Bierliefhebbers kunnen de week van 19 mei tot en met 29 mei 2016 in hun agenda zetten voor de week van het Nederlandse bier 2016. ja inderdaad dat is 10 dagen die loopt van donderdag t/m zondag.
Binnenkort (over een maandje dus) is het dus weer de week van het Nederlandse bier. Nederland heeft veel te bieden qua bier. Dat merkte ik afgelopen jaar al met een bierpakket:
Het pakket bevat een aantal bieren uit Nederland:
Brouwerij Lindeboom Gouverneur Stout (7,5%) (stout)
Brouwerij Lindeboom Pilsener (5%) (pils)
Brouwerij Budels Blond (4,7%) (blond)
Brouwerij Gulpener Ur-Hop (6% ) (IPAL)
Brouwerij Maximus Saison (5%) (saison)
Brouwerij De Prael Weizen (5,4%) (weizen)
Overigens is er ook een ander pakket in omloop (geweest):
Week van het Nederlandse Bier(pakket) 2015
Brouwerij: Bier Pakket
Land: Nederland
Type: Amber/ ale, Blond, Dubbel, I.P.A., Speciaal, Stout/ Porter, Tripel, Witbier/Weizenbier
Fles / Blik: Fles
Verpakking: 24
Alcoholpercentage: 4,5% - 9,0%
Beschikbaarheid: Op voorraad
€ 57,50 (www.bierenzo.nl/wvhnb)
Overigens heeft dat pakket ook iets meer in huis:
Dit bierpakket bevat 24 verschillende bieren van Nederlands Bodem
Het pakket bevat:
1x Natte (6,5%, Brouwerij't IJ)
1x Ciel Blue (7,0%, Brouwerij't IJ)
1x Milkstout (5,4%, De Prael)
1x Weizen (5,4%, De Prael)
1x Dubbel (7,5%, Emelisse)
1x Blond (6,8%, Emelisse)
1x Pandora (6,0% Maximus)
1x Stout 6 (6,0% Maximus)
1x Goudblond (6,0% Budelse)
1x Witte Parel (5,0% Budelse)
1x Tripel (8,2% Lindeboom)
1x Blond (6,5% Lindeboom)
1x Blond (5,4%, St. Christoffel)
1x W-IPA (6,5%, St. Christoffel)
1x Kameraad {070} (5,0%, Kompaan)
1x Vrijbuiter {45} (7,1%, Kompaan)
1x Farmhouse IPA (6,5%, Kees!)
1x East India Porter (6,5%, Kees!)
1x Blanco (5,0% Oersoep)
1x Hopfather (5,0% Oersoep)
1x Mama (5,0% Oedipus)
1x Mannenliefde (6,0% Oedipus)
1x Gerstebier (4,5% Jopen)
1x Trinitas Tripel (9,0% Jopen)
(www.bierenzo.nl/wvhnb)
Ik heb het eerste pakket soldaat gemaakt:
De Budelse brouwerij
De Budelse Brouwerij is een Nederlandse brouwerij in Budel in de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck en is een onafhankelijke en zelfstandige familiebrouwerij van de familie Arts. Ze werd opgericht in 1870 onder de naam "De Hoop" (http://nl.wikipedia.org/wiki/Budelse_Brouwerij).
Gerardus Arts (1848-1894), afkomstig uit Oss, stichtte in 1870 een brouwerij te Budel: Bierbrouwerij de Hoop. De naam De Hoop is gekozen 'in de hoop dat alles goed zou gaan'. Het symbool van 'de hoop' is het anker. Dit is dan ook in het logo van de Budelse Brouwerij verwerkt. Gerardus is onder meer in de leer geweest bij Brouwerij de Kroon te Oirschot.
...
In 1960 kwam er een frisdrankfabriek bij en verandere de naam in Budelse Bierbrouwerij en Limonadefabriek de Hoop. En in 1964 is de naam weer veranderd in Budelse Brouwerij N.V. en in 1972 is deze naamlozevenootschap overgegaan in een B.V....De Budelse Brouwerij is, ondanks de schaalvergroting in de brouwerswereld, altijd klein gebleven en is het nog altijd een zelfstandig familiebedrijf, dat slechts een tiental medewerkers heeft (http://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/budel/budelse).
Budels Blond
Gebrouwen sinds: 2014
Alcoholpercentage: 4.7%
Soort: speciaalbier, blond
Opmerkingen:
Budels Blond is een biologisch blond bier met gist op de fles. Dit, in combinatie met de toevoeging van verfijnde hopsoorten in de vorm van Hallertauer Tradition en Spalter Select, geeft het bier een aangename bitterheid en fijn hoparoma (www.cambrinus.nl/brw/BUDELSE.HTM\).
Budels Blond 4,7%
Zacht en smaakvol
Biologisch bier op gist, met een volle, aangename smaak. Gehopt met biologische Hallertauer Tradition en Spalter Select, heeft dit bier een aangename bitterheid en een fijn hoparoma (www.budels.nl/bieren/budels-blond-47).
Gulpener
Gulpener Bierbrouwerij BV is een zelfstandige familiebrouwerij uit Gulpen in de Nederlandse provincie Limburg....De brouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 werd het eerste bovengistend bier afgeleverd....De brouwerij werd uiteindelijk voortgezet door Paul Rutten onder de naam Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter. De naam De Zwarte Ruiter kwam enige tijd in handen van een onroerend goed-magnaat. Op 10 december 1931 bracht Paul Rutten alles in een N.V. onder, “N.V. Gulpener Bierbrouwerij, Distilleerderij en Azijnfabriek.” Later kocht men de naam De Zwarte Ruiter terug en gebruikte men deze brouwerijnaam op het bier Mestreechs Aajt. Intussen was de brouwerij in Gulpen in 1913, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, uitgebreid en omgebouwd, zoals vele brouwerijen in Nederland omdat men voortaan ondergistend bier wilde gaan produceren.
In 1947 werd Paul Rutten (I) opgevolgd door zijn zoon Paul Rutten (II). De brouwerij werd vernieuwd met onder andere een volautomatisch brouwhuis (1966), een nieuwe azijnfabriek, een distilleerderij met centraal magazijn (1971) en een wijnhal. In de periode 1978-1979 vond een grote reorganisatie plaats waarbij de B.V. Gulpener Azijn- en Mosterdfabriek en de B.V. Gulpener Bierbrouwerij onafhankelijk van elkaar hun werkzaamheden voortzetten. Paul Rutten (III) volgde op 27 juni 1980 zijn vader op.
Sinds 1995 bezit de Grolsche Bierbrouwerij een belang van 15% in de Gulpener Bierbrouwerij.
...
Per 2012 is Jan-Paul Rutten, zoon van Paul Rutten (III), toch in de brouwerij gestart, hij [nam] in 2015 de functie van algemeen directeur over...(http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulpener_Bierbrouwerij, www.cambrinus.nl/brw/GULPENER.HTM)
In 2002 'sloot de brouwerij een verbond met de natuur'. De brouwerij koos er bewust voor om haar bieren voortaan op duurzame wijze te produceren: bieren gebrouwen van gronstoffen uit de regio, geteeld met een zo laag mogelijke belasting van het milieu. Met dit besluit koos men ervoor om ook de slogan van de brouwerij te veranderen. 'Rijk aan smaak, rijk aan traditie' werd 'Drink op de toekomst'.
De mission statement van destijds: 'Wij geloven dat je alleen echt kunt genieten van iets dat met liefde is gemaakt. Daarom gebruiken we alleen milieuvriendelijk geteelde hop en gerst van de boeren uit ons eigen Limburg. Samen maken we het lekkerste bier volgens onze nieuwe traditie. Drink op de toekomst.' Zo werd de hop al sinds 1997 verbouwd op een perceel in Reymerstok, gelegen in de buurt van Gulpen, door de gebroeders Wouters, toentertijd het enige hopveld in Nederland. De hoeveelheid is echter onvoldoende om aan de gehele vraag van de brouwerij te voldoen en wordt dus gedeeltelijk aangevuld. De gerst wordt geleverd door Zuid-Limburgse boeren en voldoet evenals de hop aan het Agro Milieukeur. De gerst wordt vermout bij de specialiteitenmouterij Thywissen in het Duitse Hurth. In 2003 was de Gulpener Bierbrouwerij de enige Nederlandse brouwerij die haar eigen hop verbouwd. Sinds april 2003 beschikt de brouwerij over 3000 hopplanten van het ras Hallertauer Merkur (www.cambrinus.nl/brw/GULPENER.HTM). De brouwerij is te bezoeken via de Limburgse VVV.
Gulpener Ur-Hop (6%) (IPAL)
Gisting: laag
Alcoholpercentage: 6% vol.
Ontdek ons 100% biologische Gulpener Ur-Hop, een India Pale Lager. Ongefilterd, eigenzinnig speciaalbier van lage gisting. Gebrouwen volgens de unieke brouwtechniek ‘dry hopping’. Bij dit ‘drooghoppen’ voegen we de hop pas een week na het brouwproces toe om het hoparoma te verhogen. Zo ruik je de heerlijke geur van verse hopbellen en geniet je volop van de zo karakteristieke vol bittere smaak. Honderd procent (h)eerlijk! (www.gulpener.nl/onze-bieren/ur-hop/)
Wist u dat ons Ur-Hop een uniek bier is in Nederland?
De toegepaste brouwtechniek bij dit bier is dry hopping. Een techniek die is ontstaan in de 19e eeuw en waarmee vandaag de dag Indian Pale Ale (IPA) bieren worden gebrouwen. Een IPA is een bovengistend bier, het Ur-Hop is daarentegen een ondergistend bier en is dus geen IPA. Daarom behoort het Ur-Hop tot de bierstijl Indian Pale Lager (IPL). Deze bierstijl wordt nog bijna nergens ter wereld beschreven en is in Nederland nog niet eerder door een grotere brouwerij gebrouwen. Gulpener Ur-Hop is begin mei geïntroduceerd en inmiddels verkrijgbaar bij verschillende supermarkten en horeca. Wij zijn erg benieuwd naar wat jullie van dit bier vinden. Laat het ons weten (FB, Gulpener Bierbrouwerij 17 juni 2014).
Gulpen/ Amsterdam, 9 mei 2014. De Gulpener Bierbrouwerij heeft haar (biologische) bierrange uitgebreid met een nieuw type bier, Ur-Hop. Een speciaalbier met een uitgesproken hoppig karakter welke ontstaat door de brouwtechniek ‘dryhopping’. Het is voor de eerste keer dat deze brouwtechniek in Nederland door een grotere speciaalbierbrouwerij wordt toegepast.
Vandaag heeft de Gulpener Bierbrouwerij tijdens het Food Film Festival in Amsterdam, waar zij sinds dit jaar hoofdsponsor van is, haar assortiment uitgebreid met een nieuw 100% biologisch bier, Gulpener Ur-Hop. Tijdens een bierproefworkshop onder leiding van Brouwmeester Jan Willem den Hartog hebben genodigden al kennis kunnen maken met dit smaakvolle bier.
De Gulpener Bierbrouwerij streeft continue naar kwaliteit en vernieuwing en wil de consument kennis laten maken met de puurheid en uitgesproken smaak van bier. Ur-Hop is een fris, hoppig, ongefilterd bier van lage gisting met een volle smaak en bitterheidsbeleving. Het bloemige en fruitige karakter is te danken aan de hopsoorten Hallertauer Tradition, Smaragd en Cascade. Het aroma van dit bijzondere speciaalbier ontstaat door het gebruik van deze drie hopsoorten en geeft het gevoel dat je midden in de bloeiende hoptuinen staat.
Dryhoppig
De brouwtechniek die voor Ur-Hop gehanteerd is heet dryhopping of, in gewoon Nederlands, drooghoppen. Een brouwtechniek waarbij de hop pas een week na het brouwproces wordt toegevoegd. Dit gebeurt meestal na de hoofgisting en voor de nagisting om het hoparoma te verhogen. Ur-Hop is het eerste Nederlandse bier waarbij deze techniek op een grootschaligere manier wordt toegepast.
Doordat dit bier niet een boven maar een onder gistend bier is, behoort dit bier tot de stijl: Indian Pale Lager (IPL). Een bier stijl die nog bijna nergens ter wereld beschreven is en zeker in Nederland nog nooit gebrouwen is.
Door de fles eenmaal te draaien zorgt u ervoor dat de gist gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor de smaak van het ongefilterde Ur-Hop optimaal tot zijn recht komt! Ur-Hop heeft een alcoholpercentage van 6% en is op z’n lekkerst bij een temperatuur van 8 – 10 °C.
De biologische bieren van de Gulpener Bierbrouwerij zijn allemaal klimaatneutraal gebrouwen en dragen het EKO-keurmerk. Er worden 100% biologische granen en hop gebruikt. Het water, dat door mergel gezuiverd wordt komt uit eigen bronnen (www.gulpener.nl/gulpener-breidt-haar-assortiment-uit-met-uniek-type-bier/).
Okee, ik had een IPA verwacht, maar het blijkt een IPL???
Gulpener Ur-Hop
Gebrouwen sinds: 2014
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier (www.cambrinus.nl/brw/GULPENER.HTM) Opvallend is wel dat (anno 2015) de Ur-Hop ontbreekt op de website www.opdetoekomst.nl/desktop/, waar de Ur-Weizen, Ur-Amber en Ur-Pilsener staan. Hier had de IPL toch ook niet misstaan als het biologisch is?
De geur doet denken aan een stevig bier en de smaak bezit stevig hoparoma, zoals een IPA. Ik zou dit zeker als een IPA hebben ingeschat. aangezien het ondergistend is gebrouwen noemen ze het bij Gulpener IPL, maar zou het misschien niet eerder een Imperial Pilsener zijn? De smaak is duidelijk hop, met een beetje gistig (na het walsen). In één (1) woord: lekker!
Brouwerij Maximus
Brouwerij Maximus is een jonge en ambitieuze brouwerij in het midden van het land. Met stoom brouwen ze ambachtelijke bieren op een koperen installatie (zie www.brouwerijmaximus.nl/brouwerij.html).
Brouwerij Maximus is een Nederlandse brouwerij begonnen door de bedrijfsleiders van Kafee België, Ewald Visser en Arend-Jan Van Dieën, samen met Marcel Snater van brouwerij De Snaterende Arend. De brouwerij en het aanpalende proeflokaal zijn gelegen in de vinex-wijk Leidsche Rijn in Utrecht.
In 2011 is de brouwerij gestart met brouwen. Het brouwen gebeurde oorspronkelijk elders, waardoor Maximus toen een brouwerijhuurder was. Sinds 27 september 2012 wordt er ter plaatse gebrouwen en is het dus een echte brouwerij. De brouwerij is tevens een sociale onderneming of leerwerkbedrijf (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Maximus, www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/utrecht/maximus, www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/maximus.html).
Saison
Wallonisch blondbier van hoge gisting. Werd in de zomers gedronken door de landarbeiders. Een echte dorstlesser van 5% door zijn frisse smaak en licht bittere afdronk (www.brouwerijmaximus.nl/collectie.html).
Ik drink dit bleekblonde bier en merk dat het minder droog is dan verwacht. De nasmaak brengt een wrang plakkerig smaakje, dat door de bitterheid duidelijk afsteekt ten opzichte van pils. De hopsmaak doet me denken aan een IPA. Het is op zich wel een lekker bier.
De naam Saison 5 doet me wat denken aan Maroon 5, maar nu dwaal ik weer af...
Brouwerij De Prael
Brouwerij de Parel werd officieel geopend op 17 september 2002 waar de naam afkomstig is van de gelijknamige Amsterdamse brouwerij uit de 17e en 18e eeuw. Maar nog voordat de brouwerij officieel geopend was werd in de loop van 2002 duidelijk dat deze naam op last van de Budelse Brouwerij zou moesten worden gewijzigd (Budels Parel!). De naam van de brouwerij werd hierop gewijzigd in Brouwerij de Prael (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/amsterdam/prael-de).
De in 2002 geopende brouwerij was eerst gevestigd op een bedrijventerrein buiten het centrum. Aanvankelijk heette deze De Parel, maar moest de naam wijzigen op last van Budels, omdat deze al een bier brouwde met de naam "Parel". Daarom werd voor het anagram "De Prael" gekozen.
In 2008 verhuisden zij naar een locatie aan de Oudezijds Voorburgwal. In dat pand werd een grotere brouwerij geïnstalleerd die aan de toegenomen vraag kon voldoen. In 2011 werd hier ook het proeflokaal geopend voor de ter plaatse gebrouwen bieren. In de brouwerij werken mensen met een beperking, die elders moeilijk aan werk komen. Hiermee heeft de brouwerij een sociale functie. Brouwerij De Prael was in 2002 de eerste Nederlandse brouwerij die voor deze manier van werken koos (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Prael).
Mens & bier. Dat is waar het bij de Prael om draait. Het één kan je niet los zien van het ander. Want zeg nou zelf, wat zou bier zijn zonder goed gezelschap of een goed gesprek? Welkom bij Brouwerij de Prael (http://deprael.nl/).
Weizen (5,4%)
Ons tarwebier (witbier) of zoals de Duitsers zeggen ‘ein hefe weißen’ is een zeer zacht fruitig bier. Kruidige geuren maar ook een zachte toon van banaan en kruidnagel is herkenbaar in dit type bier. De gist die wij hierin gebruiken is erg belangrijk voor de smaak van onze weizen (http://deprael.nl/?page_id=25).
Dit bier geeft mij een waterig mondgevoel wat doorkruist wordt door een koolzuurprikkeling die gevolgd wordt door een romige, maar ietwat weeïge, maar duidelijke, bananensmaak. Een echte weizen dus. Het bier is zacht, maar iets zurig. Vooral in de geur en de nasmaak valt dat zuurtje op. Het doet echt Duits aan.
Brouwerij Lindeboom
Lindeboom Brouwerij is een Nederlandse bierbrouwerij in het Limburgse dorp Neer, die in 1870 is opgericht (zie www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/limburg/neer/lindeboom,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierbrouwerij_Lindeboom). In 1995 werd het 125-jarig bestaansfeest van de brouwerij gevierd en een jaar daarop werd bij Koninklijke Beschikking de brouwerij benoemd als Hofleverancier (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/limburg/neer/lindeboom). Dat wapen is duidelijk aangegeven op het etiket.
Lindeboom is een familiebrouwerij met mevrouw Geenen (3e generatie), Bernd Geenen (5e generatie) en Paul Joosten, algemeen directeur (zie www.lindeboom.nl/over-lindeboom/lindeboom-historie.html).
Lindeboom Pilsener (5%)
Wij brouwen ons fameuze Lindeboom Pilsener met een melange van hopsoorten en mout van de allerbeste zomergersten. Het is een sprankelend goudgeel fris Pilsener, geroemd om zijn uitgebalanceerde hopsmaak. Dit ondergistend bier is gebrouwen met kristalhelder water uit eigen bron, uitsluitend van natuurlijke grondstoffen (www.lindeboom.nl/bieren-van-hier/onze-bieren.html).
Lindeboom Pilsener
Stamwortgehalte: 11.7
Alcoholpercentage: 5.0%
Soort: pils (www.cambrinus.nl/brw/LINDEBOO.HTM).
Het smaakt als een echte pils. Duidelijke smaak, met een mooie hopbitter/moutsmaak-balans. Een lekker bier. Inderdaad een uitgebalanceerde smaak.
Lindeboom Pilsener is een Nederlands pilsbier welke sinds 1870 wordt gebrouwen bij Bierbrouwerij Lindeboom in Neer. Het is een ondergistend, goudgeel bier met een alcoholpercentage van 5,0% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lindeboom_Pilsener).
Lindeboom Pilsener heeft een hoppig en licht bittere smaak.
Lindeboom Pilsener wordt gebrouwen met kristalhelder water uit eigen bron, kwaliteit hopsoorten en mout van de allerbeste zomergesten (www.biernet.nl/bier/merken/lindeboom).
Lindeboom Pils, het limburgse bier bij uitstek. Lindeboom heeft een onuitwisbare plaats ingenomen in het limburgse leven. De uitgewogen combinatie van gedegen smaak en sprankelende frisheid liggen ten grondslag aan dit succes. Tegenwoordig is Lindeboom innig verstrengelt met de rijke Limburgse cultuur. Lindeboom pils heeft zijn weg gevonden van de Maasterassen tot in de hoogstaande Gastronomie van het heuvelland. Waarom Lindeboom zo´n sprankelend Pilsener is? Uiteraard staat het 130 jaar oude familierecept garant voor kwaliteit. Maar om een frisse pilsener te verkrijgen is toch een zeer speciale behandeling nodig. Het gebruik van kristalhelder water uit de eigen bron van Lindeboom is hier een voorbeeld van. Water uit het Limburgse land dat onttrokken wordt uit het buitengebied van het Leudal.
Lindeboom; genieten uit Limburg.
Naast dit speciale bronwater is er nog meer nodig om een sprankelend pils te brouwen: kwaliteits hopsoorten en uitgelezen zomergersten. Met behulp van de moderne technologie wordt de kwaliteit van het ondergistend brouwproces zorgvuldig bewaakt. Onze brouwmeester ziet toe dat al deze faktoren optimaal aanwezig zijn in het brouwproces van Lindeboom pilsener (www.potjebier.nl/bier.asp?action=view&id=251).
Zo te lezen is de omschrijving van het pilsbier al aardig wat veranderd, net zoals het etiket overigens.
Gouverneur Stout (7,5%)
Gouverneur Stout is een bovengistend, tikkeltje eigenzinnig bier met een unieke lagering op eikenhout. Hierdoor heeft dit bier een subtiel houtaroma en een weldadige afdronk. Gouverneur Stout is gemaakt met kristalhelder water uit eigen bron, met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. De nagisting op fles maakt het bier een tikkeltje troebel en verrijkt het smaakaroma (www.lindeboom.nl/bieren-van-hier/onze-bieren.html).
Gouverneur Stout
Gebrouwen sinds: 2014
Alcoholpercentage: 7.5%
Soort: stout
Opmerkingen:
Gebrouwen met de hopsoorten Magnum en Spalter (www.cambrinus.nl/brw/LINDEBOO.HTM).
Als ik het bier bekijk bij het inschenken, denk ik aan een stout. In het glas heeft dit donkere bier een wat roodbruine gloed. Het geurt naar moutig bier en smaakt naar geroosterde mout. Net wat je bij een stout verwacht. Wel is het wat minder zacht, door de prikkeling van de duidelijk aanwezige koolzuur. Het bier heeft een prettige afdronk met een typische nasmaak.
Dus:
Brouwerij Gulpener, een familiebedrijf dat bestaat sinds 1825 met sinds 2014 een IPL in het assortiment.
Brouwerij Lindeboom, een familiebedrijf dat bestaat sinds 1870 met o.a. een Pilsener (5%) en sinds 2014 een Gouverneur Stout (7,5%).
De Budelse Brouwerij, een familiebedrijf dat bestaat sinds 1870 en sinds 2014 een Blond (4,7%) brouwt.
Brouwerij De Prael is in 2002 geopend en ze brouwen o.a. een Weizen (5,4%)
Brouwerij Maximus bestaat sinds 2011 en brouwt sinds enige tijd Saison (5%)
Hieruit blijkt wel de diversiteit van het Nederlandse bierlandschap.
Binnenkort (over een maandje dus) is het dus weer de week van het Nederlandse bier. Nederland heeft veel te bieden qua bier. Dat merkte ik afgelopen jaar al met een bierpakket:
Het pakket bevat een aantal bieren uit Nederland:
Brouwerij Lindeboom Gouverneur Stout (7,5%) (stout)
Brouwerij Lindeboom Pilsener (5%) (pils)
Brouwerij Budels Blond (4,7%) (blond)
Brouwerij Gulpener Ur-Hop (6% ) (IP
Brouwerij Maximus Saison (5%) (saison)
Brouwerij De Prael Weizen (5,4%) (weizen)
Overigens is er ook een ander pakket in omloop (geweest):
Week van het Nederlandse Bier(pakket) 2015
Brouwerij: Bier Pakket
Land: Nederland
Type: Amber/ ale, Blond, Dubbel, I.P.A., Speciaal, Stout/ Porter, Tripel, Witbier/Weizenbier
Fles / Blik: Fles
Verpakking: 24
Alcoholpercentage: 4,5% - 9,0%
Beschikbaarheid: Op voorraad
€ 57,50 (www.bierenzo.nl/wvhnb)
Overigens heeft dat pakket ook iets meer in huis:
Dit bierpakket bevat 24 verschillende bieren van Nederlands Bodem
Het pakket bevat:
1x Natte (6,5%, Brouwerij't IJ)
1x Ciel Blue (7,0%, Brouwerij't IJ)
1x Milkstout (5,4%, De Prael)
1x Weizen (5,4%, De Prael)
1x Dubbel (7,5%, Emelisse)
1x Blond (6,8%, Emelisse)
1x Pandora (6,0% Maximus)
1x Stout 6 (6,0% Maximus)
1x Goudblond (6,0% Budelse)
1x Witte Parel (5,0% Budelse)
1x Tripel (8,2% Lindeboom)
1x Blond (6,5% Lindeboom)
1x Blond (5,4%, St. Christoffel)
1x W-IPA (6,5%, St. Christoffel)
1x Kameraad {070} (5,0%, Kompaan)
1x Vrijbuiter {45} (7,1%, Kompaan)
1x Farmhouse IPA (6,5%, Kees!)
1x East India Porter (6,5%, Kees!)
1x Blanco (5,0% Oersoep)
1x Hopfather (5,0% Oersoep)
1x Mama (5,0% Oedipus)
1x Mannenliefde (6,0% Oedipus)
1x Gerstebier (4,5% Jopen)
1x Trinitas Tripel (9,0% Jopen)
(www.bierenzo.nl/wvhnb)
Ik heb het eerste pakket soldaat gemaakt:
De Budelse brouwerij
De Budelse Brouwerij is een Nederlandse brouwerij in Budel in de Noord-Brabantse gemeente Cranendonck en is een onafhankelijke en zelfstandige familiebrouwerij van de familie Arts. Ze werd opgericht in 1870 onder de naam "De Hoop" (http://nl.wikipedia.org/wiki/Budelse_Brouwerij).
Gerardus Arts (1848-1894), afkomstig uit Oss, stichtte in 1870 een brouwerij te Budel: Bierbrouwerij de Hoop. De naam De Hoop is gekozen 'in de hoop dat alles goed zou gaan'. Het symbool van 'de hoop' is het anker. Dit is dan ook in het logo van de Budelse Brouwerij verwerkt. Gerardus is onder meer in de leer geweest bij Brouwerij de Kroon te Oirschot.
...
In 1960 kwam er een frisdrankfabriek bij en verandere de naam in Budelse Bierbrouwerij en Limonadefabriek de Hoop. En in 1964 is de naam weer veranderd in Budelse Brouwerij N.V. en in 1972 is deze naamlozevenootschap overgegaan in een B.V....De Budelse Brouwerij is, ondanks de schaalvergroting in de brouwerswereld, altijd klein gebleven en is het nog altijd een zelfstandig familiebedrijf, dat slechts een tiental medewerkers heeft (http://www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-brabant/budel/budelse).
Budels Blond
Gebrouwen sinds: 2014
Alcoholpercentage: 4.7%
Soort: speciaalbier, blond
Opmerkingen:
Budels Blond is een biologisch blond bier met gist op de fles. Dit, in combinatie met de toevoeging van verfijnde hopsoorten in de vorm van Hallertauer Tradition en Spalter Select, geeft het bier een aangename bitterheid en fijn hoparoma (www.cambrinus.nl/brw/BUDELSE.HTM\).
Budels Blond 4,7%
Zacht en smaakvol
Biologisch bier op gist, met een volle, aangename smaak. Gehopt met biologische Hallertauer Tradition en Spalter Select, heeft dit bier een aangename bitterheid en een fijn hoparoma (www.budels.nl/bieren/budels-blond-47).
Gulpener
Gulpener Bierbrouwerij BV is een zelfstandige familiebrouwerij uit Gulpen in de Nederlandse provincie Limburg....De brouwerij werd in 1825 opgericht door Laurens Smeets onder de naam Gulpener Bierbrouwerij de Gekroonde Leeuw. Op 14 september 1826 werd het eerste bovengistend bier afgeleverd....De brouwerij werd uiteindelijk voortgezet door Paul Rutten onder de naam Rutten's Bierbrouwerij De Zwarte Ruiter. De naam De Zwarte Ruiter kwam enige tijd in handen van een onroerend goed-magnaat. Op 10 december 1931 bracht Paul Rutten alles in een N.V. onder, “N.V. Gulpener Bierbrouwerij, Distilleerderij en Azijnfabriek.” Later kocht men de naam De Zwarte Ruiter terug en gebruikte men deze brouwerijnaam op het bier Mestreechs Aajt. Intussen was de brouwerij in Gulpen in 1913, vlak voor de Eerste Wereldoorlog, uitgebreid en omgebouwd, zoals vele brouwerijen in Nederland omdat men voortaan ondergistend bier wilde gaan produceren.
In 1947 werd Paul Rutten (I) opgevolgd door zijn zoon Paul Rutten (II). De brouwerij werd vernieuwd met onder andere een volautomatisch brouwhuis (1966), een nieuwe azijnfabriek, een distilleerderij met centraal magazijn (1971) en een wijnhal. In de periode 1978-1979 vond een grote reorganisatie plaats waarbij de B.V. Gulpener Azijn- en Mosterdfabriek en de B.V. Gulpener Bierbrouwerij onafhankelijk van elkaar hun werkzaamheden voortzetten. Paul Rutten (III) volgde op 27 juni 1980 zijn vader op.
Sinds 1995 bezit de Grolsche Bierbrouwerij een belang van 15% in de Gulpener Bierbrouwerij.
...
Per 2012 is Jan-Paul Rutten, zoon van Paul Rutten (III), toch in de brouwerij gestart, hij [nam] in 2015 de functie van algemeen directeur over...(http://nl.wikipedia.org/wiki/Gulpener_Bierbrouwerij, www.cambrinus.nl/brw/GULPENER.HTM)
In 2002 'sloot de brouwerij een verbond met de natuur'. De brouwerij koos er bewust voor om haar bieren voortaan op duurzame wijze te produceren: bieren gebrouwen van gronstoffen uit de regio, geteeld met een zo laag mogelijke belasting van het milieu. Met dit besluit koos men ervoor om ook de slogan van de brouwerij te veranderen. 'Rijk aan smaak, rijk aan traditie' werd 'Drink op de toekomst'.
De mission statement van destijds: 'Wij geloven dat je alleen echt kunt genieten van iets dat met liefde is gemaakt. Daarom gebruiken we alleen milieuvriendelijk geteelde hop en gerst van de boeren uit ons eigen Limburg. Samen maken we het lekkerste bier volgens onze nieuwe traditie. Drink op de toekomst.' Zo werd de hop al sinds 1997 verbouwd op een perceel in Reymerstok, gelegen in de buurt van Gulpen, door de gebroeders Wouters, toentertijd het enige hopveld in Nederland. De hoeveelheid is echter onvoldoende om aan de gehele vraag van de brouwerij te voldoen en wordt dus gedeeltelijk aangevuld. De gerst wordt geleverd door Zuid-Limburgse boeren en voldoet evenals de hop aan het Agro Milieukeur. De gerst wordt vermout bij de specialiteitenmouterij Thywissen in het Duitse Hurth. In 2003 was de Gulpener Bierbrouwerij de enige Nederlandse brouwerij die haar eigen hop verbouwd. Sinds april 2003 beschikt de brouwerij over 3000 hopplanten van het ras Hallertauer Merkur (www.cambrinus.nl/brw/GULPENER.HTM). De brouwerij is te bezoeken via de Limburgse VVV.
Gulpener Ur-Hop (6%) (IP
Gisting: laag
Alcoholpercentage: 6% vol.
Ontdek ons 100% biologische Gulpener Ur-Hop, een India Pale Lager. Ongefilterd, eigenzinnig speciaalbier van lage gisting. Gebrouwen volgens de unieke brouwtechniek ‘dry hopping’. Bij dit ‘drooghoppen’ voegen we de hop pas een week na het brouwproces toe om het hoparoma te verhogen. Zo ruik je de heerlijke geur van verse hopbellen en geniet je volop van de zo karakteristieke vol bittere smaak. Honderd procent (h)eerlijk! (www.gulpener.nl/onze-bieren/ur-hop/)
Wist u dat ons Ur-Hop een uniek bier is in Nederland?
De toegepaste brouwtechniek bij dit bier is dry hopping. Een techniek die is ontstaan in de 19e eeuw en waarmee vandaag de dag Indian Pale Ale (IPA) bieren worden gebrouwen. Een IPA is een bovengistend bier, het Ur-Hop is daarentegen een ondergistend bier en is dus geen IPA. Daarom behoort het Ur-Hop tot de bierstijl Indian Pale Lager (IPL). Deze bierstijl wordt nog bijna nergens ter wereld beschreven en is in Nederland nog niet eerder door een grotere brouwerij gebrouwen. Gulpener Ur-Hop is begin mei geïntroduceerd en inmiddels verkrijgbaar bij verschillende supermarkten en horeca. Wij zijn erg benieuwd naar wat jullie van dit bier vinden. Laat het ons weten (FB, Gulpener Bierbrouwerij 17 juni 2014).
Gulpen/ Amsterdam, 9 mei 2014. De Gulpener Bierbrouwerij heeft haar (biologische) bierrange uitgebreid met een nieuw type bier, Ur-Hop. Een speciaalbier met een uitgesproken hoppig karakter welke ontstaat door de brouwtechniek ‘dryhopping’. Het is voor de eerste keer dat deze brouwtechniek in Nederland door een grotere speciaalbierbrouwerij wordt toegepast.
Vandaag heeft de Gulpener Bierbrouwerij tijdens het Food Film Festival in Amsterdam, waar zij sinds dit jaar hoofdsponsor van is, haar assortiment uitgebreid met een nieuw 100% biologisch bier, Gulpener Ur-Hop. Tijdens een bierproefworkshop onder leiding van Brouwmeester Jan Willem den Hartog hebben genodigden al kennis kunnen maken met dit smaakvolle bier.
De Gulpener Bierbrouwerij streeft continue naar kwaliteit en vernieuwing en wil de consument kennis laten maken met de puurheid en uitgesproken smaak van bier. Ur-Hop is een fris, hoppig, ongefilterd bier van lage gisting met een volle smaak en bitterheidsbeleving. Het bloemige en fruitige karakter is te danken aan de hopsoorten Hallertauer Tradition, Smaragd en Cascade. Het aroma van dit bijzondere speciaalbier ontstaat door het gebruik van deze drie hopsoorten en geeft het gevoel dat je midden in de bloeiende hoptuinen staat.
Dryhoppig
De brouwtechniek die voor Ur-Hop gehanteerd is heet dryhopping of, in gewoon Nederlands, drooghoppen. Een brouwtechniek waarbij de hop pas een week na het brouwproces wordt toegevoegd. Dit gebeurt meestal na de hoofgisting en voor de nagisting om het hoparoma te verhogen. Ur-Hop is het eerste Nederlandse bier waarbij deze techniek op een grootschaligere manier wordt toegepast.
Doordat dit bier niet een boven maar een onder gistend bier is, behoort dit bier tot de stijl: Indian Pale Lager (IPL). Een bier stijl die nog bijna nergens ter wereld beschreven is en zeker in Nederland nog nooit gebrouwen is.
Door de fles eenmaal te draaien zorgt u ervoor dat de gist gelijkmatig verdeeld wordt, waardoor de smaak van het ongefilterde Ur-Hop optimaal tot zijn recht komt! Ur-Hop heeft een alcoholpercentage van 6% en is op z’n lekkerst bij een temperatuur van 8 – 10 °C.
De biologische bieren van de Gulpener Bierbrouwerij zijn allemaal klimaatneutraal gebrouwen en dragen het EKO-keurmerk. Er worden 100% biologische granen en hop gebruikt. Het water, dat door mergel gezuiverd wordt komt uit eigen bronnen (www.gulpener.nl/gulpener-breidt-haar-assortiment-uit-met-uniek-type-bier/).
Okee, ik had een IPA verwacht, maar het blijkt een IPL???
Gulpener Ur-Hop
Gebrouwen sinds: 2014
Alcoholpercentage: 6.0%
Soort: speciaalbier (www.cambrinus.nl/brw/GULPENER.HTM) Opvallend is wel dat (anno 2015) de Ur-Hop ontbreekt op de website www.opdetoekomst.nl/desktop/, waar de Ur-Weizen, Ur-Amber en Ur-Pilsener staan. Hier had de IPL toch ook niet misstaan als het biologisch is?
De geur doet denken aan een stevig bier en de smaak bezit stevig hoparoma, zoals een IPA. Ik zou dit zeker als een IPA hebben ingeschat. aangezien het ondergistend is gebrouwen noemen ze het bij Gulpener IPL, maar zou het misschien niet eerder een Imperial Pilsener zijn? De smaak is duidelijk hop, met een beetje gistig (na het walsen). In één (1) woord: lekker!
Brouwerij Maximus
Brouwerij Maximus is een jonge en ambitieuze brouwerij in het midden van het land. Met stoom brouwen ze ambachtelijke bieren op een koperen installatie (zie www.brouwerijmaximus.nl/brouwerij.html).
Brouwerij Maximus is een Nederlandse brouwerij begonnen door de bedrijfsleiders van Kafee België, Ewald Visser en Arend-Jan Van Dieën, samen met Marcel Snater van brouwerij De Snaterende Arend. De brouwerij en het aanpalende proeflokaal zijn gelegen in de vinex-wijk Leidsche Rijn in Utrecht.
In 2011 is de brouwerij gestart met brouwen. Het brouwen gebeurde oorspronkelijk elders, waardoor Maximus toen een brouwerijhuurder was. Sinds 27 september 2012 wordt er ter plaatse gebrouwen en is het dus een echte brouwerij. De brouwerij is tevens een sociale onderneming of leerwerkbedrijf (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_Maximus, www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/utrecht/utrecht/maximus, www.cambrinus.nl/cambrinus/brouwerij/actieve-brouwerijen/maximus.html).
Saison
Wallonisch blondbier van hoge gisting. Werd in de zomers gedronken door de landarbeiders. Een echte dorstlesser van 5% door zijn frisse smaak en licht bittere afdronk (www.brouwerijmaximus.nl/collectie.html).
Ik drink dit bleekblonde bier en merk dat het minder droog is dan verwacht. De nasmaak brengt een wrang plakkerig smaakje, dat door de bitterheid duidelijk afsteekt ten opzichte van pils. De hopsmaak doet me denken aan een IPA. Het is op zich wel een lekker bier.
De naam Saison 5 doet me wat denken aan Maroon 5, maar nu dwaal ik weer af...
Brouwerij De Prael
Brouwerij de Parel werd officieel geopend op 17 september 2002 waar de naam afkomstig is van de gelijknamige Amsterdamse brouwerij uit de 17e en 18e eeuw. Maar nog voordat de brouwerij officieel geopend was werd in de loop van 2002 duidelijk dat deze naam op last van de Budelse Brouwerij zou moesten worden gewijzigd (Budels Parel!). De naam van de brouwerij werd hierop gewijzigd in Brouwerij de Prael (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/noord-holland/amsterdam/prael-de).
De in 2002 geopende brouwerij was eerst gevestigd op een bedrijventerrein buiten het centrum. Aanvankelijk heette deze De Parel, maar moest de naam wijzigen op last van Budels, omdat deze al een bier brouwde met de naam "Parel". Daarom werd voor het anagram "De Prael" gekozen.
In 2008 verhuisden zij naar een locatie aan de Oudezijds Voorburgwal. In dat pand werd een grotere brouwerij geïnstalleerd die aan de toegenomen vraag kon voldoen. In 2011 werd hier ook het proeflokaal geopend voor de ter plaatse gebrouwen bieren. In de brouwerij werken mensen met een beperking, die elders moeilijk aan werk komen. Hiermee heeft de brouwerij een sociale functie. Brouwerij De Prael was in 2002 de eerste Nederlandse brouwerij die voor deze manier van werken koos (http://nl.wikipedia.org/wiki/Brouwerij_De_Prael).
Mens & bier. Dat is waar het bij de Prael om draait. Het één kan je niet los zien van het ander. Want zeg nou zelf, wat zou bier zijn zonder goed gezelschap of een goed gesprek? Welkom bij Brouwerij de Prael (http://deprael.nl/).
Weizen (5,4%)
Ons tarwebier (witbier) of zoals de Duitsers zeggen ‘ein hefe weißen’ is een zeer zacht fruitig bier. Kruidige geuren maar ook een zachte toon van banaan en kruidnagel is herkenbaar in dit type bier. De gist die wij hierin gebruiken is erg belangrijk voor de smaak van onze weizen (http://deprael.nl/?page_id=25).
Dit bier geeft mij een waterig mondgevoel wat doorkruist wordt door een koolzuurprikkeling die gevolgd wordt door een romige, maar ietwat weeïge, maar duidelijke, bananensmaak. Een echte weizen dus. Het bier is zacht, maar iets zurig. Vooral in de geur en de nasmaak valt dat zuurtje op. Het doet echt Duits aan.
Brouwerij Lindeboom
Lindeboom Brouwerij is een Nederlandse bierbrouwerij in het Limburgse dorp Neer, die in 1870 is opgericht (zie www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/limburg/neer/lindeboom,
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bierbrouwerij_Lindeboom). In 1995 werd het 125-jarig bestaansfeest van de brouwerij gevierd en een jaar daarop werd bij Koninklijke Beschikking de brouwerij benoemd als Hofleverancier (www.biernet.nl/bier/brouwerijen/nederland/limburg/neer/lindeboom). Dat wapen is duidelijk aangegeven op het etiket.
Lindeboom is een familiebrouwerij met mevrouw Geenen (3e generatie), Bernd Geenen (5e generatie) en Paul Joosten, algemeen directeur (zie www.lindeboom.nl/over-lindeboom/lindeboom-historie.html).
Lindeboom Pilsener (5%)
Wij brouwen ons fameuze Lindeboom Pilsener met een melange van hopsoorten en mout van de allerbeste zomergersten. Het is een sprankelend goudgeel fris Pilsener, geroemd om zijn uitgebalanceerde hopsmaak. Dit ondergistend bier is gebrouwen met kristalhelder water uit eigen bron, uitsluitend van natuurlijke grondstoffen (www.lindeboom.nl/bieren-van-hier/onze-bieren.html).
Lindeboom Pilsener
Stamwortgehalte: 11.7
Alcoholpercentage: 5.0%
Soort: pils (www.cambrinus.nl/brw/LINDEBOO.HTM).
Lindeboom Pilsener is een Nederlands pilsbier welke sinds 1870 wordt gebrouwen bij Bierbrouwerij Lindeboom in Neer. Het is een ondergistend, goudgeel bier met een alcoholpercentage van 5,0% (https://nl.wikipedia.org/wiki/Lindeboom_Pilsener).
Lindeboom Pilsener heeft een hoppig en licht bittere smaak.
Lindeboom Pilsener wordt gebrouwen met kristalhelder water uit eigen bron, kwaliteit hopsoorten en mout van de allerbeste zomergesten (www.biernet.nl/bier/merken/lindeboom).
Lindeboom Pils, het limburgse bier bij uitstek. Lindeboom heeft een onuitwisbare plaats ingenomen in het limburgse leven. De uitgewogen combinatie van gedegen smaak en sprankelende frisheid liggen ten grondslag aan dit succes. Tegenwoordig is Lindeboom innig verstrengelt met de rijke Limburgse cultuur. Lindeboom pils heeft zijn weg gevonden van de Maasterassen tot in de hoogstaande Gastronomie van het heuvelland. Waarom Lindeboom zo´n sprankelend Pilsener is? Uiteraard staat het 130 jaar oude familierecept garant voor kwaliteit. Maar om een frisse pilsener te verkrijgen is toch een zeer speciale behandeling nodig. Het gebruik van kristalhelder water uit de eigen bron van Lindeboom is hier een voorbeeld van. Water uit het Limburgse land dat onttrokken wordt uit het buitengebied van het Leudal.
Lindeboom; genieten uit Limburg.
Naast dit speciale bronwater is er nog meer nodig om een sprankelend pils te brouwen: kwaliteits hopsoorten en uitgelezen zomergersten. Met behulp van de moderne technologie wordt de kwaliteit van het ondergistend brouwproces zorgvuldig bewaakt. Onze brouwmeester ziet toe dat al deze faktoren optimaal aanwezig zijn in het brouwproces van Lindeboom pilsener (www.potjebier.nl/bier.asp?action=view&id=251).
Zo te lezen is de omschrijving van het pilsbier al aardig wat veranderd, net zoals het etiket overigens.
Gouverneur Stout (7,5%)
Gouverneur Stout is een bovengistend, tikkeltje eigenzinnig bier met een unieke lagering op eikenhout. Hierdoor heeft dit bier een subtiel houtaroma en een weldadige afdronk. Gouverneur Stout is gemaakt met kristalhelder water uit eigen bron, met uitsluitend natuurlijke grondstoffen. De nagisting op fles maakt het bier een tikkeltje troebel en verrijkt het smaakaroma (www.lindeboom.nl/bieren-van-hier/onze-bieren.html).
Gouverneur Stout
Gebrouwen sinds: 2014
Alcoholpercentage: 7.5%
Soort: stout
Opmerkingen:
Gebrouwen met de hopsoorten Magnum en Spalter (www.cambrinus.nl/brw/LINDEBOO.HTM).
Als ik het bier bekijk bij het inschenken, denk ik aan een stout. In het glas heeft dit donkere bier een wat roodbruine gloed. Het geurt naar moutig bier en smaakt naar geroosterde mout. Net wat je bij een stout verwacht. Wel is het wat minder zacht, door de prikkeling van de duidelijk aanwezige koolzuur. Het bier heeft een prettige afdronk met een typische nasmaak.
Dus:
Brouwerij Gulpener, een familiebedrijf dat bestaat sinds 1825 met sinds 2014 een IPL in het assortiment.
Brouwerij Lindeboom, een familiebedrijf dat bestaat sinds 1870 met o.a. een Pilsener (5%) en sinds 2014 een Gouverneur Stout (7,5%).
De Budelse Brouwerij, een familiebedrijf dat bestaat sinds 1870 en sinds 2014 een Blond (4,7%) brouwt.
Brouwerij De Prael is in 2002 geopend en ze brouwen o.a. een Weizen (5,4%)
Brouwerij Maximus bestaat sinds 2011 en brouwt sinds enige tijd Saison (5%)
Hieruit blijkt wel de diversiteit van het Nederlandse bierlandschap.