na-zemi-zivitelce-pivo-vino-mleko.html en http://zpravy.idnes.cz/zeman-ochutnal-za-ctvrt-hodiny-osm-piv-dyf-/domaci.aspx?c=A001206_171454_domaci_jkl)
Proost! Waarom hebben we in Nederland niet zulke politici?
Svit (Hongaars:Szvit) is een Slowaakse gemeente in de regio Prešov, en maakt deel uit van het district Poprad (http://nl.wikipedia.org/wiki/Svit). Svit is one of the youngest Slovak towns. It was established in 1934 by business industrialist Jan Antonín Baťa of Zlín, Czechoslovakia (now Czech Republic) through his organization Baťa a.s., Zlin in accordance with his policy of setting up villages around the country for his workers....When the Second World war came, Jan Baťa's policy was to secretly fund the Czechoslovak government-in-exile, to supply the Czech Army with shoes and clothing and to secretly fund the Slovak National Uprising that started at Baťovany (now Partizánske) on August 29, 1944. Jan Baťa represented Czech/Slovak freedom and prosperity.
Svit is short for "Slovenské vizkózové továrne" (in English Slovak Viscose Works). (Also, the word svit means "shine" in Slovak language.) Svit is the smallest town in Slovakia (4.5 km²) with the population of 7,400 (http://en.wikipedia.org/wiki/Svit).
Bata is vooral bekend als een modern geleid bedrijf dat in tal van plaatsen complete nederzettingen heeft gebouwd voor het personeel. Zoals Batadorp bij Best in Nederland (1933) (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bata_(bedrijf)). Batadorp is een wijk in de Nederlandse plaats Best, die in 1934 voor de van oorsprong Tsjecho-Slowaakse schoenenfabriek Bata is gebouwd op grond die het bedrijf van de gemeente Best had gekocht. Bata zocht uitbreiding in het buitenland, mede om douanetarieven te omzeilen, en bouwde daar fabrieken en complete dorpen. In Nederland, waar Bata vanaf 1922 al actief was met Bata-winkels, koos men voor Best vanwege de lage grondprijs en de aanwezigheid van goedkope arbeidskrachten. Ook de gunstige verkeerssituatie (de aanwezigheid van het Wilhelminakanaal, het Beatrixkanaal en spoorwegen) speelde bij de keuze een rol. Men bouwde er in 1933 een fabriek die een exacte kopie was van de hoofdvestiging te Zlín.
Bata liet de wijk bouwen, opdat de medewerkers dicht bij de fabriek konden wonen. Er werden 130 woningen gebouwd, alsmede scholen, een medische dienst en een kapsalon. Bata bouwde wel meer van dergelijke dorpen, overal ter wereld waar het bedrijf vestigingen had. Doordat een brug ontbrak lag Batadorp betrekkelijk geïsoleerd van Best. Orde en netheid werd door Bata op prijs gesteld. ...Vanaf de jaren 60 van de 20e eeuw verdween de schoenenproductie naar lage-lonenlanden en werd Batadorp aan de gemeente Best verkocht. Het winkelnetwerk verdween eveneens. De laatste Batawinkel werd in 1996 gesloten, op de fabriekswinkel na. De oorspronkelijke bebouwing van Batadorp is nu als industrieel erfgoed een historische bezienswaardigheid.
De fabriek bleef echter, in afgeslankte vorm, bestaan. Deze behoort nu tot de in 1970 opgerichte divisie: Bata Industrials, die speciaal schoeisel maakt, zoals veiligheidsschoenen. Het hoofdkwartier van de wereldwijd opererende divisie bevindt zich te Best. Ze beschikte in 2008 over 160 medewerkers die jaarlijks 900.000 paar veiligheidsschoenen en 1 miljoen paar veiligheidskousen produceerden (http://nl.wikipedia.org/wiki/Batadorp).
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bata_(bedrijf)
Jan Antonín Baťa (March 7, 1898 – August 23, 1965) (also known as Jan Antonin Bata or Jan Bata, called The King of Shoes) was a Czech shoe manufacturer from Uherské Hradiště (southeastern Moravia), half-brother of Tomáš Baťa.
After his half-brother Tomas' death (1932) Jan Antonin Bata headed the Baťa company and in 1931 it became for the first time a joint stock company – Baťa a.s.) based in Zlín, former Czechoslovakia.
Under Jan Bata's administration implemented growth plans for the Baťa business and expanded further – into shoe machinery, tires, textiles, chemicals, mines, canals, a railway, film studios, manufacture of airplanes, department stores.
Before WWII Jan and his family fled the Nazis for the US and finally settled in Brazil, where he founded several towns, including: Bataiporã, Bataguassu, Batatuba, Anaurilândia and Mariaopolis.
Up to his death, Jan expanded the organization more than sixfold from the date of purchase. From 1931 to 1942, the Bata organization grew to 105,770 employees.
The Baťaviles were new cities, new industrial communities, based and developed on the "ideal city" model. Jan Bata came up with a contest in 1935, where the ideal city designs were entered in the contest. "In 1935, [Jan] Bata invited Le Corbusier to Zlin as a member of the jury of Bata's International Housing Competition and for consultations over the factory city plans." The way Jan Bata introduced the Ideal city concept was based on a competitive competition (http://en.wikipedia.org/wiki/Jan_Anton%C3%ADn_Ba%C5%A5a).
Bata is een internationaal opererend bedrijf dat schoenen produceert en dat bestaat sinds 1894. Het bedrijf is opgericht in 1894 te Zlín door Tomáš en Antonin Baťa onder de naam T. & A. Baťa. Toen behoorde Zlín nog tot Oostenrijk-Hongarije. De oprichters kwamen voort uit een geslacht van schoenmakers. In 1895 nam Tomáš de leiding geheel op zich. Het bedrijf streefde ernaar om industriële methoden in te voeren en vernieuwingen door te voeren. Zo kwam in 1897 de Batovka tot stand, de eerste textielen schoen die machinaal werd vervaardigd.
Na de Eerste Wereldoorlog kwam Zlín in Tsjechoslowakije te liggen. In 1923 werd een systeem van winstdeling ingevoerd en in 1925 startte een bedrijfsopleiding.
Als reactie op de toegenomen douanetarieven werden in 1929 tal van vestigingen in het buitenland geopend, zoals in Zwitserland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Joegoslavië, Polen, België, Nederland, de Verenigde Staten en het toen nog Britse India, en later ook in Brazilië en Canada. Tegen het begin van de jaren 30 van de 20e eeuw was Bata 's-werelds grootste schoenenexporteur.
In 1932 kwam Tomáš Baťa om bij een vliegtuigongeluk. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, Thomas J. Bata (1914-2008). Het bedrijf ging diversificeren en maakte nu ook autobanden, vliegtuigen, fietsen en machines. In 1939 bezat Bata 63 bedrijven die talrijke producten maakten, maar de kernactiviteit bleef de schoenenproductie met een jaarlijkse verkoop van meer dan 60 miljoen paar schoenen in meer dan 30 landen.
In 1939 brak de Tweede Wereldoorlog uit, en de leiding van Bata week uit naar Canada, waar in Batawa bij Toronto de organisatie opnieuw werd opgestart. Jan Antonin Bata echter ging in 1940 vanuit de Verenigde Staten terug naar bezet Tsjechoslowakije. Dit leidde tot tal van moeilijkheden, zowel met de geallieerde mogendheden, met de bezetter en met de in 1945 aan de macht komende communistische regering. Daarnaast waren er ook aanzienlijke ruzies binnen de familie Bata. In 1945 werden de Oost-Europese vestigingen dan ook genationaliseerd. De naam Bata werd uit de herinnering verbannen, de firmanaam werd omgedoopt in Svit en de naam van Zlín in Gottwaldov. De Svit fabriek produceerde nu voor de binnenlandse markt en werd geleid als een kombinat dat de gehele keten verzorgde. De technologische ontwikkeling van het bedrijf bleef echter achter. Toen het communisme in 1989 werd afgeschaft keerde Thomas J. Bata terug. Het bedrijf werd geprivatiseerd maar was niet in staat de ontwikkelingen te volgen. Het ging failliet in 2000 (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bata_(bedrijf)).
“Our success is built on our legacy of values and beliefs”
Thomas G. Bata, Chairman and Grandson of Founder
Bata has been in the shoe-making industry for over 120 years now, proudly designing, manufacturing and retailing stylish shoes that serve a multitude of purposes.
Thousands of years ago, shoes were purely utilitarian; a rudimentary covering to protect the human foot. As time progressed, so did the function, form, and importance of the shoe. Today's shoes are asked to work harder than ever and they must do so while looking fashionable, feeling comfortable, and supporting a variety of activities (www.bata.com/about-shoes/).
Clik here to view.

Minipivovar Buntavar
Jilemnického 306/1 , 059 21 Svit
(www.azet.sk/katalog/pivovary/presovsky-kraj/)
(www.kamnamenu.sk/restauracia/minipivovar-buntavar)
Buntavar, 1. Podtatranský minipivovar, Svit
Krst minipivovaru Buntavar
Dejú sa to na Slovensku veci, 11. novembra 2010 bol oficiálne sprevádzkovaný 14. minipivovar na Slovensku - Buntavar - 1. Podtatranský minipivovar so sídlom vo Svite.
V tomto, pre minipivovary úrodnom roku, je to už štvrtý, po bratislavskom BMP, banskoštiavnickom ERBe a bratislavskom Patrónskom pivovare, otvorený pivovar (www.kamnapivo.sk/webtron/krst-minipivovaru-buntavar.html).
Buntavar, 1. Podtatranský minipivovar ul. (www.kamnapivo.sk/webtron/krst-minipivovaru-buntavar.html). De brouwerij is dus 11 november 2010 opgericht door Michaely en Jozefa Buňovcov (zie www.kamnapivo.sk/webtron/krst-minipivovaru-buntavar.html).
Hefe Weizen-Buntavar
Er is genoeg bier te vinden in Slowakije...zelfs tarwebier...