Questionmark onderzoekt duurzaamheid van producten. Ons doel is om transparantie te creëren rondom eten. Ieder product dat we onderzoeken, krijgt een score op de volgende thema’s:
Volksgezondheid
Hoeveel risico heeft een product op onder andere schadelijke stoffen, antibiotica, resistente bacteriën en voedselvergiftiging?
Milieu
Wat is de impact van de productieketen op klimaatverandering, biodiversiteit en water?
Mensenrechten
Wat zijn de risico's van een product op onder andere discriminatie, kinderarbeid en/of leefbaar loon?
Dierenwelzijn
Hoe zijn de omstandigheden voor dieren in verschillende dierhouderij-systemen?
(www.thequestionmark.org/)
Questionmark besteedt aan dacht aan:
Bier (pilsener, alc. 5,0% vol.)
Het ‘pilsje’ komt oorspronkelijk uit het Tsjechische plaatsje Pilsen en werd voor het eerst gebrouwen in 1842.
Pilsener wordt beschouwd als het ‘standaard’ bier. Het heeft een goudgele kleur en het alcoholpercentage ligt rond de 5%. Pils wordt traditioneel gebrouwen uit mout, water, hop en gist.
Het mouten bestaat uit het laten kiemen van de gerst, waarbij het zetmeel in suikers worden omgezet. De mout wordt zoals dat heet gehamerd en vermengd met warm water. Na filtering van dit mengsel ontstaat de ‘Wort’: nu kan het eigenlijke brouwproces beginnen. De brouwer verwarmt de Wort in grote ketels. Door het toevoegen van ‘levende’ bestanddelen - beter bekend als gist - wordt de suiker omgezet in alcohol en koolzuur. Vervolgens voegt de brouwer hop toe, om zo de pilsener zijn typisch bittere smaak en dikke schuimkraag te geven. Een pilsje komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius (www.thequestionmark.org/products/32678/facts/general).
Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)
De Dikke Van Dale omschrijft speciaalbier als ‘al het bier dat anders smaakt dan pilsener’.
Onder speciaal-bieren rekent Questionmark alle bieren behalve pilsener, alcoholarm of alcoholvrij bier. Wat het bier ‘speciaal’ maakt is afhankelijk van verschillende factoren: het alcoholpercentage, toevoegingen, de kleur, de volheid, de helderheid en de drinktemperatuur (www.thequestionmark.org/products/26403/facts/general).
Geen idee waarom speciaalbier 11,6% moet zijn?
De omschrijving van wat speciaalbier is vind ik wel goed: "Wat het bier ‘speciaal’ maakt is afhankelijk van verschillende factoren: het alcoholpercentage, toevoegingen, de kleur, de volheid, de helderheid en de drinktemperatuur'
Dit geeft duidelijk aan dat speciaalbier niet iets concreets is, maar bestaat door af te wijken van het gewone... Die 11,6% zal wel slaan op Grolsch Kanon. Maar geen idee wat dat anders maakt aan mensenrechten en milieu?
Grolsch Kanon scoort een 7 en heeft als samenstelling:
100% Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)???
Mensenrechten
Bier (pilsener, alc. 5,0% vol.)
Voor dit product is de kans op mensenrechtenschendingen klein, maar gastarbeiders zijn echter wel kwetsbaar.
Over het algemeen zijn de werkomstandigheden goed. Vakbondsrechten worden gerespecteerd en het aantal verplichte arbeidsuren is beperkt. Toch kan het voorkomen dat arbeiders benadeeld worden. Tijdelijke krachten zijn niet zeker van een inkomen en gastarbeiders uit andere delen van Europa of Noord-Afrika kunnen worden gediscrimineerd of worden minder betaald doordat extra kosten voor huisvesting en transport in rekening worden gebracht als ze werken via malafide uitzendbureaus (www.thequestionmark.org/products/32678/facts/social).
Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)
Voor dit product is de kans op mensenrechtenschendingen klein, maar gastarbeiders zijn echter wel kwetsbaar.
Over het algemeen zijn de werkomstandigheden goed. Vakbondsrechten worden gerespecteerd en het aantal verplichte arbeidsuren is beperkt. Toch kan het voorkomen dat arbeiders benadeeld worden. Tijdelijke krachten zijn niet zeker van een inkomen en gastarbeiders uit andere delen van Europa of Noord-Afrika kunnen worden gediscrimineerd of worden minder betaald doordat extra kosten voor huisvesting en transport in rekening worden gebracht als ze werken via malafide uitzendbureaus (www.thequestionmark.org/products/26403/facts/social).
Bier en speciaalbier verschillen qua mensenrechten niet. Hoe kun je (speciaal)bier beoordelen aan de hand van een algemeenheid zoals: 'Tijdelijke krachten zijn niet zeker van een inkomen en gastarbeiders uit andere delen van Europa of Noord-Afrika kunnen worden gediscrimineerd of worden minder betaald doordat extra kosten voor huisvesting en transport in rekening worden gebracht als ze werken via malafide uitzendbureaus '
Dat kun je uitzendbureau's toerekenen, maar niet de speciaalbierbrouwerijen. Alhoewel, ook daar zie ik meer zzp'er-constructies en tijdelijke krachten e.d.. Voorde hoppluk had je al van oudsher veel seizoensarbeiders nodig. De arbeidsomstandigheden moeten echter wel goed zijn. Dat is een algemeen iets dat je misschien bij één producent kunt veroordelen, maar toch niet bij een product met vele producenten?
Milieu
Bier (pilsener, alc. 5,0% vol.)
De gerstproductie is het belangrijkste element in de berekening van de milieu-impact.
Voor de productscore van bier is gekeken naar de ingrediënten, het mout- en brouwproces, de verpakking en het transport. Vooral het mout- en brouwproces zijn door het energieverbruik voor een groot deel verantwoordelijk voor de milieu-impact van het product. Het gebruik van de landbouwgrond voor de teelt van de gerst heeft de grootste milieu-impact.
De verpakking van het bier is eveneens van belang: de belasting van het milieu verschilt per type verpakking. Statiegeldflesjes hebben een lagere impact dan blikjes – gemaakt van aluminium en staal – en glazen flesjes voor eenmalig gebruik. De reden is dat het omsmelten van glazen flesjes en blikjes tot nieuwe flesjes en blikjes een hogere impact heeft dan het wassen van statiegeldflesjes. Vrijwel alle stalen blikjes worden gescheiden van het restafval. Aluminium is veel lastiger om uit het afval te halen. Deze worden dan ook maar voor ongeveer 50% uit het afval gehaald (www.thequestionmark.org/products/32678/facts/environment).
Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)
De gerstproductie is het belangrijkste element in de berekening van de milieu-impact.
Voor de productscore van bier is gekeken naar de ingrediënten, het mout- en brouwproces, de verpakking en het transport. Vooral het mout- en brouwproces zijn door het energieverbruik voor een groot deel verantwoordelijk voor de milieu-impact van het product. Het gebruik van de landbouwgrond voor de teelt van de gerst heeft de grootste milieu-impact.
De verpakking van het bier is eveneens van belang: de belasting van het milieu verschilt per type verpakking. Statiegeldflesjes hebben een lagere impact dan blikjes – gemaakt van aluminium en staal – en glazen flesjes voor eenmalig gebruik. De reden is dat het omsmelten van glazen flesjes en blikjes tot nieuwe flesjes en blikjes een hogere impact heeft dan het wassen van statiegeldflesjes. Vrijwel alle stalen blikjes worden gescheiden van het restafval. Aluminium is veel lastiger om uit het afval te halen. Deze worden dan ook maar voor ongeveer 50% uit het afval gehaald (www.thequestionmark.org/products/26403/facts/environment).
Bier en speciaalbier verschillen qua milieuimpact niet. Volgens mij heeft vooral de verpakking er wat mee te maken (of bier verpakt zit in herbruikbaar PET of glas, tegenover glas of blik voor eenmalig gebruik).
De stelling dat herbruikbare flesjes beter zijn dan eenmalige flesjes is logisch. Dat blik slechter is dan flesjes vind ik wat vreemd, want volgens mij is dat onjuist. Transport en productie zijn volgens mij bij blik beter en hergebruik is volgens mij veel beter omdat ze bik uit het restafval kunnen halen. Dat het slechts voor 50% zou zijn is nieuw voor mij... Misschien iets om nog even uit te zoeken:
De meeste metalen verpakkingen (78 procent) zijn gemaakt van staal. De rest bestaat uit aluminium. Van de twee metalen is de productie van nieuw aluminium het slechtst voor het milieu.
...
De afgelopen 30 jaar zijn metalen verpakkingen steeds lichter en dunner geworden. Het conservenblik is 30 procent lichter geworden en het drankblikje verloor 57 procent van zijn gewicht. Behalve het materiaal zelf is ook de coating tegen roest - gemaakt van tin - wel 75 procent dunner geworden.
...
Alle metalen verpakkingen mogen in de vuilnisbak (verfblikken alleen als ze leeg zijn). Bij de afvalverbrander wordt het blik namelijk grotendeels uit het afval gehaald. Dat gebeurt voor of na de verbranding. Maar het kan nog beter: als jouw gemeente metalen verpakkingen apart inzamelt, is het goed om ze te scheiden. Vooral aluminium wordt dan nog beter gerecycled (hergebruikt). Dat is belangrijk, want de productie van aluminium kost erg veel energie.
In totaal wordt 93 procent van het metalen verpakkingsafval van huishoudens en bedrijven gerecycled. Huishoudelijke verpakkingen vooral via de verbrandingsresten, bedrijfsverpakkingen vooral via gescheiden inzameling.
...
Staal kan op die manier voor ruim 80 procent uit het restafval gehaald worden, aluminium voor bijna 60 procent. Daarom is het beter om metalen verpakkingen gescheiden in te leveren, want dan worden ze nog beter gerecycled (www.milieucentraal.nl/afval/verpakkingen/blik/).
De productie van aluminium kost veel meer energie dan die van staal, maar dat nadeel vervalt grotendeels als het aluminium beter gerecycled wordt. Dat kost weer minder energie dan staalrecycling. Maar staal is magnetisch en kan daardoor makkelijk van ander huisvuil worden gescheiden. Aluminium is niet magnetisch en dus veel moeilijker terug te winnen en te recyclen.
...
Maar er bestaat een apparaat, de zogenaamd 'Eddy Current scheider', waarmee ook aluminium voor korte tijd magnetisch gemaakt kan worden. Zo is het wel uit het huisvuil te scheiden en dus te recyclen. Vooral met grotere stukken aluminium, zoals blikjes, lukt dit prima. Maar niet alle afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) hebben evenveel van die scheiders, waardoor het recyclingspercentage van aluminium nu per AVI varieert tussen de 30 en 75. Bij staal is dat ongeveer 83 procent (www.volkskrant.nl/archief/blikje-van-staal-beter-gerecycled~a1034243/).
Als je de bieren vergelijkt bij Questionmark vind je momenteel 71 bieren:
Zowat al het bier scoort een 8, op een paar zeventjes na. Bierworstjes en chocolaatjes scoren met een 4 of een 5 een stuk lager (www.thequestionmark.org/search?q=bier). zo scoren de volgend ebieren bijvoorbeeld:
Amstel 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Becks 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Gageleer 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Schutters bier 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Texels Bock 7
Milieu 8, mensenrechten 7
Jupiler 7
Milieu 7, mensenrechten 7
Gulpener Gladiator Robuust Bier 7
Milieu 6, mensenrechten 7
Ik dacht altijd dat Gulpener zo duurzaam was? Waarom zou die 6 er staan? Geen ide, dat geeft de website niet aan. Je zou denken dat een blik van 0,5 liter beter voor het milieu is dan een blik van 0,3 liter. En bier gebrouwen uit lokale grondstoffen zou naar verwachting beter kunnen scoren dan bier gebrouwen uit mondiale grondstofstromen..
Volksgezondheid
Hoeveel risico heeft een product op onder andere schadelijke stoffen, antibiotica, resistente bacteriën en voedselvergiftiging?
Milieu
Wat is de impact van de productieketen op klimaatverandering, biodiversiteit en water?
Mensenrechten
Wat zijn de risico's van een product op onder andere discriminatie, kinderarbeid en/of leefbaar loon?
Dierenwelzijn
Hoe zijn de omstandigheden voor dieren in verschillende dierhouderij-systemen?
(www.thequestionmark.org/)
Questionmark besteedt aan dacht aan:
Bier (pilsener, alc. 5,0% vol.)
Het ‘pilsje’ komt oorspronkelijk uit het Tsjechische plaatsje Pilsen en werd voor het eerst gebrouwen in 1842.
Pilsener wordt beschouwd als het ‘standaard’ bier. Het heeft een goudgele kleur en het alcoholpercentage ligt rond de 5%. Pils wordt traditioneel gebrouwen uit mout, water, hop en gist.
Het mouten bestaat uit het laten kiemen van de gerst, waarbij het zetmeel in suikers worden omgezet. De mout wordt zoals dat heet gehamerd en vermengd met warm water. Na filtering van dit mengsel ontstaat de ‘Wort’: nu kan het eigenlijke brouwproces beginnen. De brouwer verwarmt de Wort in grote ketels. Door het toevoegen van ‘levende’ bestanddelen - beter bekend als gist - wordt de suiker omgezet in alcohol en koolzuur. Vervolgens voegt de brouwer hop toe, om zo de pilsener zijn typisch bittere smaak en dikke schuimkraag te geven. Een pilsje komt het best tot zijn recht bij een temperatuur van 4 graden Celsius (www.thequestionmark.org/products/32678/facts/general).
Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)
De Dikke Van Dale omschrijft speciaalbier als ‘al het bier dat anders smaakt dan pilsener’.
Onder speciaal-bieren rekent Questionmark alle bieren behalve pilsener, alcoholarm of alcoholvrij bier. Wat het bier ‘speciaal’ maakt is afhankelijk van verschillende factoren: het alcoholpercentage, toevoegingen, de kleur, de volheid, de helderheid en de drinktemperatuur (www.thequestionmark.org/products/26403/facts/general).
Geen idee waarom speciaalbier 11,6% moet zijn?
De omschrijving van wat speciaalbier is vind ik wel goed: "Wat het bier ‘speciaal’ maakt is afhankelijk van verschillende factoren: het alcoholpercentage, toevoegingen, de kleur, de volheid, de helderheid en de drinktemperatuur'
Dit geeft duidelijk aan dat speciaalbier niet iets concreets is, maar bestaat door af te wijken van het gewone... Die 11,6% zal wel slaan op Grolsch Kanon. Maar geen idee wat dat anders maakt aan mensenrechten en milieu?
Grolsch Kanon scoort een 7 en heeft als samenstelling:
100% Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)???
Mensenrechten
Bier (pilsener, alc. 5,0% vol.)
Voor dit product is de kans op mensenrechtenschendingen klein, maar gastarbeiders zijn echter wel kwetsbaar.
Over het algemeen zijn de werkomstandigheden goed. Vakbondsrechten worden gerespecteerd en het aantal verplichte arbeidsuren is beperkt. Toch kan het voorkomen dat arbeiders benadeeld worden. Tijdelijke krachten zijn niet zeker van een inkomen en gastarbeiders uit andere delen van Europa of Noord-Afrika kunnen worden gediscrimineerd of worden minder betaald doordat extra kosten voor huisvesting en transport in rekening worden gebracht als ze werken via malafide uitzendbureaus (www.thequestionmark.org/products/32678/facts/social).
Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)
Voor dit product is de kans op mensenrechtenschendingen klein, maar gastarbeiders zijn echter wel kwetsbaar.
Over het algemeen zijn de werkomstandigheden goed. Vakbondsrechten worden gerespecteerd en het aantal verplichte arbeidsuren is beperkt. Toch kan het voorkomen dat arbeiders benadeeld worden. Tijdelijke krachten zijn niet zeker van een inkomen en gastarbeiders uit andere delen van Europa of Noord-Afrika kunnen worden gediscrimineerd of worden minder betaald doordat extra kosten voor huisvesting en transport in rekening worden gebracht als ze werken via malafide uitzendbureaus (www.thequestionmark.org/products/26403/facts/social).
Bier en speciaalbier verschillen qua mensenrechten niet. Hoe kun je (speciaal)bier beoordelen aan de hand van een algemeenheid zoals: 'Tijdelijke krachten zijn niet zeker van een inkomen en gastarbeiders uit andere delen van Europa of Noord-Afrika kunnen worden gediscrimineerd of worden minder betaald doordat extra kosten voor huisvesting en transport in rekening worden gebracht als ze werken via malafide uitzendbureaus '
Dat kun je uitzendbureau's toerekenen, maar niet de speciaalbierbrouwerijen. Alhoewel, ook daar zie ik meer zzp'er-constructies en tijdelijke krachten e.d.. Voorde hoppluk had je al van oudsher veel seizoensarbeiders nodig. De arbeidsomstandigheden moeten echter wel goed zijn. Dat is een algemeen iets dat je misschien bij één producent kunt veroordelen, maar toch niet bij een product met vele producenten?
Milieu
Bier (pilsener, alc. 5,0% vol.)
De gerstproductie is het belangrijkste element in de berekening van de milieu-impact.
Voor de productscore van bier is gekeken naar de ingrediënten, het mout- en brouwproces, de verpakking en het transport. Vooral het mout- en brouwproces zijn door het energieverbruik voor een groot deel verantwoordelijk voor de milieu-impact van het product. Het gebruik van de landbouwgrond voor de teelt van de gerst heeft de grootste milieu-impact.
De verpakking van het bier is eveneens van belang: de belasting van het milieu verschilt per type verpakking. Statiegeldflesjes hebben een lagere impact dan blikjes – gemaakt van aluminium en staal – en glazen flesjes voor eenmalig gebruik. De reden is dat het omsmelten van glazen flesjes en blikjes tot nieuwe flesjes en blikjes een hogere impact heeft dan het wassen van statiegeldflesjes. Vrijwel alle stalen blikjes worden gescheiden van het restafval. Aluminium is veel lastiger om uit het afval te halen. Deze worden dan ook maar voor ongeveer 50% uit het afval gehaald (www.thequestionmark.org/products/32678/facts/environment).
Bier (speciaal, alc. 11,6% vol.)
De gerstproductie is het belangrijkste element in de berekening van de milieu-impact.
Voor de productscore van bier is gekeken naar de ingrediënten, het mout- en brouwproces, de verpakking en het transport. Vooral het mout- en brouwproces zijn door het energieverbruik voor een groot deel verantwoordelijk voor de milieu-impact van het product. Het gebruik van de landbouwgrond voor de teelt van de gerst heeft de grootste milieu-impact.
De verpakking van het bier is eveneens van belang: de belasting van het milieu verschilt per type verpakking. Statiegeldflesjes hebben een lagere impact dan blikjes – gemaakt van aluminium en staal – en glazen flesjes voor eenmalig gebruik. De reden is dat het omsmelten van glazen flesjes en blikjes tot nieuwe flesjes en blikjes een hogere impact heeft dan het wassen van statiegeldflesjes. Vrijwel alle stalen blikjes worden gescheiden van het restafval. Aluminium is veel lastiger om uit het afval te halen. Deze worden dan ook maar voor ongeveer 50% uit het afval gehaald (www.thequestionmark.org/products/26403/facts/environment).
Bier en speciaalbier verschillen qua milieuimpact niet. Volgens mij heeft vooral de verpakking er wat mee te maken (of bier verpakt zit in herbruikbaar PET of glas, tegenover glas of blik voor eenmalig gebruik).
De stelling dat herbruikbare flesjes beter zijn dan eenmalige flesjes is logisch. Dat blik slechter is dan flesjes vind ik wat vreemd, want volgens mij is dat onjuist. Transport en productie zijn volgens mij bij blik beter en hergebruik is volgens mij veel beter omdat ze bik uit het restafval kunnen halen. Dat het slechts voor 50% zou zijn is nieuw voor mij... Misschien iets om nog even uit te zoeken:
De meeste metalen verpakkingen (78 procent) zijn gemaakt van staal. De rest bestaat uit aluminium. Van de twee metalen is de productie van nieuw aluminium het slechtst voor het milieu.
...
De afgelopen 30 jaar zijn metalen verpakkingen steeds lichter en dunner geworden. Het conservenblik is 30 procent lichter geworden en het drankblikje verloor 57 procent van zijn gewicht. Behalve het materiaal zelf is ook de coating tegen roest - gemaakt van tin - wel 75 procent dunner geworden.
...
Alle metalen verpakkingen mogen in de vuilnisbak (verfblikken alleen als ze leeg zijn). Bij de afvalverbrander wordt het blik namelijk grotendeels uit het afval gehaald. Dat gebeurt voor of na de verbranding. Maar het kan nog beter: als jouw gemeente metalen verpakkingen apart inzamelt, is het goed om ze te scheiden. Vooral aluminium wordt dan nog beter gerecycled (hergebruikt). Dat is belangrijk, want de productie van aluminium kost erg veel energie.
In totaal wordt 93 procent van het metalen verpakkingsafval van huishoudens en bedrijven gerecycled. Huishoudelijke verpakkingen vooral via de verbrandingsresten, bedrijfsverpakkingen vooral via gescheiden inzameling.
...
Staal kan op die manier voor ruim 80 procent uit het restafval gehaald worden, aluminium voor bijna 60 procent. Daarom is het beter om metalen verpakkingen gescheiden in te leveren, want dan worden ze nog beter gerecycled (www.milieucentraal.nl/afval/verpakkingen/blik/).
De productie van aluminium kost veel meer energie dan die van staal, maar dat nadeel vervalt grotendeels als het aluminium beter gerecycled wordt. Dat kost weer minder energie dan staalrecycling. Maar staal is magnetisch en kan daardoor makkelijk van ander huisvuil worden gescheiden. Aluminium is niet magnetisch en dus veel moeilijker terug te winnen en te recyclen.
...
Maar er bestaat een apparaat, de zogenaamd 'Eddy Current scheider', waarmee ook aluminium voor korte tijd magnetisch gemaakt kan worden. Zo is het wel uit het huisvuil te scheiden en dus te recyclen. Vooral met grotere stukken aluminium, zoals blikjes, lukt dit prima. Maar niet alle afvalverbrandingsinstallaties (AVI's) hebben evenveel van die scheiders, waardoor het recyclingspercentage van aluminium nu per AVI varieert tussen de 30 en 75. Bij staal is dat ongeveer 83 procent (www.volkskrant.nl/archief/blikje-van-staal-beter-gerecycled~a1034243/).
Als je de bieren vergelijkt bij Questionmark vind je momenteel 71 bieren:
Zowat al het bier scoort een 8, op een paar zeventjes na. Bierworstjes en chocolaatjes scoren met een 4 of een 5 een stuk lager (www.thequestionmark.org/search?q=bier). zo scoren de volgend ebieren bijvoorbeeld:
Amstel 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Becks 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Gageleer 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Schutters bier 8
Milieu 8, mensenrechten 7
Texels Bock 7
Milieu 8, mensenrechten 7
Jupiler 7
Milieu 7, mensenrechten 7
Gulpener Gladiator Robuust Bier 7
Milieu 6, mensenrechten 7
Ik dacht altijd dat Gulpener zo duurzaam was? Waarom zou die 6 er staan? Geen ide, dat geeft de website niet aan. Je zou denken dat een blik van 0,5 liter beter voor het milieu is dan een blik van 0,3 liter. En bier gebrouwen uit lokale grondstoffen zou naar verwachting beter kunnen scoren dan bier gebrouwen uit mondiale grondstofstromen..